Witaj Helmucie!
Wersja do druku
Witaj Helmucie!
No nareszcie koniec smuta w....wątku Helmutha.
Sie manko:grin:.
ufffffffff :)
Cieszę się z powrotu imiennika. :mrgreen:
Znów będą piony ukośne, poziomy pionowe i takie tam nieokreślone geometryczne bajery, super. :roll: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Saboor ma mapę opracowaną na Łubiance, a te są wyjątkowo precyzyjne. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nooooo w koooooncu :) :) :)
Miło mi, że tyle osób cieszy się z mojego powrotu.
Na pewno są jednak tacy, których to wcale nie cieszy ale to już nie moje zmartwienie :-P
Jeśli o mnie chodzi przyznam, że nawet nie wiedziałem (o banie), nie zauważyłem, Twojej nieobecności. W ostatniej popRAWce brałeś udział, nieprawdaż ? Nawet głosowałem na pracę 03 (nie znając autora, dlatego sie dopytywałem). Jak dla mnie wychodzi, że nie było Cię miesiąc (może trochę więcej, tyle co edycja popRAWki) ? Czasem znikasz na dłużej (czy podobny okres czasu) bez bana. Także ja wogóle nie odczułem Twojej nieobecności:) Także się cieszę z Twojego "powrotu", może i bez wzajemności:), ale też tym specjalnie się nie martwię:)
Jakbym poznał, że to Twoja praca to nie wiem czy bym zagłosował na 03:wink: Żartujemy sobie oczywiście:)
Ostatnio chyba drugi raz głosuję na Ciebie w popRAWce, może mi priv wysyłasz z wskazaniem:wink::grin:
(to też oczywiście żart, jakby ktoś ikonki się nie dopatrzył na końcu wypowiedzi)
Wróćmy do zdjęć.
Jak powiedziałem sporo przepadło ale byłem kilka razy w Szczecinie i zrobiłem nowe :)
Ciemność szybko zapada, chciałem zrobić kilaka zdjęć więc ISO3200 z ręki (coby nie marnować czasu na statyw i długie naświetlanie):
Załącznik 164290Załącznik 164291
Witaj po przerwie.
Wieczory szczecińskie fotograficznie udane.
Chyba troszkę jednak bym rozjaśnił. Nawet nie chodzi o to, że tak w rzeczywistości mogło być, ale bardziej o to aby oglądający coś więcej jednak zobaczył.
Ogólnie jak dla mnie nieco za ciemne. Kadry OK, podobają się.
Na takiej zasadzie można pokazać ciemny zaułek z jednym małym światełkiem (latarnią), tylko czy takie zdjęcie będzie ciekawe dla odbiorcy ?
"Zasadę" - jest wieczór to musi być ciemno na pewno będzie spełniać. Wiesz dobrze, że nie chodzi o szczegóły tylko całościowy odbiór zdjęcia. Zresztą to tylko moje, może i mylne zdanie:)
Fajne te nocne~! i to co w galerii i te dwa mają specyficzny klimat. ciemność go buduje i dopełnia i wystarczajaco dużo widać....
Statyw jest fajnym atrybutem fotografa. Jest głównie po to, aby zrobić dobrej jakości zdjęcie w trudnych warunkach. Nieraz przydaje się by po prostu nad kadrem pomyśleć. IMHO chyba możliwości aparatu zapędziły Cię nie tam gdzie trzeba:grin: Pomijając papkę z ziarna jaką zaserwowałeś, to zupełnie nie dopilnowałeś kadrowania.
Na pierwszym zdjęciu mocno rzuca się w oczy piękny znak w LD, a na drugim w PD kosz na śmieci?
Naprawdę...jakość tych zdjęć nie jest najlepsza.
Mile połechtałaś moją próżność :mrgreen:
To z galerii, po prostu mi się podoba.
Te dwa z wątku, starałem się uratować mimo sporych szumów. To światło (ta pora dnia), ukrywające szczegóły (brud, śmieci, błoto itp) pozwala "obcym" pokazać tylko tę lepszą stronę "medalu". "Tubylcy" i tak wiedzą swoje :-P
---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post był o 21:37 ----------
Tego mi brakowało przez te dwa miesiące :D
Zdaję sobie sprawę ale czy stojąc tam gdzie stałem, mając obiektyw jaki miałem, mogłem pozbyć się tych elementów?
