-
Odp: Sigma 18-35mm f/1,8 - można? można!
Taki zakres mi odpowiada.
Obiektyw fajny bo obejmuję moje ulubione ogniskowe 21mm i 30-35mm. Szkoda tylko, że waży to ponad 800g.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Olympus działa! Co innego podniecać się szkłem za $1000-1500 a co innego pójść do sklepu i kupić. Ja uwielbiam jasne szkła, ale na tą chwilę chciałbym od Olka 150/2.8 macro "Olkowe" lub 6-12/2.8; oba klasy premium.
* - optyka "Olkowa" aka klasy mZD75
z grubsza bym się zgodził z Twoją opinią ale w moim poście który cytowałeś, miałem na myśli dysproporcję cenową obiektywów m4/3 i lustrzankowych... ot choćby mZD 75/1,8 o Nikkor 85/1,8 - podobne ogniskowe, to samo światło a cena 2 razy wyższa Olympusa od Nikona. To samo jest praktycznie w każdym innym obiektywie... Owszem, podobno lustrzankowe 1,8 miewa problemy z jakością wykonania... no ale żeby aż tak cena się różniła?
zresztą inne bezlusterkowce też cierpią na podobny feler...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
z grubsza bym się zgodził z Twoją opinią ale w moim poście który cytowałeś, miałem na myśli dysproporcję cenową obiektywów m4/3 i lustrzankowych... ot choćby mZD 75/1,8 o Nikkor 85/1,8 - podobne ogniskowe, to samo światło a cena 2 razy wyższa Olympusa od Nikona. To samo jest praktycznie w każdym innym obiektywie... zresztą inne bezlusterkowce też cierpią na podobny feler...
Nikt nikomu nie przystawia pistoletu do głowy krzycząc: kupuj! Dodatkowo mamy OJ.
Różnicę robi rozmiar; niedawno miałem bliskie spotkanie z 7D@17-55IS (ostatnie wrzesień 2009). Ależ to wielkie, za żadne skarby, nie po GH2@VK, nie po EP5, nie po 12-35X czy SMagic 25/T.95.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nikt nikomu nie przystawia pistoletu do głowy krzycząc: kupuj! Dodatkowo mamy OJ.
Dlatego NIE KUPUJĘ!
Nie powiem ekw. 35tki czy 135, może nawet 24 byle jasnej są w moich planach ale nie za taką kasę jak obecnie. Na szczęście to nie są obiektywy bez których się nie da... więc spokojnie czekam...
Byle Olympus z Panasoniciem nie przespali tego czekania, bo może się skończyć tym że w tym czasie przeskoczę na inny system... Bo na szczęście dla klientów jest w czym wybierać a konkurencja rwie ostro do przodu...
ot, zobacz choćby i u nas na Forum, że pomimo OJ kilku "naszych" przeskoczyło do Fuji i mają się świetnie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ot choćby mZD 75/1,8 o Nikkor 85/1,8 - podobne ogniskowe, to samo światło a cena 2 razy wyższa Olympusa od Nikona. To samo jest praktycznie w każdym innym obiektywie...
Bo Olek się teraz wycwanił, każe sobie płacić za ekwiwalenty ogniskowych. W E-Systemie wszyscy się cieszyli, że jest np. taki 50-200, który dawał ogniskową 400 mm ekw., ale kosztował tyle, co 70-200 na FF. Teraz ludzie się cieszą, że w Mikro 4/3 jest 75-tka f/1,8, ale już nie kosztuje tyle, co typowa 85-tka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Bo Olek się teraz wycwanił, każe sobie płacić za ekwiwalenty ogniskowych. W E-Systemie wszyscy się cieszyli, że jest np. taki 50-200, który dawał ogniskową 400 mm ekw., ale kosztował tyle, co 70-200 na FF. Teraz ludzie się cieszą, że w Mikro 4/3 jest 75-tka f/1,8, ale już nie kosztuje tyle, co typowa 85-tka.
Ekwiwalentem 75mm na FF jest 150mm. Jeśli szukamy ekwiwalentu 85mm w FF to mamy 45mm, o którym można wiele powiedzieć, ale nie, że jest drogi.
