Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fujifilm X10/X20/X30

Strony : [1] 2 3 4 5

bast
25.08.11, 17:00
No i pierwszy przeciek nowego fufu
http://www.mirrorlessrumors.com/first-image-fo-the-upcoming-fuji-x10x50/ (http://www.mirrorlessrumors.com/first-image-fo-the-upcoming-fuji-x10x50/)

---------- Post dodany o 17:00 ---------- Poprzedni post był o 16:59 ----------

Zapowiada się, że cała seria będzie retro

nightelf
25.08.11, 17:46
Będzie miało tylko optyczny wizjer:?:
Czyli pewnie taki jak w tanich kompaktach. Nieciekawie to widzę.
Dodajmy do tego mniejsza matryca od mikro 4/3.

bast
25.08.11, 18:03
Będzie konkurencja dla Xz1

epicure
25.08.11, 18:42

Ale większa niż ta z XZ-1.

Mcarto
25.08.11, 20:39
Będzie miało tylko optyczny wizjer:?:
Czyli pewnie taki jak w tanich kompaktach. Nieciekawie to widzę.
Jeśli wizjer będzie miał korektę paralaksy to nie musi być od razu tragedia.

Już kilka miesięcy temu Fuji wspominało o wypuszczeniu budżetowej wersji x100 - ciekawe czy ten model mieli na myśli??

bast
25.08.11, 20:55

Już kilka miesięcy temu Fuji wspominało o wypuszczeniu budżetowej wersji x100 - ciekawe czy ten model mieli na myśli??

nie tyle budżetowej co mniej zaawansowanej wersji tzn. mniej przycisków i pokręteł

nightelf
25.08.11, 21:32

Może nie tragedia, ale krok wstecz w porównaniu z tym co mamy w X100.
Na plus obiektyw z zoomem i niższa cena.

bast
26.08.11, 19:15
no i tez zoom wygląda ciekawie - jasne 28-112 f/2.0 ;)

bast
28.08.11, 23:19
oto specyfikacja:
http://photorumors.com/2011/08/27/fuji-x10x50-detailed-specs-leaked/

nightelf
28.08.11, 23:24
Bright, high resolution, Fujinon f/2.0-2.8 lens
Manual 4x optical zoom lens
Optical zoom viewfinder
12 MP 2/3 inch EXR CMOS sensor
EXR Processor
Manual shooting modes
RAW capabilities
Up to 10fps
Retro design with magnesium alloy body
Full HD 1080p movies with stereo sound
Manual pop-up flash
Dedicated hotshoe
High contrast 2.8″ 460k LCD monitor
1cm super macro mode
Motion Panorama 360 degrees
Auto Bracketing Functions

Ciekawe czy te 10 klatek na sekundę to w jakimś specjalnym trybie mniejszej rozdzielczości.

bast
28.08.11, 23:27
To "magnesium alloy body" na wstępie sugeruje wysoką cenę ;)

nightelf
28.08.11, 23:30
Bodajże 600$ o ile dobrze pamiętam.

Mcarto
29.08.11, 01:29
600 dolców>>400euro >>+/- 1600zł - nie jest to zawrotna suma w chwili premiery za kompakt który ma konkurować z Samsungiem EX1, Olympusem XZ-1 czy Panasonikiem LX5.
Podobno ma mieć matrycę 12MP - Canon S100 też ma mieć 12MP, chyba producenci znów zaczęli wyścigi na MPx.
Ciekawostką jest też zoom manualny o czterokrotnym powiększeniu.
Mi osobiście się ten aparat nie podoba - jest brzydki jak noc Listopadowa.

nightelf
1.09.11, 14:56
Oficjalna prezentacja: http://dpreview.com/news/1109/11090102fujifilmx10.asp

yendash
1.09.11, 17:09
A mi osobiście się bardzo podoba. Chciałem xz-1 ale po wcześniejszych doświadczeniach z kompaktami założyłem sobie, że nigdy więcej bez wizjera. Jest piękny, jak noc czerwcowa:P

yendash
2.09.11, 10:07
Im bardziej na niego patrzę, tym większej ochoty na zdjęcia nabieram. Chyba czas odkurzyć*matrycę.

szczupak
2.09.11, 10:59
Piękny, Fuji na twitterze twierdzi, że optyczny wizjer jest tak samo przejrzysty i jasny jak te w DSLR.
Jeżeli jakość zdjęć będzie przynajmniej taka jak w XZ-1 to może być ciekawie.

nightelf
2.09.11, 11:18
Czemu, ach czemu, nie dali takiego samego hybrydowego wizjera jak w x100 :evil:

szczupak
2.09.11, 12:38
Czemu, ach czemu, nie dali takiego samego hybrydowego wizjera jak w x100 :evil:
Wiesz jak to jest, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze
W sumie cena wydaje się wysoka ale i tak mniejsza niż XZ-1 plus vf-2/3

thorgal
2.09.11, 13:21
duży plus za:
- pokrętło ogniskowej na obiektywie
- wizjer,
- obiektyw o dobrym świetle,

- minus za:
- matrycę,
- wizjer.

ojoj, zapowiada się pięknie.

yendash
2.09.11, 13:29
duży plus za:

- minus za:
- matrycę,
- wizjer.
ojoj, zapowiada się pięknie.

Mam trochę zdjęć z minolty A1. Rozmiar matrycy jest taki sam więc chyba może być tylko lepiej.
Optyczny wizjer zawsze mi bardziej odpowiadał od wszelkich wynalazków lcd czy hybrydowych. Szkoda tylko, że nie będzie informacji o parametrach ekspozycji.

nightelf
2.09.11, 13:33
Szkoda tylko, że nie będzie informacji o parametrach ekspozycji.

Ano właśnie, a hybrydowy by to zapewnił.
W lustrzankach lubię wizjer optyczny, ale niekoniecznie w kompaktach czy aparatach dalmierzo-podobnych.

epicure
2.09.11, 13:34
duży plus za:
- wizjer,

- minus za:
- wizjer.

Aha... ;)

fret
2.09.11, 14:28
Kombinacja szkło-matryca na poziomie m4/3 z kitem. Niby wszystko ok, ale tylko niby. Martwi, że najniższe ISO to 100. Będzie widać odszumianie. W takim sprzęcie przydałoby się 50, i dopiero wtedy byłaby to prawdziwa alternatywa dla m4/3 z kitem.

nightelf
2.09.11, 14:33
Alternatywą i tak jest, bo to zaawansowany kompakt, o porządnej obudowie.
ISO 50 to teraz coraz większa rzadkość, ludzie zwracają uwagę na skrajne wysokie ISO, a nie bazowe.

Jak mamy narzekać, to też szeroki kąt jest stanowczo za wąski.

bast
2.09.11, 16:38
Fuji zbadało rynek dogłębnie, jest X100 dla wymagających amatorów, teraz X10 zamiast kompakta, za jakiś czas wyjdzie korpus z wymiennymi obiektywami ;)

thorgal
2.09.11, 20:28
Aha... ;)

myślę, że i tak załapeś, ale...
plus
- wizjer - że jest w body

minus
- że wizjer nie ten sam co w x100

merti
2.09.11, 20:49
A ja bym chciał srebrnego, tak jak starszy :-P

Matsunami
2.09.11, 21:49
600 dolców>>400euro >>+/- 1600zł - nie jest to zawrotna suma w chwili premiery za kompakt który ma konkurować z Samsungiem EX1, Olympusem XZ-1 czy Panasonikiem LX5.
Podobno ma mieć matrycę 12MP - Canon S100 też ma mieć 12MP, chyba producenci znów zaczęli wyścigi na MPx.
Ciekawostką jest też zoom manualny o czterokrotnym powiększeniu.
Mi osobiście się ten aparat nie podoba - jest brzydki jak noc Listopadowa.

No niestety ale u nas ceny nigdy nie przelicza sie w ten sposób.. i pewnie na starcie bedzie tak jak pisali - 2000zł. Na 1600 bedzie trzeba poczekać. Mi także nie podoba sie ten aparat, choc trzeba przyznać ze Fuji pod tym względem wyróżnia sie na tle innych producentów. Kolejna sprawa ze jest za duzy.

PS Witam wszystkich forumowiczów, dwa dni temu nabyłem swojego pierwszego Olympusa :)

Mirek54
2.09.11, 22:46
Pewnie oblicza tak 600$-600€-2400zl.zbija na 2200 w ofercie okazyjnej i po ptokach.

Bynajmniej tu u mnie tak licza 600$=600€

TOKIN
2.09.11, 23:25
A skąd wiadomo na pewno, że w wizjerze nie będzie wyświetlanych parametrów???

epicure
3.09.11, 13:21
Nie wiadomo, ale z reguły w takich wizjerach nie ma żadnych wyświetlanych informacji.

yendash
3.09.11, 13:59
No właśnie. Nie spotkałem konstrukcji w cyfrowych kompaktach, które mogłyby jakiekolwiek parametry w tym wizjerze pokazać. Nie wiem z czego to wynika. Z obrzydliwej kalkulacji czy z ilości plam na słońcu. Technicznie możliwe. Chciałbym jeszcze mały wyświetlacz na górze (jak kiedyś*był w canona serii G), ale specjaliści od marketingu zawsze wiedzą lepiej czego ludzkość potrzebuje.
Ale dziękuję konstruktorom fuji za ukłon w stronę osób, dla których pokrętła i prostota rozwiązań jest tym czego potrzebują. I dlatego cieszę się nawet z takiego wizjera. Mi akurat brakuje kompana do dużego formatu ale takiego, który sprawi mi frajdę z użytkowania.

TOKIN
3.09.11, 14:06
Ja bym dużo dała gdyby w którymś PENie był choćby niewielki wizjer, nawet goły, bez parametrów. Co optyczny to optyczny, no i przede wszystkim zintegrowany na stałe z aparatem, oraz w cenie tegoż apartu, a nie za dodatkowe złotówki
Zatem tutaj już sam fakt istnienia patrzałki w samym aparacie cieszy;)

Cromer
3.09.11, 17:58
http://www.youtube.com/watch?v=cj25re-1UpM

Mcarto
3.09.11, 20:09
Ciekawy jest włącznik - przekręcamy pierścień ogniskowej i aparat się uruchamia a dalej sobie ustawiamy ogniskowe.

bast
3.09.11, 20:45
Preview:
http://www.pocket-lint.com/news/41883/fujifilm-x10-ifa-hands-on-preview

micky
3.09.11, 22:38
nie wiem czy już ktoś zwrócił uwagę ale ten aparat nie ma oznaczeń na mordce oprócz tego u góry, ciekawe czy dotyczy to tylko egz pokazowych? hhee nie będzie trzeba zaklejać napisów taśmą:)

yendash
5.09.11, 09:12
Wspomniany wizjer http://fujifilm-x.com/x10/en/product/finder/index.html

micky
5.09.11, 09:18
hehe ... i znowu wróci temat "parowoocznych" i "lewocznych" ja należę do tych ostatnich przy tak małym aparacie pozostaje ślinić telewizorek albo na wampirka;)

thorgal
5.09.11, 09:27
z prezentacji wynika, że obraz w wizjerze dostosowuje się do ogniskowej - no ciekawe,
Może jeszcze punkt af będzie podświetlany albo wyróżniony :)?

epicure
5.09.11, 09:51
z prezentacji wynika, że obraz w wizjerze dostosowuje się do ogniskowej - no ciekawe,
Może jeszcze punkt af będzie podświetlany albo wyróżniony :)?

To samo miałem w kompakcie Fuji E900. Tyle, że paralaksy to nie koryguje i punktów AF też nie wyświetla, więc nawet jakby obraz w takim wizjerze był piękny, to użyteczność tego wynalazku jest mocno ograniczona. Dla mnie tego wizjera mogłoby nie być, bo i tak się nie będzie do niczego nadawał.

tymczasowy_
5.09.11, 10:06
Dla mnie tego wizjera mogłoby nie być, bo i tak się nie będzie do niczego nadawał.Do kadrowania w mocnym słońcu będzie się nadawał.

epicure
5.09.11, 10:17
Do kadrowania w mocnym słońcu wystarczy mi taki ekran, jak w GF2, który automatycznie dostosowuje swoją jasność i kontrast do warunków oświetlenia i ma dobrą powłokę antyrefleksyjną. A wizjer bez widocznego punktu AF dla mnie do kadrowania się nie nadaje, chyba że na hiperfokalnej.

Mamy XXI wiek, więc nie wypada już proponować rozwiązań technologicznych z epoki Smieny.

tymczasowy_
5.09.11, 11:12
A wizjer bez widocznego punktu AF dla mnie do kadrowania się nie nadaje, chyba że na hiperfokalnej.Dobrze by było, abyś przed zamieszczeniem swoich wypowiedzi nieco nabył praktycznej wiedzy.
Robię fotki podobnym kompaktem, LX5, na co dzień, obojętnie jakiego trybu AF bym nie użył, fotka zawsze wyjdzie ostra (obojętnie jakiego f użyję). Naprawdę nie przejmuję się na co wskazują zielone kwadraciki pól AF, zawsze będzie ostro, w optycznym wizjerku X10 będzie taka różnica, że nie będę widział tych kwadracików - pipnie to docisnę migawkę - na 100% będzie ostro.

PS
Jakby wsadzili hybrydowe cudo z X100 to gabaryty i cena by niepotrzebnie wzrosła, a i tak zapowiadane 2000zł to nieco za dużo, gdy EX-1 można kupić za mniej niż 1000zł.

epicure
5.09.11, 11:41
Dobrze by było, abyś przed zamieszczeniem swoich wypowiedzi nieco nabył praktycznej wiedzy.

Ten Fuji na najdłuższej ogniskowej i pełnej dziurze będzie dawał taką GO:

http://a.img-dpreview.com/reviews/OlympusXZ1/samples/dof/XZ1port.JPG

Chcesz mi powiedzieć, że to zdjęcie jest ostre na wszystkich planach? Proszę, nie wspominaj już nic o wiedzy praktycznej.

tymczasowy_
5.09.11, 12:05
Jeszcze raz powtarzam, nabądź praktycznej wiedzy - choć odrobinę.

Z funkcją FD takie fotki można cykać nawet z zamkniętymi oczami - 100/100 trafią z ostrością tam gdzie trzeba. Zero problemu. Z resztą bez FD też wyostrzy tam gdzie potrzeba.

epicure
5.09.11, 12:15
Jeszcze raz powtarzam, nabądź praktycznej wiedzy - choć odrobinę.

Powtarzaj to jak najczęściej, ale przed lustrem.

Z funkcją FD takie fotki można cykać nawet z zamkniętymi oczami - 100/100 trafią z ostrością tam gdzie trzeba. Zero problemu. Z resztą bez FD też wyostrzy tam gdzie potrzeba.

