Zobacz pełną wersję : Fujifilm X10/X20/X30
Kurcze ale świadomość, że człowiek kupuje aparat, który nadaje się już w pierwszym dniu do wysyłki do serwisu nie jest zachecajaca.
No to musisz sobie jakoś z tym poradzić ;) Jak pokazują przykłady, aparat nadaje się nie tylko do wysyłki do serwisu. I bez tego można nim robić zdjęcia. Do serwisu możesz go wysłać, jeśli będzie Ci się chciało i uznasz, że nie możesz już znieść tych orbów, których być może nawet nie zobaczysz. Możesz też go w ogóle nie kupić i po problemie :)
Ten aparat to wynagradza.
Witam !
Bardzo dziwna logika.... Przypominajaca nieco kutowe filmy Barei.
1.W sklepie sprzedaja trefne aparaty i nikt nie przejmuje sie, ze
klient ma oferowany sprzet z wada produkcyjna.
Sklep nie dokonuje selekcji i zwrotow oferowanego towaru do producenta.
Fuji jak i sklepy siedza cicho... i licza na to, ze klient wyda kase i da zarobic jednemu i drugiemu i moze
nie zauwazy problemu i jakos to bedzie ;)
2. Klient kupuje aparat z ewidentna wada matrycy za niecale 2000 zl.
3. Po zakupie odsyla aparat do naprawy i nie ma kasy ani aparatu (czeka miesiac albo dluzej) i jeszcze
nie ma pewnosci czy naprawiajac jedno nie uszkodza, ewentualnie zabrudza czegos innego.
Nie wiadomo, czy nie pojawia sie jakies dodatkowe usterki bo kazde grzebanie i poprawianie
zwieksza prawdopodobienstwo ich wystapienia nawet po jakims czasie uzytkowania.
4. Po tych wszystkich ceregielach... klient jest zadowolony bo "aparat mu to wynagradza" ale caly czas ma swiadomosc
ze sprzet byl rozkrecany i grzebany a firma nie zaplacila zadnego odszkodowania
za miesiac bez... focenia sprzetem za ktory zaplacilo sie niecale 2000 zl
Pozdrawiam
...firma nie zaplacila zadnego odszkodowania
za miesiac bez... focenia sprzetem za ktory zaplacilo sie niecale 2000 zl
LOL. Wysyłałeś coś kiedyś do jakiegokolwiek serwisu? Dostałeś za to jakieś "odszkodowanie"? A skąd wiesz, że nie dają aparatu zastępczego na prośbę klienta na czas naprawy?
Jeszcze bym rozumiał narzekania ze strony użytkowników. Ale pojękiwań ze strony jedynie obserwatorów niezainteresowanych nawet zakupem to już za bardzo nie pojmuję.
Darku i persie,
Kupujesz K5 i dostajesz koraliki, niedzialajace krzyzaki, nieodpowiadajace po pewnym czasie pokretla....
kupujesz d7000 i dostajesz wariujacy af, zasmarowana matryce i serwis sobie z tym nie radzi...
Kupujesz sigme i modlisz sie, zeby nie rozwalil ci sie dynks w torze obiektywu....
to nie tylko foto ale i rtv agd itd
przyklady mozna mnozyc, to sie nazywa wada fabryczna, nie cierpie tego jak cholera.
Niestety producenci wala w kija coraz bardziej, doszedlem do wniosku, ze nie warto kupowac nowych puszek, bo procz w/w baboli obrazkowo coraz bardziej odjezdzaja w zla strone obrazu, zas czy to powod by meczyc az sie rozsypia takie s3pro, sigmy sd i dp, czy sonego r1? Pewnie tak ale znow pojawia sie problem np z Sigma i Fuji, polski serwis, mozna wysylac do Niemiec, pewnie! mam tego swiadomosc ale psuje mi to smak i radosc uzywania tych aparatow.
Dlaczego wybralem X10? Lubie testowac rozne wynalazki, a tem daje mi wyjatkowo wiele radosci, takie polaczenie s3pro z sigma w kieszonkowym formacie i tych plusow jest duzo, duzo wiecej niz minusow.
Pewnie, mozna siedziec, czytac testy i modlic sie o wymarzony aparat bez wad, mysle, ze sie nie doczekamy.
pozdrowionka
Ciekawy jestem czy w przypadku X10 dałoby się uzyskać rabat w MM właśnie ze względu na wadę i konieczność pozbycia się aparatu tuż po zakupie ;)
Kupujesz K5 i dostajesz koraliki, niedzialajace krzyzaki, nieodpowiadajace po pewnym czasie pokretla....
o co chodzi z tymi koralikami? tak pytam bo zastanawiam się trochę nad tym aparatem (na OMD mnie nie stać :( )
dao,
Nie wiem jak pracownicy ale kiedys udalo mi sie z menago 50zl utargowac na towarze ok 2k, wiec zadna kasa ale widac, ze mozna.
Co innego w pobliskim Auchan, tam czasem zamawiaja jakies rozsadne aparaty i oni sa duzo elastyczniejsi:)
pozdrowionka
PS
Janie,
przeciez w zakonie niewiele drozej wyjdzie niz k5 w sklepie, bez przesady....
Moze przywazelinie ale zdecydowanie wybralbym OMG!
Te nowe k5 z 4 na przedzie nie maja juz koralikow, za to czesto sie zdarza brak reakcji na ktorys z przyciskow krzyzaka, rozwalajace sie pokretla i blokowanie sie przelacznika wlaczania aparatu/podgladu GO
Kurcze ale świadomość, że człowiek kupuje aparat, który nadaje się już w pierwszym dniu do wysyłki do serwisu nie jest zachecajaca. Z drugiej strony zdjęcia naprawdę świetne i jest się nad czym zastanowić...
No to musisz sobie jakoś z tym poradzić ;) Jak pokazują przykłady, aparat nadaje się nie tylko do wysyłki do serwisu. I bez tego można nim robić zdjęcia. Do serwisu możesz go wysłać, jeśli będzie Ci się chciało i uznasz, że nie możesz już znieść tych orbów, których być może nawet nie zobaczysz. Możesz też go w ogóle nie kupić i po problemie :)
Jak pokazują przykłady Janeczek jak weźmie aparat do ręki to zawsze takie foty wychodzą że szczena opada. Jak on to robi? nie mam pojęcia. Przypuszczam że ma jakiś super wypasiony sprzęt FuFu a może nawet leice a potem podmienia exify bo to jest niemożliwe żeby z kompakta takie kolory, taki rysunek i w ogóle żeby to tak wychodziło.
W m4/3 było to samo - jak Janeczek do wątku w zabawe z m4/3 fotkę walnął to zawsze wyglądała jakby ze sprzetu z 10 razy droższego...
To musi być jakieś oszustwo, albo czary, albo już sam nie wiem co, i chyba mojego pena zaniosę na gwarancję (choć już dawno minęła) bo mi z niego nigdy takie fotki nie wyszły.
---------- Post dodany o 10:25 ---------- Poprzedni post był o 10:21 ----------
przeciez w zakonie niewiele drozej wyjdzie niz k5 w sklepie, bez przesady....
Moze przywazelinie ale zdecydowanie wybralbym OMG!
o cenie w zakonie mogę zapomnieć, reszta na PW bo chyba nie wszystko można na otwartym kanale nadawać :)
LOL. Wysyłałeś coś kiedyś do jakiegokolwiek serwisu? Dostałeś za to jakieś "odszkodowanie"? A skąd wiesz, że nie dają aparatu zastępczego na prośbę klienta na czas naprawy?
Jeszcze bym rozumiał narzekania ze strony użytkowników. Ale pojękiwań ze strony jedynie obserwatorów niezainteresowanych nawet zakupem to już za bardzo nie pojmuję.
Witam !
Opisalem ogolnie proces sprzedazy -> kupna przez uzytkownika aparatu Fuji X10 oraz fakt,
ze placac niecale 2000 zl za aparat ma sie niepelnowartosciowy towar.
Niestety nie jest to mile dla klienta ktory kupil sprzet i dostrzegl wady w obrazie.
Mozesz mi wytlumaczyc co to ma wspolnego z Twoimi uwagami dotyczacych obserwatorow, ktorzy nie sa zainteresowani zakupem ?
Czy prawo wypowiadania sie na temat wyprodukowanego bubla ma tylko jego uzytkownik ?
Czy mam pisac, ze TEN APARAT JEST WART TEGO i zamiatac pod dywan niewygodne fakty ?
Chodzi mi glownie o uczciwosc producentow i sprzedawcow ktorzy korzystuja z niewiedzy i naiwnosci klienta
i oferuja produkty z ukrytymi wadami.
Tak samo wazne jest aby na grupach dyskusyjnych nie wstawiac... pseudo marketingowych haselek z ktorych w praktyce
niewiele dobrego wynika dla klienta, ktory kupi... x10 a pozniej bedzie sie z tym bujal po serwisach.
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 12:23 ---------- Poprzedni post był o 12:16 ----------
Ciekawy jestem czy w przypadku X10 dałoby się uzyskać rabat w MM właśnie ze względu na wadę i konieczność pozbycia się aparatu tuż po zakupie ;)
Witam !
W MM masz konkretne procedury....
Kupujesz sprzet... Jak za pozno zauwazysz ze jest cos nie tak... musisz oddac do reklamacji i czekac... na naprawe.
Nie masz co liczyc na jakiekolwiek odszkodowanie bo nie udowodnisz im, ze sprzedawali swiadomie wadliwy towar.
Raz mialem przypadek, ze w MM mieli ostatni aparat z wystawy i mial ryski i paluchy na obiektywie
to mi zapropnowali znizke 50 zl ale im podziekowalem...
Mam kumpla w MM i powiem Ci tak...
Im bardzo wygodnie udawac ze nic nie wiedza gdy tak naprawde wiedza duzo a caly proces sprzedawania opiera sie na
naciaganiu naiwnych klientow i przedstawiania im wszystkiego tak jak chca to widziec i slyszec ;)
Pozdrawiam
Opisalem ogolnie proces sprzedazy -> kupna przez uzytkownika aparatu Fuji X10 oraz fakt,
ze placac niecale 2000 zl za aparat ma sie niepelnowartosciowy towar.
Dla mnie (i nie tylko) jest to jak najbardziej pełnowartościowy aparat, bo wada nie występuje przy kombinacji ustawień, z jakich zawsze korzystam. I co? Jeśli użytkownikowi zacznie ta wada dokuczać, to se wyśle aparat do serwisu. W zamian za 4 tygodnie oczekiwania będzie miał kieszonkowy aparat możliwościami bijący nawet mikrusy z kitem, a DRem przynajmniej dorównujący najlepszym matrycom Sony w lustrzankach. A jeśli klient się na to nie godzi, to niech nie kupuje.
Jest na rynku wiele produktów, które nie są obarczone żadną wadą techniczną, a mimo to uznaję je za niepełnowartościowe. X10, pomimo wady, jest dla mnie wart więcej, niż Panas GF2, którego używałem wcześniej.
Niestety nie jest to mile dla klienta ktory kupil sprzet i dostrzegl wady w obrazie.
A skąd wiesz? Mi to na przykład zwisa. Wady w obrazie to rzecz normalna, niestety. Zapewne też dostrzegłeś banding w cieniach w 5DII. Miło było? Może i nie, ale co to ma za znaczenie?
Mozesz mi wytlumaczyc co to ma wspolnego z Twoimi uwagami dotyczacych obserwatorow, ktorzy nie sa zainteresowani zakupem ?
Czy prawo wypowiadania sie na temat wyprodukowanego bubla ma tylko jego uzytkownik ?
Ja Ci nie odbieram tego prawa. Jak dla mnie to możesz nawet wypowiadać się o bublach w konstrukcji stacji kosmicznej Alfa, mimo że nie dotyczą Cię one w najmniejszym stopniu. Ale ja też sobie rezerwuję prawo do krytyki takiej postawy.
Czy mam pisac, ze TEN APARAT JEST WART TEGO i zamiatac pod dywan niewygodne fakty ?
Nie wiem, co masz pisać. I nie widzę sprawy, którą należałoby zamiatać pod dywan. Wszystkie "niewygodne fakty" są znane: aparat ma wadę, którą serwis usuwa za darmo. Jeśli o niej wiesz, to albo ten aparat kupujesz i godzisz się na te 4 tygodnie rozłąki (lub masz gdzieś naprawę i korzystasz z aparatu tak, jak ja lub Janeczek), albo nie kupujesz, skoro jesteś niezadowolony z takiego rozwiązania. Co chciałbyś zrobić ponadto? Zrobić pikietę pod siedzibą Fuji, spalić kilka opon, a na koniec przypiąć się do drzewa?
Chodzi mi glownie o uczciwosc producentow i sprzedawcow ktorzy korzystuja z niewiedzy i naiwnosci klienta
i oferuja produkty z ukrytymi wadami.
Do Canona już pisałeś w tej sprawie?
Tak samo wazne jest aby na grupach dyskusyjnych nie wstawiac... pseudo marketingowych haselek z ktorych w praktyce
niewiele dobrego wynika dla klienta, ktory kupi... x10 a pozniej bedzie sie z tym bujal po serwisach.
A gdzie te hasełka? Może zacytujesz?
Jak pokazują przykłady Janeczek jak weźmie aparat do ręki to zawsze takie foty wychodzą że szczena opada. Jak on to robi? nie mam pojęcia. Przypuszczam że ma jakiś super wypasiony sprzęt FuFu a może nawet leice a potem podmienia exify bo to jest niemożliwe żeby z kompakta takie kolory, taki rysunek i w ogóle żeby to tak wychodziło.
W m4/3 było to samo - jak Janeczek do wątku w zabawe z m4/3 fotkę walnął to zawsze wyglądała jakby ze sprzetu z 10 razy droższego...
To musi być jakieś oszustwo, albo czary, albo już sam nie wiem co, i chyba mojego pena zaniosę na gwarancję (choć już dawno minęła) bo mi z niego nigdy takie fotki nie wyszły.
---------- Post dodany o 10:25 ---------- Poprzedni post był o 10:21 ----------
o cenie w zakonie mogę zapomnieć, reszta na PW bo chyba nie wszystko można na otwartym kanale nadawać :)
O rany jaka wazelina, wez czlowieku nie przesadzaj, ja nie umim robic fotek i tyle, gdzie mi do was....
pozdrowionka
Żadna wazelina, po prostu szacunek dla umiejętności :)
epicure,
normalnie fakbukowe lubie Cie!:) gdzie tego kciuka mam przystawic:)
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty epicure.
boszzz, trzeba to zmienic, albo rozdawac na lewo i prawo za darmoszke...
