Zobacz pełną wersję : Gatki popRAWkowe gadki truizmy wszelakie
Więc jest nawet przygotowana specjalna edycja. Czego chcieć więcej, jedyne co, to trzeba się dokopać do "pudła" i zastrzec kierownikowi :smile: :smile:
Wilk syty i owca cała :smile:
Inną ciekawą kwestią jest, dlaczego tak rzadko jest wybierana :smile:
Najczęściej przyznaje, ja wybieram rodzaj edycji tylko dlatego, że wysyłający nie korzystają z tego prawa. Dlaczego, tak rzadko wybieram ten rodzaj edycji, ano nie chcę za bardzo ograniczać "twórczą inwencję" autorów prac:smile:. Nie każde zdjęcie moim zdaniem również "pasuje" do tego rodzaju edycji. Tu bardziej widziałbym przykładowo portret, czy coś w rodzaju tej podlinkowanej edycji. Trzecia sprawa, należy się wówczas także liczyć, że więcej prac będzie do siebie podobnych co nie jest dobrze odbierane, czy wręcz krytykowane. "Na co tu głosować, jak wszystkie prace podobne", podobne głosy się pojawiały od przeciwników głosowania w tym konkursie. Nudy jednym słowem:wink:, "co innego fotografia, miesiąca, roku, Oly Rulez, tam jest wybór"
Nie szukajmy dziury w całym. :cry:
Bawmy się dalej. :mrgreen:
PS.
Głosujcie na mnie i Bogdana. :mrgreen:
Tym czasem prosi się o ustawienie głosowania tak, aby Martyniuk nie miał szansy zaistnieć.Pomyliła Ci się szansa zaistnienia z promocją.
Szansę zaistnienia ma każdy, kto zdecyduje się wziąć udział. Promocją jest nagradzanie (przyznawanie punktów) najlepszych/najpopularniejszych prac.
Szkoda, że obecny system przyznawania puntów pozwala promować niekoniecznie najlepsze prace.
To jest jedyna szansa na podnoszenie poziomu prac.Daj spokój!
Masz jeszcze złudzenia, że komukolwiek zależy na poziomie? Chodzi o zabawę dla mas, coś jak Sylwester Marzeń pod Tatrami.
Bawmy się więc i pozwólmy kierownictwu trwać w poczuciu zapewnienia dobrej rozrywki userom.
... Chodzi o zabawę dla mas, coś jak Sylwester Marzeń pod Tatrami.
Bawmy się więc i pozwólmy kierownictwu trwać w poczuciu zapewnienia dobrej rozrywki userom.
Amen 6znaków
W zasadzie to wszystko mi się pomyliło, wręcz napiszę, że macie świętą rację, amen amen i amen.
Bez odbioru [emoji23]
Pytanie, czy po tej dyskusji znajdzie się ktoś, kto wyśle swoją pracę na konkurs poprawkowy. :cry:
Choć jak mówią : Do odważnych świat należy. :mrgreen:
Pomyliła Ci się szansa zaistnienia z promocją.
Szansę zaistnienia ma każdy, kto zdecyduje się wziąć udział. Promocją jest nagradzanie (przyznawanie punktów) najlepszych/najpopularniejszych prac.
Szkoda, że obecny system przyznawania puntów pozwala promować niekoniecznie najlepsze prace.
Daj spokój!
Masz jeszcze złudzenia, że komukolwiek zależy na poziomie? Chodzi o zabawę dla mas, coś jak Sylwester Marzeń pod Tatrami.
:):):) ja nie stąpam mocno po ziemi .... ja bujam w obłokach. :)
Marzenia trzeba mieć. Łatwiej z nimi przetrwać w lesie pełny wilków :mrgreen:.
Pytanie, czy po tej dyskusji znajdzie się ktoś, kto wyśle swoją pracę na konkurs poprawkowy. :cry: Nie bądź naiwny!
Jesteś już na tyle długo na tym forum, żeby wiedzieć- ta (ani żadna inna) dyskusja nic nie zmieni. Następne edycje odbędą się na dotychczasowych zasadach ku obopólnemu zadowoleniu. :wink:
Nie bądź naiwny!
Jesteś już na tyle długo na tym forum, żeby wiedzieć- ta (ani żadna inna) dyskusja nic nie zmieni. Następne edycje odbędą się na dotychczasowych zasadach ku obopólnemu zadowoleniu. :wink:
No! To by było na tyle...:roll:
...Szkoda, że obecny system przyznawania puntów pozwala promować niekoniecznie najlepsze prace.
Nie ma żadnej gwarancji, że inny system przyznawania punktów jakoś diametralnie spowoduje, że będą promowane tylko "najlepsze" prace.
Proste pytanie, mamy (między innymi w stawce 10 prac) dwie prace na podobnym poziomie technicznym, jedna w kolorze, druga w B&W, która jest "lepsza" ?
Mam do dyspozycji jeden głos (po zmianach by nie promować "gorszych prac"), na którą powinienem zagłosować i dlaczego ?
...akurat w FR jest dla mnie za małoooooo głosów. Tu sprawa dotyczy chyba poprawki .....
Nie widzę tu specjalnie różnicy.
Daj spokój! Masz jeszcze złudzenia, że komukolwiek zależy na poziomie? Chodzi o zabawę dla mas, coś jak Sylwester Marzeń pod Tatrami.
Moje "poczucie/nie poczucie" ma tu najmniejsze znaczenie. Nic na siłę... Helmuth jeśli chcesz wprowadzić zmiany z korzyścią dla tej zabawy naprawdę nie ma problemu. Przyspawany do stołka nie jestem:smile:. Nie ma żadnego problemu z zmianą prowadzącego. Może faktycznie potrzeba kogoś z świeżym/innym spojrzeniem na ten konkurs. Krytykuje się zawsze łatwiej, trochę trudniej jest będą po "drugiej stronie", mając takie, a nie inne realia na forum dotyczące chociażby skryptu i na co pozwala. Jakby co będę trzymał kciuki za powodzenie. Jaka więc męska decyzja ? Podejmiesz się wyzwania, aby wprowadzić korzystne według Ciebie zmiany.
PS.
Do zmian, które były proponowane i są w realiach forum do wprowadzenia (3 Ankiety, bądź tylko jeden głos), nie jestem przekonany (nie podobają mi się - pisałem dlaczego), dlatego uważam iż powinny nastąpić wraz z zmianą prowadzącego.
Helmuth jeśli chcesz wprowadzić zmiany z korzyścią dla tej zabawy naprawdę nie ma problemu. Przyspawany do stołka nie jestem:smile:. Nie ma żadnego problemu z zmianą prowadzącego.Żeby w przyszłości nie było niedomówień- nie czyham na Twój stołek.
Dodam, że ktokolwiek będzie prowadzącym, jeżeli będę miał jakieś uwagi to je wyartykułuję. :wink:
I to by było na tyle.
Żeby w przyszłości nie było niedomówień- nie czyham na Twój stołek.
Nawet o tym nie pomyślałem. Dla podniesienia poziomu tej zabawy chętnie oddam "ster" w inne ręce. Szkoda, że nie chcesz się tego podjąć mając pomysły na usprawnienie konkursu. Piszę całkowicie serio. W Retronaprawie nie masz dużo zajęcia, może jednak się zdecydujesz ?
Nie ma żadnej gwarancji, że inny system przyznawania punktów jakoś diametralnie spowoduje, że będą promowane tylko "najlepsze" prace.
Proste pytanie, mamy (między innymi w stawce 10 prac) dwie prace na podobnym poziomie technicznym, jedna w kolorze, druga w B&W, która jest "lepsza" ?
Mam do dyspozycji jeden głos (po zmianach by nie promować "gorszych prac"), na którą powinienem zagłosować i dlaczego ?
Nie widzę tu specjalnie różnicy.
Moje "poczucie/nie poczucie" ma tu najmniejsze znaczenie. Nic na siłę... Helmuth jeśli chcesz wprowadzić zmiany z korzyścią dla tej zabawy naprawdę nie ma problemu. Przyspawany do stołka nie jestem:smile:. Nie ma żadnego problemu z zmianą prowadzącego. Może faktycznie potrzeba kogoś z świeżym/innym spojrzeniem na ten konkurs. Krytykuje się zawsze łatwiej, trochę trudniej jest będą po "drugiej stronie", mając takie, a nie inne realia na forum dotyczące chociażby skryptu i na co pozwala. Jakby co będę trzymał kciuki za powodzenie. Jaka więc męska decyzja ? Podejmiesz się wyzwania, aby wprowadzić korzystne według Ciebie zmiany.
PS.
Do zmian, które były proponowane i są w realiach forum do wprowadzenia (3 Ankiety, bądź tylko jeden głos), nie jestem przekonany (nie podobają mi się - pisałem dlaczego), dlatego uważam iż powinny nastąpić wraz z zmianą prowadzącego.
Już śpieszę z odpowiedzią Andrzeju.
Uważam że jakikolwiek proces weryfikacji, wyboru czy oceny musi mieć określone kryteria. Czym jaśniej i precyzyjniej są one określone, tym proces wyboru przebiega łatwiej. Im bardziej są zagmatwane, nieokreślone i niesprecyzowane tym bardziej utrudniają podjęcie decyzji.
Gdyby kryteriami wyboru w poprawce byłyby "technikalia", to wybór dla średnio widzącej :) osoby nie stanowi problemu. Wszyscy doskonale potrafimy zidentyfikować czy zdjęcie jest kontrastowe, nie za ciemne ... ble ble ble wszyscy wiemy o co chodzi.
Gdy jednak do głosu dochodzi kryterium "lepszości bo mi się bardziej podoba" to nie ma szans na sensowny wybór. Ja np. nie lubię przepalonych chmur, ale innemu koledze to nie przeszkadza i będzie promował felerną fotę bo to nie problem i jemu si e podoba :). Ile osób, tyle możliwych scenariuszy i rozproszenie głosów.
Jakoś nie kojarzę innego współzawodnictwa, które posiadało by tak nieokreślone kryteria oceny. Bo albo ma być najszybciej , albo najwyżej , albo najdalej....... ale nie ma kryterium, bo mi się podobała zawodniczka:) .... albo miała czadowe buty ....
I w tym upatruję przyczyny problemów. Brak konkretnych jasno określonych kryteriów. Amen ::mrgreen:
Dalej mamy..... dwie podobne prace kolor i B&W . A ja się pytam, jakie zdjęcie przysłał do obróbki poprzedni zwycięzca . Kolorowe czy B&W. Przysłano foto kolorowe robimy w kolorze. Przysłał B&W to robimy w takiej wersji. I nie ma problemu ...
Już pisałem że ucieczka w B&W wynika najczęściej z powodu nie radzenia sobie z edycją w kolorze. Często zdarzają się zdjęcia trudne w obróbce z powodu mieszanego światła. A w B&W problem znika. Dodatkowo jest to nie fair w stosunku do kolegów którzy podejmują wyzwanie i robią w kolorze.
Napisałem że ......akurat w FR jest dla mnie za małoooooo głosów. Tu sprawa dotyczy chyba poprawki...
Andrzeju dla mnie jest zasadnicza różnica. W poprawce mamy jedną fotografię, którą wiele osób stara się jak najlepiej obrobić. I można w takiej sytuacji wybrać jedną pracę. Może być to trudne, ale jest możliwe.
W przypadku FR gdzie trafiły 23 najlepsze zdjęcia z minionego 2019 roku z różnych dziedzin fotograficznych. I w takiej sytuacji wyraźnie istnieje potrzeba posiadania kilku głosów. Nie każdy przecież lubi robale, portrety czy landszafty. Więc jest to bardzo miły ukłon w kierunku głosujących. I moim zdaniem potrzebny.
miłego :)
Już śpieszę z odpowiedzią Andrzeju.
Uważam że jakikolwiek proces weryfikacji, wyboru czy oceny musi mieć określone kryteria. Czym jaśniej i precyzyjniej są one określone, tym proces wyboru przebiega łatwiej. Im bardziej są zagmatwane, nieokreślone i niesprecyzowane tym bardziej utrudniają podjęcie decyzji.
Gdyby kryteriami wyboru w poprawce byłyby "technikalia", to wybór dla średnio widzącej :smile: osoby nie stanowi problemu. Wszyscy doskonale potrafimy zidentyfikować czy zdjęcie jest kontrastowe, nie za ciemne ... ble ble ble wszyscy wiemy o co chodzi.
Gdy jednak do głosu dochodzi kryterium "lepszości bo mi się bardziej podoba" to nie ma szans na sensowny wybór. Ja np. nie lubię przepalonych chmur, ale innemu koledze to nie przeszkadza i będzie promował felerną fotę bo to nie problem i jemu si e podoba :smile:. Ile osób, tyle możliwych scenariuszy i rozproszenie głosów.
Jakoś nie kojarzę innego współzawodnictwa, które posiadało by tak nieokreślone kryteria oceny. Bo albo ma być najszybciej , albo najwyżej , albo najdalej....... ale nie ma kryterium, bo mi się podobała zawodniczka:smile: .... albo miała czadowe buty ....
I w tym upatruję przyczyny problemów. Brak konkretnych jasno określonych kryteriów. Amen ::mrgreen:
Jakoś nie bardzo sobie wyobrażam aby w popRAWce były jasno określone kryteria wyboru. Jak to w praktyce miałoby wyglądać ? Jakieś propozycje ?
Jakie kryteria wyboru są w Fotografii Roku, czy Miesiąca ?
...Dalej mamy..... dwie podobne prace kolor i B&W . A ja się pytam, jakie zdjęcie przysłał do obróbki poprzedni zwycięzca . Kolorowe czy B&W. Przysłano foto kolorowe robimy w kolorze. Przysłał B&W to robimy w takiej wersji. I nie ma problemu ...
Zdjęcie wysłane jest zawsze w kolorze bo to przecież RAW.
...Już pisałem że ucieczka w B&W wynika najczęściej z powodu nie radzenia sobie z edycją w kolorze. Często zdarzają się zdjęcia trudne w obróbce z powodu mieszanego światła. A w B&W problem znika. Dodatkowo jest to nie fair w stosunku do kolegów którzy podejmują wyzwanie i robią w kolorze.
Osoba wysyłająca RAW do obróbki może zastrzeć, że prace mają być w kolorze. Innych wówczas nie przyjmę. Prawie nikt z tego nie korzysta.
Bywają zdjęcia, które lepiej wyglądają w B&W, a kolor niepotrzebnie rozprasza. Oceniając wysłaną pracę oceniamy również pomysł na zdjęcie (na ten surowy RAW) moim zdaniem. Przykładowo kadrowanie do obróbki bym nie zaliczył, a również wpływa na to czy zdjęcie podoba się bardziej, czy mniej. Należałoby "zakazać" kadrowania, tak jak i B&W ?:wink: Praca w popRAWce powinna także się podobać.
Ile osób, tyle będzie różnych opinii.
Jakoś nie bardzo sobie wyobrażam aby w popRAWce były jasno określone kryteria wyboru. Jak to w praktyce miałoby wyglądać ? Jakieś propozycje ?
Jakie kryteria wyboru są w Fotografii Roku, czy Miesiąca ?
Zdjęcie wysłane jest zawsze w kolorze bo to przecież RAW.
Osoba wysyłająca RAW do obróbki może zastrzeć, że prace mają być w kolorze. Innych wówczas nie przyjmę. Prawie nikt z tego nie korzysta.
Bywają zdjęcia, które lepiej wyglądają w B&W, a kolor niepotrzebnie rozprasza. Oceniając wysłaną pracę oceniamy również pomysł na zdjęcie (na ten surowy RAW) moim zdaniem. Przykładowo kadrowanie do obróbki bym nie zaliczył, a również wpływa na to czy zdjęcie podoba się bardziej, czy mniej. Należałoby "zakazać" kadrowania, tak jak i B&W ?:wink: Praca w popRAWce powinna także się podobać.
Ile osób, tyle będzie różnych opinii.
Możemy oceniać tak zwane "wartości artystyczne"cokolwiek to znaczy. Czyli coś co jest niesprecyzowane , nieokreślone i zależne od pogody i humoru :)..... a nawet od współmałżonka :mrgreen:.
Albo oceniać stronę techniczną wykonania pracy. Brak przepałów, wypełnienie histogramu, kolor, detal. kontrast, odszumienie, wyostrzenie..... przecież to wszystko decyduje o postrzeganej jakości zdjęcia. Decyduje o tym czy odbierasz je jako dobre czy złe.
Piszesz że masz prawo do interpretacji.... Ok ale w granicach tego co jest zapisane w RAWie. Skoro nie wolno mi dodawać obcych elementów do fotki, to dlaczego mogę zrobić obrabiając nocną fotkę z nocy dzień i jest wszystko ok? Ten dzień nie jest "obcym " elementem obrazu?
Lepszość w tym wypadku powinna polegać na najlepszym oddaniu nastroju nocy. A nie zmianę jego treści pod przykrywką INTERPRETACJI .
Jeśli męczymy już te biedne RAWy, to wynieśmy z tego coś dla siebie. Zdobywanym tu doświadczeniem budujemy swój kapitał. Nikt nam go już nie odbierze :). Uciekając od wyzwania oszukujemy innych i samych siebie. Cofamy się. :(
Napisałeś ....Zdjęcie wysłane jest zawsze w kolorze bo to przecież RAW.
A jest możliwość zrobienia zdjęcia B&W Twoją puszką? Bo moją tak,i mam wtedy RAWa..... chyba B&W :)
Właśnie domyślnym powinno być to, że fotkę robimy w takiej konwencji, w jakiej została dostarczona do Ciebie. Jeśli autor chce inaczej powinien to zgłosić Tobie.
Bo jeśli dostarczę RAWa w B&W to chyba nie będzie pytań i chętnych na robienie go w kolorze... :)
Chociaż kto wie..... chyba nie doceniam siły twórczej interpretacji :).
I nie odbieraj mojej pisaniny jako przypierdzielania się do Ciebie. Prowadzisz poprawkę sprawnie i bezproblemowo i szacun za to.:) .
Chodzi mi wyłącznie o rzeczową dyskusje na poziomie :). Wszak każdy ma prawo do innego widzenia świata.... i pochwalenia się tym :mrgreen:.
Napisałeś ....Zdjęcie wysłane jest zawsze w kolorze bo to przecież RAW.
A jest możliwość zrobienia zdjęcia B&W Twoją puszką? Bo moją tak,i mam wtedy RAWa..... chyba B&W :)
NIE
Jeśli masz zapis JPG + RAW ->> dostaniesz JPG w cz.b (B&W); RAW będzie w kolorze. Sprawdzone na Olkach, nie wiem jak w Panasie i innych puszkach.
... Skoro nie wolno mi dodawać obcych elementów do fotki, to dlaczego mogę zrobić obrabiając nocną fotkę z nocy dzień i jest wszystko ok? Ten dzień nie jest "obcym " elementem obrazu? ...
Możesz podać przykład (link) do popRAWki gdzie ktoś ewidentnie z nocy zrobił dzień (w ramach edycji Klasyka) ? Nie powinienem takiej pracy przyjąć i wówczas mój błąd. Nie wykluczam, że mogło się tak zdarzyć, aczkolwiek nie wydaje mi się. Taka ingerencja jest dopuszczalna w edycji Nasze wizje.
Czasem są prace takie powiedziałbym na granicy (moim zdaniem) dopuszczalnej obróbki w edycji Klasyka. Mam wówczas dylemat, przyjąć czy odrzucić (nie raz tak się zdarzało) taką pracę. Nie chciałbym być też zbyt restrykcyjny i takie "na granicy" się na pewno pojawiały.
...Napisałeś ....Zdjęcie wysłane jest zawsze w kolorze bo to przecież RAW
A jest możliwość zrobienia zdjęcia B&W Twoją puszką? Bo moją tak,i mam wtedy RAWa..... chyba B&W :smile:
Chyba, czy na pewno, bo to jest istotne. Zdjęcie oczywiście w B&W mogę zrobić (JPG), ale RAW pozostanie w kolorze (jeszcze dla pewności sprawdzę jak wrócę z pracy:smile: )
...Właśnie domyślnym powinno być to, że fotkę robimy w takiej konwencji, w jakiej została dostarczona do Ciebie. Jeśli autor chce inaczej powinien to zgłosić Tobie.