Nie zawsze w kadrze jest twarz. Nawet jeśli jest, nie oznacza to jeszcze, że to na nią ma być ustawiona ostrość. I nie zawsze to, co jest na pierwszym planie, ma być ostre, więc żadne wielopunktowe autofocusy z tryby zielonego w pewnych sytuacjach się po prostu nie sprawdzą. Kombinujesz jak koń pod górę, nie wiadomo po co próbując na siłę udowadniać, że wizjery w których nie widać dokładnego kadru ani punktów AF wcale nie są do d...

tymczasowy_
5.09.11, 12:42
Powtarzaj to jak najczęściej, ale przed lustrem.Pomaga? Wiesz z autopsji.

Nie zawsze w kadrze jest twarz. Nawet jeśli jest, nie oznacza to jeszcze, że to na nią ma być ustawiona ostrość. I nie zawsze to, co jest na pierwszym planie, ma być ostre, więc żadne wielopunktowe autofocusy z tryby zielonego w pewnych sytuacjach się po prostu nie sprawdzą. Kombinujesz jak koń pod górę, nie wiadomo po co próbując na siłę udowadniać, że wizjery w których nie widać dokładnego kadru ani punktów AF wcale nie są do d...Niby teoretycznie masz rację, ale naprawdę, nijak to się przekłada na kompaktowe realia. Od początków ery cyfrowych kompaktów, a nawet wcześniej - bo nawet w erze kompaktów na kliszę, oj oj wielka matryca (mała GO), miliony, miliardy ludzi używało kompakta z tzw judaszem i nikt nie narzekał na nadmierną ilość fotek z nietrafionym AF. O rety! Ludzie mieliście omamy wzrokowe, epicure dopiero wam otworzy oczy :wink:

epicure
5.09.11, 12:54
Od początków ery cyfrowych kompaktów, a nawet wcześniej - bo nawet w erze kompaktów na kliszę, oj oj wielka matryca (mała GO), miliony, miliardy ludzi używało kompakta z tzw judaszem i nikt nie narzekał na nadmierną ilość fotek z nietrafionym AF.

Bo nikt go nie używał. Na szczęście producenci to zrozumieli i już nie pakują tego badziewia do aparatów, poza kilkoma niechlubnymi wyjątkami.

Pomaga? Wiesz z autopsji.

Cięta i zarazem błyskotliwa riposta, nie pogadasz...

tymczasowy_
5.09.11, 13:07
Bo nikt go nie używał.Puk, puk o kliszowych kompaktach też to mówisz?

Na szczęście producenci to zrozumieli i już nie pakują tego badziewia do aparatów, poza kilkoma niechlubnymi wyjątkami.Koniecznie napisz do Nikona i Canona, aby przestali robić siarę w serii P i G ...

epicure
5.09.11, 13:19
Od początków ery cyfrowych kompaktów...

Puk, puk o kliszowych kompaktach też to mówisz?

Czytaj proszę ze zrozumieniem, przynajmniej to, co sam piszesz.

Koniecznie napisz do Nikona i Canona, aby przestali robić siarę w serii P i G ...

Nie przeszkadza mi to na tyle, żeby do nich pisać. Niech sobie robią siarę, jeśli tak lubią.

tymczasowy_
5.09.11, 13:28
Czytaj proszę ze zrozumieniem, przynajmniej to, co sam piszesz.To raczej uwaga do Ciebie samego, zacytowałeś łacznie i cyfrowych i o analogowych kompaktach. Stąd moje pytanie, czy tak samo myślisz o kompaktach kliszowych, które mają większą klatkę czyli mniejszą GO i teoretycznie większe problemy z AF (wg Twojej teoryjki)

nightelf
5.09.11, 13:50
To już widać, że parametrów ekspozycji raczej w wizjerze nie zobaczymy.
Nie wiem, czym fuji tutaj tak się chwali, owszem wizjer jasny, to plus. Jednak to, że wizjer powiększa obraz, widzieliśmy już w starych kompaktach.
Ciekawe czy wizjer ten jest jaśniejszy, niż w lustrzance APS-C.

epicure
5.09.11, 13:50
Tak samo myślę o kompaktach analogowych, jednak je traktuję ulgowo z kilku powodów. Po pierwsze to były zwykłe małpy z jednym przyciskiem służącym do wyzwalania migawki. AF w nich był rzadkością, najczęściej obiektyw miał tzw. free focus, czyli leciał na hiperfokalnej. A jak już AF był, to bardzo prymitywny, ustawiający ostrość na najbliższych plan, a jak ustawić jej nie mógł, to przełączał się na hiperfokalną. Coś takiego dzisiaj nie przystoi w aparatach kompaktowych aspirujących do miana zaawansowanych, a w broszurach reklamowych nazywanych wręcz profesjonalnymi. Po drugie w czasach analogowych kompaktów nie było możliwości skonstruowania lepszego wizjera. Nie było nic innego, co nie zmienia faktu, że było to rozwiązanie, które należałoby kopiować obecnie. I po trzecie: analogowych kompaktów już na szczęście nie ma.

tymczasowy_
5.09.11, 14:04
Tak samo myślę o kompaktach analogowych, jednak je traktuję ulgowo z kilku powodów. Po pierwsze to były zwykłe małpy z jednym przyciskiem służącym do wyzwalania migawki. AF w nich był rzadkością, najczęściej obiektyw miał tzw. free focus, czyli leciał na hiperfokalnej. A jak już AF był, to bardzo prymitywny, ustawiający ostrość na najbliższych plan, a jak ustawić jej nie mógł, to przełączał się na hiperfokalną. Coś takiego dzisiaj nie przystoi w aparatach kompaktowych aspirujących do miana zaawansowanych, a w broszurach reklamowych nazywanych wręcz profesjonalnymi. Po drugie w czasach analogowych kompaktów nie było możliwości skonstruowania lepszego wizjera. Nie było nic innego, co nie zmienia faktu, że było to rozwiązanie, które należałoby kopiować obecnie. I po trzecie: analogowych kompaktów już na szczęście nie ma.No cóż ... padam na kolana przed Twoją kompleksową i merytoryczną wiedzą w zakresie foto. Wszelka dalsza dyskusja staje się bezcelowa.

PS.
Biedna Leca miniLux, CM, biedny Contax T2 ... głupie małpy.

epicure
5.09.11, 14:16
Biedna Leca miniLux, CM, biedny Contax T2 ... głupie małpy.

I one miały AF, tak?

tymczasowy_
5.09.11, 14:18
I one miały AF, tak?Nie kompromituj się.

epicure
5.09.11, 14:20
Nie kompromituj się.

Niby czym? Nie znam tych aparatów. Zadałem proste pytanie.

tymczasowy_
5.09.11, 14:22
Nie znam tych aparatów.Nie tylko aparatów. Pogoogluj sobie.

epicure
5.09.11, 14:31
Pogoogluj sobie.

Nie muszę. Niezależnie od tego, czy miały AF, czy nie, ich wizjery miały te same ograniczenia jeśli chodzi o możliwości ustawiania ostrości, jak ten celownik z X10. To, że ich używano, bo nie było nic innego, niczego w tym przypadku nie zmienia. Kiedyś używano też dorożek i dyliżansów.

tymczasowy_
5.09.11, 14:35
Nie muszę.Pewnie, że nie musisz, tylko następnym razem powstrzymaj się od pisania banialuków nie znając zagadnienia.

Niezależnie od tego, czy miały AF, czy nie, ich wizjery miały te same ograniczenia jeśli chodzi o możliwości ustawiania ostrości, jak ten celownik z X10. To, że ich używano, bo nie było nic innego, niczego w tym przypadku nie zmienia. Kiedyś używano też dorożek i dyliżansów. Normalnie jak dwie wiadome partie razem do kupy, one wiedzą najlepiej ... mimo że wiedza do ...

epicure
5.09.11, 14:44
Daruj sobie. Albo w wizjerze widać, w jakim punkcie kadru ustawiana jest ostrość, albo nie widać. Jak nie widać, to kaszana. Finito.

yendash
5.09.11, 15:10
O kurcze, gdybym wiedział jakie przedwyborcze emocje to obudzi, to bym nie linkował.
Epicure, szanuję Twoje odmienne preferencje, ale z niemałym obrzydzeniem kadruję(wałem) na lcd. Z pełną świadomością wady takiego wizjera sprawię sobie ten aparat jak tylko cenowo zejdzie z poziomu nowości.
p.s. T2 pięknym sprzętem jest, jego wizjer mi nie przeszkadzał (http://www.flickr.com/photos/mujitra/5064006559/)

tymczasowy_
5.09.11, 15:12
Daruj sobie. Albo w wizjerze widać, w jakim punkcie kadru ustawiana jest ostrość, albo nie widać. Jak nie widać, to kaszana. Finito.
https://forum.olympusclub.pl/threads/79302-Fuji-X10-X50?p=748577&viewfull=1#post748577

PS
Jak ona (minilux) trafiała z ostrością :wink: Co więcej, jak ona tak mogła, wbrew teoriom epicure.
http://www.pbase.com/uktaiwan/leica_mini
http://www.pbase.com/cameras/leitz/minilux&t=1315228533

epicure
5.09.11, 15:33
tymczasowy_, najwyraźniej nie dostrzegasz różnicy między rozwiązaniem komfortowym w użytkowaniu, a rozwiązaniem bardzo niedoskonałym, którego od biedy da się użyć gdy nie ma innego wyjścia. A to, że jakieś zdjęcia się udały, nie mówi jeszcze nic o tym, ile zdjęć się nie udało.

thorgal
5.09.11, 15:44
tymczasowy_ nie łapie Twojej agresji... praktycznie w każdym kolejnym wątku jest próba obrażania epicure.

Po za, tym moim zdaniem zwykły optyczny wizjer również nadaje się jedynie do kadrowania.
Rozumie, że ten aparat posiada kilka (kilkanaście) punktów AF.
Jak zatem złapać ostrość na wybranym punkcie kadru, nie przekadrowując? - oczywiście używając wzjera.

epicure
5.09.11, 18:44
Jak zatem złapać ostrość na wybranym punkcie kadru, nie przekadrowując? - oczywiście używając wzjera.

Nie ma takiej możliwości. Możesz złapać ostrość na punkcie, który aparat sam wybierze za Ciebie.

thorgal
5.09.11, 19:49
źle się wyraziłem. Właśnie o to mi chodzi, że używając wizjera optycznego, który nie wyświetla punktu af, można zdać się jedynie na auto i wynik zobaczyć na lcd.
Chociaż pewnie można też tak, że ustawiam sobie punkt centralny i pamiętając o tym ustawiam zawsze ostrość środkiem kadru, blokuje af i przekadrowuje - nadal nie dokońca będąc pewnym czy złapałem ostrość tam gdzie chce.

epicure
5.09.11, 19:55
Chociaż pewnie można też tak, że ustawiam sobie punkt centralny i pamiętając o tym ustawiam zawsze ostrość środkiem kadru, blokuje af i przekadrowuje - nadal nie dokońca będąc pewnym czy złapałem ostrość tam gdzie chce.

Niestety nigdy nie wiesz, gdzie dokładnie jest środek kadru, ponieważ ze względu na zjawisko paralaksy zmienia się od w zależności od odległości od fotografowanego obiektu.

Rafał Czarny
5.09.11, 22:30
Albo w wizjerze widać, w jakim punkcie kadru ustawiana jest ostrość, albo nie widać. Jak nie widać, to kaszana. Finito.

Dla niektórych (być może wielu) fotografów to nie ma znaczenia, ponieważ używają tylko środkowego punktu AF. Ja się zaliczam do takich bolków. Jakoś nie mogę się przełamać i zacząć używać innych punktów niż środkowy, choć w mojej lustrzance wszystkie punkty chodzą jak burza. W kompakcie też mam ustawiony środkowy punkt AF. Siła przyzwyczajenia. Nie upieram się, że to lepsze rozwiązanie niż sprytne żonglowanie punktami AF.

TOKIN
5.09.11, 22:33
A ja jednak się cieszę, że w fuji patrzadełko będzie, nawet jeśli mocno niedoskonałe.
Pragmatycznie na kwestię patrząc, w 99,9% przypadków używam centralnego punktu AF i przekadrowuję - jeśli o mnie chodzi pozostałe punkty AF mogą nie istnieć:)
W takim przypadku... patrząc w wizjer ( w którym widać fotografowaną scenę, w odróżnieniu od LCD, w ktorym często niewiele widać) celuję w środek i przekadrowuję... zły pomysł? Może do makro i fotografowania czułek motylków taka metoda się nie nada, ale to streeta, reporterki na szerokim kącie powinno być ok?

PS widzę, że kilka osób jednocześnie z podobnym pomysłem się pojawiło w wątku:)

epicure
5.09.11, 22:38
Używanie środkowego punktu AF jest jak najbardziej ok. Problem w tym, że w takim wizjerze środek kadru nie pokrywa się ze środkiem wizjera. Nawet w X100, który ma wyświetlaną ramkę korygującą paralaksę i przesuwający się punkt AF, nie zawsze działa to sprawnie.