-
banc - przeliczanie cropów to jest śliski temat, zestawiając 75tkę z 85tką miałem na myśli ich podobne parametry optyczne - ogniskową i światło. Na chłopski rozum dwa obiektywy o podobnej ogniskowej i podobnym świetle powinny podobnie kosztować. No a sam przyznasz że nie kosztują...
A jeśli się bawić w cropy... wystarczy porównać. Taki D7100 za 4,1 tys. + 85/1,8G za 1,8 kosztuje razem 5,9 tysiaka. Po włączeniu dostępnej w D7100 opcji cyfrowego cropu 1,3 będziesz miał podobny kąt widzenia jak w OMD z 75/1,8 za który to zestaw trzeba zapłacić półtora tysiąca więcej...
i tak jest z każdym innym obiektywem w m4/3
Dlatego duże brawa dla Sigmy, i za ten 18-35 i za te obniżki cen zoomów do APS-C... to jest jak rzucona rękawica, ciekawe czy któryś z producentów, tych renomowanych, ją podniesie, czy dalej zamiast faktów użytkownicy będą karmieni marketingowym bełkotem :/
I dlatego czekam na odpowiedź p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ot, zobacz choćby i u nas na Forum, że pomimo OJ kilku "naszych" przeskoczyło do Fuji i mają się świetnie :)
Czy nasi przeskoczyli bo tam jest taniej niż OJ czy może tam jest lepiej, jeśli tak to w którym miejscu?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Dlatego duże brawa dla Sigmy, i za ten 18-35 i za te obniżki cen zoomów do APS-C... to jest jak rzucona rękawica
Dobrze, konkretnie. Ta Sigma, rzeczywiście ma super cenę (pomińmy milczeniem wymiary i wagę), ale i ma f/1.8 - czy ktoś już wie, która puszka, którego producenta, w zależności od wersji oprogramowania wewnętrznego, ogniskowej, odległości czy wreszcie rodzaju światła będzie poprawnie ostrzyć z tym obiektywem? Bo widzisz troszeczkę, niedużo, ale miałem tego w rękach i według mnie do ceny tego/każdego szkła Sigmy trzeba doliczyć jeszcze koszt USB Dock do kalibracji/mikroregulacji AF.
Tak czy siak cena bardzo miło zaskakuje i każe myśleć, że dołożyli się do niej i Nikon i Canon.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
banc - przeliczanie cropów to jest śliski temat, zestawiając 75tkę z 85tką miałem na myśli ich podobne parametry optyczne - ogniskową i światło. Na chłopski rozum dwa obiektywy o podobnej ogniskowej i podobnym świetle powinny podobnie kosztować. No a sam przyznasz że nie kosztują...
A jeśli się bawić w cropy... wystarczy porównać. Taki D7100 za 4,1 tys. + 85/1,8G za 1,8 kosztuje razem 5,9 tysiaka. Po włączeniu dostępnej w D7100 opcji cyfrowego cropu 1,3 będziesz miał podobny kąt widzenia jak w OMD z 75/1,8 za który to zestaw trzeba zapłacić półtora tysiąca więcej...
Dlatego duże brawa dla Sigmy, i za ten 18-35 i za te obniżki cen zoomów do APS-C... to jest jak rzucona rękawica, ciekawe czy któryś z producentów, tych renomowanych, ją podniesie, czy dalej zamiast faktów użytkownicy będą karmieni marketingowym bełkotem :/
Ok. Tylko trzeba pamiętać, że droższe też są na rynku.
Ja też bym wolał, żeby 75mm był tańszy, ale jednak przy pozostawieniu jakości takiej jak teraz. Bo 85/1.8 podłączone pod APSC takiego szału znowu nie robi.
A i wykonanie takie sobie.
To co w olku lubię to fakt, że wszystkie szkła są co najmniej przyzwoite. Czasami zarzutem do konkretnych konstrukcji jest to, że nie są wybitne (np. 17 f/1.8). No i jeszcze nigdy nie słyszałem, że trzeba przebrać kilka sztuk, żeby znaleźć tą ostrą. A pod testami innych systemów jakoś notorycznie to widzę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dobrze, konkretnie. Ta Sigma, rzeczywiście ma super cenę (pomińmy milczeniem wymiary i wagę), ale i ma f/1.8 - czy ktoś już wie, która puszka, którego producenta, w zależności od wersji oprogramowania wewnętrznego, ogniskowej, odległości czy wreszcie rodzaju światła będzie poprawnie ostrzyć z tym obiektywem? Bo widzisz troszeczkę, niedużo, ale miałem tego w rękach i według mnie do ceny tego/każdego szkła Sigmy trzeba doliczyć jeszcze koszt USB Dock do kalibracji/mikroregulacji AF.
