18 bardzo sympatyczna :)
Wersja do druku
18 bardzo sympatyczna :)
Po serii zimowych scenerii, czas na inną parę kaloszy. Nieco bardziej nostalgiczną. A może i nie.
Czy tego chcecie, czy nie, mam hopla na punkcie staroci. Może nie wszystkich, ale stare miejsca, przedmioty, wyzwalają we mnie chęć wyobrażenia sobie czasu ich świetności - gdy miejsca tętniły życiem, gdy przedmioty wykonywały powierzone im zadanie z radosnym zgrzytem słabo naoliwionych trybów... I o takich przedmiotach jest poniższy akapit.
Że szumi, że ciemnawo, a to kontrastowo? A wczujcie się w opuszczone przedmioty...
Jak się idzie szlakiem z Uścia Gorlickiego do schroniska na Małastowskiej, to po drodze jest takie stare gospodarstwo, które do dziś nie ma prądu, mieszkanie oświetlają naftusiami, i... właśnie - na podwórzu jest stary koński kierat napędzający kamienne żarna.
Jak zobaczyłem te Twoje zdjęcia, to mi się łezka z nostalgii zakręciła
Piękne są :)
Ja tam nie jestem fanką staroci, ale zdjęcia sie podobają ;D ;)
Ładnie, stylowo...
Mocno pojechane z obróbką ale mi się podobają.
W tym temacie można zaszaleć ;)
Bardzo ładnie uchwycone. :)
Dzięki wszystkim za odwiedziny i konstruktywne komentarze.
Pogłoski, jakoby zima ulegała w starciu z odwilżą, są mocno naciągane i spreparowane przez określone grupy z konkretnych sfer. Dzisiaj poszedłem to sprawdzić i na potwierdzenie - parę szybkich kadrów, z jeszcze zamarzniętej po całodniowej wyprawie karty.
W ostatnim kadrze, nie wiem czy to ja się tak szczegółowo wpatruję w strukturę pikseli, albo coś pomerdałem przy wywoływaniu - bo widzę piksele. Jutro zerknę na to spokojnym okiem, bo po dzisiejszym wpatrywaniu się w śnieg, percepcję wzrokom mam lekko przesterowaną w kierunku odcieni różu :)
Jakoś ciemnawo i szaro buro :(
6 i 15 dobre a 18 i 20 do poprawy, reszta to rykoszet ;)
Fajna seria ze starociami (też lubię).
Podoba mi się 25 i 26 (to ostatnie ładne szarości). Dla mnie nie bure. Ładnie skomponowane.
Dzięki za odwiedziny, tym razem mała saga industrialna.
Swoją drogą, zawsze zazdrościłem Śląskowi tych wypalonych cegieł, starych kamienic, szarzyzny (sic!), wielkiego przemysłu. Pewnie gdybym tam pomieszkał z rok, dwa, zmieniłbym zdanie.
Industrial ok, z naciskiem na 28 i 30. W tym ostatnim wielki potencjał widzę, te otwory... drabinki...
Za Agą, zburzona ściana na tych dwóch fotkach jest kapitalnym tłem.
z 22 świetne macro by wyszło pod tytułem "rytmy"....
hmmm
widoczki górskie Ci lepiej wychodzą :D
Mnie również fotki industrialne się podobają. 28 wg mnie bardzo dobre. Bardzo dobry kadr, a kolorystyka bardzo ciekawa.
Podobają się z koparką i ostatnie z ludzikami. Ponadto całkiem fajna dokumentacja świata którego świetność się skończyła a na ruinach której powstaje nowe.
Nuda. Pogoda totalnie zapomniała o zakątku w którym mieszkam i nie ma się gdzie pofatygować z aparatem. Siedzę i se jeżdżę z tej nudy suwakami w Ufrawie, wywołując różne raw'y na próbę. I co zaobserwowałem - mam ciągoty do uwypuklania mocnego kontrastu. Może z wiekiem przejdzie :)
Póki co, żeby podkarmić wątek i nie popaść w zapomnienie, trzy wspomnienia sprzed dwóch tygodni, kiedy zima była zimą. Może wywołam u niektóry skrajne emocje :)
33. - ładnie wyszło z tymi kontrastami, ładny kadr...
