PDA

Zobacz pełną wersję : nad petreq'iem lincz...

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7

lisiajamka1
15.02.16, 12:36
Ładnie wyszły ostatnie zdjęcia, szczególnie 220, tam takie delikatne kolory i mgiełki tworzą ciekawą atmosferę.

kon
15.02.16, 15:44
Niska emisja spalin ma sie dobrze.

Careme
15.02.16, 17:51
LC ciekawe - muszę kiedyś spróbować.
Jakieś fajerweki chyba najlepiej nadają do tego?

petreq
15.02.16, 18:36
Ładnie wyszły ostatnie zdjęcia, szczególnie 220, tam takie delikatne kolory i mgiełki tworzą ciekawą atmosferę.
Dziękuję.

Niska emisja spalin ma sie dobrze.
To bodajże norma emisji spalin Euro6 ;)

LC ciekawe - muszę kiedyś spróbować.
Jakieś fajerweki chyba najlepiej nadają do tego?
Podobno. Muszę doczytać na czym polega pomiar (kadr pomiarowy) przed wykonaniem właściwego naświetlenia. Mnie niedoświetla i to dość znacznie.

Careme
15.02.16, 18:51
[...]
Podobno. Muszę doczytać na czym polega pomiar (kadr pomiarowy) przed wykonaniem właściwego naświetlenia. Mnie niedoświetla i to dość znacznie.

Daj proszę znać co i jak, żebyśmy się mogli uczyć na cudzych błędach ;) :mrgreen:

kon
15.02.16, 20:50
To bodajże norma emisji spalin Euro6
Czyli mozna gleboko oddychac.

petreq
15.02.16, 21:51
Daj proszę znać co i jak, żebyśmy się mogli uczyć na cudzych błędach ;) :mrgreen:
To ja po cichu liczę na pomoc userów używających tej puchy, a tu wygodny się znalazł. ;)
Mnie zegar cyka... cyk, cyk... :grin:

Czyli mozna gleboko oddychac.
Chciałoby się powiedzieć - pełną piersią.

apz
15.02.16, 22:58
...

Chciałoby się powiedzieć - pełną piersią. Nie jest to specjalnie roztropne w Małopoj=lsce, chyba, że dzień po halnym....

Peterax
17.02.16, 21:58
219 bardzo fajna fotka i krajobraz bardzo rozległy.

gulasz
17.02.16, 22:14
217 za apz'etem ciachalabym gałęzie z góry i robiła kadr panoramiczny
219 ciekawie się zapowiada
220 takze fajne choć chyba bym podkrecala clarity ;)

petreq
17.02.16, 22:34
219 bardzo fajna fotka i krajobraz bardzo rozległy.
Miło, że wpadłeś. :)

217 za apz'etem ciachalabym gałęzie z góry i robiła kadr panoramiczny
Chciałem wkomponować właśnie gałęzie. Czysty kadr, bez krzaków również mam, ale czegoś mi w nim brakuje.

219 ciekawie się zapowiada
Przy takiej aurze nici z tego... zaraz będzie trzeba zwrócić malucha. ;)

220 takze fajne choć chyba bym podkrecala clarity ;)
Skala Clarity się skończyła... no prawie. ;)

rados
17.02.16, 22:58
Livecomp wyszedł bardzo ładnie. Nie ma powodu do niezadowolenia.

Pozdro

petreq
17.02.16, 23:15
Livecomp wyszedł bardzo ładnie. Nie ma powodu do niezadowolenia.

Pozdro
Trochę mu pomogłem w tym... nie czaję o co chodzi z tym "przygotowaniem trybu kompozytowego".

gulasz
17.02.16, 23:24
Chciałem wkomponować właśnie gałęzie. Czysty kadr, bez krzaków również mam, ale czegoś mi w nim brakuje.

Niestety tak dodane gałęzie nie uzupełniają a odciagaja uwagę i wkurzają ;)

Co do malucha per traktuj, może uda się przedłużyć choć trochę ;)

rados
17.02.16, 23:33
Trochę mu pomogłem w tym... nie czaję o co chodzi z tym "przygotowaniem trybu kompozytowego".

tak stoi w instrukcji (choć nie wiem, po co fotografujący miałby się przygotowywać, chodzi tu pewnie o przygotowanie aparatu):

Naciśnij raz spust migawki, aby przygotować się do fotografowania.
• Fotografowanie można rozpocząć, gdy na monitorze wyświetlona zostanie
wiadomość informująca, że przygotowania do zdjęcia zostały zakończone.

petreq
17.02.16, 23:48
(...)Co do malucha per traktuj, może uda się przedłużyć choć trochę ;)
Wiesz, jak dla mnie to mógłby już zostać na stałe. :)

tak stoi w instrukcji (choć nie wiem, po co fotografujący miałby się przygotowywać, chodzi tu pewnie o przygotowanie aparatu):

Naciśnij raz spust migawki, aby przygotować się do fotografowania.
• Fotografowanie można rozpocząć, gdy na monitorze wyświetlona zostanie
wiadomość informująca, że przygotowania do zdjęcia zostały zakończone.

No tak, tylko co to dokładnie znaczy? Automatyka "mierzy" scenę. Tylko w jaki sposób? Założeniem LiveComp jest dobrze naświetlić ciemne obszary sceny nie prześwietlając świateł. Założenie super, tylko w moim przypadku po "pomiarze", minuta naświetlania, a histogram jak zaklęty, cały czas przyklejony do strony lewej... już widzę, że w światłach mam prześwietlenia, więc kończę naświetlanie. I co? Ciemno jak w d... i trzeba ciągnąć...

rados
18.02.16, 00:09
Wiesz, jak dla mnie to mógłby już zostać na stałe. :)

No tak, tylko co to dokładnie znaczy? Automatyka "mierzy" scenę. Tylko w jaki sposób? Założeniem LiveComp jest dobrze naświetlić ciemne obszary sceny nie prześwietlając świateł. Założenie super, tylko w moim przypadku po "pomiarze", minuta naświetlania, a histogram jak zaklęty, cały czas przyklejony do strony lewej... już widzę, że w światłach mam prześwietlenia, więc kończę naświetlanie. I co? Ciemno jak w d... i trzeba ciągnąć...

Aparat nie naświetlił pojedynczej klatki przez minutę tylko wiele klatek i złożył je do kupy. Rozumiem, że minutę naświetlałeś łącznie, a nie jedną klatkę? Jak fotografujesz po ciemku, to histogram pójdzie do lewej, a pojawiające się w kadrze np. światła samochodów spowodują przepalenia. Moim zdaniem OK. Jakie masz ustawienie naświetlania 1 klatki?

petreq
18.02.16, 00:19
Aparat nie naświetlił pojedynczej klatki przez minutę tylko wiele klatek i złożył je do kupy. Rozumiem, że minutę naświetlałeś łącznie, a nie jedną klatkę? Jak fotografujesz po ciemku, to histogram pójdzie do lewej, a pojawiające się w kadrze np. światła samochodów spowodują przepalenia. Moim zdaniem OK. Jakie masz ustawienie naświetlania 1 klatki?
Piszą klatkę miałem na myśli całe naświetlenie, czyli łącznie około minuty. Fotografując w trybie LiveComp zasadniczo naświetla się "na histogram". Tak wiem, że można rozjaśnić ekran do standardowej wartości, ale faktycznie daje wtedy po oczach. Naświetlanie klatki ustawione mam na 1 sek.

Patrząc jak automatyka naświetla poszczególne klatki (1 sek.), ewidentnie widzę, że naświetlanie ciemnych obszarów dochodzi do pewnego momentu i... koniec.
Sądzę, że za to właśnie odpowiada ten pierwszy pomiar. Tylko jeszcze się go nie nauczyłem. :)

rados
18.02.16, 00:34
Piszą klatkę miałem na myśli całe naświetlenie, czyli łącznie około minuty. Fotografując w trybie LiveComp zasadniczo naświetla się "na histogram". Tak wiem, że można rozjaśnić ekran do standardowej wartości, ale faktycznie daje wtedy po oczach. Naświetlanie klatki ustawione mam na 1 sek.

Patrząc jak automatyka naświetla poszczególne klatki (1 sek.), ewidentnie widzę, że naświetlanie ciemnych obszarów dochodzi do pewnego momentu i... koniec.
Sądzę, że za to właśnie odpowiada ten pierwszy pomiar. Tylko jeszcze się go nie nauczyłem. :)

Spróbuj więc ustawić na 1/2 s. To najkrótszy czas, ale jak światła będzie za dużo, to przepalenia będą. Zresztą szkoda, że to najkrótszy czas. Gdyby był dużo krótszy, można byłoby zapomnieć o filtrze szarym i używać Livecomp w dzień przy rozmywaniu wody itp. Jeśli pozwolisz, wrzucę swoją próbkę. Robiłem wtedy, jak widzę, z czasem 2,5 s. Przepalenia w RAW są, ale niewielkie i do skorygowania.

