PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-1 F1,8-2,5

Strony : 1 2 [3] 4 5

Bodzip
20.06.11, 07:52
A jaka karta pamięci będzie najlepsza do Xz1, czy akumulatorek trzyma dość długo, na ile mniej więcej starczy zdjęć??

No i wszystko zależy od tego jak ustawisz aparat. Czy na same rawy, czy może RAW + JPG, wielkość jpg-ów itd
Czy robisz z lampą czy bez, jak szybko je robisz - to wszystko jest bardzo płynne.

Blacker
20.06.11, 11:00
Najlepsza będzie oryginalna, nie podrabiana. Raz zrobiłem 1392 fotki w ~2godziny, tzn. aparat sobie robił podwieszony pod latawcem. Bateria po tym eksperymencie miała się jeszcze całkiem dobrze. Drugi akumulator to i tak podstawa. Należy go mieć i kropka.
No dobrze, a a jaka pojemność, bo są teraz nawet 16 gb...??
Nie chciałbym aby się mulił.

epicure
20.06.11, 11:17
A co ma pojemność do "mulenia się"? Kup taką pojemność, na jaką Cię stać. Chyba, że wiesz, że i tak nie będziesz za jednym razem robił tysiąca zdjęć, to kup kartę o pojemności połowy takiej, na jaką Cię stać.

piozet
20.06.11, 11:39
Zwracam uwagę na kwestię start-up'u - może być tak, że z dużymi kartami wolniej się uruchamia. Na latawiec bez znaczenia ale na ulice może komuś przeszkadzać...

romek1967
20.06.11, 11:44
No dobrze, a a jaka pojemność, bo są teraz nawet 16 gb...??
Nie chciałbym aby się mulił.

O mulenie martwię się kupując kartę CF do E-3, to jest bardzo istotne. Do aparatu który muli się sam z siebie nie ma to kompletnie żadnego znaczenia (IMHO). Te 1392 zdjęcia w JPG-LF zajęło ok. 5,9 GB, karta była 8 GB. Myślę że da Ci to pewien pogląd. Dodam że RAWów tyle by się już nie zmieściło.

Bodzip
20.06.11, 12:11
Jeśli planujesz jednak nagrywać filmiki i mieć równocześnie zdjęcia - to warto mieć większą kartę.

Blacker
20.06.11, 14:59
Mama ładowarkę LI-41C, jak sądzę będzie za mała do akumulatorka z xz 1??

romek1967
20.06.11, 15:09
Mama ładowarkę LI-41C, jak sądzę będzie za mała do akumulatorka z xz 1??

W/g Olympusa do ładowania akumulatora Li-50b służy ładowarka Li-50c. Ewentualnie aparat XZ-1 podłączony do ładowarki z fabrycznego kompletu.

Blacker
20.06.11, 15:20
O mulenie martwię się kupując kartę CF do E-3, to jest bardzo istotne. Do aparatu który muli się sam z siebie nie ma to kompletnie żadnego znaczenia (IMHO). Te 1392 zdjęcia w JPG-LF zajęło ok. 5,9 GB, karta była 8 GB. Myślę że da Ci to pewien pogląd. Dodam że RAWów tyle by się już nie zmieściło.
Wyjeżdżam na 2 tygodnie i te 8 gb powinno mi starczyć na same zdjęcia (chyba).
No ale właśnie jak będę chciał nakręcić jakieś filmiki, bo pewnie tak będzie, to lepiej kupić sobie 2x 8gb, niż 16gb prawda??

Janko Muzykant
20.06.11, 15:26
No ale właśnie jak będę chciał nakręcić jakieś filmiki, bo pewnie tak będzie, to lepiej kupić sobie 2x 8gb, niż 16gb prawda??
Kup jedną jak największą, markową i nie marudź :)
Właśnie wsadziłem 32GB z tysiącami plików i nie ma różnicy w stosunku do pustej 2GB.

Blacker
20.06.11, 15:30
Właśnie wsadziłem 32GB z tysiącami plików i nie ma różnicy w stosunku do pustej 2GB.
Spoko ;)

romek1967
20.06.11, 15:40
Spoko ;)

i proszę nie pytaj więcej czy jedna czy dwie :evil: kolejny flame będzie :-P

Blacker
20.06.11, 15:42
i proszę nie pytaj więcej czy jedna czy dwie :evil: kolejny flame będzie :-P
Nie mam zamiaru się powtarzać :P Już na razie wiem wszystko co trzeba :)

Darekw1967
20.06.11, 15:57

Witam !

Oblicz sobie ile filmu chcesz nakrecic i ile to srednio ma zajac oraz
policz ile zdjec wykonasz i ile one zajma.

Jedna duza pamiec to BLAD... Jak padnie Ci... to stracisz wszystko.

Jedyna pewnosc to to, ze kiedys kazdy z Nas UMRZE... Reszta to
mniej lub bardziej sliska sprawa i zawodnosc kazdej technologii i rozwiazan
ktora wymysla czlowiek ;)

Mam tak zrobione: 2x 4 Gb,
2x 8 Gb,
1x 16 Gb.

W sumie... 40 Gb danych z 5 kart pamieci.

Pozdrawiam

Blacker
20.06.11, 17:13
Witam !

Oblicz sobie ile filmu chcesz nakrecic i ile to srednio ma zajac oraz
policz ile zdjec wykonasz i ile one zajma.

Jedyna pewnosc to to, ze kiedys kazdy z Nas UMRZE... Reszta to
mniej lub bardziej sliska sprawa i zawodnosc kazdej technologii i rozwiazan
ktora wymysla czlowiek ;)

2x 8 Gb,
1x 16 Gb.

