Zobacz pełną wersję : nad petreq'iem lincz...
Wygospodarowałem dziś chwilę i wyskoczyłem... na pobliską stację kolejową.
Edit
Właśnie doczytałem, że był (jest) to dworzec Chrzanów Główny...
270.
174615
271.
174613
272.
174614
Cześć,
ostatnie z ostatnich - lampy - ciekawe graficznie, jak hełmy robotów z Gwiezdnych Wojen.
pozdrawiam,
(...) ostatnie z ostatnich - lampy - ciekawe graficznie, jak chełmy robotów z Gwiezdnych Wojen.
Zaraz wpadnie tu CzaRmaX i dopowie ciąg dalszy... ;)
Zaraz wpadnie tu CzaRmaX i dopowie ciąg dalszy... ;)
Ktoś coś chciał? Ale o co chodzi? ;) :D
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=174687&d=1463494754
Na Ciebie zawsze można liczyć! :D
Na Ciebie zawsze można liczyć! :D
Ale pieniędzy nie pożyczam ;) :)
A żonę lub samochód? ;) :mrgreen:
To już sąsiad wziął. :roll::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Tylko samochód - ten który sprzedałem :D
272 dobrze wypatrzone,
mi kojarzy się ze skrzydłami odlatującego łabędzia
272 dobrze wypatrzone,
mi kojarzy się ze skrzydłami odlatującego łabędzia
Dzięki. Czasami coś mi się trafi... ;)
Zupełnie nieplanowanie zawitałem dziś do Będzina. Mając chwilę wolnego czasu odwiedziłem miejscowy kirkut...
Kilka kadrów z tego miejsca. Zdaję sobie sprawę, że tego typu fotografia nie ma zbyt licznego grona sympatyków...
273.
174989
274.
174990
275.
174991
276.
174992
277.
174993
278.
174994
279.
174995
na zdjęciach podoba mi się i światło i cień
....może i nie ma sympatyków. myślę, że jak fotograf ma gust i wyczucie smaku to takie zdjęcie zatrzyma na chwilkę oglądającego.
Farensbach
22.05.16, 19:00
Tak jak pisze Abir świetnie wykorzystałeś światło na tych zdjęciach. Uwielbiam takie "zapomniane" cmentarze.
na zdjęciach podoba mi się i światło i cień
Tak jak pisze Abir świetnie wykorzystałeś światło na tych zdjęciach.
Starałem się wykorzystać zastane warunki. Cieszę się, że wrzutka Wam się spodobała.
....może i nie ma sympatyków. myślę, że jak fotograf ma gust i wyczucie smaku to takie zdjęcie zatrzyma na chwilkę oglądającego.
Ze skrajnymi opiniami się spotykam...
Uwielbiam takie "zapomniane" cmentarze.
Ja też...
Bo stare cmentarze piękne są. Trzeba tylko umieć to pokazać. A Ty umiesz.
Bo stare cmentarze piękne są. Trzeba tylko umieć to pokazać. A Ty umiesz.
Dziękuję. Inspiracją dla mnie są Twoje wątki.
Dziękuję. Inspiracją dla mnie są Twoje wątki. Jakiej 50-tki używasz?
Jakiej 50-tki używasz?
Zuiko OM 50/1.8.
Zuiko OM 50/1.8. Dzięki. Zastanawiam się nad Samim, ale na razie poczekam. Jakie jest makstmalne powiększenie dla pekingu w X E1? W E-M1 jest to 3x dla mnie trochę mało.
Światełko piękne, zdjęcia też :)
Światełko piękne, zdjęcia też :) Właśnie światełko jak dla mnie nie najlepsze i brakuje mi pracy w obróbce nad strukturą napisu i kamienia.
Ale ja po jesiennych zdjęcia Karola z Bobowej na długo będę malkontentem. Mam zbyt wysoko ustawiony własny układ odniesienia.
(...)Jakie jest makstmalne powiększenie dla pekingu w X E1? W E-M1 jest to 3x dla mnie trochę mało.
Sądzę, że takie samo jak w X-M1. W X-E1 nie mam podanego stopnia powiększenia.
---------- Post dodany o 22:46 ---------- Poprzedni post był o 22:42 ----------
Światełko piękne, zdjęcia też :)
W sumie też jestem zadowolony ze światła, z samych kadrów już mniej. :)
Właśnie światełko jak dla mnie nie najlepsze i brakuje mi pracy w obróbce nad strukturą napisu i kamienia.
Ale ja po jesiennych zdjęcia Karola z Bobowej na długo będę malkontentem. Mam zbyt wysoko ustawiony własny układ odniesienia.
W tej wrzutce struktura kamienia nie była dla mnie istotna. Chciałem się skupić na przebijających się promieniach światła...
Właśnie światełko jak dla mnie nie najlepsze i brakuje mi pracy w obróbce nad strukturą napisu i kamienia.
Andrzeju, bo kirkut w Bobowej - nie bez dużego stopnia słuszności, uważany jest za najpiękniej położony cmentarz żydowski na świecie.
Sam tam robiłem zdjęcia - ale Karola i Piotrka są klasą. Moje tak płaskawo wyszły.
Myślę, że Karol z powodzeniem mógłby jeszcze raz wrzucić swoje zdjęcia do nowego wątku "Polska B"
lisiajamka1
23.05.16, 11:23
Kirkut świetnie pokazany :)
Zupełnie nieplanowanie zawitałem dziś do Będzina. Mając chwilę wolnego czasu odwiedziłem miejscowy kirkut...
Kilka kadrów z tego miejsca. Zdaję sobie sprawę, że tego typu fotografia nie ma zbyt licznego grona sympatyków...
]
Ja tam lubie stare cmentarze, te żydowskie jak dla mnie są jeszcze piękniejsze właśnie przez wzgląd na tablice
Najlepsza dla mnie 275
Uwielbiam takie "zapomniane" cmentarze.
Ja też :)
Zuiko OM 50/1.8.