167691

petreq
18.02.16, 00:36
Pewnie, wrzucaj!
Jak aura będzie łaskawsza, mam w planie wyjść w plener i poeksperymentować z LiveComp.

rados
18.02.16, 00:37
Pewnie, wrzucaj!
Jak aura będzie łaskawsza, mam w planie wyjść w plener i poeksperymentować z LiveComp.

edytowałem posta :)

petreq
18.02.16, 01:09
edytowałem posta :)
Mam wrażenie, że Twój kadr jest naświetlony tak samo "zachowawczo" jak moje...

Pierwszy poniższy załącznik to JPG wygenerowany (przez OV) bezpośrednio z ORFa (tylko zmniejszone i wyostrzone).
To dokładnie kadr 219, naświetlany około 60 sekund.
167698

Pięć minut wcześniej wykonałem takie ujęcie, aby było zabawnie naświetlane było około 30 sekund.
167697

Moje wnioski na chwilę obecną? Za naświetlenie odpowiada właśnie "przed-pomiar"... mogę oczywiście się mylić. Temat będę drążyć. :)

alnico
18.02.16, 02:30
Ćwiczcie, ćwiczcie to może się coś przy okazji nauczę bo potencjał w tym trybie widać :lol:

...Gdyby był dużo krótszy, można byłoby zapomnieć o filtrze szarym i używać Livecomp w dzień przy rozmywaniu wody itp...
niezupełnie gdyż Livecomp da odmienny efekt niż użycie filtru szarego, przy bardzo długich czasach będzie to włąściwie już zupełnie inne zdjęcie. Trochę można znaleźć tutaj:
http://www.pekkapotka.com/journal/2014/5/22/live-composite-another-hidden-gem#
Autor używa tam mocno domkniętej przysłony ale lepszym rozwiązaniem będzie użycie "słabego" filtru szarego.

W ogóle dobrze sobie wrzucić w google "livecomp olympus" i mamy całą kopalnię tematów/pomysłów :)

rados
18.02.16, 10:19
Mam wrażenie, że Twój kadr jest naświetlony tak samo "zachowawczo" jak moje...

Pierwszy poniższy załącznik to JPG wygenerowany (przez OV) bezpośrednio z ORFa (tylko zmniejszone i wyostrzone).
To dokładnie kadr 219, naświetlany około 60 sekund.
167698

Pięć minut wcześniej wykonałem takie ujęcie, aby było zabawnie naświetlane było około 30 sekund.
167697

Moje wnioski na chwilę obecną? Za naświetlenie odpowiada właśnie "przed-pomiar"... mogę oczywiście się mylić. Temat będę drążyć. :)

Nie wiem co miałby robić "przed-pomiar". Przecież robiąc w Livecomp ustawiasz (w trybie M) przesłonę, a czas masz zafiksowany w ustawieniach. Żeby porównać te dwa Twoje kadry, wrzuć (jeśli masz i jeśli ustawienia dla JPG były dla obu takie same) JPG-i z puszki. To powyżej to zdj. 219 ale ciemniejsze, więc inaczej obrobione

---------- Post dodany o 09:19 ---------- Poprzedni post był o 09:10 ----------

Ćwiczcie, ćwiczcie to może się coś przy okazji nauczę bo potencjał w tym trybie widać :lol:

niezupełnie gdyż Livecomp da odmienny efekt niż użycie filtru szarego, przy bardzo długich czasach będzie to włąściwie już zupełnie inne zdjęcie. Trochę można znaleźć tutaj:
http://www.pekkapotka.com/journal/2014/5/22/live-composite-another-hidden-gem#
Autor używa tam mocno domkniętej przysłony ale lepszym rozwiązaniem będzie użycie "słabego" filtru szarego.

W ogóle dobrze sobie wrzucić w google "livecomp olympus" i mamy całą kopalnię tematów/pomysłów :)

Tak, zdjęcia będą inne. W jednym przypadku mocne domknięcie przesłony i związana z tym np. dyfrakcja, w drugim przypadku użycie filtra szarego i możliwy zafarb (ja tak mam). Fajnie, że dałeś tego linka: czyli można używać Livecomp w dzień. Właśnie o taki efekt mi chodziło. Ale powodzenie zależy tu od warunków oświetleniowych. W linku zdjęcia są robione w lesie, czyli przy ograniczonym świetle. Z radością powitałbym możliwość ustawienia czasu w Livecomp krótszego niż 1/2 s. Np. 1/125 s. Wtedy nawet w jasnych warunkach możliwe byłoby użycie tego trybu bez konieczności mocnego przymykania. Nie wiem dlaczego producent ograniczył czas do 1/2. Byś może wynika to z ograniczeń sprzętowych (bufor?).

Pozdrawiam

alnico
18.02.16, 10:33
Tak, zdjęcia będą inne. W jednym przypadku mocne domknięcie przesłony i związana z tym np. dyfrakcja, w drugim przypadku użycie filtra szarego i możliwy zafarb (ja tak mam). Fajnie, że dałeś tego linka: czyli można używać Livecomp w dzień. Właśnie o taki efekt mi chodziło. Ale powodzenie zależy tu od warunków oświetleniowych. W linku zdjęcia są robione w lesie, czyli przy ograniczonym świetle. Z radością powitałbym możliwość ustawienia czasu w Livecomp krótszego niż 1/2 s. Np. 1/125 s. Wtedy nawet w jasnych warunkach możliwe byłoby użycie tego trybu bez konieczności mocnego przymykania. Nie wiem dlaczego producent ograniczył czas do 1/2. Byś może wynika to z ograniczeń sprzętowych (bufor?).
Pozdrawiam
Zamiast domykać mocno przysłonę dałbym słaby filtr szary, jak będę nad jakąś wodą to popróbuję z różnymi czasami, porównam z Livecomp z "normalnym" rozmyciem długim czasem. Jaki masz filtr, że Ci taki zafarb daje? Ja używam czasem szarych (ND8, ND3.0, gradacyjny) ale na zafarb jakoś nie narzekam.

rados
18.02.16, 10:44
Zamiast domykać mocno przysłonę dałbym słaby filtr szary, jak będę nad jakąś wodą to popróbuję z różnymi czasami, porównam z Livecomp z "normalnym" rozmyciem długim czasem. Jaki masz filtr, że Ci taki zafarb daje? Ja używam czasem szarych (ND8, ND3.0, gradacyjny) ale na zafarb jakoś nie narzekam.

ND 400. Firmy i modelu nie pamiętam (w domu sprawdzę), ale cenowo to były wyższe stany średnie, więc raczej przyzwoity.

petreq
18.02.16, 11:41
Nie wiem co miałby robić "przed-pomiar". Przecież robiąc w Livecomp ustawiasz (w trybie M) przesłonę, a czas masz zafiksowany w ustawieniach.
Po co w takim razie wykonywany jest ten "przed-pomiar"?

Żeby porównać te dwa Twoje kadry, wrzuć (jeśli masz i jeśli ustawienia dla JPG były dla obu takie same) JPG-i z puszki. To powyżej to zdj. 219 ale ciemniejsze, więc inaczej obrobione
Mógłbym napisać, że to JPG z puszki i byłoby to również prawdą. To czy wykonam JPG z ORFem czy później tego ORFa wywołam w OV to efekt JPG będzie dokładnie taki sam. Oba wrzucone JPG nie były w jakikolwiek sposób obrabiane.

rados
18.02.16, 12:15
Po co w takim razie wykonywany jest ten "przed-pomiar"?

Nie wiem, ale to Ty to tak nazwałeś :) Mamy ustawioną przesłonę, czas określony w ustawieniach: nie wiem do czego aparat miałby się "przygotowywać". Robi na tych samych ustawieniach ileś klatek i je łączy. Szczerze mówiąc nie wiem za co odpowiada t przygotowanie.

Mógłbym napisać, że to JPG z puszki i byłoby to również prawdą. To czy wykonam JPG z ORFem czy później tego ORFa wywołam w OV to efekt JPG będzie dokładnie taki sam. Oba wrzucone JPG nie były w jakikolwiek sposób obrabiane.

To wiem, ale z tego wniosek, że zdjęcie z #1022 to inne zdjęcie niż to w #975,a tylko ten sam kadr, czyli ujęcie. To z #975 jest jaśniejsze.

petreq
18.02.16, 13:24
Nie wiem, ale to Ty to tak nazwałeś :) Mamy ustawioną przesłonę, czas określony w ustawieniach: nie wiem do czego aparat miałby się "przygotowywać". Robi na tych samych ustawieniach ileś klatek i je łączy. Szczerze mówiąc nie wiem za co odpowiada t przygotowanie.
Tak, nazwa robocza. :)
Podnoszę cały czas pytanie co to jest to "przygotowanie trybu kompozytowego" (wykonanie ujęcia testowego, po którym dopiero można wykonać właściwe naświetlenie). A że to wpływa na naświetlenie sceny niech świadczy fakt, że po wykonaniu "przygotowania trybu kompozytowego" i przestawieniu parametrów naświetlania (przysłony) przeważnie następuje ponowne "przygotowanie...".

To wiem, ale z tego wniosek, że zdjęcie z #1022 to inne zdjęcie niż to w #975,a tylko ten sam kadr, czyli ujęcie. To z #975 jest jaśniejsze.
Usystematyzujmy :)
Kadr 219 z #975 (obrobiony, wyciągnięte cienie) to dokładnie to samo zdjęcie co na pierwszym, tym ciemniejszym z #1022 (tak został naświetlony przez automatykę puszki - dla przypomnienia około 60 sek).

