Niby racja, tylko czemu ten Wantuch tak uparcie tkwi w tym systemie ;)
Cóż, ciebie ogranicza natomiast niektórzy PRO (np. W.Wantuch, Nick Danziger) nie widzą ograniczeń...
Aaaa tam, będę się pocił - tu sobie kliknij
Pozdrówka!
Wersja do druku
Niby racja, tylko czemu ten Wantuch tak uparcie tkwi w tym systemie ;)
Cóż, ciebie ogranicza natomiast niektórzy PRO (np. W.Wantuch, Nick Danziger) nie widzą ograniczeń...
Aaaa tam, będę się pocił - tu sobie kliknij
Pozdrówka!
Ech.. i znów się wam zaczyna, a sprawa jest DZIECINNIE PROSTA (dawnooo juz rozwikłana), porzeba ci lepszej jakości sięgasz gdzie indziej, potrzeba ci stałek sięgasz gdzie indziej, potrzeba ci przyzwoitej jakości dobrych tanich zoomów kupujesz 4/3 i na tym koniec. Panowie nie popadajmy w takie idiotyzmy, że podstawą ''dobrego'' zdjęcia jest milimetrowa GO bo naprawdę nie o to chodzi. Owszem jest to fajne ale nie we wszystkich przypadkach, Dlatego też wyrocznią ''lepszości'' systemu nie może być możliwość uzyskania ''mniejszej GO''.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie broń 4/3 tą marną galeryjką bo szkoda na nią słów...xD
Sa ostrzejsze przy 1.8 niz boski 12-60 przy tej samej przyslonie...
Jesli ktos bawi sie w ogladanie zdjec piksel po pikselu to mu wspolczuje.
W sobote zapraszam na strzelnice, mam nowe hobby, cos jak analogi w swiecie fotografii. Wymaga duzo wiecej przygotowan, pracy na kazdy strzal, nie mozna strzelac duzo i szybko. Ale daje sporo frajdy. Aby nie bylo off-topic, uzyto aparatu konkurencji na ISO 4000, i dwie klatki z filmu ktory zostal nakrecony lustrzanka mimo ze jak wiadomo do filmow sluzy kamera.
http://217.153.45.179/album/album133/IMG_0144.sized.jpghttp://217.153.45.179/album/album133...41_1.sized.jpg
Nie da się już czytać tego forum. W ostatnim czasie najaktywniejsi tutaj są ci, którzy w E-Systemie nie siedzą i wałkują non stop to samo: dlaczego to nikt z Olkiem nie może czuć się tak wyśmienicie, jak oni teraz czują się ze swoimi wypasionymi zabawkami. Ta monotematyczność jest już męcząca.
P.S. Jak tutaj daje się ignory?
Oczywiście, że będzie złym wyborem. Brak jest obiektywów tele z szybkim autofokusem (mam na myśli rozsądne ceny, w przypadku olka minimum to 4 tyś) i w miarę jasnych. Co do makro, to jest tu trochę lepiej, bo dochodzą jeszcze szkła Sigmy. Ale o czymś na poziomie Canon EF 100 f/2,8. Można tylko pomarzyć. W przypadku makro, głębia ostrości większym stopniu, zależy od skali odwzorowania. Im odwzorowanie większe, tym głębia mniejsza.
Eeeech... nie mam zamiaru bronić, niektórym trza pokazać.
To czego brakowało mi w 4/3 uzupełniłem innym systemem ;)
Luzik, podejście humorystyczne do tego mam,
ale ubaw największy jak inni pianę toczą by udowodnić... no właśnie, CO???
Może nie miał... lub po co zmiany jeśli tym co mam się da??? ;)
To tez miałem na myśli :) Niektórzy chyba nie rozumieją, że ktoś ma inne preferencje i wybory. Dokładnie tak samo jest z samochodami. Jeden woli Forda, a drugi Renault i już :) Dlatgego niech każdy sam sobie dokonuje wyboru i świat będzie prostszy.
Polecam lekturę flickr`a i zdjęcia kolesia, co poczyna sobie amatorskim E-410 + manualne zuiko 50/1.4 .To ku pokrzepieniu serc ;).
