uwaga uwaga
szykuje się wysyp obiektywów 45/f1.8 na Allegro
http://www.partner.olympus.pl/obiektyw/zasady.html
oferta ceno OM-D wydaje się być w takim zestawie co najmniej atrakcyjna
Wersja do druku
uwaga uwaga
szykuje się wysyp obiektywów 45/f1.8 na Allegro
http://www.partner.olympus.pl/obiektyw/zasady.html
oferta ceno OM-D wydaje się być w takim zestawie co najmniej atrakcyjna
obiektyw nie jest kiepski,
ale odsprzedaż nowego obiektywu zrobi bardzo atrakcyjną cenę body OM-D (wg mnie OM-D za 3600 to hit). A i niektórzy marzyciele o OM-D już taki obiektyw mają, a inni być może nie potrzebują nie potrzebują.
Chciałem tylko nadmienić że odsprzedaż 45/f1.8 było by ekonomicznie uzasadnionym krokiem dla chcących posiadać OM-D
OMD za 3600 wymagaloby sprzedazy obiektywu za ok. 1000 zl - obawiam sie ze uzywanego obiektywu (a za taki jest uwazany obiektyw nie kupiony w sklepie) nie masz szans sprzedac w tej cenie. Do tej pory uzywke mozna bylo kupic AFAIR w okolicach 900 zl a jak pojawi sie ich wiecej to i cena spadnie. Podobnie podchodzili do tematy ludzie kukujacy OMD z 12-50 a potem okazywalo sie ze nie udalo im sie go albo w ogole sprzedac albo przynajmniej za tyle ile za niego chcieli
no tak, tylko że za 12-50 płacimy za 12-50 + body, a w tym przypadku bierzesz z 45/1.8 płacisz za samo body
Ja nie twierdzę że cena 45/1.8 nie spadnie, wręcz przeciwnie, napisałem że szykuje się wysyp obiektywów.
Co do ceny to ok, racjonalna cena za ile można swobodnie sprzedać na dzień dzisiejszy to 750PLN, ale skoro miała by się zwiększyć podaż to może i to być zbyt drogo.
Tak sobie tylko głośno rozmyślałem...
ale już cena 4199PLN - przykładowo 600PLN za obiektyw mogło by dać 3600PLN
http://www.mediamarkt.pl/aparat-hybr...brny,id-678911
spoko, na razie nie kupuję - pisałem zresztą wyżej że cena wciąż wyższa niż limit który sobie założyłem. Ale ucieszyło mnie że gdzieś tam znalazła się jakaś alternatywa cenowa. Bo OMD to jakiś fenomen - na rynku od ponad pół roku a cena trzyma się stabilnie jak solidny dekarski nit
"Wystarczy się zarejestrować na forum Olympusa, trochę się poudzielać żeby móc zdobyć status OlyJedi i cena OM-D będzie znacznie atrakcyjniejsza "
coś takiego wyczytałem na innym forum...
słyszał ktoś z Państwa o jakiejś takiej promocji prowadzonej przez Olympusa?
...
już sobie znalazłem regulamin
To jest po prostu bardzo przyzwoity aparat. i nic dziwnego, że cena sie trzyma.
---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post był o 14:51 ----------
No to sie udzielaj, trochę zostało Ci jeszcze do pasowania na Jedi. Możesz powiedzieć , gdzie nam robią taką dobrą reklame?
reklama na innych forach jest, ja znalazłem info chyba gdzieś na nikoniarzach, ale już nie wiem gdzie. Jakbym miał status takiego rycerza to pewnie do OMD byłoby mi duużo bliżej (pewnie bym już miał) a tak czekam na co by nie było tańszego Nex 6 (szczególnie za jakieś 1-2 miesiące.. bo one jednak spadają na cenie). No ale trochę mi brakuje, tym bardziej, że przeważnie piszę w dziale inne systemy :D
Twój klon brał w tej dyskusji udział, więc nie wiem dalczego się dziwisz reklamie na innych forach, jego spytaj :) ...
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=210391&page=2
Frytek: masz trochę racji, świadomość że OM-D w sklepie jest droższy od tego za ile można by go ewentualnie mieć (będąc hipotetycznie Jedi) demotywuje od kupowania go na rynku. Zastanawiające jest jaka jest różnica w cenie.
eee, trochę przesadziłeś :mrgreen:
---------- Post dodany o 18:29 ---------- Poprzedni post był o 18:21 ----------
wiesz, mam wrażenie że raczej w grę wchodzi jakaś umowa między sklepami a OP, pewnie się domyślasz do czego piję...