Moze tak jakies fotki powklejacie?
danie dnia.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7529485418_0889480625_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8422/7529485418_0889480625_c.jpg)
podobno do kin wchodzi czy juz jest jakis niezly film o:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7529324512_8980be3007_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8168/7529324512_8980be3007_c.jpg)
i na koniec kiczyk po calosci:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7529327664_8003b773c8_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7138/7529327664_8003b773c8_c.jpg)
pozdrowionka
Co by nie powiedzieć fotki wychodzą naprawdę niezłe i biorąc pod uwage cenę na pewno warto go rozważyć co nie zmienia faktu, że jednak pewien niesmak moze byc. Zwlaszcza jak ktos go kupi nie wiedzac o problemie a dopiero pozniej go zaowazy i dodatkowo przeczyta, ze "ten typ tak ma" tylko sprzedawca go o tym nie poinformowal.
Jednak internet i forum to przydatna sprawa. Teraz każdy kto przeczyta wie na czym stoi i może sobie świadomie decydować. Wątpię, żeby w sklepie sprzedawca powiedział kupującemu, że matryca jest do wymiany chyba, że Panu nie przeszkadza. Ale jak widać zdjęcia można robić i bez wymiany matrycy i to całkiem niezłe. Tylko jak się okaże, że takie kółka wyjdą w zdjęciu na którym mi zależy? Szkoda, że ten x10 w sumie nie ma sensownego konkurenta (kompakt z jasnym zoomem) w podobnej cenie i z podobnej wielkości matrycą. Przynajmniej ja takiego nie znam.
Dla mnie (i nie tylko) jest to jak najbardziej pełnowartościowy aparat, bo wada nie występuje przy kombinacji ustawień, z jakich zawsze korzystam. I co? Jeśli użytkownikowi zacznie ta wada dokuczać, to se wyśle aparat do serwisu. W zamian za 4 tygodnie oczekiwania będzie miał kieszonkowy aparat możliwościami bijący nawet mikrusy z kitem, a DRem przynajmniej dorównujący najlepszym matrycom Sony w lustrzankach. A jeśli klient się na to nie godzi, to niech nie kupuje.
Jest na rynku wiele produktów, które nie są obarczone żadną wadą techniczną, a mimo to uznaję je za niepełnowartościowe. X10, pomimo wady, jest dla mnie wart więcej, niż Panas GF2, którego używałem wcześniej.
A skąd wiesz? Mi to na przykład zwisa. Wady w obrazie to rzecz normalna, niestety. Zapewne też dostrzegłeś banding w cieniach w 5DII. Miło było? Może i nie, ale co to ma za znaczenie?
Ja Ci nie odbieram tego prawa. Jak dla mnie to możesz nawet wypowiadać się o bublach w konstrukcji stacji kosmicznej Alfa, mimo że nie dotyczą Cię one w najmniejszym stopniu. Ale ja też sobie rezerwuję prawo do krytyki takiej postawy.
Nie wiem, co masz pisać. I nie widzę sprawy, którą należałoby zamiatać pod dywan. Wszystkie "niewygodne fakty" są znane: aparat ma wadę, którą serwis usuwa za darmo. Jeśli o niej wiesz, to albo ten aparat kupujesz i godzisz się na te 4 tygodnie rozłąki (lub masz gdzieś naprawę i korzystasz z aparatu tak, jak ja lub Janeczek), albo nie kupujesz, skoro jesteś niezadowolony z takiego rozwiązania. Co chciałbyś zrobić ponadto? Zrobić pikietę pod siedzibą Fuji, spalić kilka opon, a na koniec przypiąć się do drzewa?
Do Canona już pisałeś w tej sprawie?
A gdzie te hasełka? Może zacytujesz?
Witam !
Zamiast wypisywac fanatyczne bzdety postaraj sie sensownie spostrzegac x10 z jego wadami i zaletami i nie
wciskaj ludziom o niesamowitosci tego aparatu ani nie tlumacz firmy Fuji... z jej partactwa i nie
wstawiaj hasel w stylu: "TEN APARAT JEST WART TEGO" jak wiadomo, ze sprzet jest obarczony wada konstrukcyjna
a naprawa trwa miesiac lub wiecej.
Przy okazji... Nie mieszaj do tego bandingu z Canona bo w swoim x10 nigdy nie uzyskasz tak dobrej jakosci obrazu jak z 5D ;)
Podoba mi sie postawa Janka i lubie jego argumenty bo widac, ze on jest pasjonatem ale potrafi
spojrzec na temat normalnie bez naprezen i pretensji ;)
Pozdrawiam
Co by nie powiedzieć fotki wychodzą naprawdę niezłe i biorąc pod uwage cenę na pewno warto go rozważyć co nie zmienia faktu, że jednak pewien niesmak moze byc. Zwlaszcza jak ktos go kupi nie wiedzac o problemie a dopiero pozniej go zaowazy i dodatkowo przeczyta, ze "ten typ tak ma" tylko sprzedawca go o tym nie poinformowal.
Pers w niektórych seriach produkcyjnych (w tym i mojej) nowego Canona s100 występuje wada obiektywu który może ulegać awarii w sprzyjających warunkach (ciepło i wilgotno). Producent też naprawia to nieodpłatnie;)
Nie chcesz ryzykować to dla spokoju psychicznego wybierz jakiś starszy i sprawdzony model innego producenta - będzie dobrze.
Wchodzę do tego wątku często bo podobają mi się zdjęcia robione tym Fuji a zwłaszcza ich kolorystyka. Ogólnie jest to udany aparat, fajnie wygląda ale sam go nie chcę bo jest wielkości niektórych bezlusterkowców a ja preferuję mniejsze kompakty.
Zamiast wypisywac fanatyczne bzdety...
No, miszczu, cytuj. Pośmiejemy się razem.
...postaraj sie sensownie spostrzegac x10 z jego wadami i zaletami...
Ja tu nic nie piszę o wadach i zaletach. Zrobiłem to jakieś pół roku temu i nie czuję potrzeby, żeby ciągle o nich myśleć, a tym bardziej o nich pisać. Dyskusja dotyczy serwisowania aparatu, a nie wyliczania litanii wad i zalet.
...i nie wciskaj ludziom o niesamowitosci tego aparatu ani nie tlumacz firmy Fuji...
Dajesz, gdzie te niesamowitości i tłumaczenia? Cytaty proszę.
...nie wstawiaj hasel w stylu: "TEN APARAT JEST WART TEGO"
A niby czemu nie? Uważam, że jest wart. Nawet więcej: uważam, że jest wart nawet bez wymienionej matrycy.
...jak wiadomo, ze sprzet jest obarczony wada konstrukcyjna
a naprawa trwa miesiac lub wiecej.
To żeś się ocknął. Cała dyskusja właśnie tego dotyczy. Zauważyłeś gdzieś, żeby ktoś temu zaprzeczał?
Przy okazji... Nie mieszaj do tego bandingu z Canona bo w swoim x10 nigdy nie uzyskasz tak dobrej jakosci obrazu jak z 5D ;)
Aż mi cycki opadły. Nie wiem, co odpowiedzieć. Nastawiłem się na rozmowę z kimś, kto rozumie, co czyta. Zaskoczyłeś mnie.
Podoba mi sie postawa Janka i lubie jego argumenty bo widac, ze on jest pasjonatem ale potrafi
spojrzec na temat normalnie bez naprezen i pretensji ;)
Nie wiem, czy Janeczek mógłby napisać to samo o Twoich "argumentach", a raczej o ich kompletnym braku. Mam co do tego poważne wątpliwości.
epicure,
wstyd przyznac, jestem za (twoja mysla). wstyd dlatego, ze Darek, to jeszcze chyba sigmiarz i powinien rozumiec te rzeczy majac DP i znajac wady systemowe tychze, tam to dopiero jest jazda! Same puszki sa obarczone wadami produkcyjnymi poczawszy od SD9, a na SD1 skonczywszy, nawet co do DP1M mam swoja teorie dlaczegoz to nie wyszla (a powinna) przed DP2M.
Darku kochany, myslalem, ze dla Ciebie obrazek ponad wszystko, a jak jest zgryz, to idzie to przelknac, zacisnac zeby, koko dzambo i do przodu....
Teraz troche nudy, mozna nie czytac...
Otoz w mojej historii z fotografia jawi sie jako pierwszy S3pro, aparat, ktory dawal wlasnie TEN obrazek, gdzie doszukiwalem sie analogii do epoki blony swiatloczulej, aparat, ktory mial ogromne ograniczenia i byl upierdliwy na maxa ale dawal przepiekne tonalnie obrazki MALOWANE! nie rysowane swiatlem. S5 to juz nie bylo to, przekombinowali oprogramowanie.
Pozniej byla jeszcze kupa fajnych aparatow R1 od Sonego (za genialny obiektyw), pierwsze 5D od Kaniona (niesamowita plastyka), az po cala serie Sigm DP i SD9-15. I to wlasnie te Sigmy na dluzej zagoscily w moich progach, za kolorki, ostrosc i rozdzielczosc (tak wiem oszukane, mala rozdz rzeczywista itd, my teraz nie o tym). Teraz dochodzimy do sedna. Wady fabryczne. Sigma ma ich wiele, nie wiem czy wymieniac? i od czego zaczac? chyba nie ma sensu, moze tylko reasumujac powiem, ze takie orby X10, to nic nieznaczacy PIKUS do SIGM.
Darku , obrazek przede wszystkim czy sie myle? czy pstrykamy czym popadnie i potem krecimy pokretla w PP, rzezbiac w przyslowiowym G..., bo juz nie wiem o co chodzi w fotografii, serio.
Producenci robia nas w jajo juz na etapie ekonomicznych rachunkow, potem wychodza babole, ktore NIGDY NIE POWINNY MIEC MIEJSCA.
Powtorze jeszcze raz: lepiej fotograficznie dla tych co cenia sobie np bazowe iso, nigdy juz nie bedzie, smiala teza ale wszystko niestety idzie w zlym kierunku.
Ludzie zapominaja, ze do zrobienia fotografii potrzebne jest swiatlo i tu iso pierdyliard na jego brak nie pomoze.
Jak to sie ma do X10? ano to takie polaczenie dobrych cech bajera, no moze nie do konca w koncu to patent od fuji z TYM wygladem foveona. X10 to aparat, ktory daje niesamowita frajde juz w trakcie samego z nim obcowania, poczawszy od feelingu, a na obrazku konczac.
Owa wada matrycy, to na prawde niewiele w stosunku do tego co te male pierdzidelko oferuje, owszem nie powinna miec miejsca i sie tazke z tym nie godze, jednak fun factor z uzywania i zdjec z tego aparatu skutecznie pozwoli mi o tym zapominac, a wrecz powoduje usmiech na twarzy.
W momencie kiedy bede robil fotki zlecone, podle wymagan technicznych, zaczne sie zastanawiac nad jego wysylka do serwisu, acz bardzo ciezko bedzie mi sie z nim rozstac, ma u mnie oltarzyk.
pozdrowionka Panowie, zarzuccie jakies fotki milej sie rozmawia o kadrach niz o technikaliach.
PS
Dzisiejszy pstryk, troche pojechalem jak nie ja ale chcialem zobaczyc ile da sie pokrecic zwyklego jpga z puchy, hardkorowo, sorki:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7693248706_5e3a01b9ae_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8168/7693248706_5e3a01b9ae_c.jpg)
ALe jaja paczcie ile tutaj kul smierci, to co ma powiedziec sigma na swoje dyski?
SD1
http://farm8.staticflickr.com/7268/7667663062_16946aa06c_o.jpg
pozdrowionka
Od punktów świetlnych na tym zdjęciu rozchodza sie promienie . W orbach z X10 wyglądało to tak jakby ktoś poprzyklejał białe kółka ( takie jak z dziurkacza) od których nie rozchodza sie promienie..
ALe jaja paczcie ile tutaj kul smierci, to co ma powiedziec sigma na swoje dyski?
SD1
http://farm8.staticflickr.com/7268/7667663062_16946aa06c_o.jpg
pozdrowionka
Witam !
Masz racje Janeczek tutaj tez widac dyski ale w x10 jest to znacznie bardziej ewidentnie bo nie potrzeba nocnych fotek
aby uzyskac znacznie bardziej widoczny efekt bialego dysku.
http://www.flickr.com/photos/pietroalge/6912484477/in/pool-1878960@N24
http://www.flickr.com/photos/pietroalge/6912489803/in/pool-1878960@N24
http://www.flickr.com/photos/czd72/6694010777/in/pool-1878960@N24
Pozdrawiam
ech, to zarcik mial byc, co tak powaznie z rana...
pozdrowionka:)
ech, to zarcik mial byc, co tak powaznie z rana...
pozdrowionka:)
Witam !
Poprawie sie ;)
Pozdrawiam
Nie chcę, żeby ktoś z właścicieli brał to do siebie ale Fuji zaczyna pozycjonować X-10 jako "aparat dla (wypchanych) jeleni":
http://www.optyczne.pl/5057-nowość-Fujifilm_X10_Ergonomic_Kit.html
Nie ma to jak "ekskluzywne" gadżety za jedyne 130 dolców:wink:.
Gadżety faktycznie ciekawe. W Polsce to będzie pewnie z 500 zł.
Jasand tak czytam forum w poszukiwaniu info. o x10 i ex1 i widzę, że miałeś/masz oba aparaty. Jeżeli to prawda, to jak wypada subiektywne porównanie obrazka produkowanego przez te aparaty?
Bede adwokatem, EX1 moze 10tce buty wyszorowac:)
pozdrowionka
Rozumiem Janeczka bo jest na dzisiaj zakochany w X10. Ale z miłością różnie bywa. Według mnie porównywanie obydwu aparatów jest w ogóle niemożliwe. To dwa różne światy i tyle.
Do psl: porównywanie obrazka z obydwu aparatów jest niemożliwe. To całkiem inna liga. EX1 robi zdjęcia jak każdy Samsung tzn poprawne, natomiast zdjęcia z X10 są cudowne.
Rozumiem Janeczka bo jest na dzisiaj zakochany w X10. Ale z miłością różnie bywa. Według mnie porównywanie obydwu aparatów jest w ogóle niemożliwe. To dwa różne światy i tyle.
bo milosc jest slepa...
bo milosc, ci wszystko wybaczy...
Jasand,
Podchodze do tego praktycznie, pstrykam i widze co mi wychodzi. Mialem EX1 obrazek jpg beznadzieja, raw beznadzieja dlaczego? kolorystycznie to sie kupy nie trzyma, jakies dziwne zielenie, czerwienie wpadajace w pomarancze. Po prostu ludzie samsunga nie potrafili tego oprogramowac. Oczywiscie znajdzie sie milion pincet osob, ktorzy stwierdza, ze gadam bzdury i pewnie maja racje na swoj sposob.
