Pod względem przekazywania informacji o stanie baterii. Maja pojecie o przenosnych urzadzeniach rejestrujacych obraz. Taka kamere na kasete to chyba kazdy zna:)
Wersja do druku
Gadki o stanie baterii wydają mi się zabawne... To nie zabawka dla dzieci i każdy kto myśli poważniej o foceniu już dawno ma przynajmniej 2-3 zapasowe ogniwa. Pomijacie jedną rzecz: lepsze wskazania stanu akumulatora mogłyby się wiązać z odejściem od BLM-1 lub jego modyfikacją przez producenta a dopiero wtedy byłby lament, żeby nie powiedzieć rozwolnienie.
nowy soft w E-3 powinien zmienić na lepsze oszczędzanie energii podczas pracy z gripem
Ja używam oryginalnych akumulatorków w zapasie mam dwa. Zdarzały się krótkie wyjazdy podczas to których robiłem przez cały dzień zdjęcia i w momencie kiedy wkładałem rano świeżo co naładowane aku, nie zdarzyło mi się żebym musiał je wymieniać.:cool:
A tak w ogóle polecam oryginalne aku, droższe ale się opłaca i nie będziecie narzekać. Bo w końcu to oryginalne są dedykowane do tego aparatu. Więc zarzuty powinny być kierowane w stosunku do akumulatorów innych firm, a nie E-3.
Apropos zasilania i ogniw - mam w sumie 4 ogniwa BLM-1 (E-510, niestety nie E-3) z gripem Ownusera. Wczoraj robiłem impreze i tylko na 2 załadowanych akku w grip, zrobiłem 2500 zdjęc i praktycznie nie są rozładowane - podejrzewam ze kolejny tysiąc zrobią. Na razie ich nie bede ładował, poleżą, popstrykam jeszcze - zobaczę kiedy będą mieć dość. Owszem, nie uzywam LCD praktycznie do kadrowania (LV) lub przegladania fotek, poza zmianami ustawień ISO,przesłony, migawki itp., a lampę mam zewnętrzną.
Co oryginał to oryginał. Mam gdzies też akku podróbę z tych lepszych, ale kiedyś jak sprawdzałem bez gripa to 400 zdjęc było dla niego max. Dlatego podziekowałem mu i teraz sobie gdzies tam lezy. Ale nie wśród sprzetu którego uzywam.
Czy wyłączasz gripa kiedy tak "leżakuje"? W instrukcji do niego jest napisane żeby wyłączać podczerwień bo czerpie trochę prądu na czuwaniu. Ja wyłączam też drugim przełącznikiem sterowanie, a mimo to po tygodniu akumulator (oryginał Olympus) się rozładował. Może lepiej go wyjmować, a może mam jakiegoś "prądożercę" ?
Jesli chodzi o podczerwień, to mam ją wyłaczoną. Ale grip jest zawsze w pozycji ON. Lezakował juz tydzień z akku i nie zauwazyłem by akumulatory sie rozładowały. Chyba masz faktycznie jakiegoś "prądożdecę". Moze kontakt z serwisem załatwiłby sprawę ? Tym bardziej ze Ty masz oryginał grip, a nie jak ja, taiwańską podróbę :twisted:
W/g mnie czy akku w aparacie, czy akku w gripie powinien trzymac tyle samo na wyłączonym urządzeniu, niezaleznie od 1 czy 2 akku w gripie, zwazywszy na to ze jeszcze jego też wyłaczasz gdy nie uzywasz.