Zgoda.
...Bo jeśli dostarczę RAWa w B&W to chyba nie będzie pytań i chętnych na robienie go w kolorze... :smile:
Sądzę, że nie:smile:. Przyznam, nie spotkałem się z RAW-em w B&W.
I nie odbieraj mojej pisaniny jako przypierdzielania się do Ciebie. Prowadzisz poprawkę sprawnie i bezproblemowo i szacun za to.:smile: .
Chodzi mi wyłącznie o rzeczową dyskusje na poziomie :smile:. Wszak każdy ma prawo do innego widzenia świata.... i pochwalenia się tym :mrgreen:.
Spoko, rzeczowa dyskusja zawsze wskazana.
Możesz podać przykład (link) do popRAWki gdzie ktoś ewidentnie z nocy zrobił dzień (w ramach edycji Klasyka) ? Nie powinienem takiej pracy przyjąć i wówczas mój błąd. Nie wykluczam, że mogło się tak zdarzyć, aczkolwiek nie wydaje mi się. Taka ingerencja jest dopuszczalna w edycji Nasze wizje.
Czasem są prace takie powiedziałbym na granicy (moim zdaniem) dopuszczalnej obróbki w edycji Klasyka. Mam wówczas dylemat, przyjąć czy odrzucić (nie raz tak się zdarzało) taką pracę. Nie chciałbym być też zbyt restrykcyjny i takie "na granicy" się na pewno pojawiały.
.
Andrzeju nie o to chodzi, że robię Ci zarzut że taka praca się znalazła. Nie chce mi się szukać, a być może to nie poprawka tyko rawki .....to i tak bez znaczenia.
Przyjmijmy, że to był przykład..... no chyba że się będziesz upierał :)
Chodzi mi o to, aby zachowywać zdjęcie w oryginalnej postaci i charakterze.
Głosując na jakąś pracę chcę mieć przekonanie, że wynik końcowy nie jest dziełem przypadku. Ze jest to dzieło :) wypracowane i dopieszczone na ile stać było w tym momencie autora.
Kwestia którą kiedyś poruszałeś... presety. Kto jest autorem zdjęcia w którym wykorzystano komercyjne, a nie własne presety? I czy aby mieści się to w formule współzawodnictwa na najlepiej wysmażonego RAWa?
Możemy właściwie korzystać tylko z wywoływarek. Ich zadaniem jest poprawne wywołanie zdjęcia z minimalną interpretacją. Mało jest w nich narzędzi do rozwinięcia skrzydeł fantazji, choć LR cz DT pozwalają na bardzo wiele. Weryfikacja uczciwości autorów prac jest prawie nie możliwa. I kto miał by ochotę i czas to robić...
Opierać się musimy na uczciwości kolegów. Niestety nie wszyscy, za każdym razem produkują prace bez "wspomagania" , Jakieś lokalne niestaranne gradienty czy ślady po maskach.... Ja rozumiem że początkującym często ciężko jest ogarnąć proces edycji i potrzebują "pomagaczy". Ale jednak to trochę nie halo....
Jak masz ogarnąć niesprawdzalne elementy obróbki, jak weryfikować "interpretację"? Łapie się, czy już nie nadaje się bo jest przegięta..... Twoja ocena też jest subiektywna :). Jednego dna powiesz ok, a drogiego wkurzy Cię paparapa i powie nie :mrgreen:
Dlatego uważam że czym prostsze i klarowniejsze zasady i kryteria, tym łatwiej to ogarnąć. Prosta edycja bez kombinowania. Techniczny aspekt fotografii nie artystyczny. Bez utrudniających "przeszkadzajek" dobre prace, prace biegłych w edycji wyłoni się bardzo szybko. I nie pod publiczkę koledzy ...solidne rzemiosło :mrgreen:
Znając życie zaraz ktoś powie. Ale to nudne robienie ciągle w ten sam sposób zdjęć. No tak może i nudne ale właśnie tak się je robi. Zdjęcie to zapis jakiejś konkretnej "sceny" i nie przerabiajmy jej ... tutaj :).
Zastanawiam się co by powiedzieli panowie, których żony stwierdziły, że np robienie pierogów jest strasznie nudne i podały kochanemu mężowi osobno farsz a osobno placki.... mówiąc .... kochany mężu oto moja nowa interpretacja pierogów, cudowne prawda :mrgreen:.
Rozumiem też że wiele osób chce poszaleć :) więc czemu nie robić częściej jakichś, wszystko do bólu co chcecie i wasz monitor i oczy są w stanie wytrzymać :):):).
Sorki za chaos... Miałem dziś ciężki dzień, wiec się trochę pogubiłem :).
Ale przyjmijmy że są to moje przemyślenia związane z naszą wspólna zabawą wrzucone do saganka. I teraz oczekuje od was moi koledzy poprawkowicze, że także dorzucicie swoje opinie, pomysły, przemyślenia do tegoż saganka. Jest to nasz wspólna zabawa więc śmiało.
Nie chcę, aby to był tylko dyskusja pomiędzy mną i Andrzejem. Nie nie dlatego ze Cię nie lubię. :) Myśmy się już trochę nagadali.
Miłego
Trochę mylisz jednak popRAWkę z RAWkami na nikoniarzach i moim zdaniem ma to jednak znaczenie (tu dyskutujemy o popRAWce). Choćby to zdanie :"Możemy właściwie korzystać tylko z wywoływarek. Ich zadaniem jest poprawne wywołanie zdjęcia z minimalną interpretacją."
W popRAWce najczęstszym rodzajem edycji jest ta o nazwie Klasyka i nie ma w niej żadnych ograniczeń co do użytych programów do obróbki. Są natomiast pewne ograniczenia co do zakresu dopuszczalnej obróbki. Polecam przeczytać regulamin. Przykładowo zdanie z regulaminu dotyczące obróbki w edycji Klasyka :"Róbmy to jednak z umiarem nie ingerując zbyt mocno w odbiór zdjęcia oryginalnego. Prace takie mogą zostać wykluczone z konkursu." Tu jest taka moja niewdzięczna rola i decyduję o tym (ocena oczywiście subiektywna), czy ktoś się za bardzo nie zagalopował w obróbce tworząc całkowicie inną rzeczywistość niż w oryginale. W popRAWce mamy 3 rodzaje edycji i wybór przysługuje temu kto wysyła plik RAW. Poszaleć z obróbką można w edycji Nasze wizje, tam nie ma ograniczeń.
PS. Sprawdzałem u siebie w Panasoniku, RAW jest w kolorze pomimo ustawienia rodzaju zdjęć na B&W. W Olympusie jak pisał Bodzip tak samo. Nie sądzę aby w innych puszkach było inaczej.
RAW musi zawierać informacje o RGB, więc musi się dać wywołać w kolorze.
1. Andrzej jest ideałem prowadzącego i nie ma mowy o zmianie! :)
2. Nie da się przypisać wagi głosom, więc jedyne co możemy zrobić by zadowolić Helmuta to przyznawać 1 głos. Osobiście uważam to za złe rozwiązanie, ale on sie nie odczepi od tego pomysłu. Mam więc propozycje, by przez jedną, dwie albo i nawet trzy zabawy dawać możliwość oddawania po 1 głosie. Zobaczymy czy będzie fantastycznie czy fatalnie. I wg tego co nam wyjdzie polecimy dalej.
Andrzej decyduje.
Przecież obowiązuje ordynacja mieszaną, helmuth może zagłosować na jedną pracę, Kto inny na pełny limit.
A na poważnie, posypie się ranking poprawki, a z tego rezygnować moim zdaniem nie warto...
Sądzę, że nie:smile:. Przyznam, nie spotkałem się z RAW-em w B&W.
.
Ty i Bogdan macie rację :). Nie ma tej możliwości też w moim body.
Sam nie korzystałem ze zdjęć b&w z puszki, ale jestem przekonany, że rozmawiałem z gostkiem robiącym astro i to właśnie w b&w RAW.
Widocznie to był JPG :).
Stąd zamieszanie, sorry :)
Spoko, Leica chyba robi takie RAW-y :) Jak korzystam z BW z puszki, to podgląd RAW też mam BW. Tak mi się wydaje, do już jakiś czas nie korzystałem...
Zależy co rozumiemy przez podgląd RAW i w w jakim programie, czy na czym ten podgląd oglądamy.
Taki typowy podgląd RAW to zaszyty w RAW plik JPG, który jest zgodny z tym co było ustawione w puszce, wiec jak w puszce mieliśmy ustawione B&W to taki podgląd też będzie w B&W, ale nie znaczy to, ze RAW jest w B&W. Podobna sytuacja będzie gdy takiego RAW-a (z ustawieniem w puszce trybu B&W) otworzymy w programie firmowym do RAW (np. OV3, OW, dla olympusa) wówczas już na wstępie program firmowy zastosuje dla RAWa ustawienia jakie były w puszce gdy robiliśmy zdjęcie. I tu analogiczna sytuacja, nie znaczy, że RAW jest w B&W.
Być może Leica robi takie RAWy, tego nie wiem, ale chyba to by miało miejsce gdyby aparat był przeznaczony tylko dla czarno-białych zdjęć (miał specjalną matrycę), jeśli w ogóle taki jest (tak gdybam tylko).
Zależy co rozumiemy przez podgląd RAW i w w jakim programie, czy na czym ten podgląd oglądamy.
Taki typowy podgląd RAW to zaszyty w RAW plik JPG, który jest zgodny z tym co było ustawione w puszce, wiec jak w puszce mieliśmy ustawione B&W to taki podgląd też będzie w B&W, ale nie znaczy to, ze RAW jest w B&W. Podobna sytuacja będzie gdy takiego RAW-a (z ustawieniem w puszce trybu B&W) otworzymy w programie firmowym do RAW (np. OV3, OW, dla olympusa) wówczas już na wstępie program firmowy zastosuje dla RAWa ustawienia jakie były w puszce gdy robiliśmy zdjęcie. I tu analogiczna sytuacja, nie znaczy, że RAW jest w B&W.
Być może Leica robi takie RAWy, tego nie wiem, ale chyba to by miało miejsce gdyby aparat był przeznaczony tylko dla czarno-białych zdjęć (miał specjalną matrycę), jeśli w ogóle taki jest (tak gdybam tylko).
A może jest opcja sprzętu na zamówienie beż filtrów na matrycy, tylko do b&w za kosmiczną kasę :)?
Ostatni mój wpis w tej dyskusji zakończyłem słowami "i to by było na tyle".
Skoro jednak zostałem przywołany w celu obrony dotychczasowego systemu, muszę się odnieść.
... jedyne co możemy zrobić by zadowolić Helmuta to przyznawać 1 głos. Osobiście uważam to za złe rozwiązanie, ale on sie nie odczepi od tego pomysłu.Nie próbuj mnie zadowalać na siłę. Nie wiem, czy ja byłbym zadowolony.
Zaproponowane rozwiązanie było nie po to, żeby mi było wygodniej, tylko (MZ) miało zmienić sposób głosowania- głos na najlepszą zdaniem oceniającego a nie na te, które mu się podobają. Wygrywa ta praca, która dostała najwięcej głosów. Niebezpieczeństwo remisu a więc i dogrywki jest problemem sztucznym, przecież nie ma żadnych nagród za zwycięstwo. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dwóch lub więcej uczestników dostało maksymalną ilość punktów.
Przecież obowiązuje ordynacja mieszaną, helmuth może zagłosować na jedną pracę, Kto inny na pełny limit.Nie musisz mi tego podpowiadać. Umiem rozróżnić "może" od "musi".
Ja mogę wykorzystać jeden głos z np. trzech ale ktoś inny może uważać, że skoro ma trzy, to musi/powinien je wykorzystać. Twierdzę, że waga mojego głosu jest inna od wagi głosu tego kogoś, i dlatego takie rozwiązanie nie jest sprawiedliwe.
PS
Skoro już się odezwałem, podrzucę jeszcze jeden pomysł.
W wielu dziedzinach życia, nie tylko konkursach czy zawodach, istnieje coś takiego jak protest czy odwołanie.
Może podobne rozwiązanie wprowadzić w poprawce?
Wiele pras zawiera ewidentne babole ale w czasie głosowania nie wolno o pracach dyskutować. Jedyną możliwością wskazania błędów jest wykazanie ich po głosowaniu, kiedy już to i tak nic nie zmienia.
Jeżeli ktoś miałby zastrzeżenia do werdyktu (do ustalenia, których zajętych miejsc mógłby protest dotyczyć), składałby protest na zasadzie jeden user- jedna praca. Musiałby określić której pracy dotyczy i jakie ma zastrzeżenia. Zastrzeżenia mogłyby dotyczyć, żeby nie było sporów o gustach, tylko określonych niedoskonałości. Myślę, że ograniczało by się to spraw technicznych- szumy, ostrość, aberracja itp. Musiałby też zaznaczyć, jakie wady oprotestowuje.
Taki protest byłby poddawany pod głosowanie, wynik byłby podstawą do ew. zmian w kolejności.
Protest na tej zasadzie wymaga jednego wątku, jednej ankiety, jest więc technicznie możliwy do wprowadzenia. Nie wpływałby na dotychczasowy sposób głosowania tym bardziej, że nie spodziewam się zalewu protestów w każdej edycji. Nie każdej wyróżnionej pracy da się zarzucić ewidentne błędy techniczne.
Mam pomysł :) Niech każdy ma trzy głosy i możliwość oddania wszystkich trzech na jedną pracę. Skrypt to łyknie.
2. Nie da się przypisać wagi głosom, więc jedyne co możemy zrobić by zadowolić Helmuta to przyznawać 1 głos. Osobiście uważam to za złe rozwiązanie, ale on sie nie odczepi od tego pomysłu. Mam więc propozycje, by przez jedną, dwie albo i nawet trzy zabawy dawać możliwość oddawania po 1 głosie. Zobaczymy czy będzie fantastycznie czy fatalnie. I wg tego co nam wyjdzie polecimy dalej.
Andrzej decyduje.
A można by zrobić tak na próbę, by jak piszesz zadowolić helmuta, aby zrobić jakąś edycję z dwoma głosowaniami. Jedno głosowanie normalnie , jak do tej pory. A ten drugi jak chce helmut , aby każdy miał po tym jednym głosie. Tak z ciekawości byśmy zobaczyli tylko jak będą różnić się wyniki w tej jednej edycji. To głosowanie z jednym głosem by się nie liczyło do poprawki jako tako, tylko byśmy zobaczyć jak rozejdą się te głosy.
Mam pomysł :) Niech każdy ma trzy głosy i możliwość oddania wszystkich trzech na jedną pracę. Skrypt to łyknie.
To też pomysł. Ale chyba jednak skrypt nie łyknie tego.,
Nie wydaje mi się aby trza było zmieniać system głosowania, według mnie dobre. No ale widzę że niektórzy chcą.
...
Poniżej dla przypomnienia zrzut arkusza oceny z archiwum FM z opisem. wszystko można, tyle, że to dodatkowa praca dla wolontariusza.
218117
Robiłem to przez parę lat....
... wszystko można ....Wiem, nie musisz o tym przekonywać. :-P
A może jest opcja sprzętu na zamówienie beż filtrów na matrycy, tylko do b&w za kosmiczną kasę :)?
Nie trzeba na zamówienie, jest normalnie w sprzedaży. Leica monochrome. I tu faktycznie nie ma opcji kolor.
Nie łyknie, nie ma takiej opcji
Wygrywa ta praca, która dostała najwięcej głosów. Niebezpieczeństwo remisu a więc i dogrywki jest problemem sztucznym, przecież nie ma żadnych nagród za zwycięstwo. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dwóch lub więcej uczestników dostało maksymalną ilość punktów.
Jest ogromna nagroda. Satysfakcja. Po co robiony jest ranking? Po co sa dogrywki? By wyłonić zwycięzcę.To nie jest sztuczny problem.
Skoro nie ma nagrody to po diabła to robimy??? Dla satysfakcji.
W wielu dziedzinach życia, nie tylko konkursach czy zawodach, istnieje coś takiego jak protest czy odwołanie.
...
Jeżeli ktoś miałby zastrzeżenia do werdyktu (do ustalenia, których zajętych miejsc mógłby protest dotyczyć), składałby protest na zasadzie jeden user- jedna praca. Musiałby określić której pracy dotyczy i jakie ma zastrzeżenia. Zastrzeżenia mogłyby dotyczyć, żeby nie było sporów o gustach, tylko określonych niedoskonałości. Myślę, że ograniczało by się to spraw technicznych- szumy, ostrość, aberracja itp. Musiałby też zaznaczyć, jakie wady oprotestowuje.
Taki protest byłby poddawany pod głosowanie, wynik byłby podstawą do ew. zmian w kolejności.
Protest na tej zasadzie wymaga jednego wątku, jednej ankiety, jest więc technicznie możliwy do wprowadzenia. Nie wpływałby na dotychczasowy sposób głosowania tym bardziej, że nie spodziewam się zalewu protestów w każdej edycji. Nie każdej wyróżnionej pracy da się zarzucić ewidentne błędy techniczne.
:shock: Teraz to sobie kpisz chyba.
Jeśli nie ma nagród to po co w ogóle wyłaniamy zwycięzcę.
Ty się zastanów, czy wyłonienie zwycięzcy jest ważne, czy nie, bo piszesz rzeczy ze sobą sprzeczne.
.. wszystko można, ...
Nie, nie wszystko można. Technicznie.
Nie łyknie, nie ma takiej opcji
Wystarczy każdą pracę wystawić w tabelce trzy razy, jako a, b i c, a później zsumować głosy z literek.
Skoro już się odezwałem, podrzucę jeszcze jeden pomysł.
Wiele pras zawiera ewidentne babole ale w czasie głosowania nie wolno o pracach dyskutować. Jedyną możliwością wskazania błędów jest wykazanie ich po głosowaniu, kiedy już to i tak nic nie zmienia.
Nie róbmy ze zwykłejzabawy, konkursu nie wiadomo jakiej rangi. Bez przesady.
Jest ogromna nagroda. Satysfakcja. Po co robiony jest ranking? Po co sa dogrywki? By wyłonić zwycięzcę.To nie jest sztuczny problem.
Skoro nie ma nagrody to po diabła to robimy??? Dla satysfakcji.Czy jeżeli jest dwóch zwycięzców ex aequo, satysfakcja każdego z nich jest dwa razy mniejsza? :shock:
Teraz to sobie kpisz chyba.
Jeśli nie ma nagród to po co w ogóle wyłaniamy zwycięzcę..Czy gdziekolwiek w propozycji protestu pisałem o zwycięzcy?
Przeczytaj jeszcze raz, bez uprzedzeń. Mam wrażenie, że na widok nicka "helmuth" włącza Ci się tryb "NIE" i przestajesz czytać ze zrozumieniem.
...
Nie, nie wszystko można. Technicznie.
Można: papier lub arkusz kalkulacyjny, długopis lub myszka z obsługą....
Tylko to niewygodne i jest duża możliwość pomyłek.
Nie trzeba na zamówienie, jest normalnie w sprzedaży. Leica monochrome. I tu faktycznie nie ma opcji kolor.
Także dla astronomów w tym i amatorów też robią także z matrycą m4/3 z opcją bez koloru do śledzenia nieba. Kiedyś sprawdzałem ceny u chińczyków były od 1 pena do 2 D800. Nie wiem jak dzisiaj...
Wystarczy każdą pracę wystawić w tabelce trzy razy, jako a, b i c, a później zsumować głosy z literek.
Jest to jakiś pomysł powiedzmy do rozpatrzenia, żeby nie było, że na wszystkie zmiany jestem negatywnie nastawiony.
...W sumie są do pogodzenia cztery warunki: sprawiedliwy wynik, brak prac bez punktów, prostota systemu głosowania,
chęci/możliwości administracji. Obecny system nie spełnia tylko pierwszego.
Wątpliwości jakie mam, to, że taki sposób głosowania nie będzie już zapewniał prostoty głosowania i nie daje także zadnej gwarancji na "sprawiedliwy wynik". Oczywiście objaśnienie co do sposobu głosowania na początku wątku z Ankietą by się znalazło, mimo to, takie głosowanie trochę komplikuje tą czynność (nie chodzi, że dla mnie nieco więcej pracy).
