Jeszcze kilka godzin temu był dostępny. Wysłałem już do nich maila z pytaniem, o co chodzi, ale nie sądzę, żebym dostał odpowiedź. Pewnie im się cyferki pomieszały w nazwie obiektywu i teraz palą głupa.
Wersja do druku
Jeszcze kilka godzin temu był dostępny. Wysłałem już do nich maila z pytaniem, o co chodzi, ale nie sądzę, żebym dostał odpowiedź. Pewnie im się cyferki pomieszały w nazwie obiektywu i teraz palą głupa.
Hmmm - dziwny ten sklep, zamówiłem E-30 +14-54 za 4290 PLN, sklep przysłał mi drogą elektroniczną potwierdzenie zamówienia nr...., status - złożone...
Czy w ten sposób zawarłem już umowę w sensie prawnym i sklep musi się wywiązać?
Ale ta 14-54 to pewnie jedynka, na stronie sklepu aktualnie ani słowa o dwójce. Jesteś pewien ?
Zazwyczaj takie sklepy mają w regulaminie zapis, że to, co widzisz na nich stronie, to nie jest oferta, tylko zaproszenie do zawarcia umowy. A umowa zawierana jest w momencie, kiedy oni zaakceptują Twoją odpowiedź na zaproszenie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
W mailu pytałem też, jaka to wersja obiektywu. Odpowiedzi jeszcze nie dostałem.
A czy rzeczywiście chcesz go kupić, że wysłałeś zamówienie ? Pytam z ciekawości.
Hmm, po slinga trzeba się zarejestrować do końca lutego, ale wszystko kupić i wysłać można do końca marca, tak? Zarejestrowałam się, potwierdzający mail zamiast moich danych zawierał tylko znaczniki [mail] etc. i twierdził, że to działa do końca lutego... Jak to jest?
Dzieki, czyli nie musze sie bac :)
Moim zdaniem tak (a kiedyś zdarzyło mi się powąchać KC ;) )
Czytałeś regulamin sklepu? Dziwne ale nie zawiera zbyt wielu "pupochronów" dla sprzedawcy. Jedyne postanowienia dotyczące potwierdzania to zobowiązanie sklepu do telefonicznego potwierdzenia po potwierdzeniu elektronicznym.
Tekst regulaminu, w przepisach końcowych nazywany jest umową, zastrzeżenie dotyczące realizowania zamówień w kolejności zgłoszeń dotyczy wyprzedaży i promocji (a poza tym IMHO prawdopodobnie mogłoby być uznane za nieważne - na wszelki wypadek info - postępowanie w tej sprawie przed sądem masz bezkosztowe całkowicie).
Z tego wynika, że jeżeli przystałeś na ich warunki to zawarliście umowę i możesz czekać na swojego e-30.
Powodzenia
Chyba niebardzo do końca marca...
W mailu, który dostałem rejestrując się (tak na wszelki wypadek, jeśli uda się sprzedać e-510 jeszcze w lutym i zdecydowałbym sie na e-30) jest napisane:
"Aby otrzymać prezent od Olympusa, wystarczy wysłać kopię dowodu zakupu oraz oryginalny kod kreskowy z opakowania E-30
(...)
Fakturę oraz kartę gwarancyjną musimy otrzymać przed 28.02. 2009, aby nabywca zachował prawo do niniejszej promocji."
I tu tez pytanie do osób, które juz skorzystały - wysyłaliście kartę gwarancyjną ????????????
Oczywiście powyższe dotyczy promocji "zabierz go ze sobą" czyli torby gratis, bo promocja lojalnościowa (grip lub lampa) to chyba faktycznie do końca marca.
Coś im się pochrzaniło w tym mailu. Promocja jest do końca marca i żadna karta gwarancyjna nie jest im do tego potrzebna.
Postąpiłam tak jak było napisane u Ruffa - wysłałam kopię dowodu
zakupu i kod kreskowy i po 8 dniach przyszła torba.
