PDA

Zobacz pełną wersję : Fujifilm X10/X20/X30

Strony : 1 2 [3] 4 5

epicure
27.12.11, 02:05
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://mateuszochman.com/wp-content/uploads/2011/04/facepalm.png)

Darekw1967, ostatni raz powtarzam: nie miałem zamiaru naświetlać zdjęcia z GF2 na światła - wklep to sobie w końcu do głowy i zmień płytę. Miałem zamiar sprawdzić działanie światłomierzy w obu aparatach. Skoro jakimś cudem światłomierz w X10 naświetlił zdjęcie poprawnie, to tego samego można by oczekiwać po GF2. No i światłomierz w Panasie zadziałał tak samo, bo wybrał te same parametry (z uwzględnieniem różnicy w rzeczywistej czułości na iso 100, która sięga właśnie mniej więcej jednej działki - została ona prawidłowo skompensowana krótszym czasem naświetlania), a mimo to światła są bardziej przepalone, a cienie bardziej niedoświetlone. Czego nie kumasz w tej arcyskomplikowanej filozofii? Widać wszystko czarno na białym.

Proste pytanie na koniec: dlaczego GF2 ma ciemniejsze cienie, skoro wg Ciebie zdjęcie jest prześwietlone? Czy wówczas cienie nie powinny być jaśniejsze, niż w X10? Liczę na odpowiedź.

Darekw1967
27.12.11, 12:47
źródło (http://mateuszochman.com/wp-content/uploads/2011/04/facepalm.png)

Darekw1967, ostatni raz powtarzam: nie miałem zamiaru naświetlać zdjęcia z GF2 na światła - wklep to sobie w końcu do głowy i zmień płytę. Miałem zamiar sprawdzić działanie światłomierzy w obu aparatach. Skoro jakimś cudem światłomierz w X10 naświetlił zdjęcie poprawnie, to tego samego można by oczekiwać po GF2. No i światłomierz w Panasie zadziałał tak samo, bo wybrał te same parametry (z uwzględnieniem różnicy w rzeczywistej czułości na iso 100, która sięga właśnie mniej więcej jednej działki - została ona prawidłowo skompensowana krótszym czasem naświetlania), a mimo to światła są bardziej przepalone, a cienie bardziej niedoświetlone. Czego nie kumasz w tej arcyskomplikowanej filozofii? Widać wszystko czarno na białym.

Proste pytanie na koniec: dlaczego GF2 ma ciemniejsze cienie, skoro wg Ciebie zdjęcie jest prześwietlone? Czy wówczas cienie nie powinny być jaśniejsze, niż w X10? Liczę na odpowiedź.

Witam !

Epicure jeszcze raz powtarzam... i mysle ze moze dotrze w koncu cos do Ciebie.

Wykonales test pod swoim katem i kompletnie nie wziales pod uwage swiatel w parametrach naswietlania.

To co Twoim zdaniem bylo sprawdzane w obu aparatach kompletnie nie nadaje sie
do wiarygodnej oceny DR.

Pisze o wiarygodnosci dlatego, ze jak nie testowales obu aparatow pod katem DR to
nie powinienes pisac na ten temat zamieszczajac wlasnych obrobionych fot ze
zle przygotowanych RAW-ow.

RAW-y sa "ustawione" pod x10 i nie odzwierciedlaja rzeczywistych mozliwosci obu aparatow.

Uzycie przez Ciebie pomiaru matrycowego i automatyki w algorytmach pomiarowych obu aparatow
to najwiekszy blad jaki mogles zrobic.

Nasuwa mi sie pytanie dlaczego tak sie zdecydowales testowac ?
Dlaczego ustaliles takie zasady testu jezeli sens... dla realnej oceny DR jest zaden.

Jezeli cos chcesz naprawde sensownego uzyskac postaraj sie pomierzyc punktowo "cienie", "swiatla".
Ustal jaka jest rozpietosc tonalna calej sceny.
W obu przypadkach ustaw odpowiednio parametry ekspozycji "na swiatla" i wykonaj zdjecia testowe.
Dla pewnosci sprawdz histogramy ;) Czy ekspozycja jest prawidlowa.

Czy jest to jakas wielka filozofia kontroli prawidlowego naswietlenia zdjecia ?
Czy wymagam od Ciebie niemozliwego ? Przeciez to podstawowa sprawa w sprawdzeniu prawidlowosci ekspozycji !

Napisze dlaczego chce miec naswietlenie na swiatla.

Wynika to z charakterystyki cyfrowych matryc gdzie najslabsza ich strona to latwe gubienie informacji przy zbyt
silnym swietle padajacym ma matryce.

W zargonie ten efekt gubienia informacji nazywa sie "przepalem".

Mozna powiedziec, ze matryca bardziej lubi rejestrowac niedobory swiatel niz ich nadmiar.

Jak przytniesz swiatla na poziomie RAW to tak naprawde nie dostajesz odpowiedzi na pytanie:
Ile moze dana matryca przeniesc bo juz na samym poczatku bezpowrotnie wyciales iles EV z zakresu.

Gdy masz naswietlone na swiatla mozna sprawdzic ile informacji mozna wyciagnac z cieni przy zachowaniu kompromisu S/N.

Kwestia przyjetej wartosci S/N moze byc bardzo dyskusyjna i dla jednego wymagania DR bedzie mniejszy a dla
innego wiekszy.

Jezeli jeszcze zaczniesz tworzyc z RAW-ow JPG-i o wymiarach rozdzielczosci ekranowej to
mozliwosci uzyskiwania DR-a przy akceptowalnym S/N zwieksza sie.

Wszystko o czym pisze jest mozliwe gdy material w RAW bedzie mial zmieszczone swiatla, natomiast
to co Ty zrobiles to obciales DR od gory na dzien dobry i zadne cuda nie wyciagna informacji z tego
przepalu i zadne dalsze obrobki materialu nic nie dadza.

Wnioski:

Nie zgadzam sie z tym, ze na podstawie podanego przez Ciebie przykladu 2 zdjec (x10 i GF2)
poruszasz sprawe DR-a gdy tak naprawde testowales automatyke aparatow doboru ekspozycji
z uwzlgednieniem pomiaru matrycowego swiatlomierza bez
uwzglednienia wskazan histogramu i dokonania odpowiednich do jego wskazan korekt naswietlania.

Niestety realia sa takie, ze nie da sie... robic w kazdym przypadku dobrze naswietlonych zdjec jedynie
na podstawie automatyki aparatu bez udzialu myslenia uzytkownika i obserwacji histogramu +
wprowadzania odpowiednich korekt.

Czy juz zrozumiales Epicure czy mam jeszcze raz Ci napisac to samo ?

Pozdrawiam

epicure
27.12.11, 14:57
Wykonales test pod swoim katem i kompletnie nie wziales pod uwage swiatel w parametrach naswietlania.

A pod czyim kątem miałem go wykonać? Testuję aparaty, których używam JA zgodnie ze SWOIM stylem pracy. Korzystam głównie z pomiaru matrycowego i jedną z najważniejszych rzeczy dla mnie jest to, żeby ten pomiar działał prawidłowo. No i w X10 zadziałał tak, jak powinien. W GF2 niestety nie uwzględnił świateł, ale nie ma co się dziwić - ten aparat ma tak wąski DR, że jak naświetlisz na światła, to nie starczy zakresu w cieniach i na odwrót (efekt zbyt krótkiej kołdry). Światłomierz zdecydował się na kompromisowe rozwiązanie.

To co Twoim zdaniem bylo sprawdzane w obu aparatach kompletnie nie nadaje sie
do wiarygodnej oceny DR.

Nie nadaje się do dokładnego zmierzenia DR, ale wcale nie o to chodziło. Od takich pomiarów są serwisy testujące sprzęt. Natomiast w zupełności wystarczy to do stwierdzenia, który z aparatów na przedstawionych zdjęciach ma większy DR, a który mniejszy.

Pisze o wiarygodnosci dlatego, ze jak nie testowales obu aparatow pod katem DR to
nie powinienes pisac na ten temat zamieszczajac wlasnych obrobionych fot ze
zle przygotowanych RAW-ow.

Ale tak się właśnie mierzy DR w światłach. Sprowadzasz oba aparaty do tego samego poziomu ekspozycji i patrzysz, który szybciej łapie przepał.

RAW-y sa "ustawione" pod x10 i nie odzwierciedlaja rzeczywistych mozliwosci obu aparatow.

Rawy w ogóle nie są pod nic ustawione. Te zdjęcia robiłem wtedy, gdy jeszcze nie było żadnego oprogramowania, którym rawy z X10 mógłbym otworzyć. Interesowało mnie jpegi, bo tylko to mogłem wtedy porównać. Zauważ, że rawy zamieściłem dopiero po jakimś czasie, gdy ukazała się aktualizacja LR. Gdybym wtedy wiedział, jaki zapas informacji w światłach mam w rawach z X10, to dopiero mógłbym ustawić rawy pod rzeczywiste możliwości aparatu i prześwietliłbym zdjęcie o 2 EV poza prawą krawędź histogramu.

Uzycie przez Ciebie pomiaru matrycowego i automatyki w algorytmach pomiarowych obu aparatow
to najwiekszy blad jaki mogles zrobic.

:D

Od lat używam pomiaru matrycowego + korekcji ekspozycji w 99% swoich zdjęć i jakoś mi one wychodzą. Zobacz, jak X10 naświetlił zdjęcie, nawet bez żadnej korekcji. Skoro Fuji może, to okazuje się, że wcale nie był to błąd.

Nasuwa mi sie pytanie dlaczego tak sie zdecydowales testowac ?
Dlaczego ustaliles takie zasady testu jezeli sens... dla realnej oceny DR jest zaden.

Już chyba cztery razy to wyjaśniałem: bo interesowało mnie porównanie działania światłomierzy w obu tych aparatach. Zupełnie przy okazji mogłem pozwolić sobie na pobieżną ocenę DR, ale tylko dlatego, że przy tych samych parametrach ekspozycji jeden z aparatów zachował więcej szczegółów zarówno w światłach, jak i w cieniach. Gdyby okazało się, że jeden aparat ma zarówno jaśniejsze światła, jak i cienie, wówczas nie mógłbym nic powiedzieć od DR, a jedynie o sprawności działania światłomierza. Ale okazało się być inaczej.

Jezeli cos chcesz naprawde sensownego uzyskac postaraj sie pomierzyc punktowo "cienie", "swiatla".
Ustal jaka jest rozpietosc tonalna calej sceny.
W obu przypadkach ustaw odpowiednio parametry ekspozycji "na swiatla" i wykonaj zdjecia testowe.
Dla pewnosci sprawdz histogramy ;) Czy ekspozycja jest prawidlowa.

Nie widzę takiej potrzeby. Pomiaru całkowitego DR dokonali już np. Optyczni, podając nawet dokładnie wyniki. Robienie takiego porównania byłoby wyważaniem już otwartych drzwi.

Czy jest to jakas wielka filozofia kontroli prawidlowego naswietlenia zdjecia ?

Widocznie dla światłomierza w GF2 jest to filozofia nie do pojęcia.

Czy wymagam od Ciebie niemozliwego ? Przeciez to podstawowa sprawa w sprawdzeniu prawidlowosci ekspozycji !

Wymagasz ode mnie przeprowadzania testów, które są niepotrzebne, bo zostały już przeprowadzone przez innych. Chcesz, abym testował coś, co mnie nie interesuje, bo już mam wystarczającą wiedzę na temat całkowitego DR. Interesowało mnie działanie światłomierzy, bo tym zagadnieniem mało kto się zajmuje. Zupełnie przypadkiem, gdy okazało się, że ekspozycja zdjęć jest taka sama, zwróciłem uwagę na różnicę w odwzorowaniu ciemnych i jasnych partii kadru.

Napisze dlaczego chce miec naswietlenie na swiatla.

Wynika to z charakterystyki cyfrowych matryc gdzie najslabsza ich strona to latwe gubienie informacji przy zbyt
silnym swietle padajacym ma matryce.

W zargonie ten efekt gubienia informacji nazywa sie "przepalem".

Mozna powiedziec, ze matryca bardziej lubi rejestrowac niedobory swiatel niz ich nadmiar.

Jak widać nie ma to odniesienia do matrycy z X10, która w trybie EXR bardzo lubi światło. I, tak jak już wspomniałem, gdybym chciał wyciskać z niej maksimum, nie naświetlałbym zdjęć do prawej strony histogramu, tylko 2 działki dalej.

Jak przytniesz swiatla na poziomie RAW to tak naprawde nie dostajesz odpowiedzi na pytanie:
Ile moze dana matryca przeniesc bo juz na samym poczatku bezpowrotnie wyciales iles EV z zakresu.

Ale ja już znam odpowiedź na to pytanie. Optyczni już jej udzielili. Z pewnością wkrótce udzieli jej DXO. Ja i tak nie mam odpowiednich narzędzi do zmierzenia całkowitego DR. Inna kwestia mnie nurtuje: jeśli naświetlimy zdjęcia z obu z aparatów na 18-procentową szarość, jak dużo świateł się na tych zdjęciach zmieści. I porównanie, które zrobiłem, odpowiada na tę kwestię w dużo większym stopniu, niż test (nota bene już wykonany przez Optycznych), który Ty proponujesz.

Gdy masz naswietlone na swiatla mozna sprawdzic ile informacji mozna wyciagnac z cieni przy zachowaniu kompromisu S/N.

Można. Raz jeszcze odsyłam do Optycznych po tego typu informacje.

Kwestia przyjetej wartosci S/N moze byc bardzo dyskusyjna i dla jednego wymagania DR bedzie mniejszy a dla
innego wiekszy.

Jezeli jeszcze zaczniesz tworzyc z RAW-ow JPG-i o wymiarach rozdzielczosci ekranowej to
mozliwosci uzyskiwania DR-a przy akceptowalnym S/N zwieksza sie.

Dlatego Optyczni podają zmierzony zakres DR dla różnych poziomów S/N. Ich zestawienie powinno Cię usatysfakcjonować.

Wszystko o czym pisze jest mozliwe gdy material w RAW bedzie mial zmieszczone swiatla, natomiast
to co Ty zrobiles to obciales DR od gory na dzien dobry i zadne cuda nie wyciagna informacji z tego
przepalu i zadne dalsze obrobki materialu nic nie dadza.

DR od góry sam się obciął w Panasie, bo go tam nie ma. Zauważ, że pojemność świateł skończyła się szybko nie dlatego, że umyślnie prześwietliłem zdjęcie. Naświetliłem je w ten sposób, w jaki wykonałem zdjęcie z X10.

