-
Cytat:
Zamieszczone przez
sybic
Słowem sugerujesz, że "Joki" miał duże szczęście...
Statystycznie aparat spadający na podłogę saute ma mniejszą szansę przeżyć niż ubrany w fabryczne pudełko.
Cytat:
Zamieszczone przez
sybic
A jeśli chodzi o opakowanie. Moim zdaniem opakowanie mogłoby być lepsze. A to że nie jest, oznacza, że nie ma takiej potrzeby.
Dokładnie, tak jest najtaniej przy najlepszej funkcjonalności ochronno - reklamowej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Statystycznie aparat spadający na podłogę saute ma mniejszą szansę przeżyć niż ubrany w fabryczne pudełko.
To nie ulega najmniejszej wątpliwości. Wyobraźnia zaczyna działać w sytuacji, kiedy widzę rzucany aparat z siłą co najmniej 3 razy większą niż ten tutaj opisany. Mamy wiec sytuacje w której goły aparat upada na podłogę i ten sam aparat w opakowaniu, ale z większą siłą. Niestety nie wiem, w jakim stopniu owe pudełko niweluje przeciążenia....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
A jednak z fizyką nie po drodze... :)
A jednak robił. Dla większości ''to tylko karton'', ale kształtki z tegoż wewnątrz czy sama jego budowa nie są wymysłem jakiegoś artysty, a konkretnego programu do takich zadań.
No właśnie. A dodam tylko, że potem tenże projekt z programu przechodzi jak najbardziej realne drop testy, testy w transporcie i kupę innych.
Żeby dodatkowo pobudzić wyobraźnię zastanów się co się dzieje z takim pudłem w transporcie z Chin, począwszy od fabryki poprzez statek (i jego ułożenie w kontenerze), skończywszy na tym panu z Euro co to sobie pudłem rzucił... ;)
Jak Janko słusznie zauważył, to nie jest "tylko karton".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sybic
To nie ulega najmniejszej wątpliwości. Wyobraźnia zaczyna działać w sytuacji, kiedy widzę rzucany aparat z siłą co najmniej 3 razy większą niż ten tutaj opisany. Mamy wiec sytuacje w której goły aparat upada na podłogę i ten sam aparat w opakowaniu, ale z większą siłą. Niestety nie wiem, w jakim stopniu owe pudełko niweluje przeciążenia....
90... nie, 99% ludzi boi się bardziej lotu samolotem niż jazdy samochodem. Spory procent (podobno 30) boi się samolotu tak, że jest to w jakiś sposób przeszkadzające. Stosunek ofiar rozjeżdżanych do spadających jest jednak jak... druzgocący w każdym razie.
A to tylko dzieło wyobraźni.
Brak tejże znowu sprawia, że prawie wszyscy czekając na pasach stają na styk krawężnika. Rocznie w Polsce jest tego kilkanaście ofiar. Wystarczyłoby się cofnąć pół metra...
Ale może weselej: wyobraźnia każe kupować dużo obiektywów i coraz lepsze aparaty. Podpowiada, że w ten sposób staniemy się Prawdziwymi Fotografami. To dopiero złudne! :)
-
Mi spadł e330 z wpiętym 14/45
z parapetu (ok. 80 cm) na podłogę z desek drewnianych (nie paneli) i nic kompletnie się nie stało. Nie ucierpiały nawet plastyki - zero rys, obić, wgnieceń. Uderzenie musiało być jednak silne bo na podłodze pozostał odcisk stopki statytowej przykręconej do body.
Długo testowałem sprzęt w panice ale po przygodzie wszytsko działa do dzisiaj bez zarzutu.
-
Proponuje wyciąć część postów o upadkach i wrzucić go do osobnego wątku zatytułowanego "upadki", bo widzę, że część forumowiczów zaczyna wyjawiać swoje przygody z nimi związane. Na razie widzę, że na trzy wyjawione upadki, wszystkie przeżyły, co potwierdza moją tezę, iż upadek z 70 cm na podłogę (nie beton) aparat musi przeżyć. Być może się mylę, ale to może potwierdzić już jakieś nieszczęśnik, którego aparat podobnego upadku nie przeżył.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sybic
Proponuje wyciąć część postów o upadkach i wrzucić go do osobnego wątku zatytułowanego "upadki", bo widzę, że część forumowiczów zaczyna wyjawiać swoje przygody z nimi związane. Na razie widzę, że na trzy wyjawione upadki, wszystkie przeżyły, co potwierdza moją tezę, iż upadek z 70 cm na podłogę (nie beton) aparat musi przeżyć. Być może się mylę, ale to może potwierdzić już jakieś nieszczęśnik, którego aparat podobnego upadku nie przeżył.
