-
Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Nie rozumiem zazdrości wobec osób, które ewentualnie mają jakąś wiedzę o nowym aparacie. Co za różnica, kilka dni w jedną czy drugą stronę? A przecież tak miło sobie podywagować, nie będąc związanym żadnym glejtem. Emocje jak w kasynie - kto lepiej trafi ;-). Skoro już ten wątek jest koncertem życzeń, to ja bym sobie życzył, o tym jeszcze chyba nie było pisane, matrycę multi aspect...
-
To nie zazdrość tylko zwykła nienawiść.
-
Ja sobie życzyłem kwadratową, to prawie jak multi aspect, tylko lepiej :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ja sobie życzyłem kwadratową, to prawie jak multi aspect, tylko lepiej :wink:
Fakt, przegapiłem Twój post. No to ciekawe na czyje wyjdzie ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
W zasadzie fajnie... dwie rolki?
T.
Na to wygląda. A czy one czasami się nie zazębiają?!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ar2
Na to wygląda. A czy one czasami się nie zazębiają?!
Oczywiście. To są tzw. tryby użytkownika.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Chęć połamania komuś nóg, zawiązania tętnicy wokół szyi, wyciśnięcia z serca ostatniej kropli krwi i przemielenia jąder w maglu nazywasz nienawiścią? Przesadzasz trochę, każdy człowiek ma jakąś chwilę słabości.
-
"Tryba maly i Tryba duzy" :)
Ode mnie, nowa matryca plis! dobra matryca! wreszcie jakis po(d)step!...
jesli, sprzedam Panasa i zbieram na Olka...
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Panowie, nie róbcie tu... optycznych!
A swoją drogą, ten wątek jest świetnym dowodem na to, że w fotografii najczęściej chodzi o aparaty. Trochę to smutne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
A swoją drogą, ten wątek jest świetnym dowodem na to, że w fotografii najczęściej chodzi o aparaty..
Bzdura. Od grudnia 2009 do stycznia 2012 nie zmieniałem body ani obiektywów, a zdjęć robię na pewno więcej niż większość z Was (co oczywiście nie jest powodem do chluby bo dobry fotograf zrobi jedno i będzie dobre, a ja zrobię 500 i z 3 będą może średnie).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Bzdura. Od grudnia 2009 do stycznia 2012 nie zmieniałem body ani obiektywów, a zdjęć robię na pewno więcej niż większość z Was (co oczywiście nie jest powodem do chluby bo dobry fotograf zrobi jedno i będzie dobre, a ja zrobię 500 i z 3 będą może średnie).
No przecież pisałem ''najczęściej'', a nie ''zawsze'' :)
-
Ale ja w ogóle nie rozumiem Twojego stwierdzenia. Jakie sa podstawy tego wniosku? Czytasz forum o aparatach i na tej podstawie wyciągasz wniosek, że ktos pisze o aparatach?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Ale ja w ogóle nie rozumiem Twojego stwierdzenia. Jakie sa podstawy tego wniosku? Czytasz forum o aparatach i na tej podstawie wyciągasz wniosek, że ktos pisze o aparatach?
Podstawy tego wniosku wyciągam z obserwacji świata, a nie tego forum. Ludzie dzielą się na trzy grupy: największą, która robi pamiątki (i mają gdzieś technikalia oraz fotografię), środkowa - ma hobby zwane niesłusznie fotografią, a interesuje ich głównie sprzęt i najmniejsza grupa - ci, co robią zdjęcia. Czasem też interesuje ich sprzęt, ale nie to jest podmiotem.
Nie lubię za bardzo tej środkowej grupy, bo jest trochę zakłamana. Chce uchodzić za ludzi sztuki, a zwykle na sztukach obiektywów się kończy.
Oczywiście to jest uproszczenie i uogólnienie (żeby ktoś nie napisał, że on nie i nigdy).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Oczywiście to jest uproszczenie i uogólnienie (żeby ktoś nie napisał, że on nie i nigdy).
Czyli, logicznie wnioskując, nie jest to prawda, bo uproszczenie i uogólnienie nie przestawia realnego obrazu rzeczywistości :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Dzięki temu nie muszę się obawiać wyrzucenia :wink:
Już to widzę, jak Cię wyrzuca.. Nawet gdyby znała ceny wszystkich szpejów :-)
Wygląda fajnie, muszę przyjrzeć się na normalnym ekranie.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Czyli, logicznie wnioskując, nie jest to prawda, bo uproszczenie i uogólnienie nie przestawia realnego obrazu rzeczywistości :)
A rozkład Gaussa przedstawia? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
A swoją drogą, ten wątek jest świetnym dowodem na to, że w fotografii najczęściej chodzi o aparaty. Trochę to smutne.