Nie zgadzam sie z tym, ze na podstawie podanego przez Ciebie przykladu 2 zdjec (x10 i GF2)
poruszasz sprawe DR-a gdy tak naprawde testowales automatyke aparatow doboru ekspozycji
z uwzlgednieniem pomiaru matrycowego swiatlomierza bez
uwzglednienia wskazan histogramu i dokonania odpowiednich do jego wskazan korekt naswietlania.

Wskazania histogramu w GF2 i tak są g*wno warte. Histogram na żywo może wskazać, że zdjęcie będzie naświetlone poprawnie, po czym po jego wykonaniu okazuje się, że histogram się mylił. Ustawienie ekspozycji do prawej histogramu, gdy światła zajmują 1/3 powierzchni kadru (lub mniej) to loteria. Pisałem o tym pół roku temu, kiedy jeszcze nikt nawet nie plotkował o takim aparacie, jak X10, więc nie możesz zakładać, że byłem stronniczy.

Niestety realia sa takie, ze nie da sie... robic w kazdym przypadku dobrze naswietlonych zdjec jedynie
na podstawie automatyki aparatu bez udzialu myslenia uzytkownika i obserwacji histogramu +
wprowadzania odpowiednich korekt.

W X10 jakoś się udaje. Może ze trzy razy w ogóle dotknąłem pokrętła korekcji ekspozycji. A wiesz dlaczego? Bo aparat ma na tyle szeroki DR, że światłomierz rzadko musi szukać kompromisu, czy obciąć światła, czy niedoświetlić cienie, czy może trochę tego i trochę tamtego... I wcale nie czuję się z tym gorzej, że mogę przestać myśleć o tej upierdliwości. Jak ktoś chce trenować umysł, polecam lekturę dzieł filozofów, zagłębienie się w zagadnienia fizyki kwantowej lub genetyki, poezję. Bezustanna walka z głupimi ograniczeniami aparatu nikomu nie doda mądrości ani szlachetności, a jedynie odbierze dużą część frajdy z fotografowania. Nie widzę powodu, dla którego bronisz tych ograniczeń, skoro istnieje technologia pozwalająca na ich wyeliminowanie.

Czy juz zrozumiales Epicure czy mam jeszcze raz Ci napisac to samo ?

Od samego początku rozumiem, o co Ci chodzi. Jednak to Ty nie rozumiesz, że od samego początku piszesz o czymś zupełnie innym, niż ja.

Adamss68
27.12.11, 16:35
Ep-1,można zrobić lepsze,albo takie same zdjęcia.

epicure
27.12.11, 16:42
Ciekawy przykład, obrazujący pojemność w światłach w rawach z X10:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/E513F7B947424EC3AA50454054B2E0B2-1.jpg
źródło (http://g4.img-dpreview.com/E513F7B947424EC3AA50454054B2E0B2.jpg)
Zdjęcie prześwietlone.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/A1D7D449E79B4F71A1F2F1FEBC9C6D89-1.jpg
źródło (http://g3.img-dpreview.com/A1D7D449E79B4F71A1F2F1FEBC9C6D89.jpg)
Korekcja ekspozycji o -2,4 EV w Lightroomie.

Ep-1,można zrobić lepsze,albo takie same zdjęcia.

Dziękujemy za ten rzeczowy wkład w dyskusję :) Życzę powodzenia.

Adamss68
27.12.11, 16:48
Robiłeś to dwoma aparatami?Czy programem?

epicure
27.12.11, 16:54
Nie ja to robiłem. Zdjęcia pochodzą stąd: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1012&message=40161773

Jeden aparat, to samo zdjęcie, tylko program wykorzystał zapas informacji, jaki matryca zarejestrowała w światłach.

Adamss68
27.12.11, 17:04
Programem,chcesz coś udowodnić?Wybacz,traktuję Cię jako fachowca:)

epicure
27.12.11, 17:09
Chcę jedynie pokazać, że się da.

yendash
27.12.11, 17:11
Programem,chcesz coś udowodnić?Wybacz,traktuję Cię jako fachowca:)
Jakim programem??? Dostałeś przecież źródło, wystarczy poczytać o "zapasach w światłach".

Adamss68
27.12.11, 17:24
Jaki zapas?Jest to,to samo zdjęcię,posunięte suwakami w tym samym programi:roll:.
Pokaż mi,zdjęcie z takimi samymi ustawieniami,Ep-1 i tego Fuji?Będę wdzięczny,i użytkownicy tego forum...również:wink:

epicure
27.12.11, 17:30
Jaki zapias?Jest to,to samo zdjęcię,posunięte suwakami w tym samym programi:roll:

A jak chciałbyś skorzystać z zapasu informacji w światłach, jeśli nie poprzez "posunięcia" suwaka? :) Lightroom jeszcze nie odczytuje fal mózgowych i nie można nim sterować myślami. Kto wiem, może ta funkcja pojawi się w następnej wersji ;)

Pokaż mi,zdjęcie z takimi samymi ustawieniami,Ep-1 i tego Fuji?Będę wdzięczny,i użytkownicy tego forum...również:wink:

Pokazywałem już wiele takich samych zdjęć z GF2 i X10. Nie mam EP-1 - jak mi pożyczysz, to zrobię takie porównanie.

yendash
27.12.11, 17:33
Jaki zapas?Jest to,to samo zdjęcię,posunięte suwakami w tym samym programi:roll:.
O żesz... ja wymiękam. To forum robi się sławne.

And.N
27.12.11, 17:38
Ciekawy przykład, obrazujący pojemność w światłach w rawach z X10:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/E513F7B947424EC3AA50454054B2E0B2-1.jpg
źródło (http://g4.img-dpreview.com/E513F7B947424EC3AA50454054B2E0B2.jpg)
Zdjęcie prześwietlone.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/A1D7D449E79B4F71A1F2F1FEBC9C6D89-1.jpg
źródło (http://g3.img-dpreview.com/A1D7D449E79B4F71A1F2F1FEBC9C6D89.jpg)
Korekcja ekspozycji o -2,4 EV w Lightroomie.

Jeśli z tego pierwszego zdjęcia w RAW można uzyskać po korekcji taki efekt jak na drugim to jestem pod wrażeniem.
Ta korekcja ekspozycji to aby na pewno Lightroomie, a nie w programie Silkypix. Nie mam żadnego z nich, używam ACR i w aparacie G1
przy takim prześwietleniu nawet z RAW-a niewiele by się uzyskało. Powiem mam spore wątpliwości, a z angielskim słabo (delikatnie powiedziane) u mnie:)

Adamss68
27.12.11, 17:44
Mogę Ci pożyczyć!Tylko po co?Niczego nie udowodnisz,sam doskonale o tym wiesz:wink:
BTW,mam,albo miałem wszystkie te system.Nie zaskoczysz mnie,jakąś pisaniną popartą mało....tzn.argumenty mało przekonywujące:wink:.

epicure
27.12.11, 17:45
Faktycznie, to był SilkyPix. Ale najnowszy ACR też otwiera rawy z X10 i radzi sobie z nimi bardzo dobrze.

Mogę Ci pożyczyć!Tylko po co?Niczego nie udowodnisz,sam doskonale o tym wiesz:wink:
BTW,mam,albo miałem wszystkie te system.Nie zaskoczysz mnie,jakąś pisaniną popartą mało....tzn.argumenty mało przekonywujące:wink:.

Yyy... OK :D

Adamss68
27.12.11, 18:29
Faktycznie, to był SilkyPix. Ale najnowszy ACR też otwiera rawy z X10 i radzi sobie z nimi bardzo dobrze.

Yyy... OK :D

To wszystkio?

epicure
27.12.11, 18:35
Tak, to wszystko. W czym jeszcze mogę pomóc?

merti
27.12.11, 21:26
Aparat robi wrażenie, a raczej fotki wypluwane przez niego. Patent z podwójnym pikselem już dawno powinni inni podchwyci ;) Co do waszej dyskusji to i tak kulturalnie gadacie, bo na Nikoniarzach to aż huczy ;)

Mirek54
27.12.11, 21:33
;) Co do waszej dyskusji to i tak kulturalnie gadacie, bo na Nikoniarzach to aż huczy ;)

No:grin:.Nawet minusy jakoś rzadko wpadają do reputacji.Nie,merti:wink::mrgreen::mrgreen::mrgree n:.

Darekw1967
27.12.11, 21:38
Od samego początku rozumiem, o co Ci chodzi. Jednak to Ty nie rozumiesz, że od samego początku piszesz o czymś zupełnie innym, niż ja.

Witam !

A mozesz zrobic test aby naswietlic prawidlowo RAW-a z GF2 w taki sposob w jaki mnie interesuje ?

Jezeli histogram w GF2 nie pokazuje prawidlowo to zrob 3-4 foty z przesunieciem 0.5 EV i umiesc ten najbardziej zblizony w swiatlach
do prawej strony wykresu. Oczywiscie z x10 tez bo chodzi o ten sam kadr.

Bardzo interesuje mnie osobiste sprawdzenie obu RAW-ow na ile jest roznica.

Pozdrawiam

TOKIN
27.12.11, 21:39
Wy chłopaki macie czas na jedzenie, spanie, siku... czy tylko tutaj się spełniacie?;)

Żeby nie było... w jaki sposób powstało to prześwietlone zdjęcie mostu? - Tzn czy świadomie była zastosowana korekta ekspozycji na +?
Bo kilka stron wcześniej czytałam, że światłomierz w x10 radzi sobie właściwie bezbłędnie, a tu taki...zonk?;)

And.N
27.12.11, 22:30
Wy chłopaki macie czas na jedzenie, spanie, siku... czy tylko tutaj się spełniacie?;)
Bo kilka stron wcześniej czytałam, że światłomierz w x10 radzi sobie właściwie bezbłędnie, a tu taki...zonk?;)
Napisałem, że mam duże wątpliwości do tego ostatniego wrzutu,a czasu do Nowego Roku akurat mam sporo:)

merti
27.12.11, 22:40
No:grin:.Nawet minusy jakoś rzadko wpadają do reputacji.Nie,merti:wink::mrgreen::mrgreen:.

He he, szczerza to nawet nie wiem jak je dawać, a ostatnio ubolewałem nad limitem plusów :mrgreen: [eot]

epicure
27.12.11, 23:17

Zobacz, ja nawet mam czas na spacer i zdjęcia :)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58235&d=1325026648

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58234&d=1325026648

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58233&d=1325026648

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58232&d=1325026648

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58231&d=1325026648

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58230&d=1325026648

Zdjęcia prosto z puszki, oczywiście z ręki. Tym razem, wyjątkowo, bez grzebania w kolorach, bo nie mam teraz dostępu do LR. Szybki zrzut jpegów z karty, lekka korekcja perspektywy i podostrzenie w GIMPie i gotowe.

Żeby nie było... w jaki sposób powstało to prześwietlone zdjęcie mostu? - Tzn czy świadomie była zastosowana korekta ekspozycji na +?

Miał włączony tryb BEST SHOT, który robi serię zdjęć, ale blokuje ekspozycję tylko na pierwszym. Jeśli w tym czasie zmienisz kadr, to mogą wyjść takie kwiatki.

A mozesz zrobic test aby naswietlic prawidlowo RAW-a z GF2 w taki sposob w jaki mnie interesuje ?

Jezeli histogram w GF2 nie pokazuje prawidlowo to zrob 3-4 foty z przesunieciem 0.5 EV i umiesc ten najbardziej zblizony w swiatlach
do prawej strony wykresu. Oczywiscie z x10 tez bo chodzi o ten sam kadr.

Bardzo interesuje mnie osobiste sprawdzenie obu RAW-ow na ile jest roznica.

Chętnie bym to zrobił, ale nie mam już takiej możliwości. Sprzedałem obiektyw i nie mam czego podpiąć do GF2, więc kolejnych testów już niestety nie będzie.

TOKIN
27.12.11, 23:23
Zobacz, ja nawet mam czas na spacer i zdjęcia :)

Zdjęć ni ma:(
Jak tu wierzyć facetom???:mrgreen:

epicure
27.12.11, 23:25
Jak ni ma? U mnie som.

TOKIN
27.12.11, 23:29
Zaprawdę powiadam Ci - nie ma!

merti
27.12.11, 23:36
zdjęć ni ma tylko pusta przestrzeń ...

And.N
27.12.11, 23:39
Mi też zdjęcia się nie wyświetlają...

epicure
28.12.11, 00:56
No bez jaj... Coś jest nie tak z załącznikami, bo ja je widzę :)

Janeczek
28.12.11, 00:58
Nie ma! popraw Wasc...

epicure
28.12.11, 01:00
Teraz powinno być OK.

gibberpl
28.12.11, 09:17
Zdjęcia z tej puszki a właściwie z sensora robią wrażenie. Zadrżała mi ręka jak zamawiałem E-P3, miałem brać X100, ale AF lipny i jeden obiektyw.

Janeczek
28.12.11, 09:33
Jak nie grzebane, jako powiadasz, to najs foteczki, daje rade pudeleczko

pozdrawiam serdecznie
Janek

Inkognito
28.12.11, 11:28
http://allegro.pl/fuji-np-50-np50-akumulator-nowy-oryginal-12m-gw-i2008498328.html

Ciekawe czy to podróbka czy orginał ?

Kupiłem jeden z sprzedawanych akumulatorów. Dojechał w ekspresowym tempie - świetny kontakt ze sprzedającym i ekspresowa realizacja.
Co do samego produktu... to różni się od dodawanego do aparatu tym, iż jest produkowany w Japonii a składany w Chinach, podczas gdy ten z zestawu jest całkowicie made in China.

Z tego jednak co orientowałem się na stronie Fuji, to jest tam przykład właśnie tego sprzedawanego na aukcji aku, a nie tego dodawanego do Aparatu. Więc chyba wszystko będzie ok - na razie trafił do ładowarki, która nie zaprotestowała. Napiszę jutro jak się toto ma w normalnym użytkowaniu.

Wracając z kolei do dyskusji o karcie pamięci... zakupiłem kartę SDHC 16 GB z deklarowaną prędkością 30 mb/s - oczywiście SanDiska (http://www.komputronik.pl/product/121152/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Video_HD_SDHC_16GB_Sandisk_Extreme_30MB-s_Class_10.html).
Przyznam szczerze, że RAW+JPEG niezależnie od wybranej rozdzielczości zapisują się bez zarzutu. Zdjęć seryjnych nie robię, więc ciężko mi stwierdzić czy tutaj jest jakaś poprawa... Jednakże komfort szybkości zapisu jest bardzo przyzwoity.

yendash
28.12.11, 12:10
A propos akumulatorów, to jak z nimi jest. Powyższy link pokazuje NP-50. Wg tego co mam w x10 i stoi jak byk w opisie z linku, aku ma 3,6 v i 1000 mAh pojemności. W sieci można znaleźć różne zamienniki, zgodne niby z NP-50 ale napięcie już*3,7V i pojemność mniejsza. O co tu chodzi, skoro te zamienniki pasują do wielu modeli fuji?

