Nawet jakby było, to by pewnie nie mieli baterii do niego :wink:
Wersja do druku
Nawet jakby było, to by pewnie nie mieli baterii do niego :wink:
W ogóle nie mieli (bo ludzie się nie interesują;)...).
Bielsko-Biała.
Z oddechem sprzedawcy na ramieniu - pstryknęłam kilka razy XZ1 oraz EPL3 - Pan mnie mocno pilnował, bo aparatki wyciągnięte z gabloty, te wystawione do macania na stałe - faktycznie tylko do macania się nadają, baterii nie ma w żadnym:(
Przede wszystkim dosyć mała ilość tych aparatów trafiła na nasz rynek. Z tego, co się dowiedziałem, to w pierwszym rzucie towar trafił tylko do największych sieciowych sklepów w największych miastach. W jednym z dwóch MM w Poznaniu mieli 3 sztuki, w drugim pewnie też podobną ilość. Z czego z jednego sklepu ja już pierwszego dnia kupiłem sztukę, a Jasand chyba na drugi dzień też kupił sztukę w drugim MM :) Ciekaw jestem, czy coś im jeszcze zostało po dwóch tygodniach.
A inna sprawa, że sprzedawcy z MM sami nie wiedzą, co mają na sklepie. Kiedy ja poszedłem po X10, byli zaskoczeni, że ten aparat w ogóle już jest w sprzedaży (rano pisałem do nich maila i odpowiedzieli, że mają...). Okazało się, że nawet był wystawiony na półce w ich własnym sklepie, a oni od rana go nie zauważyli (byłem w sklepie dopiero późnym popołudniem). Potem się zrobił bałagan, bo aparat na półce był, ale w szafkach nie było pozostałych sztuk, więc jeden ze sprzedawców w pocie czoła ruszył do magazynu i dopiero po dłuższym czasie udało mu się znaleźć.
Zatem jeśli sprzedawca z MM mówi, że nie mają aparatu, bo nie ma na niego popytu, to:
a) albo Bielsko-Biała nie załapała się na pierwsze dostawy;
b) albo nie wie, że już mają ten aparat na magazynie;
c) albo nawet się nie zorientował, że już sprzedali wszystkie egzemplarze.
Jakby co, to na Allegro pojawił się dosłownie przed chwilą:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1966721068
A ja właśnie skończyłem robić zdjęcia testowe, o które kilka osób męczy mnie od jakiegoś czasu. Ponad 130 zdjęć z tego wyszło, wszystkie czułości we wszystkich kombinacjach DR. Będą ciekawe wnioski na temat tych "białych dziur" i paru innych rzeczy :)
Te białe dziury to pewnie da się poprawić nowym firmware.
Raczej ja bym czekał na jakieś obniżki ceny (z okazji świąt).
"Białe dziury" to wynik tego, że iso 100 prawdopodobnie jest uzyskiwane programowo poprzez prześwietlenie iso 200 i przyciemnienie zdjęcia softem. Tyle, że X10 ma światłomierz skalibrowany pod pracę w trybie EXR, czyli naświetla zdjęcia obficie, skoro ma duży zapas informacji w światłach. Niestety wyłączenie trybu EXR w połączeniu z dodatkowym prześwietleniem występującym w "sztucznym" iso 100 daje takie właśnie skutki. Recepta: fotografować w trybie DR200% lub 400% i/lub na iso 200 lub wyższym.
Nie wiem co znaczy "wkrótce" ale do koszyka można włożyć już - za 2159zł:
http://www.redcoon.pl/B327135-Fuji-F...d?refId=okazje
Pod tym adresem widnieje to już od dłuższego czasu. Uwierzę jak ktoś kupi za taką cenę przedłoży kserokopię faktury lub paragonu, albo na tej stronie zmienia napis "wkrótce" na "dostępny od ręki" z ta samą ceną. W jednym ze sklepów też mieli Olka 45mm f1.8 za 998 zł a dzisiaj juz za 1.099 zł.
Realnie widziałam x10 za 2350zł kilka dni temu- nie pamiętam sklepu - dostępny od ręki - "ostatnia sztuka" - nie mam jednak faktury ani paragonu;)
Mimo zapowiedzi Fuji Polska o szerokim strumieniu który miał trafić do sklepów, chyba jednak tak się nie stało - piszecie tu o 2-3 sztukach w MM w Poznaniu - na taka sieć i sklep w tak dużym mieście... można powiedzieć, że ilość zerowa.
Zresztą wyszukiwarki cenowe nawet tego aparatu na razie właściwie nie widzą...
