-
Odp: Leica DG NOCTICRON 42.5mm f/1.2
Tu też byłem Tony Halik ;)
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jest fotka, smacznego.
Wreszcie coś z AF-em :)
O cenę nie pytam, nawet sam nie szukam żeby się nie denerwować.
[EDIT]
Z drugiej strony.. jak to jest takie jasne, to po co tam optyczną stabilizację wciskali???
T.
-
Pewnie w cenie jednego mozna będzie kupić 45/1.8 dla każdego uczestnika nastepnego Olyzlotu :))
-
No i średnica jest wiadoma ... 67mm. Niezły rozmiar, zapewne niezła cena, róznica w obrazku do 45mm1.8 znikoma, czyli Olek dalej niekwestionowanym liderem w portrecie m43 :wink:
---------- Post dodany o 15:29 ---------- Poprzedni post był o 15:27 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jest fotka, smacznego.
Z jedną nerką faktycznie trzeba będzie uważać na dietę :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
jak to jest takie jasne, to po co tam optyczną stabilizację wciskali???
Do wideo? Tam jest pierścień przysłony (nie, nie wiem czy będzie działał).
MBSZ lepiej kupić fi 58 Voitka i mZD45 :)
PS. Na cropie ze względu na ciężar nie było problem uzyskać ostry kadr przy czasach 1/40 (85L/II), tu spodziewam się o$$$trej fotki przy 1/15.
PPS. Zdecydowanie bardziej bym wolał naleśnika 9mm f/4.
-
Male toto nie bedzie, ale fajnie ze poszerza sie "opcje" ;-)
-
Na razie dawkują. Ciekaw jestem jak wypadnie porównanie z voitkiem i slr magic.
No i czy cena nie zabije. Bo tania jasna stałka to na pewno nie będzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
U C ceny 85/1,2 i 24-70/2,8 są podobne...
-
Spory ten obiektyw.
Ciekawe czy jakość optyczna też będzie duża :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Voitka to szkło już zabiło. Ma stabilizator i AF. Voitek tylko zauważalną aberracje sferyczną i fi 58, winietka mniejsza na Lajce.
Ja jestem ciekaw ile te szkła mają w sobie T nie f/. (f/ to wynik matematycznych kalkulacji, T/ natomiast to zmierzona transmisja).
Przyznam się, że jestem w szoku jak duże to zrobili i jest nadzieja, że będzie naprawdę kąsać już od 1.2 (1.6 w narożnikach).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Voitka to szkło już zabiło. Ma stabilizator i AF. Voitek tylko zauważalną aberracje sferyczną i fi 58, winietka mniejsza na Lajce.
Ja jestem ciekaw ile te szkła mają w sobie T nie f/. (f/ to wynik matematycznych kalkulacji, T/ natomiast to zmierzona transmisja).
Przyznam się, że jestem w szoku jak duże to zrobili i jest nadzieja, że będzie naprawdę kąsać już od 1.2 (1.6 w narożnikach).
Jeśli będzie gorsze optycznie (konkurencja startuje od 0.95 i na 1.2 nie jest już pełną dziurą) i na dodatek droższe to AF i stabilizator dla wielu nie będzie argumentem.
Voitek 25mm ma swoich zwolenników pomimo istnienia tańszego 25 1.4 z AF.
---------- Post dodany o 12:32 ---------- Poprzedni post był o 12:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
U C ceny 85/1,2 i 24-70/2,8 są podobne...
Też mi się coś wydaje, że 8tys spokojnie przekroczą. Za 6tys. jeszcze wielu by przełknęło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Też mi się coś wydaje, że 8tys spokojnie przekroczą. Za 6tys. jeszcze wielu by przełknęło.
Myślałem raczej o tym, że cena będzie w okolicy 12-35/2,8. Tylko, że przy takiej ceni nikt by na Voytka nawet nie spojrzał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Myślałem raczej o tym, że cena będzie w okolicy 12-35/2,8. Tylko, że przy takiej ceni nikt by na Voytka nawet nie spojrzał.
To by była dla mnie spora niespodzianka. Ale może jestem źle nastawiony zapowiedziami 150/2.8. Tam plotka była o 3000$.
