a moze jakies jasne 24-28mm?
Wersja do druku
a moze jakies jasne 24-28mm?
Witam !
Ciekawe jak po takim napchaniu elelementow w sensor 4/3
bedzie wygladal obraz jakosciowo i rozdzielczosciowo i
jak to odbije sie na calej dynamice.
Cuda sie zdarzaja i mysle, ze nie spotkam sie w tym
cudownym rozwiazaniu z misternymi algorytmami jeszcze bardziej
pucujacymi szumy na wejsciu ;)
Pozdrawiam
Będzie lepiej niż niż poprzednich matrycach, gdyby było inaczej, to w dalszym ciągu focilibyśmy 6 megowymi matrycami (czy też 5 w naszym systemie).
Spotkasz się, coraz bardziej misterne algorytmy to najprostsza droga do sukcesu (warunkiem jest jest wystarczająca ilość danych i moc procesora).
Wiesz, ale to jakby nie patrzec konkurencja - jesli robia 12mm nie obawiajac sie konkurencji od niezlego jakby nie patrzec nalesniczka 14mm, to rownie dobrze moga zrobic np 28, a moze 35mm, ktory tez bedzie z serii Pro... Poza tym olympus ma bardziej rozsadne ceny, jesli panaleica bedzie kosztowac 4199zl, a rownie dobre szklo oly np 2999PLN, to zgadnij kto wiecej bedzie mial klientow ;)
Skoro juz przy temacie algorytmow - topowy system Leici - "S" - rowniez ma korekcje szkiel w LR. Sa male, w wiekszosci przypadkow niekonieczne - ale jak sama Leica mowi - wskazane np. przy architekturze.
To tak jakby ktos Wam mowil, ze to bardzo zle, ze u43 opiera sie na korekcji...
Ostatnio robilem troche zdjec ludzi NEX'em. Lubie od razu dobrze skadrowac zanim nacisne migawke. Importuje zdjecia do LR, wlaczam korekcje optyczna szkiel (wszystkich systemowych NEX oprocz dluzszego zoom'a) i??? Na wielu zdjeciach nie moge z niej skorzystac, gdyz obcina mi wazne elementy zdjecia!
W u43 obraz w wizjerze i na LCD, JPG i RAW, wideo - od razu wszystko daje ogniskowa gwarantowana przez producenta. Zadnych niespodzianek pozniej.
LR ma bazę większości popularnych szkieł, które może korygować. Żadna w tym zasługa Leiki.
W samej korekcji softem nie ma nic złego (o ile jest skuteczna). Ale jeśli próbuje się sprzedawać tanie w produkcji nieskorygowane szkła w cenie tych drogich, o skomplikowanej konstrukcji zapewniającej dobre właściwości optyczne, to to już nie jest bardzo źle - to jest fatalnie...
To dlatego, że beczka jest tam przeogromna. Gdyby była stosunkowo mała, tak jak w normalnych obiektywach wyprodukowanych bez takich kompromisów jakościowych, nawet byś nie zauważył obcięcia kadru po takiej kosmetycznej korekcji w LR.
Liczy sie co dostaje uzytkownik. Na ta chwile - jedynie u43, a doklanie Panas (wlaczajac aberracje chromatyczna) zapewnia pelne wsparcie - LCD, EVF, JPG, RAW, WIDEO.
Od momentu kadrowania az po efekt koncowy.
Samsung zaoferował Oly 16 MPx, 1080p m/43 wycinek ze swojego cmos aps-c sensora: 18 MPx, 4K video.
Sensor nie podskoczy za wysoko (gorszy od Sony), ale chłopcy pompują grube $$$ w R&D semiconductors division.
Zobaczymy czy nie - $1mil question ;)
Panas w czerwcu 2011:
obok PL25/1.4 dla mikro firma pokaże prawdziwy upgrade dla obecnych użytkowników GF1 (L1 w mikro?)