Jestem spaczony przez analoga.
Jestem spaczony przez S3pro.
Jestem spaczony przez CCD.
Nie cierpie plastiku.
Obrazki maja byc malowane swiatlem, a nie rysowane swiatlem.
Wszyscy rozmawiaja o technice zamiast robic fotki.
To tak jakbys wpuscil do dyskusji technika z humanista, maja rozne podejscie do tego co widza.
Ja lubie ogladac OBRAZKI.
pozdrowionka
PS
Zeby nie bylo, to EX1 jest dobrym aparatem wrecz bardzo dobrym w obecnej cenie ale fuji daje obrazki wybitne jak na takie male gowienko.
Ja tego nie neguję . Ale, że jesteś zafascynowany X10 to jest fakt. Świadczą o tym Twoje wypowiedzi.
Ja tego nie neguję . Ale, że jesteś zafascynowany X10 to jest fakt. Świadczą o tym Twoje wypowiedzi.
No, chyba nie do końca, skoro chciał mi go sprzedać ;)
Pewnie, ze jestem, bo to pierwszy aparat od dlugiego czasu, ktory wreszcie jest na poziomie.
Mam dostep do prawie wszystkich nowych aparatow i potrafie sobie szybko wyrobic zdanie co jest dobre, a co nie. (dla mnie)
X10 ma bardzo dobrze dopracowany soft, nie trzeba grzebac w rawach, same jpgi maja jeszcze ogromny zapas w tonalnosci np:
tu az do przesady
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7693250204_1b4a611fc5_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8165/7693250204_1b4a611fc5_c.jpg)
tu juz rozsadniej
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7693252952_b88dd72f40_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8028/7693252952_b88dd72f40_c.jpg)
ktos narzekal na czerwony podobno, tu z puszki...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7693230790_d9b2e72900_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8287/7693230790_d9b2e72900_c.jpg)
albo tu
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7666897390_3824ec4903_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7277/7666897390_3824ec4903_c.jpg)
do iso 1600 bije go tylko rx100...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7666875956_9477148669_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8163/7666875956_9477148669_c.jpg)
pisalem juz, ze ma wysmienite kolorki od kopa z puszki?
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7666864958_aacceb4dc1_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8429/7666864958_aacceb4dc1_c.jpg)
ma ogromny zapas w cieniach
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7655392196_6fd80f548a_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8287/7655392196_6fd80f548a_c.jpg)
ma ponadprzecietna tonalnosc...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7652171630_22e59b809b_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8147/7652171630_22e59b809b_c.jpg)
fajnie sie pracuje z lampa..
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7616638560_f3a177f23c_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8294/7616638560_f3a177f23c_c.jpg)
a i fajny portrecik mozna nim zrobic...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7616226598_136a191fd2_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8285/7616226598_136a191fd2_c.jpg)
mozna sie w jakies bw pobawic
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7610105610_c3cb35d36a_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8025/7610105610_c3cb35d36a_c.jpg)
albo miec dramatyczna tonacje bez trybu dramatyczna tonacja..
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7575808932_beef6ce3ab_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7135/7575808932_beef6ce3ab_c.jpg)
wygodny jestem, a moze po prostu szkoda mi zycia na obrabianie fotek i robienie karkolomnych wyczynow w PSach i innych tego typu bzdurach.
Moze jakbym byl kawalerem, na garnuszku mamy, zyl bez zobowiazan, to mialbym inne podejscie, niestety mam praktyczne, zakorzenione przez mojego sw. pamieci dziadka, ktory uczyl mnie liczyc do dziesieciu w domowej ciemni gdy naciskalem przycisk i naswietlalem fotki...
pozdrowionka
A co to jest w tle na tym portrecie (ten dom , krzaki, drzewa)? To jakiś filtr w puszce tak "rozmywa" tło (?), bo aż oczy bolą od patrzenia. Poza tym fotki rzecz jasna fajne i możliwości aparatu na pewno duże. Na forum fuji piszą, że podobno nowa matryca już jest montowana w nowych x10, ale fuji za nic w świecie nie chce ujawnić klientom numerów seryjnych aparatów z nową matrycą. Tajemnica.
A co to jest w tle na tym portrecie (ten dom , krzaki, drzewa)? To jakiś filtr w puszce tak "rozmywa" tło (?), bo aż oczy bolą od patrzenia.
To chyba efekt ratowania przepałów.
Troche podkrecilem kontrast lokalny i stad te obwodki na portreciku, rozmycie jest naturalne, pelna dziura i max ogniskowa, chyba.
Jak znajde nr serii z nowa matryca to podlinkuje
pozdrowionka
Widzę zdjecia z mojej okolicy- Oko Saurona :)
Jak na matrycę tego formatu jest naprawdę b. dobrze jeśli chodzi o DR.
Janeczek - świetny wykład :) Naprawdę.
A miał ktoś okazję porównać ten aparat z XZ-1?
XZ-1, to bardzo dobry aparat, pod warunkiem, ze robisz rawy, w jpgu jest super breja, poklejone pixele itd.
Cenowo podobnie, obrazkowo mysle zupelnie inaczej, dwa rozne swiaty.
Kwestia co sie komu podoba
Wole X10.
pozdrowionka
panowie, jako, że szukam naprawdę dobrego aparatu kompaktowego, potrzebuję konkretnej odpowiedzi. jak wypada x10 w porównaniu do g3 +20/1.7? czy różnica w obrazku będzie jakaś wielka między tymi aparatami?
ps. obecnie myślę o sony rx100 i x10.
XZ-1, to bardzo dobry aparat, pod warunkiem, ze robisz rawy, w jpgu jest super breja, poklejone pixele itd.
Cenowo podobnie, obrazkowo mysle zupelnie inaczej, dwa rozne swiaty.
Kwestia co sie komu podoba
Wole X10.
pozdrowionka
Dziekuję za odpowiedz. Z tego co zrozumiałem z wczesniejszych Twoich postów to z kompaktów jedynie Sony RX100 mu dorównuje a nawet jest lepszy. Mnie w x10 przerazaja jednak te kule. Aparat muszę zmienić w pażdzierniku/listopadzie, a póżniej planuję jakąś eskapadę listopad/grudzien i nie chiałbym wrocić z "kulastymi" zdjeciami.
Możesz jeszcze porównać zdjęcia z X10 z tymi, które można uzyskać z PENa z kitowym obiektywem? Bo jak mniemam z dobrym obiektywem można z PENa wicisnąć trochę więcej. Chociaz to co potrafisz wyczarować z X10 trudno pobić :-)
Dzieki za odpowiedzi i fajną prezentację X10.
panowie, jako, że szukam naprawdę dobrego aparatu kompaktowego, potrzebuję konkretnej odpowiedzi. jak wypada x10 w porównaniu do g3 +20/1.7? czy różnica w obrazku będzie jakaś wielka między tymi aparatami?
ps. obecnie myślę o sony rx100 i x10.
ROznica bedzie - czy wielka to kwestia definicji - IMHO jesli chodzi o ostrosc czy ISO bedzie lepiej a x10 moze zagrozic tylko w rozpietosci tonalnej (chociaz zeby porownywac to trzeba by przeskalowac obrazek z G3 do 6 mpx a wtedy juz nie bylbym taki pewien)
Mikro da lepsza rozdzielczosc.
Tonalnosc x10.
Iso nie wiem szczerze, to co ostatnio wyczynia X10 na iso 3200 to:)
Epl1 mialem, G3 mialem, wszystko mialem:)
wole fuji
inna definicja obrazu i kompaktowosc, bez kuszenia o rozbudowe sys.
Sony RX100 wg mnie nie robi takich cudow tonalnie ale za to jest duzo lepiej w rozdzielczosci, iso i kompaktowosci (kieszen)
pytanie jak sie to iso np ma do ciemnoty obiektywu i kto ma przewage.
pozdrowionka
PS
Isc pomacac, poklikac, wybrac to co sie spodoba.
PSS
Tak kule sa straszne, przerazaja i wypalaja dziury na wydrukach...
(...) wole fuji
inna definicja obrazu (...)
Świetne.
Tadeusz Jankowski
5.08.12, 16:32
Pewnie, ze jestem, bo to pierwszy aparat od dlugiego czasu, ktory wreszcie jest na poziomie.
Mam dostep do prawie wszystkich nowych aparatow i potrafie sobie szybko wyrobic zdanie co jest dobre, a co nie. (dla mnie)
X10 ma bardzo dobrze dopracowany soft, nie trzeba grzebac w rawach, same jpgi maja jeszcze ogromny zapas w tonalnosci np:
Jak na sensor2/3 – dynamika nadzwyczaj wysoka, chyba nie ma godnej konkurencji w klasie kompaktów, może te z sensorami 1”, ale wątpię. W związku z tym zapytuję – przy jakich ustawieniach były wykonane fotki, może przy zmniejszonej rozdzielczości sensora?
Pzdr, TJ
jak wypada x10 w porównaniu do g3 +20/1.7? czy różnica w obrazku będzie jakaś wielka między tymi aparatami?
W takiej konfiguracji G3 wypadnie lepiej pod każdym względem, oprócz DR.
Tadeuszu,
DR400% czy jak to tam sie zwie (niejsza rozdzielczosc), przy pelnej rozdzielczosci jpgi gna sie niewiele gorzej, na prawde.
Rozszerzony zakres dynamiki bywa nieoceniony przy przepalach, zasadniczo.
pozdrowionka
Tadeusz Jankowski
5.08.12, 20:49
Tadeuszu,
DR400% czy jak to tam sie zwie (niejsza rozdzielczosc), przy pelnej rozdzielczosci jpgi gna sie niewiele gorzej, na prawde.
Rozszerzony zakres dynamiki bywa nieoceniony przy przepalach, zasadniczo.
pozdrowionka
Nie doczytałem się, czy DR400 czyta 12 MPX z sensora, czy 6 MPx.
Pzdr, TJ
Witam !
G3 + 20mm / 1.7 daje obraz tak wysokiej jakosci, ze x10 bedzie pod tym wzgledem wyraznie ustepowal.
x10 ma lepszy DR ale kosztem mniejszej rozdzielczosci.
G3 a x10 to zupelnie rozne aparaty i rozne filozofie korzystania z nich a ludzie maja rozne potrzeby i to co dla jednego
bedzie najwazniejsze dla innego mniej wazne.
Ostatnio kolezana sprzedala pena i kupila Canona G1X i jest zadowolona.
Pozdrawiam
DR400% można ustawić też przy 12 mpx, ale to zupełnie inny sposób działania, niż przy 6 mpx. Przy 12 aparat niedoświetla o 2 EV, a potem koryguje to programowo, stosując odpowiednią krzywią dla świateł. W rezultacie minimalne iso to 400 i rośnie szum w cieniach (dokładnie tak samo działa auto gradacja w Olkach, tyle że tutaj niedoświetlenie wynosi 1 EV). Natomiast DR400% przy 6 mpx wykorzystuje już technologię EXR, a mianowicie piksele zgrupowane są w pary i w każdej parze w czasie jednej ekspozycji jeden piksel naświetla obraz krócej, a drugi dłużej, w rezultacie czego powstaje taki jakby HDR, tylko zapisywany do rawa.
Polecam X100 podobno gorszy od X10 :-)I nie namawiają do wymiany matryc.......... bo może wszystko juest do wymiany ale którą firmę na to stac
Aha, jakby kogoś interesowało: X10-tki oferowane w MM (przynajmniej w Poznaniu) mają już nowe matryce.
Aha, jakby kogoś interesowało: X10-tki oferowane w MM (przynajmniej w Poznaniu) mają już nowe matryce.
Można to po czymś poznać, np. numerze seryjnym? I ciekawe czy "nowa" matryca czymś się różni od "starej" poza rozwiązaniem problemu placków.
Te egzemplarze akurat miały starą matrycę, ale zostały wysłane do serwisu przez sklep, więc numer seryjny w niczym tu nie pomoże.
Tadeusz Jankowski
5.08.12, 22:44
Ażeby było jasne, to niżej podaję, jak rozumiem tryby DR w X10:
1) Przy 12 MPx DR 400 (daje całemu sensorowi 1/4 potrzebnej normalnie ekspozycji, czyli o 2 EV mniej) działa w sposób tradycyjny, tak jak D-lighting w lustrzankach, czyli mniej przepala światła i zarazem podciąga cienie. Czy max ISO 400 jest ograniczeniem programowym, czy tylko ze względu na nieładne obrazki (z szumem w rozjaśnionych cieniach) nie warto iść wyżej z ISO przy 12 MPx?
2) Przy 6 MPx DR 400 (w specjalnym w trybie High ISO-Low Noise?) naświetla dwa 6-cio megapikselowe komplety pikseli – jeden otrzymuje normalną ekspozycję, drugi 1/4 ekspozycji. Nic nie musi w cieniach wyciągać, tylko składa z tych dwóch różniących się ekspozycją o 2 EV sześciomegapikselowych obrazów (pixel binning) jeden obraz sześciomegapikselowy zhadeerowany. Inaczej mówiąc jest to HDR 2EV.
Czyli DR400 przy 12 MPx i DR400 przy 6 MPx (to jest własnie tryb EXR?), to dwie różne rzeczy. Czy tak?
3) Doczytałem się, że DR w trybie EXR sięga 1600 %, czyli pozwala tworzyć HDR 4EV.
Mała korekta do punktu (2). Piksele w kazdej parze o jednakowym kolorze nie są nierówno naświetlane (np. dla DR400 nie jest tak, że jeden piksel otrzymuje 1/4 ekspozycji, drugi 1, czyli całość ekspopzycji), tylko z jednego piksela procesor sczytuje ładunek po 1/4 czasu ekspozycji (w trakcie otwarcia migawki), a z drugiego piksela pary - po zakończeniu całego czasu ekspozycji.
Pzdr, TJ
1) Przy 12 MPx DR 400 (daje całemu sensorowi 1/4 potrzebnej normalnie ekspozycji, czyli o 2 EV mniej) działa w sposób tradycyjny, tak jak D-lighting w lustrzankach, czyli mniej przepala światła i zarazem podciąga cienie.
Tak.
Czy max ISO 400 jest ograniczeniem programowym, czy tylko ze względu na nieładne obrazki (z szumem w rozjaśnionych cieniach) nie warto iść wyżej z ISO przy 12 MPx?
Wyżej się da, tylko nie da się niżej. Jeśli weźmiesz iso 100, niedoświetlisz o 2 EV, a następnie podciągniesz o 2 EV programowo, to uzyskujesz nic innego, jak programowe iso 400. A ponieważ ten Fuji nie może zejść poniżej iso 100, więc minimalna czułość dla takiego trybu to właśnie iso 400.
