bocian delikatnie różowawy, ale ładny :)
290 bardzo mi się podoba, takie niestandardowe
Wersja do druku
bocian delikatnie różowawy, ale ładny :)
290 bardzo mi się podoba, takie niestandardowe
Pierwsza zabawa z tym szkiełkiem - JPG prosto z matrycy.
293
294
295
296
297
298
299
300
No chyba jesteś zadowolony ? jak na początek to dobre strzały
pzdr
zdjęcia z Mosznej z przyjemnością poodlądałem gdyż jest to moje częste miejsce spacerów i dobrze jest poznać inny punkt widzenia. Dobrze jest tam robić zdjęcia rano dlatego, że wtedy front / od strony fontanny jest oświetlony/ w południe natomiast trzeba zdecydować sie tylko na poszczególne elementy zamku. Ela na portretach bardzo sympatyczna i jak dla mnie tylko na tych naturalnych. To przepuszczone przez ps nie robi tak pozytywnego wrażenia. Zdragonizowane auto robi wrażenie i pomimo ciemnych barw rozwesela. Makro oglada się z sympatią i przyjemnie. 8mm ma jednak potężne pole widzenia i stwarza możliwość innego oddania rzeczywistości w bardzo ciekawy sposób co przedstawiłeś na zamieszczonych zdjęciach.
Dzięki chłopacy.
8mm to jest na dzień dzisiejszy moje ulubione szkiełko... pewnie dlatego że jeszcze ciepłe. Kiedyś 14-54 mi nie schodził z bagnetu, potem 35 widać normalna kolej rzeczy :)
Do Posiadaczy Fisheye-a: czy mi się zdaje czy 8mm jest ostrzejsze od 14-54 ?
301
302
303
304
305
306
Hm, nic nie widzę :/
pyszne zdjęcia :), gratki
O, teraz widzę. 301 to to samo, co 306 :-) 304 chyba najbardziej przypada mi do gustu z ostatniej serii.
Mnie też 306 ;) super
Dla mnie 303 i 306 , ale gdyby ciut jaśniej w pierwszym krzyż, a w drugim lewa strona, postaci.
308, dobry przejmujący obrazek
Też się nad tym zastanawiałem ;)
Może autor coś napisze? :)
Na fotce z nosorożcem skopany balans bieli a w pierwszej chyba za mocne nasycenie.
Druga jest OK ale po co tak krzywo? :roll:
Rocco - balans jest ok. - zamierzone działanie kanałami - u mnie (na monitorze w domu) nosorożec wychodził wręcz czerwonokrwawy co nadawało mu zamierzonej wegańskiej krwiożerczości => zamierzone działanie
Helmuth - myślę żę Mysikrólik dobrze odebrał to zdjęcie (chyba ma Prawo do swojej subiektywnej opini) a to że jest budynek (no jest), i horyzont krzywy (a krzywy), punkty odniesienia - rozumiem że w swojej galerii pod tym względem masz wszystko podręcznikowo + złoty podział i trójpodział ?
No to sorki, tak mi się tylko zdawało... :)
Wierz mi, nawet przez myśl mi nie przeszło, że nie myślisz ;) Nie zabraniam nikomu mieć "swojej subiektywnej" opinii- Mysikrólik sformułowała swoją, ja swoją- też mam "Prawo". Pytałem tylko o cel przekrzywiania kadru, zresztą rocco też nie rozumie-
Niestety nie ma żadnego wyjaśnienia :(
Porozmawiajmy o tym przy omawianiu moich zdjęć- chętnie odpowiem na Twoje pytania w moim wątku ;)
Dlaczego przejmujące? Masz słonia, który dennie patrzy na otaczający go świat, jest oddzielony od ludzi kawałkiem betonu z odrapaną barierką. Po drugiej stronie niczego nieświadome dzieciaki, które go podziwiają. Krzywizna nie jest zła, ostro pokazuje kontrast. Budynki w tle pierwsza klasa, bo to nie jest Afryka. Mi się to zdjęcie bardzo podoba, bo do mnie "mówi".
Rów jest dla mnie linią prowadzącą w tym zdjęciu - od słonia, przez ludzi, aż po puste tyły.
Dzięki za wyjaśnienie, już wiem "co artysta miał na myśli" :) (może on też już wie ;)).
PS
Moim zdaniem zdjęcie jest tak samo przejmujące, jak tysiące innych zdjęć zwierząt w ogrodach zoologicznych. Trudno sobie wyobrazić szczęśliwe zwierzę, które w naturze potrzebuje do życia wielkich przestrzeni, musi żyć zamknięte w klatce. Dalej jednak nie rozumiem tego przechylenia kadru.