Nasuwają się pewne pytania... np. głosujący X oddał jeden głos na jedną pracę - pomyłka, czy uważał, ze tylko jedna praca zasługuje na tylko jeden głos. Inny przypadek, głosujący Y oddał po jednym głosie na 3 prace - co wówczas zrobić, unieważnić takie głosy, czy zaliczyć ?
Do tej pory było tak, że ilość prac na które można głosować wynikała z ogólnej liczby prac. To miałoby się zmienić i zawsze można by głosować na 3 prace niezależnie od frekwencji ? (pomijamy oczywiście dogrywkę)
Chętnie posłucham Waszych opinii w tym temacie.
Do tej pory było tak, że ilość prac na które można głosować wynikała z ogólnej liczby prac. To miałoby sie zmienić i zawsze można by głosować na 3 prace niezależnie od frekwencji ? (pomijamy oczywiscie dogrywkę)
Chętnie posłucham Waszych opini w tym temacie.
Może ujednolicenie sposobu głosowania niezależnie od ilości prac nie byłoby złe. Przychodząc głosować nie zastanawiałbym się ile dziś głosów mogę oddać. Wiedziałbym że zawsze mam, powiedzmy try głosy. Po paru głosowaniach wyrobiłby się prosty automatyczny odruch. Proste i nieskomplikowane. :)
Nie róbmy ze zwykłejzabawy, konkursu nie wiadomo jakiej rangi. Bez przesady.Skoro godzimy sie na to, zeby wygrala praca z ewidentnymi babolami, pojdzmy krok dalej- wprowadzmy losowanie zamiast glosowania.
To dopiero bedzie zabawa! :-P
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
To miałoby sie zmienić i zawsze można by głosować na 3 prace niezależnie od frekwencji ?
Jezeli glosy mialy by miec "wagi", ilosc "wag" musi byc stala dla wszystkich edycji, niezaleznie od ilosci nadeslanych prac.
W przypadku kiedy oceniajacy chcialby wyroznic tylko jedna prace mialby swobode w przyznaniu jednej z trzech "wag".
...pomijamy oczywiscie dogrywkę ...
Co wy z ta poprawka?
Nie róbmy ze zwykłej zabawy, konkursu nie wiadomo jakiej rangi. Bez przesady.
Podzielam opinie.
Skoro godzimy sie na to, zeby wygrala praca z ewidentnymi babolami ....
Czy tak często wygrywały prace z ewidentnymi babolami to bym nie powiedział, raczej to sporadyczne przypadki. Każdy ma swój gust, swoje kryteria oceniania.
Zawsze będą głosy na prace, które się podobają, wyróżniają, mają efekt "wow", niezależnie jakie tam niedomagania techniczne się pojawią ( i wcale mnie to nie dziwi). Tego system głosowania moim zdaniem nie zmieni. Oczywiście można spróbować głosowania z możliwością oddania zróżnicowanej ilości głosów na pracę (od 3 do 1).
Czy tak często wygrywały prace z ewidentnymi babolami to bym nie powiedział, raczej to sporadyczne przypadki. Każdy ma swój gust, swoje kryteria oceniania.
Zawsze będą głosy na prace, które się podobają, wyróżniają, mają efekt "wow", niezależnie jakie tam niedomagania techniczne się pojawią ( i wcale mnie to nie dziwi). Tego system głosowania moim zdaniem nie zmieni. Oczywiście można spróbować głosowania z możliwością oddania zróżnicowanej ilości głosów na pracę (od 3 do 1).
Bywa... to nieuchronnie wynik braku oceny jakości pracy w systemie "zgłoś i głosujmy". Niejako grzech pierworodny, systemowy.
Zeby było jasne nie nawołuję do wywracania jakiegokolwiek uznanego systemu jakiegokolwiek konkursu.
Bardzo możliwe, że mieszanie w głosowaniu nie jest najlepszym pomysłem, ale upieram się, że dyskusja przed rozpoczęciem głosowania ma sens.
Bardzo możliwe, że mieszanie w głosowaniu nie jest najlepszym pomysłem, ale upieram się, że dyskusja przed rozpoczęciem głosowania ma sens.
Dobrze napisałeś i się z tym w pełni zgadzam:). Już jakaś dyskusja się odbyła w kwestii prostowania (popRAWka 2/2020), zapraszam do dalszej.
Jak pojawi się wątek z Ankietą (rozpoczęcie głosowania) już nie dyskutujemy (chyba, że tak ogólnikowo, bez wskazywania konkretnych prac).
Jak pojawi się wątek z Ankietą (rozpoczęcie głosowania) już nie dyskutujemy (chyba, że tak ogólnikowo, bez wskazywania konkretnych prac).
Czyli możemy pisać o błędach jakie są w pracach, ale bez wskazywania paluchem w których? :)
Można, chyba, że dany "błąd" jest oczywisty i występuje tylko w jednej pracy. To będzie to samo jakby wskazać paluchem :)
Można, chyba, że dany "błąd" jest oczywisty i występuje tylko w jednej pracy. To będzie to samo jakby wskazać paluchem :)
Czyli można, ale nie można :).
Jest to jakiś pomysł powiedzmy do rozpatrzenia, żeby nie było, że na wszystkie zmiany jestem negatywnie nastawiony.
Chętnie posłucham Waszych opinii w tym temacie.
Moja opinia jest taka, ze to co zostało zaproponowane jest po prostu chore.
Jest prostsze rozwiązanie. Po zakończeniu głosowania piszesz PW do helmutha, a on mając prawo veta zgodzi się lub nie by dane zdjęcie wygrało.
Moja opinia jest taka, ze to co zostało zaproponowane jest po prostu chore.
Jest prostsze rozwiązanie. Po zakończeniu głosowania piszesz PW do helmutha, a on mając prawo veta zgodzi się lub nie by dane zdjęcie wygrało.
Też wymyśliłeś helmuth jako super cenzor, czy nadnaczelnik w poprawce.
Może powołajmy super kolegialne ogolnoforumowe ciało cenzorskie i zamiast poprawiać będziemy dyskutować...
Pisałem wcześniej,może helmuth popróbuje swego pomysłu jako swoją zabawę, gdzie będąc pomysłodawcą i zarządzającym spróbuję pozyskać dla niej zwolenników na forum...
To by było, mniej moim zdaniem, destrukcyjne postępowanie
Moja opinia jest taka, ze to co zostało zaproponowane jest po prostu chore.Taki argument użyty przez zwykłego usera mogę zrozumieć ale jako administrator, powinieneś użyć bardziej rzeczowego uzasadnienia niż "po prostu".
Taki sposób argumentowania świadczy o lekceważeniu, poczuciu wyższości w stosunku do innych userów (tu akurat do freta- to jego propozycji odnosi się post andtora, który zacytowałeś).
Jest prostsze rozwiązanie. ...
Może powołajmy ...Właśnie w taki sposób zabijacie wszelkie próby zmian na forum. Zamiast skorzystać z pojawiających się inicjatyw, sprowokować szeroką dyskusję o nich, wsłuchać się w argumenty, Wy od początku jesteście przeciw. Piętrzycie trudności, obśmiewacie te inicjatywy i ich autorów.
Ja już długo jestem na tym forum i zdążyłem się przyzwyczaić do metod administracji (każdej, nie tylko aktualnej) ale mniej obeznani z tymi metodami mogą się zniechęcić do zgłaszania jakichkolwiek pomysłów.
Taki argument użyty przez zwykłego usera mogę zrozumieć ale jako administrator, powinieneś użyć bardziej rzeczowego uzasadnienia niż "po prostu".
Taki sposób argumentowania świadczy o lekceważeniu, poczuciu wyższości w stosunku do innych userów (tu akurat do freta- to jego propozycji odnosi się post andtora, który zacytowałeś).
Właśnie w taki sposób zabijacie wszelkie próby zmian na forum. Zamiast skorzystać z pojawiających się inicjatyw, sprowokować szeroką dyskusję o nich, wsłuchać się w argumenty, Wy od początku jesteście przeciw. Piętrzycie trudności, obśmiewacie te inicjatywy i ich autorów.
Ja już długo jestem na tym forum i zdążyłem się przyzwyczaić do metod administracji (każdej, nie tylko aktualnej) ale mniej obeznani z tymi metodami mogą się zniechęcić do zgłaszania jakichkolwiek pomysłów.
Nic nie jest zabijane. interpretujesz jak pewien Minister z Warszawy...
Bierz się do roboty, zaproponuj regulamin, przedstaw propozycję oceny i dostaniesz zapewne 3 próbne edycje.
Zastanawiałem się chwilę - z pół godziny trzeba na pojawienie się i sprawdzenie pomysłu na obróbke, kolejne pół godziny na zmniejszenie i wrzucenie do oceny i wreszcie max 1/2 godziny na ściągnięcie wszystkich prac i obejrzenie ich 1:1 potem 10 minut na głosowanie. Jest miejsce na 2-3 poprawki w różnych formułach na forum. O ile zaakceptują tę mnogość userzy.
Czyli o największych babolach pisać nie wolno. Genialne :mrgreen:
:mrgreen:
Ja was nie rozumiem. Trwa głosowania a Ty chcesz napisać że praca nr 4 ma takie i takie usterki, a praca nr 10 w ogóle nie nadaje się do oglądania.
Najlepiej zaproponować od razu że najlepiej zrobione są prace z numerami 7 i 8 . A potem oczekujmy głosowania w miarę sprawiedliwego. A jak moją pracę będzie praca nr 7 to ja nie przyjmuję takiego podpowiadania i zrezygnuję z takiej zabawy.
Po głosowaniu wszystkie uwagi można napisać i dziwić się, że ktoś zagłosował na pracę nr 10
Zgadzam się w pełni z A56. Dodatkowo, ktoś może skrytykować coś niesłusznie (wykluczyć nie można, nikt nieomylny nie jest), a autor pracy nie mógłby się w zasadzie odnieść bo wiadomo byłaby czyja to praca. Głosowanie wszak powinno być na anonimowe prace, takie mamy zasady i proszę tego nie próbować zmieniać.
Uważam, że nie ma takiej potrzeby. Praca o największych "babolach" nie zajmie dobrego miejsca, a raczej będzie pod koniec stawki. Nie doceniasz głosujących.
Po zakończonym głosowaniu proszę pisać i wypowiadać się o pracach.
Po zakończonym głosowaniu dyskusja nie ma sensu.
Po pierwsze nikogo to już nie interesuje. To tak jak dyskusja o kandydatach po wyborach prezydenckich. Po drugie, to po glosowaniu ludzie mogą się poczuć jakoś związani z pracami na które głosowali i łatwiej będzie o przepychankę i emocje niż o merytoryczną dyskusję.
Dla mine sens ma dyskusja między opublikowaniem prac, a głosowaniem. To jedyna szansa na rzeczową i ciekawą dyskusję. Problem z ujawnianiem się autorów można łatwo obejść, Np. mogą odpowiadać na na priv do organizatora i organizator wklei odpowiedzi na forum. Będzie full anonim.
Po pierwsze nikogo to już nie interesuje. To tak jak dyskusja o kandydatach po wyborach prezydenckich. Po drugie, to po glosowaniu ludzie mogą się poczuć jakoś związani z pracami na które głosowali i łatwiej będzie o przepychankę i emocje niż o merytoryczną dyskusję.
Dla mine sens ma dyskusja między opublikowaniem prac, a głosowaniem. To jedyna szansa na rzeczową i ciekawą dyskusję. Problem z ujawnianiem się autorów można łatwo obejść, Np. mogą odpowiadać na na priv do organizatora i organizator wklei odpowiedzi na forum. Będzie full anonim.
Czy to tak trudno zrozumieć, że w ten sposób wpływasz na głosowanie, a to już jest nieuczciwe.
Ja was nie rozumiem. Trwa głosowania a Ty chcesz napisać że praca nr 4 ma takie i takie usterki, a praca nr 10 w ogóle nie nadaje się do oglądania.
Najlepiej zaproponować od razu że najlepiej zrobione są prace z numerami 7 i 8 . A potem oczekujmy głosowania w miarę sprawiedliwego. A jak moją pracę będzie praca nr 7 to ja nie przyjmuję takiego podpowiadania i zrezygnuję z takiej zabawy.
Po głosowaniu wszystkie uwagi można napisać i dziwić się, że ktoś zagłosował na pracę nr 10
Ja jestem tu krótko, ale przez ten czas nie zauważyłem, abyś korzystał z możliwości dyskusji o pracach po ogłoszeniu wyników :).
W zasadzie takie wpisy pojawiały się sporadycznie.
Jak pisze fret, po głosowaniu wybierający nie będzie chciał dyskutować na temat swojego wyboru . Tym bardziej jeśli ten wybór nie był dobry.
Wartością dyskusji przed głosowaniem jest to, że uczy mniej "świadomych" zwracania uwagi na szczegóły podczas oceny prac.
Po głosowaniu ważne jest, co na kolację :mrgreen:
A jeśli jednak "większość" chce opierać się przy ocenie na wartościach artystycznych i na pierwszym wrażeniu ( wow ). To może dopuśćmy wszystko co możliwe w obróbce, absolutnie bez ograniczeń, plus dowolny soft. i wtedy przynajmniej będzie wesoło i zabawnie. Bez napinki nad stroną techniczną :).
Czy to tak trudno zrozumieć, że w ten sposób wpływasz na głosowanie, a to już jest nieuczciwe.
Ale jak przemilczymy babole, i nie będziemy o nich rozmawiać, to już nie wpływa na głosowanie i jest ono uczciwe :).
Ja jestem tu krótko, ale przez ten czas nie zauważyłem, abyś korzystał z możliwości dyskusji o pracach po ogłoszeniu wyników :).
.
Jeżeli piszesz, że jesteś tu krótko to pewnie tak jest. Ja może jestem dłużej i w tą zabawę chętnie się bawię bo mnie uczy. Mam jakieś tam wyniki i kiedy ktoś mnie zapyta o szczegóły to zawsze odpowiem, jak nie pyta to co mam pisać... elaborat o tym jak podszedłem do zdjęcia, bo taki elaborat by powstał. Gdybym miał wszystko opisać co robię to było by nudno to czytać.
To co proponujesz, czyli rozmowę na temat zamieszczonych zdjęć jest do przyjęcia pod warunkiem, że nie będzie żadnego głosowania. Z tym się zgadzam. Tylko to już będzie inna zabawa.
Ale jak przemilczymy babole, i nie będziemy o nich rozmawiać, to już nie wpływa na głosowanie i jest ono uczciwe :).
Tak uczciwe, bo każdy ma oczy i widzi na co głosuje. Nikomu nie musisz podpowiadać.
-
Tak uczciwe, bo każdy ma oczy i widzi na co głosuje. Nikomu nie musisz podpowiadać.
No chyba to się kilku userom właśnie nie podoba i uważają że nie jest to do końca uczciwe. Właśnie dlatego chcą zmienić system głosowania.
Gdyż według nich oddaje się głosy na prace z babolami.
Jednak zmieniony system głosowania nie gwarantuje że będzie wygrywać praca bez baboli , gdyż jak napisał A56 każdy widzi na co głosuje, i co jednemu może się podobać to innemu już mniej.
Żeby była jasność to ja też nie jestem za tym, żeby na pierwszym miejscu była praca, która ma wiele wad. Ale nie chcę być tu WIELKIM GURU FOTOGRAFII i pokazywać innym co mi się podoba, a co nie, bo to tylko moje spojrzenie i daleko mi do znawcy fotografii.
Lepiej niech wygra ta praca, która otrzymała najwięcej głosów, niż ta promowana przez GURU.
Jednak zmieniony system głosowania nie gwarantuje że będzie wygrywać praca bez baboli ...Gwarancji nigdy nie będzie (nie da się stworzyć uniwersalnego szablonu, który będziemy przykładać do każdej pracy) ale jest większa szansa.
Po pierwsze nikogo to już nie interesuje. To tak jak dyskusja o kandydatach po wyborach prezydenckich. Po drugie, to po glosowaniu ludzie mogą się poczuć jakoś związani z pracami na które głosowali i łatwiej będzie o przepychankę i emocje niż o merytoryczną dyskusję. ...
...Jak pisze fret, po głosowaniu wybierający nie będzie chciał dyskutować na temat swojego wyboru . Tym bardziej jeśli ten wybór nie był dobry.
Wartością dyskusji przed głosowaniem jest to, że uczy mniej "świadomych" zwracania uwagi na szczegóły podczas oceny prac. ...
Uważam, że dyskusja po głosowaniu ma sens i bardziej widziałbym tu dyskusję w temacie obróbki pomiędzy autorami prac w popRAWce.
Jeśli np. ktoś kto zajął dalsze miejsce (choć niekoniecznie) chciałby się czegoś konkretnego dowiedzieć w temacie obróbki (w jaki sposób otrzymać dany efekt) nie wiem czy powiedziałby, że dyskusja po głosowaniu nie ma sensu ?
No chyba, że mamy dyskutować o gustach, kto dlaczego na daną prace głosował, na jaką powinien głosować, itp. (to po głosowaniu dyskusja rzeczywiście nie ma sensu)
Dla mnie jest nie do przyjęcia (w trakcie trwania głosowania) sugerowanie głosującym, dlaczego nie powinien głosować na daną pracę, a na inną tak. Inaczej tego nazwać nie mogę.
Tak uczciwe, bo każdy ma oczy i widzi na co głosuje.
Każdy ma oczy, to fakt, ale czy widzi na co głosuje? Popatrz na oceny w galerii ;) Moim zdaniem dyskusja wszystkim by zrobiła dobrze, oceniającym i ocenianym. Teoretycznie takiemu robieniu dobrze mogłyby służyć wątki z oceną zdjęć, ale tam ocenianie polega głównie na tym, że jak kogoś lubię, to mu słodzę bez opamiętania.
Każdy ma oczy, to fakt, ale czy widzi na co głosuje? Popatrz na oceny w galerii ;) Moim zdaniem dyskusja wszystkim by zrobiła dobrze, oceniającym i ocenianym. Teoretycznie takiemu robieniu dobrze mogłyby służyć wątki z oceną zdjęć, ale tam ocenianie polega głównie na tym, że jak kogoś lubię, to mu słodzę bez opamiętania.
Zgadzam się z tym, że dyskusja zrobi dobrze, ale po głosowaniu. Jeżeli przed głosowaniem to nie głosujemy i wtedy też będzie dobrze.
Dla mnie jest nie do przyjęcia (w trakcie trwania głosowania) sugerowanie głosującym, dlaczego nie powinien głosować na daną pracę, a na inną tak.Czy mógłbyś podlinkować post, w którym ktoś sugeruje wskazywanie, na którą pracę głosować? Wytykanie ewidentnych baboli to jednak coś innego jednak zgodnie z opinią, że każdy ma oczy i widzi na co głosuje, wskazywanie błędów nie powinno mieć wpływu na oczy oceniającego. :-P
Czy mógłbyś podlinkować post, w którym ktoś sugeruje wskazywanie, na którą pracę głosować? Wytykanie ewidentnych baboli to jednak coś innego jednak zgodnie z opinią, że każdy ma oczy i widzi na co głosuje, wskazywanie błędów nie powinno mieć wpływu na oczy oceniającego. :-P
Helmuth, na miłość boską nie psujmy tego co tak dobrze działa. Nie tłumaczcie komuś że źle widzi i powinien patrzeć oczami GURU. Nie uszczęśliwiajcie ludzi na siłę. Nie trzeba wskazywać na którą pracę głosować, wystarczy to co kiedyś zrobiono z moją pracą. Pisano jaka to zła praca i otrzymywała od tej pory mniej głosów. Sugerowano się tymi opiniami. I tak chcesz prowadzić tą zabawę?
A skąd pewność że ktoś złośliwie się nie wypowie o pracy, by zwrócić uwagę na swoją. Dajmy temu spokój i bawmy się dalej. Jeżeli skrypty nie pozwalają na wstawianie punktów, to niech wygrywa ta praca, która ma najwięcej głosów i ma dużo "baboli" ale nikt o tym w czasie głosowania nie pisnął ani słowa.
Czy mógłbyś podlinkować post, w którym ktoś sugeruje wskazywanie, na którą pracę głosować? ...