Jak zawsze bzdury piszesz okropne...
pozdro
-
Naprawdę brakuje wam obiektywów w systemie m4/3? Obecnie każdy system jest równie dobry dla kogoś, kto fotografuje. Dla usera, który zamiast robić zdjęcia blebla na forach internetowych, każdy system będzie kiepski.
Współczesne aparaty są znakomite niezależnie od stajni. Obiektywy równie dobre. Szkoda, że takich ognistych dyskusji nie ma w dziale "ocena zdjęć".
-
traktując poważnie to co napisałeś, trzeba by wysłać pisma do wszystkich producentów by zamknęli swoje działy badań i rozwoju "bo przecież wszystko już jest" :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Naprawdę brakuje wam obiektywów w systemie m4/3? Obecnie każdy system jest równie dobry dla kogoś, kto fotografuje. Dla usera, który zamiast robić zdjęcia blebla na forach internetowych, każdy system będzie kiepski.
Współczesne aparaty są znakomite niezależnie od stajni. Obiektywy równie dobre. Szkoda, że takich ognistych dyskusji nie ma w dziale "ocena zdjęć".
Mi brakuje kilku. Coś dłuższego i w miarę jasnego (135mm f/2.8, 50-200 z dużego ...). Makro 150mm też bym nie pogardził. Tylko, żeby był co najmniej tak dobry jak sigma 150. Na razie w razie konieczności posługuje się szkłami 4/3 albo manualami z innych systemów.
Jak ktoś używa głównie krótkich ogniskowych to nie ma większego problemu. Bo jest sporo szkieł. Jeśli jednak chce dłużej to wychodzi, że ma do wyboru same ciemnozoomy. I tutaj widzę problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
traktując poważnie to co napisałeś, trzeba by wysłać pisma do wszystkich producentów by zamknęli swoje działy badań i rozwoju "bo przecież wszystko już jest" :)
Czas już chyba fotografować...
Szkiełek jest na rynku dużo i wybór jest. Ja używam z wyboru szkieł 4/3, a mam wszystkie najlepsze ze średniego szeregu. I nie przewiduję pozbywać sie ich w najbliższym czasie. A czas ciemnozoomów w 4/3 powoli zaczyna się kończyć...
A droga do tanich lustrzanek Nikona stoi przed chętnymi otworem. I poza ceną AF podobno mają lepszy od hybrydy (m4/3/i 4/3).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Nie można tak przeliczać, bo mZD75 jest zbudowane bliżej Zeissa niż 85/1.8 Canona - w takim porównaniu to Oly jest tanie i ma AF, którego Zeiss nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A dla mnie D7100 odpada za optyczny wizjer. Jak skadrujesz sobie na 1.3x to będziesz oglądał świat jak przez lupę albo na wyświetlaczu LiveView (który nie jest odchylany).
Wedle Twojego rozumowania to ja w G5 mogę włączyć cyfrowy telekonwerter i z 75tki zrobić odpowiednik 150 (300 po przeliczeniu) albo 300 (600 po przeliczeniu)...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Cena 18-35 jest świetna przy jego parametrach i to jest najważniejsze w tym temacie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Mi brakuje kilku. Coś dłuższego i w miarę jasnego (135mm f/2.8, 50-200 z dużego ...). Makro 150mm też bym nie pogardził. Tylko, żeby był co najmniej tak dobry jak sigma 150. Na razie w razie konieczności posługuje się szkłami 4/3 albo manualami z innych systemów.
Jak ktoś używa głównie krótkich ogniskowych to nie ma większego problemu.
A ja bym chciał jakiś bardzo jasny i bardzo szeroki - może być zoom, może być stałka - byle nie fish.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bacio
A ja bym chciał jakiś bardzo jasny i bardzo szeroki - może być zoom, może być stałka - byle nie fish.
a 12mm/2.0 nie pasuje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
elfior
a 12mm/2.0 nie pasuje?