Inkognito
28.12.11, 12:19
Zamienniki rządzą się chyba swoimi prawami ;)
Obstawiam, że w lepszy czy gorszy sposób większość tanich zamienników będzie zgodna z x10 i działać będą w sposób proporcjonalny do owej zgodności.
Przyznam szczerze, że użytkując system Nikona od kilku lat zawsze kupowałem oryginalne akumulatory - ich żywotność, niezawodność i wydajność była zawsze dla mnie pewna i tyle - nie musiałem się niczym przejmować.
No ale jak sprzęt kupuje się z trochę tańszej półki (mowa teraz o x10 i ogólnie kompaktach) to od razu zacząłem się zastanawiać i szukać czegoś tańszego niż oryginał za 169zł :)

Skusiłem się na cytowaną aukcję - czy będę zadowolony? Zobaczymy :)

Ale niestety nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie, obawiam się, że niewiele osób będzie umiało ;)

E:
Może ewentualnie zapytaj o to tutaj: http://fujiklub.pl/viewforum.php?f=57
Chyba, mimo wszystko, znacznie większe prawdopodobieństwo, że ktoś zna odpowiedź :)

yendash
28.12.11, 12:26
No nie, są zamienniki, którym można zaufać. Do kilku korpusów stosowałem aku hahnela i dobrze je oceniam. Nawet do sigmy dp1 miałem ze dwa, tanie, zamienniki. I żyła, nawet nie zauważyłem jakiegoś krótszego czasu pracy na nich. Może dlatego że oryginał też nie grzeszył wydajnością, właściwie to była cecha aparatu.

epicure
28.12.11, 13:26
Wracając z kolei do dyskusji o karcie pamięci... zakupiłem kartę SDHC 16 GB z deklarowaną prędkością 30 mb/s - oczywiście SanDiska (http://www.komputronik.pl/product/121152/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Video_HD_SDHC_16GB_Sandisk_Extreme_30MB-s_Class_10.html).
Przyznam szczerze, że RAW+JPEG niezależnie od wybranej rozdzielczości zapisują się bez zarzutu. Zdjęć seryjnych nie robię, więc ciężko mi stwierdzić czy tutaj jest jakaś poprawa... Jednakże komfort szybkości zapisu jest bardzo przyzwoity.

To zrób mały teścik :) Wykonaj zdjęcie raw+jpeg (może być 6 mpx), natychmiast naciśnij przycisk podglądu i zmierz mniej więcej, ile czasu upłynie, zanim aparat przejdzie do podglądu. U mnie to jest 4-5 s.

Inkognito
28.12.11, 13:51
Ciężko jest mi zmierzyć dokładnie ale jest to u mnie wyraźnie szybciej - nieco ponad 2 sekundy.
mam w pokoju zegar analogowy i podgląd pokazał się (już gotowy, bez tego latającego "w kwadrat" węża :P) tuż po wybiciu drugiej sekundy licząc kolejno tuż po zrobieniu zdjęcia.
Przyjmując pewną tolerancję tego ubogiego pomiaru można założyć, że są to pełne 3 sekundy (dla czepialskich ;) ). Zatem skoro pisałeś, że masz kartę "20mb/s" a moja jest "30tką" to chyba warto zainwestować nawet w 45tkę (strach pomyśleć jak działa na 95 ;)) - bo jak widać jest różnica.

yendash
28.12.11, 13:56
U mnie też circa 3 sek. Karta 16GB silicon power sdhc.

epicure
28.12.11, 16:48
Gdyby ktoś twierdził, że przez lata w kompaktach nic się nie zmieniło, to niech rzuci okiem:

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58248&d=1325083450

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58249&d=1325083452

Na górze stary Fuji F50 (matryca SuperCCD 1/1,6"), na dole X10. W obu przypadkach te same parametry: iso 400, f/2,8 i 1/30 s.

tymczasowy_
28.12.11, 20:12
Gdyby ktoś twierdził, że przez lata w kompaktach nic się nie zmieniło, to niech rzuci okiem:Szczególnie procesory i oprogramowanie są nie do poznania :mrgreen:

klikacz
28.12.11, 22:06
Jaka głupia dyskusja.
X10 to świetny aparat, ale w rękach dobrego fotografa takiego jak Epicure.

Matryca fuji jest nie do pobicia jeśli chodzi o wyciąganie szczegółów w światłach.

Moje marzenie - matryca fuji i szkła olympusa - ech...

Inkognito
28.12.11, 22:45
Kupiłem jeden z sprzedawanych akumulatorów. (...) Napiszę jutro jak się toto ma w normalnym użytkowaniu.

Prądożerność x10 zmusiła mnie do użycia nowego aku już dziś. I choć nie mogę nic powiedzieć o jego wydajności (tak jak nie mogę jeszcze nic powiedzieć o tym z kompletu) to mogę dać znać, że działa i wszystko jest ok. Na oko... nie gorzej niż ten z zestawu. :)

Słówko jeszcze o trybach rozszerzonego DR. Robiłem kilka testowych fot w ogródku (niestety dalej wybyć dziś nie mogłem, więc nic raczej nie nadaje się do pokazania ;) ), dziś w Poznaniu strasznie pochmurno więc i DR nie jest potrzebny jakiś ekstra. Pozornie robiąc w RAWach czy JPEGach nie ma większej różnicy pomiędzy trybem DR100 czy DR400 (przy czym sceny nie były w żaden sposób wymagające dla automatyki aparatu). Gdy jednak weźmie się RAWy do obróbki (choć widać to także w JPEGach) to szczęka opada. Nie chodzi nawet o to, że po prostu można wydobyć zaskakująco wiele ze świateł. Po prostu różnica w stosunku do rawów ze standardowym DR jest kolosalna. Tam korekty ekspozycji nic nie dają. Jak coś się przepaliło to koniec - nie ma (jak to w kompaktach). A tu nie dość, że się nie przepala to jeszcze można wyciągnąć wiele szczegółów.

Jutro (mam nadzieję, że pogoda dopisze) mam plan zrobić krótki wypad na miasto i sprawdzić x10 w warunkach w jakich fotografuję lustrzanką. :)

PS
Wielka szkoda, że zamiast tego retro gniazda wężyka nie dali czegoś bardziej współczesnego do czego podpiąłbym radiowe wyzwalacze, których używam.
Chyba, że ma ktoś pomysł jak pożenić Yongnuo RF-602 z x10? Nie chodzi o wyzwalanie za pomocą x10 lamp (to działa i ma się dobrze), ale o wyzwalanie x10 za pomocą nadajnika :)

epicure
29.12.11, 01:33
Jeśli chcecie, aby jpeg prosto z puszki rejestrował jeszcze więcej w światłach, ustawcie w menu opcję "highlight tone" na pozycję "soft". Wtedy oprogramowanie aparatu, jeszcze przed kompresją zdjęcia do jpega, zrobi małe highlight recovery niczym w Lightroomie. Sprawdziłem, działa.

microlabix
30.12.11, 11:29
Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem X10 zaledwie od paru dni i tak szczerze powiedziawszy nie miałem jeszcze czasu aby się aparatem pobawić.
Epicure - pytanko, bo pewnie później zapomne w którym miejscu w menu znajduje się funkcja, o której piszesz powyżej?
Gdzieś w piwnicy mam jeszcze chyba stary wężyk spustowy, w X10 jest standardowy gwint i takie stare wężyki mogą do niego pasować?

Ogólnie, bo bawiłem sie tylko chwilkę - aparat jest wyjątkowy, to właśnie to na co czekałem ;-) i tak, pobudza moje ego ;-).

Pozdrawiam

epicure
30.12.11, 12:09
Epicure - pytanko, bo pewnie później zapomne w którym miejscu w menu znajduje się funkcja, o której piszesz powyżej?

Pierwsza zakładka menu, druga strona.

Gdzieś w piwnicy mam jeszcze chyba stary wężyk spustowy, w X10 jest standardowy gwint i takie stare wężyki mogą do niego pasować?

Tak, pasują właśnie te stare wężyki.

microlabix
30.12.11, 12:46
OK.
Dziękuję bardzo za rozwianie wątpliwości.

Pozdrawiam

Inkognito
30.12.11, 14:37
Wczoraj zaliczyłem wreszcie pierwszy spacer po mieście z x10 w ręku. Miałem wziąć statyw, nakręcić kilka sekwencji video, porównać jakość do tego co robię normalnie w temacie zdjęć 'po zmierzchu', jednak z przyczyn niezależnych musiałem zadowolić się fotografowaniem z ręki.
I przyznam szczerze, że o ile podchodziłem do trybu Pro Low Light bardzo sceptycznie, o tyle teraz przekonałem się, że jest to całkiem fajna ewentualność na przypadki, w których nie mam ze sobą statywu a chcę uchwycić pewną scenę.

Na początek dwie przykładowe fotografie wykonane w tym trybie. Bardzo szkoda, że jest to tryb właściwie całkowicie automatyczny i nie mamy możliwości wybrać parametrów takich jak DR, przysłona i czas naświetlania. Ale efekty są zaskakująco zadowalające.

Zdjęcia rzecz jasna po obróbce - choć z racji, że w tym trybie można robić tylko w JPEGach to nie była to zbyt forsowna obróbka :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/198spd-1.jpg
źródło (http://i44.tinypic.com/198spd.jpg)

1/20s, iso 3200, 7,1 mm, f2.0, 4 zdjęcia złożone przez aparat w jedno

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/2znnzn7-1.jpg
źródło (http://i44.tinypic.com/2znnzn7.jpg)

1/30s, iso 1600, 7,1 mm, f2.0, jw 4 zdjęcia

Ups, przesadziłem z rozmiarem - zdjęcie bez forumowego resample: HOP! (http://i44.tinypic.com/2znnzn7.jpg)

Całkiem fajny bajer :)

E:
Dodaję jeszcze dyptyk z choinką ;)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/kew5l2-1.jpg
źródło (http://i44.tinypic.com/kew5l2.jpg)

Parametry jak w poprzednim przypadku, tylko lewe zdjęcie na iso 3200 :)

zdjęcie bez forumowego resample: HOP! (http://i44.tinypic.com/kew5l2.jpg)

epicure
30.12.11, 23:58
Fotki dają radę. Widzę, że jest już kolejny zadowolony użytkownik :)

Bojomir
31.12.11, 00:09
Witam po długiej przerwie - I jeszcze jeden z X10 - tak fajnie zrobionego kompaktu to jeszcze nie miałem ( cyfraka ) Mam pytanie - czy w obrazie jest różnica pomiędzy - EXR DR mode- A, DR400, rozm M Jeszcze nie mam warunków dokładnie sprawdzić Pozdr

epicure
31.12.11, 00:20
EXR to tryb auto, który wybierze Ci taki tryb DR, jaki program mu się akurat wczyta - bez gwarancji, że to będzie wybór optymalny. A jak ręcznie ustawisz DR400% i 6 mpx, to wyciągniesz maksimum, jakie oferuje matryca.

jacula
31.12.11, 18:50
Inkognito, dobre foty. Kurczę już byłem zdecydowany na X10, ale X100 z tym swoim hybrydowym wizjerem i jakością tak mi się spodobał, że aż zgłupiałem. A do tego jeszcze zapowiedź Fuji X PRO 1 i nowego Olka z wbudowanym wizjerem... Oszaleć można:wink:

Darekw1967
2.01.12, 10:45
Witam !

W efekcie koncowym wyszly ladne foty.

Dwie z nich powstaly z wielokrotnych ekspozycji czyli 4 foty na jedno zdjecie no i pomniejszone do malego obrazka.

Pozdrawiam

Inkognito
5.01.12, 13:16
Skorzystałem z zachęty do napisania recenzji i otrzymałem właśnie dzisiaj swój futerał do x10 :)
Powiem tyle- Rewelacja! I w gratisie :)

http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=11363
:) Kto nie korzystał, niech skorzysta - warto!

Jd
5.01.12, 15:33
Za futerał do GF2 tez chcą około 100 € . Ja kupiłem od Niemca za 29,99 €. A teraz nie mogę go upchnąć za połowę ceny. Tak ,że do X10 zamowiłem na Ebay za 25 $ w Hong Kongu- nie dam złodziejom 350 zł.

Inkognito
5.01.12, 22:04
No fakt koszt takiego cacka jest kosmiczny. Ale kto tu mówi o kupowaniu?
Ja nie płaciłem za swój ani grosza :)

Jd
6.01.12, 12:37
A ja mie mam chęci nic pisać. Wole sobie kupic , ale za rozsądna cene. 25 futerałow przeznaczonych na ten cel x 350 zł = 8.750 zł. Tyle kosztuje ich oficjalnie dodatkowa promocja w postaci recenzji. A za foterały dali nie wiecej niz 25 x 70 zł = 1.750 zł. Wiec za 70-90 zł nie zamierzam nic pisać. Więcej nie sa warte . Różnica w cenie to kosmicznma marża.

PS Niech lepiej Fuji Polska dodaje do towaru pisemna instrukcje obsługi w języku polskim której brak w zestawie.(na wzór angielskiej). Cena aparatu nie jest wcale niska wiec łaski zadnej by nie zrobili.

Inkognito
6.01.12, 19:15
Tak myślałem, że wysuniesz argument promowania wielkiej korporacji tanim kosztem... Będąc precyzyjnym, z perspektywy kosztów alternatywnych, pisałbyś (podejrzewam, że chwilę - mi nie zajęło to więcej jak godzinę) za 30 euro. Bo takie koszty poniosłeś na ten cel - Ci co napisali, nie musieli go ponosić.