Ja w temacie E-trójki siedzię krótko, bo raptem kilka dni :) ale już na pierwszy rzut oka i pierwsze macanie powiedziedzieć mogę, że jeśli ktoś kiedyś, w zamierzchłych latach 90 trzymał bardziej zaawansowaną lustrzankę (typu Eos 5 czy F90), to bez problemu "łyknie" guzikologię tego aparatu. Nawet instrukcja obsługi wtedy niepotrzebna. Ale jeśli ktoś zaczynał od kompaktowej cyfry i teraz się przesiadł na wyższe modele - może mieć nielada problem. Jest on jednak szybko do opanowania. Resztę dopowiem, jak się z nim obędę - w Bieszczady go zabieram niebawem:)
Tydzien temu oddalem moje baby do serwisu. Dluzy mi sie jak cholera, z domu nawet sie nie chce wyjsc. Jeszcze dwa, trzy tygodnie wegetacjiw swiecie nieutrwalanych obrazow:(
Londonpeter, współczuję problemów z babami Twoimi. Ja swoich na szczęście nie muszę do serwisu oddawać. Jak trzeba to stawiam do pionu zdrowym huknięciem i obydwie chodzą jak szwajcarskie zegarki.
No więc sprawa z gripem do E-510 wyglada tak:
Mam jak pisałem 4 akku BLM-1 (oryginał)
Na 2 szt w gripie zrobiłem 2500 zdjęc. Po tygodniu leżakowania, wziałem aparat na wycieczkę trzasnałem 200 zdjęc, z tego 10 z pilotem IR. Przy ostatnich zdjęciach juz czerwony wskaznik baterii sie pokazał. Wróciłem, wyjałem akku do ładowania, włozyłem kolejny kpl w grip.
Dla mnie bomba.
Olyjan- jak Twój grip ? posłałes do serwisu ?
Ja w E-3 z gripem mam 2 orginalne aku + 2 z Hamy i jak narazie cykam i cykam na orginalnych i sie nie rozładowują, a co do E-400 to też mam grip z Ownusera i mam tam 2x 3900 z maXpowera(kupione na allegro) na 2 takich aku po pełnym załadowaniu jestem w stanie cyknąć do 2 tys fotek więc też nie marudze;p
poruszałem juz ten temat w innym wątku - zwieszanie sie E-3 przy słabych aku.
Wskaźnik baterii sugeruje że aku jest pełne, natomiast aparat w trakcie pstrykania wyłącza się.
Dziś wiem, że to słaby aku, ale i tak nie mam pewności,że rozładowuje sie do końca. Ostatnio po czyms takim( zawieszanie sie aparatu) zapiąłem aku do ładowarki i z ciekawośc sprawdziłem czas ładowania - 3 h - to chyba troche mało jak na pełne ładowanie?
I tak się zastanawiam, jak słaby jest aku, że aparat wariuje i zawiesza się? W e-510 aparat sygnalizował że aku jest rozładowane, ale foty robił do końca, a w e-3 ni cholery - losowo sie wyłącza... bleeeee
mam E-3 od pół roku, nie stwierdziłem żadnych problemów z rozładowaną baterią, zastanawiam, się czy nie pownieneś przeczyścić styków czy to baterii czy to aparatu.
Jeśli zaśniedziały, to może są tu duże straty prądowe podczas zasilania.
Hmmm to trzeba było do razu tak napisać - wyrzucamy kolegę xt6000 z forum bo nie zna się na fotografii, tylko że Wy wszyscy od razu mieliście chipa w głowie z zaprogramowaną 30 letnią praktyką a w ręce dano Wam najlepsze aparaty i najjaśniejsze obiektywy. Myślałem że to wątek o opiniach E-3, ale się pomyliłem, przepraszam, już więcej nie będę Wam zaśmiecał.
Najchętniej to byście chcieli aby te Wasze E-3 stały na ołtarzykach w domu i robiły zdjęcia lepsze od najlepszego aparatu, a złego słowa pod ich adresem powiedzieć nie można, zwłaszcza początkującemu bo nikt początkującym z Was nigdy nie był...zapomniałem.
Dotyczy #482 i dalej.
Miło tak po kimś poskakać, prawda? Najlepiej jak jeden adoruje drugiego i każdy ma na klacie olka.