I to podsumowuje bardzo dobrze. W innych systemach są co prawda 20/1.8 Sigmy, ale to już ekstremum.
Ba, nawet 14/2.5 nie jest złe jak nie mamy strasznych warunków, a jest małe, całkiem jasne i ostre.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Szkoda, że takich ognistych dyskusji nie ma w dziale "ocena zdjęć".
Czyli co? Zaorać dział sprzętowy?
-
> A ja bym chciał jakiś bardzo jasny i bardzo szeroki - może być zoom, może być stałka - byle nie fish.
Cytat:
Zamieszczone przez
elfior
a 12mm/2.0 nie pasuje?
No, nie.... 12mm/2.0 to ani szeroki ani jasny. To tylko taki szerszy standard :)
7-14 jest dla mnie bardzo interesujący, ale gdyby zamiast światła 4,0 miał 1,8 to już bym go lubił.
Bardzo jasny i bardzo szeroki to np. 7/1,4... albo chociaż 10/1,4.
Tak tylko sobie narzekam, bo mam już niemal wszystkie szkła do m4/3, a tu dzień ojca się szykuje i coś warto sobie kupić nowego pod pretekstem focenia dziecka :D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Musisz zacząć definiować własne pojęcia zanim zadasz pytanie.
Standard to odpowiednik 50mm na FF( u nas 25mm). Przeliczeniowe 35mm (17) to już też szeroki kąt. Są ekstremalne konstrukcje typu 14mm na FF, ale nie ma ich zbyt wiele.
Co do jasności. 2.0 to jest jasno. Konstrukcji, o których piszesz nie ma w żadnym systemie. 14mm FF są co najwyżej na f/2.8. Zoomy zaczynają się gdzieś właśnie od 4.0.
Bez jaj, jak przeliczasz, to przeliczaj wszystko, ogniskową i przysłonę. 24/4 to nie jest ani szeroko, ani jasno. Właśnie zoom Sigmy jest przełomową konstrukcją, bo stworzył pierwszy odpowiednik zooma 2,8 na FF, czyli już nie będzie gadania o magii FF, nieprzeliczaniu przysłony i innych dyrdymałach. Liczy się stosunek przekątnej matrycy do średnicy dziury w szkle. Ucierpi na tym FF, ale oba 4/3 też. Skończy się mitologia obu skrajności.
-
24mm to jest jest szeroko. Poniżej tej ogniskowej jest już po prostu skrajne UWA.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Bez jaj, jak przeliczasz, to przeliczaj wszystko, ogniskową i przysłonę. 24/4 to nie jest ani szeroko, ani jasno. Właśnie zoom Sigmy jest przełomową konstrukcją, bo stworzył pierwszy odpowiednik zooma 2,8 na FF, czyli już nie będzie gadania o magii FF, nie przeliczaniu przysłony i innych dyrdymałach. Liczy się stosunek przekątnej matrycy do średnicy dziury w szkle. Ucierpi na tym FF, ale oba 4/3 też. Skończy się mitologia obu skrajności.
Do porównania UWA istotne jest porównanie kątów. Przeliczanie f ma jest tylko jeśli chcemy porównywać głębie ostrości.
A co do sigmy. Jest to szkło o jasności f1.8. Jedynie pod względem GO można sobie przeliczać na f2.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Do porównania UWA istotne jest porównanie kątów. Przeliczanie f ma jest tylko jeśli chcemy porównywać głębie ostrości.
A co do sigmy. Jest to szkło o jasności f1.8. Jedynie pod względem GO można sobie przeliczać na f2.8.
