Nawet jakby było, to by pewnie nie mieli baterii do niego![]()
Nawet jakby było, to by pewnie nie mieli baterii do niego![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Ostatnio edytowane przez Jd ; 29.11.11 o 21:53
W ogóle nie mieli (bo ludzie się nie interesują...).
Bielsko-Biała.
Z oddechem sprzedawcy na ramieniu - pstryknęłam kilka razy XZ1 oraz EPL3 - Pan mnie mocno pilnował, bo aparatki wyciągnięte z gabloty, te wystawione do macania na stałe - faktycznie tylko do macania się nadają, baterii nie ma w żadnym![]()
Przede wszystkim dosyć mała ilość tych aparatów trafiła na nasz rynek. Z tego, co się dowiedziałem, to w pierwszym rzucie towar trafił tylko do największych sieciowych sklepów w największych miastach. W jednym z dwóch MM w Poznaniu mieli 3 sztuki, w drugim pewnie też podobną ilość. Z czego z jednego sklepu ja już pierwszego dnia kupiłem sztukę, a Jasand chyba na drugi dzień też kupił sztukę w drugim MMCiekaw jestem, czy coś im jeszcze zostało po dwóch tygodniach.
A inna sprawa, że sprzedawcy z MM sami nie wiedzą, co mają na sklepie. Kiedy ja poszedłem po X10, byli zaskoczeni, że ten aparat w ogóle już jest w sprzedaży (rano pisałem do nich maila i odpowiedzieli, że mają...). Okazało się, że nawet był wystawiony na półce w ich własnym sklepie, a oni od rana go nie zauważyli (byłem w sklepie dopiero późnym popołudniem). Potem się zrobił bałagan, bo aparat na półce był, ale w szafkach nie było pozostałych sztuk, więc jeden ze sprzedawców w pocie czoła ruszył do magazynu i dopiero po dłuższym czasie udało mu się znaleźć.
Zatem jeśli sprzedawca z MM mówi, że nie mają aparatu, bo nie ma na niego popytu, to:
a) albo Bielsko-Biała nie załapała się na pierwsze dostawy;
b) albo nie wie, że już mają ten aparat na magazynie;
c) albo nawet się nie zorientował, że już sprzedali wszystkie egzemplarze.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jakby co, to na Allegro pojawił się dosłownie przed chwilą:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1966721068
A ja właśnie skończyłem robić zdjęcia testowe, o które kilka osób męczy mnie od jakiegoś czasu. Ponad 130 zdjęć z tego wyszło, wszystkie czułości we wszystkich kombinacjach DR. Będą ciekawe wnioski na temat tych "białych dziur" i paru innych rzeczy![]()
Te białe dziury to pewnie da się poprawić nowym firmware.
Raczej ja bym czekał na jakieś obniżki ceny (z okazji świąt).
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
"Białe dziury" to wynik tego, że iso 100 prawdopodobnie jest uzyskiwane programowo poprzez prześwietlenie iso 200 i przyciemnienie zdjęcia softem. Tyle, że X10 ma światłomierz skalibrowany pod pracę w trybie EXR, czyli naświetla zdjęcia obficie, skoro ma duży zapas informacji w światłach. Niestety wyłączenie trybu EXR w połączeniu z dodatkowym prześwietleniem występującym w "sztucznym" iso 100 daje takie właśnie skutki. Recepta: fotografować w trybie DR200% lub 400% i/lub na iso 200 lub wyższym.
Ostatnio edytowane przez Jd ; 30.11.11 o 13:40