Nie pozdrawiam.
Ech.. cóż mogę powiedzieć.... kolega w gorącej wodzie kąpany. Myślę że zapewne zmieni system, i prze chwilkę będzie szczęśliwy, a potem znowu będzie mu coś nie pasować. No cóż niektórzy inaczej nie potrafią.
Witam,
u mnie było (.... było, a teraz nie jest) tak samo
w 510 wskaźnik sygnalizował o częściowym rozładowaniu, a w E-3 ma do wyboru stan naładowany lub rozładowany :(
przy słabych aku "zatrzymuje" aparat i dopiero po wyłączeniu go i ponownym załączeniu powraca do pracy. Przy pojedyńczych strzałach nic nie wskazuje, że coś się złego dzieje, ale przy serii już na trzeciej fotce się zawiesza.
Teraz pytanie może do kogoś :
ile można / udało się w E-3 zrobić fotek w RAWie na jednym naładowanym aku ? Ja zrobiłem niecałe 520 i nie zawiesił się jak to wcześniej miało miejsce, ale też nic nie sygnalizował, że słabe aku. Po prostu pojawił się napis "bateria rozładowana" ;)
Wraz z body używałem gripa i dlatego nie wiem czy to wina body czy może grip szaleje
Pozdrawiam
Na I ładowaniu zrobiłem około 700 fotek(trochę w LV)RAW + JPG. Na II ładowaniu około 800. 0 problemów z zawieszaniem czy nagłym rozładowywaniem.
no to nie jestem pocieszony :(
aktualnie nie blokuje się - styki wyczyszczone w gripie, prawdopodobnie pomogło; natomiast martwi mnie brak sygnalizacji częściowego rozładowania aku i ilość fotek zdecydowanie za mała :(
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
a może ktoś z Was używał E-3 z Gripem, w którym zamiast BLM-1 były baterie lub akumulatorki ? ;)
oprócz wagi, bo jest prawie idnentyczna :D ( 2 x BLM-1 = 6 x R6 AA) jaki był możliwy przebieg fotek do zrobienia i przy jakiej pojemności tych aku ?
Ktoś, kiedyś, gdzieś .... na forum napisał, że przy dwóch aku BLM-1 zrobił około 2500 fotek. :?
Przy pojemności 6 aku, każdy np po 2800 mAh powinno sie zrównać z wydajnościa dwóch aku BLM-1 .... a może się mylę jednak .... ;) :D
Pozdrawiam,
Sebu$ , widze , że mamy podobne problemy:), ale ... dzis sie miło zaskoczyłem, lub lepiej powiedzieć, zaskoczył mnie dziś aparacik. Byłem dziś z córką gdzieś tam, i kiedy zacząłem focic , mignął mi w wizjerze sygnał baterii ( że niby juz słaba). I o dziwo strzeliłem jakies 200 fotek z lampą ( głębokie krakowskie piwnice), a aku nawet nie stęknął.
Jak to było? ...bądź tu mądry i pisz wiersze.
Wygląda na to , że aku działa w zależności od pogody i własnego widzimisię raz dłużej raz krócej, choć Twoje sugestie ( grip) , jak i moje odczucia są te same - cosik ten grip daje się we znaki. ( zagroziłem mu że jeśli nadal będzie takie chece robił to się z nim rozstanę :grin: ).
Nadal będę obserwował co się dzieje.
Pozdrawiam
ja również :D
Kupiłem ostatnio te cudo :)
Wiedziałem ,że będzie różnica ale aż taka to się nie spodziewałem .
To co pisaliście wcześniej ,że jasny i duży wizjer , że szybki AF i łapiący w półmroku .