TOKIN
5.09.11, 22:40
hmm po cichu liczyłam, że taka ramka będzie w nowym maluchu...:roll:

epicure
5.09.11, 22:42
Niestety nie jest to wizjer hybrydowy, jak w X100. To zwykły celownik, taki jak w zwyczajnych kompaktach, tyle że ponoć większy.

bast
6.09.11, 00:36
Aha, Fuji nadal dopracowuje matrycę/soft w X10

---------- Post dodany o 00:36 ---------- Poprzedni post był o 00:35 ----------

podobno ma być całkiem nieźle.

tymczasowy_
6.09.11, 10:09
Gadanie, gadaniem, praktyka, praktyką.
Fotki strzelone z nad głowy, jaki tryb AF? Nawet nie sprawdzałem - najprawdopodobniej wielopunktowy. Mniej więcej kadrowałem i wybierałem moment wciśnięcia migawki (światłą jak to na koncercie szalały). Nie interesowało mnie na co się ustawi AF - czyli dokładnie tak jakbym kadrował przez kompaktowego judasza. Na wszystkie około 60 fotek, na żadnej nie było pomyłki AF. Ale pogadać o d... Maryni zawsze można, i stworzyć przy okazji niestworzone teoryjki też ...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/3eb686f5-1.jpg
źródło (http://www.fotoszok.pl/upload/3eb686f5.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/3815e3f1-1.jpg
źródło (http://www.fotoszok.pl/upload/3815e3f1.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/eec65444-1.jpg
źródło (http://www.fotoszok.pl/upload/eec65444.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/a4a5a9e2-1.jpg
źródło (http://www.fotoszok.pl/upload/a4a5a9e2.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/fd4a0d2e-1.jpg
źródło (http://www.fotoszok.pl/upload/fd4a0d2e.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/b5f10fef-1.jpg
źródło (http://www.fotoszok.pl/upload/b5f10fef.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/13f76c83-1.jpg
źródło (http://www.fotoszok.pl/upload/13f76c83.jpg)

szczupak
6.09.11, 10:54
pierwsze sample z X10
http://www.eoshd.com/content/3886/fuji-x10-compact-first-impressions-and-iso-test

nightelf
6.09.11, 12:54
Wizjer optyczny jaśniejszy niż w kompaktach, jednak gorszy niż w entry level dSLR.
Ciekawe jak z prędkością działania samego aparatu.

bast
7.09.11, 18:32
Fuji X10 hands on:
http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.quesabesde.com%2Fnoticias%2Ffuj i-x10-analisis-fotos-video%2C1_7949

---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post był o 18:31 ----------

następny:
http://www.pocket-lint.com/news/41883/fujifilm-x10-ifa-hands-on-preview

Janeczek
7.09.11, 19:10
O jaaa! Migawka wyzwalana mechanicznie wezykiem na gwint ale jazda! cacuszko:)

pozdrawiam serdecznie
Janek

bast
8.09.11, 20:27
Mała rzecz a cieszy ;)

bast
10.09.11, 08:27
Porównanie z N i C
http://thenewcamera.com/?p=6533

fret
10.09.11, 08:54
To akurat inna liga, mnie by bardziej interesowało porównanie z m4/3 z kitem pod kątem jakości obrazka.

bast
10.09.11, 09:06
Z kitem powinno być to samo.

nightelf
10.09.11, 11:35
Niekoniecznie tak samo. Zwłaszcza na wyższych czułościach może odbiegać na minus.
Właściwsze będzie porównanie do XZ-1 czy Canona G12

epicure
10.09.11, 11:47
Niekoniecznie tak samo. Zwłaszcza na wyższych czułościach może odbiegać na minus.

Ze względu na jaśniejszy obiektyw nie będziesz musiał używać tak wysokich czułości.

bast
10.09.11, 11:51
I GO dla Pena z kitem wyjdzie mniej więcej ta sama.

nightelf
10.09.11, 12:08
Jednak do Pena możesz podpiąć Leice 25/1.4 i już masz lepsze światło :wink:

bast
10.09.11, 12:16
Jednak do Pena możesz podpiąć Leice 25/1.4 i już masz lepsze światło :wink:
W tym przypadku to już inna liga jeżeli chodzi o światło i optykę, a porównywać ten zestaw to można do X100 ;)

krzysztofix2211
10.09.11, 22:36
Podoba mi się że Fuji wprowadza w kompaktach większe matryce niż dotychczasowe 1,1/6 cala.W takim przypadku nawet 12 MP nie powinno być problemem.Ręcznie zumowany obiektyw powinien bardzo wpłynąć na długość pracy baterii.

epicure
10.09.11, 22:44
2/3" i 1/1,6" to prawie identyczny rozmiar matryc.

Moominek
11.09.11, 08:23
No, powierzchnia większa o jakieś 14% (a przekątna o 0,042 cala...), cudów ni ma.

bast
11.09.11, 08:32
Dla mnie istotne jest tylko jak wypadnie w porównaniu do XZ-1 ;)

micky
4.10.11, 01:15
gardzo tajemnicza historia ze zdjęciami X10?
kilka infoo na forum fuji http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=10975&start=30

and21
12.11.11, 17:07
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13840&fujifilm-finepix-x10-test
pierwszy test

epicure
12.11.11, 17:11
Ja chcę ten aparat pod choinkę! :)

Jd
12.11.11, 18:00
To trzeba juz pisać do Gwiazdorka list. Ja juz napisałem i wysłałem wiec bedziesz za mną w kolejce !!!

Podobno od środy są już w magazynach Fuji Polska i od 14 mają powoli być dostarczane do sklepów

epicure
12.11.11, 18:13
Podobno od środy są już w magazynach Fuji Polska i od 14 mają powoli być dostarczane do sklepów

Też tak słyszałem. Cena ponoć ma być na poziomie 2500 zł https://forum.olympusclub.pl/images/icons/icon8.png

Jd
12.11.11, 18:27
http://www.ebay.pl/itm/Fuji-Finepix-X10-Neuware-fur-den-deutschen-Markt-sofort-lieferbar-X-10-/220891622415?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item336e2aac0f o 100 zł taniej

Troche drogawo jak jest to aparat porównywalny z segmentem XZ-1, EX1 czy LX5

Pierwszy krajowy test http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13840&fujifilm-finepix-x10-test

epicure
12.11.11, 19:01
http://www.ebay.pl/itm/Fuji-Finepix-X10-Neuware-fur-den-deutschen-Markt-sofort-lieferbar-X-10-/220891622415?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item336e2aac0f o 100 zł taniej

Ciekawe tylko jak jest z gwarancją w Polsce.

nightelf
12.11.11, 20:42
Tylko wysyłka za jakieś 66 zł i przewaga cenowa zakupu maleje.
Mimo wszystko wolałbym x100 pod choinką :)

heyahero
12.11.11, 21:01
Jak chcesz wyręczyć Gwiazdkę, to zerknij na ogłoszenia na Giełdzie ;)

Jd
14.11.11, 09:01
Gwoli ścisłości nie namawiałem do zakupu zagranicą tylko chciałem potwierdzić ,że podana cena około 2500 w Polsce w pierwszych dniach jest realna.
Chciałbym tez takiego gwiazdorka ugoscic u siebie.

roxxsc
14.11.11, 13:34
Jak chcesz wyręczyć Gwiazdkę, to zerknij na ogłoszenia na Giełdzie ;)

Ogłoszenie już nieaktualne :P

epicure
16.11.11, 19:15
A do mnie w tym roku Gwiazdor zapukał wyjątkowo wcześnie i właśnie dzisiaj przyniósł mi ładnego, czarnego Fuji. No ciekawe, czy teraz Panas GF2 się obroni, czy powędruje na Allegro i będzie szukać szczęścia w rękach kogoś innego ;)

nightelf
16.11.11, 20:43
@epicure - pogratulować :)
Ciekaw jestem jak Ci się będzie sprawować.

Jd
16.11.11, 21:43
A do mnie w tym roku Gwiazdor zapukał wyjątkowo wcześnie i właśnie dzisiaj przyniósł mi ładnego, czarnego Fuji. No ciekawe, czy teraz Panas GF2 się obroni, czy powędruje na Allegro i będzie szukać szczęścia w rękach kogoś innego ;)
Gdzie był w Poznaniu i za ile ? W sobote sie wybieram na zakupy i może bym też zanabył. Jak pierwsze wrazenia ?

epicure
16.11.11, 23:03
2499 zł w MM w King Crossie. Mają go od wczoraj, dzisiaj kupiłem pierwszą sztukę, zostały jeszcze dwie. Myślałem, że nigdy nie dam takiej kasy za kompakta, ale gdy go pomacałem, to zrozumiałem, czemu kosztuje właśnie tyle.

TOKIN
16.11.11, 23:13
.... ale gdy go pomacałem, to zrozumiałem, czemu kosztuje właśnie tyle.

no to czemu?:grin:

epicure
16.11.11, 23:48
Pancerne wykonanie, idealny rozmiar, dobrze wyprofilowany grip, antypoślizgowa okładzina niemal wszędzie, cały zestaw przełączników, gałek, pokręteł, przycisków... Guziki rozmieszczone tam, gdzie trzeba i takiej wielkości, jakiej być powinny, a nie naciupciane małe guziczki gdzie tylko popadnie. No i manualny pierścień zoomu, a nie jakaś słaba wajcha. Po prostu widać i czuć, że jest to aparat dla fotografów, a nie iPhone z obiektywem.

Najważniejsze dla mnie jest jednak to, czego nie widać z zewnątrz: całkowicie bezgłośna migawka, wyłączanie lampki wspomagania AF jednym przyciskiem na obudowie i, z tego co pobieżnie zdążyłem wybadać, osiągi matrycy, w szczególności DR i triki typu zdjęcia nocne z ręki, panoramy itp. gadżety.

Janeczek
17.11.11, 00:06
Dawaj fotki, starczy juz podniet:)

pozdrawiam serdecznie
Janek

epicure
17.11.11, 00:23
Fotki będą dopiero w weekend. Ledwo co zdążyłem otworzyć pudełko :)

Dzuiko
17.11.11, 09:53
Wygląd i obsługa rzeczywiście bardzo rasowe, ale najbardziej jestem ciekaw, czy wygra z GF-2 ? Jakies przeczucia już masz ?

TOKIN
17.11.11, 10:01
Ja bym chciała usłyszeć tę bezgłośną migawkę - taką mam ochotę na absurd:)
Serio - gdybyś miał chwilę i wrzucił jakiś filmik na youtube, żeby można posłuchać jak działa migawka, przy okazji AF się zobaczy:)
Ładnie proszę:)

epicure
17.11.11, 10:20
TOKIN, nie ma problemu, ale zapewniam Cię, że nie usłyszysz kompletnie nic :) Mogę nagrać jakiś filmik i wrzucę go wieczorem.

A jeśli chodzi o moje przeczucia, to póki co preferuję nową zabawkę, ale tylko dlatego, że jest nową zabawką ;) O jakości zdjęć w porównaniu do GF2 niewiele mogę powiedzieć, bo nie robiłem jeszcze żadnego porównania. Chociaż pierwsze wrażenia z iso 800 są bardzo pozytywne.

TOKIN
17.11.11, 10:57
TOKIN, nie ma problemu, ale zapewniam Cię, że nie usłyszysz kompletnie nic :) Mogę nagrać jakiś filmik i wrzucę go wieczorem.

Aż tak? No to jeszcze bardziej go chcę! Ale filmik chętnie obejrzę - myślę, że nie tylko ja.
Wiem, że byłeś sceptykiem wizjera w tym aparatku, też chciałabym poczytać jakieś realne spostrzeżenia na jego temat, subiektywne Twoje. No chyba, że dałoby się obraz widziany w wizjerze tez pokazać.... (daj kurze grzędę..;))

epicure
17.11.11, 11:40
Nie wiem, czy dałoby się pokazać obraz w wizjerze. To będzie trudne. W każdym razie wizjer wielkością przypomina ten z lustrzanki Olka E-400. Mniejszy jest jedynie o tyle, że pokrywa 85% kadru, a nie 95%. Jest za to dużo jaśniejszy. Niestety nie ma w nim wyświetlonych żadnych informacji ani wskaźnika punktu AF, co ogranicza jego użyteczność. Można pracować na hiperfokalnej, wtedy nie ma problemu (tym bardziej, że na wyświetlaczu pokazywana jest ogniskowa i odległość ostrzenia przy MF, więc łatwo ustawić hiperfokalną). Przy detekcji twarzy też można sobie poradzić. Jednak nie mam zamiaru używać tego wizjera, wyświetlacz jest wystarczająco dobry.

TOKIN
17.11.11, 21:10
na żywo o fuji i nie tylko:
http://www.dfv.pl/fpbn

romek1967
17.11.11, 21:12
na żywo o fuji i nie tylko:
http://www.dfv.pl/fpbn

oooooooo znam tego z mikrofonem :)

epicure
17.11.11, 22:15
Dobra, znalazłem dzisiaj chwilę, żeby wyjść i popstrykać trochę zdjęć. Jako że zrobiło się już ciemno, postanowiłem przetestować gadżet w postaci trybu o nazwie PRO LOW-LIGHT. Polega on na tym, że fotografując z ręki przy słabym świetle aparat robi cztery zdjęcia za jednym razem, jakoś sprytnie je łączy i wychodzi z tego ostry i dobrze naświetlony obrazek, którego nie dałoby się uzyskać z ręki w tradycyjnym trybie. Nie mam pojęcia, jak to działa - jakieś czary mary chyba. No ale, o dziwo, działa. Wszystkie zdjęcia wyszły nieporuszone, mimo że ja trząsłem się z zimna jak galareta. Szum widać, ale i tak jest dobrze, biorąc pod uwagę, że to były zdjęcia z ręki. Tryb ten zapisuje jedynie jpegi i to zredukowane do 6 mpx, ale to spokojnie wystarczy do wielu zastosowań. Niestety nie udało mi się zmienić w tym trybie balansu bieli, co mnie mocno zdziwiło (na szczęście automatyczny poradził sobie w miarę dobrze) - będzie trzeba jednak zajrzeć do instrukcji.

Poniżej parę zdjęć z tego trybu, wszystkie prosto z puszki, niczym nie korygowane, nie prostowane, nie gmerane, a jedynie zmniejszone i delikatnie podostrzone małym promieniem. Kadry nie są za specjalne, więc nie doszukujcie się w nich żadnych wartości artystycznych. Mają jedynie pokazać możliwości aparatu.

Janeczek
17.11.11, 22:24
4in1 fajnie naswietla, genralnie wydaje sie, ze spoko pstrykawka, sam jestem ciekaw, ciekawe kiedy w 3miescie bedzie mozna pomacac...

epicure,
licze na fotki za dnia oraz jakis wiekszy kaliber zeby mozna sobie bylo popatrzec globalnie:) maly format spoko ale wszak kazdy maly format z czegokolwiek jest fajny:)

generalnie gratuluje zabawki

pozdrawiam serdecznie
Janek

TOKIN
17.11.11, 22:27
Wygląda to całkiem obiecująco.

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post był o 21:25 ----------

4in1 fajnie naswietla, genralnie wydaje sie, ze spoko pstrykawka, sam jestem ciekaw, ciekawe kiedy w 3miescie bedzie mozna pomacac...

W linkowanym programie Pan z Fuji Polska obiecywał, że po weekendzie aparaty szerokim strumieniem trafia do sklepów, zapowiadał cenę na start 2400zł. Zobaczymy... czy je po weekendzie zobaczymy;)

Jd
17.11.11, 23:13
Za póżńo właczyłem - gadali już o czym innym a X10 krecił sie tylko na talerzu

epicure
18.11.11, 00:27
epicure,
licze na fotki za dnia oraz jakis wiekszy kaliber zeby mozna sobie bylo popatrzec globalnie:) maly format spoko ale wszak kazdy maly format z czegokolwiek jest fajny:)

Tradycyjnie będzie jakiś obszerniejszy teścik, jak już wszystko ogarnę.

