Strona 12 z 54 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 535

Wątek: Promocja na e-30 i cash back na obiektywy

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zulka Zobacz posta
    hahah

jasne, to inny sklep.

Czytałam regulamin neo24 i nie znalazłam punktu w którym zawarta zostaje umowa ( jest a mi umknęło? )

Dociekam, bo nie znam sie a chciałabym wiedzieć na przyszłość czy istnieje jakaś wyższa wyższość, jakiś przepis na który można się powołać dochodząc swoich praw, że jednak umowa zawarta została, w końcu ten Rzecznik skądś wytrzasnął ten pomysł z potwierdzeniem telefonicznym.

sorki za rozciąganie OTa
    Przepisy z KC. By zawrzeć transakcję potrzebne jest oświadczenie woli obu stron. Ty je składasz składając (ale potworek) zamówienie. Sklep składa je potwierdzajc, to zamówienie - w jakiej formie to robi - automatyczny mail, czy też telefon pracownika, to sprawa i ryzyko sklepu.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Nic mi nie wiadomo o jakieś najwyższej najwyższości. Interpretacja oświadczeń woli to dosć skomplikowana sprawa, zwłaszcza jeśli są one celowo owinięte w bawełnę lub mniej szlachetną materię, żeby chronić własną pupcię. Generalnie sprawa uregulowana jest w kc (art. 66 i n. w załączeniu) i w Ustawie o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny z 2 marca 2000 r. (w załączeniu).

To tak w maksymalnym skrócie bo wyszedłby z tego strasznie długaśny post i to offtopiczny. Dodam tylko, że nawet interpretacja charakteru potwierdzeń budzi masę wątpliwości. Są uregulowane np. w art. 66[1] kc

a w NEO24

PS
    automatyczna wysyłka informacji nie przesądza, że nie wywołuje ona skutku prawnego. W ten sposób działa np. tzw. system EDI, w którym np. zamówienia składają producenci samochodów całkowicie automatycznie.

PS2
    grizz mnie ubiegł. sorki
    Załączone miniatury Załączone miniatury prodniebU.pdf   66-72 kc.pdf  

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dziango Zobacz posta
    Miałem podobną sytuację ze sklepem Agito. Produkt po dużo niższej cenie i przysłanie potwierdzenie złożenia zamówienia, nadany numer itp.
    Po konsultacji z Rzecznikiem okazało się, że automatyczna odpowiedź komputera (a taka z pewnością jest w tym przypadku), potwierdzająca złożenie zamówienia nie jest traktowane jako zawarcie umowy. Jak sam zresztą napisałeś potwierdzenie zawarcia umowy następuje dopiero po telefonie pracownika.
    Czym innym jest e-mail z potwierdzeniem ZŁOŻENIA zamówienia, a czym innym e-mail z potwierdzeniem PRZYJĘCIA zamówienia do realizacji. Prawo wyraźnie reguluje w którym momencie między kupującym, a sklepem internetowym dochodzi do zawarcia umowy.

Miałem taką sytuację. Sklep mailem potwierdził PRZYJĘCIA zamówienia i skierował je do realizacji. Długo jednak z realizacją zwlekano. W między czasie zamówiony sprzęt drastycznie zdrożał. Sklep próbował wycofać się z umowy. Wystarczyło przypomnieć o swoich prawach i przyszła paczka.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Czym innym jest e-mail z potwierdzeniem ZŁOŻENIA zamówienia, a czym innym e-mail z potwierdzeniem PRZYJĘCIA zamówienia do realizacji. Prawo wyraźnie reguluje w którym momencie między kupującym, a sklepem internetowym dochodzi do zawarcia umowy.
    Tak wygląda fragment tego co mi przysłali:
    Potwierdzenie zamówienia
    Zamówienie ID: XXXXXXX
    Status: Złożone
    a więc zawarłem umowę ze sklepem czy nie?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    To zależy od konkretnej sytuacji i argumentacji stron

EuroLiberty miał rację pisząc:
    Prawo wyraźnie reguluje w którym momencie między kupującym, a sklepem internetowym dochodzi do zawarcia umowy.
    Problemem jest "tylko" określenie tego momentu
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zulka Zobacz posta
    Czytałam regulamin neo24 i nie znalazłam punktu w którym zawarta zostaje umowa ( jest a mi umknęło? )
    Regulamin regulaminem, a prawo prawem.