2) Przy 6 MPx DR 400 (w specjalnym w trybie High ISO-Low Noise?)...
Nie, tryb Low Noise to co innego. Tu piksele pracują parami, ale naświetlane są tak samo. Podwajają po prostu swoją powierzchnię. Zapewne po zrobieniu zdjęcia w rozdzielczości 12 mpx i zmniejszeniu go w postprodukcji do 6 mpx rezultaty wyszłyby podobne. Żeby uruchomić EXR, wystarczy tylko ustawić DR400% i 6 mpx - żadnego innego osobnego trybu nie można włączać.
...naświetla dwa 6-cio megapikselowe komplety pikseli – jeden otrzymuje normalną ekspozycję, drugi 1/4 ekspozycji. Nic nie musi w cieniach wyciągać, tylko składa z tych dwóch różniących się ekspozycją o 2 EV sześciomegapikselowych obrazów (pixel binning) jeden obraz sześciomegapikselowy zhadeerowany. Inaczej mówiąc jest to HDR 2EV.
Tak.
Czyli DR400 przy 12 MPx i DR400 przy 6 MPx (to jest własnie tryb EXR?), to dwie różne rzeczy. Czy tak?
Tak. Przy 6 mpx masz dostępne wszystkie czułości, w tym iso 100 i 200. Przy 12 mpx tylko od iso 400 w górę.
3) Doczytałem się, że DR w trybie EXR sięga 1600 %, czyli pozwala tworzyć HDR 4EV.
Owszem, ale wtedy nawet przy 6 mpx DR800% i DR1600% osiągane są programowo. Sprzętowe możliwości matrycy kończą się na DR400%. oczywiście tylko przy 6 mpx, bo przy 12 mpx w ogóle nie są wykorzystywane.
Mała korekta do punktu (2). Piksele w kazdej parze o jednakowym kolorze nie są nierówno naświetlane (np. dla DR400 nie jest tak, że jeden piksel otrzymuje 1/4 ekspozycji, drugi 1, czyli całość ekspopzycji), tylko z jednego piksela procesor sczytuje ładunek po 1/4 czasu ekspozycji (w trakcie otwarcia migawki), a z drugiego piksela pary - po zakończeniu całego czasu ekspozycji.
No tak, przecież nie da się zasłonić poszczególnych pikseli, aby nie były wystawione na działanie światła. "Nierównomierne naświetlenie" to tylko skrót myślowy :)
Wedlug roznych for internetowych nowy sensor ma przynajmniej czesc x10 zaczynajacych sie od 22M, musze odkopac namiary na goscia z Niemiec, ktory sie zarzekal, ze kupil nowego bez orbow....
pozdrowionka
Polecam X100 podobno gorszy od X10 :-)I nie namawiają do wymiany matryc.......... bo może wszystko juest do wymiany ale którą firmę na to stac
Fajny aparacik ale nie dla wszystkich. Trzeba naprawdę wiedzieć czego się oczekuje aby go kupic. Niestety ja nie wiem, a raczej wiem, ze dla mnie jest za mało uniwersalny ale na pewno ma coś w sobie :-)
Eeee tam, kwestia podejscia, wlasnie stanowi wyzwanie i powrot do starej dobrej szkoly, jeden aparat, jedna ogniskowa.
Wlacza myslenie, mnie sie coraz bardziej podoba
pozdrowionka
Moim zdaniem taki aparat wyłącza myślenie. Przestajesz myśleć, jakiej ogniskowej użyć :D
Skąd można zassać RAWy z X10? Chcę się trochę pobawić przed ewentualnym zakupem.
Popołudniu mogę podesłać kilka rawów.
Moim zdaniem taki aparat wyłącza myślenie. Przestajesz myśleć, jakiej ogniskowej użyć :D
to chyba przy x100, ktorego nmam i polecam :)
to chyba przy x100, ktorego nmam i polecam :)
Tak, ta cześć rozmowy dotyczyła właśnie x100. Możesz napisac coś wiecej o jego zaletach i wadach?
W miedzy czasie napisze o zaletach X10....
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7734635450_a34c08be4b_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8290/7734635450_a34c08be4b_c.jpg)
pozdrowionka
...bylo mono, teraz stereo....
junajted kolors of Fuji...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7753886148_cbffb96f23_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8433/7753886148_cbffb96f23_c.jpg)
pozdrowionka
...a RAWów dla mnie niet.
Jakie chcesz? cos tam pokopie choc szczerze powiem, ze chyba nie oplaca sie robic:)
pozdrowionka
Jakie chcesz? cos tam pokopie choc szczerze powiem, ze chyba nie oplaca sie robic:)
pozdrowionka
To ostatnie to zdjecie prosto z aparatu? Jakas symulacja filmu kolorowego?
mobi
standardowo provia i z jpga a co?:)
powiem wiecej, podkrecone na WB w strone czerwieni i zoltego, bo wg mnie automat za duzo niebieskiego daje...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7753908480_dca289565f_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7139/7753908480_dca289565f_c.jpg)
pozdrowionka
standardowo provia i z jpga a co?:)
powiem wiecej, podkrecone na WB w strone czerwieni i zoltego, bo wg mnie automat za duzo niebieskiego daje...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7753908480_dca289565f_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7139/7753908480_dca289565f_c.jpg)
pozdrowionka
Kolory sa swietne tylko na drzewie siedzi chyba orb... ale Pani wyszla doskonale.
B.mi sie podobaja zdjecia z aparatow Fuji ale nie planuje zakupu - x10 jest za duzy a ja potrzebuje kieszonkowego kompaktu i mam juz s100. X100 z wieksza matryca jest fajny ale posiada tylko obiektyw staloogniskowy.
mobi
Jakiś krajobraz jak masz.
a mi coraz bardziej podoba się X10 i nawet orby mnie nie przerażają;)
w sumie jak maiałem wydać prawie tyle samo na pasikonika f1,7 hmm ????
w końcu urodziny ma się raz w roku:)
czekam jeszcze na przepowiadaną premierę XZ2 zobaczymy.....
A kiedy XZ2?
Mi też się ten aparat bardzo podoba jednak w przeciwienstwie do Ciebie orby mnie przerażają. Poczytałem trochę na forach zagranicznych o tym aparacie i natknąłem się na opis jednego uzytkownika, który był zachwycony tym aparatem do momentu egzotycznego wyjazdu podczas którego orby stały się poważnym problemem. Moim zdaniem zaraz po zakuie powinno się ten aparat oddać do serwisu aby nie mieć takich problemów.
Co nie zmienia mojej opinii, ze obecnie to chyba jeden z najlepszych kompaktów jaki można kupic.
aż tak nie ślędzę plotek ale ktoś na chyba tym forum wspominał o premierze na targach?
---------- Post dodany o 11:15 ---------- Poprzedni post był o 11:13 ----------
mam pyanie do użytkowników: czy robiąc panoramę z ręki też można ustawiać symulacje filmu i jak ta funkcja ma się do systemu sony?
Moje zauroczenie przerodziło sie w niechęć i poszedł do ludzi. Ale każdy ma prawo oceniać inaczej:)
Mcarto,
rozczaruje Cie to nie orb.
gibberpl,
fatalne slonce i slaba przejrzystosc, generalnie patelnia...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7655375032_998f57d010_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7262/7655375032_998f57d010_c.jpg)
tu ciagniete z totalnego przepalu z jpg
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7693255758_3d8ebe3c0d_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8422/7693255758_3d8ebe3c0d_c.jpg)
i bw
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7734524470_3309ef9672_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8431/7734524470_3309ef9672_c.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7734578916_c0bc85de6f_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7107/7734578916_c0bc85de6f_c.jpg)
powtorze:
orby srorby...
nowe puszki w sklepach, przynajmniej w EU juz sa z nowa matryca, mam stara i na razie mnie to nie przeszkadza, jak bedzie - wysle do serwisu.
pozdrowionka
PS
Panorama to w zasadzie dodatek, jak dla mnie slabo z rozdzielczoscia, choc powiem, ze fajna zabawa z reki w pionie i w poziomie. Oczywiscie moze byc zapisana z dowolna symulacja filmu.
Moje zauroczenie przerodziło sie w niechęć i poszedł do ludzi. Ale każdy ma prawo oceniać inaczej:)
Jeśli możesz w skrócie, co jest be w X10?
1. Długi zapis na kartę i to w jpg , a JPG+RAW to tragedia- musi byc karta z zapisem co najmniej 30MB/s a lepiej jeszcze szybsza.
2. Włączanie aparatu za pomocą obiektywu , mi np. nie za każdym razem się włączał. Nie wiem ile takich włączeń i wyłączeń ten mechanizm wytrzyma .
3. Częste problemy z wybudzeniem, czasem lepiej bylo go włączyć i wyłaczyć obiektywem niz robic to normalny sposób jak w innych aparatach.
4. Niepotrzebne i nieergonomiczne akcesoria (futerał i osłona przeciwsłoneczna) , ale o tym trzeba sie przekonać kupując bo wielu w to nie wierzy. Np dostęp do gniazd czy karty aby zgrać fotki , za każdym razem trzeba zdejmować futerał. Aby zamknąć futerał trzeba zdjąc osłonę przeciwsłoneczną.
5. Mały wyświetlacz LCD . Osłona szklana na wyswietlacz typu GGS kosztuje bardzo drogo i na razie dostepna chyba tylko na E-bay.
6. Optyczny wizjer wg mnie zbędny , nie dośc ,że paralaksa to jeszcze obiektyw zakrywa część kadru.
Jedno muszę mu oddać - zdjęcia robił cudowne , ale uzyteczność tez się liczy
1. Karty sa tanie jak barszcz, uzywam wlasnie extreme 30mbit i nawet raw + jpeg nie jest w stanie wyprowadzic mnie z rownowagi.
Jest szybki podglad fotek np duzo szybszy niz w K5.
2. 100% wlaczen przez obiektyw, moze miales jakis wadliwy egzemplarz? swoja droga uwazam to za nawet fajne rozwiazanie, takie inne, fajne, o mechanizm sie nie boje, cos co jest inne nie znaczy, ze jest do bani...
3. Zero problemow z wybudzeniem przy normalnym uzywaniu, moze to jest zalezne od czasu uspienia, jak z 20min nie uzywam, to faktycznie lepiej wlaczyc i wylaczyc sprzet...
4. Futeralu nie bede mial, bo przydaje sie do lansu wg mnie, tylko i wylacznie, z drugiej strony w analogach nie spotkalem sie z futeralem, z ktorego moglbym miec dojscie do otwierania klapki filmu badz wymiany baterii.... oslona przeciwsloneczna, nie wiem czy dziala, kupilem ja glownie po to by bez kombinowania miec normalne mocowanie na filtr 52mm, a nie glowic sie czy fuji dalo 39,5, 40, czy moze 40,5mm na swoim gwincie ale przyznam, ze ladnie zrobione toto tyle , ze drogie ale fuji zawsze na lansie zarabialo, seria X od fuji jasno daje do zrozumienia, ze bycie innym kosztuje...
5. wyswietlacz maly? no bez jaj 2.8 cala klasyka wrecz taki k5 i wiekszosc innych duzych puch ma 3 cale, roznica dla mnie znikoma, tak jak w epl1 widze poprawny balans bieli, kolorki te same co na fotce, czego nie moge powiedziec np o epl3, omd i pokrewnych, jest niebieska dominata i wg mnie swieci to gorzej pomimo, ze nowoczesniejsze, folii na wyswietlacz nie uzywam, nosze na szyi i sie nie rysuje od guzikow, zatrzaskow itd, zreszta ggsy lubily mi pekac mialem takie 2 w 5dmk2....
6. wizier faktycznie lipa ale cos za cos, dla mnie wazne ze jest i mam te radoche, iz pamietajac o paralaxie da sie przez niego patrzec, optymalnie jakby byl taki jak w x100 ale nie oszukujmy sie toc to kompakt... generalnie jest i dobrze , ze jest bo jest jakas alternatywa.
Nie, nie zostalem fan bojem fuji, tak wyglada to jak ja to widze, po uzytkowaniu x10, moze po prostu nie przeszkadzaja mi te pierdoly, ktore wymienil jasand, generalnie dla mnie wazny jest obrazek, a tu fuji smieje sie z konkurencji...
pozdrowionka
70% wad X100. Głównie dlatego sprzedałem setkę. Bateria trzymała 300 zdjęć. Niby tego nie czuć, ale jak przeszedłem na K-5 to zapomniałem, gdzie ładowarka, jak mam D700 to już wogóle bajka. Moja X100 włączała się trochę szybciej jak zaaplikowałem jej Sandiska 95MB/s, ale prędkość zapisu ciągle kapa. Generalnie b. fajny aparat i fajnie się z nim wygląda.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/5606/dsc0053wqy.jpg)
janeczek - ty wiesz swoje a ja swoje. Dyskusja robi sie jałowa. Dla jednego to pierdoły , dla innego nie. Od miłości blisko do przeciwnego uczucia. Pożyjemy , zobaczymy. Ja tam już nie chcę więcej żadnego Fuji. Żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo do własnego zdania.:)
Ale przeciez ja nikogo do fuji nie namawiam, lubie, to uzywam nie lubie? sprzedaje i zwe sie Jasand.
Wszak kazdy wybiera wg wlasnych potrzeb, dla mnie 100% uzytecznosci, bo nie lubie juz dzwigac jak gibberpl.(wyjatek ten sredniaczek ze statywem i bosko portretowko:))
pozdrowionka
PS
Zdjecia dawac we watkach!
zanabyłem aparacik. Całkiem fajny. Tylko jeden minus jest parę drobinek kurzu w środku obiektywu. co zauważyłem po 2 dniach może po prostu trochę go noosiłem i się kurz ruszył. W sumie to nie ma wielkiego znaczenia bo w niejednym obiektywie to już miałem (liderem był tamron 70-200 2.8 i samsung ex-1) i wpływu na zdjęcia to nie ma, ale mnie wkurza bo do sprzętu foto mam trochę pedantyczny stosunek. W kompakcie za 1.8 kilo zeta to nie powinno występować. A jeszcze jedno fuji ma średnicę gwintu 40mm i taki filterek na obiektyw można kupować.
nieciekawa informacja na temat wymiany wadliwego sensora:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1012&message=41834930
nowy po wymianie bardziej szumi :(
Jakbys sie mocniej wczytal we wiadomosci, to bys wiedzial, ze to tyczylo pierwszej partii wymienianych sensorow.
Rozwiazanie problemu, mail od serwisu, wysylka ponowna na przesoftowanie aparatu.
Faktem jest natomiast, ze mozna bylo sie wkurzyc na takie gapiostwo serwisu.