A pisemna instrukcja? Hehe pominę milczeniem wycie do księżyca, które zaowocowało przysłaniem wydruku PDFa. Na Twoim miejscu walczyłbym dalej (i mówię to bez przekory) bo jeżeli dobrze kojarzę sprawę (z forum Fuji, chyba że to nie byłeś Ty), to nie otrzymałeś tego co chciałeś. Bo zapewne chodziło Ci o instrukcję, która wygląda tak jak ta anglojęzyczna, a nie jak wyświechtane ksero. :)

I żeby nie było, nawet rozumiem Twój punkt widzenia - choć osobiście nie chciałoby mi się zabiegać o dodatkową makulaturę. Polską i Angielską tak samo "przyjemnie" się czyta ;)

epicure
8.01.12, 16:01
Fajny set zdjęć z Maroka wykonanych X10:

http://www.flickr.com/photos/tzajac/sets/72157628718855189/

andrzejeko
8.01.12, 19:07
Jak dla mnie te zdjęcia to rewelacja (mam na myśli zdjęcia, a nie ich walory techniczne)

jacula
13.01.12, 09:34
Nowy firmware do x10 pojawi na początku lutego lub wcześniej (dpreview).

micky
13.01.12, 11:07
jak dla mnie rewelacja teraz jeszcze bardziej chcę zobaczyć Maroko! fajnie się ogląda widać że autor dobrze się przy tym bawi zwiedza a sprzęt mu w tym nie przeszkadza jest kilka smaczków na zdjęciach mi się spodobało foto NR4 z czajnikiem:)
Fajny set zdjęć z Maroka wykonanych X10:

http://www.flickr.com/photos/tzajac/sets/72157628718855189/

PS
Galeria autora "t-zaja"s" bardzo zacna i godna polecenia!

epicure
14.01.12, 22:01
A ode mnie jeszcze jeden mały misz-masz:

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58875&d=1326571128

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58876&d=1326571135

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58877&d=1326571146

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58878&d=1326571160

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=58879&d=1326571167

epicure
18.01.12, 21:17
Dla miłośników wykresów:

http://www.dxomark.com/index.php/News/DxOMark-news/Fujifilm-X10-an-old-fashioned-compact-camera-with-some-surprises

Szkoda, że nie przetestowali trybu rozszerzonego DR.

jacula
21.01.12, 13:44
Dla miłośników wykresów:

http://www.dxomark.com/index.php/News/DxOMark-news/Fujifilm-X10-an-old-fashioned-compact-camera-with-some-surprises

Szkoda, że nie przetestowali trybu rozszerzonego DR.
Pewnie nie wiedzieli jak to zrobić albo raczej ich magiczne oprogramowanie nie uwzględnia niestety takich rozwiązań jak matryca EXR. Tak czy siak wyniki wyszły bardzo dobrze, moim zdaniem. Ale to tylko cyferki, zdjęcia mówią same za siebie (że jest świetnie).

klikacz
31.01.12, 11:30
Witajcie. Wrzuciłam na swojego bloga kilka zdjęć wykonanych X10 w Jordanii
http://kasiowezdjecia.blogspot.com/2012/01/jordania-w-czerni-i-bieli.html
Pozdrawiam
Kasia

epicure
31.01.12, 11:47
Wow, rewelka! :)

tymczasowy_
31.01.12, 11:48
Witajcie. Wrzuciłam na swojego bloga kilka zdjęć wykonanych X10 w Jordanii
http://kasiowezdjecia.blogspot.com/2012/01/jordania-w-czerni-i-bieli.html
Pozdrawiam
KasiaStandardzik, Petra, Dżarasz, Amman. Jak na mój gust strasznie mocno podkontrastowane.

I do tego typu fotek, zaawansowany kompakt jest nieoceniony - z ekwiwalentem 24mm obowiązkowo.

nightelf
31.01.12, 13:11
Bardzo dobre zdjęcia :)

voovoo2
31.01.12, 13:43
Bardzo ładne zdjecia!!!!!!

Jd
9.02.12, 18:36
Przed chwila wgrałem firmware 1.03. Zmiana miedzy innymi taka ,że do przycisku RAW można przypisać inne funkcje tak jak do przycisku FN. Czyli są teraz dwa programowane przyciski.

epicure
9.02.12, 19:14
I ponoć redukuje białe dyski. Nie omieszkam przetestować :)

Jd
9.02.12, 19:23
To przetestuj i podziel sie odczuciami.

PS Futerał z Hong Kongu przyszedł 30 stycznia i kosztował mnie ~ 90 zł.

jacula
14.02.12, 19:02
klikacz, niesamowite zdjęcia! Czy to są b&w prosto z aparatu, czy postprocess?

Co do FW 1.03, to białe dyski minimalnie zneutralizowane (sądząc po zdjęciach z dpreview forum). Kusi ten X10 niemiłosiernie, kusi też żeby poczekać i dołożyć do om-d i tak w kółko...:)

Jd
14.02.12, 19:10
Mnie skusił i nie załuję, ale OM-D E-M5 tez kusi i to coraz bardziej:)

tymczasowy_
16.02.12, 16:24
tu jest o X10, sorki, chciałem o Xpro1

epicure
21.02.12, 08:19
Fajne zdjęcia, wszystko jpegi z puszki:

http://lindsaydobsonphotography.com/blog/?p=4646

http://lindsaydobsonphotography.com/blog/?p=4681

http://lindsaydobsonphotography.com/blog/?p=4763

Karol
22.02.12, 21:38
Fajne zdjęcia, wszystko jpegi z puszki:

http://lindsaydobsonphotography.com/blog/?p=4646

http://lindsaydobsonphotography.com/blog/?p=4681

http://lindsaydobsonphotography.com/blog/?p=4763

Wierzę. Not Found

epicure
23.02.12, 01:52
Wierzę. Not Found

Łee... Już usunęli.

Dobra, to przynajmniej ja coś jeszcze wrzucę:

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=60338&d=1329954622

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=60339&d=1329954627

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=60340&d=1329954630

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=60341&d=1329954636

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=60342&d=1329954641

dzarro
23.02.12, 12:19
Obróbka nie w moim guście - ale kadry pikne.

Jd
12.03.12, 18:17
http://www.fuji-x.com/2012/03/12/le-blooming-du-x10-pris-en-charge-par-fujifilm/ Ciekawe kiedy Fuji Polska zabierze głos w sprawie ?

Mirek54
12.03.12, 18:32
http://www.fuji-x.com/2012/03/12/le-blooming-du-x10-pris-en-charge-par-fujifilm/ Ciekawe kiedy Fuji Polska zabierze głos w sprawie
?

Poczytaja co w necie znajda,przetlumacza,troche zmienia,polacza kilka tekstow i bedziesz miec stanowisko.:mrgreen::mrgreen:

Jd
12.03.12, 22:30
Tylko bez jaj, nie tak letko z tym blomingiem:) Zobaczymy , pożyjemy . A może odwrotnie :)

---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post był o 20:45 ----------

Jednak nadal kręcą : http://www.dpreview.com/news/2012/03/12/Fujifil-X10-X-S1-white-disc-cause-and-fixes

jacula
12.03.12, 22:56
Kręcą? Piszą, że dla tych którym blooming przeszkadza będzie nowy sensor od maja. Wg mnie to bardzo dobre wieści. Trzeba się tylko upewnić, że Fujifilm Polska będzie wymieniać sensory za darmo.

Jd
12.03.12, 23:24
Z ostatniej chwili : Do końca tygodnia będzie komunikat Fuji Polska w tej sprawie .

Janeczek
12.03.12, 23:57
No to czekam, bo coraz bardziej X10 do mnie przemawia...

pozdrowionka

mynameisnobody
12.03.12, 23:59
:idea:postuluję o podobną akcję w olympusie -darmowa wymiana sensora w OM-D E-M5 na jakiś stary kodak czy innego foveona (no już nie będę wybredny -na byle co oprócz panasonica) dla tych którym przeszkadza...

Jd
13.03.12, 19:37
Dzisiejszy komunikat FujiFilm Polska (za Fotopolis):

Oświadczenie dotyczące efektu tzw. "bloomingu" w aparatach X-S1 i X10

W ostatnich miesiącach firma Fujifilm wprowadziła kilka nowych modeli aparatów na rynek. Wśród nich jest Fujifilm X10 oraz Fujifilm X-S1. Oba produkty zostały dobrze przyjęte przez klientów, którzy cenią sobie zwłaszcza bardzo dobrą jakość zdjęć zrobionych tymi aparatami, ich znakomite manualne zoomy i wizjery.

Jednakże dostaliśmy w ostatnim czasie uwagi dotyczące efektu tzw. "bloomingu" (efekt białych plam). Może on być obserwowany w pewnych warunkach fotografowanych ekspozycji, takich jak intensywne źródła światła. Przykładem może być karoseria samochodu oświetlona jasnym światłem, a znajdująca się w ciemnej scenerii. Efekt białych plam występuje w każdym aparacie cyfrowym, który posiada sensor CMOS. Aparaty Fujifilm X-S1 oraz Fujifilm X10 są wyposażone z zaawansowany sensor, dzięki któremu jakość zdjęć jest bardzo dobra, a szumy są niskie, choć może wystąpić efekt białych plam.

Firma Fujifilm od lat dba o dobro klientów i jakość produktów. Chcąc zareagować na wspomniane uwagi, dołożyliśmy wszelkich starań, aby zredukować efekt białych plam, występujący w aparatach Fujifilm X-S1 i X10. W związku z tym, od lutego br. dostępny jest nowy firmware do aparatu X10 (wersja 1.03), który redukuje efekt białych plam przy włączonym trybie EXR. Jego praca opiera się na rozpoznaniu ujęć, w których jest prawdopodobne, że wystąpi efekt tzw. "bloomingu". Gdy aparat rozpozna taką scenerię, zwiększa czułość matrycy i optymalizuje zakres tonalny, dzięki czemu białe plamy są mniej widoczne. Ponadto, trwają prace nad polepszeniem jakości matrycy, która efekt białych plam rozwiązywałaby bardziej kompleksowo. Najprawdopodobniej nowa matryca dostępna będzie od maja br.

W związku z tym proponujemy diagnostykę aparatów, w których występuje zjawisko białych plam mimo aktualizacji oprogramowania do wersji 1.03. W tym celu prosimy o kontakt z serwisem aparatów fotograficznych Fujifilm.

Uwagi klientów są dla nas bardzo cenne, a działanie podejmujemy w celu zapewnienia najwyższej jakości produktów Fujifilm

epicure
13.03.12, 19:47
Jak już będzie ta nowa matryca i okaże się dobra, to wyślę aparat do serwisu. Póki co jednak aparat zostaje u mnie i będzie służył tak, jak dotychczas - na wszelki wypadek, żeby niczego nie zepsuli tą diagnostyką.

Jd
13.03.12, 19:56
Zrobię też dokładnie tak jak Ty. Jak to mówią : co nagle to po diable:) Ale temat trzeba będzie śledzić.

Janeczek
13.03.12, 20:08
Chlopaki, dajcie jeszcze pare rawow co? doprosic sie nie moge, powaznie przymierzam sie do x10 jako aparatu 'do wszystkiego' procz profi...

pozdrowionka

epicure
13.03.12, 20:11
Jakie chcesz te rawy? Dzienne, nocne, niskie iso, wysokie iso, mały DR, duży DR...? :) Mam tego od cholery, głównie w rozdziałce 6 mpx.

Janeczek
13.03.12, 20:42
Dajesz po trochu kazdego.
Takie reprezentatywne, na Ciebie moge liczyc, ze bedzie gites.
Z bloomingiem tez dawaj pomysle jak to mozna ugryzc choc troche.
Wrzuc na jakies serwisy hostingowe ew jakiegos ftpa, cokolwiek z sensem i nie rob wielkich paczek, niemam kont pro i sie sciaga dlugo zas.

pozdrowionka

PS
Jasand, tez bys cos zapodal.

PS2
epicure, jakbys cos mial to chetnie wysokie iso i ludzie, bo zamierzam tym robic koncerty....

gibberpl
13.03.12, 23:56
Odpowiedz dali rodem z podręcznika. Tak samo temat załatwił Jobs, gdy pojawiały się problemy z anteną w iPhone 4. Wszystkie aparaty na matrycy CMOS mają ten problem. Wszystkie i nie ma problemu.

epicure
17.03.12, 21:34
Jakby ktoś chciał rawy, to wystarczy kliknąć:

http://www.sendspace.pl/file/9dbc5f803d257bf4b6eb686

Niskie i wysokie iso (do 800, wyższe nie ma sensu w tym aparacie). Kilka prześwietlony, parę niedoświetlony - żeby sobie powyciągać cienie i światła. Chyba na dwóch widać blooming, jakby ktoś był ciekaw tego "potwora" ;)

Janeczek
17.03.12, 22:12
a nie mogles tego dac na jakis mniej poje... serwis?
standardowo bede klikal tydzien odswiez i ze sciagania nici

hir00
5.04.12, 20:04
Witam ! Pierwszy post :). Jako nowy nosiciel X10 dziękuje Panowie za wasze opinie - bo kupiłem. Czy jestem zadowolony ? Tak!

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/713/dscf2594d.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

epicure
5.04.12, 20:45
Fajny kontrast.

Jd
5.04.12, 21:12
Tryb SP - Landscape mode, ISO 100 , 1/420 , F5, ogniskowa 23,7 mm (~93.5 mm dla pełnego obrazka)

adambieg
5.04.12, 21:42
Witam ! Pierwszy post :). Jako nowy nosiciel X10 dziękuje Panowie za wasze opinie - bo kupiłem. Czy jestem zadowolony ? Tak!

Witaj.
Fajnie, że przywitałeś się jak na forum fotograficzne przystało - wrzucając zdjęcie. Rozgość się u nas a potem załóż własny wątek i dawaj kolejne zdjęcia:)

hir00
6.04.12, 08:49
Witaj.
Fajnie, że przywitałeś się jak na forum fotograficzne przystało - wrzucając zdjęcie. Rozgość się u nas a potem załóż własny wątek i dawaj kolejne zdjęcia:)
Dzięki ! Będę zaglądał bardziej aktywnie. :)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/577/dscf2603x.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

hir00
6.04.12, 21:07
X10 w Sandomierzu :)

nightelf
7.04.12, 13:46
Zdjęcie "wąwozu" fajne :)
Zadowolenia z aparatu życzę.

hir00
7.04.12, 22:31
Wiem, wiem ... to juz ostatnie :)

nightelf
7.04.12, 23:13
Ostatnie najbardziej mi się podoba z tej wrzuty.
Jeśli chcesz się dzielić zdjęciami, możesz założyć swój wątek w dziale "Ocena zdjęć" :)

epicure
26.04.12, 07:12
I już jest nowa matryca:

http://www.dpreview.com/news/2012/04/26/Fujifilm-X10-white-orb-update?utm_source=notification&utm_medium=email&utm_campaign=generic

TOKIN
26.04.12, 09:15
I już jest nowa matryca:

http://www.dpreview.com/news/2012/04/26/Fujifilm-X10-white-orb-update?utm_source=notification&utm_medium=email&utm_campaign=generic

Dobrze, że coś zrobiono, gorzej, że nie przypuszczam, aby zrobili akcję serwisową wymiany matryc w zakupionych już aparatach... no chyba, żeby...?;)
Niejasne jest dla mnie czy ta nowa matryca trafi do następcy (x11?) czy też będą ją wkładać do nowo produkowanych x10?

epicure
26.04.12, 09:26
Podali oficjalną informację, że będą wymieniać matryce. Fujifilm Polska prosi o wysyłkę do serwisu wszystkich aparatów, w których jest problem. Chcą ocenić skalę zjawiska i zebrać dane kontaktowe klientów, których powiadomią, gdy tylko zacznie się wymiana matryc.

adambieg
26.04.12, 09:37
Podali oficjalną informację, że będą wymieniać matryce. Fujifilm Polska prosi o wysyłkę do serwisu wszystkich aparatów, w których jest problem. Chcą ocenić skalę zjawiska i zebrać dane kontaktowe klientów, których powiadomią, gdy tylko zacznie się wymiana matryc.

