Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 81

Wątek: KATASTROFA 12-60SWD podczas wesela

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sybic Zobacz posta
    Słowem sugerujesz, że "Joki" miał duże szczęście...
    Statystycznie aparat spadający na podłogę saute ma mniejszą szansę przeżyć niż ubrany w fabryczne pudełko.
    A jeśli chodzi o opakowanie. Moim zdaniem opakowanie mogłoby być lepsze. A to że nie jest, oznacza, że nie ma takiej potrzeby.
    Dokładnie, tak jest najtaniej przy najlepszej funkcjonalności ochronno - reklamowej.

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Statystycznie aparat spadający na podłogę saute ma mniejszą szansę przeżyć niż ubrany w fabryczne pudełko.
    To nie ulega najmniejszej wątpliwości. Wyobraźnia zaczyna działać w sytuacji, kiedy widzę rzucany aparat z siłą co najmniej 3 razy większą niż ten tutaj opisany. Mamy wiec sytuacje w której goły aparat upada na podłogę i ten sam aparat w opakowaniu, ale z większą siłą. Niestety nie wiem, w jakim stopniu owe pudełko niweluje przeciążenia....

| OlyJedi Awatar janek222
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    A jednak z fizyką nie po drodze...

A jednak robił. Dla większości ''to tylko karton'', ale kształtki z tegoż wewnątrz czy sama jego budowa nie są wymysłem jakiegoś artysty, a konkretnego programu do takich zadań.
    No właśnie. A dodam tylko, że potem tenże projekt z programu przechodzi jak najbardziej realne drop testy, testy w transporcie i kupę innych.
    Żeby dodatkowo pobudzić wyobraźnię zastanów się co się dzieje z takim pudłem w transporcie z Chin, począwszy od fabryki poprzez statek (i jego ułożenie w kontenerze), skończywszy na tym panu z Euro co to sobie pudłem rzucił...
    Jak Janko słusznie zauważył, to nie jest "tylko karton".
    FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    To nie ulega najmniejszej wątpliwości. Wyobraźnia zaczyna działać w sytuacji, kiedy widzę rzucany aparat z siłą co najmniej 3 razy większą niż ten tutaj opisany. Mamy wiec sytuacje w której goły aparat upada na podłogę i ten sam aparat w opakowaniu, ale z większą siłą. Niestety nie wiem, w jakim stopniu owe pudełko niweluje przeciążenia....
    90... nie, 99% ludzi boi się bardziej lotu samolotem niż jazdy samochodem. Spory procent (podobno 30) boi się samolotu tak, że jest to w jakiś sposób przeszkadzające. Stosunek ofiar rozjeżdżanych do spadających jest jednak jak... druzgocący w każdym razie.
    A to tylko dzieło wyobraźni.
    Brak tejże znowu sprawia, że prawie wszyscy czekając na pasach stają na styk krawężnika. Rocznie w Polsce jest tego kilkanaście ofiar. Wystarczyłoby się cofnąć pół metra...
    Ale może weselej: wyobraźnia każe kupować dużo obiektywów i coraz lepsze aparaty. Podpowiada, że w ten sposób staniemy się Prawdziwymi Fotografami. To dopiero złudne!

Awatar java
    Mieszka w
    Piła i okolice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Mi spadł e330 z wpiętym 14/45

z parapetu (ok. 80 cm) na podłogę z desek drewnianych (nie paneli) i nic kompletnie się nie stało. Nie ucierpiały nawet plastyki - zero rys, obić, wgnieceń. Uderzenie musiało być jednak silne bo na podłodze pozostał odcisk stopki statytowej przykręconej do body.

Długo testowałem sprzęt w panice ale po przygodzie wszytsko działa do dzisiaj bez zarzutu.

Proponuje wyciąć część postów o upadkach i wrzucić go do osobnego wątku zatytułowanego "upadki", bo widzę, że część forumowiczów zaczyna wyjawiać swoje przygody z nimi związane. Na razie widzę, że na trzy wyjawione upadki, wszystkie przeżyły, co potwierdza moją tezę, iż upadek z 70 cm na podłogę (nie beton) aparat musi przeżyć. Być może się mylę, ale to może potwierdzić już jakieś nieszczęśnik, którego aparat podobnego upadku nie przeżył.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Proponuje wyciąć część postów o upadkach i wrzucić go do osobnego wątku zatytułowanego "upadki", bo widzę, że część forumowiczów zaczyna wyjawiać swoje przygody z nimi związane. Na razie widzę, że na trzy wyjawione upadki, wszystkie przeżyły, co potwierdza moją tezę, iż upadek z 70 cm na podłogę (nie beton) aparat musi przeżyć. Być może się mylę, ale to może potwierdzić już jakieś nieszczęśnik, którego aparat podobnego upadku nie przeżył.
    Do opisów upadku dodawajcie numer seryjny, aby przy sprzedaży nabywca wiedział co kupuje.

Na aukcjach to i tak zawsze będzie napisane - "nigdy nie upadł". Zresztą ten kto kupuje używany sprzęt powinien się liczyć z tym, że był używany. Jak komuś to nie odpowiada to niech kupuje w sklepie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    I znowu wątek o upadku systemu
    Wyklikane z mobilka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Odp: KATASTROFA 12-60SWD podczas wesela

witam, mam pytanie odnośnie 12-60 właśnie zakupiłem to szkiełko i wszystko pięknie, tylko stawia odczuwalny opór podczas zmieniania ogniskowej... jest uszczelniony może to właśnie przez te uszczelnienia?... do tej pory pstrykałem 14-42 i on chodził bardzo lekko ale tam nie było uszczelnień. Czy to normalne?
    pozdrawiam Sławek.