Potwierdzenie zamówienia
    a więc zawiązałem umowę ze sklepem czy nie?
    Otrzymałeś jedynie potwierdzenie, że złożyłeś zamówienie. Teraz powinieneś otrzymać wiadomość z potwierdzeniem przyjęcia zamówienia.

Art.70 § 1 KC: W razie wątpliwości umowę poczytuje się za zawartą w chwili otrzymania przez składającego ofertę oświadczenia o jej przyjęciu, a jeżeli dojście do składającego ofertę oświadczenie o jej przyjęciu nie jest wymagane - w chwili przystąpienia do jej wykonania przez drugą stronę.

Wyślij mi w PW swój adres mailowy, a prześlę Ci szczegółowe opracowanie dotyczące ZAWARCIA UMOWY DROGĄ ELEKTRONICZNĄ.

Zawsze proszę w uwagach o potwierdzenie PRZYJĘCIA zamówienia. Jeśli cena budzi wątpliwości proszę o jej sprawdzenie.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 15.02.09 o 16:09

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nie. Złożone to nie to samo, co przyjęte i potwierdzone. To tak, jakbyś przyszedł do sklepu i położył kierownikowi na biurko kartkę, w której jest napisane, że chcesz coś kupić. A kierownik wystawia Ci kartkę z potwierdzeniem, że rzeczywiście położyłeś u niego tą kartkę na biurku. Ty wychodzisz, a kartka, którą zostawiłeś ląduje w koszu na śmieci Umowy nie ma i nie było.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To tak, jakbyś przyszedł do sklepu i położył kierownikowi na biurko kartkę, w której jest napisane, że chcesz coś kupić. A kierownik wystawia Ci kartkę z potwierdzeniem, że rzeczywiście położyłeś u niego tą kartkę na biurku. Ty wychodzisz, a kartka, którą zostawiłeś ląduje w koszu na śmieci Umowy nie ma i nie było.
    hmmm może masz rację ale posługując się Twoją analogią należy dopisać, że wcześniej ten sam kierownik wystawił towar i go wycenił zapraszając do zakupów...
    Niezależnie od aspektu prawnego sklep wystawił towar, wycenił go, napisał, że jest dostępny ja go zamówiłem, podałem wszelkie dane i spełniłem wszystkie ich warunki, chcę tam zostawić kilka tys zł a oni "ani me ani be" chociaż upłynęło już kilka dni... Klient chce wiedzieć na czym stoi. Nie podoba mi się to i nie świadczy dobrze o takim sprzedawcy...

Podobnie wśród sprzedawców z Allegro panuje dość powszechna maniera - wystawiają przedmiot na aukcji a w treści dopisują - przed licytacją prosimy o kontakt w celu potwierdzenia dostępności towaru... Chociaż w tym przypadku taki dopisek niewiele znaczy chyba i kupując mam prawo domagać się finalizacji transakcji... Zresztą być może jest to zaproszenie do transakcji poza Allegro...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 15.02.09 o 17:14
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie. Złożone to nie to samo, co przyjęte i potwierdzone.
    To nie jest takie proste... nie ma tak hop siup i jednoznacznie. Jest napisane jak byk potwierdzenie zamówienia. Status jest jaki jest, ale całość to kwestia wykładni. Bo co jeżeli sklep ma 3 statusy: złożone/odmowa/wysłano?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    hmmm może masz rację ale posługując się Twoją analogią należy dopisać, że wcześniej ten sam kierownik wystawił towar i go wycenił zapraszając do zakupów...
    Porównanie było po prostu kiepskie

W sklepie tradycyjnym jest inaczej - wystawiony a półce towar z ceną to oferta, którą TY akceptujesz.

W sklepie on-line wystawiony na www towar, to zaproszenie do składania ofert - TY wysyłając zamówienie składasz ofertę a SKLEP ją akceptuje.
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 15.02.09 o 17:31 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Potwierdzenie zamówienia
    Na mój rozum zamówienie dostało ID - czyli zostało wciągnięte do ich systemu komputerowego. Nadano mu bieg. Tym samym zostało przyjęte do realizacji. Na razie posiada status Złożone, ponieważ nic jeszcze przy nim nie grzebnięto. Jeśli sklep wyśle zamówienie do hurtowni, status powiniem zostać zmieniony na: w realizacji

Reasumując - umowa została zawarta
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||