Fajne cacka.
EPL-3 mniej do mnie przemówił. Natomiast EP-3 - miód malina. Ekranu EP3 nie da się pobić. Jest rewelacyjny
Teraz zbliżenie
E-3 z 12-60, potem EP-3 z 12mm
Wersja do druku
Fajne cacka.
EPL-3 mniej do mnie przemówił. Natomiast EP-3 - miód malina. Ekranu EP3 nie da się pobić. Jest rewelacyjny
Teraz zbliżenie
E-3 z 12-60, potem EP-3 z 12mm
@klikacz - bardzo proszę, nie pisz posta pod postem.
Mam nadzieję, że niedługo będę miał swojego E-P3 :mrgreen:
Swoją drogą fajną walizkę na sprzęt foto widzę w tle :wink:
Hmmm, wracam jeszcze do kwestii histogramu bo sprawa nie daje mi spokoju. Przeglądam instrukcję od E-PL3, z której jednak wynika, że podczas fotografowania można wyświetlić histogram - tradycyjnie przyciskiem INFO. Z instrukcji (str. 32) wynika nawet, że na żywo - podczas fotografowania, można wyświetlić naniesione na kadr info o przepałach i cieniach. Pięknie! Czy ktoś kto miał aparat w rękach może to potwierdzić?
Jeszcze żadnej trójki nie widziałem nawet przez szybkę.
Sprawa dużej dynamiki, którą wspomniałem kiedyś jest do zweryfikowania. Na razie, na podstawie niewiele mówiących na ten temat sampli oraz niedostępność dla rawów ACRa trudno mi potwierdzić moje wcześniejsze optymistyczne domysły. Może to tylko złudzenie optyczne? Byłoby dobrze, nie miałbym ciśnienia na nową zabawkę :)
Kolejne fajnie ziarniste, kolorowe fotki z EP3 i 12
http://www.hendralauw.com/2011/08/te...-olympus-e-p3/
Wczoraj przez parę minut macałem E-P3. Aparat zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, jest solidnie wykonany i na tyle mały, że jeszcze kieszonkowy, a z drugiej strony na tyle duży, żeby dało się go wygodnie trzymać. Nie za lekki, nie za ciężki, z naleśnikami idealny. Ten nowy kitowy zoom jest ładniejszy od poprzedniego i w odczuciu już nie jest aż tak bardzo plastikowy. Guzikologia jest OK, nie można jej niczego zarzucić. Ekran bardzo dobry, wyraźny, działa bez opóźnień (przynajmniej przy takim świetle, jakie było w sklepie), dotyk działa w miarę sprawnie, podobnie jak w Panasie. I na koniec najlepsze: AF jest szybki jak błyskawica. Może być minimalnie szybszy, niż w Panasach, chociaż pewności nie mam, bo bezpośrednio nie porównywałem. Miałem za to pod ręką NEXa C3, który ostrość w tych samych warunkach ustawiał ze 2-3 razy dłużej, niż E-P3.
Szkoda tylko, że ten aparat nie jest tańszy i że wbudowana lampka nie odchyla się do góry, jak w E-PL2 i GF2.
http://www.stevehuffphoto.com/2011/08/15/iso-wars-the-olympus-e-p3-vs-the-sony-nex-5/
Możecie się ze mnie śmiać, ale ja sobie lecę nawet w dzień na 1600 i 3200 (E-PL1) by mieć to ziarno. Bajka.
A nie prościej dodać sobie ziarno jednym kliknięciem w programie graficznym/wołarce?
Jest i test:http://www.optyczne.pl/160.1-Test_ap...st%C4%99p.html
Jak dla mnie to wygląda to tak sobie:???:
W teście optycznych dziwi mnie fakt, że EP-3 z 20/1,7 ma niższą rozdzielczość niż E-PL2 z tym samym szkiełkiem. Rozumiem, że się nie zwiększyła ale że spadła to dziwne. Ogólnie to w jakości zdjęć wielkiego postępu nie wiedzę ale szybki af, lampa i ekranik oled w tej klasycznej obudowie z rolką pod kciukiem to jest to:wink: Trzeba zacząć oszczędzać i czekać na spadek cen.
Opis procedury testowej:
Test rozdzielczości matrycy przeprowadziliśmy zarówno z obiektywem M.Zuiko Digital 12 mm f/2.0 ED, jak również Panasonic LUMIX G 20 mm f/1.7 ASPH. Wartości wyznaczyliśmy tradycyjnie w oparciu o funkcję MTF50, a pomiary wykonaliśmy na plikach RAW, które uprzednio przekonwertowaliśmy bez wyostrzania do formatu TIFF przy pomocy programu dcraw.
Czyli innymi słowy, takie same nastawy wołania RAW'a dla wszystkich aparatów ... czy tak samo robimy w rzeczywistości ... Nie wiem jak inni, ale u mnie każdy model body inaczej traktuję przy wołaniu RAW'a, cel jest jeden wołam tak aby efekt końcowy był najlepszy. Dlatego testy testami, jakiś trend pokazują, ale do rzeczywistości niekoniecznie muszą dobrze przystawać.
W rzeczywistości liczą się również takie rzeczy jak:
... oraz coś takiego jak dostępność obiektywów, akcesoriów itp.[COLOR="Silver"]Cytat:
Ogólnie to w jakości zdjęć wielkiego postępu nie wiedzę ale szybki af, lampa i ekranik oled w tej klasycznej obudowie z rolką pod kciukiem to jest to ...