Janko, ale co cię dziwi i smuci ? Posiadamy komputery, których moc wykorzystujemy w 10% z oprogramowaniem które wykorzystujemy w 15 %, jeździmy samochodami których Vmax podchodzi pod 200 km/h podczas gdy średnia prędkość siada coraz bardziej.. Mam wymieniać dalej ? Dlaczego fotografia - bardziej powszechna niż kiedykolwiek - mialaby wyłamać się z tego trendu ?
Ja wiem że mając nawet Nikona fafnascie FF nie zrobię lepszego zdjecia niż ( co najmniej) kilkadziesiąt osób na tym szacownym forum zrobi komórką.
Ale jedynym problemem jaki mam z powodu robienia wakacyjnych zdjęć sprzętem jak w podpisie, jest noszenie tych cholernych kilogramów.
-
Przecież ta środowa grupa, o której mówisz jest idealnie opisana w tym artykule http://www.kenrockwell.com/tech/7p.htm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
A rozkład Gaussa przedstawia? :)
Zależy co przedstawia. Krzywa Gaussa nakreślona według wzoru matematycznego w każdym punkcie będzie zgodna ze wzorem - powiedzmy, że z prawdą. Z kolei krzywa Gaussa łącząca jedynie wybrane punkty, prezentujące jakieś znane wartości na wykresie, nie wiadomo, czy przedstawia prawdę, czy nie, bo nie znamy innych wartości pomiędzy tymi punktami, więc nie mamy podstaw do tego, aby to ocenić :) Możemy jedynie określić prawdopodobieństwo zgodności tej krzywej z rzeczywistymi wartościami.
A tak w ogóle, to podoba mi się te kółko wokół spustu migawki :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Dobre:grin: To ktoś, kto w sygnaturce ma wypisaną listę sprzętu, do której grupy się zalicza???:wink:
-
_tymczasowemu vel. koniecpolska też się podoba. Nawet Nikoniarzom o tym "szepcze" do uszka. A Fuji jest "Be" i już! :grin:
-
Przecież pożądanie nowego aparatu ma się tak do fotografii najczęściej jak strojenie się panien przed wyjściem w niedzielę do kościoła. Na pewno to drugie mam niewiele wspólnego z rozmową z Bogiem.
Ze środkowej - najliczniejszej grupy jankowej żyją firmy foto wypuszczające 3-4 podobne modele w roku. Są jelenie, jest strzyżenie.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Janko, ale co cię dziwi i smuci ?
Nie, przesadziłem z tym ''smuci''. Samo brandzlowanie się sprzętem (bez urazy, sam tak nie raz robię) nie jest złe, jednakże niektórzy na tej podstawie bardzo lubią robić z siebie fachmanów i każdy, kto bardziej zwraca uwagę na zdjęcia niż sprzęt, jest be.
I nie chodzi mi o ''nadmiar mocy'', a o emocje związane z wypuszczaniem nowych zabawek, tak naprawdę niewiele albo nic nie zmieniających dla jakości fotografii (często też jakości technicznej).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Dobre:grin: To ktoś, kto w sygnaturce ma wypisaną listę sprzętu, do której grupy się zalicza???:wink:
Napisz sobie , przyjrzyj się i zakwalifikuj siebie. Twoje własne odczucie jest najważniejsze do samo-kwalifikacji.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Napisz sobie , przyjrzyj się i zakwalifikuj siebie. Twoje własne odczucie jest najważniejsze do samo-kwalifikacji.
Pozdrawiam AP.
Ostatnio jest coraz gorzej. Im więcej mam szkieł tym mniej myślę o zdjęciach a więcej o tym które zapiąć. Często na spacer po lesie biorę tylko 20/1,7 w ramach terapii. A ponieważ światełka brak to często jet to słuszny wybór.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Ostatnio jest coraz gorzej. Im więcej mam szkieł tym mniej myślę o zdjęciach a więcej o tym które zapiąć. Często na spacer po lesie biorę tylko 20/1,7 w ramach terapii. A ponieważ światełka brak to często jet to słuszny wybór.
A ja ostatnio uprościłem sobie wybory - 12-60, 50 i 50-200. Musi wystarczyć i nic nie wysypuje mi się z plecaka.
mój docelowy plan do mikro: 9-18, 12, 20, 45, i 100-300.
A co do nowego body - chciałbym uszczelnienia w rozumieniu niewrażliwości nasiadającą mgłę czy lekki deszczyk i sensownego ostrzenia na fazie jako układu dodatkowego w body.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A ja ostatnio uprościłem sobie wybory - 12-60, 50 i 50-200. Musi wystarczyć i nic nie wysypuje mi się z plecaka.
no zobacz , zjadles moj pomysl , wlasnie finalizuje zakup ZD 50 , wydaje mi sie ze razem z 12-60 i 50-200 to bedzie swietne trio
-
fn2 !!!
