Dzięki,o takie uwagi właśnie mi chodziło, wieczorem popróbuję :-)
Do salvadhor: jestem kobietą :-P
Pozdr.
Wersja do druku
Dzięki,o takie uwagi właśnie mi chodziło, wieczorem popróbuję :-)
Do salvadhor: jestem kobietą :-P
Pozdr.
Strasznie kiepski AF w tym modelu :wink:
Czemu to takie nieostre? Wydaje mi się, że mimo włożonej pracy niewiele się dowiadujemy o tym aparacie.
PS. Nie ustawiaj przesłony większej niż f/8, powyżej tej wartości ostrość zaczyna zjadać dyfrakcja.
Nieostry AF w modelu użytkowniak[ próbowałam ostzryć ręcznie], a nie aparatu.
może zdam się na AF E-30
Eee... Salwadhor yarden jest kobieta...:wink:.Poza tym zgadzam sie z Salwadhorem ze fajnie byloby pokazac roznice w ISO. We wszystkich testach 14-54 i 14-54 II opisywane sa jako takie same. Jedyna zmiana jaka jest dotyczy tylko AF na LV. Mysle ze porownanie tych obiektywow nie ma specjalnie sensu bo wlasciwosci optyczne maja niemal identyczne ( tak wyczytalem...).
Yarden napisz prosze o roznicy pracy AF w LV miedzy tymi obiektywami.
Ciekawy rowniez jestem czy jest duza roznica w predkosci ostrzenia przy obiektywach , ktore nie posiadaja wspomagania detekcji kontrastu. W twoim przypadku pewnie 50mm macro. Dzieki
Witam,
popróbowałam zgodnie z Waszymi wskazówkami:
E-30 z obiektywem 14-54 II, f 3,2 i zmieniałam tylko ISO, na statywie. Nie ostrzyłam ręcznie, priorytet przesłony.
Mam zapisane zarówno w jpg [ załączam poniżej, trochę mniej skompresowane niż poprzednio], jak i w raw, ale z rawami zazwyczaj nie pracuję i nie wiem jak ew. umieścić je na zaproponowanej stronie www.
Chciałabym dodać, że jeszcze rok temu nie miałam żadnego aparatu, w wiedzę teoretyczną i praktyczną dopiero zdobywam, chociażby będąc na tym forum :wink:, więc wybaczcie wszelkie niedociągnięcia :)
Pozdr.
cd. zabawy z ISO
PS. E-30 z nową wersją 14-54 ostrzy szybciej zauważalnie ; nawet dla mnie ; bawiłam się ze stoperem :wink:, ok. 1 sekundę szybciej w porównaniu z starą wersją 14-54- wliczajac błąd pomiaru, warunki starałam się zachować porównywalne, aczkolwiek zbyt dużo prób nie robiłam] Ale jest szybszy.
Pozdr.
i dalsza część "testu"
:wink:
ostatni obrazek
Pozdrowionka !
:)
Brawo! Teraz wiadomo o co chodzi.
Jednocześnie ja Cię strasznie przepraszam za swoją pomyłkę :)
Nie gniewam się :wink:
A E-30 polecam !
Gdyby jeszcze cena była niższa....
:esystem:
Cena będzie niższa, jak się skończy promocja na E-3 :)
drugi post
to odnośnie wrzucenia RAW'ów - ewentualnie w upload możesz założyć swój katalog.
Te jpg-i są za lekkie, ale nawet na nich ISO akceptowalne to do 2000
A te jpegi to cropy, czy tylko zmniejszone zdjęcia?
1. tylko zmniejszone, nie cropy,
2. przeczytałam instrukcję dot. rawów, ale nadal nie wiem jak to zrobić :???:
"używasz windi i total commandera.. ?"
jak bym mogła prosić jaśniej, to jutro popróbuję, bo dziś już nie am rady .
Pozdr.:)
Przepraszam :) - to były skróty myślowe
winda - system operacyjny Windows np. XP
Total Commander - bardzo popularny menadżer plików, a równocześnie klient FTP (dzięki temu można wrzucać pliki na serwer) do pobrania stąd
Poniżej opisze moje odczucia po którkim romansie z E30, miejcie na uwadze- że nigdy nie miałem w ręku E3, od roku foce e-410.
Dziś w saturnie w Katowicach miałem możliwość pomacania E30-stke, nie miałem zbyt dużo czasu ale to co mnie interesowało pobieżnie sprawdziłem. Wizjer jak wcześniej forumowicze opisywali jest naprawdę ok (porównując do tego z e410 to widać kolosalną różnicę w E30 to tak jakby przez okno patrzeć a nie przez dziurke od klucza // oczywiście przekolorowałem trochę). Puszka trzymała się rączki znakomicie, aż żal było się rozstawać:( , ergonomia OK.