---------- Post dodany o 23:27 ---------- Poprzedni post był o 22:44 ----------

TOKIN, wrzuciłem obiecany filmik przedstawiający głośność migawki:

http://www.youtube.com/watch?v=7FUU0Ie-hkk

Wizjera niestety nie dam rady sfilmować, nie mam czym.

tymczasowy_
18.11.11, 11:46
Jako że zrobiło się już ciemno, postanowiłem przetestować gadżet w postaci trybu o nazwie PRO LOW-LIGHT. Polega on na tym, że fotografując z ręki przy słabym świetle aparat robi cztery zdjęcia za jednym razem, jakoś sprytnie je łączy i wychodzi z tego ostry i dobrze naświetlony obrazek, którego nie dałoby się uzyskać z ręki w tradycyjnym trybie. Nie mam pojęcia, jak to działa - jakieś czary mary chyba. No ale, o dziwo, działa. Wszystkie zdjęcia wyszły nieporuszone, mimo że ja trząsłem się z zimna jak galareta. Szum widać, ale i tak jest dobrze, biorąc pod uwagę, że to były zdjęcia z ręki. Tryb ten zapisuje jedynie jpegi i to zredukowane do 6 mpx, ale to spokojnie wystarczy do wielu zastosowań.Podobna funkcja jest w NEX'ach, i nie ma zmniejszania rozmiaru do mniejszej ilości pikseli. Co do fotek, przy 800x600 to i z iPhona byłoby cacy.

epicure
18.11.11, 11:53
Już się nie mogę doczekać tych sampli z iPhone'a, robionych w nocy z ręki :)

tymczasowy_
18.11.11, 12:09
Poszukaj sobie w necie: flickr, pbase
Masz tu jakieś z róznych mobilków: http://www.pbase.com/kfochu/mobile

PS
Ze zrobieniem takich, bedziesz miał problem używając nawet C5DmkII :wink:
http://fstoppers.com/iphone

epicure
18.11.11, 12:14
Jakoś tam za bardzo nie widzę zdjęć nocnych.

chreasy
18.11.11, 14:22
Ja chcę ten aparat pod choinkę! :)

Witam

a 5D pójdzie w odstawkę :)?

o widze, że już masz to cacko :) Zastanawia mnie migracja ludzi mających kg sprzętu, którzy sprzedają d700, 5D ze sporą szklarnią i idą w micro ?!

TOKIN
18.11.11, 14:22
Dzięki za filmik!
Faktycznie - migawka jest praktycznie bezgłośna, GF to przy Fuji chodzi jak traktor...:twisted:
Masz jakieś zdanie na temat sposobu włączania aparatu - przez przekręcenie obiektywu?
Ponoć jest to przewidziane na 30tys cykli, wydaje Ci się, że tyle wytrzyma?

Sam AF w warunkach bojowych czyli zmian odległości fotografowanych obiektów, mało światła, mały kontrast sceny itp - jak się sprawuje?

Kolejne pytanie dotyczy pomiaru światła w aparacie - czy można na nim polegać - np matrycowy jest godny zaufania? Czy jednak trzeba korekty prawie ciągle wprowadzać?

epicure
18.11.11, 16:07
Masz jakieś zdanie na temat sposobu włączania aparatu - przez przekręcenie obiektywu?
Ponoć jest to przewidziane na 30tys cykli, wydaje Ci się, że tyle wytrzyma?

Patent generalnie jest fajny, dobrze to działa. Pierścień jest metalowy, mechanizm sprawia wrażenie solidnego. Jest tylko drobna niedogodność, kiedy chcesz włączyć aparat tylko po to, żeby obejrzeć zrobione zdjęcia. Wtedy trzeba ściągać dekielek i wysunąć obiektyw, bo inaczej się nie da.

Sam AF w warunkach bojowych czyli zmian odległości fotografowanych obiektów, mało światła, mały kontrast sceny itp - jak się sprawuje?

AF całkiem szybki i sprawny. Zrobiłem 250 zdjęć nocnych, niektóre w głębokiej ciemnicy i nie było żadnych problemów. Kilka razy odmówił posłuszeństwa albo potwierdził ostrość, mimo że na nawet na ekranie było widać, że nie jest ostro. Ale to było kilka takich przypadków, a warunki dość trudne.

Trochę gorzej jest z ostrzeżeniem na przemian na bliski i daleki plan, szczególnie na najdłuższej ogniskowej. To dlatego, że na szerokim końcu aparat ostrzy z minimum 50 cm, a na tele z 80 cm, o ile dobrze pamiętam. Jeśli chcesz ostrzyć bliżej, to musisz włączyć tryb makro. Czasami więc pierwszy plan okazuje się być zbyt blisko i oczywiście AF się wykłada. Może zrobię jakiś kolejny filmik, który pokaże, jak to wygląda :)

Kolejne pytanie dotyczy pomiaru światła w aparacie - czy można na nim polegać - np matrycowy jest godny zaufania? Czy jednak trzeba korekty prawie ciągle wprowadzać?

Tutaj jest tak ja być powinno. Jak się trafi jakiś mały, jasny obiekty w kadrze, to światłomierz go zignoruje i przepali*. W innych sytuacjach, przynajmniej w pomieszczeniach i zdjęciach nocnych, bo na razie tylko takie robiłem, wszystko jest w normie. Matrycowy jest w dwóch wersjach: zwykła, która uśrednia wszystko z całego kadru i "super inteligenta", która jeszcze rozpoznaje sceny :) Porównałem je tak na szybko i ta druga naświetlała minimalnie lepiej. Co ciekawe, nie ma pomiaru centralnie ważonego, a tylko punktowy.

*Jest patent rozszerzający DR, dający naprawdę dużo pojemności w światłach. Można go używać przy pełnej rozdzielczości, nawet w rawach. Zacząłem się tym wczoraj bawić i zapowiada się obiecująco. Daje się spokojnie wyciągnąć szczegóły ze świateł może nawet w zakresie do 3 EV. Oby tylko szybko pojawiło się uaktualnienie do Lightrooma, bo SilkyPix jest fatalny.

yendash
18.11.11, 22:51
Witam

a 5D pójdzie w odstawkę :)?

o widze, że już masz to cacko :) Zastanawia mnie migracja ludzi mających kg sprzętu, którzy sprzedają d700, 5D ze sporą szklarnią i idą w micro ?!
Byłem dzisiaj na zajęciach z manualnych oględzin x10 w MM. Od poniedziałku szukam chętnych na 5d i szkła:)

epicure
18.11.11, 23:04
Byłem dzisiaj na zajęciach z manualnych oględzin x10 w MM.

To kiedy kupujesz? :)

yendash
19.11.11, 01:06
To kiedy kupujesz? :)
Dobrze że nie miałem karty do konta firmowego przy sobie, bo byłby już mój. Nie mogę się zdecydować, myślałem o zx-1 plus celownik ale ... ech.

TOKIN
19.11.11, 01:13
A z jaką ceną był ten Fufu?

Prośba do epicure:)
gdybyś w weekend miał okazję pstrykać jakieś zwykłe fotki... to miałabym prośbę o wstawienie kilku, które dałyby realne pojęcie o GO możliwej do uzyskania w różnych ogniskowych tego aparatu - niby to wszystko można policzyć, ale namacalny przykład zawsze lepiej to pokaże. Zastanawiam się czy mała Go będzie zawsze "wysiłkowa" czy jednak jasny obiektyw daje ciut lepsze rezultaty?

epicure
19.11.11, 02:30
Robię rozgrzewkę przed testem:

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57293&d=1321661968

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57294&d=1321661972

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57295&d=1321661975

Cropy 100%, iso 800, jpegi prosto z puszki, wszystkie parametry standardowe, automatyczny balans bieli, obiektywy przymknięte do f/4 i f/8 dla zachowania tej samej GO. Zgadnijcie, gdzie jest Fuji, a gdzie Panas GF2 :)

Prośba do epicure:)
gdybyś w weekend miał okazję pstrykać jakieś zwykłe fotki... to miałabym prośbę o wstawienie kilku, które dałyby realne pojęcie o GO możliwej do uzyskania w różnych ogniskowych tego aparatu - niby to wszystko można policzyć, ale namacalny przykład zawsze lepiej to pokaże. Zastanawiam się czy mała Go będzie zawsze "wysiłkowa" czy jednak jasny obiektyw daje ciut lepsze rezultaty?

Nie ma sprawy. Ale już teraz mogę Ci powiedzieć, że mała GO występuje tylko przy zdjęciach makro i jakieś śladowe rozmycie tła pojawia się przy ogniskowej >85 mm ekw.

A przy okazji GO, fajnie wygląda skala odległości ostrzenia przy MF. Pokazuje na podziałce nie tylko odległość, ale też i zakres GO, który zmienia się "na żywo" przy zmianie przysłony. Rewelacja!

yendash
19.11.11, 10:39
Panas po lewej, niestety ale filtr AA w fuji zawsze robi takie mydełko. Obym się mylił.

epicure
19.11.11, 13:37
Mylisz się :) Fuji jest z lewej.

yendash
19.11.11, 15:01
W sumie, to chciałem się pomylić. Trochę mnie dziwi efekt z gf2, mam sporo zdjęć z gf1 i takiego mydełka nie widziałem.

epicure
19.11.11, 15:16
GF2 ma dziadowski silnik jpeg, co jednak nigdy mi nie przeszkadzało, bo używam tylko rawów. Jednak na tych samplach widać to wyraźnie. Mocno odszumia, co jest dziwne, bo w zasadzie matrycę ma lepszą i spokojnie mógłby odszumiać w mniejszym stopniu. Ponadto Fuji bardziej wyostrza zdjęcia, co też powoduje, że te z Panasa wyglądają na mniej ostre (w rzeczywistości rawy Panasa są lepsze, ale domyślne parametry jpeg niweczą zalety matrycy GF2). Gdybym ustawił najniższy poziom odszumiania i wyostrzania, sytuacja mogłaby się odwrócić.

Mirek54
19.11.11, 15:33
GF2 ma dziadowski silnik jpeg

Tylko nie zagolopujcie sie w tych warsztatowych wynalazkach.Przyjdzie jaki mechanik z dobrego warsztatu i powie,ze to nie silnik tylko skrzynia.A i ona moglaby miec inne przelozenia.
Kurde zbierzta sie do kupy i zrobta jaki aparat bez wad Wam znanych.Z jakims turbo silnikem i dobrym wydechem.
Albo sie obudzcie.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een:

fret
19.11.11, 20:37
Mydełko z prawej jest pozorne, brzydko wygląda, ale spróbujcie poczytać, prawa strona jest bardziej czytelna..

epicure
19.11.11, 21:12
TOKIN, zrobiłem tak na szybko zdjęcia pokazujące, jaką GO da się uzyskać:

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57325&d=1321729463
85 mm ekw., pełna dziura (f/2,5), w takim kadrze zmieściłoby się popiersie.

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57326&d=1321729466
112 mm ekw., pełna dziura (f/2,8 ), tu już ciaśniej, zmieściłaby się tylko głowa fotografowanej osoby.

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57327&d=1321729468
jak wyżej, tylko w trybie soft focus, który automatycznie robi 3 zdjęcia w braketingu ostrości, łączy je i powstaje coś takiego właśnie.

A oprócz tego w załącznikach jeszcze kilka zdjęć B&W, trochę podrasowanych, ale nadal z jpegów. Wszystkie z ręki.

Mydełko z prawej jest pozorne, brzydko wygląda, ale spróbujcie poczytać, prawa strona jest bardziej czytelna..

Dokładnie. Jakby zmniejszyć stopień odszumiania i trochę podostrzyć zdjęcie z Panasa, wyglądałoby lepiej, niż te z Fuji. Cudów nie ma, mniejsza matryca musi pod tym względem wypaść gorzej, co będzie widać w rawach. Mimo to Fuji i tak radzi sobie nadspodziewanie dobrze.

Tylko nie zagolopujcie sie w tych warsztatowych wynalazkach.Przyjdzie jaki mechanik z dobrego warsztatu i powie,ze to nie silnik tylko skrzynia.A i ona moglaby miec inne przelozenia.
Kurde zbierzta sie do kupy i zrobta jaki aparat bez wad Wam znanych.Z jakims turbo silnikem i dobrym wydechem.
Albo sie obudzcie.:mrgreen:

Dobrze, że jesteś, sensei, i dzielisz się z nami swoją mądrością.

TOKIN
19.11.11, 21:29
Dzięki!
Rozumiem, że soft focus działa na wszystkich ogniskowych?

epicure
19.11.11, 21:34
Tak, działa niezależnie od ogniskowej, ale nie zapisuje rawów - tylko jpegi.

Dzuiko
19.11.11, 21:46
A co do manifestacji, to widać że poznaniacy dużo lepiej zorganizowani w kwestii bezpieczeństwa.

Jd
19.11.11, 22:47
Poznaniacy (wielkopolanie lub jak kto woli pyry) zawsze wszystko robią lepiej , ale taki już masz "urok". W nagrodę za to dzisiaj kupiłem X10 w Media Markt na Szwajcarskiej w Poznaniu za jedyne 2399 PLN.

chreasy
19.11.11, 23:00
A co do manifestacji, to widać że poznaniacy dużo lepiej zorganizowani w kwestii bezpieczeństwa.

z taką chołotą jaka była 11.11 w 100licy to w Poznaniu byłaby większa miazga

TOKIN
20.11.11, 01:04
Czy obraz w wizjerze zmienia się wraz ze zmianą ogniskowej?
Głupie pytanie... ale wciąż się łudzę...;)
Wiem, że żadne parametry nie są tam wyświetlane, nie wiem czy to fizycznie w ogóle możliwe... ale...?

Miałam kiedyś canonowego kompakta z takim patrzadełkiem prymitywnym, ale... no nie pamiętam czy reagował na zoom??

piozet
20.11.11, 01:29
Jest tylko drobna niedogodność, kiedy chcesz włączyć aparat tylko po to, żeby obejrzeć zrobione zdjęcia. Wtedy trzeba ściągać dekielek i wysunąć obiektyw, bo inaczej się nie da.

Da się da. Wcisnąć i przytrzymać "play" przez 1~2[s].

Miałem dzisiaj w rękach X10 w MM... Cóż. szkoda, że "towar macany (nie) należy do macanta"... ;-)

---------- Post dodany o 00:29 ---------- Poprzedni post był o 00:17 ----------

Czy obraz w wizjerze zmienia się wraz ze zmianą ogniskowej?
Głupie pytanie... ale wciąż się łudzę...;)

Czy zmienia się pole widzenia? Tak, zmienia się.

mynameisnobody
20.11.11, 01:36
Te "nowatorskie" rozwiązania z X10 istnieją już od dziesiątek lat (np. zmotoryzowany wizjer optyczny).
X10 jest konstrukcją "udającą" coś czym nie jest -takie mam wrażenie (X100 także choć w mniejszym stopniu).
Prędzej przekonuje mnie Panasonic DMC LC-1 z ubiegłego dziesięciolecia -zbudowany konsekwentniej.
X10 to bardzo ładny kompakcik -nic więcej i za taki powinien być uznawany.
Kolejny szturm na kasę= burza w szklance wody.

epicure
20.11.11, 03:11
Da się da. Wcisnąć i przytrzymać "play" przez 1~2[s].