No i wszystko jasne, uwielbiam tą stałkę :)
Andrzeju, bo kirkut w Bobowej - nie bez dużego stopnia słuszności, uważany jest za najpiękniej położony cmentarz żydowski na świecie.
Sam tam robiłem zdjęcia - ale Karola i Piotrka są klasą. Moje tak płaskawo wyszły.
Myślę, że Karol z powodzeniem mógłby jeszcze raz wrzucić swoje zdjęcia do nowego wątku "Polska B"
Nie ukrywam, ze chcialabym kiedys sie tam wybrac, tez doskonale pamietam foty Karola z tego miejsca :)
luzaczek82
23.05.16, 15:20
Dawno tam nie byłem a tak blisko...klimatyczne, światełko zrobiło swoje(oczywiście fotograf też :grin: )
...
...
Bo to dobre szkiełko jest, w dawnych czasach rozkładało na łopatki podobne Canony i Nikkory :)
Kirkut świetnie pokazany :)
Pozytywnymi komentarzami zaspokajacie moją próżność. ;) :-P
Ja tam lubie stare cmentarze, te żydowskie jak dla mnie są jeszcze piękniejsze właśnie przez wzgląd na tablice
Najlepsza dla mnie 275
Jakoś nie mogę dotrzeć na ten krakowski kirkut. :)
Dawno tam nie byłem a tak blisko...klimatyczne, światełko zrobiło swoje(oczywiście fotograf też :grin: )
Dobra, dobra... ja tylko nacisnąłem guziczek. :D
Przypinasz ją do korpusu m43?
Bo to dobre szkiełko jest, w dawnych czasach rozkładało na łopatki podobne Canony i Nikkory :)
Zasadniczo narzekać nie mogę, chociaż porównania nie mam żadnego do wspomnianych przez Ciebie pleśniaków.
Nadrobilem zaleglosci..
Mam nadzieję, że nie był to czas stracony. ;)
Mam nadzieję, że nie był to czas stracony. ;)No wiesz...
Przypinasz ją do korpusu m43?
do e-510 :)
No wiesz...
Lubię wiedzieć. :)
do e-510 :)
Czas na podpięcie do mikrusa. Powinnaś być z efektów zadowolona. :)
Nadal możesz być próżny, wyzwala to w Tobie twórcze pokłady. :mrgreen:
Na razie spocząłem na laurach. ;)
Nie najlepszy pomysl..
Chyba na Laurze. :-P:wink:
Nie najlepszy pomysl..
To prawda...
Chyba na Laurze. :-P:wink:
Niektórzy mówią na to D...A. :D
Aby wątek nie podupadł... zwlokłem dziś swoje zwłoki z ciepłego łóżeczka po 4. Na wschód słońca oraz mgiełki, takie było założenie. Na wschód się spóźniłem ponad godzinę a mgiełek nigdzie nie uświadczyłem...
Totalnych kiczyków wstawiał nie będę, szkoda oczu. :D
280. w oddali majaczą ruiny zamku Tenczyn
175547
281. na horyzoncie Babia... kadr dziwnie kojarzy mi się z safari ;)
175548
282. alejka w najwyższym punkcie Bloku Płaziańskiego
175549
281. na horyzoncie Babia... kadr dziwnie kojarzy mi się z safari ;)
Lwa trzeba było wkleić :).
Dobrze, że się wybrałeś, ja spałem bo burze i deszcze zapowiadali, pomylili się :evil:
Lwa trzeba było wkleić :).
Kto wie, może gdzieś tam się czaił... :wink:
Dobrze, że się wybrałeś, ja spałem bo burze i deszcze zapowiadali, pomylili się :evil:
Przeważnie około 4 nad ranem nasze koty fundują nam pobudkę. Lenistwo w większości wypadków bierze górę i pozostaję w ciepłym łóżeczku. Dziś je (lenistwo) pokonałem, chociaż z wyjścia nie jestem zadowolony.
Kto wie, może gdzieś tam się czaił... :wink:
Przeważnie około 4 nad ranem nasze koty fundują nam pobudkę. Lenistwo w większości wypadków bierze górę i pozostaję w ciepłym łóżeczku. Dziś je (lenistwo) pokonałem, chociaż z wyjścia nie jestem zadowolony.
Lepiej się przyznaj że zmobilizowały Cię mgiełki Kolby :)
lisiajamka1
29.05.16, 22:56
Delikatne światełko i subtelne kolorki rekompensują brak mgiełek :)
Lwa do wklejenia nie mam, ale jak potrzeba, to służę innymi dzikimi stworzonkami :wink:
Lwa do wklejenia nie mam, ale jak potrzeba, to służę innymi dzikimi stworzonkami :wink:
Murzynkami z muszelkami :mrgreen:, będzie git :lol:.
lisiajamka1
29.05.16, 23:05
Wtedy to już nie będzie safari :mrgreen:
Lepiej się przyznaj że zmobilizowały Cię mgiełki Kolby :)
...i Yamady. :)
Delikatne światełko i subtelne kolorki rekompensują brak mgiełek :)
Zamieszkujący te okolice nie byliby zadowoleni ze sprowadzania na ich teren dzikich zwierzaków. ;)
...i Yamady. :)
Zamieszkujący te okolice nie byliby zadowoleni ze sprowadzania na ich teren dzikich zwierzaków. ;)
To gdzieś zaginęła ta jasna puma sprzed dwóch lat?
...o krabach zapomniałeś. :D
---------- Post dodany o 23:12 ---------- Poprzedni post był o 23:08 ----------
To gdzieś zaginęła ta jasna puma sprzed dwóch lat?
Jakieś dziwne odgłosy z pobliskiego lasu dochodziły... sądzisz że to ona? ;)
niekoniecznie sie pomylili, burze byly lokalne w zaleznosci gdzie chciales sie wybrac
No mnie zdjęcia z kirkutu właśnie tu przyciągnęły i mi się podobają. Takie zdjęcia bywają hermetyczne, odbiór wymaga pewnej refleksji i przynajmniej szczątków wiedzy na ten temat. Jako komentarz można dodać, że Żydzi w Będzinie na początku ubiegłego wieku stanowili 80% mieszkańców, a jeszcze 100 lat temu wszyscy radni miejscy byli Żydami. Te zdjęcia pokazują jak dużo się pozmieniało, w tym stosunkowo krótkim czasie...