Po negocjacjach z jakimś pracownikiem musiałem troche poczekać aż wykona kilka telefonów do ochrony, pozwolili mi zrobić trochę zdjęć na mojej karcie pamięci pod warunkiem że nie będę focił sklepu (dostałem kolorową ulotkę, kitowy 14-42 i mogłem poszaleć)
Wysokie ISO było dla mnie w zupełności zadowalające (choć ekspertem nie jestem, ale to co widziałem co wyczyniała moja e410-tka na ISO 1600 to czasami płakać mi sie chciało)
Wyświetlacz jak dla mnie super w zupełności mi wystarczy, dźwięk klapiącego lustra boski ( mógłbym go sobie nagrać i puszczać wieczorem przed zaśnięciem)
Poniżej podaje link do kilkunastu zdjęć + RAW-y które cyknąłem w saturnie, nie są jakoś cudowne technicznie, nie mają wartości artystycznej, robione z ręki w pośpiechu , ale jak ktoś będzie zainteresowany to może sobie ściągnąć(ok 280mb), robione kitem 14-42, na różnym ISO, jedna seria na 14mm a druga na 42mm.
MEGAUPLOAD - The leading online storage and file delivery service@@AMEPARAM@@Filename:</font> <font style="font-family:arial; color:#FF6700; font-size:22px; font-weight:bold;">e30.rar@@AMEPARAM@@e30.rar
Jedno wiem na pewno - prędzej czy później, na pewno będzie moja ! ! !
ps. yardem jeśli mógłbyś sprawdzić i dać znać, czy można wejść w menu serwisowe którymś sposobem z innych modeli olka.
https://forum.olympusclub.pl/showthr...menu+serwisowe
mam vistę 64, tak samo jak windows np xp?
pozdr.
:wink:
K.
Vista to też windows :grin:
Po niektórych testach zaczynam namawiać żonę na zakup E-trójki, którą próbowałem w Kazimierzu... :):)
Czemu? Mi podobają się zdjęcia z E-30 coraz bardziej.
To trochę żartem napisałem, ale po co przepłacać? --Szukam przewagi E-30 i nic poza poziomicą nie znajduję... A rezerwowe body jest konieczne w moim przypadku...
Jeśli nie ma bandingu na wysokich czułościach, to już jest jakaś przewaga.
ktotek: Tak jest... Wczoraj dopiero dokładniej kombinowałem w rawie z kolorami z E-trójki. Przy świetle flasha nie widzę w tym wypadku praktycznie przewagi E1. Także kolor skóry da się ustawić prawidłowo.
epicure: Faktycznie ...Twoja uwaga jest słuszna...Ale przypomnij mi od jakiej wartosci ISO zaczyna się ten banding na E-trójce?
----------------------------------
pozdrawiam
A ja się zaczynam zastanawiać. Z tej paczki to JPG-i są bardzo mocno odszumiane przez soft, a RAW-y są po prostu paskudne. Mówię o wysokich ISO.
Nowy OM i RawTherape
Otworzyłem te raw'y na iso3200 w RawTherapee i też się przestraszyłem :) Zdjęcia z kubeczkiem są robione w lepszych warunkach oświetleniowych, stąd lepiej wyglądają.
Za to Ufraw + Gimp robi robotę wzorowo, bez odszumiania i tricków (+1.5 EV, zmniejszenie i wyostrzenie) wyszło mi takie coś:
Zdjęcia z kubeczkiem są malutkie, i nawet jakby miały 6400 to byłyby względne.
Kurcze muszę ufrawa przekompilować - Debian jest do tyłu.
A podziękował :) - nie patrzyłem do exsperimental.
No nie mogę Ci dać plusika :-PCytat:
Musisz rozdać troche punktów reputacji innym użytkownikom zanim będziesz mógł przyznać je salvadhor ponownie.
Ja na szybko obejrzałem zdjęcia w InfranView i w porównaniu do E-400 uważam, że jest bardzo dobrze. Przy czym ORFy wyglądają lepiej niż JPEGi. W ogóle wydaje mi się, że ta przeglądarka bardzo dobrze radzi sobie z ORFami.
Pełnowymiarowe pliki JPEG i ORF można też pobrać z artykułu na fotografuj.pl (strona 2 i 3) Pierwsze wrażenia i zdjęcia testowe: Olympus E-30. Jeśli ten link był już podawany to przepraszam.