Gwarancji nie wysyłałam.
Pozdrawiam
Skoro kupilas e-30 (chyba stad masz kod kreskowy), to czy zarejestrowalas rowniez swoj nowy korpus w celu otrzymania lampy lub gripa?
W zasadzie warunkiem tego drugiego jest swoista lojalnosc pojeta w ten sposob, ze posiada sie juz w momencie kupna zarejestrowany starszy model aparatu Olympusa. Nie jest to jednak dokladnie sprecyzowane. Teoretycznie komus, dla kogo e-30 jest pierwszym korpusem druga czesc promocji sie nie nalezy.
Z drugiej strony ktos, kto zakupil e-30 ale wczesniej sprzedal np. e-510 (jak ja) jest lojalny w ich pojeciu, ale powinien przeciez wyrejestrowac korpus po sprzedazy, zeby ktos inny mogl go sobie zarejestrowac. W tej sytuacji juz trudno byloby udowodnic 'lojalnosc', chociaz ona jest faktem.
Ja moj e-510 ciagle mam zarejestrowany, bo kupiec nie domaga sie jego wyrejestrowania. Jest to w pewnym sensie nieuczciwe; niestety reguly promocji to wymuszaja...
A praktyka promocyjna, byc moze, jest bardziej liberalna. Wszak dostalem torbe bez zadnej specyfiakcji, zerowej faktury bedacej dowodem udzialu w promocji. Ot zwykla paczka kurierska bez opisu zawartosci.
Ciekawe jak bedzie z lampa, na ktora ciagle czekam. To juz jest sprzet opatrzony numerami seryjnymi, gwarancja itd.
Dzięki za odpowiedź. Nie wiem co o tym sądzić. Wiadomo, że jak coś kupuję to chcę dobrą cenę ale nie należę do ludzi skłonnych iść do sądu w sytuacji kiedy ktoś się pomylił itp. Dlatego jak kupiłem na Allegro obiektyw za 1 zł po prostu odpuściłem, przyjąłem przeprosiny i wytłumaczenie, że pomyłka. Niemniej postawa sklepu NEO24.PL jest skandaliczna. Kupuję u nich przedmiot, przysyłają potwierdzenie zamówienia, wcześniej podaję wszelkie dane, chcę u nich zostawić kilka tysięcy złotych a oni - zero kontaktu. Cisza - żadnego e-maila nie mówiąc o telefonie. Nie wiem czy mają towar czy nie, czy zamówienie zrealizują i kiedy... Właśnie zacząłem ferie i co? - mam kupić gdzie indziej czy czekać? Poczekam jeszcze ze dwa dni i wystawię sklepowi odpowiednie laurki w Sieci...
Należy uważać - żeby nie było tak jak "nabici w japan-foto"
Dlatego nie przelałem im kasy tylko zaznaczyłem opcję zapłaty w kasie ich punktu kolektorskiego w Krakowie - przy odbiorze sprzętu.
Acha - orientuje się ktoś czy przy takiej formie zakupu - zakup w Sieci - odbiór osobisty w wyznaczonym przez sklep punkcie albo sklepie - również przysługuje kupującemu prawo do zwrotu towaru do 10 dni?
Miałem podobną sytuację ze sklepem Agito. Produkt po dużo niższej cenie i przysłanie potwierdzenie złożenia zamówienia, nadany numer itp.
Po konsultacji z Rzecznikiem okazało się, że automatyczna odpowiedź komputera (a taka z pewnością jest w tym przypadku), potwierdzająca złożenie zamówienia nie jest traktowane jako zawarcie umowy. Jak sam zresztą napisałeś potwierdzenie zawarcia umowy następuje dopiero po telefonie pracownika.
Ja napisałem coś zupełnie innego.