Bardzo Cię przepraszam , ale moje stwiedzenie o tej kopii faktury nie było skierowane do Ciebie tylko ogólnie dla ewentualnych stwierdzeń :"... a ja kupiłem/ kupiłam za 1.950 zł itp.." (a w rzeczywistości dali więcej)
Jak kupowałem w dniu 19 listopada za 2.399 zł to w stolicy były w granicach 2.800 zł i uważam , że w tym momencie kupiłem bardzo korzystnie. Za ile bedzie np po Nowym Roku jest już dla mnie nieistotne bo czasu nie cofnę tym bardziej ,że na pewno kiedyś stanieją ale chyba nie na dniach.
Pozdrawiam
Andrzej
Test na optycznych
http://www.optyczne.pl/168.1-Test_ap...st%C4%99p.html
Słowem, bez żadnych rewelacji.
A mi to lotto. Na liście wad wg optycznych nie znalazłem niczego, co dla mnie jest wadą. Słowem, aparat ideał. Chociaż nie, mógłby mieć większą matrycę:)
A przy okazji test pokazuje, jak fatalne rezultaty daje SilkyPix i jednocześnie jak dcraw nie potrafi wykorzystać możliwości tkwiących w technologii EXR. To jest największa wada tego aparatu - nie ma w czym wołać rawów. Mam tylko nadzieję, że Adobe nie każe nam długo czekać na aktualizację ACRa.
Jedna z wad tego aparatu to to ,ze jest za drogi.
Oto czym są te "białe dziury", jak je zminimalizować i czy faktycznie stanowią aż taki duży problem (zdjęcia umyślnie prześwietlone):
X10 iso100 DR100% 6 mpx
X10 iso100 DR400% 6 mpx
GF2 iso100 i.dynamika wysoka
X10 DR100% i DR400%
X10 DR400% i GF2
Jak dla mnie po zobaczeniu fotek to aparat jest znakomitym przypadkiem do serwisu na wymiane matrycy.Wysylaj z fotkami dopóki masz gwarancje.Nie wyrzucaj Swoich ciezko zarobionych pieniedzy w bloto.
A jak dla mnie wszystko jest w porządku. Ledwie dostrzegalna obwódka wokół punktowych przepaleń to bardzo niska za aparat, który jako jedyny na rynku spełnia w zasadzie wszystkie moje wymagania, jakie stawiam kompaktom. Nie ma co robić wideł z igły...
A pieniądze tym razem zarobiłem wyjątkowo lekko ;)
Od wczoraj rawy wywołuje raw developer. Lubiłem go przy sigmie, chociaż drugi raz nie wydam pieniędzy bo robi często błędy przy wywoływaniu. No ale to tylko na osx.
Mnie interesuje tylko ACR :) Poczekam, nie spieszy mi się...
te białe dziury to jakaś masakra jest, w sprzęcie z górnej półki jakieś białe kółka wyskakują... może upgrade softu pomoże?
Te "dziury" to zwykłe punktowe odblaski. Wyskakują i w Panasie GF2 (co widać na załączonym obrazku), i w Canonie 5DII (co będzie widać, gdy wrzucę sample), i w Nikonie D700 (co można zobaczyć na forum dpreview), i zapewne w każdym innym aparacie. Wszystko rozchodzi się o tę lekką obwódkę, które odcina te punktowe przepalenia od poprawnie naświetlonej reszty zdjęcia, przez co wyglądają one nienaturalnie. Nie wiem, czy będzie jakaś aktualizacja softu, a nawet jeśli, to czy rozwiąże ten "problem". Jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza. W ostateczności, jeśli miałbym robić jakiś duży wydruk, na którym być może ktoś o sokolim wzroku dostrzegłby te "dziury" (w co wątpię), to poradzę sobie z nimi w PSie dużo szybciej, niż z wyjaranym niebem, z którym w innych kompaktach z pewnością musiałbym walczyć znacznie częściej.
Z dzisiejszego spaceru, żuraw na wybiegu. Velvia mode, dlatego tak strasznie wali po oczach.
Jak to mówi przysłowie, jeden obraz powie więcej niż tysiąc(e) słów ...
Tragedia .... niestety.
PS
GF2 zjada rozdzielczością tego X10 na śniadanko. Z resztą XZ-1, LX5, S95/100 również.
PPS
epicure, przestań robić te testy i porównania, bo pogrążasz biednego X10 coraz bardziej.
Gdyby ktoś poszukiwał ...
realnie dostępny za 2289zł:
http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfro...epix-x10.bhtml