Nie. Dla układu optycznego-matryca szkło ma to większe znaczenie. Matryca APS-C dostaje przy 1,8 tyle światła co FF przu 2,8, wyrówmują się szumy i zakres tonalny. Jasności nie trzeba przeliczać tylko ze względu na ekspozycjię ponieważ ISO jest parametrem odnoszącem się do jednostki powierzchni i nie zależącym od wielkości powierzchni. Ze względu na całą resztę trzeba przeliczać. Szkło APS-C f/1,8 ma przy danym ekwiwalencie taką samą fizycznie dziurę jak pełnoklatkowe f/2,8 i to jest ważne. XZ-1 też ma zooma ze światłem 1,8 na długim końcu i co z tego? Myślisz, że da obraz porównywalny z tym z Sigmy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Nie. Dla układu optycznego-matryca szkło ma to większe znaczenie. Matryca APS-C dostaje przy 1,8 tyle światła co FF przu 2,8, wyrówmują się szumy i zakres tonalny. Jasności nie trzeba przeliczać tylko ze względu na ekspozycjię ponieważ ISO jest parametrem odnoszącem się do jednostki powierzchni i nie zależącym od wielkości powierzchni. Ze względu na całą resztę trzeba przeliczać. Szkło APS-C f/1,8 ma przy danym ekwiwalencie taką samą fizycznie dziurę jak pełnoklatkowe f/2,8 i to jest ważne. XZ-1 też ma zooma ze światłem 1,8 na długim końcu i co z tego? Myślisz, że da obraz porównywalny z tym z Sigmy?
Zakres tonalny (o ile mówimy o tym samym) w żaden sposób nie zależy od ilości światła, które dostaje cała matryca. Zależy od światła, które dostaje pojedyncza komórka światłoczuła i jak umie go przetworzyć.
Wielkość szumu (pojęcie dosyć ogólne) również jest mało skorelowana z wielkością matrycy jak i ilością światła.
Jeśli masz jakieś definicje zakresu tonalnego i szumu, które zależą od wielkości matrycy albo ilości światła to podaj.
-
banc - mam wrażenie że się czepiasz i szukasz jakieś zwady... :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
banc - mam wrażenie że się czepiasz i szukasz jakieś zwady... :/
W świecie fotografii istnieją pewne definicje związane z fizyką.
Może się czepiam, ale dzisiaj z postów freta można było się dowiedzieć, że 12mm to nie jest szeroki kąt tylko taki standard a f2.0 to ciemno.
Przy okazji dowiedziałem się, że nie wiem co to jest przysłona i do czego to zostało wynalezione.
Potem się dowiedziałem, że zakres tonalny i szumy można poprawić za pomocą większej ilości światła.
Jeśli używa się pewnych określeń to należy rozumieć ich definicje. To nie jest dyskusja na temat ilości płatków w kwiatku na zdjęciu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
W świecie fotografii istnieją pewne definicje związane z fizyką.
... i szumy można poprawić za pomocą większej ilości światła.
Jeśli używa się pewnych określeń to należy rozumieć ich definicje. To nie jest dyskusja na temat ilości płatków w kwiatku na zdjęciu.
Dokuczliwość szumów mozna zmniejszyć gdy używa się wyższego ISO na dobrze oświetlonych planach. W tym uproszczeniu była szczypta prawdy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dokuczliwość szumów mozna zmniejszyć gdy używa się wyższego ISO na dobrze oświetlonych planach. W tym uproszczeniu była szczypta prawdy...
Tylko pozornie. Możemy sobie założyć wątek ISO/ZAKRES TONALNY/SZUMY itp. i rozpisać dokładniej co od czego zależy. Chociaż w sieci jest trochę całkiem niezłych opisów z wyjaśnieniem zjawisk fizycznych. Tutaj to jest złe miejsce na takie dyskusje.
Wracając do SIGMY. Przejrzałem sobie zdjęcia już dostępne w sieci. Optyczni jak zwykle z wielkim talentem pokazują wszystko co najgorsze, na dpreview jak zwykle obrazki wyglądają zaskakująco pięknie. Mimo wszystko jak dla mnie zaskakująco ostry na pełnej dziurze.
Pytanie jak szybko wyjdzie na inne, niż CANON, systemy. Bo najwięcej klientów to chyba jednak gdzie indziej.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Pytanie jak szybko wyjdzie na inne, niż CANON, systemy. Bo najwięcej klientów to chyba jednak gdzie indziej.
Przeciez jest tez na Nikona, jeno optyczni dostali z mocowaniem Canona, i sie juz Pan Arek tlumaczyl, ze darowanemi koniowi itd.
pozdro
-
Zaczną pewnie C/N, później dojdzie do tego S.
W MFT/NEX nie wyjdzie, bo będzie to za wielka krowa - musieliby wersję bezlusterkową ogarnąć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Przeciez jest tez na Nikona, jeno optyczni dostali z mocowaniem Canona, i sie juz Pan Arek tlumaczyl, ze darowanemi koniowi itd.
pozdro
Optyczni w większości to miłośnicy Canona, czemu więc się dziwić, że Cannowe mocowanie było dla nich atrakcyjnym?
-
ha, fajnie byłoby zobaczyć jak radzi sobie ten obiektyw z 24-megapixelową matrycą nikonów :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Kulturalnie to napisales.Dokuczliwosc mozna zmniejszyc,ale jego juz nie.To tak jak z temperatura na zewnatrz odczuwalna i ta faktyczna.Tylko to raczej nie szczypta tylko dwie rozne sprawy:-P:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
pozdro
O ile dobrze czytam to co w internecie piszczy to na dzień dobry będzie Canon. A reszta mocowań trochę później. Pytanie o ile później.
Canon to taki dziwny system gdzie APSC jest kiepskie, a większość ludzi jeśli kupuje szkła to już pod kontem FF.
W Nikonie APSC daje bardzo dobry obrazek i ludzie nie mają takiego parcia na FF. Więc tutaj widzę większy rynek.
No a w Pentax-ie i Sonym to ludzie nie mają się specjalnie nad czym zastanawiać :wink:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Zakres tonalny (o ile mówimy o tym samym) w żaden sposób nie zależy od ilości światła, które dostaje cała matryca. Zależy od światła, które dostaje pojedyncza komórka światłoczuła i jak umie go przetworzyć.
Wielkość szumu (pojęcie dosyć ogólne) również jest mało skorelowana z wielkością matrycy jak i ilością światła.
Jeśli masz jakieś definicje zakresu tonalnego i szumu, które zależą od wielkości matrycy albo ilości światła to podaj.
Chyba sam nie wiesz co piszesz. Jeśli matryce dostaną tyle samo światła w jednostce czasu, to przy założeniu takiej samej ilości megapikseli każdy piksel też dostanie taką samą ilość światła w jednostce czasu. Jeśli przyjmiemy taką samą technologię i obróbkę sygnału dla obu matryc, to dostaniemy identyczne obrazy. Na tym koniec, tu naprawdę lepiej się sprawdza logiczne myślenie niż wkuwanie definicji, których i tak nie rozumiesz. Dla ułatwienia dodam, że dla zachowania tego samego czasu konieczne będzie ustawienie niższego ISO w mniejszej matrycy. Ten zoom spowoduje śmierć mitu o magii pełnej klatki i mitu o tym, że f/2 w 4/3 to jasne szkło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jeśli matryce dostaną tyle samo światła w jednostce czasu, to przy założeniu takiej samej ilości megapikseli każdy piksel też dostanie taką samą ilość światła w jednostce czasu. Jeśli przyjmiemy taką samą technologię i obróbkę sygnału dla obu matryc, to dostaniemy identyczne obrazy.
Ciężko się nie zgodzić. Tylko w tym hipotetycznym przypadku na aparacie 4/3 (łatwiej się przelicza) będzie widniał napis ekwiwalent ISO100 a na FF ISO400.
Co więcej, żeby to osiągnąć w takim samym czasie trzeba na 4/3 ustawić f/2 a na FF f/4. Niestety wszystko w tych cyfrowych aparatach jest tak ustawiane, żeby stare poczciwe tabelki z czasów analogów nadal się zgadzały.
Robisz sobie na dzień dobry bardzo wiele założeń, które później prowadzą Cię na manowce. Po pierwsze tak samo obrabianego sygnału z mniejszych i większych pikseli nie znajdziesz nigdzie poza labolatorium. Ten sam producent aparatów może mięć różnych dostawców matryc, różnie oprogramowanych ...
W świecie rzeczywistym pytanie brzmi: co właściciel D7100/K5 II ma sobie rekompensować (zakres tonalny? szumy?) w stosunku do D800/D600 albo Canona 6D?
Tak więc moja logika mi mówi, że wielkość matrycy ma małe znaczenie dla tych parametrów.
A co do mitów. Magia pełnej klatki nadal będzie kwitła, ze względu na obiektywy typu 85mm 1.2. A obiektyw może zrekompensować brak ciekawych odpowiedników 35mm i 50mm w APSC.