Generalnie temat poruszony przez Ciebie juz dawno nieaktualny
pozdrowionka
PS
Olo, ile przeplaciles i ktora masz wersje z czy bez?
no to chyba dobra informacja.. ... ja miałem chrapkę na x10 i x100 ale właśnie takie informacje mnie zraziły.
mam na myśli informacje o problemach jednego jaki i drugiego modelu.
szkoda a może i dobrze.
teraz zbieram na OM-D lub w ostateczności kupię E-P3. się zobaczy.
Komuś się jednak przejadł http://fujiklub.pl/viewtopic.php?f=20&t=13567
Aparaty to zabawki dla dużych chłopców. Jak się znudzą, to się je zmienia. Gdy przyjdzie mi ochota na zabawę czym innym, to też się pozbędę X10 bez żadnych skrupułów.
Masz rację , ale to sprzedaje ktoś kto jeszcze parę dni temu dałby się pokroić w obronie X10. Czyli nigdy nie mów nigdy.
Sprawdza się powiedzenie , że od miłości tylko krok do innego skrajnego uczucia.
Ja z moim X10 pożegnałem się w przyjaźni twierdząc, że trzy są mi niepotrzebne .
Sprzedaje, bo chce zmienić na X-S1, czyli de facto na X10 z dużym zoomem. Bebechy w tych aparatach są te same, oprócz obiektywu. To na pewno nie jest zwrot o 180 stopni, a jedynie drobna korekta kursu :)
Sprzedaje, bo chce zmienić na X-S1, czyli de facto na X10 z dużym zoomem. Bebechy w tych aparatach są te same, oprócz obiektywu. To na pewno nie jest zwrot o 180 stopni, a jedynie drobna korekta kursu :)
Bedziemy miec watek ,ze nie ma nic lepszego od X-S1???????:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen:
To już nie do mnie pytanie :)
Jasand, Mirek,
Wlasnie ze wzgledu na tak debilne komentarze przestaje tu zagladac, z waszych gdyban powstaja plotki, a plotki przerabiacie na fakty.
Nr tel znacie jak chcecie pogadac to zapraszam w innym przypadku... nie powiem brzydko.
pozdrowionka
Może troche jaśniej bo nie rozumiem. Czy ja Ciebie się czepiam , ze mnie obrażasz ? Z sentymentu czytam troche forum Fuji i tylko stwierdziłem, że jeszcze jeden gorliwy obrońca X10 zmienił zdanie. A co ty masz do tego ? Czy jesteś jego bratem, że się tak uniosłeś?
Co do uczestnictwa w Forum - wolny wybór nie nie mnie osądzać czy ktoś tu zagląda czy nie.
Bratem blizniakiem...
Jedynie epicure zachowal tutaj trzezwosc umyslu, wyraznie facet pisze, ze zamienia X10 na XS1 wiec co za propagande glupoty siejecie, powod nieistotny i nie do publicznego gdybania, tak rodzi sie plotka i potem kolejna opowiada do niej swoja historie, a historia staje sie legenda. Takie zachowanie jest gorsze od bab w warzywniaku i to stwarzane przez facetow, niby protoplastusiow bab.
Ja rozumiem, w pracy sie nudzi, automat odswieza forum co 30sek i trzeba cos do kawy napisac ale dlaczego macic wode.
Masz problem dlaczego? jest podany numer zadzwon do goscia, to Ci powie dlaczego, co bystrzejsi latwo sie pewnie domysla.
Obrazac Cie nawet jeszcze nie zaczalem, wale tylko prosto z mostu za to sie mnie kocha albo nienawidzi.
pozdrowionka
Jasand, Mirek,
Wlasnie ze wzgledu na tak debilne komentarze przestaje tu zagladac, z waszych gdyban powstaja plotki, a plotki przerabiacie na fakty.
Nr tel znacie jak chcecie pogadac to zapraszam w innym przypadku... nie powiem brzydko.
pozdrowionka
Oj chlopie.Wypij se piwo i pomysl.Pomysl co piszesz.Jakie legendy,jakie plotki.To,ze pozniej bedzie moj jest najmojszy to jestem na 100% pewien.Dlatego tez zadalem pytanie.
Pogadamy za pol roku,moze szybciej.Wtedy zobaczysz czy pytanie bylo na miejscu czy nie.
Mireczku,
Nie pije piwa niestety, w zyciu morze juz wypilem, moze dlatego, ze nad morzem mieszkam.
Wypij moje zdrowie.
Za pol roku mozesz zadzwonic, to pogadamy. Jak bedziesz mial chec.
pozdrowionka
juz w srode nie bede mial lustrzanki , bardzo zastanawiam sie nad czyms malym na ulice nie zwracajacym na siebie uwagi ,zastanawiam sie nad x1o ,plusy po zakupie zostaje mi 2 tys w kieszeni , dobra matryca ,fajny zakres ogniskowych i stosunkowo jasny obiektyw , no i kompakt wiec nie zwraca tak na siebie uwagi jak lustrzanka co pomaga na ulicy , minus w zasadzie jeden ,wizjer ktory kryje 80 procent
kadru i nie wyswietla zadnych informacji , lubie miec pelna kontrole nad wszystkim ,pelen manual i prawie zawsze pomiar punktowy ,pytanie do uzytkownikow czy kadrujecie przez wizjer czy raczej patrzac na lcd ,co mnie troche odrzuca ,pozdr
Mierzyłem się w MM do X10. No niestety, wizjer jest i tyle.
dzieki to chyba ,nie uda sie oszczedzic :(
Ja bym poczekał na nowe XZ-2 od Olympusa, może zaskoczyć pozytywnie.
Też się bawiłem chwilę Fuji X10, bardzo przyjemny kompakt, ale wizjer to nic ciekawego.
tymczasowy_
10.09.12, 15:38
juz w srode nie bede mial lustrzanki , bardzo zastanawiam sie nad czyms malym na ulice nie zwracajacym na siebie uwagi ,zastanawiam sie nad x1o ,plusy po zakupie zostaje mi 2 tys w kieszeni , dobra matryca ,fajny zakres ogniskowych i stosunkowo jasny obiektyw , no i kompakt wiec nie zwraca tak na siebie uwagi jak lustrzanka co pomaga na ulicy , minus w zasadzie jeden ,wizjer ktory kryje 80 procent
kadru i nie wyswietla zadnych informacji , lubie miec pelna kontrole nad wszystkim ,pelen manual i prawie zawsze pomiar punktowy ,pytanie do uzytkownikow czy kadrujecie przez wizjer czy raczej patrzac na lcd ,co mnie troche odrzuca ,pozdrJakim budżetem dysponujesz?
Ja też się bawiłem X-10 ten wizjer to nic ciekawego w porównaniu nawet z niedużym EVF sprzed 5 lat, ale w zestawieniu z lunetkami np. z G12 czy Coolpixa 7100 wypada w miarę sensownie. Swoją drogą, ciekawe czy pojawi się kiedyś kompakt w rozmiarze X-10 czy też G-12 z EVF.
witam , mam do dyspozycji 4k, opcje byly rozne , najpierw x100 , bawilem nim sie przez chwile dzieki uprzejmosci znajomego , plusy - wizjer , design , dosc dobra matryca minusy - wolny zapis , autofocus , i nieodpowiada mi klasyczny sposob sterowania , zamiast kolka wyboru czasow wolalbym rolke , drugi kandydat to x10 ,odpada z wiadomego powodu , trzeci kandydat i prawdopodobnie zwyciezca to ricoh gxr + vf2 +modul a12 28mm 2,5 plusy - przedewszystkim ergonomia , matryca apsc ,szumi przy wyzszych czulosciach ale nie traci szczegolu ,bylbym chyba w najbardziej niszowym systemie w Polsce co mi bardzo mentalnie odpowiada ,rozgladalem sie troszeczke i uda mi sie taki zestaw zlozyc za 3,5 k , za jakis czas jak sie odkuje dokupie sobie a12 50mm 2,5 i mam komplet na ulice nie zwracajacy na siebie uwagi , minusow dla mnie brak , no i dzis ogladalem jeszcze lumixa gx1; , koniecznie musialbym dokupic do niego evf (widzialem ze na gieldzie w fajnej cenie stoi ) + stalka 14mm w przyszlosci 20 1,7 i wsumie wyjdzie na to samo ,ale na tej jego matrycy wszedzie dookola psy wieszaja , co mnie troche zniecheca , wariant oszczednosciowy samsung nx1oo +evf (ktorego trzeba sprowadzic z korei za ok 350) nx 200 odpada brak mozliwosci doczepienia efv ,komplet stalek 16mm , 20 mm , 30mm ,i to wszystko za 2800 zl , ale tu znowu matryca , po k5 ciezko bedzie sie przestawic , ktos spyta dlaczego nie omd , bo potrzebny mi aparat co wyglada jak kompakt , poczekalbym tez na nowosci ale ich cena pewnie bedzie zabijac , a ja nie dam rady czekac kilka miesiecy bez aparatu ,pozdr
witam , mam do dyspozycji 4k, opcje byly rozne , najpierw x100 , bawilem nim sie przez chwile dzieki uprzejmosci znajomego , plusy - wizjer , design , dosc dobra matryca minusy - wolny zapis , autofocus , i nieodpowiada mi klasyczny sposob sterowania , zamiast kolka wyboru czasow wolalbym rolke , drugi kandydat to x10 ,odpada z wiadomego powodu , trzeci kandydat i prawdopodobnie zwyciezca to ricoh gxr + vf2 +modul a12 28mm 2,5 plusy - przedewszystkim ergonomia , matryca apsc ,szumi przy wyzszych czulosciach ale nie traci szczegolu ,bylbym chyba w najbardziej niszowym systemie w Polsce co mi bardzo mentalnie odpowiada ,rozgladalem sie troszeczke i uda mi sie taki zestaw zlozyc za 3,5 k , za jakis czas jak sie odkuje dokupie sobie a12 50mm 2,5 i mam komplet na ulice nie zwracajacy na siebie uwagi , minusow dla mnie brak , no i dzis ogladalem jeszcze lumixa gx1; , koniecznie musialbym dokupic do niego evf (widzialem ze na gieldzie w fajnej cenie stoi ) + stalka 14mm w przyszlosci 20 1,7 i wsumie wyjdzie na to samo ,ale na tej jego matrycy wszedzie dookola psy wieszaja , co mnie troche zniecheca , wariant oszczednosciowy samsung nx1oo +evf (ktorego trzeba sprowadzic z korei za ok 350) nx 200 odpada brak mozliwosci doczepienia efv ,komplet stalek 16mm , 20 mm , 30mm ,i to wszystko za 2800 zl , ale tu znowu matryca , po k5 ciezko bedzie sie przestawic , ktos spyta dlaczego nie omd , bo potrzebny mi aparat co wyglada jak kompakt , poczekalbym tez na nowosci ale ich cena pewnie bedzie zabijac , a ja nie dam rady czekac kilka miesiecy bez aparatu ,pozdr
A co w OMD nie wyglada jak kompakt?
a x100 była z nowym firmwerem? Oglądałem i jak dla mnie AF był nawet nawet.
A co w OMD nie wyglada jak kompakt?
Zapewne chodzi o kształt, który udaje lustrzankę przez ten centralny wypust w okolicach wizjera.
no ale omd dzięki uprzejmości olympus polska nie mieści się w granicy 4k.
Zapewne chodzi o kształt, który udaje lustrzankę przez ten centralny wypust w okolicach wizjera.
No nie wiem - jak dla mnie kiepsko udaje lustrzanke :) Ricoh czy GX1 z wizjerem jak dla mnie nie wygladaja na bardziej "kompaktowe"
Wyglada jak mala lustrzanka , a pozatym to co mam odlozone na ten cel nie starczy nawet na body , jak sie szarpne i dorzuce ,mam jedynie gole body a co z obiektywami ,pozdr
Z całą sympatią dla X10 odradzałbym kupowanie go jako główne narzędzie do fotografowania. Aparat fajny, jak na kompakt jakościowo bardzo dobry, ale bardziej jako drugi aparat do okazjonalnego pstrykania. Jeśli aparat ma być jeden i do wszystkiego, to polecałbym jednak coś systemowego. Wizjerów doczepianych nie polecam - aparaty wyglądają z nimi tak pokracznie, że przykuwają uwagę jeszcze bardziej, niż reporterskie lustrzanki. Albo wizjer wbudowany, albo żaden - niestety.
ricoha nie widziałem - ale gx1 może trochę poudawać - do tego albo 20 albo ten panasonicowy składany power zoom - i kompakt jak ta lala
Wyglada jak mala lustrzanka , a pozatym to co mam odlozone na ten cel nie starczy nawet na body , jak sie szarpne i dorzuce ,mam jedynie gole body a co z obiektywami ,pozdr
A sprawdzałes ceny w OJ?
co do pokraczności zgadzam się z epicurem, testowałem właśnie z gx1 - dziwny twór - choć kominek w omd też trochę śmieszny
a x100 była z nowym firmwerem? Oglądałem i jak dla mnie AF był nawet nawet.
nie wiem ,nie polubilismy sie z x100 , jak napisalem wyzej ,nie odpowiada mi sposob sterowania , Vindex nie chodzi o wielkosc tylko o ksztalty , jest to bezslusterkowiec typowo lustrzankopodobny , gxr natomiast nie bedzie sie tak rzucac w oczy ,dla mnie to glowny powod zmiany , potrzebuje sprztu ktory pozwoli mi podejsc blizej i bedzie mial dobra ergonomie gxr spelnia te dwa warunki ,pozdr
mi akurat x100 przypadł do gustu ale postawiłem na uniwersalność aparatu systemowego. A teraz tylko pozostało dokupić wiaderko obiektywów :)
Problem w tym, że wszystkie bezlusterkowce z wizjerem albo wyglądają jak mini lustrzanka, albo kosztują stosunkowo dużo (vide X-E1 czy NEX-7). Do mnie najbardziej trafiałby X100, bo to jedyna sensowna puszka, jaką w tej cenie można dostać z porządnym szkłem.
tymczasowy_
10.09.12, 20:09
broda, punkt zbieżny z moim, to body a'la PEN z wbudowanym wizjerem, też na to czekam w m4/3 lub w innym systemie pod warunkiem że będą w nim szkła co mnie interesują, czyli ma być coś szerokiego - minimum szerokości to ekwiwalent 24mm, coś jasnego (najlepiej 1.4 max 2.0) w okolicy 35-50mm, coś do portretu czyli około ekwiwalentu 80mm z f nie więcej niż 1.8 (może być pleśniak pod warunkiem dobrego wsparcia MF np. jak w NEX).
Na razie w m4/3 brakuje tylko body, reszta się znajdzie.