Jeżeli tak jest, to brawa dla Fuji za takie postępowanie. Jest wada, to trzeba ją usunąć a nie pisać, że ten typ tak ma.

TOKIN
26.04.12, 09:55

Gdzie jest to info?

epicure
26.04.12, 10:06
http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=11518&start=75

W związku z tym, że zjawisko występowania "białych dysków" może wystąpić w niektórych aparatach X10 i xS-1 prosimy, o kontakt z serwisem użytkowników, którzy stwierdzili to w swoim modelu. Koszty diagnostyki i przesyłki pokrywa serwis Fujifilm. Prosimy o to aby: zebrać więcej informacji o tym problemie i skuteczniej rozwiązywać go w przyszłości, lepiej oszacować skale problemu w danym kraju oraz mieć bezpośredni kontakt z klientem w momencie pojawienia się nowego sensora (tylko część klientów rejestruje aparat w systemie gwarancyjnym).

(...)

Proszę więc o kontakt z serwisem, przekazanie im informacji i danych kontaktowych i cierpliwość do momentu pojawienia się nowego sensora.

TOKIN
26.04.12, 10:45
Oby!
Jak dla mnie Fuji niestety nie jest wiarygodne choćby od momentu kiedy Pan Przedstawiciel Fujifilm ze dwa miesiące temu w Fotograficznym Programie bez Nazwy z uśmiechem na ustach oświadczył, że nowy firmware naprawia całe zło i całkowicie likwiduje problem....
Mówił to w czasie, kiedy dpreview i inne fora w necie huczały już o tym, że ów firmware niczego nie naprawia, a już na pewno nie wpływa na kwestię "white orbs".

Zresztą cytowane oświadczenie Fujifilm jest też jakoś sprzed 2 miesięcy... zbieranie danych kontaktowych, szacowanie skali problemu - takie pitu, pitu;) Skoro to matryca ponosi odpowiedzialność za te białe koła (i ta nowa jest inna, lepsza), to jakim cudem jedne aparaty ze starej serii mogą być wadliwe, a inne tego problemu nie mieć??? Zagadka:twisted:

epicure
26.04.12, 11:09
Wiadomo, że to sranie w banie wygładzone przez specjalistów od PR-u, którzy zawsze takie komunikaty ubierają w ładne, ale niewiele znaczące słowa. Nikt nie powie wprost, że dał ciała i nie będzie się publicznie biczował. Ja przynajmniej tego nie oczekuję.

Wymiana tych matryc to będą dla Fuji duże koszty, więc na rękę im, aby ci, którzy problemu nie widzą nie dowiedzieli się o nim. Ci, którzy chcą, zgłoszą się do serwisu, Fuji oceni skalę problemu i oszacuje, ile to może ich kosztować. Pewnie wszystko zostanie załatwione "po cichu". Ważne, żeby wywiązali się z obietnicy i tyle wystarczy. To i tak lepsze niż chowanie głowy w piasek, tak jak to robi większość producentów w takich przypadkach.

Jd
26.04.12, 11:11
Chyba na zasadzie , kto sie zgłosi temu wymienimy. Są też użytkownicy , którzy problemu nie zauważyli, nie czytają w necie i liczą ,że tych mogą sobie odpuścić. Nie jest to problem , który zagraża zyciu czy zdrowiu uzytkownika więc im mniej ludzi sie upomni tym więcej kaski zostanie. Niestety takie czasy.

Janeczek
26.04.12, 12:57
Ciekawe kiedy te dobre, nowe dotra do Polandii, nadal mysle o x10...

epicure,
jak tam jest z trybem manualnym. bo nie pamietam, jest czy jakis kastrat totalny? glownie chodzi mi o hiperfokalna do uzywania...

pozdrowionka

epicure
26.04.12, 13:02
Jest wszystko :)

nightelf
26.04.12, 13:04
Miło, że firma zamierza wymienić matrycę.

Właściwie nie ma co się dziwić, że nie reklamują tego głośno. Choć jako klient wolałbym, żeby taką informację dali gdzieś na głównej stronie.

Janeczek
26.04.12, 13:53
epicure,

odkrywcze, pytam czy da sie tego jakos normalnie uzywac, np hiperfokalna, koncert i zapominam co to af, przyklad drugi, miasto ciemne uliczki, 2-3m...

pozdrowionka

epicure
26.04.12, 14:19
Tak, da się używać, na ekranie jest podziałka odległości płaszczyzny ostrości. Jest też wskaźnik głębi ostrości, ale pokazuje jakieś głupoty.

Janeczek
26.04.12, 17:03
Oto mnie chodzilo, dziekuje

pozdrowionka

epicure
2.05.12, 20:49
Jakby się ktoś pytał, to mój X10 żyje i zdjęcia robi :)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=63694&d=1335984326

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=63695&d=1335984331

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=63696&d=1335984335

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=63697&d=1335984342

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=63699&d=1335984348

Rafał Czarny
2.05.12, 21:00
Fajne są te wpisy wychwalające Fuji za ich moralną postawę. Wesołe mocno. Wymieniają matryce za friko (co prawda jeszcze nikomu nie wymienili, ale mają chęć). No, zuchy normalnie.

Nikogo oprócz mnie nie śmieszą takie głosy???

Fuji dał d...py tak, że bardziej się chyba nie da. Odwołuję ostatnie zdanie - mogli wypuścić aparat wybuchający po dociśnięciu muszli ocznej do policzka pozbawiając delikwenta dozgonnie możliwości oglądanie piękna tego łez padołu. Zatem w sumie nie jest źle. Idąc tym tokiem rozummowanie - jest nieźle. A jak jest nieźle, to będzie nieźlej. Od nieźlej jest naprawdę blisko do dobrze, a nawet bardzo dobrze. Prawie znakomicie.

Fuji wypuścił serię drogich aparatów ze spierdzieloną matrycą. Dla mnie to prosty sygnał - gów...na firma, robi gów...ne aparaty z gów...nymi matrycami. Łaskawie wymienia gów...ne matryce (ściślej ujmując, niejasno deklaruje chęć). Brawo, brawo, brawo!!!

Jest jeszcze ktoś na tym forum, kto widząc postawę firmy Fuji nie cieszy się jak pionier przed pochodem pierwszomajowym???

epicure
2.05.12, 21:05
Nikogo oprócz mnie nie śmieszą takie głosy???

Pewnie by śmieszyły i mnie, gdybym takie głosy słyszał.

yogur
2.05.12, 21:22
epicure - czym wołałeś te zdjęcia?

Rafał Czarny
2.05.12, 21:23
Pewnie by śmieszyły i mnie, gdybym takie głosy słyszał.

Poczytaj ostatnie wpisy np. o brawach dla firmy. Albo, pozwolisz że zacytuję: "Ważne, żeby wywiązali się z obietnicy i tyle wystarczy. To i tak lepsze niż chowanie głowy w piasek, tak jak to robi większość producentów w takich przypadkach".

Jakoś mnie nie przekonuje odwołanie się do większości chowającej głowę w piasek. Kto wypuścił zepsutą matrycę i schował rubaszny czerep w piasek?

ps. Na razie wymiana spieprzonych matryc przez Fuji to tylko pobożne życzenia klientów.

ps 2. Nie wkurzałoby mnie to, gdyby taki problem trafił się w małpce za 300 zł.

epicure
2.05.12, 22:00
epicure - czym wołałeś te zdjęcia?

LR + Nik Color Efex Pro 4.

...pozwolisz że zacytuję: "Ważne, żeby wywiązali się z obietnicy i tyle wystarczy. To i tak lepsze niż chowanie głowy w piasek, tak jak to robi większość producentów w takich przypadkach".

Aha, i to są te "wpisy wychwalające Fuji za ich moralną postawę". Normalnie pochwałom nie ma końca...

Nie wkurzałoby mnie to, gdyby taki problem trafił się w małpce za 300 zł.

Wkurza Cię to bardziej, niż mnie, co jest trochę dziwne i niepokojące.

Rafał Czarny
2.05.12, 22:13
Wkurza Cię to bardziej, niż mnie, co jest trochę dziwne i niepokojące.

Nie wiem czy mnie to wkurza bardziej niż Ciebie. Z pewnością bardzo mnie dziwi, że Ciebie to nie wkurza, bo to w końcu Ty kupiłeś ten spierniczony aparat. Gdybym ja go kupił (niewiele brakło, kilka dni po polskiej premierze miałem taki kaprys) to krew by mnie zalała, że wydałem ciężko zarobione pieniądze na taką kupę za ciężki (przynajmniej dla mnie) szmal. Zapewniam Cię, że bym suchej nitki na firmie za taki numer nie zostawił.

Nie bójmy się tego stwierdzenia: "Fuji dało d...py na całej linii". Po co udawać, że kiedy plują to pada deszcz?

epicure
2.05.12, 22:33
Nie bójmy się tego stwierdzenia: "Fuji dało d...py na całej linii".

Ale nikt temu nie zaprzecza. Za to Fuji ma szansę wyjść z tego z twarzą, więc daję im czas na spełnienie złożonych obietnic.

Janeczek
2.05.12, 23:33
Prawda jest taka, ze rozne firmy wala coraz to wieksze buble, a to jakis kibel z AF w Nikonach, a to koraliki w Pentaxach, a to sniezne kule w Fuji, mysle, ze to sie bedzie poglebiac, niestety nastaly dla nas kiepskie czasy i ile Panie wytrzymie takie stare cyfrowe pudlo jak S3Pro? pytalem czy migawke wymienia, nawet nie chcieli ze mna gadac....

Polska to 3 swiat.

pozdrowionka

Darekw1967
3.05.12, 01:16
Nie wiem czy mnie to wkurza bardziej niż Ciebie. Z pewnością bardzo mnie dziwi, że Ciebie to nie wkurza, bo to w końcu Ty kupiłeś ten spierniczony aparat. Gdybym ja go kupił (niewiele brakło, kilka dni po polskiej premierze miałem taki kaprys) to krew by mnie zalała, że wydałem ciężko zarobione pieniądze na taką kupę za ciężki (przynajmniej dla mnie) szmal. Zapewniam Cię, że bym suchej nitki na firmie za taki numer nie zostawił.

Nie bójmy się tego stwierdzenia: "Fuji dało d...py na całej linii". Po co udawać, że kiedy plują to pada deszcz?

Witam !

Ciekawe gdzie byla kontrola jakosci w ich firmie albo kto komu dal w lape aby pchac produkcje z niedorobami.
W sumie co by nie napisac nikt nie chce kupowac czegos ze swiadomoscia, ze moga pojawiac sie jeszcze inne kwiatki.

Pozdrawiam

gibberpl
3.05.12, 10:23
Standardy z biegiem lat się zmieniają. Patrząc na wpadkę Nikona z D7000. Ok, może zdarzyć się każdemu, nawet najlepszym, ale podejście serwisu do tematu to też inna sprawa. Jeśli naprawiają bez kręcenia nosem to jest ok. Dla niektórych firm budowanie siły marki to obok PR, R&D, Marketingu również serwis (także pogwarancyjny). Dla niektórych firm liczy się tylko PR, Marketing i zysk ze sprzedaży, co jest smutne, bo krótkowzroczne.

TOKIN
3.05.12, 12:58
Jest jeszcze ktoś na tym forum, kto widząc postawę firmy Fuji nie cieszy się jak pionier przed pochodem pierwszomajowym???

Ja.
Już wspominałam...

Co więcej i co gorsza dopóki nie będzie twardych dowodów na to, że faktycznie te matryce wymieniają, to...powątpiewam.
Będzie kilka mglistych wypowiedzi panów w Fuji, z których po wyciśnięciu wody i koncentratu pijarowego zostanie...wielkie nic. Przecież ich gadanie, że nie wszystkie aparaty są jednakowo wadą dotknięte, wołają o pomstę do nieba, tyle, że to na świecie, bo w Polsce nawet na swojej stronie Fuji milczy w tej sprawie - żenada. Oznacza to tyle i tylko tyle - mamy was drodzy nasi klienci głęboko.... w ....:evil:
Mocno się obawiam czy użytkownicy faktycznie doczekają się wymiany walniętych matryc, niestety.

marchec
6.05.12, 13:07
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.

Tak, da się używać, na ekranie jest podziałka odległości płaszczyzny ostrości. Jest też wskaźnik głębi ostrości, ale pokazuje jakieś głupoty.
Epicure, Czy u Ciebie wskaźnik odległości ostrości (tzn. ta czerwona kreska na skali odległości) zawsze wskazuje precyzyjnie? Z moich obserwacji wynika, że często pokazuje bzdury, np. ustawiamy przysłonę na 4.0, ogniskową na wartość minimalną. Ostrzymy na obiekt odległy ok. 100m, więc teoretycznie wskaźnik ostrości powinien pokazywać nieskończoność - a pokazuje ok. 3-5m. Co ciekawe, gdy minimalnie wysunę obiektyw (minimalnie zwiększając ogniskową), odległość na skali ostrości wskazuje nieskończoność - czyli OK. W obu przypadkach zdjęcia wyszły ostre.
Co ciekawe, wskazania odległości płaszczyzny ostrości zmieniają się w zależności do zastosowanej przysłony, a powinny być chyba stałe skoro nie zmieniamy położenia aparatu? Problem dotyczy głównie obiektów odległych o co najmniej kilka metrów od aparatu i ustawienia minimalnej dostępnej ogniskowej.
I może przeszedłbym z tym do porządku dziennego, gdyby nie to, że w trybie MF po ustawieniu odległości na nieskończoność zdjęcie jest wyraźnie nieostre, trzeba ręcznie ustawić odległość na wartość proponowaną przez AF - czyli 3-5m, innymi słowy nie można się sugerować skalą ostrości, która staje się bezużyteczna. Czy u Ciebie takie zjawisko również występuje?
Co istotne, to już drugi testowany przeze mnie egzemplarz, pierwszy miał dokładnie tą samą przypadłość, którą początkowo uznałem za wadę, no ale po testowaniu drugiego egzemplarza zgłupiałem...

epicure
6.05.12, 13:54
Odległość płaszczyzny ostrości wskazywana jest poprawnie. Zakres głębi ostrości niestety nie - zawsze pokazuje mniejszą GO, niż jest w rzeczywistości.

Co ciekawe, wskazania odległości płaszczyzny ostrości zmieniają się w zależności do zastosowanej przysłony, a powinny być chyba stałe skoro nie zmieniamy położenia aparatu?