Dzięki :) Coraz bardziej mnie zaskakuje ten aparat. Odkryłem też, że trzymając dłużej przycisk OK można zablokować wybierać i kółko wokół niego.

Te "nowatorskie" rozwiązania z X10 istnieją już od dziesiątek lat (np. zmotoryzowany wizjer optyczny).

Owszem. Nikt nie twierdzi, że są nowatorskie. Z 5 lat temu miałem kompakta Fuji E900, który też miał wizjer zmieniający ogniskową.

A jakie inne rozwiązania miałeś na myśli? Bo napisałeś tylko o wizjerze, a użyłeś liczby mnogiej.

X10 jest konstrukcją "udającą" coś czym nie jest -takie mam wrażenie (X100 także choć w mniejszym stopniu).

Tak, ale tylko pod względem stylistycznym. Udaje aparat retro, przez co jest droższy o kilka stów, a jest przecież nowoczesnym kompaktem z wodotryskami. Ale akurat z tego nie czyniłbym zarzutu, bo nie jest to tandetna imitacja, jak chińskie plastikowe cyfrówki z logiem Yashica, lecz solidnie wykonany sprzęt, w którym różne elementy konstrukcji nie znalazły się w nim dla picu ani retro stajlu, tylko mają swoje praktyczne zastosowanie.

Aparatem, który coś udaje, jest dla mnie Olympus E-P1/2/3 (mimo to i tak mi się podoba) - jego forma nie ma żadnej funkcji praktycznej, jaką miały stare aparaty (żadnych wajch, pokręteł, przełączników ułatwiających sterowanie, żadnego wizjera), a jedynie estetyczną. I jest to, niestety, estetyka trochę w stylu odpustowym, bo w środku siedzi sobie plastikowy szkielet, a jedynie z wierzchu pokryty jest cienką blaszką.

Dla mnie X10 to aparat, którego mogę nosić w kieszeni, a przy tym ma on parę zalet niespotykanych razem w żadnym innym znanym mi konkurencyjnym kompakcie:
- dobry optycznie, jasny obiektyw o uniwersalnym zakresie ogniskowych
- poziom szumów na całkiem przyzwoitym poziomie, oczywiście w kategorii komapktów
- DR na bardzo przyzwoitym poziomie, i to w kategoriach bezwzględnych
- bezgłośna praca migawki, pełna dyskrecja w czasie fotografowania
- wszystkie funkcje dostępne pod przyciskami, bez konieczności grzebania w menu
- możliwość wyłączenia lampki wspomagającej AF jednym przyciskiem
- brak przycisku filmowania, który na cholerę jest potrzebny, a tylko zajmuje najlepsze miejsce na obudowie i nie można go zazwyczaj zaprogramować na nic innego
- normalny zoom na pierścieniu, a nie na guzikach czy mikroskopijnej dźwigence
- możliwość wykonywania zdjęć nocny i panoram z ręki
- synchronizacja lampy błyskowej ze wszystkimi dostępnymi czasami migawki
- wyświetlana skala odległości ostrzenia wraz z podaną głębią ostrości i hiperfokalną
- świetny patent ze zdjęciami seryjnymi: za jednym razem zapisywanych jest 5 klatek wykonanych przed wciśnięciem spustu i 10 klatek po.

Po prostu jest to kompakt, który został stworzony przez fotografów, a nie marketingowców zafascynowanych iPhonem. Oferuje rozwiązania, na których brak wielu narzekało w dotychczasowych aparatach. Nie wali po oczach napisami "FULL HD", "XX.X MEGAPIXELS", "SUPER DUPER MEGA...". Nie ma żadnych sztucznych ograniczeń w ergonomii czy funkcjonalności, stosowanych tylko po to, aby każdy żałował, że nie wybrał tego droższego modelu. A że przy tym fajnie wygląda? Dla mnie bomba.

Prędzej przekonuje mnie Panasonic DMC LC-1 z ubiegłego dziesięciolecia -zbudowany konsekwentniej.

Bardzo fajny sprzęt, chociaż nie rozumiem, na czym miałaby polegać jego "konsekwentniejszość" budowy. Jest to przede wszystkim zabawka innego typu i też innego przeznaczenia. Nikt, kto chce mieć dobrego kompakta, nie kupi puszki wielkości cegły i nie będzie nosił ze sobą wora słoików.

X10 to bardzo ładny kompakcik -nic więcej i za taki powinien być uznawany.
Kolejny szturm na kasę= burza w szklance wody.

Ładnych kompakcików jest mnóstwo. Tyle tylko, że żaden z nich nie oferuje tego, co powinien oferować sprzęt mający służyć do fotografowania, a nie tylko do wabienia klientów w gablotce w sklepie.

Mirek54
20.11.11, 07:52
Dzięki :) Coraz bardziej mnie zaskakuje ten aparat. Odkryłem też, że trzymając dłużej przycisk OK można zablokować wybierać i kółko wokół niego.

Jak tam czytam ten watek to dochodze do wniosku,ze Ty chyba sprzedajesz albo koldry,albo zelazka,albo odkurzacze,albo jakies srodki do czyszczenia ,sprzatania.....:-P:mrgreen::mrgreen:
W bardzo podobny sposob opisuja oni swoje znakomite produkty.Tak potrafisz zakrecic,omotac,ze Twoje zawsze na wierzchu.:mrgreen::mrgreen:Te same sposoby opisywania podkreslania zalet,tak to oni maja na szkoleniach-Pokazywali w Tv z ukrytej kamery ich zloty,zjazdy,wspolne modlitwy:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ja jednak nie kupie tego aparatu,moze wlasnie dlatego,ze taki znakomity:mrgreen::mrgreen:

Potrafisz:-P:wink::wink:

Janeczek
20.11.11, 10:00
Co z ta migawka? przeciez kazdy tego typu aparat jest 'bezglosny' wiec o co chodzi? nagle pojawila sie jakas fascynujaca niespotykana wczesniej zaleta?
Fakt nie wali jak Panas czy Olek, posluchajcie sobie A900 to dopiero nap....

pozdrawiam serdecznie
Janek

Mirku,
epicure jest w fazie zakochania w nowym sprzecie i doskonale to rozumiem, kazda nowa zabawka cieszy, w koncu to 'dobrze' wydane, ciezko zarobione pieniadze

TOKIN
20.11.11, 10:02

Masz rację. Wizjer to element jak najbardziej naturalny dla aparatu, nawet takiego najstarszego, archaicznego wręcz.
W dobie cyfrowej też był w wielu przypadkach oczywistością.
Tylko, że potem ktoś (raczej od marketingu niż od fotografowania) nam to użytkownikom zabrał i kompakt z wizjerem stał się czymś wyjątkowym, tak jest do dziś. Zatem jeśli ktoś dziś ów wizjer oddaje nam z powrotem do użytku, to trudno się dziwić, że jest to przyjęte z zadowoleniem, a czasem wręcz aplauzem;)

---------- Post dodany o 09:02 ---------- Poprzedni post był o 09:01 ----------

Co z ta migawka? przeciez kazdy tego typu aparat jest 'bezglosny' wiec o co chodzi?

Okazuje się jednak, że... nie każdy:twisted:

PS Ja poczekam, aż do takiego małego pudełeczka wstawią full frame;) - zresztą wtedy też ktoś napisze, że nic nowatorskiego w tym nie ma, bo... film małoobrazkowy jest znany nie od wczoraj;)

Janeczek
20.11.11, 12:28
epicure,

jak szybkosc af w stosunku do mikrusow i jak ostrzenie w slabszych warunkach?

Fajna zabawka, bede mial za duzo kasiuty, to moze sobie zakupie...

pozdrawiam serdecznie
Janek

epicure
20.11.11, 14:44
Jak tam czytam ten watek to dochodze do wniosku,ze Ty chyba sprzedajesz albo koldry,albo zelazka,albo odkurzacze,albo jakies srodki do czyszczenia ,sprzatania.....:-P:mrgreen::mrgreen:
W bardzo podobny sposob opisuja oni swoje znakomite produkty.Tak potrafisz zakrecic,omotac,ze Twoje zawsze na wierzchu.:mrgreen:

O właśnie, Mirku, zapamiętaj to uczucie. To właśnie czuje człowiek, gdy rozsądny argument zaczyna do niego docierać ;)

Co z ta migawka? przeciez kazdy tego typu aparat jest 'bezglosny' wiec o co chodzi? nagle pojawila sie jakas fascynujaca niespotykana wczesniej zaleta?
Fakt nie wali jak Panas czy Olek, posluchajcie sobie A900 to dopiero nap....

No właśnie, nie wali jak... I chyba wszystko w tym temacie.

jak szybkosc af w stosunku do mikrusow i jak ostrzenie w slabszych warunkach?

Mniej więcej tak samo, jak w GF2.

epicure
20.11.11, 23:19
A tutaj przykład tego, jakie są zalety trybu PRO LOW-LIGHT:

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57368&d=1321823647

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57369&d=1321823650

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57370&d=1321823653

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57371&d=1321823655

Żeby zrobić te zdjęcia z ręki, w Panasie ustawiłem iso 2000, aby czas ekspozycji wyniósł 1/30 s. Zdjęcie wyszło trochę ciemniejsze, ale trudno. Już chyba nie muszę pisać, po której stronie jest który aparat ;)

Janeczek
20.11.11, 23:29
Mniej więcej tak samo, jak w GF2.

Az taka rakieta?? wow....
no to tym bardziej musze pomacac...

Czy aby te pro low light nie jest ograniczone w MPix i to tylko JPG?

pozdrawiam serdecznie
Janek

epicure
20.11.11, 23:34
Tak, niestety jest to tylko jpeg ograniczony do 6 mpx, ale daje radę. Do małych wydruków, HD lub do netu wystarczy taka jakość.

Sytuacja na pewno by się poprawiła, gdyby zamiast 14-tki Panasa użyć 12-tki Olka na f/2 i podpiąć ją do korpusu ze stabilizacją. Może wtedy Fuji dostałby baty.

Janeczek
21.11.11, 10:09
e tam z 6mpix, to sie i bilbordy robilo, tragedii nie ma, na Fuji S3 jechalem kope lat i nikt nie narzekal na jakosc...
Zazdroszcze zabawki, dziel sie wrazeniami na biezaco

pozdrawiam serdecznie
Janek

yendash
21.11.11, 20:26
No to swojego dzisiaj odebrałem. Mimo wieku, kupiłem oczami poświęcając ff, które w zasadzie stało się zbędne. Wrażenia opiszę i chociaż wstępne doświadczenie raczej nie rzuca na kolana jakością zdjęć to jako narzędzie do kieszeni jest jak znalazł.
Przez moment zastanawiałem się nad e-pl3, ale krótka refleksja i pamięć gf skutecznie wyleczyła mnie z wizji zbierania szkieł do m43.
pozdrawiam x10
Sławek

epicure
21.11.11, 20:53
Coś czuję, że do świąt jeszcze paru forumowiczów sobie zrobi prezent w postaci X10 i w tym wątku zrobi się tłoczno ;)

yendash
21.11.11, 21:11
Może tak, może nie. W każdym razie trzeba zrobić dobry pr, żeby przyszłościowo tanio nie oddać :P

Jd
21.11.11, 22:32
Dołączam do posiadaczy - aparacik całkiem fajny i jak napisał @yendash przeżyłem to samo co on ogladajac E-PL3 z zoomem w innym sklepie przed wizytą w Media Markt na Szwajcarskiej w Poznaniu, gdzie kupiłem X10. Aby miec aparat stale pod ręka mi on wystarczy i wielkością i jakością zdjęć jakie potrafi robić.

Co do PR tego aparatu jest mi on obojetny.

yendash
22.11.11, 16:49
Pierwsze z rawa, lekko psute, drugie jpg.
Po pierwszych zabawach, zwłaszcza po doświadczeniach z większą matrycą, widać że śmierdzi na odległość kompaktem. Po zmniejszeniu jest trochę inaczej. Będę musiał zmienić trochę domyślne ustawienia. Na mniej wyostrzające.
Epicure, masz może polską instrukcję? Jak to w naszym kraju, oczywiście nie ma dołączonej innej poza tej w języku barbarzyńców.

epicure
22.11.11, 17:02
Nie, polskiej instrukcji nie mam.

A czy wołałeś rawy?

Jd
22.11.11, 17:03
Niestety potwierdzam, że jest tylko w angielskim. Pozostałe języki są na płytce CD . Trzeba sobie niestety wydrukować samemu. Pierwszy raz mam Fuji i nie wiem jak to praktykują/owali przy innych swoich modelach. Śmierdzi kompaktem ale za to jakim kompaktem.

Pozdrawiam

Andrzej

yendash
22.11.11, 17:58
Dzięki, cenna sugestia. Zupełnie nie zajrzałem do płyty w poszukiwaniu instrukcji, chociaż jak byk na niej stoi napisane.
Jestem pod wrażeniem responsywności aparatu. Włączanie, af i inne szykany jakie pamiętam z kompaktów, tutaj działają jak w lustrze. W zasadzie gdyby wizjer zawierał jakiekolwiek informacje, niczym mój sposób pracy by się*nie różnił od lustrzankowego. Ale ewidentnie widzę, że gdyby m43 miało wizjer optyczny, chętnie bym został. Albo... poczekam na taki x kolejny z większą matrycą. Bo tego w tym sprzęcie jednak brakuje.

Jd
22.11.11, 18:16
Gdyby Fuji X100 (wiekszy brat) miał obiektyw zmiennogniskowy chociażby taki jak w X10 nie namyślałbym się ani minuty i cena nie byłaby przeszkodą.

Pozdrawiam

Andrzej

TOKIN
22.11.11, 19:11
Myślę, że Fuji doskonale wie co robi i robi to z premedytacją:) oraz zupełnie nie ma na celu ... nam zrobić dobrze:evil:

Podejrzewam, że nowe modele z tej stajni, które mają być oficjalnie zapowiedziane w styczniu też nas fotografujących, w tej kwestii nie zaskoczą, niestety:(

Jd
22.11.11, 19:25
Pomarzyć chyba można ???

TOKIN
22.11.11, 19:43
A pewnie, że wolno nam marzyć;)
Mnie się marzy w takim małym pudełeczku jasny zoom przyczepiony na stałe (żeby finansowo to był skończony produkt;)), a full frame w środku:grin:

A tak bliżej rzeczywistości - widziałam nówkę x100 na allegro za 3600, gdyby ten trend się utrzymał, to nie wiem czy jednak x100 nie "wygra" z mniejszym bratem...

