-
Odp: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
mysle ze tak pieknie to ujalem ze kazdy teraz bedzie wiedzial o co chodzi ;-)
Poeta z Ciebie.
Jak mnie najdzie ochota rozkręcenia ekranu to zrobię może jakiś tutorial (wreszcie) jak się to naprawia. I jak rozwiązać problem na przyszłość.
---------- Post dodany o 13:27 ---------- Poprzedni post był o 13:24 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Chwala bogu ze mam E-30 i problemow wiekszych z AF nie mam. Choc... choc z ZD50 cos czasem potrafi nie trafic, ale nauczylem sie z tym zyc :)
T.
Na zlocie w Rabce Jack opowiadał, że E-5 z ZD 50/2, użyje skrótu myślowego, "to istny szatan". Ale to na inny wątek. Może ktoś sprawdzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Chwala bogu ze mam E-30 i problemow wiekszych z AF nie mam. Choc... choc z ZD50 cos czasem potrafi nie trafic, ale nauczylem sie z tym zyc :)
T.
I ja też z E-30 zero (odpukać) problemów........... A z 12-60 praca to juz poezja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Na zlocie w Rabce Jack opowiadał, że E-5 z ZD 50/2, użyje skrótu myślowego, "to istny szatan". Ale to na inny wątek. Może ktoś sprawdzi.
Ale szatan, ze szybki, czy ze szaleje a nie trafia? :)
T.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
... że szybki...
Ja tam na szybkosc z E-30 nie narzekam. ZD50 to nie jest obiektyw do reporterki - to makro/portretowka. Tam szybkosc nie taka wazna :)
T.
-
Moje E3 ani sie nie rozwarstwial ekran, ani gumy nie odchodzily, grip rowniez jak nowka sztuka.
AF po wizycie w olku i sofcie 1.4 jakby mniej himeryczny.
Wogle to fajny aparat i jak ktos go moze ponizej 2kpln zanabyc to wart grzechu:)
pozdro
-
U mnie w e-3 guma odchodziła, ale taki nabyłem - natomiast po wizycie u wujka olka wszystko ok:-)
-
Mam e-3 już prawie 4 lata i w zasadzie jego stan wciąż jest praktycznie idealne nic nie odchodzi nic się nie rozwarstwia może mam wzorcowy egzemplarz ??
W zasadzie jak dla mnie e-3 to aparat "prawie" idealny:eek:
Pozdr.
-
Rety aż wątek odżył !
Mam puchę, przy nim e-420 jest jak zabawka.
Duży, ciężki, zbudowany jak kowadło. Ale mega wygodny i przemyślany. Fajny aparat - coraz bardziej się chce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hrr
Rety aż wątek odżył !
Mam puchę, przy nim e-420 jest jak zabawka.
Duży, ciężki, zbudowany jak kowadło. Ale mega wygodny i przemyślany. Fajny aparat - coraz bardziej się chce.
a pozdrow ta E-3 , byc moze to ta sama jaka mialem w sierpniu 2010 , tylko uwazaj bo ona zaraza ;-) , mnie tak zarazila ze pol roku pozniej kupilem swoja ;-)
a zgadzam sie ze to calkiem sympatyczny aparacik , jezeli chodzi o ergonomie to duzo sie zmienia po zalozeniu HLD-4 , wtedy czuc prawdziwy komfort uzytkowania
-
Z HLD-4 to urwie mi ręce, już teraz jest ciężki :P
Niepokojące co piszecie na temat AF, aż się jutra nie mogę doczekać co by obadać jak hula z moimi szkłami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
;-)
a zgadzam sie ze to calkiem sympatyczny aparacik , jezeli chodzi o ergonomie to duzo sie zmienia po zalozeniu HLD-4 , wtedy czuc prawdziwy komfort uzytkowania
+ do tego sigma 70-200 i FL50...to ja już nic nie mówie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hrr
Z HLD-4 to urwie mi ręce, już teraz jest ciężki :P
Niepokojące co piszecie na temat AF, aż się jutra nie mogę doczekać co by obadać jak hula z moimi szkłami.