Do opisów upadku dodawajcie numer seryjny, aby przy sprzedaży nabywca wiedział co kupuje. :-D :-D :-D
-
Na aukcjach to i tak zawsze będzie napisane - "nigdy nie upadł". Zresztą ten kto kupuje używany sprzęt powinien się liczyć z tym, że był używany. Jak komuś to nie odpowiada to niech kupuje w sklepie.
-
I znowu wątek o upadku systemu :)
Wyklikane z mobilka
-
Odp: KATASTROFA 12-60SWD podczas wesela
witam, mam pytanie odnośnie 12-60 właśnie zakupiłem to szkiełko i wszystko pięknie, tylko stawia odczuwalny opór podczas zmieniania ogniskowej... jest uszczelniony może to właśnie przez te uszczelnienia?... do tej pory pstrykałem 14-42 i on chodził bardzo lekko ale tam nie było uszczelnień. Czy to normalne?
pozdrawiam Sławek.
-
uszczelnienia, moje nowe 14-35 ma podobnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
uszczelnienia, moje nowe 14-35 ma podobnie
ufff... dzięki !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
witam, mam pytanie odnośnie 12-60 właśnie zakupiłem to szkiełko i wszystko pięknie, tylko stawia odczuwalny opór podczas zmieniania ogniskowej... jest uszczelniony może to właśnie przez te uszczelnienia?... do tej pory pstrykałem 14-42 i on chodził bardzo lekko ale tam nie było uszczelnień. Czy to normalne?
pozdrawiam Sławek.
Tak.To normalne,ze 14-42 nie ma uszczelnien i chodzi lekko:-P:mrgreen::mrgreen:
-
bardzo dziekuję :-) nie ukrywam że kamień z serca :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
bardzo dziekuję :-) nie ukrywam że kamień z serca :-)
Uważaj na stopy, jak trafi też boli. :-D
A w temacie, ten typ tak ma. Stawia lekki opór przy kręceniu pierścieniem.
-
i za to uwilebiam ten portal... :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
i za to uwilebiam ten portal... :-)
Za spadający kamień ????????????????? :-D
-
nie... za pytanie i szybką odpowiedź... za problem i szybkie jego rozwiązanie... :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
pozdrawiam Sławek.
ZD 12-60 chodzi troche ciezej niz tanie nieuszczelnione kity , ale lezej niz ZD 50-200 , innaczej tego okreslic nie umiem
-
Przymierzam się do zakupu tego obiektywu, ten który chcę kupić ma numer seryjny 230202718.
Niestety linki do sprawdzenia czy nie jest to wadliwa seria, nie działają, więc jeśli ktoś potrafi to sprawdzić, to bardzo proszę o jakieś info na temat tego szkiełka.:-P
-
-
Dziękuję (plusik poleciał) narazie jeszcze go nie mam ale wygląda na to że poczynię zakupy :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Skora
Dziękuję (plusik poleciał) narazie jeszcze go nie mam ale wygląda na to że poczynię zakupy :grin:
Zależy z czego się przesiadasz, ale na pewno się nie zawiedziesz :)
-
Mam 14-54 II, i zauważyłem że bardzo często go używam, więc myślę że 12-60 SWD (może nie wiele) ale poprawi mi zakres ogniskowych i przyspieszy ostrzenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Skora
Mam 14-54 II, i zauważyłem że bardzo często go używam, więc myślę że 12-60 SWD (może nie wiele) ale poprawi mi zakres ogniskowych i przyspieszy ostrzenie.
Poprawi zakres ogniskowych, jest cięższy, trochę ostrzejszy - bardziej równomierny, i szybciej ostrzy z body jedno i dwu-cyfrowymi.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Skora
I o to chodzi :esystem:
Zapewniam cię, że tą zmianę odczujesz o wiele bardziej niż się spodziewasz.
-
Cześć, odżwieże trochę temat.....