Jd
22.11.11, 20:01
Gdzieś czytałem ,że są kłopoty z niektórymi egzemplarzami X100. Wycieka olej do obiektywu. Podobno po naprawie za jakis czas to powraca. Fuji myśli o przekonstruowaniu obiektywu. No i niektóre serwisy sie odpychaja. Jak znajda jakąś rysę na aparacie to odmawiaja naprawy w ramach gwarancji. Nie wiem ile w tym prawdy ale takie wiadomości sa w necie. Podobny problem miały niektóre Nikony d7000 ale tam olej zalewał matrycę.

PS u nas jeden z klubiowiczów proponował nówke za 3400 zł na giełdzie: https://forum.olympusclub.pl/threads/79997-Fujifilm-x100

epicure
22.11.11, 20:04
Gdyby Fuji X100 (wiekszy brat) miał obiektyw zmiennogniskowy chociażby taki jak w X10 nie namyślałbym się ani minuty i cena nie byłaby przeszkodą.

To by była dopiero kobyła :) Jak Sony R1.

yendash
22.11.11, 20:20
Kilka tygodni temu widziałem x100 poniżej 3k, niewiele używany. Nie wiem, czy z tendencją oleistego filtru czy nie.
Może fuji, w niedalekiej przyszłości, będzie jednak w stanie dostarczyć niewielki aparat z zoomem i większą matrycą. Cholera, przecież w czasach analogów, kompaktów z zoomem trochę było. I z wysokiej półki, cenowo-technicznej również. Generalnie liczę na to, że tylko oni to zrobią. Reszta skupia się na tak masowym rynku, że raczej szans nie będzie.
Jakie macie wrażenia z trybu advanced w x10? Dla mnie to jakieś softwarowe czary mary.

epicure
22.11.11, 20:31
Może fuji, w niedalekiej przyszłości, będzie jednak w stanie dostarczyć niewielki aparat z zoomem i większą matrycą. Cholera, przecież w czasach analogów, kompaktów z zoomem trochę było.

Pewnie dałoby się coś takiego wyprodukować, ale chyba raczej nie z zoomem f/2-2,8. Może f/4 pokrywający kołem obrazowym matrycę APS-C?

Jakie macie wrażenia z trybu advanced w x10? Dla mnie to jakieś softwarowe czary mary.

Ja jestem pod wrażeniem trybu PRO LOW-LIGHT. Panoramy też fajnie wychodzą. Ale ten tryb rozmywający tło trochę trąci kiczem.

TOKIN
22.11.11, 20:56
Trochę OT ale... wszystkie kompakty w czasach analogowych były full frame:mrgreen:, a niektóre z nich miały całkiem jasne obiektywy, może nawet z zoomem.
Jakoś nie mogę uwierzyć, że tego się nie da teraz zrobić wsadzając inny element światłoczuły do środka aparatu:roll:

epicure
22.11.11, 21:51
Moja wiedza z zakresu historii fotografii sięga najwyżej na kilka lat wstecz, więc nigdy nie słyszałem o analogowych kompaktach z jasnym zoomem ;) Może ktoś wskaże jakieś modele?

epicure
23.11.11, 00:45
A przy okazji mała prezentacja skuteczności trybu DR400%:

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57431&d=1321997991

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57432&d=1321997994

Na górze Fuji, na dole Panas. Histogram był ustawiony maksymalnie do prawej, tuż przed granicą przepałów i względem tych ustawień ekspozycja została podniesiona o 1 EV. Na pierwszy rzut oka wygląda to super, ale to tylko pozory. Panas miał ustawione iso 100, a Fuji iso 400, bo w trybie DR400 przy pełnej rozdzielczości zdjęć lub w rawach nie da się ustawić niższej czułości - można dopiero po zmniejszeniu rozdzielczości do 6 mpx. A skoro iso 400, to szumy są jak na iso 400.

I tutaj czuć smrodek małego programowego oszustwa... W rzeczywistości ta pojemność w światłach nie jest efektem zastosowania matrycy wyprodukowanej w jakiejś przełomowej, tajemniczej technologii EXR, którą Fuji reklamuje jako ósmy cud świata. To zwyczajne niedoświetlenie zdjęcia na iso 100 o 2 działki, a następnie programowe rozjaśnienie go o 2 działki (czyli uzyskanie iso 400 software'owo) i wyciągnięcie informacji ze świateł, które dzięki niedoświetleniu nie zostały utracone. To stara sztuczka, często stosowana przy obróbce zdjęć, ale też implementowana w aparatach (np. auto gradacja w Olympusach), chociaż w takim dużym zakresie, o czym za chwilę... Generalnie jest to skuteczne, dopóki jesteśmy w stanie znieść podwyższony poziom szumów w cieniach i o ile matryca nie sieje bandingiem. Pod tym względem w X10 jest akurat ok, na szczęście.

Jednak oszustwo wcale nie jest tak oczywiste. Tryb ten ma kilka stopni o trochę pokręconych nazwach: Auto (wiadomo, wybiera sam), DR100% (czyli tak jakby wyłączony, 100% bez żadnej ściemy, wszystkie czułości są dostępne), 200% (1 EV więcej w światłach, dostępne są czułości od iso 200 w górę), 400% (2 EV więcej w światłach, od iso 400) itd. Jednak po przestawieniu formatu zdjęć na jpeg i zmniejszeniu rozdzielczości do 6 mpx nagle niezależnie od trybu DR dostępne jest też iso 100 i 200. Co więcej, jeśli wciśniemy przycisk RAW, mamy możliwość wykonania 6-megapikselowego rawa i iso 100 i 200 są w dalszym ciągu dostępne. Problem jest tego rodzaju, że trzeba ten przycisk wciskać przed każdym zdjęciem, bo dezaktywuje się on po każdym zwolnieniu migawki. Oczywiście w menu można na stałe ustawić rawy, ale wtedy nie są one 6-cio, tylko 12-megapikselowe i znowu iso ograniczone jest do przypisanego trybu DR! Nie kumam tego... To ma coś wspólnego z układem filtrów bayera na matrycy i pixel binningiem, gdzie dwa sąsiadujące piksele pracują jak jeden o większej powierzchni, przez co rejestrują więcej światła, ale zdjęcie ma dwa razy mniej pikseli. Czyli EXR nie jest do końca ściemą - od strony sprzętowej wykorzystuje taki a nie inny układ filtrów na matrycy, a od strony programowej robi pozostałe sztuczki. Tylko czemu za każdym razem trzeba wciskać przycisk, żeby mieć rawy działające w tym trybie?

Idę przeprosić się z instrukcją obsługi.

epicure
23.11.11, 12:35
Coś się nie chcą załączniki pokazać. Jeszcze raz:

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57444&d=1322044435

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57443&d=1322044435

5744357444

yendash
23.11.11, 22:05
Moja wiedza z zakresu historii fotografii sięga najwyżej na kilka lat wstecz, więc nigdy nie słyszałem o analogowych kompaktach z jasnym zoomem ;) Może ktoś wskaże jakieś modele?

Skoro w takich kompaktach ff były zoomy 3,5-5,6(6,3) to dla m43 są jakieś przeszkody do, w miarę jasnego zooma? No ale jak się robi szkła, gdzie sama soczewka wygląda jak pokrywka słoika przy obudowie jak wiadro, to mamy to co mamy. Pewnie za jakiś czas wrócą do wypracowanych rozwiązań z mega akcjami marketingowymi o przełomowych pomysłach.

epicure
24.11.11, 01:55
Skoro w takich kompaktach ff były zoomy 3,5-5,6(6,3) to dla m43 są jakieś przeszkody do, w miarę jasnego zooma?

Kompakt ma taką zaletę, że konstrukcja obiektywu może być wpuszczona w korpus aparatu i tylko wysuwać się z niego w czasie fotografowania. W bezlusterkowcach między bagnetem a matrycą jest pusta przestrzeń, której nikt nie gospodaruje. Może to jest właśnie tą przeszkodą w ograniczaniu rozmiarów obiektywów, chociaż i tak o połowę mniejszą, niż w lustrzankach.

Rafał Czarny
24.11.11, 08:29
Macałem aparacik w MM. Przez chwilę (przed macaniem) pomyślałem, że może go sobie kupię, bo mój Lx3 choć dobry jest, to ergonomię ma tragiczną. Fudżik jest fajny, ale IMHO nie wart tej ceny. Porządny kompakt i nic więcej. Żadne cudo. Mnie brakuje uchylnego ekraniku i elektronicznego wizjera. Ta lupka to IMHO nieporozumienie. Co z tego, że mogę przez nią patrzeć jeśli nie ma tam żadnych parametrów. I tak muszę oderwać aparat od oka i ustawiać parametry patrząc na monitorku. Argument o możliwości fotografowania dzięki temu wzierniczkowi w pełnym słońcu mnie nie przekonuje. Nie fotografuję w pełnym słońcu, zwłaszcza kompaktem. Guzikologia w tym fudżiku to duży plus. Choć patent z dwoma kółkami pod kciuk mnie nie przekonuje. Wolałbym tak jak w lustrzankach - jedno pod kciuk, drugie pod paluch wskazujący.

I ładniutki jest, choć to ma trzeciorzędne znaczenie.

Ogólnie fajny aparacik, ale dla mnie wart najwyżej 1700 PLN. Przełomu żadnego tu nie widzę. Aparat byłby idealny na ulicę gdyby miał uchylny monitorek. A niestety nie ma.

epicure
24.11.11, 09:30
Ta lupka to IMHO nieporozumienie. Co z tego, że mogę przez nią patrzeć jeśli nie ma tam żadnych parametrów. I tak muszę oderwać aparat od oka i ustawiać parametry patrząc na monitorku. Argument o możliwości fotografowania dzięki temu wzierniczkowi w pełnym słońcu mnie nie przekonuje.

Co do tego pełna zgoda.

Przełomu żadnego tu nie widzę.

Bo przełomu tu nie ma (chociaż wygląda na to, że jakość obrazu uległa poprawie). Wszystko, co ma ten Fuji, było już stosowane. Tylko nie wszystko na raz w jednym kompakcie.

Jd
24.11.11, 10:44
No i nie będzie stale doił portfela jak bezlusterkowce:)

TOKIN
24.11.11, 11:15
No i nie będzie stale doił portfela jak bezlusterkowce:)

To jest jedna z jego większych zalet:)

jacula
24.11.11, 22:12
Też uważam, że aparat świetny, ale na razie za drogi. Choć cena zaczyna lecieć w dół:) Wadą Fuji x10 jak i x100 jest soft do obróbki rawów (Silkypix), który nie umożliwia symulowania ustawień aparatu - np. zmiany trybu Provia/Velvia/Astia na etapie obróbki rawa. Uzyskanie kolorystyki tych filmów w Lightroomie pewnie będzie dosyć trudne. Oly, Canon czy Nikon, mimo że programy dołączone do obróbki rawów dodają raczej marne, to umożliwiają one symulację ustawień aparatu i wypluwają jpgi o takiej samej kolorystyce jak puszka, co jest bardzo dużym atutem - jak dla mnie. Kiedyś Fuji oferowało do s5 pro Hyper Utility, który też oferował symulację filmów - szkoda, że od tego odeszli.

tymczasowy_
25.11.11, 11:08
No i nie będzie stale doił portfela jak bezlusterkowce:)Dzięki przyspawanemu obiektywowi, który jest odpowiednikiem kita w bezlustrowcu :wink:

PS
Klej Patex Super Fix - 5zł - skuteczną blokadą kosztów w bezlustrowcu.

Jd
25.11.11, 11:29
Dzięki przyspawanemu obiektywowi, który jest odpowiednikiem kita w bezlustrowcu :wink:

PS
Klej Patex Super Fix - 5zł - skuteczną blokadą kosztów w bezlustrowcu.

Może wskażesz którego - bo napewno nie tanich 14-42 i 14-45 ale ciemnych jak noc. Nawet nowe szkło Panasa 14-42 PZ X (drogie i na razie nie do kupienia w Polsce ) tez ma światło jak poprzednicy.

tymczasowy_
25.11.11, 13:21
Może wskażesz którego - bo napewno nie tanich 14-42 i 14-45 ale ciemnych jak noc. Nawet nowe szkło Panasa 14-42 PZ X (drogie i na razie nie do kupienia w Polsce ) tez ma światło jak poprzednicy.A po co jaśniejszy?

PS
Apropos, PL1 +14-42X, fajny zestaw. Gabaryt X10, cena X10, jakość zdjęć nie gorsza, a lepsza będzie jak jakiegoś pleśniaka podepnę np. do portretu.

---------- Post dodany o 12:21 ---------- Poprzedni post był o 11:24 ----------

Ogłaszam quiz.
Wskaż 10 szczegółów, którymi różnią się obrazki :wink:
http://www.ephotozine.com/article/canon-powershot-s100-vs-fujifilm-finepix-x10-comparison-review-17866

PS
Nagroda:
Kubeł zimnej wody na rozpalone głowy ... wiadomo czyje :wink:

PPS
Porównania można rozwinąć o LX5, XZ-1 ... itp. Nagroda będzie ta sama.

epicure
25.11.11, 13:22
Apropos, PL1 +14-42X, fajny zestaw. Gabaryt X10, cena X10, jakość zdjęć nie gorsza, a lepsza będzie jak jakiegoś pleśniaka podepnę np. do portretu.

Trochę taki plasticzak z przedpotopowym AFem z tego wyjdzie, z mizernymi możliwościami wykonywania zdjęć nocnych z ręki, panoram, bez trybu makro, bez potrzebnych przycisków i przełączników. A wszystko po to, żeby na siłę udowodnić, że można "tanio" skompletować zestaw µ4/3 z zoomem, który tylko zbliży się rozmiarami do X10, a w pozostałych aspektach będzie co najwyżej porównywalny lub gorszy. I to pod warunkiem, że uda się kupić tego 14-42X, nie kombinując z żadnymi eBajami i wysyłką z zagranicy. Bo podejrzewam, że tak normalnie pójść do sklepu i kupić, to się chyba nie uda... A "pleśniaków" to można sobie i cały wór kupić, tylko po co, jeśli uniwersalny aparat z dobrym zoomem kupuje się właśnie po to, żeby tego wora ze sobą nie nosić. Mi szkieł nie brakuje, więcej póki co nie potrzebuję.

tymczasowy_
25.11.11, 13:28
Trochę taki plasticzak z przedpotopowym AFem z tego wyjdzie, z mizernymi możliwościami wykonywania zdjęć nocnych z ręki, panoram, bez trybu makro, bez potrzebnych przycisków i przełączników. A wszystko po to, żeby na siłę udowodnić, że można "tanio" skompletować zestaw µ4/3 z zoomem, który tylko zbliży się rozmiarami do X10, a w pozostałych aspektach będzie co najwyżej porównywalny lub gorszy. I to pod warunkiem, że uda się kupić tego 14-42X, nie kombinując z żadnymi eBajami i wysyłką z zagranicy. Bo podejrzewam, że tak normalnie pójść do sklepu i kupić, to się chyba nie uda... A "pleśniaków" to można sobie i cały wór kupić, tylko po co, jeśli uniwersalny aparat z dobrym zoomem kupuje się właśnie po to, żeby tego wora ze sobą nie nosić. Mi szkieł nie brakuje, więcej póki co nie potrzebuję.Pooglądaj sobie lepiej ...
http://www.ephotozine.com/article/canon-powershot-s100-vs-fujifilm-finepix-x10-comparison-review-17866

PS
Ja rozumiem, że jest potrzeba uzasadnienia spożytkowania 2500zł na jakiś tak sprzęcior, ale są w końcu granice absurdu :wink:
Złóż CV do działu marketingu Fuji (koniecznie z linkiem do wszystkich for, na których wypisujesz podobne rzeczy).

epicure
25.11.11, 13:33
Pooglądaj sobie lepiej ...