owszem jest ciezki, ale ... plusem E-3 z HLD-4 jest to ze calosc jest super wywazona i wyprofilowana , spokojnie da sie go trzymac jedna reka (oczywiscie nie polecam takiego trzymania do robienia zdjec) , w pewnych sytuacjach docenisz obracany ekranik , nie trzeba sie znizac do poziomu parteru przy niektorych ujeciach , napewno tez zaskoczy Ciebie wizjer , oczywiscie na plus ;-)
AF nie jest taki zly , owszem zdazaja sie pudla przy jasnych szklach (F2.0) , ja zauwazylem jeszcze ze uklad AF jest bardzo czuly na "zejscie" z obiektu lub poruszenie podczas ostrzenia , przeciwiczylem to kiedy bawilem sie AF-C z 50-200 swd
-
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
nie rozumiem narzekania na HLD-4... bardzo dobrze uzupełnia chwyt i wykonany jest z tych samych materiałów co aparat - prócz tego ma wszystko co powinien mieć! ach... dokładam problem z muszlą oczną - wiecznie mi wypada : /.
HLD-4 to nie jest niestety napsz. MB-D10, którego wnętrze tworzy stop metalu, HLD-4 to tylko plastik powiedzmy dobrej i solidnej jakości, natomiast sam korpus E3 wykonany jest z stopu metalowego.
Pozatym powieszchnia łacząca aparat z gripem jest o wiele miejsza jak porównianiu E1 z HLD-2, gwint statywu E3 jest umieszczony w niekorzystnym miejscu, to wszystko kumuluję i powoduję fakt, ze grip trochę jakby trzeszczy przy użytku, szczególnie przy adaptowanych gabaretach jak 50-200mm.
Ten link pasuję do tematu http://www.fotoalb-um.de/e-3_e-1.htm, chociasz po niemiecku, ale same obrazki pokazują wady HLD-4 wyrażnie.
@Hades,
tak masz rację, rozkleja się sama na dwie malutkie srubki umocowana obudowa w miejscu przeznaczonego do odchylania monitorka.
Pozdrawiam.
-
Nieważny grip, niech sobie będzie jaki chce...
AF w dobrych warunkach z 14-54 ostrzy niemal jak mój, ale im trudniej tym wyraźniejsza jest przewaga e-3. Jak na złość nie ma teraz żadnych koncertów więc nie przetestuję go w warunkach bojowych.
Wizjer jest bajeczny, to ze względu na niego w ogóle zacząłem myśleć o zmianie. Ostrzenie manaualami to sama przyjemność.
-
Post pod postem, ale cóż.
Po wnikliwym obadaniu sprawy, popartym możliwością robienia zdjęć e-3 przez tydzień, postanowiłem zainwestować w ten martwy system kolejne pieniądze i odkupiłem taką puszkę od jednego z forumowiczów ( który zastrzega się że w toi - toi'ach i innych jej nie maczał ;) ). Na dłuższą metę się okaże czy słusznie.
Tyle w temacie, dzięki za pomoc.
-
Hrr na koncertach E3 ...sam się przekonasz...co ja będę pisał
-
Zdjęcia z koncertów są bez sensu ;) To gorzej niż kino nieme.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
ach... dokładam problem z muszlą oczną - wiecznie mi wypada : /.
Zabezpieczenie muszli, wierci się otworek wiertło 0,6 mm i kołkuje uciętą szpileczką na odpowiednią długość.(foto niżej)
Nigdy nie wypada...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Zabezpieczenie muszli, wierci się otworek wiertło 0,6 mm i kołkuje uciętą szpileczką na odpowiednią długość.(foto niżej)
Nigdy nie wypada...
ja zamieniłem muszle z E500 i siedzi sama sztywno i nie ma problemu :D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasWis
Benutzername i Kennwort też podasz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slaszysz
Zdjęcia z koncertów są bez sensu ;) To gorzej niż kino nieme.