Zresztą popatrz - przeszukując Skąpca: Korpus OMD dostępny jest w 7 sklepach, OMD z 12-50 w 18 sklepach. PEN E-P3 w 23 sklepach. Z kolei korpusy Nikona czy Canona w 60 i więcej sklepach.
Gdybym pracował w dziale sprzedaży Olympusa to chyba bym się zastanawiał dlaczego sklepy nie chcą handlować moim towarem. No chyba że jest coś o czym nie wiem.
Sa sklepy internetowe i sklepy co sie tylko nazywaja sklepami internetowymi.Sa sklepy co zaopatruja sie w hurtowniach (takich z prawdziwego zdarzenia)a sa sklepy gdzie p.Jadzia wsiada w auto i jedzie u innych kupowac taniej bo akurat ktos wyrazil wole kupna i wplacil kase,albo p.Krzysio kupil na gieldzie z przetargu ubezpieczalni,bo kontener zalalo,ale kilka wyglada na suche.
To nie olek ma sie zastanawiac dlaczego p.Jadzia nie ma olka Tylko p.Jadzia ma spelnic warunki handlowca pelna gemba i z prawdziwego zdarzenia zeby miec olka z hurtowni olka a nie od p Zbyszka zza rogu.
Moze tez po prostu nie maja w swoim programie.Ja w sklepie meblowym W Segebergu tez nie widze mebli polskich producentow,a w takim Voco jest ich do zatrzesienia i z bialorusi takze.
wiesz, myślę że z meblami to chyba nie najlepszy przykład - ich producentów w samej Polsce pewnie będzie z kilkunastu (mówię do dużych producentach a nie o rodzinnych, rzemieślniczych warsztatach z Kalwarii) a w Europie kilkudziesięciu. Producentów zaś sprzętu fotograficznego, tego średnio i bardziej zaawansowanego (bo znów trzeba zapomnieć na chwilę o wyrobach typu medion czy tevion) jest może dziesięciu w świecie... inna skala, inny wybór, inna oferta..
I patrzę teraz na strony RTV EURO AGD... są w ofercie PENy a OMD nie ma, Fotojoker ma w ofercie 2 kompakty Olympusa ale już nic więcej... Tak się zastanawiam - czy OP narzucił sklepom jakieś super drastyczne wymagania co do sprzedaży E-Mpiątki? a jeśli tak, to dlaczego sprzedawcy, nawet ci duzi i renomowani tak jak ww wymienione firmy uznały że nie warto w sprzedaż E-M5 wchodzić? przecież to całkiem niezły aparat, przedstawiciel całkiem sensownego systemu i po za ceną która jest cokolwiek wysoka ma wszystkie cechy by być bestelerem... a sprzedawcy powinni się bić by mieć go w ofercie
więc dlaczego tak nie jest?
Widzisz,tu u mnie w miescie nie znajde zadnego sklepu z olympusem.Jednak wchodzac do pierwszego z brzegu wyrazam chec kupna i sprzedawca,patrzy w ekran monitora,fajeczkuje egzemplarz u dostawcy i sprowadza go dla mnie.Podaje nr tel.i jesli juz go ma(kwestia jednego ,gora dwoch dni) to dzwoni do mnie i zaprasza do sklepu lub po prostu wysyla go do mnie z czytnikiem kart platniczych,zalezy co tam sobie ustalilismy.Nie wiem jak jest u Ciebie tam w okolicy,czy sprowadza,czy musisz przedplate zrobic,czy zaswidczenie z banku,ze masz kase,nie wiem
Ale piszesz, że mieszkasz na Pogórzu Wielickiem, więc bliziutko masz http://www.sklepfotograficzny.pl/
Często u nich kupuję i bardzo zadowolony jestem. Mają OMD, ze statusem "dostępny od ręki"
Widzisz, a tu u mnie robią zdjęcia tylko najkon, canon i z rzadka sony, takie dziwolągi jak ja z Olympusem to nie maja prawa chodzić po ziemi , a co dopiero fotografować, drugiego EM-5 w gminie ma od niedawna mój siostrzeniec.
I to by było na tyle w gminie, Za to w elektro-marketach jest dokładnie tak jak u Ciebie, no nie wiem, czy przenośne czytniki do kart mają.
Olympus OM-D E-M5 + M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm f/3,5-6,3 EZ
Mały i lekki aparat z wymienną optyką systemu Mikro Cztery Trzecie. Rozdzielczość: 16,1 mln pikseli. Pamięć: SDHC, SDXC, UHS-I. Minimalny czas otwarcia migawki: 1/4000 s. Wymiary: 121,0 x 89,6 x 41,9 mm. Waga: 425 g. Gwarancja 1 rok.