Pooglądam sobie w domu, na monitorze, na którym cokolwiek widać.

Ja rozumiem, że jest potrzeba uzasadnienia spożytkowania 2500zł na jakiś tak sprzęcior, ale są w końcu granice absurdu :wink:
Złóż CV do działu marketingu Fuji (koniecznie z linkiem do wszystkich for, na których wypisujesz podobne rzeczy).

Merytoryka nie jest Twoją dobrą stroną. Odezwij się, jak będziesz chciał pogadać o aparacie. A o mnie poplotkuj sobie z kolegami poza forum, ok?

TOKIN
25.11.11, 14:59
A po co jaśniejszy?

Po to aby w pewnych sytuacjach można było coś pstryknąć z krótkim czasem.
Wiele osób marudzi, że jasny obiektyw przy małej matrycy ma niewielki sens, bo...GO i tak jest duża - ludzie opamiętajcie się trochę! Jasny obiektyw nie został stworzony (historycznie) po to, aby rozmywać tło, został stworzony po to, aby można było fotografować z krótkimi czasami nawet gdy światła jest mniej niż... dużo. Rozmycie tła jest niejako ...funkcją dodatkową jasnych szkiełek.
W czasach jak projektowano różne jasne szkiełka do analogów nikomu się nie śniły dzisiejsze czułości - z tego powodu dziś mamy "lepiej", jednak i wymagania użytkowników wzrosły - apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Nie mam żadnego z porównywanych kompaktów, ale próby dowodzenia, że ciemny obiektyw (f5,9) jest tak samo dobry i funkcjonalnie użyteczny jak ten jasny [f2,8] są "odrobinę" naciągane.

tymczasowy_
25.11.11, 15:32
Po to aby w pewnych sytuacjach można było coś pstryknąć z krótkim czasem.
Wiele osób marudzi, że jasny obiektyw przy małej matrycy ma niewielki sens, bo...GO i tak jest duża - ludzie opamiętajcie się trochę! Jasny obiektyw nie został stworzony (historycznie) po to, aby rozmywać tło, został stworzony po to, aby można było fotografować z krótkimi czasami nawet gdy światła jest mniej niż... dużo. Rozmycie tła jest niejako ...funkcją dodatkową jasnych szkiełek.
W czasach jak projektowano różne jasne szkiełka do analogów nikomu się nie śniły dzisiejsze czułości - z tego powodu dziś mamy "lepiej", jednak i wymagania użytkowników wzrosły - apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Nie mam żadnego z porównywanych kompaktów, ale próby dowodzenia, że ciemny obiektyw (f5,9) jest tak samo dobry i funkcjonalnie użyteczny jak ten jasny [f2,8] są "odrobinę" naciągane.W swoim wywodzie pominąłeś jeden parametr: ISO się on nazywa.

yendash
25.11.11, 15:51

PS
Ty masz jakiś osobisty stosunek do cudzych pieniędzy? W skarbowce pracujesz?

TOKIN
25.11.11, 15:54
W swoim wywodzie pominąłeś jeden parametr: ISO się on nazywa.

Naprawdę? Nie może być..!

Nie pominęłam - pisałam o czułościach:)
Aparat X i aparat Y dają dobry obrazek do czułości np 800 - jeden z nich ma obiektyw dużo jaśniejszy od drugiego - który z nich daje szanse na lepszy obrazek, z krótszym czasem w takich samych warunkach?

"Stabilizację" celowo pomijam - to tak zapobiegawczo, żebyś znów nie przywalił;)

Janeczek
25.11.11, 21:24
Przypomina mnie sie pewne powiedzenie, pewnego lekarza acz dobrego fotografa:

Po co Ci iso miliard jak swiatla nie ma?
Z gowna bicza nie ukrecisz.

pozdrawiam serdecznie
Janek

epicure
25.11.11, 22:25

Rozumiem, że mam tam znaleźć coś, co podważy moją opinię na temat X10. Przykro mi jednak, ale niczego takiego nie znalazłem. Jestem za to wstrząśnięty niekompetencją autora tego testu, porównującego iso400 do iso100?

Jd
25.11.11, 23:19
Przeczytałem ten artykuł kilka razy i stwierdzam ,że jest nierzetelny , tendencyjny i nic nie udowadnia. Chciano cos napisać o X10 i nie wiedziano co wybrac do porównania. Więc wybrano Canona PS S100. W Canonie uwypuklono ,że ma 5 x zoom, 3 calowy wyświetlacz , ISO od 80 , GPS no i najwazniejsze ,że jest mniejszy i lżejszy. Ale to ,że na 120 mm jest dwukrotnie ciemniejszy od X10 to nieważne. Jednak na końcu jakością i tak zwyciężył x10. W końcowej konkluzji musiano dodać łyżke dziegciu ,że aparat jest tylko dla bogatych.

apz
25.11.11, 23:37
Przeczytałem ten artykuł kilka razy i stwierdzam ,że jest nierzetelny , tendencyjny i nic nie udowadnia. Chciano cos napisać o X10 i nie wiedziano co wybrac do porównania. Więc wybrano Canona PS S100. W Canonie uwypuklono ,że ma 5 x zoom, 3 calowy wyświetlacz , ISO od 80 , GPS no i najwazniejsze ,że jest mniejszy i lżejszy. Ale to ,że na 120 mm jest dwukrotnie ciemniejszy od X10 to nieważne. Jednak na końcu jakością i tak zwyciężył x10. W końcowej konkluzji musiano dodać łyżke dziegciu ,że aparat jest tylko dla bogatych.

U mnie w Galicji funkcjonuje w obiegu powiedzenie - "każda potwora znajdzie swego amatora".
Nie ma się czym przejmować, w takich testach to i tak dziwne, że jakiś Fuji zwyciężył.

Pozdrawiam AP.

PiterM
26.11.11, 12:12
Czytam co sie da o tym X10 i kurcze, no on jest rewelacyjny, ale ma jednak jedna wade jak na kompakt... kieszonkowy to on nie jest. Na ramie w klasie "gabarytowo-wagowo lekkiej" mam G3. Jakbym dzis kupowal kompakt to szukalbym czegos co wcisne do kieszeni, wiec bylby to pewnie XZ-1. Ale chwilowo nie mam potrzeby, a jak juz musze zabrac kompakt w kieszen to biore od zony P300 i godze sie na kompromisy z tego wynikajace...

X10 oczywis ie mi sie podoba, ale jeszcze nie czuje potrzeby wydania 2.5KPLN na niego. A zona tez chyba pod choinke mi nie kupi ;)

yendash
26.11.11, 12:29
Widzisz, dla mnie to on jest za mały. Chciałbym aparatu o takiej ergonomii, z takimi funkcjami i tylko wizjerem z informacją i matrycą apsc, przynajmniej. Nie chcę lustra a do kieszeni to wchodzi telefon.

apz
26.11.11, 14:36
Widzisz, dla mnie to on jest za mały. Chciałbym aparatu o takiej ergonomii, z takimi funkcjami i tylko wizjerem z informacją i matrycą apsc, przynajmniej. Nie chcę lustra a do kieszeni to wchodzi telefon.

No to musisz liczyć chyba tylko na Leicę... no może na NEX-a 7-go.
Pozdrawiam AP.

epicure
26.11.11, 15:06
NEX-7 tym bardziej nie zmieści się w kieszeni. Jeśli szukasz aparatu, który wciśnie się do kieszeni w spodniach czy koszuli, to X10 odpada. Można go bez problemu nosić w kieszeni kurtki, jednak moim zdaniem najlepiej kupić sobie jakieś małe atui przyczepiane do paska spodni.

Mirek54
26.11.11, 15:13
NEX-7 tym bardziej nie zmieści się w kieszeni. Jeśli szukasz aparatu, który wciśnie się do kieszeni w spodniach czy koszuli, to X10 odpada. Można go bez problemu nosić w kieszeni kurtki, jednak moim zdaniem najlepiej kupić sobie jakieś małe atui przyczepiane do paska spodni.

Albo w kosmetyczce chowac.W kieszeni to raczej kawalek sznurka,zgiety gwozdz,trzy kamienie i guma nie wyzuta do konca

yendash
26.11.11, 19:50
Akurat w naszym klimacie, gdzie przez większość roku mam na grzbiecie jakąś kurtkę, to x10 spokojnie może sobie dyndać na szyi pod kurtką. Podoba mi się coraz bardziej ten aparat. Jak się ogarnę z pracą, powłóczę się po mieście w poszukiwaniu czegoś ciekawszego od kotów i gałęzi.

Rafał Czarny
27.11.11, 01:54
Gdyby miał odchylany monitorek to kto wie czy bym się nie skusił. Podoba mi się to maleństwo.

Jd
27.11.11, 11:03
A ja się skusiłem mimo braku odchylanego ekraniku i nie żałuję:)

TOKIN
27.11.11, 15:46
Pokażcie jakieś prawdziwe zdjęcia z tego aparatu - nie testy i DRy, normalny niedzielny spacer, albo obiad, albo street, albo...cokolwiek byle nie testy:)

mynameisnobody
27.11.11, 15:58
...zdjęcia?
A KTO TU KURRRNA POCZEBUJE JAKEŚ GUPIE ZDJENCIA!?

to wątek sprzętowy -tu się mówi o poważnych sprawach.
W wątku o E-5 też na próżno szukać fotek z tego aparatu ale zato można się wiele nauczyć o marketingu, zarządzaniu korporacyjnym, cyklu życia produktu, podziale i dyzertyfikacji rynku i przewadze matryc producenta nieopłacalnych telewizorów nad g... całej reszty.
Nie rób offtopa z jakimiś zdjęciami ja Cię proszę.

epicure
27.11.11, 16:22
Nie no, chwila moment. Zdjęcia przecież już były. Zbieram wszystko do kupy i dodaję jeszcze kilka nowych:

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57324&d=1321729460

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57328&d=1321729472

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57329&d=1321729476

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57246&d=1321560761

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57244&d=1321560752

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57247&d=1321560764

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57248&d=1321560769

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57249&d=1321560772

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57250&d=1321560776

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57251&d=1321560779

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57252&d=1321560782

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57253&d=1321560790

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57254&d=1321560794

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57255&d=1321560798

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57256&d=1321560801

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57257&d=1321560805

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=57258&d=1321560809

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/1561385.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1322404555&Signature=z2novwpEJErh9mMs0leNpwpbhKk%3d)

źródło (http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/1561412.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1322404555&Signature=%2bgOpKhlgCRRcJcwVlid%2b7JyCStM%3d)

źródło (http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/1561413.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1322404555&Signature=J%2fuzxPfB5%2bQHBic4uedTjtexJEk%3d)

źródło (http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/1561414.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1322404555&Signature=%2blfXDAOCxEqlgJIx68vci3BQfS0%3d)

Już? Może być? ;)

TOKIN
27.11.11, 16:46
No właśnie chodzi o...coś nowego:) Nie jesteś wszakże jedynym użytkownikiem tego aparatu:)
A... gdyby tak jeszcze więcej kadrów ... za dnia:), bo ja na przykład... w nocy nie fotografuję...:cool:
Wiem, że zdjęcia są demode;) ale może będzie mi wybaczone?;)

mynameisnobody
27.11.11, 16:50
Chetnie kadry wieczorno-ranne (ale nie smiertelnie) pod swiatlo bym ogladnal- rowniez nie fotografuje noca.
Dzieki za zdjecia.-takie jak pierwsze to rozumiem!

Mirek54
27.11.11, 16:50
Już? Może być? ;)

Moze,moze.Tylko balans na nocnych popraw.

epicure
27.11.11, 17:21
Mam trochę dziennych, ale same nudy. Postaram się zrobić coś lepszego, chociaż przy moim trybie życia widok dnia przez najbliższy kwartał będzie raczej rzadkością ;)

Moze,moze.Tylko balans na nocnych popraw.

Hmm... Moim zdaniem balans bieli jest idealny. Przy tak mieszanym świetle nie mogło wyjść lepiej. A to są wszystko jpegi prosto z puszki, do tego AWB. Niektóre z tych kadrów z ciekawości robiłem też Kamuniem i on ani na jednym zdjęciu nie dobrał właściwego balansu bieli - albo żółć i pomarańcz, albo zieleń i błękit.

Inkognito
27.11.11, 17:35
Ja z kolei zwróciłem uwagę (z niepokojem) na pewien naświetlony problem na dpreview:

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1012&thread=39932534&page=1

Ktoś z szczęśliwych posiadaczy zetknął się może z tym problemem? IMO nie wygląda to zbyt ciekawie.

Przyznam szczerze, że bardzo spodobał mi się x10 - i gdyby nie jego cena pewnie już byłby ze mną ;)

mynameisnobody
27.11.11, 18:03
Musisz koniecznie zepsuc zabawe ?
Nowy aparat -pachnie fabryka a ty tu z takim czyms!?
Udajemy ze poprzedniego postu nie bylo.

voovoo2
27.11.11, 18:15
Moze powinni mu dac jako logo biała kropkę :-)

tymczasowy_
27.11.11, 18:42
I po co tyle krzyku. E-5 ma morę, X10 ma białe ciapki. Raz widać, raz nie, ale design za to super, pewnie kilka nagród się posypie jak dla X100. Kto by się przejmował fotkami.

mynameisnobody
27.11.11, 18:56
Ale iso 1600 ma spoko i fajny wylacznik na obiektywie i swietnie WYGLADAJACY wizjer- i tego sie trzymajmy
Te biale dziory sa tylko na ostrych swiatlach - przypomina mi sie historia D70 i jego "polelektronicznej" migawki.

epicure
27.11.11, 19:09
Ja z kolei zwróciłem uwagę (z niepokojem) na pewien naświetlony problem na dpreview:

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1012&thread=39932534&page=1

Ktoś z szczęśliwych posiadaczy zetknął się może z tym problemem? IMO nie wygląda to zbyt ciekawie.