Natomiast drugie z #1022 to wykonany kadr 5 minut wcześniej, z tego samego miejsca, praktycznie identyczne ujęcie. Różni się tylko długością naświetlenia (około 30 sekund).

Jak widać, mimo krótszego naświetlenia cały kadr jest "jaśniejszy". Stąd domniemanie, że "przygotowania trybu kompozytowego" wpływa na ogólny stopień naświetlenia sceny.

Mam nadzieję, że nie pokręciłem za bardzo. :D

rados
18.02.16, 14:16
Nie, nie pokręciłeś. :) Teraz jest zrozumiałe. Zakładam, że dla obu zdjęć miałeś ustawiony ten sam czas naświetlania jednej klatki i to samo ISO. Różnica 0,5 minuty w naświetlaniu całości przy tych warunkach oświetleniowych (ciemna noc) nie powinna mieć znaczenia. Mogłaby mieć znaczenie, gdyby w trakcie naświetlania (między początkiem i końcem) nastąpiły istotne zmiany w oświetleniu na znacznym obszarze kadru (inne niż np. zwykłe światła samochodów).

Też nie wiem za co opowiada przygotowanie trybu. Dla mnie tryb Livecomp to zwielokrotnione naświetlanie wg tych samych założonych parametrów. Nie wiem, co tu można mierzyć i przygotowywać :?: :roll:

Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się wypowie w tej kwestii. Zakładam, że nie tylko my i alnico ćwiczymy ten tryb :)

Careme
18.02.16, 16:38
Śledzę dyskusję. Za przygotowanie może odpowiadać program / algorytm, który uwzględnia, że pierwsze ujęcie jest krytyczne i do niego "dogrywa" jaśniejsze fragmenty z kolejnych itd. Z opisu rozumiem, że pierwsze ujęcie odpowiada za prawidłową ekspozycję oświetlonych statycznych obiektów. W podanych przez petreq'a przykładach nie za bardzo to można wyodrębnić takie obiekty w przeciwieństwie do rados'a.

petreq
20.02.16, 20:53
221. Przełamanie...
167858

kon
20.02.16, 21:38
Jak to swiatlo potrafi znieksztalcic.

KoValus
20.02.16, 23:12
Paanie, bo Ci się migawka przytopi;)

petreq
20.02.16, 23:21
Jak to swiatlo potrafi znieksztalcic.
I nie tylko...

Paanie, bo Ci się migawka przytopi;)
Oko całe, czyli jest spoko. ;)

robtor
20.02.16, 23:33
Soczewkowanie grawitacyjne ;):)

apz
20.02.16, 23:36
I nie tylko...

Oko całe, czyli jest spoko. ;)

Zadość szarego filtra nie było pod ręką?

petreq
20.02.16, 23:50
Soczewkowanie grawitacyjne ;):)
Matrix jak się patrzy. :)

Zadość szarego filtra nie było pod ręką?
Taki ze mnie pstrykacz... bezfiltrowy.

petreq
21.02.16, 00:15
Zima na wsi...

222.
167883

223.
167884

224.
167885

apz
21.02.16, 00:41
Zima na wsi...

222.
167883

223.
167884

224.
167885

Do skansenu podskoczyłeś... Ta chałupa z malowanymi oknami świetnie sie zimowo prezentuje. A i strzecha pod śniegiem o wiele ciekawsza.

petreq
21.02.16, 00:44
Do skansenu podskoczyłeś... Ta chałupa z malowanymi oknami świetnie sie zimowo prezentuje. A i strzecha pod śniegiem o wiele ciekawsza.
Tylko przez ogrodzenie dziś zaglądnąłem. W sumie, żałuję że nie wszedłem. Obawiam się, że następne "zimowe" w tym miejscu dopiero za rok...

Bodzip
21.02.16, 10:09
Tylko przez ogrodzenie dziś zaglądnąłem. W sumie, żałuję że nie wszedłem. Obawiam się, że następne "zimowe" w tym miejscu dopiero za rok...
A szkoda, ładnie wyszły :)

petreq
21.02.16, 13:20
A szkoda, ładnie wyszły :)
Miło mi. :)

petreq
21.02.16, 13:22
Ciąg dalszy poszukiwania nowych miejscówek...

225.
167900

fazi75
21.02.16, 13:52
Moim zdaniem najcekawszym elementem zdjęcia są dalekie plany które umieściłeś na środku. Wiem, skupiłeś się na wieży kościoła umieszczając ją w mocnym punkcie. Mogłeś jednak obrócić się lekko w lewo. Ilość pozostawionego nieba też za wiele do zdjęcia nie wnosi :-)

petreq
21.02.16, 14:39
Moim zdaniem najcekawszym elementem zdjęcia są dalekie plany które umieściłeś na środku. Wiem, skupiłeś się na wieży kościoła umieszczając ją w mocnym punkcie. Mogłeś jednak obrócić się lekko w lewo. Ilość pozostawionego nieba też za wiele do zdjęcia nie wnosi :-)
Wyszukuję punkty widokowe w okolicy, może trochę na siłę? A może za mamy za małe pofałdowanie terenu? Sam już nie wiem...
Pomijam, że umiejętności moje też pozostawiają wiele do życzenia... Jestem wdzięczny za każdą uwagę.

Bodzip
21.02.16, 14:57
A może za mamy za małe pofałdowanie terenu?... Jestem wdzięczny za każdą uwagę.
Przyjedź do mnie :)

petreq
21.02.16, 15:07
Gdyby tylko bliżej było... :)

Bodzip
21.02.16, 15:37
Zaglądnij do mojego wątku ... teraz :mrgreen:

petreq
21.02.16, 15:54
Zaglądnij do mojego wątku ... teraz :mrgreen:
Ładnie to tak naśmiewać się z biednego mieszkańca płaskiego terenu? :mrgreen:

fazi75
21.02.16, 15:59
To już przesada:grin: Przyjedz do mnie hehehe:-P

Bodzip
21.02.16, 16:11
Ale fajną rzekę macie. I jeszcze skarby w rzece :mrgreen:

apz
21.02.16, 16:26
To już przesada:grin: Przyjedz do mnie hehehe:-P Byłem, potwierdzam, płasko i ciągle wieje, a jedynymi górkami były Skarpa Wiślana i Górka (byłe wysypisko)
w Szczęśliwicach

petreq
21.02.16, 16:31
Byłem, potwierdzam, płasko i ciągle wieje, a jedynymi górkami były Skarpa Wiślana i Górka (byłe wysypisko)
w Szczęśliwicach
To już nie marudzę. :)

Bodzip
21.02.16, 16:48
Kiedyś rozmawialiśmy z Marysią, czy na płaskim byśmy mieszkali. Wyszło, że ciężko by było :roll:

petreq
21.02.16, 17:08
Kiedyś rozmawialiśmy z Marysią, czy na płaskim byśmy mieszkali. Wyszło, że ciężko by było :roll:
W sumie też jestem zadowolony z miejsca, gdzie mieszkam, a dzięki forumowemu koledze Markowi zacząłem na nowo odkrywać uroki okolicznych miejsc...

apz
21.02.16, 17:09
Kiedyś rozmawialiśmy z Marysią, czy na płaskim byśmy mieszkali. Wyszło, że ciężko by było :roll: Niestety po kilku miesiącach się już nie da, trzeba wrócić do siebie na górki popatrzeć i doładować akumulatory. Jak można przeżyć życie na płaskich terenach nie jestem w stanie zgadnąć. Ja bym nie dał rady...

lisiajamka1
21.02.16, 19:18
Zima na wsi...

222.
167883

223.
167884

224.
167885
...jak malowana :)

fazi75
21.02.16, 19:36
Niestety po kilku miesiącach się już nie da, trzeba wrócić do siebie na górki popatrzeć i doładować akumulatory. Jak można przeżyć życie na płaskich terenach nie jestem w stanie zgadnąć. Ja bym nie dał rady...
Ciężko jest. Domyślacie się jak muszę się nakombinować aby jakąś fotę wartą pokazania poczynić :-D
Mamy takie marzenie aby kiedyś przenieść się w jedynie słusznym kierunku. Ale na razie pinindze trza zarabiać i nie ma odwagi. Ale temat cały czas wraca :-) A Wam zazdraszczam :-)
Ps. Jakby ktoś z kolegów spędzał parę dni w stolicy, to się chętnie spotkam i fotograficznie oprowadzę. Mam wtyki u jednego znakomitego przewodnika/fotografa który pewnie z ochotą parę fajnych miejsc pokaże :-)

kon
21.02.16, 19:48
I nie tylko...
a ostrosci nada.

Farensbach
21.02.16, 20:10
Zima na wsi...