Obecnie w zastępstwie, na czas oczekiwania na grala z napisem Olympus, używam NEX-3 z E16 (bo było tanie i ma dobrą matrycę), dokupiłem Sigmę 30mm/2.8 i użytkuję pleśniaka 55mm/1.4 (ekwiwalent 82,5mm). Na szerokim kącie wspieram się LX5.
Ja bym Ci radził kupno najtańszego body w docelowym systemie i zakup docelowych obiektywów. Jak się pojawi body-gral, to sprzedaj stare i kup nowe body.
Nie rozważałeś Sony, wyjdzie teraz body na jakim Ci zależy - NEX-6 (dobra matryca, wbudowany wizjer, tylko stopka pod lampę niewiadoma jaka będzie - w sensie zgodności z "normalną"). Cena pomiędzy 5N i 7.
Co do szkieł, to Sigmy 19mm/2.8 i 30mm/2.8 są bardzo dobre optycznie, tanie (850zł), ale plastikowe. Ma być systemowa 35mm/1.8.
Portretówka - z takim wspomaganiem MF i wbudowanym wizjerem _ spokojnie wystarczy pleśniak. Rozważam też LA-EA1 i SAM85mm/2.8 ale to zaczyna wychodzić cena systemowej 50mm/1.8 OIS.
Droższych rozwiązań nie proponuję.
Największy problem z UWA, E16 takie se (ma być poprawiona wersja). Ma też być UWA zoom 11-18mm pewnie z f około 4.
W sumie jak ktoś nie potrzebuje UWA to ja polecam S19mm, S30mm i pleśniaka do portretu.
tez tak myslalem dopoki nie mialem go w rekach ,mi ta pokracznosc gxr z efv odpowiada ,no i mozliwosc rozbudowy , nic tak nie zwraca uwagi jak lustrzanka szczegolnie jezeli w kogos mierzysz ,pozdr
No to w takim razie ten Ricoh to niegłupi pomysł.
chyba nieglupi , moje ogniskowe to glownie 28mm i 50 mm , mam tu dwa moduly staloogniskowe z dobra matryca i szklami ,praktycznie pozbawionymi wad optycznych (,dystorsje i abberacje) , nie ganiam za nowosciami bo trend jest teraz taki ze jak dadza cos w ludzkiej cenie , to albo to okroja w stosunku do poprzednika albo spieprza , a jak juz cos im wyjdzie to sprzedaja to w cenach z kosmosu , pozdr
tymczasowy_
10.09.12, 20:39
chyba nieglupi , moje ogniskowe to glownie 28mm i 50 mm , mam tu dwa moduly staloogniskowe z dobra matryca i szklami ,praktycznie pozbawionymi wad optycznych (,dystorsje i abberacje) , nie ganiam za nowosciami bo trend jest teraz taki ze jak dadza cos w ludzkiej cenie , to albo to okroja w stosunku do poprzednika albo spieprza , a jak juz cos im wyjdzie to sprzedaja to w cenach z kosmosu , pozdrSigmy 19mm i 30mm to też ekwiwalent 28mm i 45mm, różnica w świetle do modułów Ricoha, żadna. A możesz je użytkować na korpusach, które są wyposażone w wiodące matryce. Dodajesz NEX-6 i masz to co chcesz.
Jak dla mnie Ricoh GXR, to najlepsza alternatywa cyfrowej bieda Leica - i na tym koniec.
PS
Wady optyczne w szkłach Ricoh'a są zapewnie tak samo usuwane jak dystorsja obiektywów w korpusach Sony, Panasonic, Olympus ... itp. Skąd wiesz jakie jest szkło, jak przyspawane jest do matrycy i do przetestowania tylko na body Ricoh ... :wink:
PPS
Sprawdź co potrafi zrobić LR3/4 ze szkłem E16mm Sonego jak użyje się wbudowanego profilu ... cuda Panie, cuda jak dotknięciem różdżki czarodziejskiej.
nie fotografuje tabelek tylko robie zdjecia , zapomniales o jednej waznej rzeczy dla mnie ,o ergonomii ,a o wadach raw prawde mi powie ,pozdr
tymczasowy_
10.09.12, 20:52
nie fotografuje tabelek tylko robie zdjecia , zapomniales o jednej waznej rzeczy dla mnie ,o ergonomii ,a o wadach raw prawde mi powie ,pozdrA gdzie w NEX-6 jest zła ergonomia? Lub pod jakim względem ergonomia NEX-6 jest gorsza od GXR?
PS
Natomiast z Twojej wypowiedzi wynika, że już się zdecydowałeś na GRX i tu szukasz chyba tylko potwierdzenia własnej decyzji ... jeśli to prawda, to kupuj tego GRX bo szkoda czasu na bezpłodne dyskusje.
a gdzie jest ten nex-6 , w zapowiedziach i z 3k za niego przyjdzie zaplacic , pozatym dobrze sie czuje w niszowych systemach , taka mentalnosc ,pozdr
Ricoh ma tę zaletę, że jest i można go w każdej chwili kupić. A NEX-7 jest jeszcze póki co tylko w plotkach, nie mówiąc już o tym, że o jego cenie można tylko gdybać. Ale może jednak warto chwilę poczekać? Za parę dni rynek może się zatrząść od ciekawych nowości.
tymczasowy_
10.09.12, 21:53
broda, ja generalnie też nie jestem fanem nowinek i od czasu do czasu okurzam E-1, ale matryca w tych modułach A12, to pochodzi z 2009 roku, dla matryc, to tak trochę jak prehistoria .... a najgorsze jest to, że optyki nie użyjesz na innym sensorze.
Sony jest niesamowicie płodne w dziedzinie body, więc po zaopatrzeniu się w docelowe szkła, na tym polu można oczekiwać pokaźnych żniw.
A jak się bardzo spieszy to można na szybko nabyć jakiegoś starszego NEX'a z drugiej ręki ... wersja 3 pewnie do 500zł to absolutny max, a jakością niestety zjada matrycę z A12. Co do ergonomii to ja na nią w NEX'ie nie narzekam, choć miałem duże obawy jak sam nie pomacałem. Zazwyczaj mam ustawiony tryb A z autoISO, pod dwa funkcyjne można dodać to czego nie ma na wybieraku ... alleuja i do przodu. Jedyne co mi przeszkadza to niemożność zrobienia całkowice czystego LCD w trybie robienia zdjęć, ale to przecież też prehistoryczny korpus.
PS
Niszowość niszowością, ale to związanie optyki z matrycą na wieczne czasy jest jak dla mnie zbyt frustrujące.
Powtarzam A16 dla obiektywów LM, ok, ale te inne moduły ... to trochę kicha.
Broda a ja po cichu licze, ze GRX pokaze przejsciowke do Pentaxa. Limitedy 21,40 i 70mm i jest super zestaw wakacyjny. Gdyby mial matryce K-5 i sprawny AF to moze i K-7 bym odsprzedal.
Mobi
Sprzedalem k5 w bardzo dobrej cenie :) ,af i matryca to nie wszystko , wszystkim mozna zrobic dobre zdjecie , ogranicza nas tylko wyobraznia ,pozdr
Bo K5 to fajnie cacko było, miałem 3 miesiące.
Ja miałem dwa te cacka i sprzedałem.Czemu?
Powiem tylko, ze z tym wizierem w X10 przesadzacie, wygodni jestescie ot co, ew nie narodziliscie sie w epoce tamtejszych dziurek od klucza.
X10 mozna spokojnie obleciec wszystko przez wizier, pomyslec, pocwiczyc i spokojnie sie da, no tak ale ja odmieniec jestem, nie rozwazam technikalii, chadzam i trzaskam fotki niezawracajac sobie glowy pierdolami.
pozdrowionka
PS
Sigma np w wizierze nie ma drabinki, co nie znaczy, ze jest ona tam potrzebna, to samo mozna powiedziec o X10.
Ja miałem dwa te cacka i sprzedałem.Czemu?
Bo marzysz o Leice?
Bo marzysz o Leice?
:D:D:D
K-7 tak jak i K-5 jest dosc maly i niepozorny,do streetu ale swoje wazy. Dopuki uzywalem zoomow i plecaka na dalsze eskapady do,bylo dobrze ale do,stalek,lepsza jest torba - na kilkugodzinny wypad wystarczy ale przy kilkudniowym zwiedzaniu zaczynaja bolef plecy a zestaw jest naprawde ograniczony do,minimum.
Ja na razie pozostaje z K-7 ale mam nadzieje, ze pokaze sie jakis bezlusterkowiec P ew. GXR z mkcowaniem K a jak,nie to moze pomysle w nowym roku o nowym bezlusterkowcu Fuji ew. OMD?
Mobi
:D:D:D
K-7 tak jak i K-5 jest dosc maly i niepozorny,do streetu ale swoje wazy. Dopuki uzywalem zoomow i plecaka na dalsze eskapady do,bylo dobrze ale do,stalek,lepsza jest torba - na kilkugodzinny wypad wystarczy ale przy kilkudniowym zwiedzaniu zaczynaja bolef plecy a zestaw jest naprawde ograniczony do,minimum.
Ja na razie pozostaje z K-7 ale mam nadzieje, ze pokaze sie jakis bezlusterkowiec P ew. GXR z mkcowaniem K a jak,nie to moze pomysle w nowym roku o nowym bezlusterkowcu Fuji ew. OMD?
Mobi
Bo prawda jest taka, że w większości przypadków do fotografowania "w terenie" najlepiej brać albo jedną stałkę(jak ktoś ma tak celownik ustawiony) albo jeden zoom o standardowym zakresie, dwa obiektywy to max. Cała reszta to zawracanie głowy.
Bo prawda jest taka, że w większości przypadków do fotografowania "w terenie" najlepiej brać albo jedną stałkę(jak ktoś ma tak celownik ustawiony) albo jeden zoom o standardowym zakresie, dwa obiektywy to max. Cała reszta to zawracanie głowy.
W znanym terenie tak ale w przypadku eksploracji wole miec caly zakres ogniskowych ze soba bo nigdy nie wiem co mnie czeka za rogiem. DA 21/40/70 sa male i lekkie ale z K-7 juz troche waza a jeszcze do tego dochodzi czasem Sigma 10-20.
Lepiej bylo by zabrac Sigme 17-70 ale statyw (Sirui T005) moze jej nie utrzymac i nie wyglada to niepozornie.
Chyba nie,ma opcji idealnej- chcialbym czasem na wyjazdy cos lzejszego ale nie ma co przesadzac.
Poczekam i zabacze co nowego zaprezentuje Fuji i Olek.
mobi
tymczasowy_
12.09.12, 10:32
broda, po oficjalnej zapowiedzi NEX-6 (sprzedaż w listopadzie) oraz po zapowiedzi nowych szkieł np. 35mm/1.8 to ja już nie miałbym żadnych wątpliwości co sobie kupić - nawet jakbym miał dołożyć nieco $$$.
broda, po oficjalnej zapowiedzi NEX-6 (sprzedaż w listopadzie) oraz po zapowiedzi nowych szkieł np. 35mm/1.8 to ja już nie miałbym żadnych wątpliwości co sobie kupić - nawet jakbym miał dołożyć nieco $$$.
Zdecydowal sie wiec uszanuj jego decyzje- pozniej okaze sie ze tym Soniakiem zdjec nie moza robic i bedziesz wspolwinny zakupu;)
Jak radza sobie AF Fujikow w gorszym swietle- ostrza wolniej czy sie gubia? Ciekaw tez jestem czy gorszy AF wyzszych modeli to tylko niedopracowanie programowe czy ogolnie mniej sprawny system - ostatnio Fuji wypuscilo wiele poprawek do AF.
tymczasowy_
12.09.12, 11:49
Zdecydowal sie wiec uszanuj jego decyzje- pozniej okaze sie ze tym Soniakiem zdjec nie moza robic i bedziesz wspolwinny zakupu;)Jak to mówią, ponoć tylko krowa nie zmienia zdania ...
Jak radza sobie AF Fujikow w gorszym swietle- ostrza wolniej czy sie gubia? Ciekaw tez jestem czy gorszy AF wyzszych modeli to tylko niedopracowanie programowe czy ogolnie mniej sprawny system - ostatnio Fuji wypuscilo wiele poprawek do AF.Jak pokazał test na optycznych, AF w Fuji mocno nie trafia, i to niekoniecznie w złym oświetleniu.
18 września będzie nowy firmware do bezlusterkowców X. Ma znacząco poprawić zarówno szybkość, jak i skuteczność działania AF. Na youtubie już można obejrzeć pierwsze filmiki, w tym porównanie starego do nowego. Na oko jest lepiej. Może to nie jest jeszcze poziom OM-D, ale z NEXami może konkurować w tej kategorii.
Poza tym nowe obiektywy mają już szybsze silniki. Jeden z redaktorów dpreview w komentarzach pisał, że wyniki są podobne do Olympusów, więc jest szybko.
Witam ,masz racje dalem jeszcze jedna szanse x100 , i tym razem bylo lepiej , zdecydowal wizjer optyczny , dla mnie idea ma sens ,najbardziej klasyczna ogniskowa i pozostaje szukac kadrow , na poczatku tygodnia czarny x100 ,bedzie moj , mysle ze to ze nie ma wiodacej matrycy nie przeszkodzi mi w robieniu zdjec ,pozdr
Dzisiaj wysłałem mojego X10 do serwisu. Od 3 miesięcy się do tego przymierzałem, ale nie mogłem się pozbyć tego aparatu w sezonie wakacyjnym. Teraz mam przymusowe kilka tygodni odwyku ;)
Dzisiaj wysłałem mojego X10 do serwisu. Od 3 miesięcy się do tego przymierzałem, ale nie mogłem się pozbyć tego aparatu w sezonie wakacyjnym. Teraz mam przymusowe kilka tygodni odwyku ;)
Sęk w tym, że teraz światło robi się superanckie - czasem to nawet już nawet około 13-14 jest OK. Niby w październiku może być jeszcze lepiej - o ile totalnej pluchy nie będzie.:wink:
Teraz i tak mam zlecenie na jakiś miesiąc roboty, więc zdjęć dla siebie raczej nie będę miał czasu (ani ochoty) robić. Powinienem jeszcze zdążyć na kolorową jesień, jak już się z tym wszystkim uporam :)
5 października wyjdzie firmware 2.0, który dodaje parę filtrów artystycznych i zmienia przycisk RAW w podręczne menu:
http://www.fujifilm.com/news/n120926.html
Na co komu nowe modele aparatów? Wystarczy od czasu do czasu nowy FW i już mamy nowe bajery w starym sprzęcie :)
Miłe zagranie, mogliby wypuścić nowy model z niesamowitymi filtrami artystycznymi jak to robią niektórzy producenci. Widać moc w procesorze jest i programiści Fuji dodają nowe ficzery do starych modeli.
