Nazywaliśmy go "Yogi burdelaż" - miałem takiego kumpla na studiach, co nosił skarpetki do czasu aż się nie złamały :mrgreen:
Wersja do druku
a ja se na canal plus wlasnie skayfalla ogladam.
filmu nie widziałem, może kiedyś przypadkiem obejrzę. Ale ten przebój z Adelle podoba mnie sie.
muszę go szybko znaleźć,
aaa już wiem, kupiłem córci płytę z tym kawałkiem.
ale chyba mamy nieco inne gusty :wink:
Wracając do tematu.
Anonimowość? Zapomnijcie. Najważniejszymi czynnikami jest ilość głosujących oraz sympatie i antypatie "uprawiane" grupowo. Niestety to "załatwia" każde głosowanie. Można się temu przeciwstawić jedynie głosowaniem jury o bardzo szerokim spektrum poglądów i doświadczeń lub zwiększeniem ilości głosujących. Nie chce się odwoływać do polityki, ale ilość głosujących (przy założeniu świadomych, a nie stadnych wyborów) ma wpływ na jakość głosowania.
Jeśli wpływ na głosowanie ma nick autora, a nie wrażenia artystyczne czy ocena techniczna to robi się niebezpiecznie. W wąskiej społeczności przykrywanie kapelusikiem nicków nie spowoduje, że nie rozpoznamy dzieł ulubionych autorów.
Nie zgadzam się z Tobą. Czasem mamy do czynienia z tak drobnymi różnicami w obróbce, że nie da się jednoznacznie określić kto jest autorem. W przypadku modyfikacji a'la fotomontaż, prawdopodobieństwo właściwego rozpoznania autora jest dużo większe, tylko takich sytuacji mamy niewiele. Jeśli według propozycji Saboora, pojawi się edycja, gdzie będzie można w pełni puścić wodze fantazji, to ilość tego typu prac też wzrośnie i znów będziemy mogli kombinować kto wykonał którą. Jednak wersja fotomontażowa daje większe prawdopodobieństwo prawidłowego określenia autora, z prostej przyczyny, taka ingerencja w zdjęcie wymaga już większej znajomości narzędzia do edycji.
Tu się nie ma co zgadzac albo nie zgazdzać. Generalnie naszym celem powinno być pokazywanie starannie przygotowanych zdjęć, uczyć się i ćwiczyć obróbke, po to by po jakimś czasie większa ilośc fotografii w Galeriach była bardziej dojrzała fotograficznie. Na to trzeba czasu i postęp odbywasie małymi kroczkami.
I potrzeba miejsca wydzielonego na forum przy przychylności Administracji.
To jest kierunek w jakim powinieniść nas userski nacisk i staranie.
Poprawki jak najbardziej, ale także powinniśmy mieć kącik dla chcących się doskonalić w zakresie lepszego wykorzystywania posiadanych programów graficznych w postaci zadanych ćwiczeń i omówienia błędów.
Mamy w końcu wielki ruch forumowy w plotkarsko-sensacyjnych wątkach sprzętowych, miejmy dla równowagi także miejsce dla fotografów chcących lepiej swoje zdjęcia przygotowywać do prezentacji.
Zgadzam się z powyższym.
Odnośnie tej anonimowości jeszcze (zastanawiałem się czy o tym wogóle pisać) jeśli ktoś chce być w pełni anonimowym powinien zadbać o usunięcie danych EXIF z zamieszczonej pracy. Bywa, że w danych exif jest informacja (imię, nazwisko) o autorze. Także użyty program (jest w exif) do obróbki może być jakąś informacją. Może to już przesada ale dla poprawkowiczów usuniecie exif nie powinno stanowić zbytniego problemu.
Tylko zauważ, że dyskusja w tym wątku dotyczy akurat owej "anonimowości".
To o czym piszesz odnośnie doskonalenia warsztatu nie ulega wątpliwości, jednak za wyjątkiem rad typu "ja bym to widział tak" jakie widzimy w wątkach przy poszczególnych zdjęciach i ew. tutków, nie ma innych miejsc. A powody mogą być różne, począwszy od zwykłego braku chęci poświęcenia swojego czasu na opisanie warsztatu, bo niestety samo się to nie zrobi, po ew. brak chęci podzielenia się wiedzą. Tak czy inaczej sprowadza się to do zainwestowania siebie. Wygrywasz popRAWkę, powinieneś zamieścić "tutek". Powiem szczerze na palcach chyba możemy policzyć ilość popRAWkowych tutoriali. Czemu? Nie wiem. Bo nie są one wymagane, bo nie ma nacisku, żeby je zamieścić, bo nie przypilnowano. Nie wiem. Trzeba by zapytać laureatów.
i zmienię nazwę na galeria MR.Ti :-D
---
Jeszcze ad votum mojego poprzedniego posta:
Teraz przykład kontr działania czarnej reakcji i pełzającej kontrrewolucji: wrzuca pracę herr Misio, oczywiście jest ona anonimowa! Po czym rozsyła linka do tej pracy po swoich znajomych, a ci wierni mu oczywiście głosują na nią, nawet nie spojrzawszy na pracy i co wtedy maciek i super środek który temu zaradzić nie mówię że tak będzie ale może tak być więc pytam co z jakim cudem zrobić pamiętajcie jeżeli zakładamy zamek zawsze klucz do niego się znajdzie im bardziej skomplikowany tym bardziej kusi.
Racja. Jednak podejrzeń o działania kapitalistycznych wywrotowców nigdy nie da się uniknąć. Dlatego zaproponowany scenariusz:
- fotka źródłowa
- zbieranie prac
- publikacja prac
- głosowanie
- wyniki
przy założeniu, że jest to zabawa z jakimś tam dreszczykiem emocji, jest najsensowniejsze.
Była taka opcja na początku, że jeżeli zwycięzca nie dostarczy opisu swojej pracy, ta za automatu wylatuje z galerii. Potwierdźcie proszę, że Jesteście za taką opcją a ja z wielką chęcią ją wprowadzę. popRAWka miała być przede wszystkim edukacyjna, a nie tylko rozrywkowa. Czekam panowie wsparcie/bądź nie tego punktu.
Jestem za, jak splendor to i obowiązki wynikajace z regulaminu. A żeby było łatwiej, to przepis na PW, a jak go nie ma to pracę do kosza nie do galerii konkursowej.
---------- Post dodany o 17:17 ---------- Poprzedni post był o 17:15 ----------
Piszę od razu o celach i metodzie, anonimowościa raczej szkoda się zajmowac....
Co do usunięcia autora to chyba się dogadaliśmy...Usunięcie EXIF jest równoznaczne z usunięciem informacji o użytym programie.
Zostawmy może decyzję co do EXIF dla samego autora pracy. Po prostu używając wtyczki w przeglądarce do podglądu exif nie raz można zobaczyć autora z imienia i nazwiska, a użyty program chyba zawsze. To taka luźna uwaga była jak pisałem pewnie nie potrzebna:)
Takiego scenariusza nie biorę pod uwagę tu na forum w tym konkursie.
Skoro w regulaminie będzie stało, że ma opisać jak wykonał pracę, to ma opisać jak wykonał pracę, a liściki od kumpli nie mają tu znaczenia.
A może nieco trudniej i wszyscy skorzystają. Każdy startujący opisuje co zrobił. Nawet jeśli to jest jedno kliknięcie jakiegoś presetu-gotowca w aplikacji to niech wskaże jaka to aplikacja i jak się nazywa ten efekt. Przecież ten tutorial nie musi zawierać kolejnych kroków w wersji obrazkowej. Wystarczy opisać krok po kroku co jak ustawić, zaznaczyć, itp.
Może potraktowanie tego bardziej jako zabawy edukacyjnej niż wyścigu będzie lepszym rozwiązaniem. Wtedy anonimowość będzie miała mniejsze znaczenie. Dużo ważniejsze będzie osiągnięcie ciekawego efektu.
No i dobrze, że jej nie ma
Chyba sporo przesadzasz!
Mylisz zabawę ze szkoleniem. Jeśli ktoś chce koniecznie wiedzieć co i jak (a nie chce mu się przeglądać wszystkich wątków w Cyfrowej ciemni) zawsze może skorzystać z dwóch już istniejących Co poprawić w tym zdjęciu albo Jak robiłam/łem to zdjęcie.
Patrząc jednak na zainteresowanie tymi wątkami, mam wątpliwości, czy to o czym piszecie poprawi frekwencję w popRAWce. Może się skończyć jak tamte wątki.
Zaletą popRAWki jest to, że samo oglądanie różnych wersji tego samego zdjęcia, może pobudzić ciekawość u oglądającego i uświadomić mu ile można zmienić odpowiednią obróbką. Jeżeli będzie zainteresowanie, laureat może umieścić opis w którymś z powyższych wątków ale nie róbcie z tego warunku dopuszczenia poprawki do konkursu!
Jestem jak najbardziej za opisaniem metody wykonania zdjęcia. Zdaję sobie jednocześnie sprawę z trudności jakie by to stworzyło opisując krok po kroku, ze szczegółami, jak zostały ustawione suwaki.
Nie dla wszystkich było by to interesujące i zrozumiałe, a w niektórych przypadkach opis stawał by się gigantyczny by wszystko dokładnie opisać.
Proponuję krótki opis wykonania zdjęcia, a osoby zainteresowane poszczególnymi działaniami mogą dopytać o szczegół.
Myślisz, że zapamiętał? :-P
Ankieta jak narazie bezproblemowa :-) jeszcze 9 dni, podsumowanie i nowa zupełnie nowa, stara popRAWka i piękny kadr.
Wyniki ankiety z zapytaniem: "czy prace w konkursie popRAWka powinny być anonimowe"
jak widać jednoznacznie mówią "tak"
ilość głosów Tak: 33 84.62%
ilość głosów Nie: 6 15.38%
W związku z tym edycja 1/2014 popRAWki zgodnie z Waszym życzeniem jest anonimowa.
Chętnych do zabawy zapraszam tu: poprawka 1/2014
Życzę dobrej zabawy i arcyciekawych prac.
Saboor