Ja się z nim zetknąłem, chociaż nie dostrzegałem go w ogóle, dopóki nie natrafiłem na to na forach :) Problem dotyczy jedynie obrazków o rozdzielczości 12 mpx na iso niższym niż 400. Przy 6 mpx nie występuje w ogóle, niezależnie od czułości. A nie dostrzegałem tego, bo sprzętowe DR dostępne jest tylko przy 6 mpx i zalety korzystania z niego są na tyle duże, że od razu darowałem sobie robienie zdjęć w pełnej rozdzielczości. Problem więc mnie omijał szerokim łukiem.

Wygląda na to, że X10 to aparat 6-megapikselowy z wyjątkowo dobrym DR i pracą na wysokich czułościach i z możliwością przełączenia się w razie potrzeby na "zwykłe" 12 mpx, ale nie przy wszystkich ustawieniach działa to perfekcyjnie. Te białe plamki w miejscach punktowych przepałów mogą być zwykłym błędem oprogramowania, który zostanie poprawiony. Obawiam się jednak, że może to być efekt uboczny całej tej technologii EXR i nie da się go wyeliminować - w końcu gdzieś musi być jakiś haczyk, no nie?

---------- Post dodany o 18:09 ---------- Poprzedni post był o 18:03 ----------

Te biale dziory sa tylko na ostrych swiatlach - przypomina mi sie historia D70 i jego "polelektronicznej" migawki.

Tak, to może mieć coś wspólnego z elektroniczną migawką. X10 wcześniej "odcina" sygnał z pikseli, do których dociera większa ilość światła, podczas gdy pozostałe piksele naświetlają się dłużej. Musi do tego wykorzystywać migawkę elektroniczną, inaczej się nie da. I działa to dobrze, dopóki ta opcja jest włączona. Jeśli się ją wyłączy, coś się zaczyna knocić.

mynameisnobody
27.11.11, 19:15
No tak.
Szkoda ze matryca ma tylko 6 megapixli- nici z wykadrowywania, a i za wielkich odbitek w dobrej jakosci sie z tego spodziewac nie powinno. No ok - X w nazwie wiec wiadomo ze bumaszyna...

Nabijam sie.
To co dzisiaj sie wypuszcza na rynek to polbuble -klient malowymagajacy panie -moze nie zauwazy przez rok testow a potem kupi nowy model.

epicure
27.11.11, 20:01
Szkoda ze matryca ma tylko 6 megapixli- nici z wykadrowywania, a i za wielkich odbitek w dobrej jakosci sie z tego spodziewac nie powinno.

Boli mnie to jak cholera. Będzie trzeba w końcu robić zdjęcia z otwartymi oczami, żeby potem nie trzeba było wykadrowywać.

tymczasowy_
27.11.11, 20:12
Wygląda na to, że X10 to aparat 6-megapikselowy z wyjątkowo dobrym DRCzyli nic nowego u Fuji od kilku lat, widać stagnacja dotknęła już kilku producentów matryc.

Te biale dziorymają szansę stać się kultowymi dziorami. Ot taki charakterystyczny defekcik.

---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post był o 19:10 ----------

Boli mnie to jak cholera. Będzie trzeba w końcu robić zdjęcia z otwartymi oczami, żeby potem nie trzeba było wykadrowywać.A tu jak na złość ten niedopracowany wizjer ...

epicure
27.11.11, 20:14
Fajne porównanie DR między X10 (na górze) i LX5 (na dole):

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1012&message=39940408

A tu jak na złość ten niedopracowany wizjer ...

Żaden problem. Dla mnie i tak ten wizjer jest bezużyteczny.

mynameisnobody
27.11.11, 20:43
dziOry w całym :roll:

O kadrowaniu napisalem w kontekscie Twoich niegdysiejszych wpisow o zaletach wysokorozdzielczych matryc. Ten aparacik doda niewatpliwie skilla wielu fotografom.
Chetnie porownalbym obraz z przedpotopowymi panasonic LC-1 ,Minolta A1 czy olympusem c8080

tymczasowy_
27.11.11, 21:56
Fajne porównanie DR między X10 (na górze) i LX5 (na dole):

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1012&message=39940408
Powyższy przykład można interpretować na dwa sposoby:
1. Zarówno LX5 jak i X10 mają DR wystarczający do zastosowań w fotografii.
2. Zarówno LX5 jak i X10 mają DR nie wystarczający do pewnych zastosowań w fotografii.

PS
Dalej mój pogląd jest niezmienny, dalej w X10 nie widzę nic szczególnego, co usprawiedliwiałoby taką różnicę w cenie w stosunku do tego co jest już na rynku.

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post był o 20:54 ----------

Chetnie porownalbym obraz z przedpotopowymi panasonic LC-1 ,Minolta A1 czy olympusem c8080Może lepiej nie, bo okaże się, że regres w matrycach jest od dłuższego czasu niż nam się wydaje :wink:

epicure
27.11.11, 23:01
O kadrowaniu napisalem w kontekscie Twoich niegdysiejszych wpisow o zaletach wysokorozdzielczych matryc.

Nie przypominam sobie, abym pisał, że możliwość kadrowania jest zaletą wysokorozdzielczych matryc (uważam, że tak jest faktycznie, ale nie czuje potrzeby powtarzania rzeczy oczywistych). Jeśli już cokolwiek pisałem o zaletach dużych rozdzielczości, to tylko w kontekście korekcji perspektywy, o czym wielu zapomina, oraz w przypadku wydruków w rozmiarze powyżej 20x30 cm.

Powyższy przykład można interpretować na dwa sposoby:
1. Zarówno LX5 jak i X10 mają DR wystarczający do zastosowań w fotografii.
2. Zarówno LX5 jak i X10 mają DR nie wystarczający do pewnych zastosowań w fotografii.

Jest jeszcze trzecia możliwość interpretacji, która sama ciśnie się na myśl, jeśli tylko nie jest się na bakier z elementarną logiką:
- X10 ma większy DR, niż LX5, co w żadnym wypadku nie czyni go gorszym, a w niektórych zastosowaniach nawet lepszym.

Dalej mój pogląd jest niezmienny, dalej w X10 nie widzę nic szczególnego, co usprawiedliwiałoby taką różnicę w cenie w stosunku do tego co jest już na rynku.

Mi to zupełnie nie przeszkadza. Ale chyba pomóc Ci chyba nie będę umiał, wybacz.

Rafał Czarny
28.11.11, 00:21
Widzę, że muszę doprecyzować moją poprzednią wypowiedź - kupiłbym go, gdyby miał uchylny ekranik oraz nie miał białych kropek. ;-)

TOKIN
28.11.11, 00:37
Zawsze musi być COŚ:evil::evil:

tymczasowy_
29.11.11, 14:55
Zawsze musi być COŚ:evil::evil:W kosmosie są czarne dziury, a Fuji ma białe :wink: Za bardzo kombinują z tymi fotodetektorami i im fotony uciekają ... może to te co mają prędkość większą od C.

yendash
29.11.11, 17:25
dziOry w całym :roll:

O kadrowaniu napisalem w kontekscie Twoich niegdysiejszych wpisow o zaletach wysokorozdzielczych matryc. Ten aparacik doda niewatpliwie skilla wielu fotografom.
Chetnie porownalbym obraz z przedpotopowymi panasonic LC-1 ,Minolta A1 czy olympusem c8080
No prawie że, ale kilka dni temu przejrzałem zdjęcia z c5060. Też miało wizjer i całkiem zgrabnym aparatem był, potem zrobiło się tylko gorzej. Przy dobrym świetle jakość zdjęć była zaskakująco dobra. Jasne, było mniej mega i tak sobie tylko myślę, czy nie powinno tak pozostać. Generalnie, wszystko już było: obudowy retro, jasne szkła i wizjery. A my ciągle czekamy na cud z matrycą.

Darekw1967
29.11.11, 20:55
No prawie że, ale kilka dni temu przejrzałem zdjęcia z c5060. Też miało wizjer i całkiem zgrabnym aparatem był, potem zrobiło się tylko gorzej. Przy dobrym świetle jakość zdjęć była zaskakująco dobra. Jasne, było mniej mega i tak sobie tylko myślę, czy nie powinno tak pozostać. Generalnie, wszystko już było: obudowy retro, jasne szkła i wizjery. A my ciągle czekamy na cud z matrycą.

Witam !

Niby jest rewolucyjny material

http://tech.wp.pl/kat,1009787,title,Czarny-krzem-rewolucja-w-matrycach-swiatloczulych,wid,10828576,wiadomosc.html?ticaid= 1d784

I co z tego mamy ? Ciagle serwowanie starej technologii i czarowanie klienta mniejszymi szumami cietymi programowo ;)

Pozdrawiam

adambieg
29.11.11, 21:06
To będzie inny problem, czas migawki 1/100 000 będzie potrzebny :wink:

henry1
29.11.11, 21:09
To będzie inny problem, czas migawki 1/100 000 będzie potrzebny :wink:

E tam obiektywy będą ciemniejsze ( szare soczewki ) i przy okazji tańsze. :-D

adambieg
29.11.11, 21:15
I na forach o fotografii pojawią się wpisy:
chodziłem dziś w nocy po lesie i i fotografowałem śpiące ptaki lufą 600mm i nie jestem zadowolony. Mam szumy już na czułości ISO 40 000. Jakie body kupić by było lepiej? :mrgreen:

TOKIN
29.11.11, 21:39
A ja dziś chciałam X10 w rękach potrzymać, niestety Pan w MM powiedział, że nie mają, bo ludzie się tym nie interesują:???:
No... jak się mają interesować, skoro tego w gablocie nie ma.....:evil:
Finalnie z macania - nici!

nightelf
29.11.11, 21:42
Nawet jakby było, to by pewnie nie mieli baterii do niego :wink:

Jd
29.11.11, 21:47
Nawet jakby było, to by pewnie nie mieli baterii do niego :wink:

Jak ja brałem to mieli i baterie i mogłem sobie popstrykać na pamięc wewnętrzną. A jak kupowałem to kazałem sobie podac nowy nie ten do macania.

A ja dziś chciałam X10 w rękach potrzymać, niestety Pan w MM powiedział, że nie mają, bo ludzie się tym nie interesują:???:
No... jak się mają interesować, skoro tego w gablocie nie ma.....:evil:
Finalnie z macania - nici!

Gdzie ty było ? Czy mieli i juz nie mają czy wogóle nie mieli ?

TOKIN
29.11.11, 22:00
W ogóle nie mieli (bo ludzie się nie interesują;)...).
Bielsko-Biała.

Z oddechem sprzedawcy na ramieniu - pstryknęłam kilka razy XZ1 oraz EPL3 - Pan mnie mocno pilnował, bo aparatki wyciągnięte z gabloty, te wystawione do macania na stałe - faktycznie tylko do macania się nadają, baterii nie ma w żadnym:(

epicure
29.11.11, 23:52
Przede wszystkim dosyć mała ilość tych aparatów trafiła na nasz rynek. Z tego, co się dowiedziałem, to w pierwszym rzucie towar trafił tylko do największych sieciowych sklepów w największych miastach. W jednym z dwóch MM w Poznaniu mieli 3 sztuki, w drugim pewnie też podobną ilość. Z czego z jednego sklepu ja już pierwszego dnia kupiłem sztukę, a Jasand chyba na drugi dzień też kupił sztukę w drugim MM :) Ciekaw jestem, czy coś im jeszcze zostało po dwóch tygodniach.

A inna sprawa, że sprzedawcy z MM sami nie wiedzą, co mają na sklepie. Kiedy ja poszedłem po X10, byli zaskoczeni, że ten aparat w ogóle już jest w sprzedaży (rano pisałem do nich maila i odpowiedzieli, że mają...). Okazało się, że nawet był wystawiony na półce w ich własnym sklepie, a oni od rana go nie zauważyli (byłem w sklepie dopiero późnym popołudniem). Potem się zrobił bałagan, bo aparat na półce był, ale w szafkach nie było pozostałych sztuk, więc jeden ze sprzedawców w pocie czoła ruszył do magazynu i dopiero po dłuższym czasie udało mu się znaleźć.

Zatem jeśli sprzedawca z MM mówi, że nie mają aparatu, bo nie ma na niego popytu, to:

a) albo Bielsko-Biała nie załapała się na pierwsze dostawy;
b) albo nie wie, że już mają ten aparat na magazynie;
c) albo nawet się nie zorientował, że już sprzedali wszystkie egzemplarze.

TOKIN
29.11.11, 23:56
P

Sprzedawca twierdził, że nie mają, nie mieli, bo...ludzie się nie interesują:)

epicure
30.11.11, 01:48
Jakby co, to na Allegro pojawił się dosłownie przed chwilą:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1966721068

A ja właśnie skończyłem robić zdjęcia testowe, o które kilka osób męczy mnie od jakiegoś czasu. Ponad 130 zdjęć z tego wyszło, wszystkie czułości we wszystkich kombinacjach DR. Będą ciekawe wnioski na temat tych "białych dziur" i paru innych rzeczy :)

tymczasowy_
30.11.11, 11:22
Zatem jeśli sprzedawca z MM mówi, że nie mają aparatu, bo nie ma na niego popytu, to:

a) albo Bielsko-Biała nie załapała się na pierwsze dostawy;
b) albo nie wie, że już mają ten aparat na magazynie;
d) albo spokojnie czekają na egzemplarze bez białych dziur.

nightelf
30.11.11, 13:02
Te białe dziury to pewnie da się poprawić nowym firmware.
Raczej ja bym czekał na jakieś obniżki ceny (z okazji świąt).

epicure
30.11.11, 13:26
"Białe dziury" to wynik tego, że iso 100 prawdopodobnie jest uzyskiwane programowo poprzez prześwietlenie iso 200 i przyciemnienie zdjęcia softem. Tyle, że X10 ma światłomierz skalibrowany pod pracę w trybie EXR, czyli naświetla zdjęcia obficie, skoro ma duży zapas informacji w światłach. Niestety wyłączenie trybu EXR w połączeniu z dodatkowym prześwietleniem występującym w "sztucznym" iso 100 daje takie właśnie skutki. Recepta: fotografować w trybie DR200% lub 400% i/lub na iso 200 lub wyższym.

Jd
30.11.11, 13:31
Te białe dziury to pewnie da się poprawić nowym firmware.
Raczej ja bym czekał na jakieś obniżki ceny (z okazji świąt).

Przy tak słabym kursie złotówki ja bym nie liczył. Gdyby X10 debiutował na rynku na poczatku roku to może tak , ale na razie to za "świeży" produkt.
Wahania ceny w granicach od 2500 do 2350 zł są możliwe , ale poniżej 2000 zł na razie nie zejdzie.