Bo te zdjęcia kasują GO !! oraz Świętym Gralem fotografii, czyli plastyką, niejednego pełnoklatkowca.
Pozdrawiam frustratów, bo zagubieni miotają się nie w temacie zdjęcia, lecz w technicznych środkach zmierzających do niego.
rumpel
Z pewnoscia tak jest, Nikon, Canon i Sony placi by ludzie narzekali na olympusy gdyz czuja sie zagrozeni systemem 4/3. Qbic, daj mi na pw ile sony Ci daje, mam wrazenie ze Canon mnie wyzyskuje.
Wantuch przy kazdej mozliwej okazji wspomina o olympusie, myslisz ze to z wrodzonej milosci do 14-54?
Ta wypowiedź świadczy o jakiejś kosmicznej frustracji i braku pojęcia autora.
1.Jeżeli ktoś chce jeden "doskonały" obiektyw 28-300 to kupuje kompakt. Jak rozumiem, konkurencja oferuje takie obiektywy, najlepiej ze światłem f2 za pińcet PLN?
2. Brak stałek w 4/3 jest znany- niektórym dokucza innym nie.
3. Nie wiem dlaczego wybrałeś tak arbitralny przedział, ale masz 35 f/3.5, świetny 50/f2 i naleśnik.
Oraz ZD 70-300.
W pobliżu ceny 2000PLN są ZD9-18 i ZD14-54
Sigma 30/1.4 oraz 50/1,4 kosztują poniżej 2kPLN.
Pustka prawda?
ja za 2 k pln kupiłem 50-200 :) nie narzekam . tylko czekam na lipiec i mam nadzieję spotkać woły piżmowe :)
Dzisiaj stwierdzilem ze zdjecia slubne moze robic kazdy z doskonalym skutkiem, olympusem, kompaktem, czymkolwiek.
Kolezanka poprosila mnie o zrobienie kilku zdjec, jej fotograf dal ciala i trzeba bylo jakos podratowac. Pogoda fatalna, totalnie szaro, zero slonca i nadziei na nie. Kolezanka ktorej pozyczylem softboxy, lampy i miala pomagac przy zdjeciach nie dotarla bo... zapila. Ja bawiac sie jakims wd-40 czy podobnym w samochodzie przywalilem sobie w oczy i w kolko lzawilem. Sa takie dni kiedy najlepiej byloby zostac w domu.
Zrobilem co moglem. Po wszystkim kolezanka zaprasza do siebie na kolacje i namawia by puscic fotki prosto z puchy na komputerze. Ok, jedziemy, ja przy kazdym zdjeciu plusje sobie w brode bo widze co spierniczylem a wszyscy zachwyceni. Ja najchetniej wyrzucilbym wszystko do kosza i zrobil wszystko innego dnia na nowo, plener to nie ceremonia, wystraczy jeszcze raz ciuchy zarzucic i gotowe. Nie, oni sa zachwyceni, zabrali zdjecia prosto z karty i jutro leca sobie robic odbitki. Co lepsze ze sa dwa identyczne zdjecia, jedno spieprzone, uciela sie reka. Wybrali to bez reki.
mam 7d i do iso800 szumi jak Olek powyżej to iso jest lepsze ale i tak nie akceptowalne. Kupiłem Canona ze względu na 400 5,6L tanie i dobre
ooooj zależy który :)
ja mam na oku takiego który ma akceptowalne to co znacząco powyżej 800 :)
a matrycę ma 21 mpix.. tylko sama puszka kosztuje koło 8 K PLN
więc zdecydowanie wolę to przepić i gdzieś pojechać na zdjęcia :)
generalnie cały czas powtarzam - każdemu według potrzeb
Nikt nie będzie się spierał że Lamborghini jest lepsze od Mazdy tylko czy każdemu Lamborghini jest potrzebne...
ale nie ma kropa i af do duszy
a by twoje ambicje zrealizować musisz dokupić obiektywy powyżej 20 000 i dodatkowo zatrudnić małą Chinkę do noszenia by poprawić komfort fotografowania :).
Tak naprawdę to mamy 22 strony dyskusji z duszy strony.
