Odp: Sigma 18-35mm f/1,8 - można? można!
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Przeciez jest tez na Nikona, jeno optyczni dostali z mocowaniem Canona, i sie juz Pan Arek tlumaczyl, ze darowanemi koniowi itd.
Obecnie z dwojga złego bardziej atrakcyjny test byłby rzeczywiście pod N tj. D7100 z 24MP matrycą.
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Zaczną pewnie C/N, później dojdzie do tego S.
Gdzieś czytałem, że i Pentax, co także cieszy. W końcu ani ta Sigma, ani korpusy N i C nie mają stabilizacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
No a w Pentax-ie i Sonym to ludzie nie mają się specjalnie nad czym zastanawiać :wink:
Mają - jest parę sporo mniejszych i tańszych konstrukcji 17/18-50mm 2,8.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
A co do mitów. Magia pełnej klatki nadal będzie kwitła, ze względu na obiektywy typu 85mm 1.2. A obiektyw może zrekompensować brak ciekawych odpowiedników 35mm i 50mm w APSC.
W m43 częściowo a dokładnie manualnie mit zrekompensował Voigtlander z 17,5 i 25 0,95 i 50mm 1,1, a niedługo Panasonic 43mm 1,2 w pełni.
Cytat:
Zamieszczone przez
zix
Jest szansa że pojawienie się tego cacka zmieni cos w m43?
Nic nie zmieni w m4/3 ani w 4/3, bo Sigma nie planuje bagnetu pod nie. Zmieni jak już w FF - niejeden zamiast d600 kupi teraz d7100/k-5.
Gdyby wyszło pod 4/3, to niektórzy zastanawialiby się pewnie, czy nie lepiej kupić 7-14mm 4,0 z Sigmą 18-35 1,8 w cenie 14-35mm 2,0.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Szklo Sigmy 18-35/1.8 pewnie jest super ale to szklo wazy niecale 800 g i w dodatku ani do krajobrazu ani do portretu.
Oj tam, oj tam. 18mm da radę, a składanie panoramek nie taka straszna sprawa. Portret z ekw. FF 52,5mm też wygląda ciekawie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Gdyby wyszło pod 4/3, to
Czytałem, że można kupić wersję Nikon i adapter m43<->Nikon firmy Novaflex i mamy Sigmioka na swoich puszkach.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Czytałem, że można kupić wersję Nikon i adapter m43<->Nikon firmy Novaflex i mamy Sigmioka na swoich puszkach.
Bez AF. Dziękuję bardzo.
Przy takim połączeniu już duet S 18-50mm 2,8 z 30mm 1,4 w cenie ww. Sigmy z adapterem wydaje się rozsądniejszym rozwiązaniem.
ciekawe ilu z Was by kupiło tę Sigme pod u4/3?
Sigma ma swój dział projektowy ma też i dział księgowy. Policzyli podumali i doszli do wniosku że forum Olympusclub jest zbyt mało liczebne, więc dali sobie spokuj z u4/3. O 4/3 już nie wspomnę bo to już historia (s105 i s150). Zresztą duże szkło i body u4/3 robi się powiedzmy ... mało kieszonkowe. Idąc za Rafałem C cieszmy się z tego co mamy :-) A jest w czym przebierać.
Minie bardziej przydałby się "czasowstrzymywacz". Ostatnio strasznie mi czas rzeczywisty ucieka. Ale to nie w tym tysiącleciu i nie w tym wątku ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
Sigma ma swój dział projektowy ma też i dział księgowy. Policzyli podumali i doszli do wniosku że forum Olympusclub jest zbyt mało liczebne, więc dali sobie spokuj z u4/3. O 4/3 już nie wspomnę bo to już historia (s105 i s150). Zresztą duże szkło i body u4/3 robi się powiedzmy ... mało kieszonkowe. Idąc za Rafałem C cieszmy się z tego co mamy :-) A jest w czym przebierać.
Minie bardziej przydałby się "czasowstrzymywacz". Ostatnio strasznie mi czas rzeczywisty ucieka. Ale to nie w tym tysiącleciu i nie w tym wątku ;-)
że Jacku Ciebie zacytuję....
Mam Olkowe 14-35/2.0 Mam 2,0 zamiast 1,8
Z PEN-em współpracuje całkiem fajnie. Ostatnio nawet śluba popełniłem tym zestawem. Tak tak, wiem - za poręczny to nie jest, ale z taką Sigmą podobnie by było.
A jakość współpracy ? - trafność AF = 100 %, szybkość AF = 60 % tego jaki daje PEN + 12/2,0
Mnie ten układ wystarcza.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
To chyba nie był Olek, raczej Leica na zamówienie dla jakiegoś szejka.
bo Olympus jest dla pasażerów Gimbus ;-)?
Tak mi się rymło :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
... ;-)
Wciąz nie narzekam na zestaw duże szkła i mały korpus. Jak potrzebuję małe biorę małe, jak chcę jakości, której nie dadzą mi zoomy mikro4/3 biorę duże zoomy i duże stałki. I to by było na tyle. I nie ubolewajcie nade mną, że mi ciężko, nie narzekam nawet gdy nie drukuję z tych obrazków choćby pocztówek. To mój wybór i moja sprawa.
By wymienić moje świetnie zoomy na dedykowane na mikro4/3 musiałbym dostać to czego mi brakuje. Świetne powłoki, świetne w pracy pod słońce, porównywalne do tych z 12/2,0, 45/1,8 czy 7,5/3,5.
Inne mnie nie interesują niezależnie od tego czy to będzie Sigma, Tamron, czy któryś z ojców założycieli systemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Bez AF. Dziękuję bardzo.
Przy takim połączeniu już duet S 18-50mm 2,8 z 30mm 1,4 w cenie ww. Sigmy z adapterem wydaje się rozsądniejszym rozwiązaniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
Używane, hakowalne GH2 - $500
Nowa Sigma ekwiw. 36-70mm f/1.8 - $800
Do wideo a tam AF nie istnieje, super zestaw.
Tak czy siak wychodzi na to, że najlepiej kupić jej Pentaxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Oj tam, oj tam. 18mm da radę, a składanie panoramek nie taka straszna sprawa. Portret z ekw. FF 52,5mm też wygląda ciekawie.
Witam !
To wlasciwie mozna miec panasa 20mm/1.7 i zlozyc sobie panorame a z matrycy 16 Mpix mozna wykadrowac nieco i
mamy obrazek jak 35mm ;) Zyskujemy na gabarytach, jasnosci i cenie ;)
Pozdrawiam