Poprzednie lepsiejsze.
Cienie dawały ładny spektakl. W drugim nie są takie wyraziste i niebo, też nie zaciekawe.
Wersja do druku
Poprzednie lepsiejsze.
Cienie dawały ładny spektakl. W drugim nie są takie wyraziste i niebo, też nie zaciekawe.
7 jest ŚWIETNA, bardzo, bardzo mi się podoba.
A, widzisz, grizz, jak to różnie bywa? Bo u mnie jest zupełnie na odwrót :-)
@fotomic: podziękowania serdeczne.
Nie zdążyłem wypowiedziec się o 9-ce a już nowe :)
Napiszę krótko, poprzednie bardziej mi sie podoba. Raz kompozycja, dwa w 10-ce wylazło cuś na niebie, szum czy wyciąganie?
Mnie sie podoba :-)
Powiedz mi proszę czym skanowałeś i w jakiej rozdzielczości. Przepraszam za zawracenie głowy, ale wczoraj robiłem test OM 28/3,5 i potrzebe mi jakieś odniesienie do to moich fotek.
Pozdr.
:-)
Dzięki za komentarze :-)
Fotek nie obrabiam w ogóle poza obcięciem ramki ze skanowania, zmniejszenia i wyostrzenia. To są gołe skany ze skanera :-)
Skanowane w 2400dpi, Epson 4490, oprogramowanie EpsonScan.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mam prostą metodę - jak po tygodniu moja fota mi się podoba, to znaczy, że jest dobra. Faktem jest, że te mają dopiero jeden dzień, wczoraj robione i wołane :-)
9- ładnie umieszczone w kadrze od razu działają kojąco i wiadomo , że to nasza ziemia, do tego subtelne jak to w Twoim wykonaniu szarości i jak się wydaje prosta recepta na sukces
10- to trudniejsze było do wykonania od poprzedniego brakuje mi troche mocniejszego cienia przed wierzbą lecz i tak sie podoba.
Wiejo - dziękuję za miłą uwagę o "szarościach". Traktuję to jako bardzo miły komplement, bo przecież w czarno-białej fotografii o te szarości chodzi i to one są podstawą odbioru zdjęcia.
Wierzby raz jeszcze. Nie mogę obiecać, że to po raz ostatni ;-)
11.
http://flickr.com/photos/grouchysmurf/2421851598/
Pierwsza odsłona MZ najlepsza.
Być może :-) Chcę zaznaczyć tylko dwie rzeczy:
* do odbitek pójdą te i jeszcze parę :-)
* tytuł wątku zobowiązuje :-) Załączam tu knoty, nie przeczę, niemniej są ta knoty, które mi się podobają :-) Staram się Wam oszczędzić oglądania złych zdjęć, których robię dziesiątki.
To jedziemy dalej.
12.
Tantallon Castle Folly sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2371/2479205668_0b46f411da_m.jpg@@AMEPARAM@@2479205668@ @AMEPARAM@@0b46f411da
Szkocja, resztki zamku, nazwy którego nie pamiętam. Ale mogę sobie przypomnieć, gdzieś tu była mapa. Kiedyś ;-)
OM-2n, Zuiko 28mm, filtr pomarańczowy. Agfa APX 100, R09 1+40.
To zdjęcie "rzondzi" :) Bardzo podoba mi się to, że w każdym elemencie zdjęcia widać jakąś formę. No i ten ludek, który jest niby tylko akcentem, ale sprawia, że zdjęcie jest ciekawsze, niż bez niego. Ładnie wyszło z tym filtrem pomarańczowym.
dla mnie jest takie hmmmmmm, własnie jakie ? nijakie ?.
@suchar: :-)
@fotomic: takie miało być, pusto, centralnie. Mi się skojarzyła z Mystem, nie wiedzieć czemu, ta scena, jak ją zobaczyłem. Takie surrealistyczne trochę miało wyjść, pewno nie do końca mi się to udało osiągnąć.
