-
Odp: Panasonic Lumix DMC-GH3
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Test Andrew Reid (eoshd), niestety jeszcze nie na finalnym sofcie.
Mam nadzieję, że poprawią skalowanie obrazu podczas filmowania...... niezbyt podoba mi się efekt mory i aliasingu, pokazany na przykładowym filmie. Takie coś to ja mam praktycznie każdym Canonie, każdym Nikonie, Sony....... GH2 był pod tym względem idealny po prostu. Na razie to kroczek w tył....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Na razie to kroczek w tył....
Dokładnie, dla mnie dwa kroki w tył (brak sensora mar). Ciekawe jak z kolorami na tle EM5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
2ev
Jest już pierwsza cena w Polsce. Korpus 4957 zł
chyba coś za tanio, podaj źródło
w niemieckim Saturnie 1199 euro - to tyle samo.
-
-
Ciekawy artykuł na m43.eu - zawiera kilka ciekawostek dotyczących GH3 i nie tylko, o których autor dowiedział się w czasie rozmowy z Panem Michiharu Uematsu (w firmie Panasonic, jest odpowiedzialny za planowanie rozwoju sprzętu fotograficznego):
http://www.m43.eu/ploty/panasonic-co...iharu-uematsu/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Ciekawy artykuł na m43.eu
Co wyróżnia m43 na tle reszty:
1. szkła; nic o szkłach tj. ewentualnie nowych stałach/odpowiedziach na Oly 12, 75 czy 60/macro - czy tylko ja bym kupił 100/2.8X macro OIS?
Czy trudno zapytać o nowe szkła Lajki, Dziadziuś odpowie 43/1.2 OIS i wtedy atak: czy 1.2 to początek serii? Czy będzie inne stabilizowane szkło 1.2?
Jak Panas zamierza odzyskać pozycję nr 1 w Japonii (obecnie to Olympus) przy zapowiadanych cięciach/kryzysie korporacji. Na ile szkieł rocznie pozwala jego oddziałowi centrala korporacji, itd. Co z RX100? Czy mają w planie podobny produkt?
Nic o współpracy z Oly na gruncie korekcji ac, nic o nowych naleśnikach np. 9mm f/4 3.5 czy 2.8 skoro ma być drogo a drogo będzie bo to Panas i mocny Jen
2. AF; nic o ewentualnej kompatybilności PDAF z obecnymi szkłami CDAF, mam na myśli i ikonę m43 - 20/1.7 i drogie "Iksy". Które szkła są kompatybilne z 240 kl/s, skoro 12-35-100X dostały nowy soft, to czy przewidują aktualizację do innych szkieł.
Migawka - to już niby wiem od siebie i ostatnio z eoshd: GH5 najwcześniej.
Firmware - skoro nie focus peaking to czego możemy się spodziewać w kolejnych softach; gdzie jest iPano - tryb, którego tak bardzo brakuje w m43 a jest Nexach (konkurencję obserwują i to uważnie). Kto w czasach pierwszej plotki szkła Nikkor f/1.2 przypuszczał, że i nam dadzą taką światłosiłę, do tego stabilizowaną? Teraz jeszcze anons Canona o szkle 1.2... trzeba być na bieżąco w plotkach ;)
4K - czy GH3 to dostanie czy nie?
Itp, itd. Wszystkie te trzy wywiady to inaczej napisana spec - szkoda. Gdybym ja pracował w Panas PL zaprosiłbym Janka, Fatmana i przydzielił im angielskiego tłumacza, po przeklejeniu linków do blogów na 43R, serwery by padły w kilkanaście minut a tak wszędzie mamy co mamy, do wyboru w kilku językach.