:oops: - niezmiernie mi miło.
Hmmm - a może i wrzucę okraszając komentarzem, żeby to nie było tylko odgrzaniem kotleta.
Nie ukrywam, ze chcialabym kiedys sie tam wybrac, tez doskonale pamietam foty Karola z tego miejsca :)
Możemy zorganizować mały wypad w kilka osób.
petreq - przepraszam za offtopy w Twoim wątku.
Miło Cię gościć!
(...) petreq - przepraszam za offtopy w Twoim wątku.
Nie mam nic przeciwko offtopom.
No mnie zdjęcia z kirkutu właśnie tu przyciągnęły i mi się podobają. ....
Hmmm - a może i wrzucę okraszając komentarzem, żeby to nie było tylko odgrzaniem kotleta. Ciekawa zapowiedż... Trzymam za słowo.
... Juz się mi podoba.
W Bobowej obok kirkutu jest możliwość zwiedzenia synagogi. Więc gdyby byli chętni mogę zapytać.
W Bobowej obok kirkutu jest możliwość zwiedzenia synagogi. Więc gdyby byli chętni mogę zapytać.
Chętni są... :)
Coś mi się wydaje, że szykuje się mini zlot. :D
Klucz do synagogi był niegdyś dostępny w zakładzie fryzjerskim znajdującym się blisko niej. Tak sobie jeszcze myślę, że może dobrze by było mieć klucz do kirkutu żeby uniknąć wspinania się na ogrodzenie, bądź przeczołgiwania pod nim. Tu może być mały problem bo telefon kontaktowy, znaleziony gdzieś w Sieci, milczy.
Bogdanie - pozwolę sobie zadzwonić wczesnym wieczorem...
Chętni są... :)
Coś mi się wydaje, że szykuje się mini zlot. :D
No i super, już się cieszę!
Tam jest dziura w ogrodzeniu. W każdym razie jeszcze w zeszłym roku była :-P
:) już mi się micha cieszy :)
Oczekując na dalsze szczegóły mini zlotu w Bobowej taka se dzisiejsza wrzutka... z drogi.
Dzień dziś był potwornie nerwowy, stresujący... chwilowa przerwa w gonitwie, z aparatem w ręku, potrafi nieźle wyciszyć...
283.
175631
284.
175630
285.
175632
Zmoczony mak jest ok. tylko stałsiejakiś szaropbury. Ostatnio widziałem maki pąsowe....
Zmoczony mak jest ok. tylko stałsiejakiś szaropbury. Ostatnio widziałem maki pąsowe....
Taką dziś miałem wizję jego obróbki. Jaki dzień taka obróbka. :)
Z niedzielnego spaceru... nostalgicznie.
286.
175698
czy ten dłuuugi krzyż to przydrożna "boża męka". takich "masztów" nie widziałem:roll:
czy ten dłuuugi krzyż to przydrożna "boża męka". takich "masztów" nie widziałem:roll:
To oznaczenie najwyższego punku Bloku Płaziańskiego oraz podobno krzyż misyjny... nie mam bladego pojęcia co to dokładnie znaczy...
To oznaczenie najwyższego punku Bloku Płaziańskiego oraz podobno krzyż misyjny... nie mam bladego pojęcia co to dokładnie znaczy...
czego to ludzie nie wymyślą
czego to ludzie nie wymyślą
Jesteśmy podobno kreatywnym a zarazem i destruktywnym gatunkiem...
Dzisiejsze "z drogi".
Kolejna fajna miejscówka na fotki nocne.
287.
175745
288.
175746
Kolejna fajna miejscówka na fotki nocne
Skoro juz wiesz to...
Skoro juz wiesz to...
...dołączysz? :)
...dołączysz? :)
...noca:oops:
lisiajamka1
2.06.16, 11:20
Kurtyna deszczowa na 287. bardzo fajnie wyszła :)
287 jest super.
taki deszcz wczoraj złapał mnie jak brodziłem pływadełkiem w trzcinach. do końca myślałem że przejdzie bokiem. jak jeee****bło to aparat pod pazuchę i w nogi, a pływadełko zostało. wróciłem wieczorem posprzątać:evil:
Kurtyna deszczowa na 287. bardzo fajnie wyszła :)
287 jest super.
taki deszcz wczoraj złapał mnie jak brodziłem pływadełkiem w trzcinach. do końca myślałem że przejdzie bokiem. jak jeee****bło to aparat pod pazuchę i w nogi, a pływadełko zostało. wróciłem wieczorem posprzątać:evil:
Dzięki.
Niestety nie miałem czasu aby poczatować chwilę i upolować pierona. A kilka poszło z niebka. Efekt byłby zdecydowanie ciekawszy.
Dzisiejsze. Cykl "z drogi". :)
289. Klasztor w Tyńcu (od strony Piekar).
175847
Tam na dole siedzi Krakman i ... łowi :mrgreen:
Kadr z klasztorem piękny. :roll::mrgreen:
Po lewej, poza kadrem. :mrgreen:
ladnie sie prezentuja
W porannej mgiełce będzie piękniejszy. :)
Klasztor piękny. :roll::mrgreen:
Kadr, kadr się mówi. ;) :mrgreen:
Jeszcze jeden "zdzisiek"... Krakman znów się nie załapał. :)
290.
175859
I ten też. :roll::mrgreen:
I ten też. :roll::mrgreen:
No! Poprawiłeś się! ;) :mrgreen:
No! Poprawiłeś się! ;) :mrgreen:
Szybko się uczę. :mrgreen:
289 i 290 w c-b pięknie wyszły! :)
Potwierdzam...wyjątkowo gustowne ! :-)
Potwierdzam...wyjątkowo gustowne ! :-)
Cieszę się, że przypadły Wam one do gustu. :)
285 i 286 bardzo przypadły mi do gustu.
