Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it
Cytat:
Zamieszczone przez
shary
... targam ciężki zestaw ślubny i po "sezonie" mam obowiązkową rehabilitację prawego łokcia...
Cytat:
Zamieszczone przez
shary
... Dyskwalifikuje to aparat jako narzędzie do panoram sferycznych, którymi się zajmuję :(
Hades, nie wyganiaj pana. Chetnie obejrze panoramy sferyczne z jakiegos wesela :mrgreen:
Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it
Ide w styczniu na pierwszego kotleta z G1 i EPL1, tylko musze se 2 szkla zalatwic 45 1.8 i 28 2.5, do tego lampa na wszelki i gitarka.
Nikt nie zwraca uwagi na to czym sie robi, w szczegolnosci nie mlodzi, ktorzy sa w innym swiecie....
Po ostatnim kotlecie popelnionym 5dkm2 z 2lkami tydzien mnie krepel bolal, wreszcie dosc.....
pozdrawiam serdecznie
Janek
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Hades, nie wyganiaj pana. Chetnie obejrze panoramy sferyczne z jakiegos wesela :mrgreen:
Żeby nie było śmiesznie... one są możliwe, ale z ręki i trochę szerszym obiektywem niż 8 mm, w dodatku trzeba się spieszyć. Ewentualnie czymś takim http://www.ryubin.com/panolab/panofl...01.html#screen lub takim http://www.ryubin.com/panolab/panofl...a_video01.html i to w trybie wideo. Swoją drogą przewiduje, że to będzie hit następnych sezonów. Wideopanorama 360 z nad welonu panny młodej.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Wez ty mnie nie strasz...
A wyobrazasz sobie takie 360 stopni video z pogrzebu? Fiu, fiu !
Kamerka zainstalowana na trumnie...
"Tylko z nami poczujesz sie jak nieboszczyk !!!"
Ech.... chyba sie starzeje....
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Przepraszam nie zrozumiałem... pokaż mi obiektyw z gwintem statywowym, ale nie teleobiektyw z obręczą, tylko obiektyw o ogniskowej między 8 a 20 mm. Do panoram sferycznych używa się głowic panoramicznych. Jesteś chyba świeży w temacie. I co, dyskwalifikacja?
Tak dyskwalifikacja. Już Ci tłumaczę. Mówimy o aparacie nie o obiektywie. PEN nie ma gwintu statywowego w osi obiektywu. Jest to niezbędne do tworzenia panoram sferycznych. Można by wyrzeźbić jakiś element przesuwający aparat na ramieniu głowicy, ale to trochę tak jak instalacja silnika od Mercedesa do Trabanta. Myślę że trochę rozjaśniłem?
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Ide w styczniu na pierwszego kotleta z G1 i EPL1, tylko musze se 2 szkla zalatwic 45 1.8 i 28 2.5, do tego lampa na wszelki i gitarka.
Nikt nie zwraca uwagi na to czym sie robi, w szczegolnosci nie mlodzi, ktorzy sa w innym swiecie....
Po ostatnim kotlecie popelnionym 5dkm2 z 2lkami tydzien mnie krepel bolal, wreszcie dosc.....
pozdrawiam serdecznie
Janek
No to życzę powodzenia (bez śladu ironii). Tak jak pisałem wcześniej. Mam nadzieję że będzie to powszechne. Narazie nie chcę eksperymentować, ale będę śledził to co dzieje się w fotografii ślubnej z bezlusterkowcami.
Jeszcze do Ciebie słowo k@czy. Czy myślisz że fotograf zajmujący się fotografią ślubną, nie może również czerpać przyjemności z fotografii panoramicznej, latawcowej czy jakiejkolwiek innej?
Żeby było idealnie, gwint musiałby być na obiektywie, i to w odpowiednim miejscu, a w korpusie aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Żeby było idealnie, gwint musiałby być na obiektywie, i to w odpowiednim miejscu, a nie w korpusie aparatu.
Masz trochę racji, do panoram płaskich tak, ale byłby problem ze zrobieniem zenitu w sferze.
Ale nie nie to jest tematem wątku.
Przepraszam za OT.
Właśnie przymierzam się do zrobienia z PENa aparatu do panoram sferycznych. Brakuje mi tylko Fisha (aby się nie męczyć) i ten aparacik wybrałem świadomie z myślą również o takich fotkach. To co piszecie na temat gwintu statywowego nie do końca jest prawdą. Dobrze jeśli aparat posiada go w osi obiektywu ale nie jest konieczne. Posiadam dwie głowice do takich panoram : samoróbka i Nodal Ninja 3 mk2 i przy pomocy obu jestem w stanie wykonać efekt finalny w postaci gotowej panoramy sferycznej bez modyfikacji tych głowic PENem z rybim okiem. Więcej napiszę później. Linka do panoram z wesela (nie moich) też znajdę i podam.
Cytat:
Zamieszczone przez
shary
Tak dyskwalifikacja. Już Ci tłumaczę. Mówimy o aparacie nie o obiektywie. PEN nie ma gwintu statywowego w osi obiektywu. Jest to niezbędne do tworzenia panoram sferycznych. Można by wyrzeźbić jakiś element przesuwający aparat na ramieniu głowicy, ale to trochę tak jak instalacja silnika od Mercedesa
do Trabanta. Myślę że trochę rozjaśniłem?
Tak, myliłem się co do zrozumienia sensu poprzedniej wypowiedzi. Nie zwróciłem uwagi na pozycje gwintu.
Jednak będę się bronił tym, że... nie widzę w tym wielkiego problemu, zwłaszcza dla hobbysty/eksperymentatora. Ten problem nie niszczy marzeń, ale skłania do kreatywności. Swoją droga jestem ciekaw jak rozwiązał ten problem Dobas, producent głowic i entuzjasta PEN-a w jednym. Musiał trafić na to i być może ma jakąś przystawkę lub inne rozwiązanie w ofercie.
Cytat:
Zamieszczone przez
shary
No to życzę powodzenia (bez śladu ironii). Tak jak pisałem wcześniej. Mam nadzieję że będzie to powszechne. Narazie nie chcę eksperymentować, ale będę śledził to co dzieje się w fotografii ślubnej z bezlusterkowcami.
Ja myślę, że to kwestia przełamania stereotypu profesjonalisty rozpoznawanego po wielkości narzędzia pracy. Nie przypomnę sobie teraz adresu strony, ale przypominam sobie pewnego angielskiego fotografa, który operował kilkoma dalmierzami z przypiętymi stałkami i było to już parę lat temu. Może ktoś skojarzy i znajdzie to w internecie.
Mam nadzieję, że twórca nie będzie miał mi za złe, że zamieszczam tu link do jego reportażu ślubnego http://vision360.pl/spacery/Monika_K...ika_Karol.html. PENem taki reportaż jest trudny albo prawie niemożliwy do wykonania ale warto to zobaczyć.