-
4K w GH3 nie będzie. Sensor robi binning 2x2 i dopiero to wysyła do procesora więc softem się tutaj cudów nie zrobi. Dlatego pewnie jest nieco bardziej podatny na morę, bo jednak skalowanie całego obrazu daje lepsze wyniki. Tyle, że sensory Sony aż tak szybkie na razie nie są.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Czyli niedługo można się spodziewać testu :)
-
Zdjęcia tablic testowych przy różnych ISO na fotopolis: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15949
-
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Hmm, ciekawie to wygląda, muszenjeszcze porównać z OMD uwzględniając jego zawyżone ISO. Zobaczymy co na DXoMark wyjdzie z dynamiką sensora...
-
To są jpegi. Nie ma tu żadnego zawyżonego ani zaniżonego iso.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To są jpegi. Nie ma tu żadnego zawyżonego ani zaniżonego iso.
Nie ma onfo o formacie pliku więc założyłem, że z RAWów wyołali :/ A Iso w OMD jak zaniżone to zaniżone ;)
-
Ceny w Polsce: zestaw GH3H (z 14-140 mm) to ok. 7 400 zł, a GH3A (z 2-35 mm) ok. 9 tys. zł. (źródło: http://www.foto-kurier.pl/aktualnosc...sp-polsce.html)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
. No to prawie darmo ;) Chyba wolałbym w tej cenie nieco dołożyć i kupić Nikona D600 z Tamronem 24-70 VC. GH3 stracił walor małych rozmiarów, a skoro mam nosić większą torbę to pół kg wagi różnicy mi nie robi.
-
Praktyka pokazuje, że matryce z wyższych modeli za jakiś czas (np. pół roku) pojawiają się w niższych modelach. Widać że GH3 daje naprawdę dobrą jakość zdjęć, chyba najlepszą ze wszystkich dotychczasowych aparatów lumix, więc jeśli tę samą matrycę dadzą np. do G6 czy GF6, można się spodziewać aparatu dużo tańszego wiosną przyszłego roku, a oferującego tę samą jakość zdjęć.
-
Matrycy z GH2 jakoś nigdzie indziej nie włożyli... Być może zatem podobnie będzie z GH3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
Matrycy z GH2 jakoś nigdzie indziej nie włożyli... Być może zatem podobnie będzie z GH3.
Jak to nie? W G5 jest matryca z GH2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Jak to nie? W G5 jest matryca z GH2.
Nie jest. Jest wykonana w technologii znanej z GH2 (cyfrowa), ale jej rozmiar jest normalny.
Matryca z GH3 już jest używana w kilku aparatach od Olka więc pewnie też się pojawi w G6, itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Matryca z GH3 już jest używana w kilku aparatach od Olka więc pewnie też się pojawi w G6, itd.
też tak sądze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
a coś z tą matryca był nie tak (no oprócz tego że od Panasa)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
a coś z tą matryca był nie tak (no oprócz tego że od Panasa)?
Matryca z GH2 to najlepszy sensor od Pansa, póki co. To w GH3 jest sensor z OMD? Nigdzie o tym nie czytałem, podacie jakieś źródło?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
cyt. " jestem już pewien, że Panasonic GH3 kryje w środku taką samą matrycę, jak Olympus OM-D E-M5! Podkreślę jednak, że jest to informacja, której nie otrzymałem w sposób bezpośredni."
Też mi pewna informacja ;) To, że od zewn. producenta (czyt. Sony) okej zgoda, sam Uematsu powiedział ale to że od OMD to już nadinterpretacja. Nie sądzę, by Panasonic powielił to co już jest na rynku od ponad pół roku. A przynajmniej wierzę w innowacyjność Panasonica ;)
-
http://www.youtube.com/watch?feature...;v=iIJTfu9Kpqk
G5 ma matrycę GH2 a MAR zablokowany jest firmware'em. Sprytny ruch, mam bowiem nadzieję, że VK zrobi MAR jak tylko Panas wypuści aktualizację do G5.