PS. Czuję kłopoty, bo to może być aparat, który dziadziuś mi obiecał. Pierwszeństwo i tak ma u mnie 12mm, ale jak guziki zrobią lepiej niż w GF1 to mogę mieć kłopot :)
Miło byłoby gdyby ten GF3 miał EVF wbudowany. Żeby mógł godnie konkurować z NEX7 i spodziewanym Samsungiem NX w wersji "classic". No i oczywiście z X100.
Potwierdzę jeśli wypuszczą to o czym gadal dziadziuś w kicie z mPL25/1.4 za $1.5k. Poza tym co z wide angle bright zoom?
Muszą wiedzieć, że ich siła to AWB, silnik jpg z E-PL1, no i przydało by się nie zawyżać ISO... a no i najważniejsze ZUIKO SHG.
Jedyne co nowy szef musi to zapewnić 12/2.0 w odpowiednich ilościach, na wszystkich kontynentach, jak najszybciej od anonsu na dpreview.
Dobrze by było gdyby obok tego było 50/2 lub 50/1.4 w SHG.
Matryce (Olkową) jak słyszeliśmy miałby tłuc Panas, natomiast deal z Samsungiem imho nie dojdzie do finału - bo to nie jest japońska korporacja, ale zarząd w Olku się zmienił na bardziej światowy, zobaczymy...
Kiedy zapytałem dziadziusia o następcę dla mnie (GF1), bardzo tajemniczo (to było jedno z pierwszych moich pytań do niego) zapytał: do you want EVF built in - myślę, że myślał właśnie o tym aparacie, który mają pokazać (nie G3), ponieważ bardzo wyraźnie zaznaczyłem mu, że bardzo bardzo pasuje mi ergonomia vs. rozmiar korpusu. Dodatkowo on miał wtedy w ręce swoje GH2 (wtedy kosmos dostępności) i kilka razy wyraźnie powiedzialem, że nie interesuje mnie cena, chcę najnowszej technologii w dokładnie takim (GF1) a nie innym (GH2), ogórowatym korpusie.
Będą jaja jak wyjdą razem: Oly 12, Oly 50, Panas mPL25 i Panas 12-50 f/2.8 OIS HD
Jedno jest pewne: mikro rządzi!
Podobno Olympus zakończył produkcję E-P2.
W takim razie czekam na wiadomości o następcy.
Chętnie wymienię w te wakacje mojego starego Pena, na coś z wizjerem.
Pytanie tylko, co nam Olek da w tym nowym flagowym modelu mikro :wink:
Mam nadzieję, że obraz będzie lepszy niż w E-PL2
Ja obstawiam sensor z G3, mam nadzieję ujrzeć AWB w najlepszym wydaniu i ziarno (jak z e-pl1 na h-iso) nie mazy z Sams.
Również kilka sztuczek w firmware:
- obracanie obrazka w exif
- pole copyright jak w LX3 fw 2.0+
- możliwość wyłączenie w menu OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- możliwość wyłączenia gradacji, bo nowym tylko przeszkadza, imho.
- synchro 1/250 zamiast 1/160
- większe histogramy RGB w podglądzie
To tak na szybko.
Mam (w custom) opcje: auto, normal, high/low key.
Przy okazji grafika evilków na nadchodzące wakacje
http://www.mirrorlessrumors.com/wp-c...s_roadmap1.jpg
Trochę to dziwne, dzięki, ustawię na normal.
Myślę, że kluczem do uwierzenia jest ten ostatni wywiad (chyba z UK) Panasa. Powiedzieli, że Japonia (wciąż) chce/oczekuje mniejszych urządzeń a EU/US odwrotnie - ciut większe z guzikami/kontrolkami na zewnątrz.
Czyli na 85% ten drugi (pro) GF również otrzyma sensor z G3. Te 15% zostawiam dla sensora z GH2, który wtedy powoli będzie obchodził swoje stulecie ;)
E-PL1 zarzucam amputacje funkcjonalności
1. brak rolki (obrotowe kółko w E-PL2 jest do d..py i lepiej by go nie było)
2. brak współpracy z lampami FL (chodzi o światło wspomagające)
3. brak zdalnego sterowania (marzy mi się sterowanie systemowym pilotem)
pewnie kiedyś wezmę 14-150 ale uważam, że jest za duży.