Pozdrawiam

Ile zrobię zdjęć i jak długi film nagram, to nie mam zielonego pojęcia:P
Na pewno dużo, bo pewnie wszystko tam będzie mnie zachwycać :)
Ale z tą pamięcią to fakt, zawsze tak uważałem, że niebezpiecznie mieć całość na jednej pamięci. Dlatego jednak wezmę 2x8 gb no może 3x 8gb :P

Harnas
21.06.11, 07:28
Ile zrobię zdjęć i jak długi film nagram, to nie mam zielonego pojęcia:P
Na pewno dużo, bo pewnie wszystko tam będzie mnie zachwycać :)
Ale z tą pamięcią to fakt, zawsze tak uważałem, że niebezpiecznie mieć całość na jednej pamięci. Dlatego jednak wezmę 2x8 gb no może 3x 8gb :P

Za dużo filmów nie nakręcisz tym, bo format filmu jest motion jpg. Z tego co kojarzę 2min filmu w jakości HD zajęło mi jakieś 500MB.
W temat ilości/wielkości kart nie wypowiem się, bo to każdy ma swoją filozofię ;)

Blacker
21.06.11, 09:05
O kurcze, no to bez rewelacji...
Na szczęście nie zamierzam kręcić kilku godzinnych filmów :)

Janko Muzykant
21.06.11, 09:59
Za dużo filmów nie nakręcisz tym, bo format filmu jest motion jpg. Z tego co kojarzę 2min filmu w jakości HD zajęło mi jakieś 500MB.
I to jest olbrzymia zaleta, bo dzięki temu będzie szansa, że ktoś to po nakręceniu oglądnie :)
Ależ to były czasy, kiedy wujkowie przywozili dziesięć godzin filmów z wycieczki...

gietrzy
21.06.11, 10:31

Dokładnie, ja mam najmniejszą w LX3 (16 GB), we wszystkich innych 32 GB, nawet w E52 ;)

romek1967
21.06.11, 10:44
Dokładnie, ja mam najmniejszą w LX3 (16 GB), we wszystkich innych 32 GB, nawet w E52 ;)

Bogato ;) Mój E-3 po zapodaniu Preteca 32GB włącza się circa trzy razy dłużej :evil:

Harnas
21.06.11, 10:48

I to jest olbrzymia zaleta, bo dzięki temu będzie szansa, że ktoś to po nakręceniu oglądnie :)

W ten sposób z każdej wady tego aparatu można zrobić zaletę.
Np. dzięki brakowi gripa aparat ładniej wygląda, albo dzięki dużej wadze trudniej go gdzieś zapomnieć :lol:
Czy niektórzy należą tu do jakiejś sekty, czy macie dodatkowe rabaty za promowanie Olympusa, czy przekonujecie się, że dobrze zrobiliście kupując ten sprzęt za niemałe pieniądze? ;)

epicure
21.06.11, 10:54
Mój E-3 po zapodaniu Preteca 32GB włącza się circa trzy razy dłużej :evil:

Czy to karta UDMA? E-3 obsługuje ten standard?

[edit]

Ok, już wiem :)

romek1967
21.06.11, 11:35
Czy to karta UDMA? E-3 obsługuje ten standard?

[edit]

Ok, już wiem :)

Nie jest UDMA, ale 16-tka Preteca z tej samej serii nie powoduje żadnych sensacji w E-3, tylko z 32 mam taki objaw. Nie żeby mi to przeszkadzało, karta nabyta do innych celów które nie wypaliły i teraz służy jako rezerwa.

gietrzy
21.06.11, 11:56
Bogato ;)

E tam zaraz bogato, po prostu raw+jpg :)
Mógłby ktoś zapodać mięso z XZ-1? 3200, 1.8, 1/10 wewnątrz ładnie proszę.

Karol
21.06.11, 12:13

2x 8 Gb,
1x 16 Gb.

Nie każdy lubi żonglować kartami. Poza tym to od użytkownika zależy jak często robi backup karty - duża karta niekoniecznie musi oznaczać dużo zdjęć, zawsze lepiej potencjalnie mieć miejsce niż go nie mieć. Z tym padnięciem kart - niestety ludzie częściej padają niż karty pamięci ;-), odkąd fotografuję cyfrowo miałem ze 20 kart, nie padła żadna. Zgubiłem natomiast ze 3 karty i tyle samo znalazłem i tu raczej upatruję ryzyka utraty zdjęć.
Dwie karty - ok - w sytuacji kiedy aparat ma podwójny slot i potrafi sensownie nim gospodarować, albo na dużej imprezie - kiedy chce się zrzucać foty jeszcze podczas fotografowania. No ale tu piszemy o XZ...

epicure
21.06.11, 12:31
Mógłby ktoś zapodać mięso z XZ-1? 3200, 1.8, 1/10 wewnątrz...

Z iso 3200? Ja się nie znam, ale ktoś mi mówił, że kaszanka to nie mięso ;)

romek1967
21.06.11, 14:07
Nie każdy lubi żonglować kartami. Poza tym to od użytkownika zależy jak często robi backup karty - duża karta niekoniecznie musi oznaczać dużo zdjęć, zawsze lepiej potencjalnie mieć miejsce niż go nie mieć. Z tym padnięciem kart - niestety ludzie częściej padają niż karty pamięci ;-), odkąd fotografuję cyfrowo miałem ze 20 kart, nie padła żadna. Zgubiłem natomiast ze 3 karty i tyle samo znalazłem i tu raczej upatruję ryzyka utraty zdjęć.
Dwie karty - ok - w sytuacji kiedy aparat ma podwójny slot i potrafi sensownie nim gospodarować, albo na dużej imprezie - kiedy chce się zrzucać foty jeszcze podczas fotografowania. No ale tu piszemy o XZ...

dlatego prosiłem żeby nie pytać czy jedna karta większa czy dwie mniejsze :roll: już tyle pyskówek o to było :lol:
a żeby nie było OT to w pełni popieram Karola, a co!

piozet
21.06.11, 15:07
Bogato ;) Mój E-3 po zapodaniu Preteca 32GB włącza się circa trzy razy dłużej :evil:

Pisałem o tym...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Z innej beczki - gdzieś tu wyczytałem, że dla lamp RC obsługuje tylko pierwszą grupę i pierwszy kanał. Może ktoś jeszcze to potwierdzić?