W porannej mgiełce będzie piękniejszy.
Jak najbardziej,byle wstac.
285 i 286 bardzo przypadły mi do gustu.
Miło mi.
Jak najbardziej,byle wstac.
Mówisz i masz...
Wstałem przed świtem. :) Dziś znów ani sensowych mgiełek ani światełka...
Sukcesywnie będę wrzucał obrobione kadry.
291.
175968
... Dziś znów ani sensowych mgiełek ani światełka...
Sukcesywnie będę wrzucał obrobione kadry.
291.
175968
Fajnie, tylko nie narzekaj tyle.... Przecież możesz te mgły domalować ile wyobraźni Ci staje.... Ciasno górą...
Fajnie, tylko nie narzekaj tyle.... Przecież możesz te mgły domalować ile wyobraźni Ci staje....
Masz rację, nie będę. Ale sztucznej mgły też rozpylał nie będę... ;)
Ciasno górą...
Później wrzucę szerszy kadr z dziadka olka...
Obiecany, trochę szerszy kadr.
291a.
175974
Dwa widoczki z punktu widokowego:
292. na Opactwo Benedyktynów w Tyńcu
175976
293. na Skawinę
175977
Dwa widoczki z punktu widokowego:
292. na Opactwo Benedyktynów w Tyńcu
175976
293. na Skawinę
175977
A jak te ich winnice działają? Znaczy się do Stolicy pojechał?
Dodałbyś trochę ciepła i słońca do 292 można by go posłać wtedy do FM-u
A jak te ich winnice działają? Znaczy się do Stolicy pojechał?
Do samego opactwa nie zawitałem... sączę właśnie jakieś wino koszerne więc ich winnicą na razie nie jestem zainteresowany. ;)
Piter: a jakby prze kadrować, ocieplić światło, uwydatnić skały, wyprostować horyzonty na przyszłość...
Może by trafiło gdzie trzeba...
Coś takiego:
175983
Tylko proste i skałki pokazane?
A w ogóle daj RAWa.
Piter: a jakby prze kadrować, ocieplić światło, uwydatnić skały, wyprostować horyzonty na przyszłość...
Z tym horyzontem to mi ćwieka zabiłeś... ocieplając MZ tracisz klimacik porannego światła.
A w ogóle daj RAWa.
Mówisz... masz. :) Róbta co chceta. :)
175990
no malowniczy ten klasztor i piękna okolica
Mówisz... masz. :) Róbta co chceta. :)
175990
Ja tam nie prostowałem. Mnie prosto wygląda. No ale...
masz :)
176004
Ja tam nie prostowałem. Mnie prosto wygląda. No ale...
masz :)
Mnie się podoba. :)
lisiajamka1
5.06.16, 19:45
Widoczki przepiękne, szczególnie 292.
(...)Dodałbyś trochę ciepła i słońca do 292 można by go posłać wtedy do FM-u
Wedle życzenia.
292a.
176010
Widoczki przepiękne, szczególnie 292.
Dzięki. :)
łał co za widok:grin:
Polska kraj, piękny kraj. :)
Polska kraj, piękny kraj. :)
..ukochany.
A skąd wiedziałeś, że właśnie w tym miejscu kiedyś złowiłem suma...?
I że w najbliższych dniach się tam wybieram?
Na Nord 3 i Sat1 w wiadomosciach od miesiaca dzien w dzien klepia o tym.
A jak myślisz, dlaczego przywołałem Krakmana ? :mrgreen:
A jak myślisz, dlaczego przywołałem Krakmana ? :mrgreen:
Nie znam gościa... :roll: Ktuś się podszywa
292, 293 i po poprawce 292a świetne widoki w naszym kraju znajdujesz :)
292, 293 i po poprawce 292a świetne widoki w naszym kraju znajdujesz :)
Tylko trza tyłek ruszyć. :)
Tylko trza tyłek ruszyć. :) Dodam - o stosownej porze.
W oczekiwaniu na Blade Runner 2...
294.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=176392&d=1465763920
W oczekiwaniu na Blade Runner 2...
294.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=176392&d=1465763920Inteligentnie byś poświecił , byłoby lepsze...
Inteligentnie byś poświecił , byłoby lepsze...
Noooooo, pożyczyłbym Ci miecz świetlny Kylo Rena (taki zabawkowy święcący) i normalnie poświata ze znakiem krzyża byłaby jak ta lala. Kurde sam muszę sobie pierdyknąć jakiś kaptur mnicha i walnąć takiego selfiaczka z tym mieczem :D
Inteligentnie byś poświecił , byłoby lepsze...
Wolę światło zastane. :)
Noooooo, pożyczyłbym Ci miecz świetlny Kylo Rena (taki zabawkowy święcący) i normalnie poświata ze znakiem krzyża byłaby jak ta lala. Kurde sam muszę sobie pierdyknąć jakiś kaptur mnicha i walnąć takiego selfiaczka z tym mieczem :D
Podobno nic nie pożyczasz. :) Zresztą... masterem w takich fotkach jesteś Ty. :)
Dalsze poszukiwania światła zastanego...
295.
176749
Dalsze poszukiwania światła zastanego...
295.
176749Nadal katujesz E-PL!-1kę? Ładne...
---------- Post dodany o 23:13 ---------- Poprzedni post był o 23:12 ----------
Wolę światło zastane. :)
.... Rezolutna odpowiedź przy widocznym skutku. Jeśli tak, to poproszę hdr z odpowiednio długim czasem.
Nadal katujesz E-PL!-1kę? Ładne...
Czasami zdarza mi się ją wykorzystać.
Dzięki.
Rezolutna odpowiedź przy widocznym skutku. Jeśli tak, to poproszę hdr z odpowiednio długim czasem.
Domyślasz się zapewne, że moim celem było pozostawienie twarzy w mroku. Nie wyszło, rozumiem. Czas na poszukiwanie innych kadrów.
295. ciekawy kadr, ale moim zdaniem można by się trochę bardziej pobawić przy obróbce i uzyskać ciekawszy efekt światło-cienia.