Chciałbym osobiście składane szkło takie jak 9-18, którego zresztą nie da się kupić w zestawie.
Ja czekam na następców, jednak jeśli Olympus będzie się tak grzebał to może w końcu skuszę się na Panasonica bo mi dzieci zabierają PEN-a :-)
Ale masz świadomość, że ten model wykastrowano w oddziale marketingu tak by nie zagrozić droższym PENom, tak? W nagrodę dostaliśmy tańszą puszkę i o ironio! najlepszy obrazek...
Patrz wyżej
Ztcp to żaden kompakt Canona (nawet ja czyli G3 ;)) nie mial wsparcia dla AF assist, taka sama sytuacja prawdopodobnie jest w Nikonie i Sony.
Tu masz rację: skoro promują to jako następca kompaktu, powinien być pilot plus soft do sterowania z kompa do fotostudio.
No właśnie... a zauważyłeś ostatnio jakieś aktualizacje sensowne oprogramowania u Olego?
ww. Epl1 nie ma wspomagania AF dla FL-36R (no chyba że nie ogarnąłem menu jeszcze),
no i jakoś nie wierzę, by poprawili to, a co dopiero sam w sobie AF.
Zresztą po co - lepiej wypuścić nowy półmodel...podczas Gdy Panas rzeczywiście idzie do przodu
Obawiam się, to wspomaganie ma sens tylko w przypadku ostrzenia fazowego. To jest tak słabo widoczny wzorek, że ostrzenie kontrastowe na nim nie skorzysta.
Chyba lepszym wyjściem byłoby wyświetlanie z body ostrego wzorka. Kolega ma w kompakcie Canona jakieś takie laserowe kreski.
Ale Olympus czad!
Admin 43R w komentarzach potwierdza (FT5) dwa nowe PENy w czerwcu!!!
Po co? Mi wszystko działa OK i z GF1 i E-PL1.
Jezu... chlopaki i dziewczyny: PEN to *****/optymalny następca kompaktu.
Jeśli kiedykolwiek będzie w PEN'ie wsparcie dla AF point z poziomu lampy to ewentualnie TYLKO w PEN PRO tj. czołg PEN'ie - we built a tank, Olympus PEN for professionals ;)
Poza tym to jest wspomaganie punktów AF a te jak widać na przykładzie pierwszych filmików propagandowych z Lumix G3 są na całym ekranie!
Wskazujesz miejsce tam jest punktAF/ostrość - nie jestem techniczny, ale to chyba znaczy, że wystarczy (a wystarczy bo sprawdzałem w mocnej ciemnicy) tylko lampka w korpusie.
Jeeezu Part 2: co chcesz od AF w tych (MSC) szkłach? Jest cicho (do wideo) i szybko (**** szybko na Panasach)
W którymś wątku Radio bardzo ładnie napisał jak Panas traktuje Olka.
Czy tylko ja tu używam regularnie 3200 jeśli trzeba?
Do wszystkich Tomaszów: i gdzie pójdziecie?
CoolpixPRO - dwa zumy, stałka; PRO = b. drogo;
NEX = apsc = szkła ogóry = lepiej czekać na ZD (nie m) 12/2.0 bo optyka najwyższych lotów a system (wtedy) imho będzie pełny.
Sams = koniec roku ewentualnie, nie wiadomo co z h-iso, filmikami, nie wiadomo co z jakością obrazka poza centrum w 16/2.4, 85/1.4 = ogór
Ja doradzam spokój lub ewentualni tanio e-pl1 i spokój. Po G3 widać, że w zasadzie h-iso jest już takie fajne, że można śmiało bujać się z zumem i fotki wyjdą poprawnie naświetlone.