Oj mały Helmutku czerpiesz chyba z tego jakąś przyjemność :) ?
Teraz już wiem dlaczego uczyniłem to zdjęcie a to wszystko dzięki Tobie.
Niestety "artysta" nie ma 24h/7 czasu siedzieć i raczyć cię odpowiedziami na każde nurtujące pytanie... Mysikrólik odniósł się do twojego pytania wiec czegóż wiecej pragniesz ?
pozdrawiam
Czy to nie za duża poufałość? A może próbujesz mnie obrazić! :roll: Zamiast atakować na oślep odpowiedz sam, zamiast czekać aż zrobią to inni za Ciebie. Odpowiedz na pytanie które zadałem kilka postów wcześniej:
"Nie rozumiem jaki cel ma przekrzywienie kadru w zdjęciech ze zwierzętami...?"
np. Pokazanie ich z innej perspektywy ?
310
311
312
313
A ja się nie zgodzę. Na świecie jest wiele ogrodów zoologicznych, w których zwierzęta mogą być szczęśliwe, bo jest to jedyne miejsce, gdzie mogą normalnie przeżyć (niestety). Nie każde zwierzę ma szansę na reintrodukcję w takim zakresie jak chociażby spotkało to nasze rodzime żubry. Można mieć jednak nadzieję, że z czasem się to zmieni i gatunki, które teraz się rozmnażają w ogrodach zoologicznych, zostaną przywrócone chociaż częściowo naturze.
Nie wypowiadam się na temat weselnych, to zupełnie nie moja dziedzina- nie znam się :p
Teraz to ja Ciebie nie rozumiem! "shock". Napisałaś:"Dlaczego przejmujące? Masz słonia, który dennie patrzy na otaczający go świat, jest oddzielony od ludzi kawałkiem betonu z odrapaną barierką. Po drugiej stronie niczego nieświadome dzieciaki, które go podziwiają."
To jak to jest? Inne zwierzęta są szczęśliwe a słonie nie? Zdjęcie słoni w ZOO jest przejmujące a zdjęcia innych zwierząt w ZOO nie? :roll: Jakaś niekonsekwencja, ale to temat na inną dyskusję ;)
Chyba jednak nie zrozumiałeś, o ile ja dobrze odebrałem odpowiedź Mysiokrólika, to chodzi o to, że są gatunki zwierząt, których jedyną szansą na przeżycie jest właśnie życie w ogrodach zoologicznych. Próbuje się je tam rozmnażać, a docelowo w przyszłości wypuścić spowrotem na łono natury.
Gdyby nie taka inicjatywa (nie mówię tutaj tylko o ogrodach zoologicznych, ale wielu organizacjach i fundacjach), to na ziemii już było by 30% gatunków zwierząt mniej...
To nie jest niekonsekwencja. Nowoczesne ZOO ma z założenia być jak najbardziej zbliżone do warunków naturalnych. Duże, przestronne wybiegi, roślinność możliwie najbliższa prawdzie itp. W niektórych ogrodach są nawet puszczane oryginalne głosy buszu. Wiadomo, że nic nie zastąpi naturalnego środowiska, ale to środowisko już skurczyło się maksymalnie. Dlatego część gatunków znajduje schronienie w ZOO, a w ich rodzimych krajach walczy się o większą ochronę rezerwatów.
Jednocześnie wycofuje się niektóre gatunki z ogrodów zoologicznych - zwłaszcza tam, gdzie obecnie mają bardzo przeciętne warunki bytowe. Innym zmienia się lokalizację w ramach możliwości. Wrocławska samica niedźwiedzia polarnego będzie (o ile już nie jest - nie wiem) przetransportowana do ZOO w Hanowerze, gdzie dostanie nowoczesny wybieg.
Tak naprawdę większość tych zwierząt pokutuje od kilkunastu lat - tak jak ten nieszczęsny słoń. Aby to zmienić trzeba odpowiednich ludzi na odpowiednich stanowiskach, przestrzeni oraz pieniędzy. Te ostatnie hojną ręką daje UE. Ale to już zupełnie inna bajka.
Sorry Dziekan za taki OT w wątku, ale jak już jest A, to chcę powiedzieć B.
314
315
316
317
318
zimowa seria - piękne kadry !
Wszystkie ładne, 317 rewelka :)
dzięki - tam w oddali tatry ponoć widać.
Rewelacyjne kadry. Ciężko byłoby mi się zdecydować na wybór najlepszego.
Świetne! Z jakim filtrem robiłeś?
Bardzo ładne !
pzdr