Pięknie tam.
225 - przyjemny widoczek.

gulasz
22.02.16, 01:37

Przecież Gorlice niedaleko

no ja Cie prosze, jaki on plaski, a na jeszcze lepsze pagorki rzut beretem -patrz zdanie wyzej ;)

hehe fakt, sama dostalam juz kilka razy propozycje przeniesienia sie do Warszawy (tam caly moj zespół siedzi ) ale jakos nie po drodze mi bylo
nie tylko zostawiac calą moją bandę w Krk, ale i oddalic sie od ukochanych gór :)

To już nie marudzę. :)
no!

Ja bym nie dał rady...

Doskonale to rozumiem, co szybciej laduje baterie jak góry

szafir51
22.02.16, 11:07
Do wątku przybyłem/
ciekawe zdjęcia zobaczyłem

Ot, taki wiersz z rana. Piękne wiejskie widoczki, zupełnie inne od tego co widzę za oknem. Ale 221 najbardziej mi się podoba.

Odnośnie Live composite - warto eksperymentować, bo to świetny tryb do takich zabaw.

Co do jego użytkowania. Podstawowe ustawienia są jak dla trybu M - ustawiamy ISO, przysłonę oraz czas migawki (tyle, że w opcjach LC a nie bezpośrednio) odpowiednio do żądanej ekspozycji. Ustawienie zbyt krótkiego czasu spowoduje niedoświetlenie ciemnych fragmentów sceny a zbyt długiego - ich nadmierne rozświetlenie.
Inaczej jest ze światłami - aparat dokładając kolejne klatki nakłada na zdjęcie tylko zmiany w światłach "pilnując" jednocześnie, żeby nie prześwietlić zdjęcia w najjaśniejszych partiach kadru.

W przypadku zdjęcia z postu #1019 to wydaje mi się, że pomogłoby ustawienie dłuższego czasu ekspozycji.

petreq
23.02.16, 20:19
Dziękuję za odwiedziny i wpisy. :)

Dzisiejsze z drogi... zima nas jeszcze lubi... :)

226.
168007

apz
23.02.16, 20:23
Dziękuję za odwiedziny i wpisy. :)

Dzisiejsze z drogi... zima nas jeszcze lubi... :)

226.
168007 Widzę, że masz podobnie, nad całą naszą doliną....

petreq
23.02.16, 20:28
Widzę, że masz podobnie, nad całą naszą doliną....
Nawet się dziś ucieszyłem, widząc opad tego białego czegoś z deszczem... ;)

apz
23.02.16, 20:31
Nawet się dziś ucieszyłem, widząc opad tego białego czegoś z deszczem... ;) Na samochodzie przed zakładem leży mi warstwa mokrego śniegu i pada.

fazi75
23.02.16, 20:46
Nawet się dziś ucieszyłem, widząc opad tego białego czegoś z deszczem... ;)
Nie, nie i jeszcze raz nie! :-P
A fotka fajna :-)

Bodzip
23.02.16, 20:53
U mnie po południu mżawka do teraz.

petreq
23.02.16, 20:57
Na samochodzie przed zakładem leży mi warstwa mokrego śniegu i pada.
Będziesz miał szansę strzelić fotkę z duuużą ilością białego. :)

Nie, nie i jeszcze raz nie! :-P
A fotka fajna :-)
A dziękuję. :)

U mnie po południu mżawka do teraz.
Coś w dziwnym miejscu mieszkasz... u nas śniegiem, a u Ciebie deszczem... a powinno być raczej na odwrót. ;)

lisiajamka1
23.02.16, 21:16
Fotka fajna i kolorki na niej fajne :)

petreq
23.02.16, 21:49
Fotka fajna i kolorki na niej fajne :)
To zasługa matryczki... :)

KoValus
23.02.16, 22:45
Chyba za karę na poboczu stałeś:D

petreq
23.02.16, 22:45
Chyba za karę na poboczu stałeś:D
Z własnej, nieprzymuszonej woli. :D
Jak bum, cyk, cyk... :grin:

kon
24.02.16, 13:56
Wybor trafny efekt udany.

robtor
24.02.16, 14:11
Wola mogła być z lekka wymuszona ... ;):mrgreen::mrgreen::mrgreen:

petreq
24.02.16, 20:45
Wybor trafny efekt udany.
Czyli warto było wysiąść... dzięki.

Wola mogła być z lekka wymuszona ... ;):mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Bez względu na to co masz na myśli... nie była. :mrgreen:

petreq
24.02.16, 20:48
Następny z-dzisiek. :)

227.
168085

Bodzip
24.02.16, 20:56

227.
168085
Wiesz co ? rewelacyjna ta końcówka tłumika :mrgreen:

petreq
24.02.16, 21:01
Naśmiewać się z brzozy? Najpierw focisz na zakazie, teraz to... doigrasz się. :mrgreen:

henry1
24.02.16, 21:05

Odpadła mu ??? :shock::mrgreen:
Ale widok bardzo ciekawy, nawet z tą odpadniętą rurą. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

petreq
24.02.16, 22:04
Odpadła mu ??? :shock::mrgreen:
Komu? :mrgreen:

Ale widok bardzo ciekawy, nawet z tą odpadniętą rurą. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Pewnie coś jednak skopałem... albo kadr albo obróbkę...

petreq
24.02.16, 22:07
Czas testu E-M10 nieubłaganie dobiega końca...
Temat LiveComp... wiem, że nic nie wiem...nadal... Może jeszcze coś w weekend uda mi się sprawdzić.

Testowe z-dziśki. Wszystkie kadry naświetlane około 120 sekund. Poza ustawieniem tego samego WB dla każdego kadru oraz wyostrzeniem, nic nie ruszane.

228a. LiveComp i czas klatki 30 sek.
168091

228b. LiveComp i czas klatki 60 sek.
168092

228c. LiveTime i czas klatki naświetlania 122 sek.
168093

Farensbach
24.02.16, 22:13
226 świetne, 227 dobre. Z ostatniej serii najbardziej mi sie widzi środkowe.

henry1
24.02.16, 22:29
Fajne, będę musiał wypróbować tą funkcję. :roll::mrgreen:
Mam nadzieję, że mi nic nie odpadnie. :shock:

petreq
24.02.16, 23:25
226 świetne, 227 dobre. Z ostatniej serii najbardziej mi sie widzi środkowe.
Dziękuję.
Te ostatnie to typowe kadry testowe. :)

Mam nadzieję, że mi nic nie odpadnie. :shock:
Jak dobrze przymocujesz... :D

alnico
24.02.16, 23:34
Bardzo dobre te dwa przedostatnie:) a co do livecomp to chyba trzeba inny obiekt wybrać aby wyraźnie zobaczyć efekt i w ogóle sens - typu ruchome jasne obiekty, pioruny, gwiazdy, sztuczne ognie etc.

rados
24.02.16, 23:57
Wg mnie najlepiej wyszło 228b. Co do LiveTime - jestem zaskoczony. Przy tych warunkach i naświetlaniu 122 s. spodziewałbym się prześwietlenia. A tu wyszło zupełnie przyzwoicie. Świecący obiekt wygląda pod względem świateł porównywalnie z 228a i 228b.

Te z LiveComp wyszły ładnie, ale alnico ma rację: to tryb do trochę innych zastosowań.

Z innej beczki: co jest na tych zdjęciach? Jakaś budowla hydrologiczna? W tle widać chyba komin elektro(ciepło)wni... Jaworzno?

Pozdrawiam

petreq
25.02.16, 00:13
Bardzo dobre te dwa przedostatnie:) a co do livecomp to chyba trzeba inny obiekt wybrać aby wyraźnie zobaczyć efekt i w ogóle sens - typu ruchome jasne obiekty, pioruny, gwiazdy, sztuczne ognie etc.

Te z LiveComp wyszły ładnie, ale alnico ma rację: to tryb do trochę innych zastosowań.
Nie przeczę. Podrążę jeszcze ten temat. :)

Wg mnie najlepiej wyszło 228b. Co do LiveTime - jestem zaskoczony. Przy tych warunkach i naświetlaniu 122 s. spodziewałbym się prześwietlenia. A tu wyszło zupełnie przyzwoicie. Świecący obiekt wygląda pod względem świateł porównywalnie z 228a i 228b.
Osobiście widzę dość duże różnice pomiędzy tymi kadrami, takie jak np. długość odbić świateł, "rozmazanie" chmur...
Pytanie czy przy obróbce sposób naświetlenia ma znaczenie... w wolnej chwili to sprawdzę.

Z innej beczki: co jest na tych zdjęciach? Jakaś budowla hydrologiczna? W tle widać chyba komin elektro(ciepło)wni... Jaworzno?
To śluza na Zalewie Chechło. W tle komin ciepłowni w Chrzanowie.

alnico
25.02.16, 00:20
...
Te z LiveComp wyszły ładnie, ale alnico ma rację: to tryb do trochę innych zastosowań...
Na razie to tak tylko gdybam, może też w takich scenach się przyda aby więcej wydobyć z ciemności jednocześnie nie przeswietlając świateł. Jak będzie więcej czasu to się tym pobawię.

KoValus
25.02.16, 00:38
227. bdb, też myślałem, że to żelastwo jakieś:D

petreq
25.02.16, 00:59
Na razie to tak tylko gdybam, może też w takich scenach się przyda aby więcej wydobyć z ciemności jednocześnie nie przeswietlając świateł. Jak będzie więcej czasu to się tym pobawię.
Sądzę, że warto poznać możliwości jakie LC daje.

227. bdb, też myślałem, że to żelastwo jakieś:D
Czyli znów "zawaliłem" kadr...

yac
25.02.16, 01:25
To ja inaczej . Jednak z ostatniej serii ostatnie - trzecie ujęcia najbardziej mi się podoba.

gulasz
25.02.16, 03:58
227 bardzo fajne
a co do 228 BW mnie chyba boli - za żółto w tych światłach jak dla mnie

ale fajnie że eksperymentujesz - raczej udane testy - bo wróciła chęć na zdjęcia - przynajmniej tak to widać po większym ruchu w wątku
i tak trzymać

petreq
25.02.16, 17:12
To ja inaczej . Jednak z ostatniej serii ostatnie - trzecie ujęcia najbardziej mi się podoba.
Witaj yac, miło Cię gościć.

227 bardzo fajne
THX :)

a co do 228 BW mnie chyba boli - za żółto w tych światłach jak dla mnie
To fotki w żaden sposób nie obrabiane, typowe testowe kadry. Może jednak któryś z tych kadrów obrobię? ;)

ale fajnie że eksperymentujesz - raczej udane testy - bo wróciła chęć na zdjęcia - przynajmniej tak to widać po większym ruchu w wątku
i tak trzymać
W sumie chęć to zawsze była... też liczę, że pozostanie już na dobre. :)

szafir51
25.02.16, 17:25
227 super, testowe kadry też ciekawe. Widać różnice pomiędzy ekspozycjami 30-60-120 sekund, ale głównie w ilości świateł. Myślałem, że w cieniach będzie większa różnica.

petreq
25.02.16, 17:32
227 super, testowe kadry też ciekawe.
THX :)

Widać różnice pomiędzy ekspozycjami 30-60-120 sekund, ale głównie w ilości świateł. Myślałem, że w cieniach będzie większa różnica.
Ekspozycja 120 sek., tylko przy 1-ce i 2-ce klatka (w trybie LC) ustawiona odpowiednio na 30 i 60 sek. :)

szafir51
25.02.16, 17:34
Ekspozycja 120 sek., tylko przy 1-ce i 2-ce klatka (w trybie LC) ustawiona odpowiednio na 30 i 60 sek. :)
no tak, właśnie to miałem na myśli. Pomiędzy 1 a 2 zdjęciem powinno być wg mnie ok. 1EV różnicy w cieniach.
Nieważne, do fajerwerków, piorunów i "malowania światłem" ten tryb nadaje się świetnie

petreq
25.02.16, 17:39
(...) Nieważne, do fajerwerków, piorunów i "malowania światłem" ten tryb nadaje się świetnie
Wg mnie ciekawsze efekty można uzyskać w trybie LiveComp niż LiveTime, ale to moja subiektywna opinia.

petreq
25.02.16, 17:47
Wiem, wiem... światełko nieciekawe. ;)
Jeżeli słoneczko się nade mną nie zlituje będę zmuszony przerzucić się na BW. :)

229.
168122

apz
25.02.16, 18:07
Wiem, wiem... światełko nieciekawe. ;)
Jeżeli słoneczko się nade mną nie zlituje będę zmuszony przerzucić się na BW. :)

229.
168122

Możesz zacząć fotografować po nocy z Fujifilm zapewne będzie wychodzić. Problemem jest tylko stabilizacja - nie działa przy kilkudziesięciominutowych ekspozycjach, trzeba taszczyć i używać statyw....

petreq
25.02.16, 18:09
Możesz zacząć fotografować po nocy z Fujifilm zapewne będzie wychodzić. Problemem jest tylko stabilizacja - nie działa przy kilkudziesięciominutowych ekspozycjach, trzeba taszczyć i używać statyw....
Nie zawsze można focić wieczorami:
a) odległość
b) można wrócić bez sprzętu :)

Muminek
25.02.16, 20:38
227.
Jakoś pierwszy plan mi nie pasuje na tym zdjęciu:grin:, ale reszta wygląda świetnie.

Czas testu E-M10 nieubłaganie dobiega końca...
Temat LiveComp... wiem, że nic nie wiem...nadal... Może jeszcze coś w weekend uda mi się sprawdzić.
Fajnie, że eksperymentujesz z Live Composite. Śledzę Twoje boje z tym trybem, bo też muszę to opanować:).
Pozdrawiam

petreq
25.02.16, 23:41
Jakoś pierwszy plan mi nie pasuje na tym zdjęciu:grin:, ale reszta wygląda świetnie.
Wyrażajcie swoje uwagi śmiało. Bez nich nie będzie lepszych kadrów! :)

Fajnie, że eksperymentujesz z Live Composite. Śledzę Twoje boje z tym trybem, bo też muszę to opanować:).[/QUOTE]
Niestety już kończę próby... E-M10 wraca do wujka Olka. :)

petreq
25.02.16, 23:44
Pozwalam sobie zrobić mały update dla 229...
Oba poniższe kadry to pseudoHDR.

229a.
168157

230.
168156

helmuth
26.02.16, 00:36
Pozwalam sobie zrobić mały update dla 229... Ja też :-P

168158

petreq
26.02.16, 00:39
Normalnie alternatywna rzeczywistość. ;) :grin:

cissic
26.02.16, 02:03
228b wyszło bardzo sympatycznie :)

rados
26.02.16, 08:29
Co to za gmaszysko na 229 :?:

abir
26.02.16, 08:34
Normalnie alternatywna rzeczywistość. ;) :grin:
zdarzyło mi się kilka razy przenieść w ową rzeczywistość, widziałem w podobnych barwach i tonach:roll:

petreq
26.02.16, 20:55
228b wyszło bardzo sympatycznie :)
Dzięki. :)

Co to za gmaszysko na 229 :?:
Mur Oporowy w Zabrzu.

zdarzyło mi się kilka razy przenieść w ową rzeczywistość, widziałem w podobnych barwach i tonach:roll:
Hmmm... :roll:

helmuth
26.02.16, 21:03
zdarzyło mi się kilka razy przenieść w ową rzeczywistość, widziałem w podobnych barwach i tonach:roll:Piłeś czy wąchałeś? :-P

petreq
26.02.16, 21:13
Piłeś czy wąchałeś? :-P
Może był miks? :wink:

petreq
26.02.16, 21:16
Będąc w konwencji pseudoHDR, coś z szuflandi. ;)

231.
168183

232.
168184

abir
26.02.16, 23:18
Piłeś czy wąchałeś? :-P

Może był miks? :wink:
jestem staroświecki. tylko piję

helmuth
26.02.16, 23:21
... tylko pijęStara szkoła :)
Te nowoczesne wynalazki są mocno przereklamowane :-P

kon
26.02.16, 23:46
Troche rupieciarni.

aga_piet
27.02.16, 00:10
Fajny ten mur oporowy. Jakoś niezbyt wyeksploatowany motyw chyba, bo nie kojarzę :)
Eh... piszecie o takich rzeczach, że chyba w końcu kiedyś przeczytam instrukcję... :roll:

petreq
27.02.16, 13:15
Troche rupieciarni.
Grozi zawaleniem.

Fajny ten mur oporowy. Jakoś niezbyt wyeksploatowany motyw chyba, bo nie kojarzę :)
Jak większość tego typu ciekawych miejsc...
Obecnie niszczeje a okoliczny teren służy za miejsce do spożywania alkoholu (z okolicznego marketu)... były plany jego odnowienia, ale...

Eh... piszecie o takich rzeczach, że chyba w końcu kiedyś przeczytam instrukcję... :roll:
Nie warto... takie ficzery zabijają ducha fotografii. ;)

Bodzip
27.02.16, 16:47
Instrukcję picia ??? :shock:

petreq
27.02.16, 16:57
Z dzisiejszego porannego spaceru z... aparatem. :)

233.
168215

234.
168216

apz
27.02.16, 19:21
Z dzisiejszego porannego spaceru z... aparatem. :)

233.
168215

234.
168216 Pogoda dopisała... Się podoba...

kon
27.02.16, 20:04
Mroznie i slonecznie.233,mniam mniam.

petreq
27.02.16, 21:11
W odwiedzonym przeze mnie dziś o poranku miejscu, musi odbywać się potworna rzeź zwierząt... takiego nagromadzania "ambon" na tak małym terenie i w pobliżu zabudowań, jeszcze nigdy nie widziałem...

Cisi rzeźnicy spod lasu...

235.
168260

236.
168262

237.
168263

238.
168261

alnico
27.02.16, 22:44
233 naj z ostatnich dwóch wrzutek :)

petreq
27.02.16, 23:22
Pogoda dopisała... Się podoba...
Powinienem był wcześniej wyjść. Aura była dziś wyjątkowo sprzyjająca.

Mroznie i slonecznie.233,mniam mniam.
Posiłek na świeżym powietrzu smakuje najlepiej. ;)

233 naj z ostatnich dwóch wrzutek :)
Dzięki. :)

waruga
27.02.16, 23:37
Laki i pola posypane jak paczki cukrem pudrem :-)

Peterax
27.02.16, 23:48
233. Bardzo fajne. Mroźny, poranny szeroki kadr.

Farensbach
28.02.16, 11:58
Z dzisiejszego porannego spaceru z... aparatem. :smile:

Miłe dla oka kadry. Ładna aura, słońce i te pola przyprószone śniegiem.

Powinienem był wcześniej wyjść. Aura była dziś wyjątkowo sprzyjająca.

No jakbyś wcześniej wyszedł, pewno miałbyś więcej kolorów, ale i tak jest ładnie.
Też nie lubię tych strzelnic.

petreq
2.03.16, 01:59
Laki i pola posypane jak paczki cukrem pudrem :-)
Łasuch... ;)

233. Bardzo fajne. Mroźny, poranny szeroki kadr.
Miło, że wpadłeś.

Miłe dla oka kadry. Ładna aura, słońce i te pola przyprószone śniegiem.
Dziękuję.

No jakbyś wcześniej wyszedł, pewno miałbyś więcej kolorów, ale i tak jest ładnie.
Wczesne wstawanie nie jest moją mocną stroną. :)

Też nie lubię tych strzelnic.
Czasami mam ochotę zabrać ze sobą piłę...

petreq
2.03.16, 02:06
Znów prószy, znów sypie... jeszcze świeże, spać nie mogę. ;)

239. zmruż oczy...
168545

240. ze światła przybywamy...
168546

Sawa
2.03.16, 15:23
cześć,

Piszesz o nagromadzeniu (https://forum.olympusclub.pl/threads/85710-nad-petreq-iem-lincz...?p=1251133&viewfull=1#post1251133)ambon, a w każdym kadrze masz tylko jedną - szkoda, może panorama by poparła to zdanie obrazem?
Zdjęcia przyjemne, przyprószone, fajne słonce miałeś.
Ostatnia wrzuta taka jesienna, jak wyjście 31 października na cmentarz. Podobają mi się.

pozdrawiam,

petreq
3.03.16, 02:12
Piszesz o nagromadzeniu (https://forum.olympusclub.pl/threads/85710-nad-petreq-iem-lincz...?p=1251133&viewfull=1#post1251133)ambon, a w każdym kadrze masz tylko jedną - szkoda, może panorama by poparła to zdanie obrazem?
Na ostatnim z wrzutki stoją dwie... a panoramy mi ostatnio nie wychodzą. ;) Muszę zapisać się na kurs do Bodzipa. :)

Zdjęcia przyjemne, przyprószone, fajne słonce miałeś.
Ostatnia wrzuta taka jesienna, jak wyjście 31 października na cmentarz. Podobają mi się.
Jestem wdzięczny za miłe słowo.

gulasz
3.03.16, 04:39
z ostatnich 233 dla mnie najlepsze, reszta jakoś szczególnie mnie nie zatrzymała

szafir51
3.03.16, 09:40
W odwiedzonym przeze mnie dziś o poranku miejscu, musi odbywać się potworna rzeź zwierząt... takiego nagromadzania "ambon" na tak małym terenie i w pobliżu zabudowań, jeszcze nigdy nie widziałem...

Cisi rzeźnicy spod lasu...
może to są ambony... fotograficzne? Zaczaj się tam z jakimś teleobiektywem, zobaczymy co złapiesz :)

kon
3.03.16, 11:39
Spacerek z psem udany.

petreq
8.03.16, 22:53
Miło, że zaglądacie i pozostawiacie ślad w postaci komentarzy. Dziękuję!
Ja znów mam "małego doła" i mniejszą chęć na focenie... co nie znaczy, że nie "produkuję" żadnych kadrów.

Smutno mi też, że e-m10 musiałem odesłać. Fajny sprzęcik, przynajmniej dla mnie.

Coś na kolejne przełamanie negatywnego trędu...
241. Chrzanowski nielot... ponownie.
169005

kon
9.03.16, 08:07
Skrzydla rozwinal..

petreq
19.03.16, 20:20
242. Wzniesienie pamięci...
169649

petreq
19.03.16, 22:15
243. Don't Look Any Further...
169666

apz
20.03.16, 07:34
242. Wzniesienie pamięci...
169649

HDR-ek sam sie prosi..

---------- Post dodany o 06:34 ---------- Poprzedni post był o 06:33 ----------

243. Don't Look Any Further...
169666 Bawialnia ludności tubylczej okolicznej?

petreq
20.03.16, 12:21
HDR-ek sam sie prosi..
Tym razem specjalnie bez...

Bawialnia ludności tubylczej okolicznej?
To już "sieciówkę" przypomina...

Farensbach
20.03.16, 12:39
239. i 240. świetne.

petreq
2.04.16, 23:47
239. i 240. świetne.
Dziękuję.

petreq
2.04.16, 23:49
Nikogo nie ma w domu...

244.
170455

245.
170456

CzaRmaX
2.04.16, 23:57
Nikogo nie ma w domu...

A pukałeś? Ne mówię domowniczkę, tylko do drzwi? ;) :D

petreq
3.04.16, 00:06
A pukałeś? Ne mówię domowniczkę, tylko do drzwi? ;) :D
No wiesz... domowniczkę... ;)

apz
3.04.16, 00:07
A pukałeś? Ne mówię domowniczkę, tylko do drzwi? ;) :DZabite deskami, zarosłe pajęczyną, stawiam, że domostwo od lat opuszczone...

CzaRmaX
3.04.16, 00:09
Zabite deskami, zarosłe pajęczyną, stawiam, że domostwo od lat opuszczone...

A może on kominiarz z zamiłowania i lubi dobrze czyścić? ;) :)

petreq
3.04.16, 00:13
A może on kominiarz z zamiłowania i lubi dobrze czyścić? ;) :)
Czarny kolor lubi... ale ogólnie to leniwy jest... :D

CzaRmaX
3.04.16, 00:25
ale ogólnie to leniwy jest... :D

Już nie bądź taki skromny :)

petreq
3.04.16, 00:30
Już nie bądź taki skromny :)
Zapytaj mojej żony... to się nasłuchasz. :)

CzaRmaX
3.04.16, 00:46

Noooo przestań, trochę taktu mam i Twojej żony pytać o takie rzeczy nie będę. A co do kobiet to od każdej można się nasłuchać, począwszy od jakiś kilku miesięcy od poznania ( nie mylić z Poznaniem) ;) :)

petreq
3.04.16, 00:48
...stąd kolejny kadr nosi tytuł... cisza. :)

246.
170459

sepi19
3.04.16, 00:58

Zwłaszcza, że chałupa z fotki ma mocne powiązanie z pewnym mezaliansem ;)

apz
3.04.16, 01:00

246.
170459

Wiosna, widać...

---------- Post dodany o 01:00 ---------- Poprzedni post był o 00:59 ----------

Zwłaszcza, że chałupa z fotki ma mocne powiązanie z pewnym mezaliansem ;)

Coś więcej o tym?

sepi19
3.04.16, 01:03
Wiosna, widać...

---------- Post dodany o 01:00 ---------- Poprzedni post był o 00:59 ----------

Coś więcej o tym?

A to już może autor zdjęcia ;)

CzaRmaX
3.04.16, 01:03

246.

Ja jednak uważam coś innego ;)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=170463&d=1459638185

petreq
3.04.16, 01:05
A to już może autor zdjęcia ;)
Zacząłeś Waść to dokończ... ;)

---------- Post dodany o 01:05 ---------- Poprzedni post był o 01:04 ----------

Ja jednak uważam coś innego ;)
To bardziej... ostatnie tchnienie... ;)

CzaRmaX
3.04.16, 01:07
To bardziej... ostatnie tchnienie... ;)

No i jednak dobrze mówiłem abyś nie był taki skromny :)

sepi19
3.04.16, 01:08
A co ja tam wiem na ten temat ;) Jakieś wesele, jakieś chamy miały złote rogi czy jakoś to tak leciało ;)

---------- Post dodany o 01:08 ---------- Poprzedni post był o 01:07 ----------

[QUOTE=CzaRmaX;1257493]Ja jednak uważam coś innego ;)

To nie krzyk tylko krzok ;)

CzaRmaX
3.04.16, 01:15
[QUOTE=CzaRmaX;1257493]Ja jednak uważam coś innego ;)

To nie krzyk tylko krzok ;)

Dobrze, że to zdjęcie a nie film - gdyż na filmie byłoby widać, że się rusza ;) :)

helmuth
3.04.16, 12:14
A co ja tam wiem na ten temat ;) Jakieś wesele, ...Autentyczne wesele Rydla czy film "Wesele" Wajdy?

sepi19
3.04.16, 12:49
Autentyczne.

petreq
3.04.16, 13:46
Warunki fotograficzne w forciku były co najmniej mało korzystne...

247.
170502

248.
170500

249.
170501

helmuth
3.04.16, 14:37
Autentyczne.Wytłumacz takim razie, jak mogło w roku 1900 odbyć się wesele, w chałupie z 1912 roku? (https://pl.wikipedia.org/wiki/Piesza_trasa_turystyczno-kulturowa_Bronowice_Małe_-_Mydlniki#/media/File:Old_cottage,_25_Tetmajera_street,_Bronowice_M ałe,_Krakow,_Poland.jpg) :roll:

kolba
3.04.16, 14:53
244 bardo przypadło mi do gustu.

kon
3.04.16, 15:38
Chalupy,pola,ruiny..ale cie nosi..

petreq
3.04.16, 15:45
244 bardo przypadło mi do gustu.
Miło mi.