Nie, wskaźnik odległości płaszczyzny ostrości, czyli czerwona kreska, nie zmienia swojego położenia przy zmianie przysłony. Zmienia się zakres głębi ostrości, czyli ten biały pasek po obu stronach czerwonej kreski.

marchec
6.05.12, 14:25
Dzięki za szybką odpowiedź!
Na pewno zawsze tak jest, nawet przy minimalnej ogniskowej? Coś mi się nie chce wierzyć żeby 2 różne egzemplarze miały taką sama wadę...
Dla precyzji: przy minimalnej ogniskowej wskazywana jest u Ciebie rzeczywista odległość fotografowanego obiektu (powiedzmy odległego o 10m), czy też wyliczona przez aparat wartość hiperfokalnej (która dla kombinacji F2 i ogniskowej 7,1mm wynosi ok. 2m)? Może tu jest klucz do rozwiązania problemu?

epicure
6.05.12, 14:33
Odległość płaszczyzny ostrości pokazywana jest poprawnie w każdym przypadku. Z kolei zakres głębi ostrości, a więc i hiperfokalna, NIGDY nie są wskazywane poprawnie.

marchec
6.05.12, 15:28
No to chyba mam pecha do Fuji... U mnie wskazania są z kosmosu, nawet w warunkach domowych dla obiektu oddalonego o 5m, na skali ostrości czerwona kreska pokazuje 1,5m... Prze zmianie przysłony wartość zmienia się od 1m do 3m, mam wrażenie że wskaźnik działa losowo. Chyba aparat wróci do sprzedawcy, do 3 razy sztuka...

epicure
6.05.12, 15:33
Jaki masz firmware?

marchec
7.05.12, 08:45
1.03, ale na 1.02 było dokładnie to samo. AF generalnie ostrzy OK, ale wskazania na skali (czerwony pionowy pasek) są "losowe"...

marchec
8.05.12, 08:47
Decyzja podjęta, aparat wraca do sprzedawcy. Gwoździem do trumny był test manualnego ustawiania ostrości, z miarką w ręku i statywem. Odległość ustawiana na skali miała się nijak do rzeczywistego dystansu do fotografowanego obiektu. Efekt - oczywiście zdjęcie nieostre. Jak dla mnie to dyskwalifikuje aparat z taką cenę, tryb manualnego ustawiania ostrości jest bezużyteczny.
Problem opisałem oczywiście w mailu do serwisu Fuji - jak na razie zero odzewu.

Wczoraj miałem okazję "macać" egzemplarz w jednym ze sklepów sieciowych - mam wrażenie że tam również wskazania punktu ostrości na skali odległości były losowe. Nie wiem - albo Ty Epicure masz szczęście do egzemplarza, albo ja mam wyjątkowego pecha...:wink:

epicure
8.05.12, 11:05
Jeszcze sprawdzę to dokładniej, jak będę miał więcej czasu. Na pewno niczego nie mierzyłem linijką, sprawdzałem "na oko". MF w tym aparacie uważam za bezużyteczny z powodu konieczności długiego kręcenia kółkiem, żeby cokolwiek ustawić. Ja nie mam cierpliwości, więc do kolejnego testu muszę się nastawić psychicznie :)

marchec
8.05.12, 14:23
Dzięki, doskonale Cię rozumiem:wink: Ja MF zamierzałem jedynie używać do zdjęć krajobrazowych na podstawie zadanej hiperfokalnej, ale z opisanych wyżej powodów jest to nierealne... Jak dojrzejesz do testowania sprawdź przede wszystkim najkrótszą ogniskową, u mnie tylko przy niej problem występował - stąd moje podejrzenie o uszkodzonym egzemplarzu bądź totalnie skopanym i przez to bezużytecznym pasku skali ostrości.

epicure
30.05.12, 18:16
Ruszyła wymiana matryc. Dostałem telefon z Fujifilm z poleceniem przesłania aparatu kurierem na koszt firmy. Naprawa może potrwać 4 tygodnie.

Zobaczymy, co z tego wyniknie...

nightelf
30.05.12, 18:57
Ruszyła wymiana matryc. Dostałem telefon z Fujifilm z poleceniem przesłania aparatu kurierem na koszt firmy. Naprawa może potrwać 4 tygodnie.

Ciekawe. Dobrze, że nie tylko o tym mówili, ale i zrobili.
Owszem wada tej matrycy to wpadka, ale mam wrażenie, że inne firmy też miały wpadki jak np smar na matrycach, a nic z tym nie zrobiły.

Czekam na informację jak poszła wymiana.

Swoją drogą, jakby to był mój jedyny aparat i zostałbym bez niego aż przez 4 tygodnie, to bym się wściekł.

Jd
31.05.12, 11:28
Przed pół godziny kurier DPD zabrał paczke z aparatem. Poczekamy, pozyjemy , zobaczymy co z tego wyniknie.

Janeczek
31.05.12, 11:41
4 tygodnie, to naprawde sporo czasu, wiem, ze moze termin jest standardowy ale fuji nie robi zadnej lachy, ja w sigmie dostalem do wypozyczenia aparacik, nie sadze zeby tych fujikow sprzedalo sie setki w PL i mieli tyle roboty....

pozdrowionka

PS
W kazdym razie jestem ciekaw jak to sie skonczy

Jd
31.05.12, 12:49
3-4 tygodnie dlatego, że aparaty bedą serwisowane w Anglii a nie u nas.

Darekw1967
31.05.12, 16:59
Witam !

Szczegolnie teraz jak ludzie planuja wyjazdy czekanie okolo 3-4 tygodnii moze byc nieco irytujace.

Ciekawe czy poprawiajac jedno nie pogorsza czegos innego.

Osobiscie jak mam swiadomosc, ze moj sprzet byl ponownie otwierany i bylo cos tam grzebane to podswiadomie
mam juz nieco ograniczone zaufanie to danej firmy i podejrzenia, ze jeszcze moze cos uwalili i niedopracowali.

Pozdrawiam

Janeczek
31.05.12, 17:06
To powiem wam jak bylo Z Sigma na 3mce naprawy tylko tydzien byla w Japonii.
Wszystko w temacie.

pozdrowionka

Jd
31.05.12, 23:08
To powiem wam jak bylo Z Sigma na 3mce naprawy tylko tydzien byla w Japonii.
Wszystko w temacie.

pozdrowionka

A co ? Myślisz ,że każdy aparat wysyłaja osobno do Japonii ? Pewno czekaja ,az sie trochę uzbiera i wtedy wysyłaja zbiorczo. Taniej wychodzi. Miałeś to nieszczęście ,że byłeś pierwszy i czekali aż sie uzbiera wiecej. Moze nawet jest tak ,że z Polski ida np do Niemiec bo wiekszośc centrali na Euroopę jest tam i dopiero z tamtad zbiorczo do Japonii i z powrotem tez tak.

Janeczek
1.06.12, 08:08
Jasand,

Ech, no widzisz, snujesz przypuszczenia, akurat sprawe swojej Sigmy znam doglebnie:) polski serwis i dystrybutor walil w kija, dostali dyrektywe od samego Yamakiego o bezzwloczne przeslanie do Japonii, a trafila tam po prawie 2,5mcach z czego ponad 2 lezala w Gdynii.

Cieszmy sie, ze jestesmy w Olympusie!

pozdrowionka

Jd
1.06.12, 08:27
A to przepraszam. Ale w przypadku rzeczy bardziej popularnych i masowo sprzedawanych na rynku , jeżeli wymaga to interwencji producenta tak oddalonego to może sie odbywać jak pisałem zwłaszcza przy masówce. W przypadku Fuji do wymiany matryc na Europę wyznaczyli Anglię .

Mirek54
1.06.12, 08:44
A co ? Myślisz ,że każdy aparat wysyłaja osobno do Japonii ? Pewno czekaja ,az sie trochę uzbiera i wtedy wysyłaja zbiorczo. Taniej wychodzi. Miałeś to nieszczęście ,że byłeś pierwszy i czekali aż sie uzbiera wiecej. Moze nawet jest tak ,że z Polski ida np do Niemiec bo wiekszośc centrali na Euroopę jest tam i dopiero z tamtad zbiorczo do Japonii i z powrotem tez tak.

A slyszales o opcji "flat".Nie tylo na telefon,internet...ale na wysylanie listow,paczek.Normalna firma placi ryczalt miesieczny i wysyla czy 50 czy 687 razy.Wazne,zeby sie zmiescila w limicie.

Ps.Wyznaczaja Niemcy,Anglie,Portugalie...Z polska maja problem.Bo to tak jak z budowaniem siatki.Zmieni sie budowniczy i oglosi,ze te poprzednie to budowali tak i tak i do spolki z tym i tamtym.Syndrom Ciamciarewicza:mrgreen::mrgreen:

nyny
1.06.12, 09:27
Cieszmy sie, ze jestesmy w Olympusie!

Ostatnio nie jest to takie oczywiste.
Moje 12-50 prawie dwa miesiace lezalo na serwisie zanim mi nowe odeslali, a ile nerwow mnie kosztowalo jak mi wycene przyslali sprzetu na gwarancji;)

pozdro

apz
1.06.12, 09:53
Ostatnio nie jest to takie oczywiste.
Moje 12-50 prawie dwa miesiace lezalo na serwisie zanim mi nowe odeslali, a ile nerwow mnie kosztowalo jak mi wycene przyslali sprzetu na gwarancji;)

pozdro

Przecież wiesz , że po prostu nie mieli na wymianę...

epicure
1.06.12, 13:03
Przecież wiesz , że po prostu nie mieli na wymianę...

Że zapytam złośliwie: a kogo to interesuje? ;) Jest obiektyw w cennikach, w katalogach, w ofertach sklepów, a serwis nie ma...

Mirek54
1.06.12, 13:27
Że zapytam złośliwie: a kogo to interesuje? ;) Jest obiektyw w cennikach, w katalogach, w ofertach sklepów, a serwis nie ma...

Toz to wcale nie zlosliwe twierdzenie.
Tak robi moj tesciu od 20-tu lat wymieniajac czajnik do gotowania wody.Pod koniec dwuletniego uzytkowania idzie do sklepu i mowi,ze cieknie,albo grzalka przepalona.Czajnik wartosci max 10€.A kiedy sprzedawca odpowiada,ze juz takich nie maja i to tylko 10 ojro to on odpowiada podobnie.A co mnie to obchodzi.Dwa lata ma dzialac.Kasa abo inny czajnik.I dostaje w podobnej cenie nowy.Czasem doplaci roznice,abo sie targuje.

Jd
1.06.12, 13:59
Mirek - u nas by mu na zapleczu pospawali.:)

Janeczek
1.06.12, 15:19
plastik?:)

Jd
1.06.12, 15:42
A co plastików teraz nie spawają?:)

Jd
2.07.12, 18:39
Dzisiaj wrócił do mnie X10 po wymianie przetwornika CMOS. Jutro obadam aparat co do bloomingu - byle słońce było .

Janeczek
2.07.12, 19:14
Dzis zlapalem pare uf na karoserii na iso 100 ale mnie to na razie lotto:) nie ma tragedii, aparacik i tak jest zajefajny... ile czekales na wymiane dokladnie z wysylkami?

pozdrowionka

Jd
2.07.12, 19:26
Wysłałem 31 maja (odbiór przez Kuriera DPD) , 28 czerwca wysłali do mnie z powrotem i dzisiaj dotarł do mnie.

Janeczek
2.07.12, 20:15
Rozstawac sie na miesiac, nie wiem czy wytrzymam:) na razie sie nie pali, moze jak pierwsza lawina serwisowek przejdzie, to bedzie luzniej i szybciej...

pozdrowionka

Jd
2.07.12, 20:20
Nie wiem czy będzie luźniej i szybciej. Oni nie robią tego na miejscu tylko wysyłają do Wielkiej Brytanii i tam następuje wymiana matrycy. Zastrzegają się ,że to potrwa 3-4 tygodnie.

Jd
2.07.12, 22:46
PS Pragnę dodać, że nie wysyłają pojedyńczych aparatów tylko jak nazbierają ich trochę. Tak wywnioskowałem rozmawiając telefonicznie z serwisem. Mój był w pierwszej partii.

Janeczek
3.07.12, 07:53
NO to ciekawe ile w PL sie sprzedalo i jaki bedzie ruch, na szczescie na razie mi nie spieszno, lubie toto male czarne:)

pozdrowionka

Jd
3.07.12, 09:25
A ja się zastanawiam czy go nie sprzedać. Mam jeszcze D90 i OM-D E-M5. Pieniądze ze sprzedaży przeznaczył bym na słoiki do m43. Tylko teraz nie ma chętnych na ten aparat po "aferze" z orbami. Obserwuje alledrogo i sprzedaż zerowa.

Janeczek
3.07.12, 09:38
Trzeba bylo sie decydowac szybciej, to bym wzial:)

A powiedz mi, ktory bedzie CI do wszystkiego bez noszenia zbednych gadzetow w torbie?

Teraz biore na szyje (jeny jaki badziewiacki ten pasek od x10) te male pierdzidelko i jestem wolny, podchodze zagaduje cyk, w centrach handlowych nikt na mnie nie zwraca uwagi, gdzie jak wejdziesz z karabinem, to za toba lazi ochrona, same plusy, jakosc obrazka wiecej niz zadowalajaca, z tej matrycy mozna robic jakies czary mary, orby? jest gwarancja i jak przeszkadza serwis....

Nad aparatem debatowalem ze 2-3mce w koncu kupilem ze swiadomoscia jego wad (jakich wad?), sam feeling jest przezacny, szybkosc dzialania, finalnie przelozenie na fotke - super.

Narzekali, ze drogi, to patrzcie na cene nowego soniaka, xz1, canona itd...

Narzekaja, ze wolny AF (bzdura), ze dlugo sie odpala (kolejna bzdura), ze orby...itd, niech dalej narzekaja i siedza przed komputerem szukajac swojego grala.

Z twojej kolekcji pewnie pozbylbym sie D90 dlaczego? ano masz OMD gdzie obrazkiem bedzie podobnie jak nie lepiej, do tego cena D90 nadal jakas szalona wiec zapewne nie stracisz jak nie zarobisz:)

I plan wykonany kupisz sobie sloiki do m4/3...

pozdrowionka

PS
Zdjecia pokazuj z X10

PSS
Jak chcesz sprzedac to wal na PW moze ktos sie znajdzie chetny?:)

epicure
3.07.12, 09:38
Ja jeszcze nie wysłałem aparatu do serwisu. Potrzebuję go na wakacje i nie mogę go stracić w tym czasie na 4 tygodnie. A przy okazji poczytam opinię innych, którzy już wymienili matrycę, żeby przypadkiem nie nadziać się na kolejną minę, gdyby okazało się, że nowa matryca jest gorsza ;)

Janeczek
3.07.12, 09:53
Dzieki epicure za rawy, miales jakis procentowy udzial w moim zakupie.