Wyzwaniem jest zrobić zdjęcia które powodują zmianę takiego zdania, a uwierz mi, że są zdjęcia które "słychać".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
A po co??Masz fotki:mrgreen:Załącznik 58532Załącznik 58533Załącznik 58534Załącznik 58535Załącznik 58536Ostre wyrazne,lekko krzywo kadrowane
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hrr
Wyzwaniem jest zrobić zdjęcia które powodują zmianę takiego zdania, a uwierz mi, że są zdjęcia które "słychać".
Jeszcze takich nie widziałem. Zwykle jest to mniej lub bardziej rozdziawiona buzia wokalisty, która wygląda śmiesznie. A słychać właśnie BRAK DŹWIĘKU.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Sorry, podane linki nie działają w ten sposób. :-x
Tym niemniej - pewień sympatyczny forumowicz ( od którego kupiłem ZD ) używa tylko i wyłącznie trójkę na cel fotografii koncertowej i uzyskuje znakomite wyniki, ale myślę, że to też przewazająca zasługa 35-100.
Jego pracę można obejżeć tutaj http://frosch-perspektive.de/stage_0.html
---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post był o 21:35 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
He He, Polak wszędzie się dostanie... Dzięki
:wink:
---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post był o 21:39 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
slaszysz
Jeszcze takich nie widziałem. Zwykle jest to mniej lub bardziej rozdziawiona buzia wokalisty, która wygląda śmiesznie. A słychać właśnie BRAK DŹWIĘKU.
OffTopic z wątku, bo to nie ma nic spólnego z E-3, ale zerknij proszę tutaj (tym razem bez bramek:mrgreen:) http://www.dslr-forum.de/showthread.php?t=530201
-
z muszlą i wierceniem to może kiedyś się odważę : D...
czemu ma służyć dyskusja o fotografowaniu na koncertach?... samo E-3 nikogo nie uczyni lepszym ! wszystko zależy kto dzierży GO w dłoniach ! ... jestem zdania że odpowiednio świadomy-wtajemniczony bez wysiłku uzyska efekt z linków powyżej używając choćby poczciwego E-300 z np. ZD50 przy wsparciu/lub bez odpowiedniego oprogramowania... nie oszukujmy się jak kolega wyżej że ktoś coś zawdzięcza 35-100 - może poza rewelacyjnym światłem : D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
z muszlą i wierceniem to może kiedyś się odważę : D...
czemu ma służyć dyskusja o fotografowaniu na koncertach?... samo E-3 nikogo nie uczyni lepszym ! [..]
Doprawdy !? No i po co ja go kupiłem...
Koniec OT :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hrr
Żeby się nim cieszyć i smakować.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hrr
Robic zdjecia?
....eeee nie, to za trywialne...
...juz wiem, wbijac gwozdzie i kapac go w szalecie:)
pozdro
-
Jesteś pewny, że tym urządzeniem da się robić zdjęcia? Wiem niektórym się udaje, ale to podobno trudny, bo profesjonalny aparat.
A tak na poważnie , to kupując E-3 za 2000 wiele mógłbym mu wybaczyć.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Robic zdjecia?
....eeee nie, to za trywialne...
...juz wiem, wbijac gwozdzie i kapac go w szalecie:)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jesteś pewny, że tym urządzeniem da się robić zdjęcia? Wiem niektórym się udaje, ale to podobno trudny, bo profesjonalny aparat.
Pozdrawiam AP.