....pech chciał, że i mój wysłużony 12-60 się zepsuł (kupiony w 2008 roku). Nie reaguje na zmiany przysłony. Cały czas jest maksymalnie otwarty. Nie jest to problem body (E3) bo z innymi obiektywami nie mam tego problemu.
Wczoraj byłem w serwisie na ulicy czapskich w krakowie i powiedzieli, że nie są w stanie mi pomóc. Mieli już kiedyś podobny przypadek - urwała się jakaś taśma w obiektywie - ale nie mają części zamiennych. No i teraz pytania do was:
1. czy ktoś miał podoby problem
2. jak długo trwa serwisowanie takiej ustarki
3. ile to kosztuje - obiektyw jest dawno po gwarancji
Z góry dzięki za pomoc.
-
W serwisie autoryzowanym, znaczy Olympusa, pewnie maksymalnie 2 tygodnie. Kosztować będzie na pewno kilka stówek, musisz sprawdzić cennik usług serwisowych znajdujący się na oficjalnej stronie Olka.
-
Wysyłaj do Gdańska do OK Serwis
-
Jak dobrze pamiętam to ryczałtowy koszt naprawy tego obiektywu w serwisie Olympusa wynosił ok. 830 zł i w tej cenie jest kompleksowa naprawa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Wysyłaj do Gdańska do OK Serwis
Bo pewnikiem jest to klasyka - flex (czyli taśma), a OK Serwis zrobi to za ok. 300,-
-
każdemu z podobnym problemem z 12-60 polecam serwis oly. Dziękuję serdecznie Oly W-wa za pomoc z moimi usterkami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robko
....pech chciał, że i mój wysłużony 12-60 się zepsuł (kupiony w 2008 roku). Nie reaguje na zmiany przysłony. Cały czas jest maksymalnie otwarty. Nie jest to problem body (E3) bo z innymi obiektywami nie mam tego problemu.
No to mój jest kolejny.
Przysłona się zacina, chociaż czasami łapie, ale jakby ją coś blokowało.
Poradźcie wobec tego - gdzie wysyłać ??? ile kosztuje w końcu naprawa ??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
majorek
jednak, strata chwili - bezcenne ;)
za równe 2 tygodnie kolejne wesele w szkocji, czyli sprawdzę szybkość kurierów i serwisu, gdyż wczoraj szkło pojechało do serwisu.
temat poruszyłem na forum, chcąc zapytać czy takie awarie szkła przytrafiły się Wam? czy jest to zjawisko częste, sporadyczne czy może unikatowe?
Serio? miałes jeden aparat i jedno szkło na slubie? odważnie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
eFiX
Serio? miałes jeden aparat i jedno szkło na slubie? odważnie...
Przecież pisze, że wesele w szkocji to i oszczędnie musi być.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Przecież pisze, że wesele w szkocji to i oszczędnie musi być.
W Poznaniu to by robil sama karta,bez aparatu i obiektywu.
Bardzo lubie poznaniakow,zeby mi tam nikt nic nie sugerowal.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
W Poznaniu to by robil sama karta,bez aparatu i obiektywu.
Bardzo lubie poznaniakow,zeby mi tam nikt nic nie sugerowal.
A ja głupi, aparat kupiłem i obiektywy i lampę. :-(
Sama kartę mogłem kupić, ile kasy by zostało. :-D
Mirek trafiasz na listę oczekujących, :-)
-
Witajcie, nie zakładam nowego wątku, bo problem podobny.
Od pewnego czasu obiektyw 12-60 zaczął prześwietlać/niedoświetlać zdjęć. Po podglądzie głębi ostrości guzikiem funkcyjnym przysłona zatrzymuje się na losowej wartości. Diagnoza - flex do wymiany.
Z informacji od serwisu Olympusa usterka zostanie najpierw wyceniona. W OK Serwisie także podejmą się naprawy, trzeba jednak poczekać. Dlatego chciałbym zapytać ile Was kosztowała naprawa? Czy dotarcie do tasiemki wymaga znacznego rozmontowania obiektywu? Może jakiś manual/ tutorial?
Dziękuję i pozdrawiam
Michał
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MichalS
W OK Serwisie także podejmą się naprawy, trzeba jednak poczekać. Dlatego chciałbym zapytać ile Was kosztowała naprawa?
Cena na koniec roku 2014. Demontaż. Wymiana flexa. Montaż : brutto 356,70 zł, bez transportu.
Pozdrawiam