ogólnie to ja używam tylko blm1 tych baterii to tylko w ramach testu ale i tak aparat powinien "kilka fot zrobić"
Wersja do druku
serwis wobec tego...
Proszę napiszcie jakich aku używacie to spróbuje.
Uzywam oryginalnego akumulatorka i zazwyczaj dwoch innych wpakowanych do gripa.
Mam wrazenie, ze na jednym oryginalnym aparat dziala mi dluzej, anizeli na tych dwoch w gripie. Nie robilem testow, nie mam na to czasu, a i koszyka na paluszki tez nie uzywalem.
Gripa uzywam tylko ze wzgledu na wygode trzymania. Nie widze poprawy w zasilaniu przy uzywaniu gripa. Jak dla mnie jest z nim cos nie tak.
PS. wciaz czekam na moje baby z serwisu:/
A co kolega taki pewny siebie? dobre alkaliczne paluszki są znacznie lepsze niż jakiekolwiek aku. Nie wspominajac o jednej ''odmianie'' panasoniców (coś koło 5zł sztuka) kiedyś takowe miałem i w wielu urządzeniach nie mogłem ich najzwyczajniej w swiecie rozładowac...
Dobra, zadam pytanie, ktore chodzi mi po glowie od poczatku posiadania E-3...
Czy u Was licznik pokazuje zanizona ilosc zdjec mozliwych do wykonania na karcie?
Juz tlumacze o co chodzi...
Laduje karte 2GB i dostaje informacje, ze moge zrobic 119 zdjec w formacie RAW. W rzeczywistosci na karcie miesci mi sie cos ok 250 lub wiecej. Tez tak macie?
W jakim sensie lepsze? W pilocie mogą wytrzymać 2x dłużej a w aparacie cyfrowym 20x mniej niż aku... Różne urządzenia mają różną specyfikę poboru energii. Tak się składa, że do większości aparatów cyfrowych bat. alkaliczne się nie nadają - nawet te najlepsze wysiadają po kilku klatkach, można je jeszcze długo używać w innych urządzeniach.
A to ciekawe...Bo tak mi się wydaje, że najabrdziej prądozerne urządzenie fotograficzne to lampa..a na dobrych bateriach alkalicznych wypstrzyka około 150 błysków pełną mocą przy czym łądowanie będzie szybsze bo i napięcie taka bateria ma wyższe od aku..a prądowo też wyrabia:) Nie mówię o jakiśc tandetnych lecz DOBRYCH bateriach ALKALICZNYCH:) --> nie zasilałem takimi nigdy aparatu (tego cyfrowego) ale nie wydaje mi się by był to jaki kolwiek problem dla baterii.
Zonkinho, Willow, dzieki za informacje.
Tak jak sie spodziewalem, zadna anomalia. I dobrze. Z drugiej strony jednak szkoda, ze trzeba sobie samemu obliczac ilosc zdjec, ktore zmieszcza sie na karcie.
Ale przecież to łatwo policzyć... Jeden RAW to tak na oko 9 MB, więc na karcie 4GB zmieści się przynajmniej 400 a na 2GB 200. ;)
Choć wiadomo, że przydałoby się mieć dokładne wskazania na zawołanie...
A Ja wrócę do gripa. załączam skan z instrukcji obsługi odnośnie zasilania rodzajem baterii
wynika jak dlamnie z tego że powinienem muc iść do kiosku kupić baterie alkaiczne nieważne jakie i cieszyć się foceniem ale z jakiegoś przypadku tak nie jest i ilość do 500 fot na 2 blm1 to chyba jednak coś jest nie tak
ps. z serwisem jeszcze nie rozmawiałem narazie badam temat
i jeszcze jedno po foceniu w deszczu woda dostała sie między obudowe a szybke wyświetlacza widać na boku plamy jednak do samego wyś. jeszcze nie doszło
Troche offtopicznie sie zrobilo ;)
Ja w FL50 mam accu Sanyo Eneloop (rewelacja), gripa nie mam wiec nie wiem jak to jest, a co do baterii alkalicznych, to jako ciekawostke napisze, ze jedne z najlepszych dostepnych w naszym kraju to...... zolte baterie sprzedawana w sklepach IKEA ;)
I to nie zart w roznych urzadzeniach mialem najrozniejsze Energizery czy Duracele i zadne nie trzymaja tak dobrze i tak wydajnie nie pracuja jak baterie z IKEA (z tego co wiem robi je VARTA).