To będzie również>!< UWAGA ! PIERWSZA POTWIERDZONA WIADOMOŚĆ DOT. SPECYFIKACJI!!!
UWAGA !
TO ZAPOWIADAM OFICJALNIE!
BEDZIE >
fn1 !
a ten wbudowany grip na kcuka to do leici ponad 100€ kosztuje...
Oficjalnie odkładam palec z pozycji lewego przycisku myszki na linku (BUY NOW!) RICOHa GXR -na bok.
Dam im parę dni na tą przejścówkę m4/3>4/3 i kwadratową matrycę czasu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
fn2 !!!
To będzie również>!< UWAGA ! PIERWSZA POTWIERDZONA WIADOMOŚĆ DOT. SPECYFIKACJI!!!
UWAGA !
TO ZAPOWIADAM OFICJALNIE!
BEDZIE >
fn1 !
Fn1 to pewnie bedzie przycisk REC, ale definiowalny :P
T.
-
co to jest kwadratowa matryca czasu?
-
to takie zboczenie jak myśli i pisze w różnych językach -) Sorry.
Choć jak by się zastanowić to ... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
mój docelowy plan do mikro: 9-18, 12, 20, 45, i 100-300.
A co do nowego body - chciałbym uszczelnienia w rozumieniu niewrażliwości nasiadającą mgłę czy lekki deszczyk i sensownego ostrzenia na fazie jako układu dodatkowego w body.
Pozdrawiam AP.
No właśnie -ilekroć zrobię kilka zdjęć 12-60 a zwłaszcza 50-200 i pomyśle, że z obecnymi maluchami one jednak sporo tracą (AF) , to myśl o wysłaniu e-maila do p. Joanny przechodzi mi na dłuższy czas.
niestety na codzienne utrwalanie świata to taki zestaw waży zbyt wiele kilogramów...no i jest mało dyskretny.
Jeśli wyjdzie takie body o którym wspomniałeś - o tak, będzie dla mnie.
-
uff, w ramach powtórki przed napisaniem posta w temacie o którym mam blade pojęcie przebiłem się przez ponad 300 postów. W ramach korepetycji internetowych zaznajomiłem się też z historią OM.
I jedyna sensowna myśl, która przychodzi mi do głowy, to ta że najważniejszym wyróżnikiem OM-D będzie tak jak w poście 211 pisał:
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
jakaś postać ostrzenia fazowego (...) z odbicia światła od matrycy
OeMy zabłysnęły pomiarem światła odbitego od kliszy, dlaczego więc OM-D miałby nie zrobić czegoś podobnego ale w zakresie który najbardziej obecnie boli? Przypominam sobie też plotki na Optycznych bodaj sprzed pół roku że Olympus opatentował taki pomiar odległości.
Fantazjując, można sobie dodatkowo wyobrazić łączenie AF - fazowy i AF - kontrastowy.
Oczywiście, plotki, spekulacje i lista życzeń dot. wizjera, uszczelnień, przycisków Fn też mają sens choćby dlatego że tego u Olympusowego m4/3 nie ma, ale te rozwiązania chyba na miano "rewolucji" nie zasługują.
pozdrawiam
Jan.
ps. A matryca? oby była dobra bo inaczej będzie musiał być baaardzo dobry marketing
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
OeMy zabłysnęły pomiarem światła odbitego od kliszy, dlaczego więc OM-D miałby nie zrobić czegoś podobnego ale w zakresie który najbardziej obecnie boli?
Ten patent z odbiciem od kliszy działał (własciwie nadal działa) tylko ze światłem błyskowym z dedykowanymi lampami. Aparat sterował długością błysku.
-
aaa czyli jednak nie doczytałem :oops:
-
"I got many rumors in the last 24 hours and it’s looks like the new Olympus OM-D will break many “records”. I have been told that it has the fastest AF (autofocus) of all current mirrorless cameras. Even faster than the already amazing Olympus E-P3"
I kolejna nic nie wnosząca informacja. Chyba logiczne, że skoro w EP3 dopracowali ładnie AF to w haj-end body nie będzie gorszy. Więc nawet jak go poprawią minimalnie w stosunku do EP3 to będzie "fastest AF of all". A ludzie zaczną się zastanawiać teraz czy chodzi o obiektywy 4/3 też.
-
Nie ma to jak codzienna porcja świeżych informacji :-P
Interesujące jest info o cenie- 100.000Y to ok. 10% więcej niż cena e-p3 z kitem w Japonii. Zobaczymy jak będzie naprawdę..
-
jakiego EVF realnie mozna sie spodziewac waszym zdaniem? Rozumiem, ze viewfinder
byl najmocniejsza strona OM?
-
vf-2 lub vf-3 przyklejone na stałe
-
mam nadzieje, ze moze jednak jakis vf-1, jakosci nowego NEX-a...