Ale nie wiem czy pisaliście o tym ,że np nie mam możliwości przez przypadek przełączenia AF ze stałego na np na ręczny lub ciągły . Co mnie bardzo wkurzało w E 300 i E 330
Aparat po pierwszej serii zdjęć spisuje się bez zarzutu ale więcej napisze później jak poznam go lepiej .
jest z tego wyjście ;)
ustawiasz w menu AF na :
S-AF+M
lub C-AF+M ..... i dostrajasz ostrość ręcznie pierścieniem na obiektywie :D
Ale on się właśnie cieszy, że nie przełączy tego przypadkowo jak to miał w starszych korpusach ;]
Co do aku to nie mam gripa. W sumie już kilka osób na forum sygnalizowało problemy z baterią w czasie gdy grip jest w użyciu. Może jakaś wadliwa partia?
sorki, nie miałem E-300 i 330 :?
zrozumiałem, że potrzebuje przełącznika manual / auto :(
ale już wyjaśnione :D
właśnie tak ciesze się ,że przez przypadek nie włącze czegoś czego nie chcę
A ja za e3 mam takie problemy:
- zawiesza sie ale wiem że to wina zasilania. na 2 oryginalnych blm1 ok 500 fot, wynik oczywiście z podpiętym gripem.
- a na bateriach (paluszkach) zaznaczam najlepszej klasy paluszkach to jest ok 5 raw i zawiecha.
i kto oprucz mnie tak ma rączki do góry.
jestem niemal pewien że to grip bo ta sama bateria po prawej stronie w gripie padocha dokumentna a po lewej jeszcze działa.
zapytacie czemu gripa nie odepnę? bo z nim zdecydowanie wygodniej i nierobie ostatnio więcej jak kilkanaście fot na tydzień bo niemam czasu.
ps. a w 12 60 swd mi przednia soczewka od środka paruje i niejest to wina uszczelnień na tubusie tylko żle wklejona. bo jak ktoś niewie to przednia soczewka jest sklejana w tuleji z drugą element nierozłączny
za wszystkie bł. ort. przepraszam.
ok, po pewnych naradach z Sebu$iem, doszlismy do wniosku, że to chyba jednak nie problem z gripem, ale z firmware.
A o co chodzi dokładnie: na stronie oly, przy body e-3 jest zakładka "aktualizacja firmawe", i jest tam opisany właśnie problem zawieszającego się aparatu, oraz niewłaściwie działającego wskaźnika stanu naładowania aku.
Cytat ze strony:
"Zawieszanie się aparatu po pobraniu nowego firmware’u, 15.02.2008
• Zjawisko to występuje, jeśli przed aktualizacją firmware’u do menu dodano poprzez oprogramowanie Olympus Master 2 (lub Olympus Studio 2) jakakolwiek inną wersję językową niż domyślna. Po aktualizacji do najnowszej wersji firmware’u (E-3: wersja 1.1/E-510: wersja 1.3), aparat może ponownie uruchomić się po naciśnięciu przycisku IS odpowiadającego za funkcję stabilizacji obrazu.
Rozwiązanie problemu:
• Można to rozwiązać poprzez pobranie żądanej wersji językowej i dodanie jej do menu aparatu. Z tego względu, że ten sam język nie może być pobrany jako dodatkowy język, prosimy, by najpierw pobrać inny język, a dopiero później ten, który użytkownik chce faktycznie wgrać do aparatu. Proces jest taki sam dla oprogramowania Olympus Master 2 oraz Olympus Studio 2.
Uwaga:
• Zjawisko to nie występuje, jeśli do menu aparatu nie została dodana opcjonalna wersja językowa lub gdy oprogramowanie Olympus Master 2/Olympus Studio 2 używane jest w systemie operacyjnym Macintosh. W takich przypadkach nie trzeba korzystać z przedstawionego powyżej rozwiązania.
Jest to typowy problem w Windows i zostanie rozwiązany w przyszłości poprzez aktualizację oprogramowania Olympus Master 2/Olympus Studio 2."