295. ciekawy kadr, ale moim zdaniem można by się trochę bardziej pobawić przy obróbce i uzyskać ciekawszy efekt światło-cienia.
Zapewne masz rację. Mnie jednakże taka obróbka odpowiada.
Dzięki za odwiedziny.
Ostatnia fota świetna. Klimatyczna.
Klimat za oknem tez bedzie.
Ostatnia fota świetna. Klimatyczna.
Dzięki.
Klimat za oknem tez bedzie.
Za oknem była mała "patelnia"...
Za oknem była mała "patelnia"...
Uff jak goraco,.
Uff jak goraco,.
Pić się chce...
Pić się chce...
..czysta fizjologia,
Trzebiński "Balaton" o poranku, chwilę przed burzą.
Można klikać. :)
296.
177085
Trzebiński "Balaton" o poranku, chwilę przed burzą.
Można klikać. :)
296.
177085
Kopalnia kruszywa?
Kopalnia kruszywa?
Zalane wyrobisko kamieniołomu wapienia. W naszej okolicy jest trochę takich "dziurek". :)
Pożyczone obiektywy są "magiczne". :smile:
APZ, dziękuję.
297. magia 15mm...
177166
Pożyczone obiektywy są "magiczne". :smile:
APZ, dziękuję.
297. magia 15mm...
177166
Nie obiektywy tyylko oczy młodego faceta mają takie właściwiści - podobno do 35 lat, potem to ustaje - to mamatusy, czyli chmury piersiokształtne. To one zaczarowały Twoje postrzeganie.
Ja zresztą z mojego podwórka oglądałem je pierwszy raz...
Nie obiektywy tyylko oczy młodego faceta mają takie właściwiści - podobno do 35 lat, potem to ustaje - to mamatusy, czyli chmury piersiokształtne. To one zaczarowały Twoje postrzeganie.
Czyli jednak to nie wiek... pozostaje obiektyw i dobre wibracje Beskidu.
Ja zresztą z mojego podwórka oglądałem je pierwszy raz...
Fajnie, że je wypatrzyłeś. Faktycznie, nieczęsto można zobaczyć.
Zupełnie luźne... z dzisiejszej wizyty na Szewskiej*.
*zbieżność nazw ulic przypadkowa. ;)
298.
177178
299.
177176
300.
177177
301.
177179
Magiczna ta magia :)
a to fajnie - widać młody facet jeszcze jestem :lol:
a to fajnie - widać młody facet jeszcze jestem :lol:
"to działa" niezależnie od wieku. :D
299 i 300 kapitalne !!
totalnie mój gust :D
299 i 300 kapitalne !!
totalnie mój gust :D
Też lubię takie kadry, tylko nieśmiały jestem i nie zawsze mam odwagę podejść i nacisnąć spust migawki. :D
Słupy i druty energetyczne to wróg fotografa, ale... ja dostrzegam w nich potencjał. ;)
302. Zbieg...
177212
Słupy i druty energetyczne to wróg fotografa, ale... ja dostrzegam w nich potencjał. ;)
302. Zbieg...
177212
Jednym z tych drutów biegnie teraz internet z pomocą którego piszę.
Też lubię takie kadry, tylko nieśmiały jestem i nie zawsze mam odwagę podejść i nacisnąć spust migawki. :D
Mówisz o piersiach ? też bym się bał, można w pysk dostać :-P
Jednym z tych drutów biegnie teraz internet z pomocą którego piszę.
No to ujawniłeś bardzo wrażliwą informację. ;)
Zakamarki wypatrzone..
Spenetrowane... ;)
Oficjalnie o drzwiach. :mrgreen:
Fajne ostatnie zdjęcia.
Dziękuję.
Taka ciekawostka, lepiej w pysk piersią dostać, niż na ten przykład ... tramwajem.:roll:
Taka ciekawostka, lepiej w pysk piersią dostać, niż na ten przykład ... tramwajem.:roll:
Lubię to :)
Krótki przerywnik od chmurek, drzwi i słupów. :smile:
W 2-3 postach wrzucę parę kadrów ze spotkania zorganizowanego przez Olympus Polska w Bielsku-Białej.
Cały materiał zdjęciowy pochodzi z testowego Pena F. Nie mam czym obrobić ORFów, więc wrzucam JPG z puszki, niczym nie dotykane (tylko przeskalowane). W Olku zmodyfikowane następujące parametry: kolor -1, kontrast +1, ostrość +1. Proszę, nie traktujcie ich jako jakikolwiek test. Będzie dużo przepaleń, niedoświetleń.
Na początek nasza wesoła gromadka i Olek 8mm.
303.
177290
304.
177289
Prawda, że fajna ta ósemka?
Prawda, że fajna ta ósemka?
Wg mnie jest świetna!
Siedzimy nadal w knajpce. Ciąg dalszy zabawy Penem F i Olkiem 8mm.
JPG z puszki, f/1.8.
305.
177344
306.
177345
To już ostatnia z knajpki. ;)
Tym razem w rolach głównych Pene F i Olkiem 17mm i 75mm.
JPG z puszki, wszystko f/1.8. Dwa kadry wyprostowane DxO ViewPoint.
307.
177386
308.
177387
309.
177388
310.
177389
311.
177391
Ładne, dzięki że nie wszystkie tym wykrzywiaczem zrobiłeś.Jakoś nie umiem pozytywnie podejść do fischa. Nie lubię zdjęć z tych szkieł.
Ładne, dzięki że nie wszystkie tym wykrzywiaczem zrobiłeś.Jakoś nie umiem pozytywnie podejść do fischa. Nie lubię zdjęć z tych szkieł.
Dzięki.
Fishem trzeba umieć focić. Ja miałem go zapięty na korpus po raz pierwszy...
Ostatnia wrzutka ze spotkania zorganizowanego przez Olympus Polska.
Kilka kadrów ze spaceru po bielskim rynku. Szkoda, że pogoda "nie wytrzymała"...
Pen F i Olek 8mm i 75mm.
JPG z puszki, wszystko f/1.8.