Takie kadry wydały mi się najlepsze, mógłbym jedynie wystemplować przeszkadzajki. Uznałem, że nie ma sensu usuwać czegoś, co można dostrzec tylko po uważnej analizie zdjęcia.
Zdaję sobie sprawę, że w folderze reklamowym, to zdjęcie zdjęcie znaleźć by się nie mogło ;)
rzeczywistość to rzeczywistość, najlepiej ją oglądać oczami w realu a nie na fotografii.
Dla mnie fotografia nie jest prawdziwym odbiciem rzeczywistości. Śmiem twierdzić nawet, że kłamie bardziej niż inne dziedziny sztuk i nie tylko sztuki, ponieważ z założenia i schematów tkwiących w ludziach, powinna ją odzwierciedlać i tak ją traktują, a z drugiej strony daje niesamowicie wielkie możliwości do przekłamywania "zgodnie z prawem" (choćby perspektywa ujęcia, czy odpowiednie naświetlenie) Ja nie traktuję fotografii tylko jako odzwierciedlenia rzeczywistości i nie jest to dla mnie zbiór pikseli, szumów, perfekcyjnego kadru itp.
Dal mnie fotografia to obraz i liczy się jako całość, a na całość oprócz pikseli, składa się wiele innych rzeczy, między innymi klimat, przekaz, temat, treść, pomysł, sposób i oryginalność przedstawienia tematu i kilka innych.
Szumy czy niedociągnięcia w tych fotach mi nie przeszkadzają z prostego względu - po prostu klimat dominuje i reszta schodzi na plan dalszy...
W każdym obrazie inny walor ma dominujące znaczenie, ale jeśli ten konkretny walor, ma wystarczająco silne oddziaływanie, to fotografia technicznie doskonała być nie musi
Dla jednych klimat robią śmietniki i ziarno, dla innych nie.
Bez jaj:wink: Czy tak naprawdę trudno obrócić aparat parę stopni w prawo, albo dać dwa kroki do przodu i unieść lekko w górę?:shock:Cytat:
Zdaję sobie sprawę ale czy stojąc tam gdzie stałem, mając obiektyw jaki miałem, mogłem pozbyć się tych elementów?
To nie jest takie proste (MZ).
W kadrze masz pierwszy plan. Chcesz również pokazać coś w tle i nie chciałbyś aby pierwszy plan to zasłaniał. ITD, ITP czyli tam na miejscu musisz podjąć decyzję- gdzie stanąć, co zmieścić w kadrze.
Z punktu widzenia odbiorcy łatwo jest mówić "jaki problem" ale tam, na miejscu okazuje się, że nie możesz w prawo bo murek, nie możesz w lewo bo gałęzie wejdą w kadr, nie można do tyłu bo skarpa, nie można "w górę" bo będzie za dużo nieba itp.
pisali mądrzy: "de gustibus non est disputandum"... każdy wyraża swoją opinię i ma do tego takie samo prawo jak wszyscy....
Ja ze swoich praw skorzystałam według uznania.
to mój odbiór tego zdjęcia i ja komentowałam nie komentarze, a zdjęcia, oraz odniosłam się do uwag autora...
Pewna różnica!
No i zgoda. Tylko wyobraź sobie, że budynek jest piękną kobietą. Jak myślisz czy ta modelka chciała by mieć obok siebie kosz na śmieci?
Pisząc o jakości miałem na uwadze też fakt, że zdjęcia wyglądają jak zrobione komórką z przed pięciu lat, a techniczne ,możliwości Twojego aparatu zdaje się są znacznie wyższe?
I bardzo dobrze. Można jednak cytować zawartość aby rozwiać wszelkie wątpliwości.
OK
Zmniejszyłem ISO, aparat postawiłem na statywie :)
Załącznik 164311 Załącznik 164310 Załącznik 164312
Witam, usłuchany jesteś chłopak:wink:
Ostatnia wrzuta bardzo mi się podoba a szczególnie środkowe zdjęcie - jest super. Ostatnia wrzuta bije na głowę Twoją poprzednią wrzutę.
Bogdanie nie masz racji, przedostatnie jest lepsiejsze. Ostatnie też jest super jak cała wrzuta ale przedostatnie jest naj.