Bez przesady ale taki zly to on nie jest, zwlaszcza ze mozna go kupic ponizej 2000pln, jak ktos swiadom jego ograniczen to bez stresu odbedzie przygode z nim:)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Bez przesady ale taki zly to on nie jest, zwlaszcza ze mozna go kupic ponizej 2000pln, jak ktos swiadom jego ograniczen to bez stresu odbedzie przygode z nim:)
pozdro
Nie każdy ma dobrego sprzedawcę :D
Ale 2k to bym za niego już nie dał :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek
Nie każdy ma dobrego sprzedawcę :D
Ale 2k to bym za niego już nie dał :wink:
ja za swojego dalem w tych okolicach w lutym zeszlego roku , mial 16tys przebiegu i poltora roku gwarancji przed soba , kupilem niejako z rozpedu majac poprzednio E-520 , jak kazdy aparat ma swoje wady i zalety , byl moment ze bylem bliski sprzedazy i przesiadki na FF , ale opamietalem sie , przemyslalem sprawe , obejrzalem tony zdjec zrobione tym aparatem i dotarlo do mnie ze ja nie potrafie zrobic ulamka tego co inni z tego sprzetu wyciskaja , wiec czy lepszy aparat pozwoli mi robic lepsze zdjecia ? w jakims tam procencie tak , ale tak naprawde decyduja umiejetnosci i to co sie ma w glowie , aparat to tylko narzedzie , a E-3 wcale nie jest zla
byc moze zle mysle , ale zastanawiam sie czy E-3 z pewnymi slabosciami nie spowoduje wyksztalcenia pewnych umiejetnosci , ktore beda przydatne w przyszlosci z innym sprzetem
a ha , ale dziury bym w nim nie wywiercil zeby "przybic" muszle oczna na stale , moja muszla nie spada , widac mam jakis szczesliwa sztuke
---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post był o 14:02 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Pozdrawiam AP.
mysle tez, ze za wiele moglbys go polubic ;)
szczegolnie z 12-60
PS
polecam prosty test , wejsc na jakis wiekszy portal fotograficzny , wyszukac dobre zdjecia zrobione E-3 , odpowiedziec sobie na pytanie , czy ja sie zblizam do tego poziomu , czy moj aparat mnie ogranicza , u mnie obie odpowiedzi byly na nie , wiec E-3 zostala ze mna , chyba lepiej bedac amatorem pracowac nad swoimi umiejetnosciami niz co roku zmieniac sprzet
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
ja za swojego dalem w tych okolicach w lutym zeszlego roku , mial 16tys przebiegu i poltora roku gwarancji przed soba , kupilem niejako z rozpedu majac poprzednio E-520 , jak kazdy aparat ma swoje wady i zalety , byl moment ze bylem bliski sprzedazy i przesiadki na FF , ale opamietalem sie , przemyslalem sprawe , obejrzalem tony zdjec zrobione tym aparatem i dotarlo do mnie ze ja nie potrafie zrobic ulamka tego co inni z tego sprzetu wyciskaja , wiec czy lepszy aparat pozwoli mi robic lepsze zdjecia ? w jakims tam procencie tak , ale tak naprawde decyduja umiejetnosci i to co sie ma w glowie , aparat to tylko narzedzie , a E-3 wcale nie jest zla
byc moze zle mysle , ale zastanawiam sie czy E-3 z pewnymi slabosciami nie spowoduje wyksztalcenia pewnych umiejetnosci , ktore beda przydatne w przyszlosci z innym sprzetem
a ha , ale dziury bym w nim nie wywiercil zeby "przybic" muszle oczna na stale , moja muszla nie spada , widac mam jakis szczesliwa sztuke
---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post był o 14:02 ----------
mysle tez, ze za wiele moglbys go polubic ;)
szczegolnie z 12-60
PS
polecam prosty test , wejsc na jakis wiekszy portal fotograficzny , wyszukac dobre zdjecia zrobione E-3 , odpowiedziec sobie na pytanie , czy ja sie zblizam do tego poziomu , czy moj aparat mnie ogranicza , u mnie obie odpowiedzi byly na nie , wiec E-3 zostala ze mna , chyba lepiej bedac amatorem pracowac nad swoimi umiejetnosciami niz co roku zmieniac sprzet
Ja swoje roczne E-3 dwa lata temu sprzedałem za 2100zł :wink:
Powiem szerze, że do zadań bojowych kupił bym ją jeszcze raz ale ze szkielkiem 12-60.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
Nawet jeżeli tak jest to trudno to traktować jako zaletę E-3 ;-), w tym sensie im gorszy aparat tym lepszy, stara Praktica z diapozytywowym filmem zje E-3 na śniadanie w kwestii wykształcania umiejętności ;-). Ja zauważyłem, że E-3 pod niektórymi względami rozleniwia, stabilizacja jest kapitalna, na nowo definiuje pojęcie bezpiecznych czasów, boli jak się używa czegoś bez stabilizacji od konkurencji, nawet jak to jest duże, ciężkie i drogie. Guzikologia, ergonomia, wizjer (100% kadru) - fotografuje mi się wygodnie i intuicyjnie. Mi najbardziej uwiera - przy tym do czego ostatnio używam aparatu, brak ostrzenia po kontraście przy LV. To co mogłoby być wygodne jest trochę gimnastyką.