Prawda jest taka, ze ciagnelo mnie do niego ze wzgledu na analogowy wyglad, potrzebowalem miec stycznosc znowu z czyms pokroju Contaxa G.
X10 dla mnie ma same zalety, budowa, matryca, knyfle, wizierek (dziurka od klucza ale jest) po obrazek, 6mpix w trybie rozszerzonego DR? bardziej zaleta niz wada, przy okazji na dole fotka, ktora mnie zabila na flikrze...

Troche wkurzaja mnie lagi przy AF i przekadrowywaniu ale nie oszukujmy sie to jest pstrykawka, a nie d300.
Swiatlo, tryby i mega jpgi, ktore mozna giac we wszystkie strony + obrobka rawa w puszce = masakra.

Jako, ze nie lubie LR kombinowalem z Rawami w czym moznaby to i.... okazuje sie, ze cuda robi ACDsee 5 PRO, szok.

Dawac Panowie fotki.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7477649740_98fd96bd61_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8146/7477649740_98fd96bd61_c.jpg)

tu wieksza rozdzielczosc:
http://farm9.staticflickr.com/8146/7477649740_213345e7f9_k.jpg

i ode mnie:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7485588002_520f6c8fa5_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8021/7485588002_520f6c8fa5_c.jpg)

pozdrowionka

dao
3.07.12, 10:13
A ja się zastanawiam czy go nie sprzedać. Mam jeszcze D90 i OM-D E-M5. Pieniądze ze sprzedaży przeznaczył bym na słoiki do m43. Tylko teraz nie ma chętnych na ten aparat po "aferze" z orbami. Obserwuje alledrogo i sprzedaż zerowa.

Wszystko jest kwestią ceny, która po kilku miesiącach bytności aparatu na rynku i problemach technicznych wciąż jest zbyt wygórowana.

Jd
3.07.12, 10:14
Chcialem dzisiaj sprawdzic go na okoliczność orbów ale od nocy lało i słoneczka jak na razie brak :) Co do D90 mam jakies opory aby go upchnąć.

Janeczek
3.07.12, 10:40
dao,

zartujesz, oferty na x10 zaczynaja sie od 1800zl za nowke, to jest wygorowana cena?, poczekaj wyjdzie lx7 zobaczysz co to wygorowana cena...

Zgodze sie te 2,5k na starcie to bylo sporo ale wydaje mi sie, ze ta zmowe producentow w windowaniu cen wlasnie zaczelo fuji, choc z drugiej strony oni zawsze byli dziwni, cos jak panasonic.

XZ1 wcale nie jest tani i inne topowe pstrykadla, rozmieszyla mnie cena g1x i przewidywana rx100, tak wieksze matryce itd (i co z tego? super lepszy obrazek albo inaczej, wart dolozenia prawie jeszcze raz tyle?)

Jasand,
u mnie tez pompa i wiatrzycho, nie zmienia to faktu, ze znow bryloczek na szyje i w teren na chwile, lepiej miec niz nie miec:)

pozdrowionka

dao
3.07.12, 11:09
Janeczek - 1800 zł za towar z wadą fabryczną to sporo, kupujesz i od razu musisz na 3-4 tygodnie oddać aparat producentowi żeby wszystko było tak jak powinno. Napalałem się na ten aparat jak tylko go pokazali, miałem go w łapach jeszcze przed premierą, urzekający był. Najpierw chora cena, potem dyski, szkoda. Po takich perypetiach X10 powinien tanieć szybciej niż Nikon 1 ;)

epicure
3.07.12, 11:17
Widzieliście kiedyś, żeby sprzęt foto taniał z powodu wady fabrycznej? Np. żeby Nikony były sprzedawane za pół ceny z powodu rozregulowanego AF a Canony z powodu smaru na matrycy. Może w jakimś alternatywnym wszechświecie, ale nie tutaj.

Janeczek
3.07.12, 15:26
dao,

wiesz co? jakbys byl drobiazgowy to jeszcze gh2(bandingi), canony(smar), fuji x100 (przyslona), nikony (af, smar), pentax(korale i af w zarowym) itd.

Zaprawde powiadam Ci sam nie lubie jak cos nie gra ale nie dramatyzujmy ufa sa ale w zaden sposob mi na razie nie przeszkadzaja, zgodze sie zdjecia nocne, bazowe iso i dlugi czas naswietlania, masz kule jak jaja, ok, tyle, ze na razie mnie to nie dotyczy, jak zacznie mi wada fabryczna przeszkadzac po prostu odesle puszke do serwisu...

Tak po prawdzie ten aparat ma o wiele wieksze zalety w postaci niesamowicie dopracowanej malej matrycy, rzeklbym male mistrzostwo swiata, jedyne czego jej brakuje to wiecej rozdzielczosci i co za tym idzie ostrosci ale spokojnie to male gowienko, a zdjecia robi swietne.

Fuji sie postaralo, obrobka wew jpg jest bardzo dobra, dopiero LR4, AE10 i chyba PS6 jest w stanie wyciagnac wiecej z rawa niz z jpga, ja osobscie gne jpgi na ACDsee 5 PRO i jestem zaskoczony iloscia informacji jaka tam siedzi, tyle lat fuji klepalo te male pierdzidelka ze swoja technologia i oplacilo sie, sa bezkonkurencyjni, szacun normalnie.

Przejrzyj flikra, sa takie sety, ze alala.

Faktem jest, ze niestety wiekszosc firm wali w kija i wypuszczaja buble, na szczescie w przypadku fuji nie zamietli tego pod dywan, a ilosc uzytkownikow x10 jest spora.

Cena w tej chwili jest bardzo dobra/do przyjecia.

Wazne z czym czujesz sie dobrze jak robisz foty i co daje CI radosc...

pozdrowionka

dzarro
3.07.12, 19:24
Ja miałem X10 w łapie przez chwilę, tyle wystarczyło by stwierdzić, że Janeczek raczej wie co mówi.

Janeczek
3.07.12, 21:17
Dzis mala konfrontacja X10-X100-X1 Pro z 19mm i 35mm.....

No i sie okazuje, ze procz oczywistych oczywistosci jak rozdzielczosc i iso, to X10 zaryzykuje, wypada bdb (najlepiej).
Fotki pstryklem na iso 400, nie bede prezentowal nie ma czego...

Moje chlopskie spostrzezenia.

X100 - fajny, choc troche jakby wydmuszka, wyglada solidnie, wezmiesz w lapy i czar pryska, knyfle, dobrze, czemu nie ma pokretla z tylu tylko jakis wichajster?, przemyslana konstrukcja, wizier hybrydowy czad, szklo fajne, nisko-wszystkomajaca matryca made in ...., generalnie wolny, ZA wolny ale jednak duzy + za koncept, jedna pucha, jedno szklo = trening, trening, trening, analogowy koncept brava, dla innego nie do przyjecia, dla mnie bomba, bdb jpeg choc plastyka swiateli cieni wydaje sie nie tak elastyczna jak w X10, inny wymiar, wieksza matryca, naturalnie, ze X10 podoba sie bardziej...

X1 Pro - wyglad, duuuzy, w rece ok ale totalna wydmuszka, lekki, ZA lekki, cos tam w srodku jest? minimalnie wiekszy lcd, knyfle podobnie, wizier to samo, szkla? hmm nalesnik i troche wiekszy nalesnik, ktory dopiero z oslona wyglada jak szklo, jpg nie usuwa abberacji przy przymknietej przyslonie o 1 dzialke, nie zeby tam jakies wymagajace swiatla i kontrasty, nie usuwa do konca, dziwne jakby nie fuji soft robilo ALE jpg znacznie lepszy od X100, detal podobnie, szumy podobnie (mam w d... szumy ale moze jakis szumofob czyta), tez sie nie gnie w swiatlach i srednich tonach jak x10, taki bardziej ulozony, jakby troche lepsza kontrola nad czerwienia, jak to w fuji ciezko to zbalansowac z zielenia... wolny af ZA wolny, to nie przystoi takiej puszce...

Podsumowanie:

1. X10 cena/frajda
2. X100 koncept
3. ...

X1 nie powala, mam wrazenie trzymajac ten korpus, ze fuji zrobilo mnie w balona, widze toporna solidna puche, dostaje wydmuszke i juz czuje sie oszukany, pokombinowane wg mnie obrabianie matrycy, choc to potrafia zrobic bdb, dla mnie mial byc to konkurent w apsc dla leiki m9, a zupelnie tak nie jest, mialem m9 w rece, kawal fantastycznego sprzetu, czysta przyjemnosc, fuji? nie wiem, gdzies sie pogubili w tym wszystkim, nie mogli jak sigma robic swojego i miec wszystkich w d?

mialbym kase, nie kupilbym, do X10 dokupilbym moze x100 za koncepcje, ktora mi odpowiada, taki powrot do korzeni, dolozylbym ze 200g do wagi puszki i poczulbym sie dobrze.

Fuji pokazalo, ze tlukac od wielu lat te swoje exry w malutkich smiesznych kompakcikach, potrafi zrobic cos co laczy lans, analoga i swietny obrazek, niestety wg mnie to nie wypalilo z oszukaniem klienta w apsc, to nie jest to.

Aha, te tryby reala provia itd, nie maja nic wspolnego z prawdziwymi filmami, zostala tylko nazwa, obrazek raczej taki jak wszedzie.

Jezeli komus nie obca foto analogowa polecam x10, to czysta przyjemnosc w uzywaniu, x100 jest do przyjecia ale X1, to zdecydowanie NIE dla mnie.

pozdrowionka

klikacz
4.07.12, 11:39
Jakby ktoś chciał wiedzieć co to są orby to załączam zdjęcie

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=66443&d=1341394682

66443

voovoo2
4.07.12, 12:14
Rozumiem,że to jaką opcja efektów artystycznych ;-)

epicure
4.07.12, 12:16

66443

Przy 6mpx i trybie DR400% efekt jest widoczny w znacznie mniejszym stopniu.

Darekw1967
4.07.12, 12:19
Witam !

Wyglada to jak by ktos na fotografie nalozyl wektorowo makiete z okregami.

Pozdrawiam

adambieg
4.07.12, 12:19

66443

Strasznie to wygląda, fotek nocnych to raczej nie powinno się robić tym aparatem.

dzarro
4.07.12, 12:36
No i tak to jest z tym całym sprzętem: jak fajny korpus do matryca do d..., jak super matryca to korpus co najwyżej taki sobie. Coraz bardziej rozumiem fanów ajfonografii...

Jd
Bez przesady.. tak źle to nie było. Skąd mam miec pewność ,że zamieszczone zdjecie pochodzi z X10? Wskazuje tylko jak wygladają orby.

epicure
Strasznie to wygląda, fotek nocnych to raczej nie powinno się robić tym aparatem.

No dokładnie. Dobrze, że o tym nie wiedziałem, bo gdybym wiedział, to chyba by mi te fotki nie wyszły:

https://forum.olympusclub.pl/threads/79302-Fuji-X10/page22?p=767785&viewfull=1#post767785

https://forum.olympusclub.pl/threads/79302-Fuji-X10/page39?p=771817&viewfull=1#post771817

https://forum.olympusclub.pl/threads/79302-Fuji-X10/page42?p=773603&viewfull=1#post773603

https://forum.olympusclub.pl/threads/79302-Fuji-X10/page53?p=774814&viewfull=1#post774814

https://forum.olympusclub.pl/threads/79302-Fuji-X10/page57?p=780230&viewfull=1#post780230

;)

dzarro
4.07.12, 12:54
No dokładnie. Dobrze, że o tym nie wiedziałem, bo gdybym wiedział, to chyba by mi te fotki nie wyszły:

;)

Nie podpuszczaj towarzystwa, przyznaj się, że robiłeś ajfonem...

klikacz
4.07.12, 13:05
Z orbami można jednak sobie poradzić ;)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=66444&d=1341399253

66444

Jd
4.07.12, 13:34
źródło (http://img19.imageshack.us/img19/2617/dscf2201b.jpg)

To zdjecie zrobione X10 jeszcze z orbami. Tak ,że o tym czy będą czy nie decydował kąt odbicia światła.

Janeczek
4.07.12, 16:03
Tak dyskwalifikacja, na szczescie w nosie to mam, ten aparacik jest swietny, resszta moze wracac do mierzenia i liczenia mtfow...
Obudzcie sie nie bedzie juz i nigdy nie bylo aparatu idealnego...

Fuji jest swietne, zdecydowanie najciekawszy kompakt na rynku, zeby jeszcze podejscie do klienta mieli jak olympus byloby super fajnie a tak jest tylko ok.

fotki robic nie marudzic

pozdrowionka

Jan_S
4.07.12, 21:40
i dalej

Chcialem dzisiaj sprawdzic go na okoliczność orbów ale od nocy lało i słoneczka jak na razie brak :smile: Co do D90 mam jakies opory aby go upchnąć.

A jednak się przełamałeś:

http://allegro.pl/aparat-nikon-d90-obiektyw-nikkor-18-105-mm-vr-i2467530568.html

powodzenia w licytacji

pozdrawiam

Jd
4.07.12, 21:47
A jednak się przełamałeś:

powodzenia w licytacji

pozdrawiam

Tak przełamałem się . Zostaje przy maluchach. Od jesieni zeszłego roku D90 z majdanem leżał sobie w torbie i sie nudził.

Dzięki , może sie uda dobrze sprzedać.

Janeczek
4.07.12, 23:26
Rozumiem, ze jak sprzedaz, to jakies piwko postawisz?:)

pozdrowionka

Jd
4.07.12, 23:43
Moga być i dwa :)

Janeczek
5.07.12, 13:19
Dzieci mnie wyciagnely na lowy:)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7507220596_841a8e80cf_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8148/7507220596_841a8e80cf_c.jpg)

pozdrowionka

Ar2
12.07.12, 14:01
Test na dpreview:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x10

Janeczek
16.07.12, 11:50
Probuje zlapac orby smierci, czy tam ufa i nie moge, no nie moge, pomozcie....

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7529329664_0614a9aa72_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8019/7529329664_0614a9aa72_c.jpg)

rozczarowanie, lampy to kule, naswietlanie z 5s czy 8 na iso 100...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7529508864_5e3b7d882b_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7264/7529508864_5e3b7d882b_c.jpg)

jestem zalamany, co mam zrobic zeby dostac dziury w obrazkach, sam juz nie wiem, moze jak wysle do serwisu, to mi cos sp...
tu z 10s chyba naswietlania, nie pamietam, ech ciezkie zycie bez uf...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7529470602_351a8ce1b8_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8160/7529470602_351a8ce1b8_c.jpg)

pozdrowionka

gibberpl
16.07.12, 12:00
Nie chcę ciebie martwić, ale masz właśnie orby. Na 2 zdjęciu lampy zewnętrzne i na trzecim niebieskie światło.