312.
177399
313.
177400
314.
177401
315.
177402
316.
177403
317.
177404
Nie, nie chodzi mi o umienie czy nie, nie lubię tego skrzywienia i póki co żadne foty mnie do nich nie były w stanie przekonać. :)
Nie, nie chodzi mi o umienie czy nie, nie lubię tego skrzywienia i póki co żadne foty mnie do nich nie były w stanie przekonać. :)
I juz Ciebie bardziej lubie po tym jednym zdaniu
Nawet się kiedyś rozglądałem za Samym 7,5
W sumie zrezygnowałem. Mając 9-18 składam dwa kadry i mam szerzej niż z 8 mm i prościej przy okazji.
Jedyny raz gdy robiłem fishem to poniższe. I chyba tylko w takim przypadku jest akceptowalne.
https://goo.gl/photos/dV6b2RtBKaD9vWbJA
Z dzisiejszego spacerku.
Chrzanowskie zaułki... w centrum miasta.
318.
177551
319.
177553
320.
177552
Przed Miejskim Ośrodkiem Kultury, Sportu i Rekreacji udostępniona jest wystawa rzeźb Michała Batkiewicza, pt. Ironia 7 Dni.
Odwiedziłem ją i ja. ;) Poniżej kilka wieczorowych kadrów.
321.
177597
322.
177595
323.
177596
324.
177594
I juz Ciebie bardziej lubie po tym jednym zdaniu
To i mnie też bo mam podobne zdanie :roll:
Ale co do fotek tych bezrybnych, fajnie jest pooglądać inne miejsca , ludzi.
Ciekawe zdjęcia.
To i mnie też bo mam podobne zdanie :roll:
Co Wy taką awersję do rybek macie? ;)
Ale co do fotek tych bezrybnych, fajnie jest pooglądać inne miejsca , ludzi.
Ciekawe zdjęcia.
Dzięki za wizytę i dobre słowo.
To nie awersja do rybek tylko szacunek dla wyglaszajacych swoje wlasne zdanie bez obaw.
Interesujące wrzutki, podobają się :smile:
Ja nie mam, byle jej za często nie stosować :)
lisiajamka1
3.07.16, 12:37
Bardzo przyjemne wieczorowe kadry, a z wcześniejszych zdjęć - 309.
Pan z raczka "dotyka sedna sprawy"
Dajcie spokój rybom, niech sobie pływają dokOki ich Krakman nie wyłowi...
Ja tam lubię rybę i czasami udało sie mi ją sensownie użyć.
Interesujące wrzutki, podobają się :smile:
Bardzo przyjemne wieczorowe kadry, a z wcześniejszych zdjęć - 309.
Dzięki Panowie.
Pan z raczka "dotyka sedna sprawy"
Z pewną taką nieśmiałością...
Ja nie mam, byle jej za często nie stosować :)
mam podobnie :D
a co do Bielska - fajnie że kolejne spotkanie się udało - jakoś przeoczyłam informację o tym :D
te knajpowe kadry mi się spodobały :)
(...) te knajpowe kadry mi się spodobały :)
Obsługa nawet dziwnie nie patrzyła jak po knajpie z aparatem goniłem. ;)
309. Gasi resztę, super!
Albo przepala. ;)
Dzisiejsze "z drogi", w sumie to już wieczorowe.
Alwernia Rynek. Jeszcze wrócę w to miejsce.
325.
177862
326.
177863
327.
177864
328.
177865
Lazisz,by ochronic od zapomnienia..
Przejeżdżam czasami... okoliczne budynki Rynku w Alwerni warto ochronić od zapomnienia.
Wlazłeś do środka ?
Aż taki odważny to nie jestem. :)
Doczytałem, że jest to były budynek placówki pocztowej.
Zawsze żal mi takich starych zaniedbanych i opuszczonych zabudowań. Szkoda :(
Aż taki odważny to nie jestem. :)
Doczytałem, że jest to były budynek placówki pocztowej.
Wcale nie trzeba odważnym być. Wystarczy być desperatem...:wink:
Wcale nie trzeba odważnym być. Wystarczy być desperatem...:wink:
Można być i głupcem... ;)
Można być i głupcem... ;)
..po Desperado?
..po Desperado?
...ale przed El Mariachi. :)
---------- Post dodany o 23:04 ---------- Poprzedni post był o 23:02 ----------
Zawsze żal mi takich starych zaniedbanych i opuszczonych zabudowań. Szkoda :(
Szklane Domy zawsze miały priorytet...
Szklane Domy zawsze miały priorytet...
Dwóję na szynach za nie dostałem w dobrych czasach szkolnych :shock:
cześć,
rzeźby fajne, 322. mi odpowiada.
pozdrawiam,
Dziękuję za odwiedziny.
Poniżej dzisiejsze pstryki z krótkiego spaceru.
329. Osiedlowa codzienność...
178461
330. Osiedlowe zaułki...
178462
331. W magicznym ogrodzie...
179126
..kolo domu.
Fotel do płota? bez sensu, obróciłbym twarzą do słońca...
Fotel do płota? bez sensu, obróciłbym twarzą do słońca...
Właśnie jest tak ustawiony...
Właśnie jest tak ustawiony...No to miłego opalania buzi!
No to miłego opalania buzi!
Leżaczki rekreacyjne są w innej części ogrodu.
No to miłego opalania buzi!
Teraz raczej fejsu Bardziej poprawnie :wink:
Maska wypadla z obiegu..
Ważne, aby wyłapać trochę witaminki ze słoneczka.
Ważne, aby wyłapać trochę witaminki ze słoneczka.Poprzez ten smog? Nie żatuj... W góry trza iść...
Już menele nie mówią : " Chcesz po ry... ? " :shock:
Teraz mówią : " Chcesz po fejsie ? " :shock::mrgreen:
Już menele nie mówią : " Chcesz po ry... ? " :shock:
Teraz mówią : " Chcesz po fejsie ? " :shock::mrgreen:
Oooo! proszę , na moje wyszło.
Dziękuję za odwiedziny.
Poniżej dzisiejsze pstryki z krótkiego spaceru.
329. Osiedlowa codzienność...
wkurzają mnie takie widoki, bo to naprawdę nie musi tak wyglądać. Czasami ludzie zapominają, że miasto należy do nich a nie do kogoś innego.
Inna sprawa to działanie "ustawy śmieciowej". U nas na osiedlu kubeł na odpady szklane wiecznie przepełniony i pełno butelek dookoła - za rzadko odbierają. A częściej nie mogą, bo jest tyle a tyle zadeklarowanych mieszkańców. Tyle, że te deklaracje mają niewiele wspólnego z rzeczywistością.
wkurzają mnie takie widoki, bo to naprawdę nie musi tak wyglądać. Czasami ludzie zapominają, że miasto należy do nich a nie do kogoś innego.
Inna sprawa to działanie "ustawy śmieciowej". U nas na osiedlu kubeł na odpady szklane wiecznie przepełniony i pełno butelek dookoła - za rzadko odbierają. A częściej nie mogą, bo jest tyle a tyle zadeklarowanych mieszkańców. Tyle, że te deklaracje mają niewiele wspólnego z rzeczywistością.
Kiedyś nie było urzędu do spraw śmieci, fajanse opróżniane były regularnie i wszyscy byli zadowoleni.
Teraz powstał urząd do spraw śmieci, zatrudniono w nim setkę osób a śmieci się walają po całej okolicy.
Skutek jest taki, że w najciemniejszą noc bez problemu można trafić do śmietnika korzystając tylko z zmysłu powonienia.
A, i jeszcze po roku działalności w/w urząd wypracował manko w kasie jakieś 50mln zł. :mrgreen:
Czasami tak się zastanawiam czy nie zrobić jakiegoś reportażyku pt. "moje blokowisko"... byłoby prawie jak w "rasowych" slumsach. Tylko z drugiej strony... równie dobrze mógłbym pokazać zupełnie inne oblicze tego samego osiedla...
Kiedyś nie było urzędu do spraw śmieci, fajanse opróżniane były regularnie i wszyscy byli zadowoleni.
Teraz powstał urząd do spraw śmieci, zatrudniono w nim setkę osób a śmieci się walają po całej okolicy.
Skutek jest taki, że w najciemniejszą noc bez problemu można trafić do śmietnika korzystając tylko z zmysłu powonienia.
A, i jeszcze po roku działalności w/w urząd wypracował manko w kasie jakieś 50mln zł. :mrgreen:
Z założenia segregacja jest dobra... może społeczeństwo jeszcze do tego nie dorosło?
Jakbym slyszal Wuja Adama z Golecina..+
Czasami tak się zastanawiam czy nie zrobić jakiegoś reportażyku pt. "moje blokowisko"... byłoby prawie jak w "rasowych" slumsach. Tylko z drugiej strony... równie dobrze mógłbym pokazać zupełnie inne oblicze tego samego osiedla...
Z założenia segregacja jest dobra... może społeczeństwo jeszcze do tego nie dorosło?
Kręć ten reportaż, w dwóch wersjach, chętnie pooglądamy.
Wszystko zależy od tego na którą stronę patrzysz. Ja już dawno zrezygnowałem z miejskiego focenia, zmęczyła mnie brzydota . Wiem że można szukać tych lepszych stron ale i tak ciągle trafia się na te gorsze rzeczy. Nie wiem jak wybierzesz ale ja wolę tą ładniejszą stronę. Brudu i brzydoty mam dość w koło. No i jeszcze jedno, chyba trudniej będzie dobrze pokazać tą lepszą stronę.
pozdro
Był na forum użytkownik, który fotografował śmietniki. No można, kwestia gustu. Tyle, że uważał się za artystę.
Nie idź tą drogą.
Poprzez ten smog? Nie żatuj... W góry trza iść...
a tam smog od razu :-P
do kumpeli przyjechały na ŚDM Tajwanki - i mówiły że lubią Polskę bo tutaj jest takie fajne powietrze :mrgreen:
najsssss :) :) :)
Wszystko zależy od tego na którą stronę patrzysz. Ja już dawno zrezygnowałem z miejskiego focenia, zmęczyła mnie brzydota . Wiem że można szukać tych lepszych stron ale i tak ciągle trafia się na te gorsze rzeczy. Nie wiem jak wybierzesz ale ja wolę tą ładniejszą stronę. Brudu i brzydoty mam dość w koło. No i jeszcze jedno, chyba trudniej będzie dobrze pokazać tą lepszą stronę.
pozdro
może i racja - nie mniej ja osobiście lubię streeta - pomimo brzydoty którą można znaleźć
Ze spaceru. W tle Gorce...
333.
180201
Fajny spacer miałeś. :grin:
Fajne zdjęcie.
Fajny spacer miałeś. :grin:
To prawda. :)
Sukcesywnie będę obrabiał i wrzucał kadry ze spacerku.
To prawda. :)
Sukcesywnie będę obrabiał i wrzucał kadry ze spacerku.
I to jest dobra odpowiedź, bo inaczej...lincz :roll:
I to jest dobra odpowiedź, bo inaczej...lincz :roll:
Lincz czy lancz...
pokotłowałbym się w tym sianie:-P
Lincz czy lancz...
A Ty tylko o jedzeniu... ;)
pokotłowałbym się w tym sianie:-P
Dam Ci namiar na... gospodarza. :D
Dam Ci namiar na... gospodarza. :D
lepiej na córkę gospodarza:grin: On tylko zrobi zbędny tłok:mrgreen:
lepiej na córkę gospodarza:grin:
Co najwyżej mogę dać namiar na syna gospodarza. :-P
Ze spaceru. Próba uchwycenia "chwili"...
334.
180220
Mam nadzieję, że nadał się do jajecznicy?
Mam nadzieję, że nadał się do jajecznicy?