-
Wg DXoMark, DR jest nieco inne, szumy także. Czytałem plotki że G5 ma ten sam sensor co GH2 ale nigdzie nie znalazłem konkretnego potwierdzenia... Jeżeli tak to czekam, aż Vitalyj się do niego dobierze :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
Wg DXoMark, DR jest nieco inne, szumy także. Czytałem plotki że G5 ma ten sam sensor co GH2 ale nigdzie nie znalazłem konkretnego potwierdzenia...
Dla ogółu są plotki, dla dziennikarzy rozmowy w kuluarach, sam Panas ztcp w UK, nazwał G5 GH2.5 więc imho jest fajne przepakowanie GH2, który po ewentualnym hacku będzie sporo tańszy od GH3 niby lepszego, ale kastrata. Ciekawe jak na sugerowane pl-ceny odpowie alle czy ibej. Szkoda, że w Polszy brak zestawu tylko korpus lub 14-42 OIS, szkłem, którego nigdy się nie wyjmuje z pudełka (kupując tą maszynkę).
Inne wyniki DXO spowodowały zapewne i nowy procesor i unifikacja profili kolorystycznych w nowej linii (G5/GH3).
-
Muszę przyznać, że macie rację z tym zablokowanym MAR w G5. Sensor w G5 wydaje się być nieco większy niż w G3 wg. camerasize.com.
Ale to oznacza również, ze w G6 będzie sensor Sony be MAR. Do G5 po prostu wpakowali sensor z GH2 i dali lepszy procesor.
W GH3 skupili się na poprawie DR i czułości i wyszło na, że Sony robi to po prostu najlepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Ale to oznacza również, ze w G6 będzie sensor Sony be MAR. Do G5 po prostu wpakowali sensor z GH2 i dali lepszy procesor.
Również uważam, że MAR powróci; w tym polskim wywiadzie z Dziadziusiem wspomiano, że "musieli zdążyć" i dlatego pewne tematy nie są dopracwane aż tak jakbyśmy tego chcieli. Pierwszą zajawką ewentualnego powrotu MAR będzie następca LX7, którego sensor również przycięto.
Procesor na pewno szybszy, czy lepszy to się okaże (patrz jotpegi z XZ-1 vs. E-PL1).
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
W GH3 skupili się na poprawie DR i czułości i wyszło na, że Sony robi to po prostu najlepiej.
Moim zdaniem Nikon, ale to bez znaczenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
w tym polskim wywiadzie z Dziadziusiem wspomiano, że "musieli zdążyć" i dlatego pewne tematy nie są dopracwane aż tak jakbyśmy tego chcieli.
Dlaczego miałbym kupić aparat który nie jest dopracowany?
Niestety, ale uważam, że takie "wybrakowane" produkty nie powinny być wypuszczane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Bo w przeciwnym razie nie kupiłbyś żadnego aparatu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Niestety, ale uważam, że takie "wybrakowane" produkty nie powinny być wypuszczane.
Zobacz jak wybrakowane softwareowo są dslr Nikona. Np brak pomiaru światła w starych szkłach na niższych seriach puszek lub również brak obsługi systemu bezprzewodowego sterowania lampami... To jest masakra, a nie to że Panas poprawił DR o czułość matrycy ale zabrał jej MAR. W każdym razie popieram tezę, że powinniśmy dostawać aparat z którego soft wyciska jak najwięcwj :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
Zobacz jak wybrakowane softwareowo są dslr Nikona. Np brak pomiaru światła w starych szkłach na niższych seriach puszek lub również brak obsługi systemu bezprzewodowego sterowania lampami...
No ale to "wybrakowanie" nie wynika akurat z pośpiechu, czy innego błędu, tylko jest świadomą decyzją producenta. To akurat dwie różne sprawy.
Jeżeli już wspominamy słowa "wybrakowany/niedopracowany" to można opisać kilka innych spraw np. to, że gumy w D800 zrobione są z nowego materiału, niestety o wiele bardziej podatnego na ścieranie (guma "pod kciukiem" w moim 4 miesięcznym D800 wygląda jak ta z ponad 4 letniego D3 ).