A już myślałam, że przysiadłeś aby jeszcze ciepłe plony porannej wyprawy zaserwować... :)
33- jest najlepsza z ostatnich trzech zdjęć.
Bardzo ładnie.
Zastanawiam się, ktora kompozycja najbardziej mi się podoba?
Chyba pierwsza bo ma najciekawszy klimat, ostatnia też ładna ale na mój gust trochę za ciemna, jak na to światło i porę dnia.
z ostatnie serii bardzo podoba mi sie 33 :) super kadr, kolorki, wogóle przyjemne ;)
Pozdrawiam
Dla mnie 3, 10, 13, 15, 18, 23 - bardzo na plus - 30 widziałbym w BW...
Dzięki za komentarze.
Chodzą za mną drzewa. Spokojnie, to nic zaraźliwego, a lekarz kazał mi się lepiej wysypiać. Ale z drzewami to jest tak, że marzą mi się kieleckie dywaniki, ale górki u mnie za mocno pofalowane i zalesione... To chodzę z nosem na kwintę i próbuję utrafić w różnych miejscach te drzewka na planie pól i pastwisk... Beskidzkie dywaniki... Też może być to kiedyś czołowy kierunek w fotografii :)
Bardzo ładne dywaniki. Na 35. pięknie się światło układa. Fotografując takie desenie, lubię jak najprostsze kompozycje, lekko uabstrakcyjnione :)
35 bardzo w moim guście...
Jedź do Wetliny, tam na połoninach masz dywaników od groma :)
Acha, 34 mi pasi tylko pierwszy plan ciut za ciemny ?? ale ja się nie znam :P
Mnie się bardziej podoba kadr 34, choć obróbka już mniej ;)
Dzięki za zaglądanie do tego wątku.
Ponieważ piękna zima która przeszła w bure przedwiośnie, nie zachęca i nie stwarza możliwości do terenowych wypadów, nieco reminiscencji z dysku.
Jest rok 2006, jesień która nie może się rozpocząć...
ostatnie ładne.
ok... ale bez szału :/
Fot.37 - fajnie to ujęte ale boli drugi i trzeci plan.W fotografii pejzażu lubię ostro od pierwszego do trzeciego.
Fot.38 - najlepsza MZ z trójki.Dobrze,że kadrowałeś tak aby nie pokazywac zbyt dużo płaskiego nieba,ja poszedłbym dalej i całkowicie je wyeliminował z kadru.
Fot.36 - najsłabsza.Przedni za jasny i za mało go.Krzyż zlewa się z jasnym tłem - tu jako GM aby lepiej zwracał uwagę,dałbym go na ciemnym tle.Przypuszczam,że ostrośc ustawiałeś właśnie na niego aby wydobyc go z otoczenia ale tutaj troszkę to nie zdało egzaminu.
To tak by tyle było moich spostrzeżeń.Fajnie było poczuc trochę lata na Twoich bezdrożach.:)
za e-510 36,37 widziałbym ostre w pełnym zakresie, ja generalnie lubię jak krajobrazy mają większe nasycenie kolorów
Wiecie, poprawność we fotografowaniu widoczków jedno, wrażenia estetyczne - to drugie. Zdjęcie nr. 36 w pełni ostre było by totalnie do kitu. A z tym rozmyciem wygenerowanym przez wiatr i stabilnie ostrym krzyżem, jest już akceptowalne. Fakt, może więcej kontrastu, może bardziej zaakcentowana sylwetka krzyża...
Eh, co za dzień... Nuda i bolące wątpia to kiepski motor działania.
Co tam panie dziejku na tym dysku jeszcze...
A takie trzy ujęcia. Zamek w Niedzicy - nie pamiętam, czy ktoś go od tej strony pstrykał, bo od frontu to chyba każdy zrobił mu zdjęcie. Drugi kadr-krotochwila to skojarzenie wieżyczki z wiadomym zamkiem w Bawarii.
Dobra, na dzisiaj tyle kiepszczenia sobie oczu w starociach :)
39 mi się podoba, choć obróbka dziwna. Czy tam jest lekka mgiełka, czy to PS?
36 spaprałeś (krzywe)
38 - nie wiem gdzie (a chciałby) :)
41 - się podoba :)