Błogosławieni cierpliwi.
Wersja do druku
Ja noszę kompletny...z jedną połówką jest lepiej ale pełen komfort mam dopiero przy kompletny Gripie.
Potwierdzam. OMD z gripem pionowym zdecydowanie zwiększa komfort fotografowania.
No dobra, przekonaliście mnie..;). To jeszcze może w kwestii uchwytu do gripa GS-4...to samo pytanko..Warto?Przydaje się?
Nie mam (chodzi o ten pasek?), ale podobno jest zmniejszony komfort robienia zdjęć pionowych
Jak jest ktoś z UK to może skorzysta:
http://olympus-omd-freelensgrip.sales-promotions.com/
czyli mają lepszą promocję jak u nas, bo do obiektywu dodają gratis baterię :)
Zastanawiam się trochę co się dzieje - już dawno po świętach a co chwila w bezlusterkowcach pojawiają się jakieś promocje... a to warsztaty i zwrot kasy od Panasonica, a to upust na obiektywy u Fuji a to kolejna edycja promocji z obiektywem... To ostatnie wprawdzie na Wyspach, ale pewnie za miesiąc czy dwa i u nas ogłoszone będzie...
Nic takiego - idą nowe aparaty, pewnie z lepszymi matrycami lub lepiej oprogramowane i każdy kto ma, chce się pozbyć zapasów. Gdzieś czytałem ,że za kilka miesięcy nowe OM-D, następca E-P3, dwie puszki E-z 4/3.
Pojemności magazynów nie sa nieograniczone, a za powierzchnię magazynową we świecie się płaci ( za wynajem)....
Konkurencja się pojawiła: X-E1, NEX-6. Plany sprzedażowe na pewno ambitne, więc pojawiają się promocje.
A ja uważam , że trochę przesadzili na wejściu z cenami i teraz próbują rozruszac sprzedaż. Nie mogą obniżyć z dnia na dzień cen aparatów więc szczują nas różnego rodzaju promocjami.
@ apz
to jest jedno z możliwych wytłumaczeń, inne zachowam dla siebie :)
U Panasa to sie okazuje, ze nie idzie im w Polsce najlepiej, bo na warsztaty (pewnie żeby tłum zrobić) ciągną czytelników Optyczne.pl...
I to mi się nie podoba - co to za bonus dla mnie, posiadacza aparatu, który za niego zapłacił że wpadnie tam banda osób, z którymi nic o tym sprzecie nie pogadam, bo bedą mieli x innych systemów?
No a jak ma iść? bezlusterkowce nie są kupowane przez ludzi z ulicy, raczej przez nieco bardziej świadomego klienta a taki wie że matryce w Panasonicu a w Olympusie to dwie różne historie... Owszem Panasonic tańszy, ale wiele osób raczej wstrzyma się z zakupem niż kupi coś z myślą że przy najbliższej okazji trzeba będzie zmienić. Zresztą, na rynku wtórnym jest spora podaż prostych korpusów m4/3 wiec jak już ktoś musi wejść w system to ma i takie wyjście a w kieszeni 3/4 kasy zostaje
A to z użytkownikami innych systemów nie można pogadać o sprzęcie? Oni często wiedzą o nim więcej, niż sami eksperci prowadzący warsztaty :) Raz byłem na takich warsztatach Panasa i od tych "ekspertów" nie mogłem uzyskać odpowiedzi na podstawowe pytania odnośnie systemowych obiektywów, bo byli w tym temacie kompletnie zieloni. Znali tylko wyuczone formułki, przesycone marketingowym bełkotem. Przeciętny czytelnik Optycznych powiedziałby na ten temat więcej.
Witam
Zapewne było to mielone w tym wątku nie raz, ale nie chce mi się go czytać od dechy do dechy:grin:
Jak jest z tą czułością w omd ? Ponoć ma zawyżone iso o 2/3 EV.
Czy foty w rawach są rzeczywiście niedoświetlone względem "niekłamiących" aparatów przy tych samych nastawach ekspozycji, czy sa jakoś programowo podciągane w korpusie ?
E-M5 i World Press Photo, 3 nagroda zdjęcia sportowe-fotoreportaż
http://www.worldpressphoto.org/award...tographer=5961
http://www.dxomark.com/index.php/Cam...-D-E-M5#tabs-2
ISO sensitivity.
Pewnie trza by sprawdzic czy zdjecia sa jednakowo naswietlone, i najlepiej jakby jeszcze jakis aparat konkurencji jak sie zachowuje sprawdzic rowniez.
pozdro
---------- Post dodany o 13:52 ---------- Poprzedni post był o 13:51 ----------
Taaaa.....
Juz wszyscy milkna...
pozdro
Właśnie też się dziwie, bo na testach studyjnych z OM-D miałem A850 i miałem wrażenie, ze do tej samej ekspozycji Sony wymagało nawet ciut dłuższych czasów... Swego czasu porównywałem też pomiar swiatla w Pentaxie K10 z Panasem G1. I wówczas z jakiegoś powodu ekspozycja zalezala od koloru, ciężko coś było wywnioskowac...
Może chodzi o to, że wartości liczbowe odczytane z matrycy i w rawie zapisane, odpowiadają niższej faktycznej czułości. Aparat "wie" o tym robiąc jotpega, odpowiednio podnosi ekspozycję, przy okazji wzmacniając szumy i wyciągając sporo ze świateł takiego niedoświetlonego zdjęcia :) No i w efekcie zdjęcie np. na iso 200 w jpg wygląda na poprawnie naświetlone, zgodnie z parametrami dla tego 200 ustawionymi, a faktycznie jest to podciągnięte zdjęcie, zrobione na niższej czułości.
No i jest nowy firmware, niestety nie ma focus peaking:
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/
Cytat:
* The highlight and shadow control function was modified so the exposure settings are applied correctly at ISO 2000 or higher.
* The issue that occasionally prevented operations during long exposures was resolved.
:) zaktualizowałem :)
Pękająca obudowa ekranika E-M5
Może mieć miejsce w korpusach o następujących numerach seryjnych:
CZARNY KOLOR #BEH501001 ~ BEH517447
SREBRNY KOLOR #BF2501001 ~ BF2510258
Oly może to naprawić, jak komuś przeszkadza ;)
Nie pokręcili coś z tymi numerami? Mój pęka i mieści się w podanym zakresie, ale początek numeru to BEK, a nie BEH.
Tak poza tym, to mi to na razie nie przeszkadza :)
Mój srebrny ma numer BF45040xxx i też ma ta przypadłość (na razie tylko przy środkowej śrubce) - tak ,że numer seryjny nie ma nic do rzeczy.
A mój czarny ma serial zaczynający się od BEK a nie BEH...
A mój cukier nie jest biały tylko wygląda jak kokakola... jak Oly puścił takiego njiusa, to raczej wymienią/naprawią również korpusy z innymi numerami.