13.
http://flickr.com/photos/grouchysmurf/2480445692/
Parametry, jak w 12-tce, ale, o ile mnie pamieć nie myli, obiektyw to Zuiko 50/1.8, z porańczowym filtrem.
Spojrzałem raz jeszcze i moim zdaniem to zdjęcie jest świetne :)
A kolejne? To mnie jakoś mniej przekonuje. Może muszę je jeszcze trochę pooglądać, ale jakoś na razie mnie nie zatrzymuje.
Próbowałem sobie przypomnieć, z jakim zdjęciem mi się kojarz numer 12 i już wiem. Z tym Koudelki :) Takie skojarzenie. Niby inne, ale pod pewnym względem podobne.
Chyba URL-a zapomniałeś wstawić, suchar :-)
I jeszcze, tak mnie naszła myśl: jak to jest, że mi podobają się zdjęcia (mojego autorstwa), które nikomu - albo prawie nikomu - poza mną się nie podobają? Ktoś z Was też tak ma?
Aaa, racja, już poprawiłem :D
Ja też tak czasem mam. Czasem wiąże mnie ze zdjęciem silny związek emocjonalny, a czasem po prostu mi się podoba, jakby na przekór innym. Ale ostatnio nie mam dobrego pomysłu na zdjęcia, a prawie każdy, jaki mi przychodzi do głowy, albo mi się nie podoba, albo jak już się podoba, to jest niewykonalny :/ A jak już się za coś zabiorę, to nie wychodzi :/
Smerf M.,
Obie fotki mi się podobają. Chciałbym je pokontemplować w dużym formacie.
Wtedy na pierwszym zagrałaby faktura tej pustej łąki wokół samotnej, prostej, surowej budowli oraz wszystkie drobne niuanse świateł na niej, tony na niebie, itd.
Oko stale i stale wędruje na tę samotną bryłę, w ten sposób powstaje pewne niedopowiedzenie, zagadkowość, które wyrasta ponad kompozycyjne znaczenie budowli dla zdjęcia.
Na drugim podoba mi się zestawienie postaci, któraz wspięła się na wzgórze, a przed nią pewnie szeroki widok z drogą będącą rozmytym sladem wędrówki oraz płotem dodającym rytmu, tworzącym czas. Płot opowiada o spacerze, jest znakomitym zapisem wejścia i czekającego zejścia tam w oddali.
Właściwie oba zdjęcia przedstawiaja samotność, przynajmniej ja tak to widzę.
Podobają mi się głębokie cienie na obu fotkach - są wyrobione.
Pzdr, TJ
Twoja ostatnia seria fotek bardzo mi się podoba.Jest w nich pomysł,klimat i to co fotografia cz-b mieć powinna.Gratulacje!
przy zerknięciu na zamieszczone w wątku jakoś nie robi wrażenie ale ta spokojna szarość rozległego terenu i ta niema bez dawnej świetności bryła zamku jakoś mnie podkusiła i kliknęłem sobie na powiększenie a tu po lewej idzie człowiek, na śroku zamek, po prawej droga i z tymi z początku nie widocznymi szczególami zaczęło wszysto nabierać sensu i nadawać nastrojowy ton który zmusza zresztą każdego z nas do innej interpretacji. Kadr 13 na tym przegrodzonym pagórku stojący człowiek i pustka wokół jak dla mnie ponownie kadr wobec którego nie można przejść bez choćby chwili refleksji.
12, 13 - foty miały nazywać się "samotność" - to pięknie to ująłeś. Klimat!!
13 - bardzo fajne. Jest w nim coś przyciągającego uwagę. Z resztą 12, mimo, że kadr stosunkowo pusty również na chwilę zatrzymuje, choćby po to by się zastanowić co autor miał na myśli. Jednak 13 wypada zdecydowanie lepiej.
O, kochani, dzięki za komentarze; naprawdę je sobie cenię, szczególnie, że przypomniały mi one, co naprawdę chciałem pokazać na tych zdjęciach :-) Serio mówię...