Cytat:
W każdym razie popieram tezę, że powinniśmy dostawać aparat z którego soft wyciska jak najwięcwj :)
Też bym tak chciał :-) Niestety to niemożliwe w obecnych czasach, bo producentowi się nie opłaca.
Sony już idzie krok dalej -dodatkowe "wodotryski" jeśli chodzi o oprogramowanie aparatu (dostępne funkcje) można po prostu dokupić. Myślę, że z czasem zaczną co raz bardziej ograniczać podstawową funkcjonalność, skupiając się na dodatkowym źródle zarobku, jaką będą dodatkowe, płatne funkcje.
-
Fatmanie wiem że w Nikonie to nie z pośpiechu. Jakoś muszą zróżnicować serie jak chvą ich mieć 4 w DX i 3 w FX. Wolałbym żeby jednak różniły się tylko specyfikacją techniczną taką jak matryca, AF, a nie dodatkowo ograniczeniami softu. No cóż, marzenie ściętej głowy ;)
A o Sony to musze poczutać, bo mnie zaintrygowało co napisałeś :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
A o Sony to musze poczutać, bo mnie zaintrygowało co napisałeś :D
Philip Bloom, Sony, upgrade, 4K.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Philip Bloom, Sony, upgrade, 4K.
Aż strach się bać... Pytanie, czy kolejnym krokiem będą opłaty od wykonanego aparatem zdjęcia pobierane w momencie kopiowania na komputer? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
Aż strach się bać... Pytanie, czy kolejnym krokiem będą opłaty od wykonanego aparatem zdjęcia pobierane w momencie kopiowania na komputer? ;)
Fatman podał przykład z innej, WYŻSZEJ półki, gdzie ta cena to koszt brany pod uwagę zapewne już podczas zakupu, jednak patrząc przez pryzmat licencji softu, gdzie obecnie króluje formuła rocznego abonamentu, to wkrótce pewnie będzie tak samo i w kamerach z niższej półki.
Panas czy Oly jeszcze muszą walczyć o klienta stąd te aktualizację jeszcze w ogóle są, nie patrząc już na to czy płatne czy nie.
Odnośnie twojego pomysłu: patrz Apple; wlutowałbym scalaka/pamięć półprzewodnikową i od tego momentu każde wpięcie kabla usb, tb czy innego, to o 1 zł, $, czy inne euro mniej na pejpalu.
-
No, akurat chodziło mi o nowe NEXy dla ludu i funkcję za pomocą której wykonywało się szybką serię zdjęć, następnie składanych w jedno z uśrednieniem szumu. W NEX-5N było to dostępne w menu aparatu, w NEX-6 (i 5R chyba też) można to sobie dokupić za jedyne 5$ (z ograniczeniami, bo ta przyjemność jest niedostępna w naszym kraju).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
No, akurat chodziło mi o nowe NEXy dla ludu i funkcję za pomocą której wykonywało się szybką serię zdjęć, następnie składanych w jedno z uśrednieniem szumu. W NEX-5N było to dostępne w menu aparatu, w NEX-6 (i 5R chyba też) można to sobie dokupić za jedyne 5$ (z ograniczeniami, bo ta przyjemność jest niedostępna w naszym kraju).
A to przepraszam, widocznie palą tą samą trawę co dział marketingu Canona odpowiedzialny za cenę 24-70/4IS :)
-
Teraz mamy okres przejściowy. Za jakiś czas aparaty będą działały na Androidzie i nie powinno być problemu z brakiem aplikacji. Jak api będzie jakieś rozsądne to będzie można sobie cuda z aparatem zrobić ;)
Wystarczy, że producent pozwoli ustawić za pomocą API dowolny parametr, wyzwolić migawkę i da dostęp do zarejestrowanych danych.
Już widać początki, gdzie w ograniczonym zakresie możemy sterować np. GH3 zdalnie przez wi-fi.
-