Ja grzybków nie zbieram... nie znam się. A czy to czasem jakiś "odlotowiec" nie jest?
czo za grzyb to nie znam, ale nastrój na zdjęciu przyjemny. Poprzednie spacerowe tyż pikne.
czo za grzyb to nie znam, ale nastrój na zdjęciu przyjemny. Poprzednie spacerowe tyż pikne.
Miło, że zaglądasz.
Jak już jesteśmy przy odlotach, to wrzucę parę kadrów z "bajki z mchu i paproci"... ;)
335.
180283
336.
180284
337.
180285
Próba uchwycenia "chwili"...
Niech traw.
Niech traw.
Nie było nas, był las. Nie będzie nas, będzie las...
Ze spaceru. W tle Gorce...
333.
Fajne, podoba mi się taki sielski widoczek.
bardzo podobają mi się te grzyby, ale nie ze względu na same grzyby - bo wszystkie niejadalne - no może raz...
....lecz przez obróbkę lub technikę. wyglądają jakby przez woal robione lub jakby coś chciało przeszkodzić w kadrze. przykuwa to moją uwagę i dobrze mi z tym
A dziękuję Koledze... bardzo mi miło.
Szczerze powiedziawszy, to nie spodziewałem się, że ktoś zwróci uwagę na tą wrzutkę (a tym bardziej pozostawi słowny ślad). :)
Technicznie to taka "lekka" podwójna ekspozycja, uzyskana przy pomocy flitów wujka G. :)
A dziękuję Koledze... bardzo mi miło.
Szczerze powiedziawszy, to nie spodziewałem się, że ktoś zwróci uwagę na tą wrzutkę (a tym bardziej pozostawi słowny ślad). :)
Technicznie to taka "lekka" podwójna ekspozycja, uzyskana przy pomocy flitów wujka G. :)
dzięki temu zabiegowi nie są to kolejne zdjęcia do katalogu "grzyby mojej ziemi". jestem na TAK, bez możliwości +
Może takie powodzenie, że wszystkie jadalne tylko raz... Kto wie jakimi drogami błądzą myśli ludzkie i nie tylko... :roll:
Ten pierwszy jeden malutki - bomba.
Jeszcze jedno z zeszłego tygodnia...
Bez statywu, bez filtra ND, dyfrakcja zeżarła ostrość... ale co tam. :)
338.
180543
Fajny widoczek na 333. Grzybek na 337 pikny gdyby nie ten bałagan. Mogłeś choć gałęzie z tyłu posprzątać :)
(...)Grzybek na 337 pikny gdyby nie ten bałagan. Mogłeś choć gałęzie z tyłu posprzątać :)
Bałaganiarz jestem, a sprzątać nie lubię. ;)
Mnie się woda (338.) podoba. Otoczaki, rozmycie... prawie słyszę płynącą rzekę. Chyba jutro wybiorę się nad Odrę.
Bez statywu, bez filtra ND, dyfrakcja zeżarła ostrość... ale co tam. :)
338 I fajnie wyszło :)
Mnie się woda (338.) podoba. Otoczaki, rozmycie... prawie słyszę płynącą rzekę. (...)
Głośna ona jest. Nie sposób przejść obok niej obojętnie. ;)
I fajnie wyszło :)
Zawsze mogłoby być lepiej. :)
grzybowe kadry super ze wskazaniem na pierwszego:)
Ostatnie trzy grzyby fajne. Najlepsze to ostatnie, ale klimat jest ;)
grzybowe kadry super ze wskazaniem na pierwszego:)
Ostatnie trzy grzyby fajne. Najlepsze to ostatnie, ale klimat jest ;)
Panowie, dzięki za odwiedziny. Jest mi niezmiernie miło, że jakieś moje kadry zwróciły Waszą uwagę. :)
Panowie, dzięki za odwiedziny. Jest mi niezmiernie miło, że jakieś moje kadry zwróciły Waszą uwagę. :)
Grzybki zaćpunione, jestem na nie :)
Grzybki zaćpunione, jestem na nie :)
Trudno, jakoś to przeżyję. :)
Dzisiejsze "z drogi", jeszcze gorące. :)
Ryneczek w Alwerni i kolejna rudera.
339.
181064
340.
181066
341.
181065
342.
181067
343.
181068
Dzisiejsze "z drogi", jeszcze gorące. :)
Ryneczek w Alwerni i kolejna rudera.
339.
181064
340.
181066
341.
181065
342.
181067
343.
181068
Wyraźnie chyli się ku upadkowi...
Bez statywu, bez filtra ND, dyfrakcja zeżarła ostrość... ale co tam. :smile:
338.
180543
Camera
E-M5
Focal Length
20mm
Aperture
f/16
Exposure
1/3s
ISO
100
Ja tam niczego zżartego nie widzę.Ostrość jest na miejscu
Popatrz dokladnie181072
Wyraźnie chyli się ku upadkowi...
Bezsprzecznie... lata świetności budynek ma już niestety za sobą.
Ja tam niczego zżartego nie widzę.Ostrość jest na miejscu
Popatrz dokladnie181072
Wg wszelkich prawideł, testów, znachorów itp. na naszej matrycy f/16 to już dno i kilo mułu. :D
Ja tam i F22 czasem robię i się nie przejmuję. Mam w nosie testy i oglądanie 1:1.
lisiajamka1
24.08.16, 10:28
Secik z ryneczku w Alwerni na gorąco, bardzo fajny :)
Ladnie to w wszystkow szybach wyglada.
Secik z ryneczku w Alwerni na gorąco, bardzo fajny :)
Dzięki. :)
Ladnie to w wszystkow szybach wyglada.
Pomyśleć, jak wyglądałby odrestaurowany...
W poście #1251 wrzuciłem kilka kadrów ze stacji Chrzanów Główny...
Dziś ciąg dalszy. Tym razem budynki sąsiadujące.
344.
181140
345.
181141
346.
181142
Mały bonus ;)
W związku ze ŚDM "odnowiono" fasadę stacji. Odnowiono, czyli pomalowano obrzydliwą szarą farbą wszystko... i zapewne w ramach upiększenia totalnej szarzyzny pozostawiono ten baner... ;)
347.
181143