RE: tego posta nie można usunąć, ale musi pozostać w wątku.
RE: tego posta nie można usunąć, ale musi pozostać w wątku.
Ostatnio edytowane przez aga_piet ; 3.04.09 o 20:56 Powód: zmiana tytułu
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Hmmm jak dla mnie przedobrzone :/
Chyba lepiej sprawdzi sie w krajobrazach.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
miałem okres zakrętki na hdr-y ale mi przeszło. Teraz służy mi wyłącznie do fotek o wielkim kontraście i poprawek. Njcześciej albo robię "pseudo -hadr" i mieszam na warstwach kilka różnie wywołanych rawów albo robię HDR i mieszam go na warstwach z oryginalnym plikiem.
Daje to bardzeij naturalny efekt.
Jako HDR Twoje zdjęcia są ładne ale mają trochę niedociągnieć - zwłaszcza razi niebo w okolicy drutów - straszne przebarwienia i obwódki. Photomatix lubi dawać takie efekty dość często ale da się to niwelować.
co do kadrów to sam sobie odpowiedziałeś....sporo pokrzywionych i trochę niedbale, mam wrażenie, skadrowanych...
Numeruj fotki: z tych 1,3 i 10 dla mnie najciekawsze....
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
ok dzieki za komentarze - wiem że można bardziej naturalnie ale to mój pierwszy kontakt z HDR i takie - przekolorowania mi się bardziej podobają :]
niestety nie mogę już ponumerować fotek - mineło 360minut póki co :]
pozdrawiam
www.tekkenolandia.pl
niektóre mi sie nawet podobają... fajny efekt akwareli wyszedł... ale niektóre faktycznie przesadzone.![]()
mnie się podobają. jak akwarelki a nie zdjęcia.
Większość powyższych jpgów to przykłady jak nie należy stosować techniki HDR. Przesadziłeś z rozciąganiem rozp. tonalne po prostu. Trzeba to wyczuć, pobawić się.
Moja rada - kiedy wykonujesz jpgi do HDRa, rób zawsze 5 - ale potem, w programie do obróbki, próbuj różnych kombinacji (np. bez najjaśniejszego - bez najciemniejszego - tylko trzy - tylko dwa). Dzięki temu "złapiesz" sposób "myślenia" programu. I stosuj odpowiedni algorytm do odpowiednich zdjęć (u ciebe widzę chyba wyłącznie "Tone Mapping", który jest wskazany dla obrazków o dużej rozp. tonalnej).
O niedoróbkach kompozycyjnych (poucinane, przypadkowe elementy) nawet nie będę wspominał...
dzięki za konkretny komentarz :].Zamieszczone przez mariush
Wiem że mozna bardziej naturalnie - i mam też takowe fotki - ale jak wspomniałem mi się ten efekt akurat podobał, a to że niektóre kadry do **** - wiem :/ muszę popracować nad tym.
Efekt cukierkowatości zamierzony - niektórym się podoba innym nie a mi tak :]
www.tekkenolandia.pl
jest to fajna technika ale też nie jest dobrze odstawić wszystko i wykonywać wyłącznie HDR, kilka z zamieszczonych zdjęć nie potrzebnie zostało poddanych tej obróbce a dwóch nie wystawiałbym wcale. Pozdrawiam.![]()
Ponumerowałem Ci zdjęcia. Mnie też nie przypadły mi do gustu Twoje zabawy w HDR. A kadry w większości przypadków to porażka.
Pozdrawiam