Chalupy,pola,ruiny..ale cie nosi..
...i to podczas jednego spaceru. Na dodatek to nie wszystko...

koronax
3.04.16, 15:46
Dobrze że nosi. Jest co pooglądać :mrgreen:

kon
3.04.16, 17:20
...i to podczas jednego spaceru. Na dodatek to nie wszystko...
..wazne aby byc dobrze zorganizowanym.
Gratuluje.

petreq
3.04.16, 19:06
..wazne aby byc dobrze zorganizowanym.
W większości wypadków to spontan...

Dobrze że nosi. Jest co pooglądać :mrgreen:
Jak już poniesie to kilometry uciekają... ;)

kon
3.04.16, 20:29
W większości wypadków to spontan...
Wokol "wlasnego ogona" czy dalsze wedrowki..

robert1088
3.04.16, 21:50
249 oko bardzo intrygujące . Ciekawy temat do wykorzystania .

petreq
3.04.16, 22:11
249 oko bardzo intrygujące . Ciekawy temat do wykorzystania .
Sepi19 w wątku analogowym pokazał fajny kadr z "udziałem" tego oka...

Muminek
3.04.16, 22:30
Kadr z okiem najlepszy z ostatniej serii, fajnie wypatrzone:).

sepi19
3.04.16, 22:36
Wytłumacz takim razie, jak mogło w roku 1900 odbyć się wesele, w chałupie z 1912 roku? (https://pl.wikipedia.org/wiki/Piesza_trasa_turystyczno-kulturowa_Bronowice_Małe_-_Mydlniki#/media/File:Old_cottage,_25_Tetmajera_street,_Bronowice_M ałe,_Krakow,_Poland.jpg) :roll:
Delikatna nadinterpretacja z Twojej strony, albo bardziej zbyt enigmatycznie z mojej ;) Wybacz, a z mojej strony szacun za dokopanie się do genezy tej chałupki. Już Ci odpowiadam skąd te dwa lata różnicy. Chałupa ta stoi praktycznie na przeciwko płotu do "Rydlówki", niestety zamkniętej do odwołania dla zwiedzających, choć była brana pod uwagę na tym spacerze. Od kąd pamiętam zawsze tam stoi w praktycznie niezmienionej formie, i zawsze to Ona nam się kojarzyła z Weselem Wyspiańskiego, a nie dom rodzinny Mikołajczykównej. A dla czego ? Ano z jednego błahego powodu. "Rydlówka" praktycznie zawsze była "za płotem", natomiast ta chałupa w zasięgu ręki, i to dosłownie. Nie jeden powrót z religii kończył się w chowanego w tej chałupie. Podobnie jak szczytem "odwagi" było podprowadzenie podkowy z kuźni nieopodal, w tej chwili ogrodzonej jakąś siatką i zagraconą paletami. Dla mnie w pamięci pozostanie jednak z koniem w podcieniu i ogniem w palenisku oraz strasznie nerwowym kowalem...
Ogólnie, co w sumie nie dziwne, okolica bardzo się zmieniła, powstało mnóstwo nowoczesnych domów, deweloperzy też zaczynają taranować teren. Niemniej jednak dla wprawnego oka jest wiele pozostałości, choćby z tego, że mieszkał tutaj Jan Kazimierz po najeździe szwedzkim.
ps. podkowę mam do dzisiaj ;)
pps. Petreq, sorki za offtop ;)

petreq
3.04.16, 22:47
(...) pps. Petreq, sorki za offtop ;)
Nie masz za co przepraszać. Lubię offtopy. :)

Kadr z okiem najlepszy z ostatniej serii, fajnie wypatrzone:).
Dzięki, ale mnie wersja Sepi19 z wątku analogowego bardziej się podoba. :)

petreq
3.04.16, 22:58
Grozi śmiercią lub kalectwem...

250.
170560

251.
170559

252.
170561

253.
170562

sepi19
3.04.16, 23:18
Groźnie dla dalszej cześci eskapady to było tutaj ;)

170563

*publikacja za zgodą uczestników ;)

petreq
3.04.16, 23:25
Groźnie dla dalszej cześci eskapady to było tutaj ;)
*publikacja za zgodą uczestników ;)
Masz to na piśmie? ;)

sepi19
3.04.16, 23:26
A chcesz Tomka spytać ? ;)
Tutaj jeszcze czasy , co słowo ważniejsze od ... ;)

petreq
3.04.16, 23:27
A chcesz Tomka spytać ? ;)
Dobra, wierzę Ci na słowo. :)

CzaRmaX
3.04.16, 23:35
Ty w tych ruderach to powinieneś jakimś HDR'em się pobawić lub czymś imitującym HDR'y :)

sepi19
3.04.16, 23:36
I tak nikt nie wie o co "kaman" ;) ....

petreq
3.04.16, 23:38
Ty w tych ruderach to powinieneś jakimś HDR'em się pobawić lub czymś imitującym HDR'y :)
Prawdziwych HDRów nie robię. Może pokuszę się o jakiegoś pseudoHDRa? ;)

kon
4.04.16, 17:36
Kolej ma przyszlosc.Tylko wyremontowac.

petreq
4.04.16, 19:24
Kolej ma przyszlosc.Tylko wyremontowac.
Wystarczy graffiti...

254.
170614

kon
4.04.16, 20:51
Wystarczy graffiti...
..zamalowywanie rzeczywistosci.

alnico
4.04.16, 20:56
..zamalowywanie rzeczywistosci.
Na kolei taka rzeczywistość, że lepiej ją zamalować... :roll:

Fajnie, że w wątku zaczęło się ostatnio więcej dziać, jest gdzie zaglądać a jest na co :)

petreq
26.04.16, 21:39
Pozwolę sobie dokończyć wrzutkę z ostatniego spaceru... co prawda minęło już trochę czasu, ale...

Pod słońce.
255.
172786

256.
172787

petreq
26.04.16, 21:40
Przy okazji pragnę podziękować APZ-towi za użyczenie 27-tki!

kolba
26.04.16, 21:41
Ładnie światło odbija się od asfaltu.

kon
26.04.16, 21:48
A gdzie nocne powroty z psem..

petreq
26.04.16, 21:51
Ładnie światło odbija się od asfaltu.
Mogłem lepiej wykorzystać ten moment... niestety co chwilę przejeżdżał jakiś samochód.

A gdzie nocne powroty z psem..
Trzymam wtedy psiaka pod pachą więc ciężko o jakiś kadr. ;)

petreq
27.04.16, 20:34
W nawiązaniu do dyskusji z innego wątku.
Tych "pagórkowych" fotek będzie... jedna, gdyż większość usunąłem... ;)

257. Pagórkowa fotka...
172838

kon
27.04.16, 20:37
I co tam za horyzontem..

petreq
27.04.16, 20:43
I co tam za horyzontem..
...to już pozostaje wielką niewiadomą.

apz
28.04.16, 07:12
Malowana chłodnia wydaje sie być interesująca, ale trochę nazbyt oczywiście sfotografowana.

petreq
1.05.16, 11:45
Kilka spacerowych kadrów ze Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa popełnionych manualną OM-ką.

258.
173175

259.
173174

260.
173176

261.
173178

Bodzip
1.05.16, 13:07
Na 259 pobierałem myto w czasie Juwenaliów :mrgreen:

petreq
1.05.16, 13:13
Na 259 pobierałem myto w czasie Juwenaliów :mrgreen:
Czyli te dwa "ptoki" to Wasze dzieło? :mrgreen:

173187 173188 173189

Bodzip
1.05.16, 13:19
Czyli te dwa "ptoki" to Wasze dzieło? :mrgreen:

173187 173188 173189
Chyba tak... :roll:
Idzie prodziekan z Polibudy, a kumpel się drze: myyyto na żyto...
a prodziekan: urwał ci ktoś ***ja ?
no i masz :evil:

petreq
1.05.16, 13:29
Chyba tak... :roll:
Idzie prodziekan z Polibudy, a kumpel się drze: myyyto na żyto...
a prodziekan: urwał ci ktoś ***ja ?
no i masz :evil:
Kumpel był dwujajeczny? :mrgreen:

Bodzip
1.05.16, 13:35
Kumpel był dwujajeczny? :mrgreen:
Mówisz że słaby ten "makaron" ? :???:

petreq
1.05.16, 13:45
Mówisz że słaby ten "makaron" ? :???:
Nie był on domowej roboty... :roll:

kon
1.05.16, 16:02
Niech zyje OM_ka!

petreq
1.05.16, 19:15
Niech zyje OM_ka!
Jak się nie ma co się lubi to się lubi... OMkę. :)

kon
1.05.16, 19:33
Jak się nie ma co się lubi to się lubi... OMkę. :)
OM_ka:!:

petreq
1.05.16, 19:38
OM_ka:!:
Poczekaj... jestem w trakcie zrzucania i obróbki dzisiejszych kadrów... OM28 i OM50 rządzi. :)

kon
1.05.16, 19:40
Poczekaj...
Do jutra mam wolne..

petreq
1.05.16, 20:10
Do jutra mam wolne..
Aż tyle materiału to nie mam...

kon
1.05.16, 20:51
Aż tyle materiału to nie mam...
..... i pusto.

petreq
1.05.16, 21:09
Światełka dziś nie było... ale mam fotki. :)

262. Panoramka z JPG z puchy. OM28
173259

rados
1.05.16, 21:14
Światełka dziś nie było... ale mam fotki. :)

262. Panoramka z JPG z puchy. OM28
173259

Ładnie. Gdzie ta skałka? :)

yamada
1.05.16, 21:15
Całkiem, całkiem. Ale to jedna fota i co to napisz.

kon
1.05.16, 21:18
Mozna isc spac.

petreq
1.05.16, 21:22
Ładnie. Gdzie ta skałka? :)

Całkiem, całkiem. Ale to jedna fota i co to napisz.
Napiszę, napiszę. KON mnie stresował, więc wrzuciłem bez opisu.
Niestety HDRów z tego miejsca nie będzie. HDR Effect Pro 2 nie radzi sobie dobrze z materiałem.

