Zobacz wyniki ankiety: czy prace w konkursie popRAWka powinny być anonimowe

Głosujących
39. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, powinny być anonimowe

33 84,62%
  • Nie, powinny być jawne

6 15,38%
Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 74

Wątek: Anonimowość prac w popRAWce

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: Anonimowość prac w popRAWce

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Rozwaliłeś mi dramaturgię sytuacji, napięcie i atmosferę.... zmień draniu skarpetki a te postaw pod kaloryferem.
    Nazywaliśmy go "Yogi burdelaż" - miałem takiego kumpla na studiach, co nosił skarpetki do czasu aż się nie złamały
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

a ja se na canal plus wlasnie skayfalla ogladam.

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria

filmu nie widziałem, może kiedyś przypadkiem obejrzę. Ale ten przebój z Adelle podoba mnie sie.
    Jacek

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yac Zobacz posta
    filmu nie widziałem, może kiedyś przypadkiem obejrzę. Ale ten przebój z Adelle podoba mnie sie.
    O niebo lepszy jest Rolling In The Deep.Na dobrych basach sluchany.

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria

muszę go szybko znaleźć,
    aaa już wiem, kupiłem córci płytę z tym kawałkiem.
    ale chyba mamy nieco inne gusty
    Jacek

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Wracając do tematu.

Anonimowość? Zapomnijcie. Najważniejszymi czynnikami jest ilość głosujących oraz sympatie i antypatie "uprawiane" grupowo. Niestety to "załatwia" każde głosowanie. Można się temu przeciwstawić jedynie głosowaniem jury o bardzo szerokim spektrum poglądów i doświadczeń lub zwiększeniem ilości głosujących. Nie chce się odwoływać do polityki, ale ilość głosujących (przy założeniu świadomych, a nie stadnych wyborów) ma wpływ na jakość głosowania.

Jeśli wpływ na głosowanie ma nick autora, a nie wrażenia artystyczne czy ocena techniczna to robi się niebezpiecznie. W wąskiej społeczności przykrywanie kapelusikiem nicków nie spowoduje, że nie rozpoznamy dzieł ulubionych autorów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    W wąskiej społeczności przykrywanie kapelusikiem nicków nie spowoduje, że nie rozpoznamy dzieł ulubionych autorów.
    Nie zgadzam się z Tobą. Czasem mamy do czynienia z tak drobnymi różnicami w obróbce, że nie da się jednoznacznie określić kto jest autorem. W przypadku modyfikacji a'la fotomontaż, prawdopodobieństwo właściwego rozpoznania autora jest dużo większe, tylko takich sytuacji mamy niewiele. Jeśli według propozycji Saboora, pojawi się edycja, gdzie będzie można w pełni puścić wodze fantazji, to ilość tego typu prac też wzrośnie i znów będziemy mogli kombinować kto wykonał którą. Jednak wersja fotomontażowa daje większe prawdopodobieństwo prawidłowego określenia autora, z prostej przyczyny, taka ingerencja w zdjęcie wymaga już większej znajomości narzędzia do edycji.
    The question is, who cares?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Nie zgadzam się z Tobą. ....
    Tu się nie ma co zgadzac albo nie zgazdzać. Generalnie naszym celem powinno być pokazywanie starannie przygotowanych zdjęć, uczyć się i ćwiczyć obróbke, po to by po jakimś czasie większa ilośc fotografii w Galeriach była bardziej dojrzała fotograficznie. Na to trzeba czasu i postęp odbywasie małymi kroczkami.

I potrzeba miejsca wydzielonego na forum przy przychylności Administracji.

To jest kierunek w jakim powinieniść nas userski nacisk i staranie.

Poprawki jak najbardziej, ale także powinniśmy mieć kącik dla chcących się doskonalić w zakresie lepszego wykorzystywania posiadanych programów graficznych w postaci zadanych ćwiczeń i omówienia błędów.
    Mamy w końcu wielki ruch forumowy w plotkarsko-sensacyjnych wątkach sprzętowych, miejmy dla równowagi także miejsce dla fotografów chcących lepiej swoje zdjęcia przygotowywać do prezentacji.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Nie zgadzam się z Tobą. Czasem mamy do czynienia z tak drobnymi różnicami w obróbce, że nie da się jednoznacznie określić kto jest autorem. W przypadku modyfikacji a'la fotomontaż, prawdopodobieństwo właściwego rozpoznania autora jest dużo większe, tylko takich sytuacji mamy niewiele. Jeśli według propozycji Saboora, pojawi się edycja, gdzie będzie można w pełni puścić wodze fantazji, to ilość tego typu prac też wzrośnie i znów będziemy mogli kombinować kto wykonał którą. Jednak wersja fotomontażowa daje większe prawdopodobieństwo prawidłowego określenia autora, z prostej przyczyny, taka ingerencja w zdjęcie wymaga już większej znajomości narzędzia do edycji.
    Zgadzam się z powyższym.
    Odnośnie tej anonimowości jeszcze (zastanawiałem się czy o tym wogóle pisać) jeśli ktoś chce być w pełni anonimowym powinien zadbać o usunięcie danych EXIF z zamieszczonej pracy. Bywa, że w danych exif jest informacja (imię, nazwisko) o autorze. Także użyty program (jest w exif) do obróbki może być jakąś informacją. Może to już przesada ale dla poprawkowiczów usuniecie exif nie powinno stanowić zbytniego problemu.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Tu się nie ma co zgadzac albo nie zgazdzać. Generalnie naszym celem...
    Tylko zauważ, że dyskusja w tym wątku dotyczy akurat owej "anonimowości".
    To o czym piszesz odnośnie doskonalenia warsztatu nie ulega wątpliwości, jednak za wyjątkiem rad typu "ja bym to widział tak" jakie widzimy w wątkach przy poszczególnych zdjęciach i ew. tutków, nie ma innych miejsc. A powody mogą być różne, począwszy od zwykłego braku chęci poświęcenia swojego czasu na opisanie warsztatu, bo niestety samo się to nie zrobi, po ew. brak chęci podzielenia się wiedzą. Tak czy inaczej sprowadza się to do zainwestowania siebie. Wygrywasz popRAWkę, powinieneś zamieścić "tutek". Powiem szczerze na palcach chyba możemy policzyć ilość popRAWkowych tutoriali. Czemu? Nie wiem. Bo nie są one wymagane, bo nie ma nacisku, żeby je zamieścić, bo nie przypilnowano. Nie wiem. Trzeba by zapytać laureatów.
    The question is, who cares?