Ostatnio edytowane przez And.N ; 27.12.15 o 22:27
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Statyw jest fajnym atrybutem fotografa. Jest głównie po to, aby zrobić dobrej jakości zdjęcie w trudnych warunkach. Nieraz przydaje się by po prostu nad kadrem pomyśleć. IMHO chyba możliwości aparatu zapędziły Cię nie tam gdzie trzebaPomijając papkę z ziarna jaką zaserwowałeś, to zupełnie nie dopilnowałeś kadrowania.
Na pierwszym zdjęciu mocno rzuca się w oczy piękny znak w LD, a na drugim w PD kosz na śmieci?
Naprawdę...jakość tych zdjęć nie jest najlepsza.
Mile połechtałaś moją próżność
To z galerii, po prostu mi się podoba.
Te dwa z wątku, starałem się uratować mimo sporych szumów. To światło (ta pora dnia), ukrywające szczegóły (brud, śmieci, błoto itp) pozwala "obcym" pokazać tylko tę lepszą stronę "medalu". "Tubylcy" i tak wiedzą swoje
---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post był o 21:37 ----------
Tego mi brakowało przez te dwa miesiące
Zdaję sobie sprawę ale czy stojąc tam gdzie stałem, mając obiektyw jaki miałem, mogłem pozbyć się tych elementów?
Takie kadry wydały mi się najlepsze, mógłbym jedynie wystemplować przeszkadzajki. Uznałem, że nie ma sensu usuwać czegoś, co można dostrzec tylko po uważnej analizie zdjęcia.
Zdaję sobie sprawę, że w folderze reklamowym, to zdjęcie zdjęcie znaleźć by się nie mogło![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
rzeczywistość to rzeczywistość, najlepiej ją oglądać oczami w realu a nie na fotografii.
Dla mnie fotografia nie jest prawdziwym odbiciem rzeczywistości. Śmiem twierdzić nawet, że kłamie bardziej niż inne dziedziny sztuk i nie tylko sztuki, ponieważ z założenia i schematów tkwiących w ludziach, powinna ją odzwierciedlać i tak ją traktują, a z drugiej strony daje niesamowicie wielkie możliwości do przekłamywania "zgodnie z prawem" (choćby perspektywa ujęcia, czy odpowiednie naświetlenie) Ja nie traktuję fotografii tylko jako odzwierciedlenia rzeczywistości i nie jest to dla mnie zbiór pikseli, szumów, perfekcyjnego kadru itp.
Dal mnie fotografia to obraz i liczy się jako całość, a na całość oprócz pikseli, składa się wiele innych rzeczy, między innymi klimat, przekaz, temat, treść, pomysł, sposób i oryginalność przedstawienia tematu i kilka innych.
Szumy czy niedociągnięcia w tych fotach mi nie przeszkadzają z prostego względu - po prostu klimat dominuje i reszta schodzi na plan dalszy...
W każdym obrazie inny walor ma dominujące znaczenie, ale jeśli ten konkretny walor, ma wystarczająco silne oddziaływanie, to fotografia technicznie doskonała być nie musi
"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs
Dla jednych klimat robią śmietniki i ziarno, dla innych nie.
Bez jajZdaję sobie sprawę ale czy stojąc tam gdzie stałem, mając obiektyw jaki miałem, mogłem pozbyć się tych elementów?Czy tak naprawdę trudno obrócić aparat parę stopni w prawo, albo dać dwa kroki do przodu i unieść lekko w górę?
![]()
To nie jest takie proste (MZ).
W kadrze masz pierwszy plan. Chcesz również pokazać coś w tle i nie chciałbyś aby pierwszy plan to zasłaniał. ITD, ITP czyli tam na miejscu musisz podjąć decyzję- gdzie stanąć, co zmieścić w kadrze.
Z punktu widzenia odbiorcy łatwo jest mówić "jaki problem" ale tam, na miejscu okazuje się, że nie możesz w prawo bo murek, nie możesz w lewo bo gałęzie wejdą w kadr, nie można do tyłu bo skarpa, nie można "w górę" bo będzie za dużo nieba itp.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
pisali mądrzy: "de gustibus non est disputandum"... każdy wyraża swoją opinię i ma do tego takie samo prawo jak wszyscy....
Ja ze swoich praw skorzystałam według uznania.
to mój odbiór tego zdjęcia i ja komentowałam nie komentarze, a zdjęcia, oraz odniosłam się do uwag autora...
Pewna różnica!
"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs
No i zgoda. Tylko wyobraź sobie, że budynek jest piękną kobietą. Jak myślisz czy ta modelka chciała by mieć obok siebie kosz na śmieci?
Pisząc o jakości miałem na uwadze też fakt, że zdjęcia wyglądają jak zrobione komórką z przed pięciu lat, a techniczne ,możliwości Twojego aparatu zdaje się są znacznie wyższe?
I bardzo dobrze. Można jednak cytować zawartość aby rozwiać wszelkie wątpliwości.