Inna rzecz, że na prawdę wiele zależy od jakości na 1.2 w stosunku do tego co jest w voitku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
konkurencja startuje od 0.95
Jaka konkurencja? Voitek ma AF, IS. Pierwsze słyszę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
na 1.2 nie jest już pełną dziurą i na dodatek droższe to AF i stabilizator dla wielu nie będzie argumentem.
Jeszcze raz: ta Lajka ma mieć pierścień przysłony i stabilizator. Jeśli obie wymienione rzeczy nie będą przeszkadzać w filmowaniu to argumentem Voitka będzie chyba tylko fi 58.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Voitek 25mm ma swoich zwolenników pomimo istnienia tańszego 25 1.4 z AF.
Voitek debiutował w innych czasach. Filmowcy m43 porządają teraz bardziej slrmagic 25/.95, chociażby ze względu na wbudowaną w korpus zębatkę do folllow fokusu.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
A ja myślę, że będzie tańsze od 85L o cały ty$iąc, co aktualnie daje kwotę ty$iąc. To wszystko na wejściu, za rok od pierwszych sprzedaży może być tylko lepiej :)
Kolejna fotka "a 'la mZD75"
-
-
-
"The Leica 42.5/1.2 is a new level of premium glass for the Micro 4/3 system so don’t expect it to be inexpensive. This is a pro grade lens all the way and like all Leica glass any aberrations are corrected optically not through firmware so expect this lens to perform well on both Lumix and Olympus bodies."
Czyli będzie drogo.
-
podoba mi się pomysł z powrotem pierścienia przesłon na obiektyw :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
podoba mi się pomysł z powrotem pierścienia przesłon na obiektyw :)
Tak, ludzie już postulują, że 25/1.4 tez powinien takowy dostać.
A ja się biję z myślami czy lepiej mieć naleśnika P20 czy L25 :)
Bo ta nowa Leica na 99% przekroczy mój możliwy budżet :)
-
jako posiadacz L25 powiem tyle że tęsknie za P20...
-
w dobie nexów z ff, m4/3 może się bronić tylko b. jasnymi szkłami z super cenach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
geo
w dobie nexów z ff, m4/3 może się bronić tylko b. jasnymi szkłami z super cenach.
m43 broni się w stosunku do FF i również APS-C wielkością obiektywów, bo o ile można zrobić małe body z matrycą APS-C czy nawet z FF, to z obiektywami nie jest już tak różowo.
-
Dokładnie - juz głupie 35/2.8 dające zbliżony odpowiednik do 17/1.8 w MFT jest duzo większy.
Sonnar 35/2.8: http://store.sony.com/sonnar-t-fe-35...pha-NEX-Lenses
Olympus 17/1.8: http://www.photozone.de/m43/840-olympus17f18
A to sa małe i proste w produkcji stałki. Bo już 70-200/4 ze stabilizacją do NEXa waży o 100 gram więcej niż jego odpowiednik w Canonie (który nota bene jest jednym chyba z najostrzejszych zoomów Canona...).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
napewno dużo większy?
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1092&add1=1155
pewnie u optycznych jakiś błąd jest bo ja tam widzę pojedyncze milimetry różnicy
-
hm, a wychodzilo mi ze wagowo jest roznica spora.
no to stalka wyszla podobna :)
-
i zoom też wyjdzie podobny jeśli będziemy patrzeć na ekw. GO... a ceny NEXa FF pewnie też wyjdą niższe lub porównywalne np do systemu opartego o E-M1...
Myślę, że na szczęście na nas klientów i użytkowników m4/3, ceny wreszcie muszą zacząć spadać... bo jak na razie to jakaś masakra. I mam nadzieję że ten nocticron będzie w dobrej cenie, naprawdę dobrej cenie, bo...
... ten nowy D610 podobno już nie syfi matrycy a w zestawie z 85/1,8 będzie bardzo fajne możliwości portretowe oferował...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
... ten nowy D610 podobno już nie syfi matrycy a w zestawie z 85/1,8 będzie bardzo fajne możliwości portretowe oferował...
Wszystko zmierza do tego, że najbardziej wymagający klienci i tak kupią i lustro FF do zadań specjalnych, i poręcznego bezlusterkowca do turystyki czy streeta, i jeszcze smartfona do fotek na fejsbuka. Producenci nie chcą uszczęśliwiać nas aparatami, które byłyby dobre we wszystkim - to nie jest im na rękę. Lepszy jest taki klient, który ciągle szuka, niż ten, który już znalazł.