W menu można tylko włączyć, nie ma nic do konfiguracji...

romek1967
21.06.11, 15:32
Z innej beczki - gdzieś tu wyczytałem, że dla lamp RC obsługuje tylko pierwszą grupę i pierwszy kanał. Może ktoś jeszcze to potwierdzić?

W menu można tylko włączyć, nie ma nic do konfiguracji...

potwierdziłem

piozet
21.06.11, 19:47
No to prawie jak sabotaż, przecież to tylko kawałek softu (który na pewno maja już napisany)... :evil:

romek1967
21.06.11, 19:56
No to prawie jak sabotaż, przecież to tylko kawałek softu (który na pewno maja już napisany)... :evil:

Zwróć też uwagę że FL-50r ( a więc też na pewno Metz 58 ) może być używana tylko w trybie RC. W/g mnie chodzi o sanki które można wyłamać dużą i ciężka lampą. To mnie akurat nie przeszkadza, w sankach mam zawsze wizjer.

epicure
21.06.11, 20:13
Zwróć też uwagę że FL-50r ( a więc też na pewno Metz 58 ) może być używana tylko w trybie RC. W/g mnie chodzi o sanki które można wyłamać dużą i ciężka lampą. To mnie akurat nie przeszkadza, w sankach mam zawsze wizjer.

Wydaje mi się, że może być używana normalnie, na sankach, tylko w instrukcji tego nie napisali, żeby komuś do głowy nie przyszło takie połączenie - coś mogłoby się połamać...

Bodzip
21.06.11, 20:16
Z Metzem 58AF-1 działa normalnie na sankach. Wygląda to przekomicznie, ale działa spokojnie w TTL-u.Trzeba za lampę trzymać.

Blacker
21.06.11, 20:23
Warto zainwestować w celownik VF-2 ??
Co on tak naprawdę daje w xz 1??
Jestem co do tego zielony, nigdy czegoś takiego nie używałem :)

romek1967
21.06.11, 20:27
Z Metzem 58AF-1 działa normalnie na sankach. Wygląda to przekomicznie, ale działa spokojnie w TTL-u.Trzeba za lampę trzymać.

Wydaje mi się, że może być używana normalnie, na sankach, tylko w instrukcji tego nie napisali, żeby komuś do głowy nie przyszło takie połączenie - coś mogłoby się połamać...

Ale dla mnie to jest jasne, tylko postawcie się w roli serwisu jak zaczną napływać aparaty z wyłamanymi sankami, bo nie pisało że nie można :) Sam mam Metze 58. Nie pisali że nie działa tylko żeby nie używać.

Daje to samo co z PENem. Daje elektroniczny wizjer :D co tu można pisać?

Harnas
21.06.11, 20:29

To się nazywa teraz "marketing" i jest więcej takich "kwiatków" w tym aparacie. Olympus bardzo się starał by tym maleństwem (hm, nie całkiem maleństwo, do tego cieżkie...) nie zagrozić Penom, ale moim zdaniem tylko stracił, bo jak ktoś chce kupić kompakt to i tak kupi. Tyle, że najczęściej u konkurencji.
Przyznać jednak trzeba, że ta małpka robi całkiem ładne zdjęcia.

Kolejny kwiatek do kolekcji: brak linii siatki w trybie panoramicznym...
W trybie P bardzo by mi pasowało na pierścieniu mieć korektę ekspozycji, niestety Olympus uznał, że jedynie słuszna w tym miejscu jest zmiana iso :evil:

Mam nadzieję, że nie będzie się dobrze sprzedawał i Olympus szybko poprawi soft :twisted:

Blacker
21.06.11, 20:36
Daje to samo co z PENem. Daje elektroniczny wizjer :D co tu można pisać?
No to chyba muszę gdzieś na ten temat poczytać, bo żyłem tylko moim mju 7000 :P To nie ma nic wspólnego z poprawą jakości zdjęć?? Po prostu się przez niego patrzy, jest doskonałe widzenie ??

romek1967
21.06.11, 20:41
hm, nie całkiem maleństwo, do tego cieżkie...

Ciężki........... jak by był lekki to byś narzekał że plastikowy?

bo jak ktoś chce kupić kompakt to i tak kupi. Tyle, że najczęściej u konkurencji.

Wiesz? czy tak myślisz?

Przyznać jednak trzeba, że ta małpka robi całkiem ładne zdjęcia.

a jednak coś potrafi, fajnie

Mam nadzieję, że nie będzie się dobrze sprzedawał i Olympus szybko poprawi soft

W/g moich spostrzeżeń z tego forum sprzedaje się całkiem całkiem, sam dwa kupiłem :], a do tego kupiłem go pomimo że nie planowałem zakupu małpki. Optyka, jakość jpg, solidność, wizjer, LCD mnie przekonały.

No to chyba muszę gdzieś na ten temat poczytać, bo żyłem tylko moim mju 7000 :P To nie ma nic wspólnego z poprawą jakości zdjęć?? Po prostu się przez niego patrzy, jest doskonałe widzenie ??

Z jakością nic wspólnego nie ma :grin:
Po prostu się w niego patrzy, nawet w słoneczny dzień gdy na LCD prawie nic nie widać. Poza tym to pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale nie lubię kadrować na LCD gdy nie muszę.

henry1
21.06.11, 20:51

FL-50 w sankach działa normalnie.
Wygląda trochę dziwnie, wielka lampa z czymś podwieszonym. :-D
Można ją tak używać ale ostrożnie.