Ale takie posty by się pojawiły w popRAWce gdybym się zgodził na dyskusję o pracach podczas głosowania. W to nie wątpię, tak samo jak pojawiły by się posty na które prace nie głosować, (te z błędami technicznymi) przecież to jest oczywiste.
Helmuth naprawdę chociaż na próbę chciałbym abyś poprowadził chociaż z 3 popRAWki, gdzie będzie zgoda na dyskusję o pracach w trakcie głosowania.
Pierwszy zabiorę głos i będę bardzo szczery, wskażę najlepszą pracę (np. swoją:wink: ) i z z 5, 8, czy 10 prac na które moim zdaniem bym nie zagłosował (oczywiście to uzasadnię, czy słusznie, czy ja wiem czy to ważne:wink:, jak dyskusja to dyskusja)
...
Jeśli np. ktoś kto zajął dalsze miejsce (choć niekoniecznie) chciałby się czegoś konkretnego dowiedzieć w temacie obróbki (w jaki sposób otrzymać dany efekt) nie wiem czy powiedziałby, że dyskusja po głosowaniu nie ma sensu ?
...
To czemu praktyka jest taka, że nikt nie pyta? Zakazu chyba nie ma... Poza tym pytanie, to nie do końca dyskusja, a dyskusji nie będzie, bo po głosowaniu wszyscy zainteresowani konkursem są już okopani na swoich pozycjach.
Od postu 685 i strony 69 do postu 817 i strony 82 trwa dyskusja. Sorry, ale ja wyłączam subskrypcję tego wątku. Jak będzie ustalone w jaki sposób mamy się bawić w swojej piaskownicy to zdecyduję czy zabrać samochodzik i wiaderko czy też dołączyć do grupy z łopatką.
Na razie znikam z tego wątku baaaj :)
Czy mógłbyś podlinkować post, w którym ktoś sugeruje wskazywanie, na którą pracę głosować? Wytykanie ewidentnych baboli to jednak coś innego jednak zgodnie z opinią, że każdy ma oczy i widzi na co głosuje, wskazywanie błędów nie powinno mieć wpływu na oczy oceniającego. :-P
Nie było to skierowane do mnie.
Pozwolę sobie jednak opisać swoje wrażenia po jednej z edycji poprawki.
Zostało otworzone głosowanie. Mam konkretnie na myśli głosowanie 21/2019.
Prac było trochę . Głosowanie ruszyło. W tym wątku ruszyła oprócz głosowania także dyskusja o pracach. Kolega Bodzip (mam nadzieję że nie poczujesz urazy że wspominam o tobie ) napisał post iż " przegra przez głupotę " . Przyznam szczerze że wtedy domyśliłem się która jest jego praca ( moje domysły okazały się zresztą słuszne ). Pan bodzip bardzo dobre foty tutaj zapodaje, raczy nas wskazówkami i po napisaniu tego posta domyśliłem o jakim błędzie pisze. No że taki fachowiec pisze iż popełnił babola , to zajarzyłem która to jest jego praca .
Prowadzący andtor2 wydaje "przeciek ". W tym ile jest prac bez głosu. User henry1 ( też mam nadzieję że poczujesz urazy do mnie że wspominam o tobie tutaj) , pisze że zagłosował na prace które nie mają głosu. Oczywiście to w żartach napisane, ale następny post andtora2 informuje nas że nie ma pracy bez głosu.
Mam pytanie więc czy naprawdę uważacie że jakakolwiek dyskusja pod głosowaniem ma sens? To tylko zabawa ( według mnie). Czy inni użytkownicy forum nie kierowali się tymi wpisami , i jesteś kolego helmut pewien że te dyskusje nie będą mieć wpływu na głosowanie? To tylko jedna edycja poprawki którą zauważyłem i chciałem napisać o niej w odpowiedzi na twój post.
Jestem na forum jakiś czas . I widzę że ta dyskusja zjeżdża na tory jak dyskusja o reputacji.
W związku z tym mam propozycję aby po pierwsze nie było dyskusji o pracach pod głosowaniem, a także po drugie aby prowadzący już nie informował jaka jest różnica głosów między pracami i ile jest prac bez głosów czyli aby było bez przecieków.
To czemu praktyka jest taka, że nikt nie pyta? Zakazu chyba nie ma... Poza tym pytanie, to nie do końca dyskusja ...
Nie można powiedzieć, że nikt, jedna z ostatnich popRAWek: klik (https://forum.olympusclub.pl/threads/120163-popRAWka-20-2019-G%C5%82osowanie-i-Wyniki?p=1371290&viewfull=1#post1371290) , a czemu tak rzadko, to już jakby nie do mnie adresowane pytanie. Nie raz starałem się zainicjować dyskusję z marnym skutkiem zazwyczaj to odpuściłem.
Po pytaniu może się wywiązać dłuższa dyskusja, choć oczywiście niekoniecznie.
....W związku z tym mam propozycję aby po pierwsze nie było dyskusji o pracach pod głosowaniem, a także po drugie aby prowadzący już nie informował jaka jest różnica głosów między pracami i ile jest prac bez głosów czyli aby było bez przecieków. @koronax (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8606), to chyba raczej przypadek, że domyśliłeś się o jaka pracę chodzi.
Henry1 zawsze pisze o swoim zerowym dorobku głosów i chyba się większość przyzwyczaiła:).
Jak będzie więcej głosów aby zrezygnować z tzw. przecieków to się zastosuję.
@koronax (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8606), to chyba raczej przypadek, że domyśliłeś się o jaka pracę chodzi. Henry1 zawsze pisze o swoim zerowym dorobku głosów i chyba się większość przyzwyczaiła:).
No to też napisałem w żartach. Henry1 zawsze pisze o tym , wiem o tym. Po prostu się domyśliłem po dyskusji w wątku :grin:
Od postu 685 i strony 69 do postu 817 i strony 82 trwa dyskusja. Sorry, ale ja wyłączam subskrypcję tego wątku. Jak będzie ustalone w jaki sposób mamy się bawić w swojej piaskownicy to zdecyduję czy zabrać samochodzik i wiaderko czy też dołączyć do grupy z łopatką.
Na razie znikam z tego wątku baaaj :)
I tak długo wytrzymałeś, wcale się nie dziwię, że "znikasz", ja niejako z obowiązku jestem, ale chyba też więcej głosu zabierać nie będę. Swoje stanowisko myślę przedstawiłem dość jasno. Z nowym sposobem głosowania (na tyle co pozwala skrypt) być może spróbuję, ale raczej po zakończeniu obecnego 10 cyklu popRAWek. Na dyskusje o pracach w trakcie głosowania nie wyrażam zgody i takiej nie będzie jak będę prowadził popRAWkę. To chyba na tyle z mojej strony.
Zgadzam się w pełni z A56. Dodatkowo, ktoś może skrytykować coś niesłusznie (wykluczyć nie można, nikt nieomylny nie jest), a autor pracy nie mógłby się w zasadzie odnieść bo wiadomo byłaby czyja to praca. Głosowanie wszak powinno być na anonimowe prace, takie mamy zasady i proszę tego nie próbować zmieniać.
Uważam, że nie ma takiej potrzeby. Praca o największych "babolach" nie zajmie dobrego miejsca, a raczej będzie pod koniec stawki. Nie doceniasz głosujących.
Jestem tego najlepszym przykładem. :mrgreen:
Po co zmieniać, lubię być na końcu i źle bym się czuł, gdyby coś w tej materii miało się zmienić. :mrgreen:
Gdy na moje "dzieło" zagłosuje choć jeden user, daje mi to większą radochę, niż gdyby postawiono mnie na pudle. :wink:
Bo im wyżej się wspinasz, tym upadek bardziej boli. A z dołu już bardziej nie można spaść. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jestem tego najlepszym przykładem. :mrgreen:
Po co zmieniać, lubię być na końcu i źle bym się czuł, gdyby coś w tej materii miało się zmienić. :mrgreen:
Gdy na moje "dzieło" zagłosuje choć jeden user, daje mi to większą radochę, niż gdyby postawiono mnie na pudle. :wink:
Bo im wyżej się wspinasz, tym upadek bardziej boli. A z dołu już bardziej nie można spaść. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
W dużej mierze to Twoja decyzja, jak Ci to pasuje to mnie nic do tego. Chyba jednak warto byłoby podszkolić swój warsztat, nie uważasz ?
W dużej mierze to Twoja decyzja, jak Ci to pasuje to mnie nic do tego. Chyba jednak warto byłoby podszkolić swój warsztat, nie uważasz ?
Nadal uważam, że to zabawa. Talentów artystycznych raczej nie mam. Ja patrzę na zdjęcie jako na całość, co autor chciał pokazać.
Nie liczę pikseli, nie szukam na siłę wad tej foty. Oceniam raczej kompozycję i temat zdjęcia. Przecież to forum, to forum amatorów a nie super zawodowców.
Dobrze, że prezentowane są tutaj zdjęcia na bardzo wysokim poziomie, ale nie każdy ma ten talent i ja to rozumiem. Jest na kim się wzorować.
Ale nie popełnię seppuku, zabawa nie jest tego warta. :mrgreen: Będę dążył do doskonałości na ile pozwolą mi na to moje umiejętności. :cry:
A na razie musicie jakoś znieść moje beztalencie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen: I nadal będę bawił się dobrze. :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Nawet na końcu tabeli. :evil:
Też w dużej mierze traktuję to jako zabawę. Fajnie, że chcesz dalej uczestniczyć i się nie spinasz co do reguł, głosowania, itp. itd., jak co niektórzy:wink: (poproszę potraktować jako żart ostatnie słówka)
Też w dużej mierze traktuję to jako zabawę. Fajnie, że chcesz dalej uczestniczyć i się nie spinasz co do reguł, głosowania, itp. itd., jak co niektórzy:wink: (poproszę potraktować jako żart ostatnie słówka)
Dwadzieścia parę lat temu, kiedy powróciłem z niebytu zrozumiałem, że w życiu są rzeczy ważne, mniej ważne i …… ważne. :cry:
Zabawa jest tylko zabawą i nie należy do tych najważniejszych, choć przyjemnych. :mrgreen:
I nie obraziłem się. :mrgreen:
Nie liczę pikseli, nie szukam na siłę wad tej foty.
W tej zabawie wszyscy mają do czynienia z tym samym zdjęciem. W jej wyniku powstają wersje, często bardzo trudne do oceny. Jak przyznać swoje głosy, kiedy prace są tak niewiele różnią się od siebie?
Czasami jedyną metodą jest eliminacja, szukanie słabszych stron, które pozwolą zawęzić pole wyboru. Jednym ze sposobów jest szukanie wad na siłę. :-P
W tej zabawie wszyscy mają do czynienia z tym samym zdjęciem. W jej wyniku powstają wersje, często bardzo trudne do oceny. Jak przyznać swoje głosy, kiedy prace są tak niewiele różnią się od siebie?
Czasami jedyną metodą jest eliminacja, szukanie słabszych stron, które pozwolą zawęzić pole wyboru. Jednym ze sposobów jest szukanie wad na siłę. :-P
Jest w tym sporo prawdy, ale czy potrzebujesz dyskusji w trakcie głosowania, aby wiedzieć na jakie prace zagłosować ? powinieneś zagłosować ?
Jeśli nie, dlaczego uważasz, że kto inny potrzebuje takich "wskazówek". Tak wnioskuje z Twoich wypowiedzi:
... Wytykanie ewidentnych baboli to jednak coś innego jednak zgodnie z opinią, że każdy ma oczy i widzi na co głosuje, wskazywanie błędów nie powinno mieć wpływu na oczy oceniającego. :razz:
To pogrubione to chyba żart z Twojej strony:grin: po co zatem dyskutować, wskazywać błędy, w czasie głosowania ? W jakim celu ? ( to oczywiście nie ma żadnego wpływu na oczy oceniającego)
... czy potrzebujesz dyskusji w trakcie głosowania, aby wiedzieć na jakie prace zagłosować ?Nie rozumiem co to ma do mojej uwagi o metodzie eliminacji?
Jeżeli jednak ktoś zauważy jakiegoś "babola", którego ja przeoczyłem i da o tym znać, wcale się nie pogniewam. :wink:
... to oczywiście nie ma żadnego wpływu na oczy oceniającego ...To była aluzja do stwierdzenia, że każdy ma oczy i widzi na co głosuje.
Może zbyt cienka i przez to niezrozumiała? :roll:
.Zamiast skorzystać z pojawiających się inicjatyw, sprowokować szeroką dyskusję o nich, wsłuchać się w argumenty, Wy od początku jesteście przeciw. Piętrzycie trudności, obśmiewacie te inicjatywy i ich autorów.
Jesteśmy przeciw, gdy pomysł sie nam nie podoba. Mamy być za pomysłem, tylko z racji tego, że ktos go zgłosił?
Dokładnie.
Trzeba sie pogodzić z wolą większości (mowa o zdjęciach), nawet jeśli osobiście się ma inne preferencje.
Niestety. I jeśli mamy o czym rozmawiac to o tym jak to "wymusić".
Uważam, że dyskusja po głosowaniu ma sens i bardziej widziałbym tu dyskusję w temacie obróbki pomiędzy autorami prac w popRAWce.
Jeśli np. ktoś kto zajął dalsze miejsce (choć niekoniecznie) chciałby się czegoś konkretnego dowiedzieć w temacie obróbki (w jaki sposób otrzymać dany efekt) nie wiem czy powiedziałby, że dyskusja po głosowaniu nie ma sensu
Dla mnie jest nie do przyjęcia (w trakcie trwania głosowania) sugerowanie głosującym, dlaczego nie powinien głosować na daną pracę, a na inną tak. Inaczej tego nazwać nie mogę.
Dokładnie.
I tak długo wytrzymałeś, wcale się nie dziwię, że "znikasz", ja niejako z obowiązku jestem, ale chyba też więcej głosu zabierać nie będę. Swoje stanowisko myślę przedstawiłem dość jasno. ....
Na dyskusje o pracach w trakcie głosowania nie wyrażam zgody i takiej nie będzie jak będę prowadził popRAWkę. To chyba na tyle z mojej strony.
Zgoda w 200% z tym co pisze Andtor2 i 0% zgody z tym co uważa helmuth. Uznaj, że prowadzący wie co robi. Nie wiem po co chcesz wkładać kij w szprychy. Zmiana która może tylko popsuć zabawę, nawet jeśli by dała "sprawiedliwsze" (wg Ciebie) wyniki.
Ciężko nam się będzie porozumieć, bo masz tendencję do przeregulowania wszystkiego, zformalizowania, ordnung muss sain. To nie służy rozwojowi zabawy. Mamy totalnie inne podejście do prowadzenia forum. Ma być sporo luzu.
.. w życiu są rzeczy ważne, mniej ważne i …… ważne. :cry:
Zabawa jest tylko zabawą i nie należy do tych najważniejszych, choć przyjemnych. :mrgreen:
Proszę to tak traktować. Jak już zauważono nie ma tu nagród, jest satysfakcja, fajne dialogi między uczestnikami itp.
Jesteśmy przeciw, gdy pomysł sie nam nie podoba. Mamy być za pomysłem, tylko z racji tego, że ktos go zgłosił?Jesteście za tylko wtedy, kiedy to są wasze pomysły. :wink:
To ostatnio bardzo popularna postawa? :roll:
Zgoda w 200% z tym co pisze Andtor2 i 0% zgody z tym co uważa helmuth.Uważam, że to nieuczciwe.
Zacytowałeś wypowiedź andtora2, z którą się zgadzasz w 200%. Mojej wypowiedzi, z którą się zgadzasz w 0%, nie zacytowałeś. Dlaczego?
To nie służy rozwojowi zabawy.Wręcz przeciwnie, jedynie zmiany mogą przynieść rozwój ale Ty i andtor nie chcecie żadnych zmian.
Widzisz problem w tym, że akurat nie ta, na którą głosowałeś? :-P
Nie nie widzę problemu.
Pomijam już tu sugestie jakie padły podczas głosowania, raczej odebrałbym je in minus.Masz na myśli sugestie o skomplikowanym systemie? Zaskoczyłeś wszystkich wprowadzeniem tego systemu. Może nie było dokładnej "instrukcji"?
Miałem na myśli sugestie/uwagi freta odnośnie jakoby jedna praca była niezgodna z regulaminem.
... jakby miało być po nowemu to chyba zezwoliłbym na dowolne punktowanie (znaczy niekoniecznie na każdą pracę inne punkty: 1,2,3). Jaka to będzie zmiana w stosunku do starego systemu?
Podejrzewam, że sporo głosujących pójdzie na łatwiznę i przyzna 3 głosy o jednakowej wadze i będzie to pewnie 3 x 3pkt.
Tylko podejrzewasz. Cześć pewnie tak, ale dlaczego przymuszać głosowaniem za 1pkt. jak ktoś uważa, że przykładowo jedna praca zasługuje na 3 pkt, a dwie na 2 pkt. lub dwie prace na 3 pkt. , a jedna na 2 pkt.
Rozwiazanie o tyle prostsze, ze daje się pełną swobodę głosującym co do wyboru punktacji i nie muszę też sprawdzać czy aby ktoś się nie pomylił, wyjaśniać na priv. itp.
Sorki niechcący kliknąłem na edytuj post zamiast odpowiedz z cytatem.
Czyli masz odpowiedzi w swoim poście. (zmieniłem kolor czcionki:) )
Rozwiazanie o tyle prostsze, ze daje się pełną swobodę głosującym co do wyboru punktacji.Zgadzasz się więc na pójście na łatwiznę przez oceniającego. Co się będzie zastanawiał, która praca najbardziej zasługuje- "mam to dam": 3 x 3pkt.
Oczywiście Twoja zabawa - Twoje reguły. :wink:
Ja mam propozycję dla tych, którzy chcą się wypowiedzieć o zdjęciu. Po wystawieniu zdjęcia przez Andrzeja do poprawienia, można napisać wszystko co ślina na język przyniesie. Jak takie zdjęcie można poprawić, na co zwrócić uwagę, co zostawić, co usunąć, gdzie przyciąć, gdzie dołożyć, co rozjaśnić, co przyciemnić itd. W momencie głosowania nie piszemy nic o poszczególnych pracach, jedynie ogólne uwagi , tak by nie skojarzyć o którą pracę chodzi. Co Wy na to? Takie uwagi mogą pomóc tym, którzy chcą się czegoś uczyć w tej zabawie.
Ja mam propozycję dla tych, którzy chcą się wypowiedzieć o zdjęciu. Po wystawieniu zdjęcia przez Andrzeja do poprawienia, można napisać wszystko co ślina na język przyniesie.Propozycja typu "niech będzie jak było". :-P
Propozycja typu "niech będzie jak było". :-P
Nie do końca. Nie było tak, że przed głosowaniem były rady jak sobie poradzić ze zdjęciem.
Ja jestem za tym, żeby ten konkurs był zabawą, ale zabawą dla wszystkich, dla tych, którzy lubią obrabiać zdjęcia, dla tych, co lubią głosować i dla tych, co lubią o zdjęciach dyskutować :) Świętokrowie obrabiaczy nie jest, moim zdaniem, rozwiązaniem optymalnym. Powtórzę postulat czerpania wzoru z wyborów prezydenckich (żeby było godnie i z szacunkiem dla uczestników): prezentacja prac, po niej dyskusja, na końcu cisza wyborcza i glosowanie. Proste trzy etapy.
Ja jestem za tym, żeby ten konkurs był zabawą, ale zabawą dla wszystkich, dla tych, którzy lubią obrabiać zdjęcia, dla tych, co lubią głosować i dla tych, co lubią o zdjęciach dyskutować :) Świętokrowie obrabiaczy nie jest, moim zdaniem, rozwiązaniem optymalnym. Powtórzę postulat czerpania wzoru z wyborów prezydenckich (żeby było godnie i z szacunkiem dla uczestników): prezentacja prac, po niej dyskusja, na końcu cisza wyborcza i glosowanie. Proste trzy etapy.
Znaczy, kto zrobi lepszą kampanię, to zostanie prezydentem... tfu - jego zdjęcie wygra. A czy dobre i wartościowe - to widać na co dzień.
Można sparafrazować głębiej - kto przy żłobie tego zdjęcie wygrywa. A były już takie przytyki - nie docenia się tego, że Andrzej (andtor2 a nie prezydent) ma świetny warsztat, tylko że jest przy żłobie. Andrzej nawet pisał, że jak się nie podoba to z przyjemnością odda prowadzenie.
Dobra, ja zamykam pysk. Zobaczę co ustalicie. Jak mi podejdzie to będę się bawił, jak nie - to prędzej umrę na zawał niż przez poprawkę.
Znaczy, kto zrobi lepszą kampanię, to zostanie prezydentem...
O tym też pisałem. To można bardzo łatwo opanować, chyba, że ktoś się tak zaangażuje, że zatrudni rodzinę i znajomych, cały czas głosząc, że to tylko zabawa :mrgreen:, ale taka możliwość jest też obecnie, nie sprawdzamy kto głosuje :)
Rozwiązanie jest takie, że autorzy zabierają glos za pośrednictwem prowadzącego, czyli anonimowo mogą odpowiadać na zarzuty, ale nie mogą się promować. Proste i skuteczne. Ok, więcej roboty dla prowadzącego, ale to fajna zabawa i może znajdzie się pomocnik. Jeśli nie, to zgłaszam swoją kandydaturę :)
Nie do końca. Nie było tak, że przed głosowaniem były rady jak sobie poradzić ze zdjęciem.Nie było? Może nie jak ale z czym- owszem, było.
Nie szukając daleko, w tej edycji sam napisałeś o konieczności prostowania:
Zostaje zrobić to ręcznie, będzie lepszy efekt
Sam andtor2 zwrócił uwagę na aberrację:
Była już mowa o konieczności (mniejszego, większego czy całkowitego) prostowania. Z swej strony chciałem zwrócić uwagę na konieczność (moim zdaniem) usunięcia aberracji chromatycznych w tym zdjęciu.
Co więc nowatorskiego jest w Twojej propozycji?
Kol. Helmut ciężko z Tobą dyskutować, masz specyficzne podejście do tematu.
Naprawdę zawsze ktoś przed głosowaniem coś pisał? Wyciągnąłeś ostatnią poprawkę, a co z poprzednimi? Też tak pisano?
Akurat to co wyciągnąłeś to jak najbardziej dopuszczalne i żałuję, że Andrzej tak późno o aberracji napisał bo już miałem zdjęcie gotowe i dzięki jego podpowiedzi wziąłem się za robotę.
Co do propozycji kol. fret to nie wyobrażam sobie by w kampami nie promować własnej pracy jako najcudowniejszej, najpiękniejszej i wszystko co naj.
Prace rywali to zawsze będzie be, be i jeszcze raz be. I zacznie się wesoła zabawa, tylko że mnie w niej nie będzie. Nie biorę udziału w kampaniach wyborczych.
Kol. Helmut ciężko z Tobą dyskutować, masz specyficzne podejście do tematu.Ja tylko staram się wykazać słabość Twoich argumentów. :-P
Znaczy, kto zrobi lepszą kampanię ...
... nie wyobrażam sobie by w kampami ...Nie zgadzam się na nazywanie chwalenia lub wskazywania błędów anonimowej pracy kampanią.
Kampania ma to do siebie, że zwolennicy jednej pracy starają się chwalić "swoją" a zdyskredytować pozostałe. W przypadku naszej zabawy, każdy mógłby chwalić lub krytykować JEDYNIE NIE SWOJE, ANONIMOWE prace. Trudno więc podejrzewać, że pojawiła by się jakaś nagonka na jedną lub zmasowany zachwyt nad inną, jeżeli na to nie zasługują.
Ja tylko staram się wykazać słabość Twoich argumentów. :razz:
Nie zgadzam się na nazywanie chwalenia lub wskazywania błędów anonimowej pracy kampanią.
Kampania ma to do siebie, że zwolennicy jednej pracy starają się chwalić "swoją" a zdyskredytować pozostałe. W przypadku naszej zabawy, każdy mógłby chwalić lub krytykować JEDYNIE NIE SWOJE, ANONIMOWE prace. Trudno więc podejrzewać, że pojawiła by się jakaś nagonka na jedną lub zmasowany zachwyt nad inną, jeżeli na to nie zasługują.
Słabość moich argumentów już dawno wykazałeś.
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem o swojej pracy. Nic nie wspomniałem, które to zdjęcia, a z opisu doskonale można wywnioskować, która to praca. Taka świetna anonimowość. I uważasz, że nikt się nie domyśli, że wyprostowany dach to praca o numerze 10, a drzewo z prawej strony zdjęcia to praca nr 4. To tak ma wyglądać anonimowość. Tak sobie mamy likwidować konkurentów, bo o swojej pracy nie wolno napisać jak niektórzy postulują.
Chcesz cyrku to zróbmy tak jak proponujesz.
...Rozwiązanie jest takie, że autorzy zabierają glos za pośrednictwem prowadzącego, czyli anonimowo mogą odpowiadać na zarzuty, ale nie mogą się promować. Proste i skuteczne. Ok, więcej roboty dla prowadzącego, ale to fajna zabawa i może znajdzie się pomocnik. Jeśli nie, to zgłaszam swoją kandydaturę :)
Jeśli zgłaszasz swoją kandydaturę na prowadzącego popRAWkę według tego pomysłu to nie mam nic przeciwko. Jak pisałem nie raz, może taka zmiana prowadzącego wyjść na dobre popRAWce (proponowałem także helmuthowi, bez specjalnego odzewu). Jeśli to kandydatura tylko na pomocnika to wybacz nie skorzystam. No nie będę uczestniczył w projekcie do którego nie mam żadnego przekonania. To byłoby już całkowicie na przymus, więc proszę tego ode mnie nie wymagać:).
PS. Nie chciałbym przedłużać dyskusji na temat tego pomysłu, ale wydaje się, że tam też są ograniczenia w wypowiadaniu się. Krytykować można, a pochwalić żadnej pracy (nawet jak nie biorę udziału) już nie (bo promocja):)
Mogą wypowiadać się tylko autorzy prac ? o pracach. Moderacja musiałaby być cały czas w pogotowiuhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_wink.gif Sorry, ale to się w ogóle kupy nie trzyma.
Tak sobie mamy likwidować konkurentów, bo o swojej pracy nie wolno napisać jak niektórzy postulują. Pisząc "mamy" piszesz o sobie?
Jeżeli biorąc udział w takiej dyskusji, będziesz chciał zlikwidować konkurentów to weź pod uwagę, że możesz być też potraktowany przez innego uczestnika jak konkurent, którego trzeba zlikwidować. Dlaczego zakładasz, że każdy tylko czyha na okazję aby zlikwidować konkurentów?
Przecież to tylko zabawa a nie gra RPG.
Pisząc o anonimowości prac, miałem oczywiście na myśli wskazanie konkretnej pracy- praca nr 10 lub praca nr 4 ale anonimowość polega na tym, że nie wiem kto jest autorem.
Napisałem jeszcze "każdy mógłby chwalić lub krytykować JEDYNIE NIE SWOJE" prace. Chwalenie swojej więc odpada. :wink:
Kol. helmuth dziękuje za dyskusje.
Chwalenie swojej więc odpada. :wink:
Heniu, niemożliwe do zrealizowania. Widzisz Andrzeja jak analizuje każdy wpis i sprawdza czy aby delikwent o swojej pracy nie napisał ? Ale, kurde trzecia i piąta mają ten sam element, więc może nie o swojej pisze. Ok, odpadło 7 prac, zostały te trzy bo ludziowie widzą że te są fajne i inne be. Kolejny wpis zlikwiduje dwie pozostałe i ... po ptokach.
Heniu, niemożliwe do zrealizowania. Widzisz Andrzeja jak analizuje każdy wpis i sprawdza czy aby delikwent o swojej pracy nie napisał ? NW wielu innych sprawach zakładamy dobrą wolę delikwenta, dlaczego teraz, z góry zakładać jego złą wolę? Nie trzeba śledzić na bieżąco wszystkich wpisów, można jednak na wszelki wypadek, opracować sankcje za złamanie tej zasady, np. wykluczenie z tej edycji, może też z następnej zabawy itp. Myślę, że to poważnie zniechęci próbujących złamać tę zasadę.
Ale, kurde trzecia i piąta mają ten sam element, więc może nie o swojej pisze. No właśnie! Może jednak nie o swojej? Zakładamy przecież dobrą wolę piszącego. :wink:
Kolejny wpis zlikwiduje dwie pozostałe ...Tego akurat nie zrozumiałem. Dlaczego wpis ma cokolwiek zlikwidować?
Tego akurat nie zrozumiałem. Dlaczego wpis ma cokolwiek zlikwidować?
Pierwszy wpis był o aberracji, drugi o perspektywie, a może o balansie... kto to wie ?
Pierwszy wpis był o aberracji, drugi o perspektywie, a może o balansie... kto to wie ?
O aberracji chyba ja wspomniałem, po wpisie o prostowaniu, także mój był raczej drugi wpis?:) zwracający uwagę co należy poprawić.
Ale nie mam zamiaru tu się kłócić kto i na co pierwszy/drugi zwrócił uwagę:)
Pierwszy wpis był o aberracji, drugi o perspektywie, a może o balansie... kto to wie ?Czyżbyś nie wiedział o czym piszesz? :-P
A Ty Ula złośliwa baba jesteś... cyt. "masz max 2 głosy" i jeszcze się chichrasz :mrgreen:
Dobra, idąc tropem dyskusji w poprawce chcę dać 2 punkty na jedną pracę i 3 punkty na dwie. Ta jedna co ma dostać dwa punkty musi zostać bo jest z innej bajki, a z tych dwóch pozostałych, które mają mieć po 3 punkty mogę zagłosować tylko na jedną. A druga zostanie bez głosu. To jest normalnie skandal !!! Ulka, wyzywam Cię na udeptaną ziemię, i jako że jesteś baba to dam sobie obić pysk :roll:
Bodzip, w bieżącym głosowaniu w edycji 3/2020 będziesz mógł tak zagłosować. Będzie dowolność i każdy sam według uznania przydzieli punkty w ramach 3 przysługujących głosów.
Będzie dowolność i każdy sam według uznania przydzieli punkty w ramach 3 przysługujących głosów.Znowu chcesz zaskoczyć głosujących nowym sposobem głosowania?
Zmiana w stosunku do poprzedniego głosowania będzie niewielka. Po prostu głosujący będzie miał dowolność za ile punktów wyróżnić wybrane przez siebie prace (max. 3 prace tak jak poprzednio). Były takie głosy i się z nimi zgadzam. Nie sądzę aby musiało się odbyć jakieś głosowanie próbne, by nie było zaskoczenia.
Zmiana w stosunku do poprzedniego głosowania będzie niewielka. Po prostu głosujący będzie miał dowolność za ile punktów wyróżnić wybrane przez siebie prace (max. 3 prace tak jak poprzednio).Czyli będzie mógł przyznać 3 glosy po 3 pkt? :shock:
Można jeszcze inaczej. Że każdy ma do rozpisania max 6 punktów na max 3 prace.
Może dać 3 i 3, wtedy oceni tylko 2 prace, może 2, 2, 2, może 3, 2, 1. Albo nie wykorzysta 6 pkt, oceniając jedną - dwie prace za tyle ile chce.
By nie było wątpliwości. Jestem przeciwny komplikowaniu głosowań, jak ma to miejsce teraz. Jestem za powrotem do systemu jaki był w zeszłym roku.
Czyli będzie mógł przyznać 3 glosy po 3 pkt? :shock:
Będzie mógł tak przyznać jeśli uzna, że te wybrane 3 prace są równie dobre, a nie z przymusu jednej z nich dawać 1 pkt i jednej 2 pkt.
Jeśli 3 prace zdaniem głosującego są równorzędne, dając jednej z nich z przymusu 1 pkt. można powiedzieć, że musimy tej pracy znacznie zaniżyć ocenę, choć wcale się z tym nie zgadzamy. Tak w ogóle, sądzę, że 3 głosy po 3 pkt. będą sporadyczne, Ty pewnie uważasz, że to będzie norma. Okaże się po głosowaniu.
Jacek_Z, całkiem dobra propozycja tylko właśnie o tą komplikację chodzi. Druga rzecz, musiałbym sprawdzać każdego głosującego czy przypadkiem się nie pomylił. W takim układzie sprawdzam w zasadzie tak samo jak było w starej metodzie (ilość głosów i czy ktoś nie głosował na siebie).
Nie jestem fanem nowego pomysłu, tym razem zdecydowanie wolę propozycję Jacka. Głosowanie 3x3 musi dać podobne wyniki jak 1x1 ;)
Andtor2, jakie decyzje co do głosowań?
Można jeszcze inaczej. Że każdy ma do rozpisania max 6 punktów na max 3 prace.
Może dać 3 i 3, wtedy oceni tylko 2 prace, może 2, 2, 2, może 3, 2, 1. Albo nie wykorzysta 6 pkt, oceniając jedną - dwie prace za tyle ile chce.
By nie było wątpliwości. Jestem przeciwny komplikowaniu głosowań, jak ma to miejsce teraz. Jestem za powrotem do systemu jaki był w zeszłym roku.
Już widzę tę ankietę. Od 1- 6 punktów...
Andtor2, jakie decyzje co do głosowań?
Dajcie mi jeszcze kilka dni na zastanowienie się. Głosowanie w edycji 5 zaczyna się 2-giego Marca i do tego czasu na pewno podejmę decyzję.
Mój post (https://forum.olympusclub.pl/threads/120410-popRAWka-4-2020-G%C5%82osowanie-i-Wyniki/page2?p=1376737&viewfull=1#post1376737), od którego zaczęła się dyskusja w wątku z wynikami edycji 4/2020 napisałem w odpowiedzi na prośbę andtora
Jeśli ktoś zauważy błędy w tabelkach proszę o info na priv lub tu w wątku.Dopiero dzisiaj andor2 poprawił tabelę.
Jest w tabeli.
W poście z tabelą jest uwaga:
Ostatnio edytowane przez andtor2 ; Dzisiaj o 07:55
Nie można było poprawić od razu?
... mamy już dosyć.Mamy?
W czyim imieniu się wypowiadasz? Chyba nie w swoim!
Nie przysyłasz prac, nie głosujesz więc w czyim?
Ja przysyłam prace, głosuję więc biorę aktywny udział w tej zabawie. Jako pełnoprawny uczestnik tej zabawy mam więc prawo się o niej wypowiadać.
A może nie? :roll:
Mamy? Ola_Olga i kaczory :D
Zrobiłem podsumowanie 3 edycji, które odbyły się z nowym sposobem głosowania. W tabelach jest suma punktów z 3 Edycji jakie zdobyli uczestnicy według starego i nowego systemu głosowania.
Kilka osób nie brało udziału w tych wszystkich trzech edycjach, więc rozbieżność wyników może być w związku z tym większa.
219486
Jak widać 2 pierwsze miejsca nie uległu zmianie, a i róznica w punktach niewielka. Sam pomysł z różnicowaniem wagi głosów nie jest zły. Mamy jednak taką Ankietę do głosowaniem, a nie inną i nie wygląda to zbyt przejrzyście.
Po zakończeniu głosowania, często nie widać kto wygrał, kto był drugi, trzeci. Trzeba dopiero to przeliczać. Wspomnę może też, że Ankieta ma maksymalnie 80 pozycji. Jeśliby przykładowo frekwencja bardzo dopisała i było 27 uczestników trzeba by znów "kombinować" bo musiałoby być 81 pozycji (27 prac razy kazda 3 opcje z punktami). Nie będę ukrywał, że dla prowadzącego znacznie bardziej pracochłonne. Wypełnienie Ankiety z 60 pozycjami troche czasu zajmuje (nawet poprzez kopiuj/wklej).
Jeśli na forum pojawi się stosowna Ankieta (tu szanse raczej małe) gdzie będzie to działo się jakby automatycznie można do tematu wrócić.
Podsumowując, szanse na to, że przy nowym sposobie głosowania zwycięzcą cyklu mogłaby się okazać inna osoba (niż przy głosowaniu starą metodą) są bardzo małe. Dalsze miejsca, owszem są zmiany, ktoś będzie trochę wyżej, ktoś trochę niżej w punktacji. Tylko czy "gra warta świeczki" ? Moim zdaniem nie. Traktujmy ten konkurs bardziej na luzie i tak się nie spinajmy z tymi punktami. Kiedyś nie było w popRAWce takich punktacji i zabawa też się kręciła.
Wracamy z głosowaniem do tego co było. Temat uważam za zamknięty (z mojej strony).
W wątku OlyRulez kolega parapapa napisał pw do prowadzącego konkurs. Miał swój pomysł , więc skontaktował się z prowadzącym konkurs i opisał jaki to ma pomysł na urozmaicenie konkursu.
Wątek o tym powstał, kolega parapapa w dyskusji wyjaśnił jaki był jego zamysł, było głosowanie.
Zastanawiam się dlaczego w tamtym wątku można było spokojnie porozmawiać, wyjaśnić i podjąć decyzję co do dalszego sposobu prowadzenia konkursu , a co do poprawki są takie emocje.
Dziwni mnie bierność moderacji w tej sytuacji .
Wracamy z głosowaniem do tego co było. Temat uważam za zamknięty (z mojej strony).
Dzięki za info i za poświęcony czas nowym sposobom głosowania.
Zrobiłem podsumowanie 3 edycji, które odbyły się z nowym sposobem głosowania.Mówić o o nowym sposobie to spore nadużycie.
Każda z tych trzech edycji miała różne zasady głosowania. :-P
...
Zastanawiam się dlaczego w tamtym wątku można było spokojnie porozmawiać, wyjaśnić i podjąć decyzję co do dalszego sposobu prowadzenia konkursu , a co do poprawki są takie emocje.
Dziwni mnie bierność moderacji w tej sytuacji .
...
Nie ma bierności moderacji, jest szeroka autonomia dla prowadzącego działy autorskie, i moderacja w tle - ostrzeżenia, wpisy, zamknięcie wątku.
Zrobiłem (...) Sam pomysł z różnicowaniem wagi głosów nie jest zły. (...) Trzeba dopiero to przeliczać. (...) Nie będę ukrywał, że dla prowadzącego znacznie bardziej pracochłonne. (...) Kiedyś nie było w popRAWce takich punktacji i zabawa też się kręciła.
I tak jesteśmy w domu. Punkcie wyjścia.
W wątku OlyRulez kolega parapapa napisał pw do prowadzącego konkurs. Miał swój pomysł , więc skontaktował się z prowadzącym konkurs i opisał jaki to ma pomysł na urozmaicenie konkursu.
Wątek o tym powstał ...Jeśli nie zauważyłeś, to zwracam uwagę na postawę prowadzącego,
tam:
Ja jako skromny prowadzący nie podejmuję się wprowadza takich zmian na własną rękę i oddaję głos w ręce ludu ...
i tu:
Nie jestem przekonany do takiego rozwiązania.Dlatego wywiązała się dyskusja. Co w niej widzisz złego? Czy ktoś kogoś obraził?
Dziwni mnie bierność moderacji w tej sytuacji.Oj! Złowrogo to zabrzmiało!
Sugerujesz, że moderacja powinna zakończyć, zdusić tę dyskusję i ukarać chętnych do prób jej podtrzymania?
Nie. Nie sugeruję że moderacja powinna ukarać chętnych do przeprowadzenia zmian .
Po prostu odniosłem wrażenie że czasem dyskusja skupia się na czepianiu się już byle czego .
No ale to może moje tylko takie wrażenie.
Pozdr.
Nie. Nie sugeruję że moderacja powinna ukarać chętnych do przeprowadzenia zmian .
Po prostu odniosłem wrażenie że czasem dyskusja skupia się na czepianiu się już byle czego .
No ale to może moje tylko takie wrażenie.
Pozdr.
Nie tylko Twoje...
Ja się już odciąłem od wszelkich głębszych dyskusji, poza zabawowym "pitu pitu".
Helmuth, chodzi o to, że pomysł został przedstawiony, przedyskutowany, i dalsza dyskusja wygląda trochę tak, że ciśniesz by mimo wszystko dalej go rozważać lub wprowadzić. Bez urazy, ja to rozumiem, ale można się zagalopować.
Andtor2 podjął decyzje by nie wprowadzać tego systemu i temat się wyczerpał.
Helmuth, chodzi o to, że pomysł został przedstawiony, przedyskutowany, i dalsza dyskusja wygląda trochę tak, że ciśniesz by mimo wszystko dalej go rozważać lub wprowadzić.Czy zanim napisałeś ten post, sprawdziłeś kiedy przestałem "cisnąć"? Odnoszę wrażenie, że utożsamiasz częstotliwość pojawiania się mojego awatara z dyskusją o wspomnianym pomyśle.
Otóż ostatnie moje posty dotyczyły zupełnie czego innego. :wink:
Odnoszę się do ogólnego wrażenia tej dyskusji. Nawet nie zamierzałem rozstrzygać, w którym momencie jakie zdarzenie zaszło.
Odnoszę się do ogólnego wrażenia tej dyskusji. Nawet nie zamierzałem rozstrzygać, w którym momencie jakie zdarzenie zaszło.
Ale frajda! "Huzia na Józia!". Nie ma to jak bliźniemu dokopać.
A gdzieżby tam komuś dokopać. Przedstawiam swoje wrażenie, które rzecz jasna może zostać opatrznie zrozumiane. Ale cóż...
Nawet nie zamierzałem rozstrzygać ...Ale
Przedstawiam swoje wrażenie, które rzecz jasna może zostać opatrznie zrozumiane.Tego, że wrażenie jest opaczne bo nie chciało Ci się rozstrzygać, pod uwagę nie bierzesz.
Brawo Ty!
Dyskusja nie jest tłamszona i to chyba finalnie ... źle. Bo przez to odnosi się wrażenie, że tu się rozgrywa sprawa wagi państwowej, że było fatalnie i trzeba to zreformować. Tymczasem absolutnie uważam, że gra nie jest warta świeczki. Andtor ma więcej roboty, jest kłopot z przeciekami, po zamknięciu ankiety nikt nie wie kto wygrał, to wiadomo dopiero jak andtor zrobi tabelkę. Różnice w miejscach i punktach są, to było oczywiste, ale oczywiste (dla mnie) było to, że te różnice nie są wielkie. No i najważniejsze. Czy jesli było jakies przetasowanie na pozycjach to czy kolejność wg nowego systemu była "słuszniejsza" od tej ze starego systemu? Licho wie. To są sprawy SUBIEKTYWNE. I stąd mając wiele minusów i wątpliwy plus to nawet nie wiem dlaczego nawet się zastanawiamy nad zmianą. Tym bardziej, że sami sobie tu psujemy atmosferę, nie wiadomo w imię czego (sprawiedliwości??? istnieje coś takiego w sztuce!!!???), andtor miałby więcej roboty itd. Skoro on tak zdecydował (nie narzucałem, nie pisałem do niego PW czy cos w tym stylu, wszystkie moje poglądy sa na otwartym forum, wiadomo co sugerowałem) to jest po sprawie. Zostaje po staremu i nie wracajmy do forsowania zmian.
Moje ad vocem - była fajna zabawa, zrobił się popie***ol. Mam podobne wrażenie ale nie tylko o poprawce. Całe forum porobiło się strasznie zasadnicze, o nic nie można spytać czy zgłosić pomysł. Po prostu nuda!
Wiecie żeby czepiać się pierdół to trzeba mieć posrane i nie pozamiatane ...Spokojnie bo Ci żyłka ... :-P
Rożni ludzie są na forum, to co dla jednych jest pierdołą dla innych jest istotnym problemem. Czy chcesz aby forum stało się zbiorowiskiem ludzi bojących się zapytać, zgłosić jakiś problem czy zwrócić się o pomoc?
Moje ad vocem - była fajna zabawa, zrobił się popie***ol. Coraz mniej mi się chce brać w tym udział.
Mam podobne wrażenie ale nie tylko o poprawce. ...
Panowie, nie ma żadnego problemu, poprowadźcie to lepiej, naprawdę z chęcią się już zrzeknę tej funkcji (coraz mniej mi się chce to prowadzić). Może się wypaliłem jak to się mówi, jestem zbyt konserwatywny ?. Z chęcią będę uczestniczył w popRAWce jako zwykły użytkownik.
Rożni ludzie są na forum, to co dla jednych jest pierdołą dla innych jest istotnym problemem. Czy chcesz aby forum stało się zbiorowiskiem ludzi bojących się zapytać, zgłosić jakiś problem czy zwrócić się o pomoc?
Nie mam z tym problemu. Coś nie wiem - zapytam. Przyjmę do wiadomości.
Z tym, że jak mi się nie podoba to "szczelam focha". Nie moja piaskownica, więc zabieram zabawki i znikam. Tak zniknęli Romek, Arek, Piotr, Aga, Grześ i wielu innych.
Część wróciła - Ty wróciłeś, ja wróciłem, Ulka wróciła. Niektórzy pewnie już nigdy tu nie zawitają, szkoda.
Widzisz Heniu - my się starzejemy, po nas przychodzą młodzi gniewni co myślą, że wszystkie rozumy pozjadali. Za kilka, kilkanaście lat im się odmieni i będą dyskutować ze swoimi młodszymi i gniewniejszymi następcami.
Ja tam wolę wypić kufel dobrego kompotu niż użerać się o kilka pixeli :mrgreen:
...Widzisz Heniu - my się starzejemy, po nas przychodzą młodzi gniewni co myślą, że wszystkie rozumy pozjadali. Za kilka, kilkanaście lat im się odmieni i będą dyskutować ze swoimi młodszymi i gniewniejszymi następcami.
Ja tam wolę wypić kufel dobrego kompotu niż użerać się o kilka pixeli :mrgreen:
"Problem" chyba w tym, że to nie "młodzi gniewni" użerają się o kilkanaście (kilkadziesiąt) pikseli.
Bogdan, o kilka pikseli przyznaje zwracałem Ci nie raz uwagę, dlaczego taka "dziwna ramka" na 1 czy 2 piksele.
Widać nie powinienem, przepraszam z góry.
"Problem" chyba w tym, że to nie "młodzi gniewni" użerają się o kilkanaście (kilkadziesiąt) pikseli.
Bogdan, o kilka pikseli przyznaje zwracałem Ci nie raz uwagę, dlaczego taka "dziwna ramka" na 1 czy 2 piksele.
Widać nie powinienem, przepraszam z góry.
Ależ drogi kolego - ja naprawdę nie mam z tym problemu - nawet byłem Ci wdzięczny za pokazanie babola. Program tak dziwnie skadrował, a jako że niechlujny jestem - nie zwróciłem uwagi :)
Część wróciła - Ty wróciłeś ...Nie nazwał bym tego powrotem. Po prostu bywam. Nie odnajduję dawnej atmosfery.
Nie nazwał bym tego powrotem. Po prostu bywam. Nie odnajduję dawnej atmosfery.
Tu akurat się z Tobą zgadzam. Też nie odnajduję dawnej atmosfery, gdzie nikt o pierdoły się nie przyczepiał. Teraz to standard :)
Dlatego popRAWkę poprowadzę tylko do końca tego roku (raczej postanowione.).
...
Z tym, że jak mi się nie podoba to "szczelam focha". Nie moja piaskownica, więc zabieram zabawki i znikam. Tak zniknęli Romek, Arek, Piotr, Aga, Grześ i wielu innych.
...
I chyba strasznie się nudzą w swoim towarzystwie, jakoś nie widać życia na tym lepszym forum ;)
Nie nazwał bym tego powrotem. Po prostu bywam. Nie odnajduję dawnej atmosfery.
Jedna z ciekawszych ostatnio wypowiedzi, które zdarzyło się mi tu przeczytać....
Napisać tutaj prawie 11.000 postów i tylko bywać i nie wpływać na atmosferę forum... Ta zima już chyba nazbyt długa i za mało śnieżna, a świat wokoło za szybko galopujący i wszechogarniający a zarazem coraz bardziej dziwny, że powtórzę za wieszczem, bym był w stanie w takie teksty uwierzyć.
Z mojego ogródka widać to tak: jesteś w centrum tutejszych wydarzeń z woli własnej i własnego wyboru. Atmosferę miejsca i czasu współtworzysz.
I chyba strasznie się nudzą w swoim towarzystwie, jakoś nie widać życia na tym lepszym forum ;)
219729
Na tym lepszym forum też ich nie ma. Na FB ich znajdziesz. Taka karma ...
Myślę, że wpadli w rzeczywistość i wsiąkli w nią.
Niektórzy próbują się realizować fotograficznie w facebuku, twiterach i innych takich miejscach.
W polszczyźnie jest takie podobające się mi słowo - rozpierzchli się....
PS.1 Poprawka ostatnio stała się rodzajem hyde parku.
PS.2 U mnie za oknem znowu halny.... Po nim będzie deszcz padał....
Napisać tutaj prawie 11.000 postów i tylko bywać i nie wpływać na atmosferę forum...Zauważ tylko, że ok 10 tys postów napisałem jeszcze na "starym" forum, zanim się wszystko rypło. :wink:
... jesteś w centrum tutejszych wydarzeń z woli własnej i własnego wyboru. Atmosferę miejsca i czasu współtworzysz. Zasmuciłeś mnie!
Źle to świadczy o tym forum, jeżeli to właśnie moje 2,5 posta dziennie tworzy atmosferę.
...
Zasmuciłeś mnie!
Źle to świadczy o tym forum, jeżeli to właśnie moje 2,5 posta dziennie tworzy atmosferę.
Ty mnie też, ostatnimi czasy pisujesz wiecej niż 2,5 posta dziennie.... To jeszcze nie ten czas by nie pamiętać...
Współtworzysz, tak to opisałem.
Są po prostu tematy gdzie długotrwała dyskusja o szczegółach interesuje wąskie grono, a milcząca większość staje się po czasie zniecierpliwiona długotrwałością dyskusji.
Nic nie poradzisz, tak się zmieniło postrzeganie dzisiaj.
Są po prostu tematy gdzie długotrwała dyskusja o szczegółach interesuje wąskie grono, a milcząca większość staje się po czasie zniecierpliwiona długotrwałością dyskusji.Trzeba się przypodobać milczącej większości.
Żeby nie dopuścić do jej zniecierpliwienia, nie będę przedłużał tej dyskusji.
...
Są po prostu tematy gdzie długotrwała dyskusja o szczegółach interesuje wąskie grono, a milcząca większość staje się po czasie zniecierpliwiona długotrwałością dyskusji.
...
Przejrzalem regulamin i nie znalazłem obowiązku czytania wszystkich postów. Milcząca większość może omijać niektóre tematy. Choćby przypadek Oli-Olgi. Nie bierze udziału w porawce, nie bierze udziału w głosowaniu, ale dyskusja jej przeszkadza. O co chodzi? ;)
Przejrzalem regulamin i nie znalazłem obowiązku czytania wszystkich postów. Milcząca większość może omijać niektóre tematy. Choćby przypadek Oli-Olgi. Nie bierze udziału w porawce, nie bierze udziału w głosowaniu, ale dyskusja jej przeszkadza. O co chodzi? ;)
A Tobie co znowu przeszkadza? Nie biorę udziału w poprawce, bo zostałam do niej skutecznie zniechęcona. Ja też przeczytałam regulamin i nie znalazłam w nim zapisu zakazującego wypowiadania się w dyskusji dotyczącej konkursu, w którym nie bierze się udziału.
Coś jeszcze??
Ja też przeczytałam regulamin i nie znalazłam w nim zapisu zakazującego wypowiadania się w dyskusji dotyczącej konkursu, w którym nie bierze się udziału. Małe sprostowanie- chodzi o Twój jedyny post (https://forum.olympusclub.pl/threads/120410-popRAWka-4-2020-G%C5%82osowanie-i-Wyniki/page2?p=1376860&viewfull=1#post1376860) w wątku, w którym nie wypowiadałaś się w dyskusji tylko wypowiadałaś się o dyskusji.
Trzeba się przypodobać milczącej większości.
Żeby nie dopuścić do jej zniecierpliwienia, nie będę przedłużał tej dyskusji.
Nie trzeba się przypodobywać, ale nie należy także dziwić się niektórych dezaprobacie dla takiej czy innej wypowiedzi, tu jest kawałek wolnego internetu ograniczonego w zasadzie tylko regulaminami...
Trzeba tylko pamiętać, że moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność mojego sąsiada, współużytkownika.
Od edycji 10/2020 zajdą dwie malutkie "zmiany".
Nie będę zamieszczał wpisu o usuwaniu danych EXIF (z Regulaminu też to usunąłem). Podejrzewam, że w niektórych pracach wraz z usunięciem danych EXIF usunięta jest informacja o profilu kolorystycznym zdjęcia. Programy do obróbki zdjęć przy zapisie do jpg bez danych exif nie powinny usuwać tego profilu. Jeśli jednak ktoś usunie EXIF odrębnym programem może się zdarzyć, że usunięty zostanie także profil icc zdjęcia.
W szczególnych przypadkach jest możliwość, że przeglądarka może nieprawidłowo wyświetlić kolory gdy w zdjęciu brakuje profilu. Jak ktoś jest zainteresowany to polecam do poczytania taki artykuł (https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-f-a-q/) o zarządzaniu barwą w przeglądarkach internetowych.
Jak już zajmujemy się obróbką powiedzmy tak bardziej poważnie należałoby się stosować do ogólnych zasad mówiących, że zdjęcie wysyłane do internetu powinno posiadać profil icc. Najczęściej będzie to oczywiście sRGB, taki zaleca się stosować do internetu,choć większość przeglądarek potrafi prawidłowo wyświetlić zdjęcie z profilem Adobe RGB. W Firefox trzeba wówczas włączyć zarządzenie barwą (w jaki sposób, jest opisane w linkowanym artykule).
Dane EXIF będę usuwał sam pozostawiając profil w zdjęciu (jeśli takowy był). Używam do tego programik ExifToolGUI v 3.38, który to umożliwia.
Druga mała zmiana, kolejność zamieszczania prac w wątku z Głosowaniem będzie bardziej przypadkowa, a nie powiązana z kolejnością jak wpływały prace na skrzynkę.
Przy okazji edycji 11/2020 wywiązała się taka wymiana zdań:
Wybacz andtor, ale ta edycja, to jakieś nieporozumienie i obawiam się, że jeśli dalej będziesz szedł w tym kierunku, to zabijesz poprawkę własnymi "rencami".
Nie zawsze jest "fajny" RAW do obróbki. Zamieszczam to co otrzymuję.Zgadzam się z fretem (rzadka to sytuacja ;)) i chciałbym zwrócić uwagę na odpowiedź andtora- "zamieszczam to co otrzymuję."
Być może, czas stwierdzić, że zasada o bezkrytycznym zamieszczaniu tego, co przyśle zwycięzca poprzedniej edycji nie sprawdziła się. W ten sposób pozbawiasz się wpływu na "poziom artystyczny" zabawy, którą prowadzisz, ograniczając się jedynie do przestrzegania porządku.
Może powinieneś przyznać sobie prawo do decydowania o tym co dajesz do popRAWki? Prostym sposobem byłoby zobowiązanie zwycięzcy do nadesłania kilku propozycji, z których Ty wybierałbyś zdjęcie do zabawy.
W ten sposób zdjęcie do zabawy jest zrobione przez zwycięzcę poprzedniej edycji ale to Ty decydujesz, ze właśnie to. Możesz też zażądać innego.
Być może zakłóci to płynność konkursu ale powinieneś rozważyć co ważniejsze- ilość czy jakość.
Wydaje mi się, że miałem lepszy pomysł. Chodziło mi o stworzenie banku zdjęć do poprawki. Np. żeby zdjęcie mógł nadesłać każdy głosujący i np. przed kolejną edycją byłoby głosowanie na zdjęcia do obróbki.
Przy okazji edycji 11/2020 wywiązała się taka wymiana zdań:
Zgadzam się z fretem (rzadka to sytuacja ;)) i chciałbym zwrócić uwagę na odpowiedź andtora- "zamieszczam to co otrzymuję."
Być może, czas stwierdzić, że zasada o bezkrytycznym zamieszczaniu tego, co przyśle zwycięzca poprzedniej edycji nie sprawdziła się. W ten sposób pozbawiasz się wpływu na "poziom artystyczny" zabawy, którą prowadzisz, ograniczając się jedynie do przestrzegania porządku.
Może powinieneś przyznać sobie prawo do decydowania o tym co dajesz do popRAWki? Prostym sposobem byłoby zobowiązanie zwycięzcy do nadesłania kilku propozycji, z których Ty wybierałbyś zdjęcie do zabawy.
W ten sposób zdjęcie do zabawy jest zrobione przez zwycięzcę poprzedniej edycji ale to Ty decydujesz, ze właśnie to. Możesz też zażądać innego.
Być może zakłóci to płynność konkursu ale powinieneś rozważyć co ważniejsze- ilość czy jakość.
Tak to się mniej więcej odbywa. Czasem mniej, czasem więcej:wink: Nie jest tak, że całkowicie bezkrytycznie wstawiłbym to co otrzymałem. Sam wiesz zresztą po swojej niedawno wysłanej propozycji.
Do ostatniej edycji otrzymałem 2 RAW-y i taki był mój wybór z tych dwóch.
Wydaje mi się, że miałem lepszy pomysł. Chodziło mi o stworzenie banku zdjęć do poprawki. Np. żeby zdjęcie mógł nadesłać każdy głosujący i np. przed kolejną edycją byłoby głosowanie na zdjęcia do obróbki.
Dobrze byłoby mieć w rezerwie kilka ciekawych RAW do obróbki, ale nie będę naciskał, a chętnych do wysyłki brak.
Chodziło mi o stworzenie banku zdjęć do poprawki. Np. żeby zdjęcie mógł nadesłać każdy głosujący ...OK, jest to też sposób na zwiększenie wyboru ale ponieważ jest prowadzący, to on powinien mieć wpływ na wybór.
Podejmowanie decyzji w głosowaniu, sprowadza rolę prowadzącego jedynie do prac edytorsko- porządkowych.
...
Dobrze byłoby mieć w rezerwie kilka ciekawych RAW do obróbki, ale nie będę naciskał, a chętnych do wysyłki brak.
Rozmawiałeś z jkr-em? Jak patrzę na jego wątek, to myślę, że chętnie by coś wysłał, a jak inni zobaczą, że ze zdjęciami dzieje się coś fajnego, to też może zaczną przysyłać.
Wydaje mi się, że problem ze śmieciowymi rawami jest taki, że wygrywa przypadkowa obróbka, to sprawia, że w konkursie ląduje kolejna fota z kosza itd.
Tym razem wszystko zaczęło się od kwiatka z wysypiska śmieci i szybko doszliśmy do ostatniej edycji. Ten łańcuch trzeba przerwać jeśli poprawka ma przetrwać.
Chyba, że kogoś kręci fotograficzna nekrofilia i zabawa z fotograficznymi trupami i na dodatek ten ktoś jest w większości... ;)
Popatrz na tabelkę. Zwycięzcy nie są przypadkowi. W czubie są generalnie te same osoby.
Co do bazy rawków - jestem za, sądzę, że zwycięzca edycji wcale nie ma parcia na to by dawać RAWa, że nie traktuje tego jako nagrodę tylko jako niewdzięczny problem.
Kwestia pozyskania rawów - oto jest problem.
Ja kiedyś dałem.
...Kwestia pozyskania rawów - oto jest problem.
Ja kiedyś dałem.
Za co dziękuję, dwa z trzech były wykorzystane. Myślę, że Ula / gulasz / robi tyle ciekawych zdjęć, że coś tam fajnego wybierze do następnej edycji.
Rozmawiałeś z jkr-em? Jak patrzę na jego wątek, to myślę, że chętnie by coś wysłał, a jak inni zobaczą, że ze zdjęciami dzieje się coś fajnego, to też może zaczną przysyłać.Z mojej strony nie widzę problemu. Mogę nawet każdego RAW-a wysłać.
Wogóle jestem bardzo zdziwiony, że z tym jest jakiś problem.
Za co dziękuję, dwa z trzech były wykorzystane. Myślę, że Ula / @gulasz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6540) / robi tyle ciekawych zdjęć, że coś tam fajnego wybierze do następnej edycji.
poszło
mial być inny ale jest pozno... i nie mogę znaleźć tego co chciałam wyslac wiec będzie to co wysłałam - nie napisałam w mailu wiec pisze tu - klasyczna klasyka
Może dobrym i zarazem prostym rozwiązaniem byłoby to, aby biorący udział w poprawce wysyłali do prowadzącego, powiedzmy, po trzy swoje RAWy. Oczywiście nie byłoby to obowiązkowe. :). Z tych zdjęć prowadzący wedle uznania wybierałby zdjęcie do kolejnej edycji. Taka formuła pozbawiałaby zwycięzcę "nagrody" w postaci RAWa do następnej zabawy.
Tu jednak widzę parę rozwiązań.....
Pierwsze, zadowalamy się satysfakcją.
Drugie, prowadzący w pierwszej kolejności wybiera spośród RAWow zwycięzcy poprzedniej zabawy. Oczywiście jeśli ten przysłał swoje zdjęcia. Jeśli nie, to ze wszystkich pozostałych.
Trzecie, prowadzący wybiera wedle uznania, a nagrodą za zwycięstwo są punkty do reputacji. Jaka ilość to już osobna kwestia.
Z końcem tego roku kończę bytność na forum. Jest też ewentualność (raczej mała) kilkuletniej przerwy - konta nie będę likwidował. Bieżąca edycja popRAWki jest ostatnią którą prowadzę. To decyzja ostateczna nie podlegająca dyskusji.
Nie chciałbym jednak, aby ta zabawa zniknęła z forum wraz ze mną. Jakiś tam sentyment po latach pozostaje. Zastanawiałem się nad osobą, która dalej poprowadzi popRAWkę.
Symbolicznie przekazuję tą funkcję kol. Bogdanowi, nick @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250).
Krótkie uzasadnienie. Moim zdaniem dobrze aby prowadzący był sympatykiem tej zabawy i lubił bawić się w obróbkę zdjęć. Dobrze też gdyby dysponował w miarę wolnym czasem. Nie bez znaczenia są też umiejętności "informatyczne" (to może słowo trochę na wyrost dlatego cudzysłów), ogólniej to może obsługa komputera, programów, wstawianie tabelek, paczki zip., pliku DNG, itp.
Oczywiście tabelek nie musi być, to już według uznania nowego prowadzącego.
Sądzę Bogdan, że wszystkie te warunki spełniasz i przyznam będę zawiedziony gdybyś odmówił. @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) nie odpowiadaj od razu (jeśli by miała być odmowa), przemyśl. Z swej strony służę pomocą jeśli będziesz miał pytania, a te wiadomo na początku mogą być.
PS. @Jacek_Z (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=14929), prośba o pozostawienie mi uprawnień Animatora w dziale popRAWki do końca roku. Chciałbym jeszcze zrobić podsumowanie popRAWki z 2020r w wątku Mistrzowie i Archiwum popRAWki (https://forum.olympusclub.pl/threads/112193-Mistrzowie-i-Archiwum-popRAWki).
Zastanawiałem się nad osobą, która dalej poprowadzi popRAWkę.
Symbolicznie przekazuję tą funkcję kol. Bogdanowi, nick @Bodzip.Wydaje Ci się, że możesz przekazać swoje uprawniania?
Skoro chciałbyś aby to Bodzip poprowadził dalej tę zabawę, powinieneś najpierw z nim pogadać i jeśli się zgodzi, zaproponować go adminowi. To od niego zależy komu da odpowiednie uprawnienia.
Śniło mi się w nocy, że coś takiego mnie spotka :roll:
Właśnie sobie skompilowałem konwerter RAW -> DNG na Linuxa. Nazywa si.ę Fimagena i robi fajne pliki dng.
Wydaje Ci się, że możesz przekazać swoje uprawniania?
Skoro chciałbyś aby to Bodzip poprowadził dalej tę zabawę, powinieneś najpierw z nim pogadać i jeśli się zgodzi, zaproponować go adminowi. To od niego zależy komu da odpowiednie uprawnienia.
Tak mi się wydaję. W podobny sposób zostałem prowadzącym popRAWkę. Poprzez rekomendację, polecenie, poprzedniego prowadzącego Saboora.
Napisałem wyraźnie, że przekazuję symbolicznie tą funkcję i oczywistym jest, że Bogdan musi się zgodzić i admin "przyklepać".
Śniło mi się w nocy, że coś takiego mnie spotka :roll: ...
Prorocze sny:wink:. Cieszy mnie, że nie mówisz nie.
Właśnie sobie skompilowałem konwerter RAW -> DNG na Linuxa. Nazywa si.ę Fimagena i robi fajne pliki dng.
Ale jaja.... dziś mi się śniło, że będziesz prowadził poprawkę. :mrgreen:
same proroky na tym forum :mrgreen:
Szkoda zmian i okoliczności które do tego doprowadziły tym bardziej, że idea dobrego zdjęcia gdzieś po drodze się rozpłynęła a powinna być istotą sprawy.
... oczywistym jest, że Bogdan musi się zgodzić ...Musi? Bo to Ty mu symbolicznie przekazałeś funkcję, więc nie może odmówić, czy masz na niego jakiegoś haka? :roll:
Szkoda zmian i okoliczności które do tego doprowadziły tym bardziej, że idea dobrego zdjęcia gdzieś po drodze się rozpłynęła a powinna być istotą sprawy.
Otóż to.
Zgadzam się w całej rozciągłości.
...masz na niego jakiegoś haka? :roll:
Tak, mam:
228449
Szkoda (...), że idea dobrego zdjęcia gdzieś po drodze się rozpłynęła a powinna być istotą sprawy.Pisząc "dobre zdjęcie" masz na myśli zdjęcie do obróbki czy prace uczestników?
Przy obecnym systemie pozyskiwania prac, prowadzący jest skazany na zdjęcia przesyłane często na "łapu-capu" przez zwycięzcę edycji. Z reguły nie ma czasu na pogrzebanie na dysku, żeby znaleźć ciekawe ale trudne (takie, które autorowi sprawiło kłopoty w obróbce).
Jeśli zaś chodzi o prace uczestników to już zależy od samych uczestników. Jedni nie potrafią i dopiero się uczą, drudzy tak się starają, że aż przekombinowują. Należy jednak przyjąć, że wszyscy się bardzo starają. :)
Tak, mam:
228449
No to już rozumiem dlaczego musi. Argument nie do odrzucenia. :-P
...No to już rozumiem dlaczego musi.
Nic nie rozumiesz niestety. To, że musi to tylko twój wymysł.
A cóż stało się z ideą dobrego zdjęcią?
Kto chce ten korzysta, za prywatne pieniądze i dzięki czsowi wolontariuszy udostępniono dla niej całe forum, wszystkie jego kąty i wątki.
Tak mi się wydaję. ... Prawie tak było, ja pamiętam więcej, ale dzisiaj to nie ma już znaczenia.
Chciałbym tutaj podziękować Ci za poświęcony popRAWce czas i inne zasoby.
Chciałbym tutaj podziękować Ci za poświęcony popRAWce czas i inne zasoby.
Chciałbym również podziękować koledze andtor2 za wysiłek oraz czas który poświęciłeś na prowadzenie konkursu.
Bardzo dobrze to wszystko prowadziłeś. Kilka razy zaledwie brałem udział w popRawce, jednak widziałem jak dobrze jest prowadzona.
Pozdrawiam
Nic nie rozumiesz niestety. To, że musi to tylko twój wymysł.Ty chyba nie rozumiesz tego, co sam napisałeś. :grin:
... przekazuję symbolicznie tą funkcję i oczywistym jest, że Bogdan musi się zgodzić .
Chciałbym również podziękować koledze andtor2 za wysiłek oraz czas który poświęciłeś na prowadzenie konkursu.
Bardzo dobrze to wszystko prowadziłeś. Kilka razy zaledwie brałem udział w popRawce, jednak widziałem jak dobrze jest prowadzona.
Pozdrawiam
Nie sposób się nie zgodzić, że Andrzejowi należy się podziękowanie za ogarnianie tego "bałaganu" :).
Ty chyba nie rozumiesz tego, co sam napisałeś. :grin:
Nie umniejszaj swej inteligencji. Sens całej wypowiedzi był taki, że musi wyrazić zgodę na moją propozycję. Potocznie tak się mówi, żeby coś obowiązywało, weszło w życie "musisz wyrazić na to zgodę", a równie dobrze takiej zgody nie musisz wyrażać. Naprawdę trzeba tłumaczyć jak małemu dziecku ?
Tego pewnie już nie czytałeś (czy tam "przymknąłeś oko"):
...
Sądzę Bogdan, że wszystkie te warunki spełniasz i przyznam będę zawiedziony gdybyś odmówił. Bodzip nie odpowiadaj od razu (jeśli by miała być odmowa), przemyśl.
Ty chyba nie rozumiesz tego, co sam napisałeś. :grin:
Tym razem przekombinowałeś, andtor jest bez winy :) Ja też uwazam, że kolejny prowadzący musi się zgodzić, bo forum nie dysponuje środkami mogącymi go zmusić do prowadzenia poprawki :mrgreen:
Przy okazji przypominam swoją propozycję, żeby stworzyć bank poprawkowych zdjęć pochodzących nie tylko od uczestników. To by urozmaiciło zabawę. Fajnie by było raz na jakiś czas obrobić coś innego, niż kolejny widoczek do wyciągania i prostowania ;)
Śniło mi się, że dokonałem "apostazji" forumowej. Co to oznacza? Czy już straciłem wiarę i w forum?
A ja tak sobie czytam i czytam... Był taki kawał o milicjantach :mrgreen:
A ja tak sobie czytam i czytam... Był taki kawał o milicjantach :mrgreen:
Który?
Przy okazji przypominam swoją propozycję, żeby stworzyć bank poprawkowych zdjęć pochodzących nie tylko od uczestników. To by urozmaiciło zabawę. Fajnie by było raz na jakiś czas obrobić coś innego, niż kolejny widoczek do wyciągania i prostowania ;)
Ja mam pomysł, który w pewnym sensie jest rozwinięciem Twojego.
Moja propozycja polega na tym, że Ci którzy chcą uczestniczyć w poprawce a także inni nie startujący, wysyłają do "banku" rawów, powiedzmy po dwie, trzy fotki.
Prowadzący trzyma piecze nad tymi skarbami i przed każdą nową turą typuje dziesięć, jego zdaniem odpowiednich zdjęć z "banku" na najbliższy sezon :), i zamieszcza ich miniatury w wątku startowym rozpoczynającej się tury.
I teraz rozpoczynamy ich edycję i jedziemy po kolei według rozdzielnika. Katujemy je aż do zakończenia się tury. Na koniec jak zwykle kwiaty, rąsia, buźka, goździk :).
To umożliwia pojawienie się różnego typu zdjęć w całym cyklu poprawki. Ułatwia przedsięwzięcie, a także jasnym jest dla uczestników co ich czeka w najbliższym czasie.
Ja też uwazam, że kolejny prowadzący musi się zgodzić, bo forum nie dysponuje środkami mogącymi go zmusić do prowadzenia poprawki
Dziwne, skoro forum nie może go zmusić to dlaczego on musi? :roll:
On może, po uprzednim wyrażeniu zgody, objąć funkcję. :wink:
Może nie zaczynajmy od dużej rewolucji, na początek byłbym kontent, gdyby np. kol. koronax podrzucił coś z protestów, a kol. wyszomir przekazałby do zabawy jakiegoś robala.
Dziwne, skoro forum nie może go zmusić to dlaczego on musi? :roll:
On może, po uprzednim wyrażeniu zgody, objąć funkcję. :wink:
Czyli np. musisz wyrazić zgodę, żebym Ci nakleił gwiazdkę na czole :) Tak się mówi/pisze i nic na to nie poradzisz, mimo, że faktycznie niczego nie musisz, bo to ja muszę uzyskać Twoją zgodę :)
Może nie zaczynajmy od dużej rewolucji, na początek byłbym kontent, gdyby np. kol. koronax podrzucił coś z protestów, a kol. wyszomir przekazałby do zabawy jakiegoś robala.
Jak to sobie wyobrażasz? Jeśli wygra kolega "x" to on może udzielić do następnej rundy RAWa. A jeśli kolega "y" to będzie zdjęcie od Wyszomira albo Koronaxa? Kto będzie o tym decydował, kiedy jaki RAW będzie zatwierdzony do edycji? To nie jest transparentne i niestety umożliwia zdalne sterowanie. :):):)
Jeśli tak to ma wyglądać, to jestem przeciwny takim eksperymentalnym zmianom i zostańmy przy starych zasadach. :)
Ty i tak nie wyciągasz cieni i nie prostujesz, więc nic nie stracisz.
...
Ty i tak nie wyciągasz cieni i nie prostujesz, więc nic nie stracisz.
Czasem wyciągam i prostuję, ale nie uważam, że raw-y są stworzone tylko do ratowania nudnych gniotów. Można po prostu przyjąć zasadę, że raw-y wybiera prowadzący, a zwycięzca dostaje wielki order z kartofla i na tym polega jego satysfakcja.
To nie jest transparentne i niestety umożliwia zdalne sterowanie.Zdalne sterowanie?
Prowadzący ma chyba prawo ustalić reguły i decydować o tym, jakie zdjęcie dać do edycji.
... zostańmy przy starych zasadach. Jak starych?
Pamiętam, że Saboor, prowadzący przed andtorem, w jakiś sposób uzyskiwał rawy i sam decydował które i kiedy zapodać do edycji.
Nie uważasz, że nowy prowadzący ogarnie to po swojemu, ma prawo mieć swoją wizję zabawy?
Może by najpierw zapytać ADM , kto będzie nowym prowadzącym konkurs, czy już wiadomo czy została przyjęta propozycja objęcia prowadzącego konkurs i zapytać go jak on to widzi.
Może taką kolejność zachować.
Zdalne sterowanie?
Prowadzący ma chyba prawo ustalić reguły i decydować o tym, jakie zdjęcie dać do edycji.
Jak starych?
Pamiętam, że Saboor, prowadzący przed andtorem, w jakiś sposób uzyskiwał rawy i sam decydował które i kiedy zapodać do edycji.
Nie uważasz, że nowy prowadzący ogarnie to po swojemu, ma prawo mieć swoją wizję zabawy?
Gospodarzem konkursu i zatwierdzającym jego regulaminy, także dobierającym obrazy jest animator (moderator na dziale) uzgodniony i zatwierdzany w trójkącie: kandydat na animatora - moderatorzy - administrator.
To zostało wypracowane wtedy gdy Saboor i ja zostaliśmy pierwszymi animatorami na tym forum.
Tak że namaszczenie wykonane przez andtor-a jest mocno symbolicznym aktem.
Ponieważ Bodzip zgodził się na sukcesję na popRAWce wszystkie propozycje regulaminowe i zasady prowadzenia banków rawów proszę uzgadniać z nim przede wszystkim.
Od początku od ich wprowadzenia na forum animatorzy cieszą się zaufaniem administracji i dużą swobodą na forach, które moderują.
Może by najpierw zapytać ADM , kto będzie nowym prowadzącym konkurs, czy już wiadomo czy została przyjęta propozycja objęcia prowadzącego konkurs i zapytać go jak on to widzi.
Może taką kolejność zachować.
Bodzip jest animatorem. W jego przypadku to tylko kwestia przeklikania uprawnienień w nowym dziale.
Że grzecznie zapytam? Czy ja się gdzieś zgodziłem? Jestem animatorem w "zabawmy się, nauczmy się". Na razie NIE podjąłem jeszcze żadnej decyzji.
Proszę też rozważyć inne kandydatury.
PS. Chciałbym dodać, że na emeryturze mam mniej czasu niż gdy pracowałem [emoji39]
Że grzecznie zapytam? Czy ja się gdzieś zgodziłem? To nie ma znaczenia. Czytałem, że musisz się zgodzić. :-P
To nie ma znaczenia. Czytałem, że musisz się zgodzić. :-P
Bo to prawda, jeśli chce prowadzić popRAWkę musi się zgodzić (w tym kontekście było to powiedziane), a ostatecznie zatwierdza Admin.
Helmuth, proszę nie zaczynaj bo to już żenujące się robi.
Helmuth, proszę nie zaczynaj bo to już żenujące się robi.
Niestety...
Helmuth, proszę nie zaczynaj ...Przypominam tylko- to Ty zacząłeś, że Bodzip musi. Było to w 910 poście. :-P
... to już żenujące się robi.Więcej luzu, żenujący jest Twój brak poczucia humoru.
Nie rób tragedii z tego, że zmierzasz nas opuścić to jeszcze nie koniec świata. :mrgreen:
Że grzecznie zapytam? Czy ja się gdzieś zgodziłem? Jestem animatorem w "zabawmy się, nauczmy się". Na razie NIE podjąłem jeszcze żadnej decyzji.
Proszę też rozważyć inne kandydatury.
PS. Chciałbym dodać, że na emeryturze mam mniej czasu niż gdy pracowałem [emoji39]
W żeglarstwie jest takie powiedzenie, że jak się ściemni to się rozjaśni...
Chodzi głównie o znalezienie się w morzu po zapaleniu się świateł nawigacyjnych i latarni brzegowych.
Najwyraźniej ja i nie tylko ja odebraliśmy tę wypowiedź jako akceptację.
---------------------------------------------------------------------------------
Po defitywnym zakończeniu misji przez andtor-a przeprowadzimy casting na prowadzącego. Na razie proszę się wstępnie zgłaszać za pomocą PW do Modertorów lub Admina.
Uprzedzam, że każda z zabaw od strony prowadzącego wymaga kilku godzin poświęconego czasu. Nauka obsługi mechanizmów forum i ankiety jest do osiągnięcia w czasie jednej - dwóch edycji.
W najgorszym wypadku, w razie braków kandydatów, jakiś czas popRAWkę poprowadzi jeden z aktywnych moderatorów.
..Najwyraźniej ja i nie tylko ja odebraliśmy tę wypowiedź jako akceptację. ...
Ja akurat tej wypowiedzi tak nie odebrałem:
Śniło mi się w nocy, że coś takiego mnie spotka :roll: ...
Prorocze sny:wink:. Cieszy mnie, że nie mówisz nie.
Może dajmy Bogdanowi jeszcze dzień, dwa, do namysłu i może się zdeklaruje, tak czy nie.
To tylko luźna propozycja.
to akurat nie nowość - chyba nie znam emeryta który wypowiadałby się w inny sposób że nagle ma czas na wszystko ;)
Ja akurat tej wypowiedzi tak nie odebrałem:
Może dajmy Bogdanowi jeszcze dzień, dwa, do namysłu i może się zdeklaruje, tak czy nie.
To tylko luźna propozycja.
Jak się nie zgodzi, to koniec z rydzami w jajach i "Blondynkę" mu ukradnę. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A Gorlice wymażę z mapy gumką "myszką", o tak zrobię. :evil:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jak się nie zgodzi, to koniec z rydzami w jajach i "Blondynkę" mu ukradnę. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A Gorlice wymażę z mapy gumką "myszką", o tak zrobię. :evil:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie wiem jeszcze. Myślę. Bo to nie tak o splunąć. Nie można ludzi w bambuko zrobić, a emeryci czasu nie mają :roll:
Dajcie mi chwilę.
Nie wiem jeszcze. Myślę. Bo to nie tak o splunąć. Nie można ludzi w bambuko zrobić, a emeryci czasu nie mają :roll:
Dajcie mi chwilę.
Czas minął. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ludzie, więcej motywacji trzeba, proponuję PW, aż skrzynkę Bodzipowi zatkacie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Czas minął. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ludzie, więcej motywacji trzeba, proponuję PW, aż skrzynkę Bodzipowi zatkacie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
PW już zatkana :shock:
Nie daj się długo namawiać, popatrz na to w ten sposób, będziesz mógł się od pewnych obowiązków domowych wykręcić! :D
PW już zatkana :shock:
Panie, nie ma takiej skrzynki, której się nie da odetkać. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie wiem jeszcze. Myślę.Niepotrzebnie się droczysz. Zostałeś wyznaczony na ochotnika, nie masz wyjścia. :mrgreen:
Niepotrzebnie się droczysz. Zostałeś wyznaczony na ochotnika, nie masz wyjścia. :mrgreen:
Nikogo nie wyznaczyłem, a wydałem jedynie swoją rekomendację z uzasadnieniem. Uważam, że po 4 latach prowadzenia popRAWki mogłem to zrobić. Nie jest to w żaden sposób wiążące. Wygląda na to, że próbujesz zniechęcić Bogdana bo ta rekomendacja pochodzi ode mnie. Jak odmówi, płakać z tego powodu nie będę.
Nie wysłałem też do Bogdana żadnego priv w tej sprawie (to tak odnośnie zatkanej skrzynki).
Niepotrzebnie się droczysz. Zostałeś wyznaczony na ochotnika, nie masz wyjścia. :mrgreen:
Nikogo nie wyznaczyłem, a wydałem jedynie swoją rekomendację z uzasadnieniem. Uważam, że po 4 latach prowadzenia popRAWki mogłem to zrobić. Nie jest to w żaden sposób wiążące. Wygląda na to, że próbujesz zniechęcić Bogdana bo ta rekomendacja pochodzi ode mnie. Jak odmówi, płakać z tego powodu nie będę.
Nie wysłałem też do Bogdana żadnego priv w tej sprawie (to tak odnośnie zatkanej skrzynki).
andtor daj juz na wstrzymanie - przeciez jaja se robi Heniu juz od 20 postow
a wszystko odbierasz z przeraźliwą powagą
miłego dnia wszystkim :mrgreen: i duuużo uśmiechu :mrgreen: :mrgreen:
andtor daj juz na wstrzymanie - przeciez jaja se robi Heniu juz od 20 postow ...
Mocno się mylisz, może tylko ostatni post był sobie tak dla jaj. Jeśli nawet masz rację to może niech Heniu da już sobie na wstrzymanie bo to bardziej żenujące niż śmieszne (pisanie w kółko to samo, że Bogdan musi bo ja tak chce). Choć może i dla kogoś to być śmieszne .... to niech kontynuuje dalej ...
Dajcie może spokój, święta idą, mają być śnieżne w tym roku.
Poza tym jesteśmy poddenerwowowani bodzcami środowiskowymi.
Andtor nie zamartwiaj się, ktoś poprowadzi poprawkę, nawet jeśli Bodzip się nie zgodzi, nie będzie to koniec świata.
Dodatkowe napięcie interpersonalne niczego sensownego w te dyskusję nie wniesie.
...Andtor nie zamartwiaj się, ktoś poprowadzi poprawkę, ..
Zapewniam Cię, możesz być spokojny, nie jest to dla mnie powód do zmartwienia.
... przeciez jaja se robi Heniu juz od 20 postow ...Może nie od 20 postów ale myślałem, że od 921 (https://forum.olympusclub.pl/threads/89397-Gatki-popRAWkowe-gadki-truizmy-wszelakie/page24?p=1395374&viewfull=1#post1395374)postu będzie to jasne.
No cóż, nie doceniłem ... :mrgreen:
Pisząc "dobre zdjęcie" masz na myśli zdjęcie do obróbki czy prace uczestników?
.Mam na myśli to, że z kompletnie nieudanego zdjęcia "zleconego" do obróbki powstaje zdjęcie mieszczące się w ogólnych ramach fotografii. Mam trochę niedosytu wiedzy z używania programów i narzędzi które pozwoliły na taki efekt. ( nie dotyczy prostowania za co jestem Ci Helmuth ogromnie wdzięczny).
Jednocześnie przepraszam za tak późną odpowiedź bo nie jestem wyłącznym dysponentem swojego czasu.
Miło mi poinformować wszystkich, że Bodzip zgodził się (pod pewną Waszą presją, świadcząca o sympatii jak sądzę :) ) przyjąć stanowisko prowadzącego wiadomy konkurs :)
Gratulacje :)
Jako prowadzący możesz oczywiście zmodyfikować regulamin dostosowaując np terminy zbierania prac i głosowań tak by były najdogodniejsze dla Ciebie (czyli wtedy gdy masz resztki czasu wolnego :) ) Albo gdy widzisz, że jakaś zmiana mogłaby uatrakcyjnić formułę tej zabawy.
Można powiedzieć - umarł król, niech żyje król :) Mamy ciągłość konkursu, co mnie cieszy.
Aktualna popRAWka kończy się 13 grudnia (co za data, swoją drogą). Nie wiem czy chcesz ruszyć w święta, czy od Nowego Roku :)
Święta bywają okresem gdy sie jest bardzo zapracowanym, np żona zaciąga do domowych robótek :) ale z drugiej strony jest to pretekst by sie od tych robótek wykręcić :)
...Można powiedzieć - umarł król, niech żyje król :) ...
Można tak powiedzieć:).
Życzę powodzenia nowemu prowadzącemu popRAWkę i służę ewentualną pomocą na początku.
Miło mi poinformować wszystkich, że Bodzip zgodził się (pod pewną Waszą presją, świadcząca o sympatii jak sądzę :) ) przyjąć stanowisko prowadzącego wiadomy konkurs :)
...
Miło mi przeczytać taką informację :D
Fajnie, że się popRAWka będzie kręcić dalej, dziękuję Bodzip za podjętą diecezję :D i życzę cierpliwości :D
...
Mnie również miło bylo to przeczytać. Wytrwałości Bogdanie!
Jacek_Z Bodzip na czarnej skórce występuje w barwach nowicjusza, już kiedyś to usuwałeś.
Powinien być na niebiesko.
Cześć wszystkim :)
No zgodziłem się, choć Marysia pukała mi w łeb.
Mam zamiar zacząć od nowego roku, ten należał do Andrzeja.
Poza tym muszę zobaczyć jak od zatylca funkcjonuje to forum. Muszę się nauczyć jak robić te ankiety czy jak to się nazywa :roll:.
Regulamin ułożę najprawdopodobniej na wzór Andrzejowego.
Jak wiecie pracuję na Linuxie, więc zdjęcie poglądowe do kolejnych edycji będzie albo surowe z Darktable, albo surowe z RawTherapee. Co nie powinno w niczym przeszkadzać, jako że to tylko fota poglądowa.
Opracowałem też algorytm generowania plików *.DNG w Linuxie, więc z tym też problemów nie będzie.
I.... i liczę na Waszą pomoc :)
===
Jest jeszcze jedna sprawa. Ważna.
Jacek proponuje mi objęcie moderowania całego forum. Tak, wiem - moderator to świnia :shock:
Zbyt długo się znamy, więc nie chciałbym popsuć sobie dobrych kontaktów towarzyskich z Wami. A moderator musi niekiedy wsadzić kij wdupę koledze. Nie chcę tego.
Poza tym często wstawiam takie różne odnośniki polityczne. Dobra, obiecuję że dosłownych nie będzie, ale zawoalowane jak najbardziej.
I jeszcze - napisałem Jackowi, że mam kręgosłup. Co wiąże się ni mniej ni więcej z tym, że nie dam sobą manipulować i nie będę podlegał naciskom - jakie by one nie były.
Dlatego prośba do Was, jeśli mnie zaakceptujecie to się zgodzę, choć naprawdę niechętnie.
...
Czy forum od tego odżyje ? pewnie nie. Ale... jest szczepionka, niedługo będziemy mogli zrobić zlot. I wtedy się spijemy jak dzikie świnie... znaczy moderatory :)
Zalogowałem się ?!
Może odżyje i przeżyje
===
Jacek proponuje mi objęcie moderowania całego forum. Tak, wiem - moderator to świnia :shock:
no i gitara
nie kazdy Mod to swinia - wiec masz szanse ;)
a zlota wyczekuję jak konca tej pandemii :/
...
Zbyt długo się znamy, więc nie chciałbym popsuć sobie dobrych kontaktów towarzyskich z Wami. A moderator musi niekiedy wsadzić kij wdupę koledze. Nie chcę tego.
Poza tym często wstawiam takie różne odnośniki polityczne. Dobra, obiecuję że dosłownych nie będzie, ale zawoalowane jak najbardziej.
I jeszcze - napisałem Jackowi, że mam kręgosłup. Co wiąże się ni mniej ni więcej z tym, że nie dam sobą manipulować i nie będę podlegał naciskom - jakie by one nie były.
Dlatego prośba do Was, jeśli mnie zaakceptujecie to się zgodzę, choć naprawdę niechętnie.
...
Czy forum od tego odżyje ? pewnie nie. Ale... jest szczepionka, niedługo będziemy mogli zrobić zlot. I wtedy się spijemy jak dzikie świnie... znaczy moderatory :)
Moja pierwsza myśl była taka właśnie, po co przeklikiwać kolejne uprawnienia animatora na Twoim profilu, jak po prostu dać Ci uprawnienia moda. I dostajesz wszystko co jest Ci potrzebne... I trochę więcej. Jestem za.
A o kija się nie martw , za świnię robię na razie ja.
A przynajmniej tak właśnie niektóre odpowiedzi do mnie odbieram, Ty możesz być ten lepszy...Brat łata.
Sorry, ale to ja jestem najgorszy i wszystko co złe to ja. :(
Bodzip, nie masz szans ;)
Cześć wszystkim :)
No zgodziłem się, choć Marysia pukała mi w łeb.
Mam zamiar zacząć od nowego roku, ten należał do Andrzeja.
Poza tym muszę zobaczyć jak od zatylca funkcjonuje to forum. Muszę się nauczyć jak robić te ankiety czy jak to się nazywa :roll:.
Jak wiecie pracuję na Linuxie, więc zdjęcie poglądowe do kolejnych edycji będzie albo surowe z Darktable, albo surowe z RawTherapee. Co nie powinno w niczym przeszkadzać, jako że to tylko fota poglądowa.
Opracowałem też algorytm generowania plików *.DNG w Linuxie, więc z tym też problemów nie będzie.
===
...
W takim razie groźba bezkrólewia została oddalona. A ja oczekuję z niecierpliwością na to co nastąpi... czyli "inevitable by Bodzip". :)
Sorry, ale to ja jestem najgorszy i wszystko co złe to ja. :(
...
Nie rozczulaj się nad sobą, wykonałeś sporo kiepskich ruchów i uczciwie zasłużyłeś sobie na opinię. Ostatnio pojawiło się światełko w tunelu, jest jakby lepiej. Szkoda, ze w międzyczasie rozwaliłleś CB. Zemsta nikoniarza? ;) Więcej luzu i będzie dobrze, a o Bodzipa się nie martwię, niech wsadza te kije, niech się dzieje, przeżyliśmy różnych modów, ten będzie chociaż inteligentny i z poczuciem humoru, ewentualny kij będzie bolał inaczej ;)
1. Ja sie nie rozczulałem. Mój wpis miał być humorystyczny, odebrałes go inaczej.
2. Nic nie rozwaliłem. Rozwalili to ludzie, którzy byli mało tolerancyjni. Moim zaniedbaniem było zbyt długie tolerowanie takich postaw. Cieszę się, że jeden fanatyk poprosił o usuniecie konta sam. Wiedząc co pisałeś to zapewne mamy zupełnie inne opinie na to kto na CB powinien być stawiany do pionu. Teraz sytuacja jest dziwna, bo osoby które sie nie podobały prawie przestały się udzielać na forum. I jaki jest tego efekt? Jest cisza. Dlaczego? Bo ci co sie przypieprzali i robili ruch na forum nie mają z kim się kłócić. Niestety zaliczasz sie do tych osób. Wygoniliście ludzi ze sporą wiedzą, udzielających się na forum. No to macie kółeczko wzajemnej adoracji, które nie ma o czym rozmawiać, brakuje wrogów.
No zgodziłem się ...
(...)
(...)
Może wrócić do różnych propozycji, które padały w tym wątku a na których realizację nie było szans "za panowania" andtora?
Było sporo różnych pomysłów. Może warto posłuchać "voxa populi"?
Z tego co pamiętam to zdecydowanie sprzeciwiałem się tylko możliwości dyskusji o konkretnych pracach w czasie trwania głosowania.
Inne propozycje rozpatrywałem, wprowadzałem lub próbowałem. Proszę nie robić ze mnie dyktatora:):wink:
Proszę nie robić ze mnie dyktatora:):wink:
Oj tam, oj tam. Przestań się mazać. :-P
Serdecznie dziękuję za prowadzenie popRAWki Andtorowi2. I na początku życzę powodzenia Bodzipowi aby wytrwał w zdrowiu i nie musiał zakładać gorsetu.
andtor2 Wielkie podziękowania za profesjonalne prowadzenie konkursu.
Pozdrawiam
Dziękuję Wam jaki i innym, którzy już wyrażali podobne opinie. Miło to słyszeć.
Dziękuję za czas poświęcony na prowadzenie Poprawki ! :mrgreen:
Dziękuję, za podtrzymywanie mnie na duchu, :mrgreen:
Postawiłeś Bogdanowi wysoko poprzeczkę, będzie się musiał "trochę" wysilić co pewnie na zdrowie mu wyjdzie. :mrgreen:
Poprowadzi po swojemu i też będzie dobrze, nie widzę innej opcji.
Jakieś potknięcia mogą być, to normalne, też takie miałem i to nie raz:)
...
Informacja dla wszystkich. Bodzip się zdecydował i od dziś jest moderatorem. :)
Cieszę się, że nasze grono urosło :)
Pytanie jak długo Bodzip sie będzie cieszył ;)
...
Pytanie jak długo Bodzip sie będzie cieszył ;)
A ja sądzę, że będzie bardziej zróżnicowany zestaw rawów w poprawce.
Z uwagi na powszechnie znane "właściwości Bodzipa"
Jacek_Z, prośba o podjęcie działań i usunięcie mi uprawnień animatora w dziale Konkurs popRAWka, jak i samego dopisku pod nickiem.
Nie byłoby prościej na priv? ;)
Cześć :D
Emeryci czasu nie mają :mrgreen:
Myślę zacząć od połowy miesiąca. Poprosiłem paparapa o zdjęcie.
Regulamin na razie zostawiamy taki jak Andrzej zrobił. Ale jestem otwarty na sugestie. Od razu zaznaczam - żadne skomplikowane obliczenia. Wprawdzie z wykształcenia jestem chemikiem (czyli techniczny) no ale bez jaj :mrgreen:
jestem chemikiem (czyli techniczny) no ale bez jaj :mrgreen:
Kurde to przykro mi.. ale wspieramy Cię w bólu :mrgreen:
Chemik z jajami, to byłby dopiero KTOŚ :mrgreen:
Chemik z jajami, to byłby dopiero KTOŚ :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Poczta do przesyłki prac na poprawki:
poprawka.bodzip@ gmail.com
To będzie jeszcze podane w regulaminie i podobnie jak u Andrzeja w sekcji tytułowej każdej poprawki.
Czy będzie można dokonywać szaleńczej obróbki na dwie myszki? [emoji6]
Czy będzie można dokonywać szaleńczej obróbki na dwie myszki? [emoji6]
Nawet na tablecie :mrgreen:
Mała zmiana regulaminu. Podniosłem wielkość obrazków do 2000 px dłuższy bok w poziomie i (lub) 1350 px w pionie. Wielkość panoramy do 2500 px.
Większość z nas (ja nie :-P ) ma duże ekrany i pomyślałem sobie, że to będzie dobry myk aby większy obrazek oglądnąć.
Nie będzie dogrywki, zabierała za dużo czasu, a ja emeryt na jego nadmiar nie cierpię :mrgreen: Punktacja będzie uwzględniała ex aeguo dla prac mających tę samą ilość głosów.
Jak poprzednio wspominałem jestem otwarty na zmiany w regulaminie.
A, i jeszcze jedno - w stosunku do wersji poprzedniej usunąłem wpis zaznaczony na czerwono:
===
Od miejsca 13-tego i dalej będzie przyznawany 1 pkt. Obojętnie czy praca na miejscu 13 (lub niżej tj. 14, 15 itd.) uzyskała głos/y czy miała zero głosów.
Aby praca miała przyznane punkty według powyższego przelicznika musi w Ankiecie uzyskać przynajmniej 1 głos.
===
Chodzi mi o to, że jeśli praca nr 13 i więcej uzyskała 0 głosów i ma mieć jeden punkt, to wpis (czerwony) nie ma sensu - koliduje z poprzednią linią.
Nowa miotła... Nowe obyczaje...
Co do punktu o punkcie za zero głosów całkowita zgoda.
Podniosłem wielkość obrazków do 2000 px dłuższy bok w poziomie i (lub) 1350 px w pionie. Wielkość panoramy do 2500 px.
Większość z nas (ja nie :-P ) ma duże ekrany i pomyślałem sobie, że to będzie dobry myk aby większy obrazek oglądnąć.Sporo się swego czasu kłóciłem o rozmiary zdjęcia a tu jeszcze większe! :shock:
Dla mnie również 2000px w poziomie to za dużo. Będę musiał przewijać w obu kierunkach. Nie ogarnę całego obrazka, stąd mam takie skojarzenie- człowiek nie ogląda przez lupę obrazów w galerii czy muzeum (chyba, że jest konserwatorem), wręcz przeciwnie- staje w takiej odległości, aby ogarnąć całość obrazu.
Skupiając się na detalach traci się ogólne wrażenie, jakie wywołuje to zdjęcie.
Mi rozmiar osobiście nie przeszkadza, monitor ogarnie do 2560/1440, najwyżej przestanę na tablecie graficznym oglądać :) Czasem dodatkowo sobie podgląd na nim odpalałem, a tam 1920/1080 na 16 calach.
Sporo się swego czasu kłóciłem o rozmiary zdjęcia a tu jeszcze większe! :shock:
Dla mnie również 2000px w poziomie to za dużo. Będę musiał przewijać w obu kierunkach. Nie ogarnę całego obrazka, stąd mam takie skojarzenie- człowiek nie ogląda przez lupę obrazów w galerii czy muzeum (chyba, że jest konserwatorem), wręcz przeciwnie- staje w takiej odległości, aby ogarnąć całość obrazu.
Skupiając się na detalach traci się ogólne wrażenie, jakie wywołuje to zdjęcie.
A kiedyś się darłeś że znaczki pocztowe :mrgreen:
No nic, będę wstawiał jako "full size" więc będzie widoczne całe. Nic nie będziesz musiał przewijać. Zresztą od dawna w takim wymiarze wstawiam zdjęcia w moich wątkach i nie klniesz na mnie.
A zdjęcia z paczki do oglądnięcia - no nie wiem jak u Ciebie, ale moja przeglądarka plików otwiera w wymiarze dostosowanym do rozdzielczości ekranu - a mam 1366 x 768
A kiedyś się darłeś że znaczki pocztowe :mrgreen:
No nic, będę wstawiał jako "full size" więc będzie widoczne całe. Nic nie będziesz musiał przewijać. Zresztą od dawna w takim wymiarze wstawiam zdjęcia w moich wątkach i nie klniesz na mnie.
A zdjęcia z paczki do oglądnięcia - no nie wiem jak u Ciebie, ale moja przeglądarka plików otwiera w wymiarze dostosowanym do rozdzielczości ekranu - a mam 1366 x 768
Mi pasują zmiany i taki rozmiar zdjęcia. Można ewentualnie zastanowić się nad zmniejszeniem do 1900, aby mający monitory fullHD mieli całą fotkę na monitorze.
A kiedyś się darłeś że znaczki pocztowe :mrgreen:Przypomnij, bo sam nie mogę sobie przypomnieć. :roll::)
No nic, będę wstawiał jako "full size" więc będzie widoczne całe. Nic nie będziesz musiał przewijać. Zresztą od dawna w takim wymiarze wstawiam zdjęcia w moich wątkach i nie klniesz na mnie.Będę widział całe ale po przeskalowaniu przez skrypt a jakoś nie ufam automatom. :-P
W Twoich wątkach nie muszę porównywać z innymi i "wyłapywać" błędów i niedoróbek. :wink:
Można ewentualnie zastanowić się nad zmniejszeniem do 1900, aby mający monitory fullHD mieli całą fotkę na monitorze.Byłbym za tym, żeby dopasować format 4/3 do FHD.
1900px to po krótszym boku 1425px, na wysokość się nie zmieści. Obstawałem zawsze za 900px w pionie, nawet panorama 2/1 zmieści się po długości.
Oj, marudzicie Panowie jak panienki. :-)