A co innego mieli do tego biednego NEX'a przykręcić? E16? 18-55? Przykręcili haubicę 18-200, która optycznie jest ponoć najlepsza z całej trójcy.
Nie mówię, że EP-3 jest zły, wręcz przeciwnie. Zdjęcia robione z ISO 800-1600 wyglądają lepiej niż z E-P1 i E-PL2 którymi mam okazję fotografować. E-P1 jest lepiej zbudowany, ma super rolkę pod kciuk i ten wygląd... E-PL2 ma lampę, szybszy af, gniazdo akcesoriów tylko jest mniej wygodny. E-P3 na wszystko i jeszcze trochę, jak tylko cena spadnie, to będzie najlepszy wybór z penów. Moim zdaniem oczywiście.
Mogli wykorzystać to samo szkło:
http://cgi.ebay.pl/M4-3-MICRO-FOUR-T...-/320743037437
Ciekawe tylko jak z winietą. :)
Niedługo ukaże się lepszy zawodnik do Nexa: Zeiss 24/1.8, kąt widzenia mniejszy od olkowego 12/2 ale może jakością będzie choć porównywalny.
Wiadomo - wdziękiem i urodą nic nie przebije E-P3 z 12/2. :)
CZ 24mm/1.8 to raczej do porównania z 20mm/1.7
DP Review [EN]: http://dpreview.com/reviews/OlympusEP3
Cześć,
czy ktoś może wie czy są różnice w szybkości AF w poniższych kombinacjach:
- 14-42R vs 14-150
-40-150R vs 14-150
he he, chyba zatrzymałem wątek - nie chciałem tego :)
Przez chwilę bawiłem się nowym E-P3 w Saturnie (Saturn - Złote Tarasy).
Tylko chwilę, bo bateria była wyczerpana.
Ta śruba przy gripie wyglądała na lekko steraną. Swoją drogą, to wolałbym taką anodyzowaną na niebiesko, a nie na czarno :wink:
Sam aparat zbudowany porządnie, bardzo podobnie do E-P1 którego posiadam.
Ekran to inna liga, nowe doznania i lepsza jakość. Choć niestety tylko chwilę go oglądałem.
Wybieranie punktu ostrości dotykiem działa, choć mam chyba trochę za duże paluchy :)
Jakości zdjęć sprawdzić nie mogłem, więc się nie wypowiem.
Też go dziś tam oglądałem.Solidny i cieżkawy , ale mam długie paluchy i kiepsko sie go trzymało z tym gripem seryjnym ( porównał bym trzymanie do modelu E-420).
Sory za tą wyczerpaną baterję , trochę o dziesiatej się nim pobawiłem i śmigał aż miło.
Pozdrawiam
Porównanie Nikon D5100 vs. E-P3
http://mashable.com/2011/08/21/camer...373Nikon-D5100
Ciekawe porównanie, wychodzi na to, że jakość zdjęć jest całkiem podobna.
Ja widzę różnicę w zdjęciach pomiędzy 5 i 6.
Tyle, że autorowi zależało na aparatach dla bloggera, które robią zdjęcia lepsze niż komórka w trybie AUTO ;-)
Witam serdecznie, jestem nowy na forum. Nie jestem profesjonalistą, potrzebuję podręczny aparat z konkretnymi funkcjami - full HD i dźwięk stereo. Jestem bardzo zainteresowany kupnem nowego Olympusa E-P3 ale okazało się, że nie ma on opcji time lapse a bardzo mi na niej zależało. Rozważałem też kupno starszego modelu Panasonic Lumix GF2, ale ani jeden ani drugi nie ma wejścia na dodatkowe akcasoria. Czy ktoś ma może doświadczenie z tymi aparatami i może mi doradzić czy jest na to jakieś rozwiązanie? Aparaty poza tym mają wszystko co mnie interesuje...Różnice są niewielkie, zarówno jeśli chodzi o zdjęcia jak i o wideo-z tego co przeczytałem w Internecie, między innymi na tym forum.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam
Artur
Też macałem Ep3 i jest rewelacja pod każdym względem, jeszcze tylko muszę Epl3 obadać ;)
Niestety tej baterii albo nikt jeszcze nie doładował, albo każdego dnia wieczorem jest już wyczerpana. Po pracy wstąpiłem do Saturna w Złotych Tarasach i sprawdziłem jak leży w ręce. Wygląda bardzo solidnie, o wyświetlaczu nie mogę nic powiedzieć bo bateria już zmarła. Za to tego samego dnia sprawdziłem sobie jeszcze g3 i całkiem mi się spodobał. Czuję że EVF nigdy nie da mi tego co daje wizjer optyczny, ale jest już całkiem znośnie i lepiej niż w g1 czy g10 (nie pamiętam dokładnie który sprawdzałem w fj, niemniej nie zachwycił mnie). Ja także czekam na dostępność E-PL3 w sklepach, bo jeśli ma ten sam rozmiar co XZ-1 to ja bardzo chętnie go przygarnę.
Do listy życzeń dodałbym już tylko troszkę lepszą matrycę (większa rozpiętość tonalna) i byłbym zupełnie szczęśliwy.
nawiązując do premiery Nex-7 robi się na prawdę ciekawe w segmencie mikrusów, widać że ten obszar obecnie angażuje najwięcej zasobów R&D.
Jeżeli zdecyduję się na zakup w najbliższym czasie to będę miał dylemat Ep3, Epl3 czy może G3 + PanaLeica - cenowo podobnie...