Harnas
21.06.11, 20:52
Do tej pory nie przeszkadzała mi plastikowość żadnego aparatu, a XZ-1 jest naprawdę ciężki, wystarczy porównać z wagą LX5 i S95 - głównych konkurentów.
Jakoś wątpię by poza programem OlyJedy XZ-1 robił furorę - tak mi się wydaje ;)

Blacker
21.06.11, 20:56
Z jakością nic wspólnego nie ma :grin:
Po prostu się w niego patrzy, nawet w słoneczny dzień gdy na LCD prawie nic nie widać. Poza tym to pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale nie lubię kadrować na LCD gdy nie muszę.
No to chyba sobie na razie dam jednak spokój i tak mam dużo wydatków :P
Tyle czasu już robiłem zdjęcia patrząc w LCD, że pewnie raczej nie robił bym z wizjonera za bardzo użytku, tym bardziej, że będę prawie cały urlop pedałował na rowerze :P
Dzięki :)

epicure
21.06.11, 20:59
Jakoś wątpię by poza programem OlyJedy XZ-1 robił furorę - tak mi się wydaje ;)

W sklepach ponoć sprzedaje się dobrze nawet pomimo wysokiej ceny.

romek1967
21.06.11, 21:05
Do tej pory nie przeszkadzała mi plastikowość żadnego aparatu, a XZ-1 jest naprawdę ciężki, wystarczy porównać z wagą LX5 i S95 - głównych konkurentów.

Co go wagi - Canon zgoda, ale od Panasa jest cięższy całe 4g :roll:
porównanie (http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=1232&add1=1288&add2=1195)

Janko Muzykant
21.06.11, 22:24
Daje jakieś 2EV, bo masz dobre podparcie aparatu. I po to właściwie się to kupuje, do patrzenia na zombi można się przyzwyczaić.

romek1967
21.06.11, 22:31
Wracając do wizjera VF-2, zauważyłem że łatwiej się z nim streety robi. Ludzie jak się w nich celuje obiektywem płoszą się, jeżą, uciekają, stają agresywni itp itd. Od czasu do czasu się jakaś dziewoja uśmiechnie ale to wyjątek. Kiedy sobie wizjer postawisz pionowo, w kominek, nie widać na pierwszy rzut oka że robisz zdjęcie, nie rzucasz się to w oczy.

epicure
21.06.11, 22:44
Wracając do wizjera VF-2, zauważyłem że łatwiej się z nim streety robi. Ludzie jak się w nich celuje obiektywem płoszą się, jeżą, uciekają, stają agresywni itp itd. Od czasu do czasu się jakaś dziewoja uśmiechnie ale to wyjątek. Kiedy sobie wizjer postawisz pionowo, w kominek, nie widać na pierwszy rzut oka że robisz zdjęcie, nie rzucasz się to w oczy.

To ja już wolę bez wizjera.

romek1967
21.06.11, 22:47
To ja już wolę bez wizjera.

a wól se, to wolny kraj ;)

apz
22.06.11, 01:31
No to chyba sobie na razie dam jednak spokój i tak mam dużo wydatków :P
Tyle czasu już robiłem zdjęcia patrząc w LCD, że pewnie raczej nie robił bym z wizjonera za bardzo użytku, tym bardziej, że będę prawie cały urlop pedałował na rowerze :P
Dzięki :)

To znaczy, że nie widzisz różnicy, a różnica jest i to zasadnicza.

Pozdrawiam AP.

henry1
22.06.11, 10:32
Kup jedną Yak największą, Markow i nie marudź
32GB wsadziłem Właśnie tysiącami różnicy z plików w stosunku denied my pustej only 2 GB.

Google nie potrafi tego przetłumaczyć. :-(
Zna ktoś jakiś inny program do deszyfracji ?

Harnas
22.06.11, 10:42
Wsadził kartę 32GB z tysiącami zdjęć i nie ma różnicy w stosunku do pustej 2GB ;)
Tu pisał po mocniejszym środku https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=730745#post730745

henry1
22.06.11, 16:04
Wsadził kartę 32GB z tysiącami zdjęć i nie ma różnicy w stosunku do pustej 2GB ;)
Tu pisał po mocniejszym środku https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=730745#post730745

Ciekawe, co pali ?

piozet
22.06.11, 17:59
Google nie potrafi tego przetłumaczyć. :-(
Zna ktoś jakiś inny program do deszyfracji ?

Wystarczy, że raz przetłumaczył...

Ale mi chodzi o tryb RC nie wpychanie lampy w aparat!
Jak już dali RC to przynajmniej konfigurację grup by zostawili, żeby można było indywidualnie korektę błysku ustawić. :evil:

Blacker
27.06.11, 08:49
Testował ktoś już może Xz 1 z obudową pod wodą??
Jeżeli tak, to jak on się spisuje??
A może zamiast obudowy, to lepiej kupić TG 810 ?? (nie mówimy tu na razie o głębokości)

Harnas
27.06.11, 11:09
Jakość zdjęć z każdego aparatu Olympus Tough będzie dużo gorsza od XZ-1.

Blacker
27.06.11, 13:21
nie widzę w specyfikacji samowyzwalacza, czyżby Xz go nie posiadał ?? :(
edit:
No ok,dzięki (już nie będę zawracać głowy pierdołami) :P

romek1967
27.06.11, 13:28
nie widzę w specyfikacji samowyzwalacza, czyżby Xz go nie posiadał ?? :(

Ściągnij sobie instrukcję po polsku do XZ-1 (http://www2.olympus.pl/consumer/208_manuals.cfm?prodID=N3869492), przeczytaj zamiast zgadywać, domyślać się i pytać. Polecam stronę 38, rozdział "Zdjęcia seryjne/korzystanie z samowyzwalacza"

TomP24
28.06.11, 22:45
Witam wszystkich w klubie XZ-1. Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem XZ-1 (mam tylko nadzieję, że szczęście nie uleci w raz w użytkowaniem). Kupiony trochę z sentymentu do Olka, trochę z wiary, że będzie godnym następcą UZ 740, którego używałem z zadowoleniem parę lat wcześniej, a trochę z okazji, bo żona stwierdziła, że przydałby się jakiś poręczy i dobry jakościowo aparat.
W wątku znalazłem raczej pozytywne opinie o tym sprzęcie i mam nadzieję, że w takim klimacie utrzyma się dalej.

Janko Muzykant
29.06.11, 00:36
Mój maluch właśnie miał chrzest bojowy w ciężkich warunkach - na ulicy i w podziemiach Londynu. Dopóki nie miałem zooma o takim świetle, nie wiedziałem jak to może być fajnie. A jest niesamowicie. Wszystko, ponad 2000 zdjęć - ostra. Z ręki, w metrze, także jadącym, kolebiącym się na boki. Wraz z dość wydają stabilizacją całość jest kapitalna. Już wiem, że na takie zdjęcia nie wezmę nigdy żadnego lustra, a nawet u43 ze względu na wymiary i ową jasność, użyteczną od pełnej dziury.
Tak duża ilość zdjęć potrzebna mi do pewnego projektu, ale na razie - cichosza :)

Mcarto
29.06.11, 02:06
Mój maluch właśnie miał chrzest bojowy w ciężkich warunkach - na ulicy i w podziemiach Londynu. Dopóki nie miałem zooma o takim świetle, nie wiedziałem jak to może być fajnie. A jest niesamowicie. Wszystko, ponad 2000 zdjęć - ostra. Z ręki, w metrze, także jadącym, kolebiącym się na boki. Wraz z dość wydają stabilizacją całość jest kapitalna. Już wiem, że na takie zdjęcia nie wezmę nigdy żadnego lustra, a nawet u43 ze względu na wymiary i ową jasność, użyteczną od pełnej dziury.
Tak duża ilość zdjęć potrzebna mi do pewnego projektu, ale na razie - cichosza :)

Też to zauważyłem (mam Panasa LX5) - jeśli ustawię w nim i lustrze np. max ISO 400 to wieczorem w pomieszczeniach bez doświetlania lampą da mi lepsze zdjęcia bo zyskuję na stabilizacji (świetnej!!) i jasnym szkle i nadal mam dobrą GO.
W lustrze sporo zdjęć wychodzi poruszonych - wieczorem to już używam tylko Panasa albo lustra z dopiętą lampą.

gietrzy
29.06.11, 08:05
Już wiem, że na takie zdjęcia nie wezmę nigdy żadnego lustra, a nawet u43 ze względu na wymiary i ową jasność, użyteczną od pełnej dziury.

To jeszcze (na sucho) pokaż/napisz parametry ekspozycji, żebym wiedział o czym piszesz. Mi ostatnio w Amsterdamie (1/10, 3200, 1.7, GF1 co ważne) brakowało jeszcze około 1EV...

epicure
29.06.11, 08:21
A to wszystko dzięki połączeniu stabilizacji i jasnego szkła. Ci, którzy mówią, że z jasnym obiektywem stabilizacja jest niepotrzebna, to się po prostu nie znają ;)

Rafał Czarny
29.06.11, 08:37
A to wszystko dzięki połączeniu stabilizacji i jasnego szkła. Ci, którzy mówią, że z jasnym obiektywem stabilizacja jest niepotrzebna, to się po prostu nie znają ;)

Ja tak mówię. Widocznie się nie znam. Mnie ludzie na długich czasach wychodzą poruszeni, widocznie Tobie w jakiś cudowny sposób nie. I nie wiedzieć czemu stabilizacja nie chce stabilizować poruszających się ludzi.

Dziwne.

epicure
29.06.11, 08:43
Ale kto powiedział, że fotografuje się tylko ludzi? Ja ich prawie wcale nie fotografuję.

Rafał Czarny
29.06.11, 08:47
Ale kto powiedział, że fotografuje się tylko ludzi? Ja ich prawie wcale nie fotografuję.

Tylko ludzi warto fotografować. Nie wiedziałeś o tym? :grin: :wink: Mam opasłe tomisko Fotografia XX wielu. Tam 99 proc. fot to ujęcia ludzi.

Jeśli chcesz się załapać do tomu Fotografia XXI wielu to musisz pstrykać homo sapiensy.

Janko Muzykant
29.06.11, 09:01
To jeszcze (na sucho) pokaż/napisz parametry ekspozycji, żebym wiedział o czym piszesz. Mi ostatnio w Amsterdamie (1/10, 3200, 1.7, GF1 co ważne) brakowało jeszcze około 1EV...
To musiałeś się zapuszczać w jakieś krecie nory, w metrze wystarczy 1/15 1.8 400iso.

Harnas
30.06.11, 08:33
To musiałeś się zapuszczać w jakieś krecie nory, w metrze wystarczy 1/15 1.8 400iso.

Czy iso 400 jest używalne w XZ-1 przy obróbce z RAWa? Bo to co XZ-1 daje w jpg przy już przy iso 200 jest tak wygładzone, że szok. Iso 200 to jest maksimum do którego aparat ustawia w trybie auto-iso.
Pytam fachowca, bo mi obróbka RAW zwykle jakoś średnio wychodziła, wolałem obrabiać jpg z E-510 ;)

Janko Muzykant
30.06.11, 09:04
Czy iso 400 jest używalne w XZ-1 przy obróbce z RAWa? Bo to co XZ-1 daje w jpg przy już przy iso 200 jest tak wygładzone, że szok. Iso 200 to jest maksimum do którego aparat ustawia w trybie auto-iso.
Da się, nawet 800iso. Oczywiście o ostrzeniu głębokich cieni można zapomnieć. Zasada jest taka: im więcej iso, tym bardziej miękki obraz, ale nie ma to nic wspólnego z glajzą z jpg, a raczej wygląda jak z bardziej miękkiego obiektywu (portretówki).

Janko Muzykant
4.07.11, 21:08
Zdjęcie z cyklu ''po co mi lustrzanka'' :) - zrobione XZ1. Regulaminowy 1MB trochę zeżarł...

Karol
4.07.11, 21:27
Zdjęcie z cyklu ''po co mi lustrzanka'' :) - zrobione XZ1.
Cudna jest ;-), jakby wisiała w samplach z XZ 1 wiszących na stronie Olka to by im sprzedaż skoczyła... ale oni jakieś drętwe wstawiają.

Baca79
5.07.11, 08:43
Zdjęcie z cyklu ''po co mi lustrzanka'' :) - zrobione XZ1. Regulaminowy 1MB trochę zeżarł...

Piękna fotka, brawo pozdrawiam

witia
5.07.11, 09:08

NO, no ... Gratulacje i pozdrowienia.