A zeby do tematu powrocic, E3 to naprawde swietny aparat :) - co prawda uzywa go glownie moja zona, ale przesiadla sie z E-300... najpierw po tym jak powiedzialem jej ile nowy prezent kosztowal troche zla byla, ale po kilku zdjeciach, stwierdzila ze warto bylo.
Nie oceniam jakosci obrazowania itp. bo ja "techniczny" jestem ;).
A mnie to zwisa i powiewa, choć byli tacy, których to skłoniło do zmiany systemu.
Pozdrawiam
Co do baterii z IKEA potwierdzam - znakomite!
londonpeter--> mnie się wydaje, że takie nieszczelności to wina ''partactwa'' podczas produkcji...w końcu body jest ''made in china''..mam nadzieję, że mnie się taki zaciek nie przytrafi, choc ten u Ciebie to chyba nie pierszy przypadek na forum co mnie najbardziej martwi ( jest na forum tej puszki może w chwili obecnej z 50sztuk) i na taka ilośc kilka przypadków tego samego problemu to coś jest nieteges..:(
Pozdrawiam;MicSzu.
A czyścicie tak swój sprzęt?:shock:
http://www.youtube.com/watch?v=2oDvg...eature=related
Było...ja jeszcze nie sprawdzałem i raczej nie sprawdzę szczelnosci w taki sposób xD
Niby już było, ale jest to wkurzające. Mam teraz drugiego E-3 bo pierwszy przebywa po raz czwarty w serwisie. O ile pierwszy nosiłem na pasku i mogę zrozumieć, że muszlę oczną wypchnąłem sobie sam. To w drugim aparacie nie mam paska i noszę go zawsze w ręce. I muszla też mi odpadła w lesie, przy okazji z jakąś zaślepką chyba od lampy. Możliwe jak się raz ją ściągnie i założy to już więcej nie będzie pewnie siedziała. Przykleić jej nie mogę bo nie wchodzi mi do obudowy podwodnej. Takich problemów nie mam z ME-1 w E-510. Można muszle do E-3 gdzieś kupić tanio?
Ja jakoś nie mam (narazie i mam nadzieję, że nie będę miał ) z muszlą problemu--> oby bo kosztuje 100zł:(
taki test szczelności to bez problemów przejdzie. wiem co pisze, kiedyś na rybach taki deszcz mnie zastał że ho ho. Aparat leżał na ziemi i całego go błotem okleiło. najpierw było lekkie mycie w rzece a po powrocie do domu myłem właśnie w taki sposób jak powyżej i nic mu sie nie stało. uszczelnienia są naprawdę solidne i dopracowane.
Kolega jest pewny siebie, gdyby nie byl to by nie pisal banialukow, tak jak kolega! ;-)
Sprawdz! potwierdz!
czesc.Ch.
P.s. nie uzywa sie alkalicznych baterii do zasilania aparatow cyfrowych, padaja natychmiast. Rzeczywiscie w urzadzeniach o malym poborze pradu radza sobie znakomicie, nie maja problemow z samorozladowaniem, ale w aparatach cyfrowych jest odwrotnie! Probowalem.
a ja mam takie pytanie. włożyłem aku 2700mAh i po włączeniu pokazuje że bateria słaba, coprawda to foty trzaska aż miło ale jeszcze niewiem w jakiej ilości poczekamy zobaczymy.czy u Was też tak jest z tym wskaźnikiem że na wpełni naładowanych aku pokazuje czeroną ikonę?
I tak będzie. Naładowane ogniwo Ni-MH ma normalne napięcie pracy ok. 1,25V, które w przypadku baterii alkalicznej oznacza prawie koniec życia... Urządzenia mające wskaźnik stanu baterii typu "dobra/zła" powinny być kalibrowane w zależności od rodzaju źródła zasilania, w praktyce są kalibrowane dla typowych ogniw zalecanych przez producenta. Przykładowo moja stara mp3 ma w setupie nastawę "bat. alk/aku" co przekalibrowuje wskaźnik.
nie wiem skąd te źle działające czerwone wskaźniki, mam oryginalny aku, zapasowy firmy HAMA, kupiony w MM, oba działają bez zarzutu, a nawet pokusiłbym się o danie oceny wyższej zamiennikowi, sygnalizacja słabej baterii pokazuje się w odpowiednim momencie, po pierwszym znaku, zależnie od obiektywu mogę wykonać jeszcze kilkadziesiąt zdjęć.
W mojej ocenie, za dużo oczekujecie od kupionych za parę groszy dziadowskich akumulatorów. W pewnym stopniu cena jest wyznacznikiem jakości baterii