No patrz. Nie wiedziałem, że klasa amatorska luster e-xxx jest (będzie) odpowiednikiem "pen tank"
No a jeśli rzeczywiście e-xx będzie miało kontynuację w mikro...to w penach będzie to body dla 007
Czy ja coś mówię o MSC? Co do tego szybko - jest optymalnie a nie szybko, a na nie-MSC jest wolno.
Mam podpięty pod ZD 14-54mm II... seria e-5xx szybciej na nim działała - stanowczo,
więc jest co poprawiać, bo ja przynajmniej za priorytet nie uważam tylko AF szkieł KITowych.
gietrzy,
Nawet nie masz pojecia jak ja CIe lubie chlopie, jestes przykladem, ze zamiast jeczec po forach mozna robic fotki, ba eplem na iso 3200 i chwala Ci za to.
Czekam na G3, jezeli bedzie tak samo detalicznie na iso 100 czy tam 160 jak teraz w eplu, to biore i wyprzedaje duze lusterka, w kazdym razie i tak juz zaczynam sie zbroic w szkla dla maluchow...
pozdrawiam serdecznie
Janek
Tu GF1 i 14mm, f/2.5, 1/4s czyli brak IS :) jpg prosto z puszki
Ztcp około godz. 20-21, LCD 19" jako fill
Mikro rządzi, ale epi i tak coś zaraz wymyśli ;)
Iwo, nie chciałbym, żebyś pomyślał, że mam coś do ciebie bo tak nie jest, ale kit piewszy (z np. e-p1) to jest przeszłość. Czy naprawdę uważasz, że po takim dole finansowym jak pokazało to ostatnio 43R Oly będzie jeszcze kombinował z obiektywami kitowymi? Tym bardziej, że póki co w Oly kwestia szybszego AF to kwestia poprawy czegoś tam w szkłach nie body.
Jeśli jeszcze nie masz m/43 to jesteś w tej uprzywilejowanej pozycji, że odrazu kupisz sobie szkło z MSC.
Nikt, kto kupił 500/550/600D nie narzeka, że pierwsze ef-s 18-55 nie ma IS czy kolejne nie mają USM (moja .jp jedynka ma)
No ale właśnie to robi... Są tylko zapowiedzi(!) macro i fisza i jakieś ploty, ale póki co jedyne co poprawił/zrobił od ok. roku to 14-42mm...czyli KIT. Jak wyjdą w cenie nie większej niż ich odpowiedniki w ZD to pomyślimy.
14-54mm jest bardzo szybkim szkłem, wie o tym prawie każdy tutaj.
Wiadomo również, że pod kątem ostrzenia po kontraście stworzono specjalnie drugą wersję...
... która pod obecnym PENem mówiąc krótko nie zachwyca.
Kupiłem e-pl1 i oddzielnie 14-54mm II, ponieważ bardziej niż na kurduplowatości KITów zależy mi na jakości wykonania, optyce i jasności obiektywu. Działa to średnio ale póki nie zarabiam na tym wystarcza.
Prędzej niż jakiegoś miniKITa kupię sobie P 20mm, lub nawet ZD 9-18mm.
Kupiłem pierwszego PENa E-P1 i czuję potrzebę przesiadki, żeby mieć EVF. Z drugiej strony odrzuca mnie brak rolki w E-PL2 oraz brak zaznaczania w EXIFie orientacji zdjęcia (to w sumie drobiazg).
A propo ISO 3200 - zawsze mozna do CZ-B skonwertowac, nie wszystko musi byc w kolorze :wink:
Hej, chyba nie chcesz mi podpaść? Nie zapomniałeś o moim 12mm f/2.0... ;)
43R o 12/2.0 i portrait lens (to chyba nie JEST 50/2.0 macro) donosi z tagiem FT4 lub FT5 więc te szkła są i tylko czekają na anons (koniec czerwca).
Raczej na bank będą też droższe.
O 14-54/II się nie wypowiadam bo nic nie wiem. Dla mnie eot.