Dzięki wielkie za komentarz i porady. Obrobiłeś pięknie już jedną moją fotkę wiec liczę, że ten Twój "palec grożący" :wink: pokaże mi tez teraz co dokłądnie i gdzie mam zmienić i jak to zrobić. Jesteś w obróbce rewelacyjny więc z przyjemnością się czegoś nauczę od Ciebie.
Masz absolutną rację w tym co piszesz. wszystko można ustawić w aparacie i nie trzeba sie męczyć wtedy z programem do obróbki wcale. Tak zwykle robię jak fotografuję coś co nie ucieka i światło nie zmienia się z sekundy na sekundę albo obiekt nie przemieszcza sie się z ostrego światła w cień w tempie tak szybkim, że przestawienie ustawień pozwoli złapać go w tym samym miejscu. Z reguły wypośrodkowuję ustawienia żeby pokazać cokolwiek co jest charakterystyczne dla tej chwili dlatego moje zdjecia pewnie nigdy nie będą doskonałe techniczne bez obróbki programowej zwłaszcza, że nigdy oglądajac czyjekolwiek zdjecia nie to jest dla mnie priorytetem (to taki mój feler :-P ), ale bardzo chętnie dowiem się czegoś więcej. Moje doświadczenia są znikome jeszcze, a każda uwaga cenna.
Co do przepaleń tez masz rację, ale ja je widzę na 2 fotkach a czy Ty widzisz je na wszystkich?
Kadru za bardzo sie nie da zmienić, bo to ciasne kadry. Obiektyw 14-42 wcale się nie sprawdzał przy tych odległosciach od obiektu, 40-150 wtedy nie dysponowałam bo był zepsuty a 70-300 to mój nowy testowany nabytek wtedy, który nie był najlepszym wyborem na tamte warunki, nie mówiąc o moich osobistych ograniczeniach z uwagi na trudność w utrzymaniu apratu i to z tak ciężkim i długim obiektywem w szczególności. Dodatkowo kadry ciasne ponieważ to nie jest czysta przestrzeń. wszędzie są różne elementy. domki dla ptaków, wystajace połamane gałęzie, gnijące rośliny i błotne kępy więc żeby ich nie łapać w nadmiarze kadr musiał być dość ciasny a i tak w kilku fokach musiałam usunąć jakieś obrzydliwe badylki. w sumie badylki lubię, ale nie każdy wszedzie mi pasuje więc usuwałam :grin:
Jesli tylko znajdziesz czas i chęci to bardzo proszę byś spróbował mi pokazać co i jak powinnam poprawić w tych fotach.
Pozdrawiam serdecznie