Darekw1967
5.07.11, 10:46
Da się, nawet 800iso. Oczywiście o ostrzeniu głębokich cieni można zapomnieć. Zasada jest taka: im więcej iso, tym bardziej miękki obraz, ale nie ma to nic wspólnego z glajzą z jpg, a raczej wygląda jak z bardziej miękkiego obiektywu (portretówki).

Witam !

Czyli im wieksze ISO tym mniejsza rozdzielczosc obrazu i co z tym jest
zwiazane to degradacja obrazu.

Wystarczy porownac matryce 1/2.3" do APS-C czy FF i roznica
jest dla wysokich ISO kolosalna.

Pozdrawiam

Janko Muzykant
5.07.11, 16:07
Czyli im wieksze ISO tym mniejsza rozdzielczosc obrazu i co z tym jest zwiazane to degradacja obrazu.
No... niezupełnie tak: im wyższe iso tym marniejsze efekty ostrzenia i po prostu się tego nie robi, zatem obraz jest bardziej miękki. Równocześnie zadowalający poziom czerni przesuwa się w górę więc i dynamika użyteczna spada.

Wystarczy porownac matryce 1/2.3" do APS-C czy FF i roznica
jest dla wysokich ISO kolosalna.
Na wysokich - owszem. Na niskich nie zawsze jest to istotna różnica.

Janeczek
5.07.11, 17:35
Janko, miszczu obrobki, zamiast chelpic sie ladnym kadrem, moze napisz jakies faq do obrobki w jakims sofcie wszak inni by tez chcieli takie foty z cyklu "po co mi luszczanka"

gratki
czekamy na wiecej

pozdrawiam serdecznie
Janek

Janko Muzykant
5.07.11, 17:52
Janko, miszczu obrobki, zamiast chelpic sie ladnym kadrem, moze napisz jakies faq do obrobki w jakims sofcie wszak inni by tez chcieli takie foty z cyklu "po co mi luszczanka"
Dzięki za miłe słowo, ale ja se tylko suwaczkami macham :)
Ale to najlepiej na żywo się pokazuje, może przy okazji jakiegoś zlotu, np. w Rabce?

Darekw1967
5.07.11, 20:21
Witam !

Ta wiewiorka na pomniejszeniu wyglada na niezla ostrosc obrazu
ale jak ogladac 1:1 to jest w detalach cos nie tak... jakos ta ostrosc
dziwnie mi tam wyglada.

Podobny efekt uzyskiwalem z niezbyt ostrego materialu na wejsciu
gdy chcialem "na sile" podkrecic ostrosc piorka u ptaka.

Pozdrawiam

Janko Muzykant
5.07.11, 20:39
Ta wiewiorka na pomniejszeniu wyglada na niezla ostrosc obrazu
ale jak ogladac 1:1 to jest w detalach cos nie tak... jakos ta ostrosc dziwnie mi tam wyglada.
Podobny efekt uzyskiwalem z niezbyt ostrego materialu na wejsciu
gdy chcialem "na sile" podkrecic ostrosc piorka u ptaka.
Kompresja zeżarła. Tu jest lepiej (deczko mniejsze):
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/wiewior.jpg
A poza tym to w końcu jest kompakt za tysiąc z hakiem, a zdjęcie z ręki, cropowane, z otwartym obiektywem i ''przy okazji''. Pięć lat temu za takie zdjęcia z lustra niejeden dał się ponieść... portfelowi.

slawek
5.07.11, 20:45
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/wiewior.jpg (http://www.ckmedia.pl/%7Ejankomuzykant/temp/wiewior.jpg)
A poza tym to w końcu jest kompakt za tysiąc z hakiem, a zdjęcie z ręki, cropowane, z otwartym obiektywem i ''przy okazji''. Pięć lat temu za takie zdjęcia z lustra niejeden dał się ponieść... portfelowi.
Przez Ciebie zaczynam się zastanawiać nad tą zabawką:-P

epicure
5.07.11, 20:49
Zdjęcie jakościowo jest bardzo dobre. Widać umiejętne wyostrzanie.

Janko Muzykant
5.07.11, 21:11
Przez Ciebie zaczynam się zastanawiać nad tą zabawką:-P
He, to się olek cieszy :)
Ale ostrzegam - z puszki takie nie wyjdzie. Grzebnąć trzeba.

slawek
5.07.11, 21:23
He, to się olek cieszy :)
Ale ostrzegam - z puszki takie nie wyjdzie. Grzebnąć trzeba.
Tylko RAW i LR:-P
Jednak rozsądek podpowiada, że E-PL1 lub E-PL2 zagości w kieszeni :grin:

Janko Muzykant
5.07.11, 21:34
To jeszcze jeden eksperyment. Będąc na małych wakacjach w Londynie pstrykałem sobie ujęcia do pewnego projektu, który może kiedyś wykonam, a może nie. Ważne, że pstrykałem seriami, po kilkanaście ujęć w jednym ciągu (ile tylko XZ1 da radę bez przerwy). Powstałych w ten sposób 1700 ujęć po obróbce z nibyautomatu (batch w szopie uśredniony na większość) zamieniłem w film, okrasiłem jakimiś starymi kawałkami swojej muzyki i powstało coś takiego:

http://www.youtube.com/watch?v=LfqoSmKSDa0

Janeczek
5.07.11, 21:41
Janko, nie ma to tamto nie ma opierda.... sie jak to powiadal Kafar RP na uchodzctwie, dawaj FAka, ja na ten przyklad obrobka sie brzydze ale dobrze bedzie wiedziec jak i co...

Jedyne co czasem u Cie widze, to ze dla mnie za mocno cienie ciagniesz, w Sigmie, to wg mnie przechodzi w Bajerze juz slabo...

Faka dawaj,nie ma to tamto:)

pozdrawiam serdecznie
Janek

emc2
5.07.11, 21:45
Ciekawy prodżekt, na początku fascynuje, w środku przypomina Koyaanisqatsi ale z inną muzyką, a pod koniec nieco już nuży - ale bardzo ciekawe rzeczy się dzieją w Twojej głowie Janko :-) Obstawiam, że to wprawka do czegoś większego ;-) ale wprawka nader udana, tak konceptualnie jak i technicznie, Oly dał radę.