Ciekawe, że u nich OM-D ma 1 rok gwarancji, zastanawiałbym się czy kupić towar spoza UE.
Ale momencik: czy sprzęt foto to bułki w sklepie? OM-D nie ma ani jednego egzemplarza w całym kujawsko-pomorskiem. Tyle tylko, że to jest sprzęt nie dla człowieka z ulicy, który wejdzie do media marktu i sobie go kupi przy okazji, gdy żona w H&M robi zakupy.
Sprzedaż internetowa jest bezpieczniejsza. Zawsze zostaje 10 dni na oddanie sprzętu bez podania przyczyny.
No chyba, że ktoś chce pomacać sprzęt - to rozumiem. Sam bym chciał gdzieś w łapki go trafić. Tyle tylko, że to to raczej nie zmieni mojej decyzji o zakupie. To nie Pen czy NX10. Tak samo nie zdziwię się, gdy nie będzie w sprzedaży X-E1. X-Pro1 też sobie nie leży na półce (przynajmniej w mniejszych miastach).
Taki target moim zdaniem.
Pozdr.
Błąd w opisie czy nie - to w tej dyskusji naprawdę nie ma znaczenia. Znam ofertę Olympusa, staram się być na bieżąco w zakresie nowinek fotograficznych, gdy będę chciał coś kupić to to znajdę... Zresztą ciągle jeszcze jestem w OJ :)
Mi w powyższej dyskusji chodziło o coś innego:
Wyobraźmy sobie, a to raczej nie jest trudne do wyobrażenia, delikwenta który chce kupić nowy aparat ale jego wiedza na temat sprzętu ogranicza się do rozróżnienia pomiędzy kompaktem a lustrzanką. Tak, tak, wiele osób jeszcze nie spotkało się z określeniem "bezlusterkowiec". Cóż, nasz potencjalny klient decyduje się na lustrzankę, wie przecież że one robią lepsze zdjęcia a on chce robić lepsze zdjęcia. Ma nawet odłożone 2 czy 3 tys. zł. I ów osobnik, chcąc rozeznać się w rynku idzie do najbliższego centrum handlowego bo wie, że oprócz spożywczaka, deichmana i apteki jest tam sklep z elektroniką użytkową. I taki przykładowy delikwent w takim przykładowym Krakowie ma szansę większą niż 3:1 że nie zobaczy ani OMD ani nic z Olympusowego m4/3
No ale z tego co piszą Mirek54, Jack tak jest dobrze.
---------- Post dodany o 21:08 ---------- Poprzedni post był o 21:02 ----------
Ok, można tak rozumować, ale wytłumacz mi proszę dlaczego na półkach leżą tzw. pełnoklatkowe Canony czy Nikony? W świetle Twojego tłumaczenia one tym bardziej nie są dla człowieka z ulicy
Bardzo źle widzisz, ale akurat okulista tu nic nie pomoże.
Twoje oczekiwania wobec rynku są jak najbardziej właściwe, ale relacje handlowe nie są tak prostą sprawą, jak Ci się wydaje i nie funkcjonują na zasadzie zero-jedynkowej. Dlatego napisałem wyżej, że jest wiele rzeczy o których nie wiesz. OPL też pragnąłby, aby tak zajefajny towar dostępny był w każdym sklepie fotograficznym.
eeetam
W wiosce znacznie mniejszej niż Kraków weszłam do marketu z elektroniką użytkową - były zarówno Peny jak i OMD5. X100 też stał w gablocie. Miałam wyjątkowego farta? Raczej nie, bo wszystkie miały rozładowane baterie:mrgreen:
Choć przyzwoitość nakazuje dodać, że obsługa ruszyła natychmiast, żeby ładować:)
W przypadku marketów sieciowych, mam wrażenie, że sporo zależy od Pana kierownika i jego zaradczych zdolności, u jednego będą cudeńka w gablocie, a u innego bida z nędzą i tylko wiatr będzie hulać między półkami.
A do mnie dojechał Panas 20/1.7 i w końcu mogę używać mojej nowej zabawki jak należy, a nie trzymając canonowską eLkę przed aparatem ;-)
Jeszcze adapter na M42 jedzie, powinien być dzisiaj.
Nie zawsze tak jest, od kilku miesięcy w FJ nie uświadczysz luster Canona, masa ludzi pyta, a sprzętu ni ma. Co do Olympusa - miałem nadzieję, że po marcowym szkoleniu pojawi się więcej sprzętu, tak się jednak nie stało i pozostaje mieć nadzieję na lepsze czasy w kontaktach na górze :)