Co do powiększeń: na laptoku mam rozdzielczość tysiąc dziewięćset coś na tysiąc coś i zasadniczo nie ma problemu, żebym wklejał obrazki w rozdzielczości 900x600 (900x900), bo takie umieszczam na flickrze i takie mieszczą mi się ładnie na ekranie. Jeśli taka jest wola ludu - możemy się tak umówić; niemniej, wydawało mi się, że mniejsze obrazki, mimo, że mają mniej szczegółów, łatwiej oglądać w mniejszych rozdzielczościach.
Dla mnie rzondzi ostatnia fota (z ludzikiem). Przedostatnia nie.
To nie ludzik.
To moja żona.
Tak czy siak, idziemy dalej. Miałem przerwę w skanowaniu, ale wracam. Tym razem fragment zamku w Edynburgu, Bessa R, Color Skopar 35mm, HP5+, R09.
14.
The spin sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3142/2556005481_842bfe0b99_m.jpg@@AMEPARAM@@2556005481@ @AMEPARAM@@842bfe0b99
zacna fota, zacny sprzęt ;)
ładny rytm. Podoba mi si podejście, między innymi Dżemskiego , do fotografii analogowej tzn - analog to analog- nie czyścimy paproszków podczas skanowania. Jednakże przy tej fotografii paprochy mi przeszkadzają- podajesz na tacy piękny, syntetyczny, czysty kadr, rewelacyjne szarości, które psują brudy i syfy ( małe bo małe ale są )
A zacna :) Niby zgrany motyw, ale ładnie pokazany i bardzo dobrze naświetlony, dzięki czemu obraz jest po prostu ładny. Trochę szkoda tych paprochów, ale zaczynają przeszkadzać dopiero w większej wersji, a i tak można je pominąć.
12 i 13 mają klimat. Takich zdjęc się tak szybko nie zapomina...:wink:
Ano właśnie.
Mnie też te syfy przeszkadzają, napisałem o tym już z pół roku temu to autor odpisał, że to naturalne i analogowe.
Więcej się nie odzywam i nie komentuję.
De gustibus...
Wy to patrzycie na zdjęcie, czy na paproszki? ;-) Tam, gdzie są ewidentne, staram się je usuwać, a gdzie nie... aż tak to razi?
Ktoś oceni kompozycję?
Dziękuję za komentarze, wieczorem postaram się wrzucić więcej paproszków na tle czarno-białych plam :-D
podoba mi się to zdjęcie, a paproszki dodają smaczku. Cyfrowe pokolenie zdaje się tego nie rozumieć ;)
Nie tak Nie tak ;) napisałem , że lubię paproszki. Ale do tej foty mi nie pasują. Podkreślam- MI. Kompozycję i całą otoczkę oceniłem
Razi nie razi,pokazujesz,ze nie do konca dbasz o czystosc sprzetu:wink:.Bardziej pionowe ujecie mnie lepiej podchodzi takiego tematu,mialbys kolo i "kanciastosc" w jednym,do tego cien i swiatlo.
Przy portrecie nie usuwaj "spiochow z oczu nie pozwalaj na leki makijaz i niech bedzie rozczochrana-to takie naturalne,po co niszczyc nature:-P:-P:).
Nie uzywaj zmiekczacza do negatywu,te plamy od wapnia i kurz to normalka:-P:-P:-P.
na moich fotach zawsze jest trochę brudu, czasem nawet bardzo dużo. To zależy od efektu jaki chcę uzyskać no i czasem od tego czy mam pod ręką gruszkę do przedmuchania ;) Kurz jest wszędobylski, więc nigdy nie jest tak, że ma się idealnie czyste foty kiedy skanuje się samodzielnie, czy to na skanerze do negatywów, czy płaskim.
Ludzie zauważają różne rzeczy. Dla jednych ważny jest klimat, kadr i to czy zdjęcie gada, dla innych czy jest prosto, czy nie ma pyłków i szumów, a jeszcze inni widzą tylko podpis i za to jadą fotografa nie pisząc jednocześnie nic o samej fotografii.
Niech żyje ziarno!! Ziarno i paprochy !!