Janko Muzykant
5.07.11, 21:47
Janko, nie ma to tamto nie ma opierda.... sie jak to powiadal Kafar RP na uchodzctwie, dawaj FAka, ja na ten przyklad obrobka sie brzydze ale dobrze bedzie wiedziec jak i co...
Na rawy - kręcę suwakami w ACRze i tyle :) Nie ma uniwersalnego przepisu, ale mniej więcej kontruje się zbyt mocne działania pierwszej grupy zakładek drugą grupą (tam, gdzie są krzywe). No dobra, po kręceniu jeszcze, w szopie ''właściwym'' światła/cienie, krzywe do smaku i zwykle to wszystko.

Problemem z ciągniętymi cieniami jest wszechobecny szum. Kolor można spokojnie naprawić, ale na kaszę rady nie ma.

A film - wrzucić taką serię ujęć w VirtualDub, ustabilizować Deshakerem (plugin do VirtualDuba) no i wszystko. Można jeszcze omaścić jakąś muzyką.

Ciekawy prodżekt, na początku fascynuje, w środku przypomina Koyaanisqatsi ale z inną muzyką, a pod koniec nieco już nuży - ale bardzo ciekawe rzeczy się dzieją w Twojej głowie Janko :-) Obstawiam, że to wprawka do czegoś większego ;-) ale wprawka nader udana, tak konceptualnie jak i technicznie, Oly dał radę.
Dokładnie, to wprawka bez konceptu, po prostu wszystkie zdjęcia jak leci wrzucone bez sortu. Projekt to dużo pracy i nie wiem, czy dam radę, ale efekty są naprawdę ciekawe - wycinam pewne postacie w zastygłych kadrach i one się pomiędzy nimi przechadzają. Ale jedno ujęcie to godzina roboty, do tego muzyka, montaż całości... zobaczymy. Sponsor by się przydał :)

slawek
5.07.11, 22:22
Janko, fajnie to wyszło, między innymi dla takich zabaw rozglądam się za bezlusterkowcem.
Kiedyś na konkurs takie cuś zrobiłem ze szwagrem, ale to z d300s:-P

http://www.youtube.com/watch?v=KWVYJvYZ6Uw

Darekw1967
5.07.11, 23:13
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/wiewior.jpg (http://www.ckmedia.pl/%7Ejankomuzykant/temp/wiewior.jpg)

Witam !

Teraz jest ladnie ostro...

Pozdrawiam

yendash
5.07.11, 23:25
Jakbyś tak miał za tysiąc z kawałkiem, to chętnie bym wziął. Ale niech ten kawałek nie będzie prawie drugim.
Zastanawiam się nad olkiem lub grd3 do kieszeni. Cholera, i tu i tu by się chciało.

epicure
5.07.11, 23:38
Jakbyś tak miał za tysiąc z kawałkiem, to chętnie bym wziął.

Posty pisz, a będzie Ci dane ;)

emc2
5.07.11, 23:41
Sponsor by się przydał :)

I zespół ludzi do roboty ;-)
Jest teraz dobry klimat na bezlusterkowce, masz już markę na rynku, możesz to zrobić Penem, napisz biznesplan, zasiądź do rozmów i a nuż... dostaniesz zielone światło od Olka na coś większego, co w zamian mogliby wykorzystywać w imprezach typu "Planete doc review" jako ciekawostkę - nakręconą bezlusterkowcem Olympusa. Pierwszy większy film dokumentalny zrobiony aparatem fotograficznym - i to Olympusa - ale zrobiłby się szum!
Ale zaszalałem, jeszcze mi szumi w głowie :-)

epicure
5.07.11, 23:45
Pierwszy większy film dokumentalny zrobiony aparatem fotograficznym - i to Olympusa - ale zrobiłby się szum!

Tim Hetherington używał 5DII. Nie wiem, czy przypadkiem "Wojny Restepo" nim właśnie nie nakręcił. Pierwszy dokumentalny to to raczej nie będzie... :)

Janko Muzykant
6.07.11, 08:54
Jest teraz dobry klimat na bezlusterkowce, masz już markę na rynku, możesz to zrobić Penem, napisz biznesplan, zasiądź do rozmów i a nuż... dostaniesz zielone światło od Olka na coś większego, co w zamian mogliby wykorzystywać w imprezach typu "Planete doc review" jako ciekawostkę - nakręconą bezlusterkowcem Olympusa.
Z tą marką to przesada, a co do działań... chyba już nie mam złudzeń. Lepiej, a raczej pewniej, zarobić ''normalnie'' i wykroić trochę czasu na zabawę :)

Darekw1967
6.07.11, 11:30
Jakbyś tak miał za tysiąc z kawałkiem, to chętnie bym wziął. Ale niech ten kawałek nie będzie prawie drugim.
Zastanawiam się nad olkiem lub grd3 do kieszeni. Cholera, i tu i tu by się chciało.

Witam !

I stad... malo kto wyda tyle kasy a raczej wezmie w zamian... EPL-1 albo Canona S95 bo mniejszy lzejszy i tanszy cenowo od XZ-1 a jakosc obrazu
i tak zupelnie wystarczajaca na niezle odbitki do albumu.

Pozdrawiam

Rafał Czarny
6.07.11, 13:22
Tim Hetherington używał 5DII. Nie wiem, czy przypadkiem "Wojny Restepo" nim właśnie nie nakręcił. Pierwszy dokumentalny to to raczej nie będzie... :)

Zgadza się. Żadna nowość kręcenie lustrzankami. Mam znajomego kamerzystę, który pracuje w dużej firmie. Zrobili ostatnio weselicho na trzy aparaty Canon 5 II.

epicure
6.07.11, 13:27
Akurat w zeszły weekend byłem na weselu i dwie lustrzanki "filmowały" całą imprezę, a trzecia "robiła" zdjęcia :) Teraz to nie są aparaty fotograficzne, tylko multimedialne kombajny...