5 października wyjdzie firmware 2.0, który dodaje parę filtrów artystycznych i zmienia przycisk RAW w podręczne menu:
http://www.fujifilm.com/news/n120926.html
Na co komu nowe modele aparatów? Wystarczy od czasu do czasu nowy FW i już mamy nowe bajery w starym sprzęcie :)
Menu jakby żwawsze jeszcze po aktualizacji. A tak w odniesieniu do poprzedniego wpisu - co reklamowałeś w X10?
---------- Post dodany o 01:28 ---------- Poprzedni post był o 01:22 ----------
2. 100% wlaczen przez obiektyw, moze miales jakis wadliwy egzemplarz? swoja droga uwazam to za nawet fajne rozwiazanie, takie inne, fajne, o mechanizm sie nie boje, cos co jest inne nie znaczy, ze jest do bani...
Mi się nie włączył nawet przy składaniu reklamacji (zwykle jak się składa reklamację, to wszystko przecież działa) - zostało to odnotowane. Po powrocie okazało się, że ponoć wady nie ma i odesłano mnie do instrukcji obsługi w kwestii "fast start"... Działa tak samo jak działał.
A tak w odniesieniu do poprzedniego wpisu - co reklamowałeś w X10?
Wysłałem na wymianę matrycy.
Czy ktoś z Was zauważył, że po wgraniu nowego softu 2.0 autofocus stał się jakby głośniejszy? Wyraźnie bzyczy przy ustawianiu ostrości - a wydawało mi się, że wcześniej w trybie cichym aparat był bezgłośny...
No w końcu! Dzisiaj kurier przywiózł mi aparat z wymienioną matrycą. Aż 5 tygodni musiałem na niego czekać, chodziłem jak struty... ;) Na szczęście wymienili też wszystkie gumy, bo w cudowny sposób zniknęła jedna rysa, którą miałem na podpórce kciuka :) Dostałem jeszcze zapasową parę klipsów do mocowania paska i skrawki skóropodobnego czegoś, co ma chronić korpus przed zarysowaniami właśnie w miejscu mocowania paska.
Aparat ma już najnowszy firmware 2.0. Nie zauważyłem, aby AF działał głośniej. Na razie jest wszystko spoko.
Się nie dziwię, że byłeś zdenerwowany. 5 tygodni bez swojej zabawki też bym łatwo nie wytrzymał.
Potestuj matrycę, czy przypadkiem czegoś nie zepsuli :wink: (tfu, tfu, odpukać)
Czekam, aż się naładuje akumulator i lecę testować :)
Czy orientuję się ktoś gdzie można pobrać instrukcję do tego modelu w j.polskim ?
Dobra, sprawdziłem. Aparat działa, orbów brak, żadnych efektów ubocznych nie stwierdziłem. A na osiedlu nuuuda...
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=73106&d=1352145882
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=73105&d=1352145881
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=73107&d=1352145884
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=73108&d=1352145886
Chyba tylko z płyty CD załączanej do aparatu. Napisz na PW do któregoś z właścicieli tego aparatu, a jest ich kilku na naszym forum.
Laqua, podaj mi maila na privie, to Ci podeślę instrukcję.
Laqua, podaj mi maila na privie, to Ci podeślę instrukcję.
Dziękuje bardzo ! już wysyłam wiadomość na priv.
Dobra, sprawdziłem. Aparat działa, orbów brak, żadnych efektów ubocznych nie stwierdziłem. A na osiedlu nuuuda...
Fajny zestaw zdjęć :)
Choć to niebieskie niebo wygląda sztucznie z lekka.
Z ciekawości - na jakim ISO te fotki są?
Z ciekawości - na jakim ISO te fotki są?
Od 800 do 3200 w trybie PRO LOW-LIGHT.
najbardziej znane blogerki w Polsce ;p też zaopatrzyły się w stylowe cacko X10 ;)
http://www.makelifeeasier.pl/
najbardziej znane blogerki w Polsce ;p też zaopatrzyły się w stylowe cacko X10 ;)
Aaaahahahaha
Mój sprzęt waży prawie 5 kg więc robienie zdjęć to świetne ćwiczenie na wzmocnienie ramion;)
Czyli X10 to tylko taka ozdoba do butów i torebki. Do tak poważnej roboty, jak zdjęcia na bloga, wykorzystuje się głównie te pozostałe 4,65 kg sprzętu :D
Czyli X10 to tylko taka ozdoba do butów i torebki. Do tak poważnej roboty, jak zdjęcia na bloga, wykorzystuje się głównie te pozostałe 4,65 kg sprzętu :D
Swoją drogą po takim podnoszeniu ciężarów, to te blogerki sierpowy muszą mieć mocny. X10 miał być ładny i sensowny pod względem możliwości. Jak na mój gust (lub jego brak) Fuji cel udało się osiągnąć.
Epicur - po włączeniu nie masz pasków na monitorze? Wcześniej nie widziałem ich a teraz ... są. I wkurzają mnie:).
Epicur - po włączeniu nie masz pasków na monitorze? Wcześniej nie widziałem ich a teraz ... są. I wkurzają mnie:).
Nie zwróciłem uwagi. Sprawdzę wieczorem i dam znać.
Nie zwróciłem uwagi. Sprawdzę wieczorem i dam znać.
I co ? Załamałeś się ?:) Nie piszesz :). Znaczy obraz faluje.
I co ? Załamałeś się ?:) Nie piszesz :). Znaczy obraz faluje.
Nic u mnie nie faluje, nie ma żadnych pasków.
nie wiem, pierwszy raz słyszę i widzę...
a czyje to autorytatywne stwierdzenie że "najbardziej"?
Jestem nowym użytkownikiem aparatu. Chwilowo nie mogę się do niego przekonać :( Czy mogę prosić dobrą duszę o przesłanie instrukcji. Może pomoże mi się jakoś zbratać ze sprzętem. (Wcisnęłam gdzieś płytę dołączoną do aparatu :( )
Jestem nowym użytkownikiem aparatu. Chwilowo nie mogę się do niego przekonać :( Czy mogę prosić dobrą duszę o przesłanie instrukcji. Może pomoże mi się jakoś zbratać ze sprzętem. (Wcisnęłam gdzieś płytę dołączoną do aparatu :( )
http://www.fujifilm.eu/uploads/tx_fujifilmproducts/downloads/x10_manual_08.pdf http://fasigap81.pl/instrukcja-po-polsku-do-fuji-x10.html tu jest link, ale wymagają rejestracji.
Koledze chodzi chyba raczej o instrukcje w języku Słowackiego a nie Szekspira :)
Napisz mi maila na pw, to ci wyśle:-)
pozdrowionka
Na płycie dołączonej do aparatu jest polska instrukcja.
Właśnie na tym polega kłopot, że płyta gdzieś się zapodziała. :(
W poniedziałek będzie premiera X20 z nową matrycą i focus peakingiem. Dzisiaj z brytyjskiego Fujifilm wyciekła specyfikacja innego aparatu, HS50, i też ma focus peaking, więc ta funkcja to pewniak:
http://www.optyczne.pl/5497-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_FinePix_HS50EXR.html
Następca X100 też będzie :)
http://www.optyczne.pl/5499-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_FinePix_X20.html
Ciekaw jestem co oznacza "nowy wizjer optyczny" - skoro mają się jakieś informacje wyświetlać, to może oznaczać, że i obraz w wizjerze będzie większy.
Obraz w wizjerze X10 już i tak jest całkiem duży. Jeśli w jakiś sposób zrobią wyświetlanie punktu AF, to będzie strzał w dziesiątkę. A raczej dwudziestkę ;)
Wersja srebrna jest przepiękna. Takiego Pena E-P5 bym sobie życzył ;)
Właśnie na tym polega kłopot, że płyta gdzieś się zapodziała. :(
potrzebujesz jeszcze tą instrukcje ?
Witam i o pomoc pytam...mam problem bo nie wiem jak skopiować zdjęcia z aparatu zapisane w pamięci wewnętrznej? Jeśli ktoś dysponuje polsko języczną instrukcją to będę wdzięczna za przesłanie na a.sz.avon@gmail.com.
Witam i o pomoc pytam...mam problem bo nie wiem jak skopiować zdjęcia z aparatu zapisane w pamięci wewnętrznej?
Domyślam się, że przez kabel USB.
Jeśli ktoś dysponuje polsko języczną instrukcją to będę wdzięczna za przesłanie na a.sz.avon@gmail.com.
Właśnie wysłałem :)
Ślicznie dziękuję za instrukcje, jesteście Panowie mega szybcy! Co do kabla...właśnie z jego braku wynikało moje pytanie...przy włożonej karcie pamięci X10 nie wyświetla zdjęć z pamięci wewnętrznej bo wystarczyło by skopiować na kartę i odtworzyć na innym urządzeniu...a tu psikus.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/05/DSCF2187JPG-1.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/-DNgt8gvHmTo/UYJjm6PryhI/AAAAAAAAAGw/D9KoDKeICRk/s1600/DSCF2187.JPG)
1.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/05/x101-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-y_4tmnAoUSU/UYJjn9vROEI/AAAAAAAAAG4/5JCH5fvJG1s/s1600/x101.jpg)
2.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/05/x102-1.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/-qa1UKZFfvuU/UYJjpMZikjI/AAAAAAAAAHA/3GKuK-GWYb4/s1600/x102.jpg)
3.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/05/x103-1.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/-vmX7ATwEZQU/UYJjqVaBU5I/AAAAAAAAAHI/gxfYUNx6osw/s1600/x103.jpg)
4.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/05/x105-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-BOfY6YjUTu4/UYJjs5PQotI/AAAAAAAAAHY/gNuGZWiw8ks/s1600/x105.jpg)
5.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/05/x107-1.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/-VWbJ4wLvw3I/UYJjvDnZGKI/AAAAAAAAAHo/WXyf9gV9X2I/s1600/x107.jpg)
6.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/05/x108-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-Z4_fkgFoWPk/UYJjwR64UqI/AAAAAAAAAHw/EwmSJyb8e5k/s1600/x108.jpg)
7.
To ja przywitam się po dłuuuugiej nieobecności na forum.
Nie wiem czy x20 jest lepszy, ale ja na x10 nie narzekam - choć ma on jedną wadę ... mianowicie nie jest srebrny :)
Powyżej majowe próbki kwietniowego spaceru.
bardzo sluszne podejscie +
pozdrowionka
Odkopię trochę watek.
Wielu z Was, miało (lub może jeszcze ma) X10-tkę. Co było powodem, że ją sprzedaliście lub zamieniliście na np. XZ-2? Jasand swoje "uwagi" opisał. Wszyscy podkreślają dobrą jakość obrazka z X10, więc pytanie czy inne cechy przekreślają ten sprzęt? Widzę, że na rynku wtórnym osiąga on dość wysoką cenę i jest on "chodliwym" sprzętem. Więc musi być doceniany...
"Chodzi" za mną ten sprzęt. Nie ukrywam, że jestem bardzo ciekawy Waszych opinii na ten temat.
Aparat bardzo fajny, nie ma żadnych istotnych wad, które by go przekreślały, a ma kilka zalet, których na próżno szukać u konkurencji. Trzeba jednak pogodzić się z tym, że jest to aparat 6-megapikselowy. Ja go sprzedałem, bo potrzebowałem kasy na inne zabawki :-)
Mam używam i jestem zadowolony, chociaż korci mnie wymienić go na jakiegoś PENa z ciekawości :) Jakoś obrazka moim zdaniem bardzo ok. Ostry i jasny obiektyw. Zadowalająca jakoś filmów. Fajny design. Jedyne co mi w nim przeszkadza to niekompaktowe wymiary i słaba bateria.
Mam używam i jestem zadowolony, chociaż korci mnie wymienić go na jakiegoś PENa z ciekawości :)
No to możemy pomyśleć o zamianie :)
A co masz? :)
Przejdźmy na PW.
Przejdźmy na PW.
Panowie, czy to wg. was jest ORB? Czy to zwykły przepał?
105422
Bo jeśli orb to wysyłam do FUJI (jakimś cudem trafiłem na taką matrycę) ;-).
Pokaż całe zdjęcie.
1. Puchar oświetlony z okna
105456
2. Reflektory samochodów w dzień (krótkie naswietlanie, nie powinno być aż takich efektów, ale chyba jest ORB na prawym reflektorze samochodu z przyczepką)
105457
3. Noc z ręki, duże iso, więc wszelkie efekty ładnie się rozmywają i giną, a jednak na ciemnych samochodzie odblaski są chyba zbyt widoczne?
105458
Pytanie: czy to wskazuje na starą matrycę?
Orby byłyby większe i miałyby wyraźną granicę, często z ciemniejszą obwódką. Tu masz po prostu punktowe przepały.
---------- Post dodany o 11:37 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------
Orby byłyby większe i miałyby wyraźną granicę, często z ciemniejszą obwódką. Tu masz po prostu punktowe przepały i lekki blooming.
Orby byłyby większe i miałyby wyraźną granicę, często z ciemniejszą obwódką. Tu masz po prostu punktowe przepały.
---------- Post dodany o 11:37 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------
Orby byłyby większe i miałyby wyraźną granicę, często z ciemniejszą obwódką. Tu masz po prostu punktowe przepały i lekki blooming.
Czyli to idealne koło z oświetlonego pucharu to nie orb? Przecież tam zjadło niezły kawał pucharu. Jeśli nie to spoko to znaczy, że da się to opanować. Chyba że macie jakiś lepszy test, który mi definitywnie powie czy mam problem.
Darekw1967
29.11.13, 13:50
Witam !
Te przepaly maja charakter okregow a Epicure jest chyba nieco ślepy... ;)
Ewidentnie widac, ze nie jest to naturalne przepalenie.
To, ze dales foty na grupe juz swiadczy, ze cos Ciebie meczylo, ze jest cos nie tak jak powinno byc.
Moim zdaniem trafiles na 1 wersje matrycy x10.
Raz w markecie ze sprzetem foto jak pojawialy sie pierwsze x10 zwrocilem uwage na wystepowanie tego typu wady w tych aparatach.
Efekt byl taki, ze sprzedawcy kompletnie zlekcewazyli sprawe i z usmiechem na twarzy
oferowali x10 wiedzac o tym, ze jest partia do sprawdzenia i.... odeslania do producenta do poprawki.
x10 do wielu zastosowan swietnie sie sprawi i ta przypadlosc moze nie miec znaczenia
ale przy fotach nocnych i tam gdzie masz silne punktowe swiatla bedziesz mial okregi i
kwestia czy ich wielkosc i czestotliwosc wystepowania bedzie akceptowalna zalezy od Ciebie
i Twojego osobistego odczucia.