Mozna isc spac.
Masz urlop. Możesz jeszcze poczekać. :)

kon
1.05.16, 21:26
Napiszę, napiszę. KON mnie stresował, więc wrzuciłem bez opisu.
Niestety HDRów z tego miejsca nie będzie. HDR Effect Pro 2 nie radzi sobie dobrze z materiałem.

Masz urlop. Możesz jeszcze poczekać. :)
Czekam..

petreq
1.05.16, 21:39
Widok z mojej rodzinnej wioski (Płaza) w kierunku północnym. W tle Chrzanów oraz Trzebinia (widoczna Rafineria).

263. JPG z puchy. OM50. Klikać proszę.
173270

30 lat temu w dole nie było żadnych drzew. Było to miejsce, gdzie miejscowi wybierali piasek a my... no cóż. :grin:
Mieliśmy zajebiaszcze miejsce do zabawy i łamania nóg. :)

kon
1.05.16, 21:44
Sie doczekalem.

petreq
1.05.16, 21:48
rados, yamada to to miejsce
https://www.google.pl/maps/place/Skałka+Triasowa+-+"Kamień"/@50.113997,19.4703314,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0000000000000000:0xebf03e39ce689 ec5?hl=pl (https://www.google.pl/maps/place/Skałka+Triasowa+-+"Kamień"/@50.113997,19.4703314,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0000000000000000:0xebf03e39ce689 ec5?hl=pl)

Jako dziecko często chodziliśmy, ba jechaliśmy na naszych maszynach w to miejsce. :)
Ja brałem od ojca Simsona (taki z pedałami) a koledzy inne wynalazki.

30 lat tu nie byłem...

alnico
1.05.16, 21:56
Ładne okolice :)

petreq
1.05.16, 22:13
Ładne okolice :)
Docenia się te okolice po wielu latach.

petreq
1.05.16, 23:01
Na dziś jeszcze dwie ze Skałą w roli głównej. OM28.

264.
173278

265.
173279

CzaRmaX
2.05.16, 00:30
255. wyszło bajkowo, 257 też nieźle wyczesane :)

yamada
2.05.16, 13:07
Fajna miejscówka, idealne miejsce do plenerów. 265 się mi widzi :)

kolba
2.05.16, 17:41
Fajne zdjęcia Krakowa (fajnie wypatrzyłeś e dwa fj..y). Panoramka z rodzinnych stron też ładna.

kon
2.05.16, 17:44
Mozna sie tam poszwedac..

Krakman
2.05.16, 17:47
A z centrum Krakowa już nie ma?:| Przypomniał bym sobie jak wygląda, bo ostatnio tam byłem z rok temu...:grin: albo lepiej...

lisiajamka1
2.05.16, 19:29
Ciekawe miejsce, świetne zdjęcia :)

alnico
2.05.16, 19:32
Fajna ta skała :) (prawie jak Sfinks :lol:), fotogeniczne miejsce :)

petreq
2.05.16, 21:14
Dziękuję wszystkim za odwiedziny.

255. wyszło bajkowo, 257 też nieźle wyczesane :)
Mam dobre grzebienie. :grin:

Fajne zdjęcia Krakowa (fajnie wypatrzyłeś e dwa fj..y). Panoramka z rodzinnych stron też ładna.

Mozna sie tam poszwedac..
Kraków oklepany fotograficznie jest. Ciężko coś nowego i ciekawego wypatrzyć.

A z centrum Krakowa już nie ma?:| Przypomniał bym sobie jak wygląda, bo ostatnio tam byłem z rok temu...:grin: albo lepiej...
Jakieś remonty na Rynku... mało to ciekawe fotograficznie. :)

Ciekawe miejsce, świetne zdjęcia :)
Dziękuję.

Fajna miejscówka, idealne miejsce do plenerów. 265 się mi widzi :)

Fajna ta skała :) (prawie jak Sfinks :lol:), fotogeniczne miejsce :)
APZ-ta zaproszę na nocne fotki. Prawie to jura będzie... :)

petreq
3.05.16, 00:19
Ciąg dalszy materiału z wczorajszego spacerku. Odczuwam go jeszcze dziś... w nogach. ;)
Pozwólcie, że dziś zrezygnuję z koloru.

266. Skałki ciąg dalszy.
173428

267. Cmentarzysko pni...
173429

268. Na wietrze...
173427

Krakman
3.05.16, 11:25
A te worki to jakieś odstraszające?

petreq
3.05.16, 11:53
A te worki to jakieś odstraszające?
Tak, to część większej "ekspozycji odstraszającej". ;)

173453

lisiajamka1
3.05.16, 15:05

173453
Tym większe brawa dla Ciebie :wink:

petreq
3.05.16, 15:09
Tym większe brawa dla Ciebie :wink:
Autorem nie jestem. Ja tylko to znalazłem i uwieczniłem. :)

Krakman
3.05.16, 17:48
Autorem nie jestem. Ja tylko to znalazłem i uwieczniłem. :)
Aaaaaaa. To nie Ty te worki....... Szkoda. Fajne som.:roll:

Rabbit
3.05.16, 18:43

a gdzie konsekwencja kolorystyczna? :)

173534

petreq
3.05.16, 18:51
a gdzie konsekwencja kolorystyczna? :)
Zasadniczo nie jestem konsekwentny. Najczęściej improwizuję. ;)

kon
3.05.16, 20:29
Troche plastiku i czterysta lat,sladu po nim nie bedzie.

petreq
3.05.16, 20:39
Troche plastiku i czterysta lat,sladu po nim nie bedzie.
"Nieśmiertelność" jest w modzie...

kon
3.05.16, 21:44
"Nieśmiertelność" jest w modzie...
Bzyknela pszczola.

yamada
4.05.16, 09:44
Workowe ogrodzenie odstraszające fajne...?

hades
4.05.16, 11:06
Kilka spacerowych kadrów ze Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa popełnionych manualną OM-ką.

258.

Ten kadr jest niepełny. Jak rozumiem tłum przechodzący pod flagami jest pierwszoplanowym tematem. Wieża kościoła jest zaś tu drugim tematem zdjęcia. Jej ucięcie zostawia niedopowiedzenie. Wzrok biegnący od dołu, po ludziach naturalnie wznosi się do góry i zostaje w zawieszeniu.

260.

Wydaje mi się, że brakuje zdecydowanego tematu. Nie do końca jest sprecyzowane czy to kamienica, różnorodność gości kafejki (są trochę za mali by znaleźć wśród nich interakcje), czy może łuk ulicy.

261.

Ciekawe powielenie perspektywy.

---------- Post dodany o 10:50 ---------- Poprzedni post był o 10:45 ----------

Kraków oklepany fotograficznie jest. Ciężko coś nowego i ciekawego wypatrzyć.

Zaczekaj do drugiej w nocy...

---------- Post dodany o 11:06 ---------- Poprzedni post był o 10:50 ----------

Widok z mojej rodzinnej wioski (Płaza) w kierunku północnym. W tle Chrzanów oraz Trzebinia (widoczna Rafineria).

263. JPG z puchy. OM50. Klikać proszę.
173270

Kliknąłem i... znalazłem jakieś UFO nad elektrownią Siersza (to chyba ta elektrownia, tak sobie zgaduje).

henry1
7.05.16, 21:03

173453

Rety, jaka podobna do mojej sąsiadki, :shock:

abir
7.05.16, 21:53
nie wiem czemu, u nas też są teraz w modzie siatki na polach.
czy już zwykłe strachy nie działają? te siatki chyba też chwilowy efekt dają

a z Krakowa to ten bar w zaułku mi się podoba

aga_piet
7.05.16, 23:08
Siatki pewnie "fajnie" szumią i robią hałas :( Sam strach fajny. Prawda czasu, prawda ekranu, cóż ;)

petreq
16.05.16, 00:01
Dzięki za odwiedziny i pozostawiony ślad. ;)

269. Zły kierunek...
174612