Jd
16.07.12, 12:19
Powiększ zdjęcia to zobaczysz w całej okazałości, ale Twoje bo te są za małe - pomniejszył je już flickr.

dao
16.07.12, 12:29
za takie obiekty jak ten hotel murat to kryminał powinien być (;

Janeczek
16.07.12, 12:42
Normalnie sokole oka, toc tlumacze, ze orbow nie ma albo sa w znikome, pytam gdzie te wielkie kule co wypalaja dziury na fotkach...
Kropy mam wam robic? nie chce mi sie uwierzcie na slowo, problem jest znikomy, staram sie jak moge obrzydzic sobie to fuji i nie moge, no nie moge....

pozdrowionka

PS
NO dobra poswiecilem sie...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7581862042_6e7fd810f6-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7272/7581862042_6e7fd810f6.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7581862158_6bc6d5930d_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8010/7581862158_6bc6d5930d_c.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7581862322_c39097ec52_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7249/7581862322_c39097ec52_c.jpg)

I to jest ten wielki problem, ogromny, normalnie rozpacz mnie ogarnela:)

Rozumiem, takie zachowanie:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7085543197_cc49dd4b65_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7279/7085543197_cc49dd4b65_c.jpg)

no ewentualnie takie:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/6455227753_3b2d9b7850_z-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7170/6455227753_3b2d9b7850_z.jpg)

albo takie:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/6463868547_5746e57183_z-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7003/6463868547_5746e57183_z.jpg)

a tak to banan na gebusi, nareszcie jest jakis aparat z jajem i z orbami gratis....

PSS
A co maja powiedziec CI, ktorzy maja nowa matryce ale gratis dostali 2x wiecej szumu, a pal diabli szum, zostawiam to szumofobom ale znowu musza puche do serwisu wysylac:)

to jest PROBLEM.

Jd
16.07.12, 12:51
źródło (http://img196.imageshack.us/img196/8968/dscf2199k.jpg)

Jak chciałeś orby to masz - z matrycy przed wymianą

PSS
A co maja powiedziec CI, ktorzy maja nowa matryce ale gratis dostali 2x wiecej szumu, a pal diabli szum, zostawiam to szumofobom ale znowu musza puche do serwisu wysylachttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif

to jest PROBLEM.

Mi juz on nie grozi :):):):):)

gibberpl
16.07.12, 12:52
Najważniejsze, że dla Ciebie są niewidoczne :mrgreen:

Apropos hotelu, na początku myślałem, że to z Egiptu albo Tunezji.

epicure
16.07.12, 13:44
Normalnie sokole oka, toc tlumacze, ze orbow nie ma albo sa w znikome, pytam gdzie te wielkie kule co wypalaja dziury na fotkach...

Jeśli masz ustawione 6 mpx i DR400%, to tych orbów nie zauważysz za wiele. Większość przykładowych zdjęć z orbami w necie było robionych na 12 mpx.

Janeczek
16.07.12, 15:24
epicure,

tez robilem, ciezko sie doszukac, a moze po prostu czerpie radosc z robienia zdjec tym aparacikiem, a nie slecze nad kropami...

jasand,

no widzisz miales i sprzedales, pamietaj za D90 wisisz 2 piwa, szukajcie a znajdziecie...

pozdrowionka

PS
Caly czas nie mowie, ze problemu nie ma, tylko, ze jest on marginalny i specyficzny, jak sie wie jak do tego podejsc, to praktycznie mozna go uniknac

Jd
16.07.12, 15:30
W tym sęk (jak mawiał Michnikowski)., że nie wiadomo kiedy wystapią. Chyba jest to wynikiem kąta odbicia światła od fotografowanego obiektu i kąta pod jakim to odbite światło wpadnie na matrycę. A to wielka niewiadoma:) A piwa postawię przy okazji:):):):)

Janeczek
16.07.12, 19:22
No i dlategotez tragedii nie ma na razie, tez slyszalem miejska legende, ze potrafi sie pogorszyc, poczekam, czasu jest jeszcze duzo, jak sie na ciesze, to moze kiedys wysle

pozdrowionka

Jd
29.07.12, 09:04
Dla zainteresowanych aparatem - ktoś oferuje używkę http://allegro.pl/fujifilm-x10-idealny-stan-i2517528819.html

Janeczek
29.07.12, 09:11
A zeby watek nie umarl...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7655389224_0764e90492_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7115/7655389224_0764e90492_c.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7655371080_fa705b5aae_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7248/7655371080_fa705b5aae_c.jpg)

i koncertoweczka

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7666898798_c4e0d45eab_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8013/7666898798_c4e0d45eab_c.jpg)

oraz kredkowicze...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7666864190_100fb68c1e_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8429/7666864190_100fb68c1e_c.jpg)

pozdrowionka

pers
29.07.12, 14:55
Naprawdę fajne fotki. Widać, że tym aparatem można juz się troche pobawić w bardziej "dorosłą" fotografię. Szkoda tylko, że rozmiarowo to juz dość spory aparat przynajmniej dla mnie.

psl
29.07.12, 15:11
Na pewno było. Można nakręcić na obiektyw filtr? A jak tak to jaki ma gwint?

Jd
29.07.12, 16:01
tutaj masz namiar na filtr http://allegro.pl/show_item.php?item=2502384571

Janeczek
29.07.12, 16:42
Polecam przejsciowke poprzez oslone przeciwsloneczna, bez udziwnien robi sie 52mm i wtedy to juz co sie chce, tak sie zastanawiam po co komu uv-ka procz zabezpieczenia obiektywu przed uszkodzeniem mechanicznym.

cd...

Dzamper...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7655375854_0bcd9f7564_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8151/7655375854_0bcd9f7564_c.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7655379394_80b4cbd67b_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8433/7655379394_80b4cbd67b_c.jpg)

street...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7652176802_b44a57097b_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8157/7652176802_b44a57097b_c.jpg)

i repo...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7666878028_863ee2f172_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7273/7666878028_863ee2f172_c.jpg)

generalnie swietny aparacik, szczerze polecam.

pozdrowionka

psl
29.07.12, 16:53
Nie tyle uv-ka, co podpięcie raynoxa.

broda
29.07.12, 19:38
szykuje sie na niego powolutku , tak za 2miesiace ceny uzywek beda jeszcze fajniejsze

epicure
29.07.12, 22:59
Też coś wrzucę:

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=67553&d=1343595437

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=67555&d=1343595440

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=67556&d=1343595442

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=67557&d=1343595443

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=67554&d=1343595438

W tygodniu pewnie wyślę go do serwisu na wymianę matrycy. Aż żal się z nim rozstawać.

Janeczek
30.07.12, 06:59
epicure,

Ech nie wysylaj, ja nie wysylam, szkoda oddac na miesiac...

kuniowa kontra...wiesz gdzie robione:)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7655389974_c0c661ee7d_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7136/7655389974_c0c661ee7d_c.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7655396014_bf546e9584_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8024/7655396014_bf546e9584_c.jpg)

i koncertoweczka z babskiego grania...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7666894126_d4719730a8_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8283/7666894126_d4719730a8_c.jpg)

oraz men at work...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7666868738_fa2d2067e6_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7122/7666868738_fa2d2067e6_c.jpg)

pozdrowionka

epicure
30.07.12, 08:37
Rzucewo :)

pers
30.07.12, 09:36
A moglibyście zamieścić trochę zdjęć nocnych na przyklad robionych na ulicach miast?

klikacz
30.07.12, 09:41
Janeczek zdjęcia z koncertu rewelka. Potrafisz wycisnąć z aparatu wiele. Gratuluję

Janeczek
30.07.12, 09:50
Twoja dzialka epicure, ja w nocy spie:)

pozdrowionka

PS
Jeszcze pare szczalow...

jpg dynamika i tonalnosc

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7616246514_2286e963fb_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7128/7616246514_2286e963fb_c.jpg)

i znow chmurki..

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7556031526_9b6aa202e3_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8012/7556031526_9b6aa202e3_c.jpg)

a nad morzem standardowo trafilem na pare mloda, ktorzy dali sobie pstryknac foteczke...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/07/7545873028_b57007ea25_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8146/7545873028_b57007ea25_c.jpg)

epicure
30.07.12, 09:55
A moglibyście zamieścić trochę zdjęć nocnych na przyklad robionych na ulicach miast?

Już kiedyś wstawiałem, ale wrzucę jeszcze raz:

67563675646756567566675676756867569675706757167572 6757367574675756757667577

Jest tego więcej, ale nie chce mi się szukać.

pers
30.07.12, 11:22
Wielkie dzieki, fajnie to wygląda:grin:

Jd
30.07.12, 19:28
Ciekawe czy naprawdę za tyle poszedł ? http://allegro.pl/fujifilm-x10-idealny-stan-i2517528819.html

dao
30.07.12, 19:39
U mnie w Media są za 1800 (+coś tam), więc i te 1495 za 8 miesięczny aparat to dużo.

Jd
30.07.12, 19:55
Mi sie udało sprzedać za 1.700 + wysyłka.A kupiony był pod koniec listopada 2011 r.

dao
30.07.12, 20:02
Powinieneś się zatem cieszyć z dobrej ceny (:

Janeczek
30.07.12, 20:27
Ej Panowie ale to znaczy, ze aparacik cieszy sie wzieciem i cos w tym musi byc.
Cena spadla do akceptowalnego poziomu i mysle, ze teraz bedzie sie trzymac na pulapie 1800zl za nojke +- pare zl.

dao,
skad taki rozrzut miedzy MM, u mnie jest po 2,4k, ciekawe

pozdrowionka

psl
30.07.12, 20:29
Ale jak kupuje ktoś dziś nowy to też jazda na wymianę matrycy?

Jd
30.07.12, 20:40
Ale jak kupuje ktoś dziś nowy to też jazda na wymianę matrycy?

Jeżeli nie chce mieć orbów to oczywiśxcie tak - około 1 miesiąc czekania na powrót. To nie sa ciepłe bułeczki ,że się skończyły i upiekli świeże. Daje sobie głowę uciąć, że na całym świecie wszystkie nowe X10 sa ze stara matrycą. Przecież nie wycofywali ich z hurtowni i ze sklepów. Nie każdy się upomni o wymianę matrycy. Przeciez wielu kupiło i robi zdjęcia i nawet nie wie ,że może wystapić blooming.

dao
30.07.12, 20:47
Ej Panowie ale to znaczy, ze aparacik cieszy sie wzieciem i cos w tym musi byc.
Cena spadla do akceptowalnego poziomu i mysle, ze teraz bedzie sie trzymac na pulapie 1800zl za nojke +- pare zl.

dao,
skad taki rozrzut miedzy MM, u mnie jest po 2,4k, ciekawe

pozdrowionka

Sklepy MM są osobnymi placówkami handlowymi, mają swoją politykę cenową itp, bodajże jedynie przy akcjach i gazetkach ogólnopolskich ceny wszędzie są takie same.

kristof1979
30.07.12, 20:50
ostatnio trochę się pobawiłem tym sprzetem w pracy i orbów nie było, a starałem się ze wszystkich sił .
w sklepie w którym pracój zainteresowanie jest tym sprzetem ale , głównie obcokrajowców.
pozdrawiam Krzysztof

Janeczek
30.07.12, 20:50
Jasand,

jestes w mylnym bledzie:) jakis gosc z Niemcowa nadawal na necie, ze orbow nie ma, kupil nowa datowana na maj 2012 i podawal nr seryjny ale my niestety zyjemy w Polandii....

pozdrowionka

Jd
30.07.12, 21:00
Jasand,

jestes w mylnym bledzie:)

pozdrowionka

Moze masz i rację ale w Polandii na pewno są jeszcze te pierwsze....

PS Widze , że zaraziłeś sie od Lecha W. (mylnym błędzie = minus dodatni) :)

Janeczek
30.07.12, 21:22
Ba!

Na szczescie nie mam jeszcze pomrocznosci jasnej... chyba?:)

pozdrowionka

kristof1979
30.07.12, 21:36
To w takim razie jak je wywołać ?

Jd
30.07.12, 22:03
W jasny słoneczny dzień około 10-11 zrób zdjecia zaparkowanych samochodów. Ja tak na oko robiłem w kierunku południowego wschodu. Mój blok stoi prawie dokładnie Północ - południe , a samochody zaparkowane pół na chodniku , a pół na jezdni przodem na zachód , tyłem na wschód .

źródło (http://img196.imageshack.us/img196/8968/dscf2199k.jpg)

Janeczek
30.07.12, 23:09
Duze CI kule wyszly, staralem sie ale mialem doslownie delikatne i trzeba bylo kropa ogladac zeby sie kapnac

pozdrowionka

micky
30.07.12, 23:32
U mnie w Media są za 1800 (+coś tam), więc i te 1495 za 8 miesięczny aparat to dużo.

Szczecin MM 2.2k zł (cos tam...?) podobno przy zakupach można powołać sie na cenę z innej hali i mogą ale nie muszą wyrównać?

dao
30.07.12, 23:49
Szczecin MM 2.2k zł (cos tam...?) podobno przy zakupach można powołać sie na cenę z innej hali i mogą ale nie muszą wyrównać?

jeśli nie ma się w planach X rat 0% lepiej kupić na internecie, gdzie cena też jest w okolicy 1800-1900.

kristof1979
31.07.12, 06:08
Dzieki za info . Czyli na zwykłym pstrykaniu mogą , ale nie muszą wyjść orby.
pozdrawiam Krzysztof

Jd
31.07.12, 08:19
Duze CI kule wyszly, staralem sie ale mialem doslownie delikatne i trzeba bylo kropa ogladac zeby sie kapnac

pozdrowionka

To nie jest zdjecie z puszki , ale powiekszony wycinek (Microsoft Office Picture Manager)

psl
31.07.12, 21:59
Jeżeli nie chce mieć orbów to oczywiśxcie tak - około 1 miesiąc czekania na powrót.
No to mi się powoli odechciewa. Kupić kompakta za 1900zł, żeby go wysyłać na miesiąc do serwisu na wymianę matrycy.

epicure
31.07.12, 23:29
Ten aparat to wynagradza.

Janeczek
1.08.12, 08:02
Bede uparty, nie wysylam, za bardzo go lubie, na razie nie odnajduje sytuacji kiedy mi to przeszkadza.

tymczasem...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7556090662_05a684cea6_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8155/7556090662_05a684cea6_c.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7556062406_b5015d6bc2_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7113/7556062406_b5015d6bc2_c.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/7507205828_16c4e36a0b_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7135/7507205828_16c4e36a0b_c.jpg)

pozdrowionka

pers
1.08.12, 08:55
Ten aparat to wynagradza.

Kurcze ale świadomość, że człowiek kupuje aparat, który nadaje się już w pierwszym dniu do wysyłki do serwisu nie jest zachecajaca. Z drugiej strony zdjęcia naprawdę świetne i jest się nad czym zastanowić...