-
Jak to szkło może być tanie. Jest 1.2, jest. Pierwsze 1.2 w systemie, tak. Stabilizator ma, tak, pierścień z przysłoną do wideo ma, tak. Jakim cudem to ma być tanie, bo jest fufu A7? Szkieł jasnych od Sony nie będzie, oficjalnie to przyznają, zostają wszelkiej maści Voigtlandery. Tanie lustra z fufu? A kto wam broni, ale to nie są konkurenci m43.
Będzie taniej, imho o cały tysiąc USD od 85L II, to wszystko.
Póki nie ma fufu w opakowaniu PM2, kompletu - 24-50-90 - małych, jasnych stałek jest spokój. Czy m43 stanieje? Pewnie tak, ale nie topowe modele.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
i zoom też wyjdzie podobny jeśli będziemy patrzeć na ekw. GO... a ceny NEXa FF pewnie też wyjdą niższe lub porównywalne np do systemu opartego o E-M1...
Myślę, że na szczęście na nas klientów i użytkowników m4/3, ceny wreszcie muszą zacząć spadać... bo jak na razie to jakaś masakra. I mam nadzieję że ten nocticron będzie w dobrej cenie, naprawdę dobrej cenie, bo...
Z ekwiwalentami już tak jest, że lubią kosztować podobnie, np. C 60D + 50/1,2 i 6D + 85/1,8. Podejrzewam, że GX7 + 42,5/1,2 też będzie w podobnej cenie. Niby to niepełny ekwiwalent, ale różnicę doliczą sobie za napis Leica :)
-
To szkło zostało opracowane przez Lajkę, wg Gulio Scioro otwarte ma kopać jak Sigma 60/2.8. Z drugiej strony Za Wodą nazywają go Panny slut...
-
Zapowiada się ciekawe i drogie szkiełko. Najbliższy odpowiednik, choć bez AF, czyli Vojtek 42,5 0,95 kosztuje 4 kpln.
W przypadku V 25mm 0,95 i Panaleici 25mm 1,4, cena obecnie jest podobna. Zobaczymy jak teraz.
Prędzej z atrakcyjna ceną na (choć nie aż tak) jasny portret liczyłbym na Sigmę że znowu przy okazji szkła dla NEXa da i pod m43.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
jako posiadacz L25 powiem tyle że tęsknie za P20...
a ja jako były posiadacz P20 powiem że wolę 17 1,8. Zwłaszcza w duecie z 45mm 1,8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Zapowiada się ciekawe i drogie szkiełko. Najbliższy odpowiednik, choć bez AF, czyli Vojtek 42,5 0,95 kosztuje 4 kpln.
W przypadku V 25mm 0,95 i Panaleici 25mm 1,4, cena obecnie jest podobna. Zobaczymy jak teraz.
Prędzej z atrakcyjna ceną na (choć nie aż tak) jasny portret liczyłbym na Sigmę że znowu przy okazji szkła dla NEXa da i pod m43.
a ja jako były posiadacz P20 powiem że wolę 17 1,8. Zwłaszcza w duecie z 45mm 1,8.
Sigma dała ostatnio 60/2.8, więc ciekawe czy coś dorzucą więcej...
Ja mam w tej chwili 20 II i nie wiem czy chcę ją zmieniać..
-
-
Koleś ze Szwecji pisze o cenie 1700 EUR.
Jest Lajka jest impreza.
CV to koszt $999
Oly mZD45 to niecałe $400
Czy leci z nami Sigma f/2.8 za prawie $200?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Koleś ze Szwecji
pisze o cenie 1700 EUR.
Chyba razem z ta 150/2,8 co ma razem wyjsc.
Napisz mu ze koles z niemiec tak pisze(napisz ze tez sie znam-dobra:mrgreen::mrgreen:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
To trzeba wydać aż 1700euro aby produkować tak słabiutkie zdjęcia, nie można tego robić Heliosem za 10zł?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
To trzeba wydać aż 1700euro aby produkować tak słabiutkie zdjęcia, nie można tego robić Heliosem za 10zł?
To jest jakiś helios 42.5 1.2? A może jakikolwiek 1.2 w okolicach 50mm?
Przecież na pewno nie mówisz o 58 f/2, który ma zupełnie inną ogniskową.