Kombinowaliśmy troszkę z tym aktualizowaniem no i pewnie okaże się jak to będzie. Na ten moment, moge powiedzieć, że aku w gripie starcza na ok 500 fotek, a wskaźnik naładowania pokazuje stan faktyczny. Póki co, body zwiesiło się, ale zaraz po tym fakcie, na panely wyskoczył komunikat o rozładowanym aku. Wyglada na to, że sytuacja wraca do normy - aku działa jak należy, wskaźnik pokazuje prawdę. Czy tak będzie dalej, zobaczę i dam znać.
Pozdrawiam</B>
Faktycznie masz cos do bani. :shock:
na dwóch aku 500 fotek ? to tak o jakieś 2000 za mało ;)
Teraz testuję na paluszkach aku i już mam zrobione ok 200 fotek i dalej działa. (wsztystkie w raw`ie) ale że, .... aż 5 u Ciebie ?! :shock: :shock: :shock: i się zawiesza ... :shock:
Spróbuj zrobić to co ja i zeman2 zrobiliśmy z firmware, czyli dołóż inna wersję językową i możliwe, że błąd ustąpi, ale to tylko teoria, resztę pokaże życie
Pozdrawiam,
Panowie - nie kombinujcie tylko zróbcie dokładnie to, co podaje instrukcja aktualizacji oprogramowania, którą cytowaliście. Kombinowanie kończy się często czyms przeciwnym do zamierzonego celu. Jesli macie z tym problem wyślijcie aparat do serwisu.
Z całym szacunkiem, ale Twój głos nie wnosi niczego w ten podtemat dotyczący problemów z zasilaniem i zawieszaniem sie aparatu.
Jeśli doczytasz uważnie instrukcję , którą cytowałem okaże się, że jednak trzeba KOMBINOWAĆ, a dlaczego ? - doczytaj proszę. ( ewentualne wątpliwości co do instrukcji z chęcią na PW co by nie naśmiecić zbytniu w wątku)
pozdrawiam
zeman, lessie ma rację. Po prostu powoli przestudiuj i krok po kroku zrób wszystko od nowa ale z instrukcją w ręku
czy sprawa nie sprowadza się do tego, że mając problem z zawieszką związany z zasilaniem i aktualizacją firmware należy postąpić tak jak podaje producent i problem powinien zniknąć?
Jaśli zrobłeś tak i nadal nie zniknął to albo to źle zrobiłeś albo jest coś nie tak z body, więc należy przestać kombinować tylko wysłać sprzęt do serwisu gdzie wgrają najprawdopodobniej nowy soft.
Tyle w temacie.
wywołany do odpowiedzi sie poczuwam :wink:
wracając do tematu instrukcja - napisana jest niejasno - "język żądany", "język domyślny"... np. Ze strony oly mozna sobie ściągnąć kilka języków np słowacki, słoweński, grecki...(po polskim ani śladu) i tu pierwsza zagwozdka, no ale jeszcze raz odsyłam własnie do tej instrukcji, kto przeczyta i spróbuje pójść właśnie krok po kroku ten nie będzie wiedział o co chodzi... a może ze mnie jakiś taki niekumaty gość?
Tak zupełnie dla własnej ciekawości ( Lessie, Zibi) spróbujcie przeczytać to co sugeruje oly
pozdrawiam
tak tylko te do 5 to jest bez stabilizacji i podglądu bo z tymi funkcjami to ani 1 foty nie zrobi.
kiedyś na nóweczkach batyeriach diuracel udało mi sie zrobic ok 10 fot i było to w słoneczny dzień. a co radzicie zrobić z słoikiem? coprawda udało mi sie odparować z soczewki ale niebardzo mam do niego zaufanie
ps. właśnie dodałem język i na nówezkach bateriach energizer ultimate liczba fot "0". po wł zasilania status bateri na zielono, próba zrobienia foty a tu NIC zawiecha. kolejnych 5 prób i tak samo.no i chyba czeka mnie rozmowa z serwisem