Jak ktoś chce kupić to pewnie ma dylematy czy warto wydać te 2 tys., natomiast posiadacz myśli inaczej - czy warto się pozbywać za tyle. Szczególnie jak ma na liczniku kilkanaście tysięcy, wygląda jak nowy, działa jak trzeba...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek
Ja swoje roczne E-3 dwa lata temu sprzedałem za 2100zł :wink:
Powiem szerze, że do zadań bojowych kupił bym ją jeszcze raz ale ze szkielkiem 12-60.
jakis czas temu nasz forumowy kolega , od ktorego prawie bym kupil E-3 w lutym , po sprzedazy D700 rozwazal powrot o E-3 ale z ZD14-35
wiec moze cos jest na rzeczy ;-)
PS
przynajmniej nie bedziesz sie stresowal jak wpadnie ci do kibelka , wyjmiesz , zlejesz z weza i po sprawie ;-)
---------- Post dodany o 14:41 ---------- Poprzedni post był o 14:36 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Nawet jeżeli tak jest to trudno to traktować jako zaletę E-3 ;-), w tym sensie im gorszy aparat tym lepszy, stara Praktica z diapozytywowym filmem zje E-3 na śniadanie w kwestii wykształcania umiejętności ;-). Ja zauważyłem, że E-3 pod niektórymi względami rozleniwia, stabilizacja jest kapitalna, na nowo definiuje pojęcie bezpiecznych czasów, boli jak się używa czegoś bez stabilizacji od konkurencji, nawet jak to jest duże, ciężkie i drogie. Guzikologia, ergonomia, wizjer (100% kadru) - fotografuje mi się wygodnie i intuicyjnie. Mi najbardziej uwiera - przy tym do czego ostatnio używam aparatu, brak ostrzenia po kontraście przy LV. To co mogłoby być wygodne jest trochę gimnastyką.
Jak ktoś chce kupić to pewnie ma dylematy czy warto wydać te 2 tys., natomiast posiadacz myśli inaczej - czy warto się pozbywać za tyle. Szczególnie jak ma na liczniku kilkanaście tysięcy, wygląda jak nowy, działa jak trzeba...
no moze nie do konca chcialem napisac ze im gorszy tym lepszy, ale np w kontekscie wysokiego ISO , ponoc "nasi" po przesiadce na N sa ekspertami od wysokich ISO
przy okazji podales calkiem spora liste zalet tego aparatu ;-)
E-5 ostrzy po kontrascie , ale to inna kasa , aczkolwiek , za rok albo dwa , byc moze tak bedziemy pisali o E-5 , aparat uzywany za 2 tys z groszem ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
jakis czas temu nasz forumowy kolega , od ktorego prawie bym kupil E-3 w lutym , po sprzedazy D700 rozwazal powrot o E-3 ale z ZD14-35
wiec moze cos jest na rzeczy ;-)
PS
przynajmniej nie bedziesz sie stresowal jak wpadnie ci do kibelka , wyjmiesz , zlejesz z weza i po sprawie ;-)
Na razie zostaję w Nikonie, ale jak kiedyś będę miał zbędny grosz to może się skuszę:)
Do kibelka biorę papier toaletowy i gazetę, nie gustuję w ''słitaśnych fociach'' na kibelku :D
-
Centus,czy Ty miałeś inne systemy,albo je prawdziłeś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Adamss68
Centus,czy Ty miałeś inne systemy,albo je prawdziłeś?
oczywiscie ;-)