śmiem się z tym poglądem nie zgadzać.Cytat:
Po konsultacji z Rzecznikiem okazało się, że automatyczna odpowiedź komputera (a taka z pewnością jest w tym przypadku), potwierdzająca złożenie zamówienia nie jest traktowane jako zawarcie umowy.
Też się nie zgadzam. Na Allegro wiadomości potwierdzające dokonanie transakcji są wysyłane automatycznie, a mimo to są dowodem zawarcia prawnie wiążącej umowy.
Robiłam zakupy w róznych sklepach internetowych, nie tylko fotograficznych, nigdy nikt do mnie nie dzwonił.
Jedyną formą kontaktu były maile o przyjęciu zamówienia, realizacji zamówienia i wysyłce.
Kilka dni temu przysłano mi obiektyw z fotozakupów. Tez nikt nie dzwonił - czyli formalnie nie zawarli ze mną umowy, bo...
w regulaminie sklepu wyraźnie napisano
"
3. Niezależnie od potwierdzenia za pomocą poczty elektronicznej, pracownik Sklepu FOTOZAKUPY.PL weryfikuje telefonicznie dane osoby zamawiającej i potwierdza fakt złożenia zamówienia oraz termin dostawy.
4. Z chwilą potwierdzenia przyjęcia zamówienia w sposób określony w ust. 3 umowa sprzedaży pomiędzy Sklepem FOTOZAKUPY.PL a Klientem zostaje zawarta. Zamówienie zostaje zarejestrowane w systemie informatycznym Sklepu FOTOZAKUPY.PL jako potwierdzone."
dziango i Rzecznik mają racje.
Tylko dlaczego sklep oszukuje? ;>
hahah
jasne, to inny sklep.
Czytałam regulamin neo24 i nie znalazłam punktu w którym zawarta zostaje umowa ( jest a mi umknęło? )
Dociekam, bo nie znam sie a chciałabym wiedzieć na przyszłość czy istnieje jakaś wyższa wyższość, jakiś przepis na który można się powołać dochodząc swoich praw, że jednak umowa zawarta została, w końcu ten Rzecznik skądś wytrzasnął ten pomysł z potwierdzeniem telefonicznym.
sorki za rozciąganie OTa :)
Przepisy z KC. By zawrzeć transakcję potrzebne jest oświadczenie woli obu stron. Ty je składasz składając (ale potworek) zamówienie. Sklep składa je potwierdzajc, to zamówienie - w jakiej formie to robi - automatyczny mail, czy też telefon pracownika, to sprawa i ryzyko sklepu.
Nic mi nie wiadomo o jakieś najwyższej najwyższości. Interpretacja oświadczeń woli to dosć skomplikowana sprawa, zwłaszcza jeśli są one celowo owinięte w bawełnę lub mniej szlachetną materię, żeby chronić własną pupcię. Generalnie sprawa uregulowana jest w kc (art. 66 i n. w załączeniu) i w Ustawie o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny z 2 marca 2000 r. (w załączeniu).
To tak w maksymalnym skrócie bo wyszedłby z tego strasznie długaśny post i to offtopiczny. Dodam tylko, że nawet interpretacja charakteru potwierdzeń budzi masę wątpliwości. Są uregulowane np. w art. 66[1] kc
a w NEO24
PS
automatyczna wysyłka informacji nie przesądza, że nie wywołuje ona skutku prawnego. W ten sposób działa np. tzw. system EDI, w którym np. zamówienia składają producenci samochodów całkowicie automatycznie.
PS2
grizz mnie ubiegł. sorki
Czym innym jest e-mail z potwierdzeniem ZŁOŻENIA zamówienia, a czym innym e-mail z potwierdzeniem PRZYJĘCIA zamówienia do realizacji. Prawo wyraźnie reguluje w którym momencie między kupującym, a sklepem internetowym dochodzi do zawarcia umowy.