Najpierw trzeba odpowiedzieć na pytania co che się fotografować i jakimi szkłami i dopiero wybrać system. Jeżeli ktoś che robić zdjęcia dziecku w parku i nie wyjdzie poza kit to ze wszystkiego będzie zadowolony a z Olka najbardziej ;). Jak lubi małą go to za małe pieniądze Olek mu tego nie zapewni. Foto przyroda w Olympusie jest bardzo droga.
Canon , Nikon , Sony - oczywiście że tak ! Sam robiłem leciwą Konicą Minoltą 7D i byłem pod wrażeniem , jakie jpg produkuje z matrycy 6 mpx! Ale dlaczego "innowiercy" na forum Olympusa tak agitują ? ;).
Skoro przechrzta, niech szerzy zadowolenie na dedykowanym forum ;).
Sporo ludzi porzuca Olka, co rozumiem, ale dlaczego plują do gniazda z którego się wynieśli ?
Każdy użytkownik danego systemu jest świadomy jakichś tam barier, ale po co te zapasy, skoro wybrało się odpowiednie dla siebie narzędzie ?
Róbmy swoje, czyli zdjęcia, a religię pozostawmy fanatykom ;).
pozdrawiam
rumpel
zaraz przechszta olek zostaje z 9-18, 14-54, i pewnie 50-200 bo jak mam oddać za pół darmo to wole dwa kubki zrobić :). Nie ma systemu idealnego najlepiej posiadać dwa ale to kosztuje.
Jak napisał kowal - nie ma systemu idealnego. Ja sobie Olka zostawiam, bo go po prostu lubię. Planuje również zakup puszki z innego systemu co by sobie pomóc na ślubach.
Tak sobie czytam i przeglądam i mam wrażenie, że o ile Nikon ma świetne puszki to ze szkłami im idzie średnio. Z kolei Canon ma kapitalne szkiełka, ale wsadzając AF ze starego 5D do nowego jakoś mnie zniechęcił.
I co tu teraz wybrać ? :)
Witam !
Mam E-620 i dobre szkla i foce tym amatorsko wszystko co chce i
jestem zadowolony.
(Krajobrazy, Ludzie, Sluby, Nocne sesje, Zwierzeta, Makro)
Wczesniej mialem Canona 10D ktorego po 5 latach sprzedalem.
Pentaxa K10D prawie nie uzywam - Wiec to tez pewnie sprzedam.
Czytam to co piszesz i mozesz mi wytlumaczyc dlaczego
mi Olek odpowiada ? Przeciez 4/3 szumi i jest nierozwojowy a
jak to sie dzieje, ze mi wychodza miodzio odbitki 21x15 oraz
powiekszenia na sciane bez szumu i pixelozy ?
Jak to sie dzieje, ze mi ISO wypada od 100-400 ISO a nie 1600 ?
Jak robilem sluby z lampa to wystarczalo mi max. 400 ISO wiec
co jest... czy jestem jakis dziwny, ze mi takie iso pasuje czy
musze koniecznie windowac do 1600 aby powiedziec ludziom, ze 4/3 jest do bani bo jest wiekszy szum ?
Pozdrawiam
Przestań wierzyć w bajki i zacznij używać tego "starego AF" a przekonasz się, że nie jest gorzej niż w sprzęcie, którego aktualnie używasz. Przynajmniej na ślubach.
Co do wyboru systemu to odradzam olka każdemu kto chce wyjść poza kity. Nie ma sensu tracić czasu i oszukiwać się, że jest lekko, dobrze i tanio. Co z tego, że "optycznie rewelacja", czy że "w innym systemie nie ma 14-54", że "według testów....".
Po jakimś czasie zacznie brakować czułości, szerokości. A obiektywy, które chciałoby się mieć kosztują kosmiczne pieniądze.
Owszem, świadomie można kupić olka i mieć wszystko czego do szczęścia trzeba ale mało kto kupuje świadomie, szczególnie w początkowej fazie fotografowania.
Szkoda, że tak zażartych dyskusji nie ma w wątkach w ocenie zdjęć.
Jak maja być, skoro Olkiem nie da się robić zdjęć nadających się do pokazania komukolwiek..