Pozdrawiam
Weźcie sobie wpiszcie w google "Fuji X10 orbs" i zobaczcie, jak to wygląda.
Na tym zdjeciu masz typowy bloming. Patrz na ciemnego Fiata oraz na środkowy samochód w tylnym rzedzie.
105469
tymczasowy_
29.11.13, 14:44
Efekt na pucharze i reflektorze auta jest mocno nienaturalny, być może X-Trans ma skłonności ku takim efektom i w pewnych sytuacjach korygujący software nie wyrabia ...
Weźcie sobie wpiszcie w google "Fuji X10 orbs" i zobaczcie, jak to wygląda.
własnie googlałem (dpreview, flickr itd...), i na moje amatorskie oko ten puchar wygląda tak jak orbowa kulka z dpreview (ale mogę sie mylić, mogłem przyjąć złe założenia):
http://www.dpreview.com/news/2012/04/26/Fujifilm-X10-white-orb-update
kateb, rozwiązałeś już problem?
Odkopię trochę wątek.
Przejeżdżałem, jak co dzień, przez Mysłowice (z moim nowym nabytkiem Fuji X10)... tylko, że dziś przywiozłem kilka fotek wykonanych "z ręki" Fujikiem. Wiem, że zdjęcia są takie sobie, a może nawet zwykłe, ale bawi mnie focenie tym kompakcikiem. :grin:
Poniżej Kapliczka św.Jana Chrzciciela oraz motyw świąteczny znajdujący się obok kapliczki.
107038 107039 107036 107037
kateb, rozwiązałeś już problem?
A widzisz, zapomniałem odpisać ;-), Aparat wysłałem, oni stwierdzili że to nowa matryca. Zrobili aktualizację softu.
Aparat jak działał tak działa, ciągle mi się podoba, ale chyba go sprzedam, aby sfinansować jakieś szkiełko ;-)
Wyciekły pierwsze zdjęcia X30:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/08/fuji_x30_f001_zps067bfaa7-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/fuji_x30_f001_zps067bfaa7.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/08/fuji_x30_b001_zps4b8736ae-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/fuji_x30_b001_zps4b8736ae.jpg)
http://www.fujirumors.com/first-images-new-fuji-x30/
Obiektyw ten sam, matryca nadal 2/3" (lipa, powinien być 1"), wizjer elektroniczny zamiast lunetkowego, Wi-Fi, uchylny ekran.
Bardzo mi się podobają te maluchy od Fuji
Dobrze, że wizjer LCD. Ten lunetkowy to była według mnie pomyłka.
Dobre i to , ale mogli jeszcze zmienić matrycę na 1" oraz zmienić sposób włączania i wyłączania aparatu.
Akurat zintegrowanie włącznika aparat z pierścieniem zooma jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Szkoda, że nie pojawia się w innych kompaktach.
107038 107039 107036 107037
Używałeś trybu SN? Mógłbyś podesłać RAW'a, najlepiej z trzeciego? Matryca EXR to ciekawy pomysł.
Używałeś trybu SN? Mógłbyś podesłać RAW'a, najlepiej z trzeciego? Matryca EXR to ciekawy pomysł.
Już nie pamiętam czy używałem jakiegoś trybu. To były jedne z pierwszych fot wykonanych X10-tką. Niestety RAFów nie mam, wszystkie, przez moją głupotę, sz.. trafił. Zresztą, mało które oprogramowanie poprawnie interpretuje RAFy z EXR Fuji.
Matryca EXR ma swoje wady jak i zalety...
Już nie pamiętam czy używałem jakiegoś trybu. To były jedne z pierwszych fot wykonanych X10-tką. Niestety RAFów nie mam, wszystkie, przez moją głupotę, sz.. trafił. Zresztą, mało które oprogramowanie poprawnie interpretuje RAFy z EXR Fuji.
Matryca EXR ma swoje wady jak i zalety...
Piotr, ja kiedyś już prawie że kupiłem aparat z EXR. Tyle że Andrzej przekonał mnie do symbiozy fotograficznej i tak utknąłem w MFT. Ale czego się dowiedziałem to moje. Twoje RAF'y mogły by nam otworzyć nowe horyzonty. Przenicowalibyśmy wszystkie tryby matrycy. A i tak go zazdroszczę! A... ściągnij sobie SILKYPIX ze strony producenta do wstępnego wywołania.
http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/myfinepix_studio/rfc/win/
Jeśli byś go nie miał jeszcze.
Piotr, ja kiedyś już prawie że kupiłem aparat z EXR. Tyle że Andrzej przekonał mnie do symbiozy fotograficznej i tak utknąłem w MFT. Ale czego się dowiedziałem to moje. Twoje RAF'y mogły by nam otworzyć nowe horyzonty. Przenicowalibyśmy wszystkie tryby matrycy. A i tak go zazdroszczę! A... ściągnij sobie SILKYPIX ze strony producenta do wstępnego wywołania.
Jasiu, niestety nie posiadam już X10-tki... Musiałem swego czasu dokonać wyboru... i wybrałem m43. Jak widać obaj "utknęliśmy" w m43 tylko każdy z nas w inny sposób.
Muszę jednakże przyznać - matryca EXR to bardzo ciekawe rozwiązanie, pod warunkiem akceptacji pewnych jej wad i nauczeniu się wykorzystywania jej zalet.
Polecam artykuł http://www.dpreview.com/articles/9060476058/fuji-x10-exr-camera-suggestions-for-optimum-performance/
Jasiu, niestety nie posiadam już X10-tki... Musiałem swego czasu dokonać wyboru... i wybrałem m43. Jak widać obaj "utknęliśmy" w m43 tylko każdy z nas w inny sposób.
Muszę jednakże przyznać - matryca EXR to bardzo ciekawe rozwiązanie, pod warunkiem akceptacji pewnych jej wad i nauczeniu się wykorzystywania jej zalet.
Polecam artykuł http://www.dpreview.com/articles/9060476058/fuji-x10-exr-camera-suggestions-for-optimum-performance/
A to trochę szkoda.
Dobre i to , ale mogli jeszcze zmienić matrycę na 1" oraz zmienić sposób włączania i wyłączania aparatu.
Zmiana matrycy nie polega na wyjęciu starej i włożeniu nowej. Trzeba na nowo opracować optykę.
Akurat zintegrowanie włącznika aparat z pierścieniem zooma jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Szkoda, że nie pojawia się w innych kompaktach.
Pewnie dlatego, że niemal wszystkie inne kompakty mają zoom elektryczny ;)
Zmiana matrycy nie polega na wyjęciu starej i włożeniu nowej. Trzeba na nowo opracować optykę.
To nie jest lifting tylko nowy aparat z serii wiec jak by chcieli to mogli zastosować większą matrycę. Sony w RX100 potrafi zmieścić 1"
Ale chyba robia w mysl zasady - trochę ulepszymy i znów skosimy klientom potrfele.
To nie jest lifting tylko nowy aparat z serii...
Wychodzi na to, że jednak lifting.
To nie jest lifting tylko nowy aparat z serii wiec jak by chcieli to mogli zastosować większą matrycę. Sony w RX100 potrafi zmieścić 1"
Ale chyba robia w mysl zasady - trochę ulepszymy i znów skosimy klientom potrfele.
Albo uważają, że lepsze jest wrogiem dobrego i lepiej klientom w głowach nie mieszać :wink:
Chcą żeby x100s wyraźnie się różniło od x30 i spółki.
Poza tym nie wszystkie kompakty muszą kosztować 3,5 klocka, tak jak Sony RX100 III. Ten Fuji po pół roku od premiery będzie kosztował pewnie z 1500 zł. Zobaczymy, jakie decyzje podejmie Olek w X-Z3 - pójdzie w większą matrycę i zabije ceną, czy pozostanie przystępny cenowo, ale z dotychczasowym sensorem?
Tyz prowda :)
A tak na poważnie to nie wiem czemu ale czuję sentyment do dwóch aparatów jakie kiedyś miałem , a są to Fuji X10 i Nikon P7100.
Czarny też musi być, obowiązkowo:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=127750&d=1408832511
Wygląd ma taki dość futurystyczny z tymi kanciastymi kształtami.
Jak na lata 80-te, to futurystyczny ;)
Ceny nowej X30-tki "wyglądają zachęcająco" :|
http://www.fujirumors.com/digicame-info-confirms-fujifilm-x30-announced-tomorrow-available-september-20-japan/
Ceny nowej X30-tki "wyglądają zachęcająco" :|
http://www.fujirumors.com/digicame-info-confirms-fujifilm-x30-announced-tomorrow-available-september-20-japan/
Norma, X10 też na początku kosztował 2500 zł, a kilka miesięcy później był już o 1000 zł tańszy.
A tymczasem odbyła się już premiera:
http://www.optyczne.pl/7330-news-Fujifilm_X30.html
Na Fotopolis tez jest wzmianka http://www.fotopolis.pl/n/19596/fujifilm-x30-wizjer-elektroniczny-i-wydajniejsza-bateria/
Fuji fajnie zrobiło że ujednoliciło baterię w linii kompaktowych i-X-sów (czyt. X100s - X30)
Może w końcu uda się zrobić chociaż te 300 zdjęć na jednym ładowaniu :)
Fajnie, że jest pełnosprawne Wi-Fi, czyli z bezprzewodowym sterowaniem i kadrowaniem. No i filmy 1080p 24, 25, 30 i 60 kl/s z pełną manualną kontrolą. Ja tam się nie znam, ale to chyba dobrze.
Podobają mi się poniższe sformułowania:
Najszybszy na świecie6 autofokus reagujący w 0,06 s.
Aparat X30 ma największy i najszybszy wizjer w swojej klasie - powiększenie wynosi 0,65x4, a opóźnienie wyświetlacza zaledwie 0,005 s5.
Ciekawe z jakimi aparatami go porównywali.
Ciekawe z jakimi aparatami go porównywali.
Podobno z aparatami kompaktowymi o masie do 500 g :)
Podobają mi się poniższe sformułowania:
"Najszybszy na świecie6 autofokus reagujący w 0,06 s."
"Aparat X30 ma największy i najszybszy wizjer w swojej klasie - powiększenie wynosi 0,65x4, a opóźnienie wyświetlacza zaledwie 0,005 s5."
Mnie ciekawi ilu "bawiących się" fotografią wyczuło to wszystko, te różnice w setnych sekundy, tysięcznych sekundy itp.:)
Mnie ciekawi ilu "bawiących się" fotografią wyczuło to wszystko, te różnice w setnych sekundy, tysięcznych sekundy itp.:)
Jeszcze się zdziwisz, ile tasiemcowych postów powstanie na forach i ile wojen zostanie stoczonych o dziesiąte części sekundy :D
Jeszcze się zdziwisz, ile tasiemcowych postów powstanie na forach i ile wojen zostanie stoczonych o dziesiąte części sekundy :D
Nie wątpię. Może źle robię, ale czytając teksty o sprzęcie, dość szybko przelatuję przez te rzędy cyferek. Jakoś nie mogę się zmusić, aby to wszystko ogarnąć.
No i filmy 1080p 24, 25, 30 i 60 kl/s z pełną manualną kontrolą.
Oly musi wyrównać czyli mamy w E-M1 1080/60@36 megabitach, nie jest źle, w sumie na Olka to very very. Teraz czekam na potwierdzenie czy dotyczy to też 1080/50 i czy moje przypuszczenia znajdą odzwierciedlenie w rzeczywistości i oficjalnie poluję na flagowca.
To musiało się tak skończyć GH4 wskoczył na 100/200 megabitów; zależnie od rozdzielczości/kodeka, RX100III na 50. Wreszcie Olo może wskoczyć na 36.
Dziękujemy SonoPanasFuju!
te teksty o szybkości AF-u to wrzućcie do kosza
Czytałem te bajeczki przy okazji choćby premiery X100s. Tak się składa że mam ten aparat i szału nie ma więc i w X30 rewelacji nie oczekuję
Teraz każdy producent chwali się najszybszym AFem. Nie trzeba być geniuszem, żeby odgadnąć, że tylko jeden z nich może mówić prawdę :D
A metody pomiaru są pewnie zbliżone do tych, które stosuje się przy ocenie tego, który proszek do prania zawiera bardziej inteligentne molekuły i daje bielszą biel, czyli mambodżambo i robienie klienta w bambuko.
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_x30/sample_images/
Wyjątkowo słabo. Topowe Stylusy wciągają nosem X30. Stare EXR wyglądały dobrze tylko w 6mpx, widzę, że dla nowej X-Trans można z powodzeniem przyjąć tę samą zasadę.
Nie wiadomo, jakie "ulepszacze" były włączone przy tych zdjęciach, więc nie ma się czym podniecać. Matryca jest ta sama, co w X20, jej osiągi zostały już potwierdzone. Wprawdzie uważam, że EXR mimo niższej rozdzielczości była lepsza, ale ta też powinna dawać radę nie gorzej, niż konkurencja.
Jasand (https://forum.olympusclub.pl/members/14471-Jasand) - to jakaś prowokacja?
Tak - lajkowych separatystów :)
Dobrze, że wizjer LCD. Ten lunetkowy to była według mnie pomyłka.
Mi się strasznie podoba ten z x20 :)
Choć jak macałem w MM jakiegoś Panasonic Gcośtam to fakt - LCD z wysoką rozdzielczością robi robotę... Ciekawe jak przy ciemniejszych kadrach?
Mam mieszane uczucia, dla mnie troszkę ficzer.
Irytuje mnie kiedy chcę tylko oglądnąć zdjęcia i muszę zsunąć dekielek bo z nim niewygodnie się aparat włącza :/
Jaram się, bo jadę na wakacje i wiem, że wszędzie będę mógł zabrać aparat nie taszcząc kilogramów! :)
(...) Mam mieszane uczucia, dla mnie troszkę ficzer.
Irytuje mnie kiedy chcę tylko oglądnąć zdjęcia i muszę zsunąć dekielek bo z nim niewygodnie się aparat włącza :/
Jaram się, bo jadę na wakacje i wiem, że wszędzie będę mógł zabrać aparat nie taszcząc kilogramów! :)
Z tego co pamiętam nie trzeba go włączyć aby przejrzeć fotki. Wystarczy dłużej nacisnąć "play", tak mi się coś kołacze w pamięci...
Z tego co pamiętam nie trzeba go włączyć aby przejrzeć fotki. Wystarczy dłużej nacisnąć "play", tak mi się coś kołacze w pamięci...
Whaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat?!
Ale jazda, jak tylko wrócę do domu to sprawdzam :D
Whaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat?!
Ale jazda, jak tylko wrócę do domu to sprawdzam :D
Nie nosisz maleństwa ze sobą? :wink: