Mnie nie pytaj. Chyba redaktor Optycznych wie coś więcej:
http://www.optyczne.pl/188.10-Test_a...B3w_(59)_.html
18-ty komentarz.
Wersja do druku
Mnie nie pytaj. Chyba redaktor Optycznych wie coś więcej:
http://www.optyczne.pl/188.10-Test_a...B3w_(59)_.html
18-ty komentarz.
to na prawde niesamowite jest. ten 85mm jest podobno mega-niesamowity optycznie, w jakims tescie wypadl lepiej, niz zeiss 85 1.4.
I kosztuje 2000zł. Za to olympusowy 75mm 1.8 moze kosztowac nawet 4000zł (i oczywiscie matryca mniejsza, wiec chociazby GO dodatkowo na korzysc samsunga).
to komiczne, jak dla mnie.
Oni od Samsunga nie dostają żadnych obiektywów. To niezależna firma, świadcząca dla Samsunga usługi serwisowe na zasadzie outsourcingu. Te obiektywy kupili sami, pewnie po kosztach wytworzenia, licząc że się przydadzą. Ale chyba system cieszy się tak znikomą popularnością, że pozbywają się niepotrzebnego nadmiaru części zamiennych.
Sprzedawca: Samsung Części Akcesoria MJM.Cytat:
Gwarancja 3 miesiące
Przedmiotem aukcji jest sam obiektyw plus dwie zatyczki w szarym pudełku wersja bulk
Cytat:
Częśći Akcesoria Samung Nasza Firma zajmuje się Sprzedażą Cześć Elektronicznych, a także Prowadzimy Serwis sprzętu RTV, Telefonów GSM, Laptopów, Komputerów. Jesteśmy autoryzowanym Serwisem Firmy Samsung
Nie no, pierwsza myśl - podrabiane :) ale obiektywy to chyba nie adidasyCytat:
Gwarancja 3 miesiące
Przedmiotem aukcji jest sam obiektyw plus dwie zatyczki w szarym pudełku wersja bulk
nx10 to nie nx20. http://www.youtube.com/watch?v=ZU5Hsa0VWic - porownanie nx20 vs. nex 7
na mnie to porownanie robi wrazenie.
Jeden drobiazg widoczny na zdjęciu IMO na plus dla Samsunga - zobaczcie gdzie Samsung wyświetla parametry naświetlania - na czarnym pasku poniżej podglądu zdjęcia. Czysty Kadr - nie upstrzony milionem cyferek, ikonek i migających znaczków które rozpraszają przy kadrowaniu...
Jak dla mnie - to jest jedna z tych rzeczy których w PENie mi brakuje...
Akurat NX10 nie mialem w lapie, ale mam i uzywam NX100 i na 100% moge powiedziec, ze 30/2 jest rewelacyjny optycznie, szczegolnie biorac pod uwage, ze to nalesnik, gdzie czesto stosuje sie kompromisowe rozwiazania. Za cene okolo 400 zl za nowke jest porownywalny do Panasa 20/1.7 za 1500 zl...
Za 400zł to nie jest pełnoprawna nówka bo gwarancji tylko 3 miesiące, "nowa nówka" kosztuje chyba koło tysiaka - i tak niezła cena. Podobnie niepełnoprawna jest 85tka za niecałe 2200 - też tylko 3 mies. gwarancji (nówka z pełna gwarancja kosztuje 3200). Mam wrażenie że jakby cokolwiek się stało tej 85tce po 3 miesiącach to można ja śmiało wyrzucić do kosza...
Pelnoprawna, czy nie - nowka to nowka. Uzywane Panasy 20/1.7 chodza po okolo 1000 zl, bez jakiejkolwiek gwarancji. Uzywane, pelnoklatkowe 85/1.4 chodza po okolo 3000 zl - tez bez gwarancji. Podejrzewam, ze gdyby byly m.zd 75/1.8 za 1500 zl nowy, to malo kto zwracalby uwage na 3 miesiace gwarancji :mrgreen: Wiec deal jest niezly i koniec.
A czy Samsung Polska czy jak się tam zwie ich centrala ustosunkowała się jakoś do precederu przedaży nowych obiektywów po zaniżonej cenie i z naruszeniem dobrych zwyczajów dot. gwarancji?
Są przede wszystkim uprawnienia wynikające z niezgodności towaru z umową obowiązujące z mocy prawa - ustawy o sprzedaży konsumenckiej - przez 2 lata od zakupu. I z takich uprawnień skorzystałbym w pierwszej kolejności. Lakoniczny wpis "gwarancja 3 miesiące" nie wiadomo co znaczy i kto jest gwarantem. Samsung daje zwyczajowo dłuższe gwarancje. A jak gwarantem jest punkt serwisowy, który sprzedaje to taka gwarancja jest po prostu bez sensu - taki zapis nie może ograniczyć praw związanych z niezgodnością towaru z umową. A jak zwiną interes to w sytuacji kiedy sprzedawca jest gwarantem - tak czy siak jest problem.
I jak to się ma do konsumenckich przepisów o niezgodności towaru z umową? Na krótkiej gwarancji tracą praktycznie tylko firmy. Poza tym, to 3 miesiące wystarczą na ujawnienie ew. wad produkcyjnych (oczywiście szkło musi byc w tym czasie systematycznie uzywane), a szansa na zużycie w ciągu 2 lat jest niemal zerowa.
Ed.: nie byłem najszybszy :(
Samsungowi moze to pasowac, szczegolnie skoro to jest ich szansa na jakas mala popularyzacje systemu. Ale nie donosmy na nich, niech tez maja swoje OJ, w koncu czemu nie? ;-)
tak myślę że mogłoby być fajnie gdyby pojawił się jakiś nieautoryzowany sprzedawca Panasoniców :) 14/2,5 za 500zł, 25/1,4 za 1600zł, 12-35 za 2500zł, 35-100 za 3200... ech marzenia...
Hehe, watpliwa sprawa. Ale fajnie, ze choc w Olku mamy OJ, to tez sporo daje :-)
trafil mi sie nx10 za 850zl na allegro wiec bede mial okazje przekonac sie w praktyce, jak cudowny jest system samsunga :twisted:
samo body.
Czegoś tu nie rozumiem... stwierdziłeś niezłe wyniki pracy autofokusa NX20 więc kepską pracę NX10/NX100 uznajesz za fałszywe i mylące ?
NX20 w zestawie z obiektywem Samsung 18-55mm III OIS ostrzy w około 0,5 sekundy co nie jest najlepszym wynikiem, zwłaszcza na tle konkurencji. Olympusa OM-D E-M5 oraz Sony NEX-7 również były testowane na standardowych zoomach. - fotopolis.pl
We haven’t yet started to score our new focus test, but we are performing the test on all future cameras to develop a baseline. The NX20 wasn’t faster than average - digitalcamerainfo.com
We'd say the AF performance is an improvement on its forerunner, however we'd still prefer to experience less hunting in low-light conditions. - whatdigitalcamera.com
The OM-D showed no signs of hesitation and almost as soon as we d half depressed the shutter the green square and AF beep confirmed focus had been achieved. As for the NX20 it s less responsive, and we experienced a fair amount of hunting before it locked onto our subjects, which in turn slowed down the speed at which shooting was possible - harrowgatepress.com
pojawil sie tes samsunga 85mm 1.4 w magazynie foto - na matrycy 20mpx obiektyw osiaga maksymalna rozdzielczosc juz od pelnej dziury, za rowno w centrum jak i na brzegach (z tego co pamietam). Nazwali go killerem canonowych i nikonowych 85mm 1.4-ek. A dzisiaj udalo mi sie kupic nowke tego obiektywu za 1650zł :roll:
system cud, miod i orzeszki.
W tej cenie, to on jest z pewnością killerem wszystkich 85 i 75, ale aż w takie cuda że pełna ostrość od pełnej dziury, to bym jednak nie wierzył. Rzuć okiem na test na photozone. Mam do nich zaufanie, wszystkie ich oceny obiektywów które znam dokładnie pokrywają się z moimi odczuciami.
No i za te niska cene tez sie placi niestety - 85-ka z NXa jest wieksza i ciezsza od swoich odpowiednikow na FF... Ale optycznie faktycznie bdb.
Niska cena jest przede wszystkim konsekwencją tego, że nie jest to pełnowartościowy produkt, tylko sprzęt z wyprzedaży serwisowej, z 3-miesięczną gwarancją, bez żadnych podstawowych akcesoriów, bez pudełka...
Tym niemniej nowka. W innych systemach 85/1.4 używane chodzą drożej...
Na używany można mieć więcej gwarancji, niż na tę "nówkę".
Cale szczęście mi od 20 lat, jak robię zdjęcia, nie popsuł się żaden obiektyw :-D
Ja juz pisałem, jakby w m4/3 można było kupić np. Panasa 12-35/2.8 z 3000 zl oto, to by ludzie nie narzekali, ze skrocona gwarancja :-) Podobnie gdyby do Fuji X pojawiły się 35/1.4 po 1300 zł. Maja taka możliwość w NXie, fajnie, nie widzę sensu negowania, czy pomniejszania wartości tegoz. Trzeba się cieszyć, ze choć my mamy OJ :-)
A widzisz, żebym tu pisał cokolwiek o Fuji?
Ja za to widzę, że bardzo napaliłeś się na Samsunga. I fajnie. Tylko pamiętaj, że fajne ceny skończą się za moment, jak tylko serwis Samsunga pozbędzie się nadmiaru części zamiennych.
P.S. Nie potrzebuję uzasadnienia dla swoich zakupów. Mogę kupować sprzęt tylko dlatego, że mam taką ochotę, bez żadnego innego powodu. Nawet jeśli byłoby to wyrzucaniem pieniędzy w błoto.
ale tak wyglada milosc, ze starasz sie zdekredytowac konkurentow. Natomiast znikniecie niskich cen nie zrobi mi duzej roznicy, skoro wiekszosc mi potrzebnych obiektywow juz mam, w tym ten najdrozszy ;d Zreszta - nawet gdyby ceny byly normalne, a nie pol-darmo - i tak uwazam, ze samsung jest system conajmniej rownie dobry jak inne, a ponadto z najwiekszym potencjalem. Chwilowo niskie ceny to jedynie wisienka na torcie (cholernie ogromna i soczysta wisienka).
Chcialbym jeszcze przypomniec, ze sugerowana cena samsungowego 85 1.4 jest zaledwie o 100 dolarow wieksza, niz olympusowego 75mm 1.8 - wiec jak na bezlusterkowe standardy nawet ceny sugerowane sa stosunkowo niskie.
hellbike - po zakupie zawsze jesteśmy trochę zaślepieni i nie widzimy wad, całe szczęście to mija ;) Ja tam Twojego zdania o NX'ach nie podzielam, chociaż sprzedaję te aparaty, ale i tak życzę by się sprawowały jak najlepiej.
Witam !
O kazdym sprzecie mozna mowic dobrze albo zle i wiele zalezy od tego na ile ktos ma rzeczywista orientacje w temacie oraz na ile
potrafi obiektywnie spojrzec na wady i zalety wlasnego sprzetu bez budowania pokretnej filozofii ze jego jest najlepsze a inne pewnie be...
Pozdrawiam