Miałem taką sytuację. Sklep mailem potwierdził PRZYJĘCIA zamówienia i skierował je do realizacji. Długo jednak z realizacją zwlekano. W między czasie zamówiony sprzęt drastycznie zdrożał. Sklep próbował wycofać się z umowy. Wystarczyło przypomnieć o swoich prawach i przyszła paczka.
Regulamin regulaminem, a prawo prawem.
Otrzymałeś jedynie potwierdzenie, że złożyłeś zamówienie. Teraz powinieneś otrzymać wiadomość z potwierdzeniem przyjęcia zamówienia.
Art.70 § 1 KC: W razie wątpliwości umowę poczytuje się za zawartą w chwili otrzymania przez składającego ofertę oświadczenia o jej przyjęciu, a jeżeli dojście do składającego ofertę oświadczenie o jej przyjęciu nie jest wymagane - w chwili przystąpienia do jej wykonania przez drugą stronę.
Wyślij mi w PW swój adres mailowy, a prześlę Ci szczegółowe opracowanie dotyczące ZAWARCIA UMOWY DROGĄ ELEKTRONICZNĄ.
Zawsze proszę w uwagach o potwierdzenie PRZYJĘCIA zamówienia. Jeśli cena budzi wątpliwości proszę o jej sprawdzenie.
Nie. Złożone to nie to samo, co przyjęte i potwierdzone. To tak, jakbyś przyszedł do sklepu i położył kierownikowi na biurko kartkę, w której jest napisane, że chcesz coś kupić. A kierownik wystawia Ci kartkę z potwierdzeniem, że rzeczywiście położyłeś u niego tą kartkę na biurku. Ty wychodzisz, a kartka, którą zostawiłeś ląduje w koszu na śmieci :) Umowy nie ma i nie było.
hmmm może masz rację ale posługując się Twoją analogią należy dopisać, że wcześniej ten sam kierownik wystawił towar i go wycenił zapraszając do zakupów...
Niezależnie od aspektu prawnego sklep wystawił towar, wycenił go, napisał, że jest dostępny ja go zamówiłem, podałem wszelkie dane i spełniłem wszystkie ich warunki, chcę tam zostawić kilka tys zł a oni "ani me ani be" chociaż upłynęło już kilka dni... Klient chce wiedzieć na czym stoi. Nie podoba mi się to i nie świadczy dobrze o takim sprzedawcy...
Podobnie wśród sprzedawców z Allegro panuje dość powszechna maniera - wystawiają przedmiot na aukcji a w treści dopisują - przed licytacją prosimy o kontakt w celu potwierdzenia dostępności towaru... Chociaż w tym przypadku taki dopisek niewiele znaczy chyba i kupując mam prawo domagać się finalizacji transakcji... Zresztą być może jest to zaproszenie do transakcji poza Allegro...
To nie jest takie proste... nie ma tak hop siup i jednoznacznie. Jest napisane jak byk potwierdzenie zamówienia. Status jest jaki jest, ale całość to kwestia wykładni. Bo co jeżeli sklep ma 3 statusy: złożone/odmowa/wysłano?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Porównanie było po prostu kiepskie ;)
W sklepie tradycyjnym jest inaczej - wystawiony a półce towar z ceną to oferta, którą TY akceptujesz.
W sklepie on-line wystawiony na www towar, to zaproszenie do składania ofert - TY wysyłając zamówienie składasz ofertę a SKLEP ją akceptuje.
Na mój rozum zamówienie dostało ID - czyli zostało wciągnięte do ich systemu komputerowego. Nadano mu bieg. Tym samym zostało przyjęte do realizacji. Na razie posiada status Złożone, ponieważ nic jeszcze przy nim nie grzebnięto. Jeśli sklep wyśle zamówienie do hurtowni, status powiniem zostać zmieniony na: w realizacjiCytat:
Potwierdzenie zamówieniaZamówienie ID: XXXXXXX
Status: Złożone
Reasumując - umowa została zawarta