Darekw1967
6.07.11, 13:53
Witam !

Przerazila mnie... wagowo... Ilosc materialu jaka
wygenerowal mi 5D Mk2 przez pare minut filmowania ;)

Pozdrawiam

Janko Muzykant
6.07.11, 16:24
Przerazila mnie... wagowo... Ilosc materialu jaka wygenerowal mi 5D Mk2 przez pare minut filmowania ;)
Ale to jest surowizna do obróbki i wysoko wydajnej kompresji.

emc2
7.07.11, 07:42
Dobra dobra, czym kto sobie kręci na weselu to mnie nie interesuje :-) Miałem przecież na myśli bezlusterkowca - jest już pełnometrażowy film nakręcony bezlusterkowcem?

Rafał Czarny
7.07.11, 08:06
...jest już pełnometrażowy film nakręcony bezlusterkowcem?

Po co miałby ktoś to robić skoro są tanie jak barszcz (w porównaniu do profi kamer) pełnoklatkowe aparaty kręcące filmy dające genialny obraz z pożądaną (często) przez filmowców małą GO.

emc2
7.07.11, 09:50
Z powodu, o którym napisałem powyżej - promocja, marketing - a mówiąc wprost, aby pokazać, że też się da. Niektórzy ludzie spoza tego forum ;-) dowiedzieliby się, że nie trzeba mieć klocka typu 5D, aby nakręcić dobry film. Bo bezlusterkowce są tanie jak barszcz w porównaniu do 5D ;-)
Zresztą już groszowy ;-) XZ-1 też pewnie dałby radę.

Darekw1967
7.07.11, 10:03
Witam !

Znajomy kupil Canona 550D i po paru miesiacach zamowil kamere HD.
Po prostu ergonomia zadecydowala o tym ze jakosc z takiej
kamery w zupelnosci wystarcza mu jako material HD.

Pozdrawiam

epicure
7.07.11, 12:54
Niektórzy ludzie spoza tego forum ;-) dowiedzieliby się, że nie trzeba mieć klocka typu 5D, aby nakręcić dobry film.

Tyle, że to nie do końca prawda. Możesz nakręcić dobry film PENem, nie ma problemu. Wcale nie potrzeba do tego wielkich lustrzanek. Tyle, że aby ten film miał ręce i nogi, trzeba do niego podejść profesjonalnie. Potrzebny będzie rig, jakiś follow focus, zewnętrzny rejestrator dźwięku i pewnie mnóstwo innego sprzętu, którego nawet nie potrafię nazwać. I tak wyjdzie z tego kloc. Pokazywanie ludziom, że gołym aparatem nakręcą z ręki "Dr House'a", to wprowadzanie ich w błąd. Ale dla marketingowców byłaby to oczywiście bułka z masłem ;)

emc2
7.07.11, 13:35
Pokazywanie ludziom, że gołym aparatem nakręcą z ręki "Dr House'a", to wprowadzanie ich w błąd. Ale dla marketingowców byłaby to oczywiście bułka z masłem ;)

Zgadzam się, ale o to właśnie mi chodziło :-) Ludzie widząc film nakręcony 5D myślą, że sami też dadzą radę, tylko muszą kupić puszkę. A skoro tak, to dlaczego im nie pokazać, że Penem czy XZ-1 też się da? Myślę, że prędzej niż później powstanie normalny film, być może niezależny od wielkich producentów, nakręcony wyłącznie "maluchami". Jakościowo tak samo dobry, jak te kręcone lustrzankami.

fret
7.07.11, 17:04
Jak ktoś się decyduje na kręcenie małym obrazkiem, to często chodzi mu o małą GO i w tym temacie 4/3 nigdy nie dogoni 5DII, a xz-1 to już zupełnie inna bajka.

gietrzy
8.07.11, 08:15
Janko (nakręcam koleżanki) czy mógłbyś zrobić jakiś test/pokaz IS'a?

Jakieś "twoje widoczki" - 1s, 1/4, 1/10, 1/20 - to tylko cztery pstryki ;)

Harnas
10.07.11, 09:51
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/04/IMG_7248JPG-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/_8Ouk_Mzlng0/TWv0nFh0VXI/AAAAAAAAHkk/DJJxh9XA2Ng/s640/IMG_7248.JPG)

Grip w cenie 32USD + koszt dostawy.

do zamówienia http://www.kleptography.com/rf/

Kupiłem gripa od Franiac'a, bo robienie zdjęć jedną ręką nie było łatwe.
Jak go kupiłem to znalazłem tanszego i chyba lepszego gripa. Jest z silikonu, więc będzie pewniejszych chwyt:
http://flipbac.com/camera-grip-about.htm

Janko Muzykant
10.07.11, 15:25
Janko (nakręcam koleżanki) czy mógłbyś zrobić jakiś test/pokaz IS'a?
1/20, 1/10 i 1/4, po kolei od góry. Na lewo is włączony, na prawo wyłączony. Pozycja tele (czyli najgorzej, to ważne), z ręki na zombi. Oczywiście cropy 1:1. Przy wide można zejść niżej z czasami, praktycznie 1/6 sekundy, ze trzy zdjęcia - jedno będzie ostre.
Jak widać, stabilizacja daje skuteczność znacznie powyżej 2EV, choć poniżej 1/20 przy tele wypada robić serie (w seriach odsetek ostrych jest o wiele wyższy niż jak tu - każde zdjęcie z osobnym ostrzeniem).
Przy 1 sekundzie nie robiłem ujęć, bo stabilizacja nie potrafi sensownie pracować tak długo (wszystkie są nieco rozmyte).

Jeszcze jedna obserwacja: stabilizacja przy czasach 1/30- 1/100 daje praktycznie 100% ujęć ostrych. W penach niestety nie, jeśli ważna jest ostrość zdjęć wypada robić 2-3. Dobrze jest uruchomić bracketing 1EV, będziemy mieć równocześnie zapas dynamiki jakby co i w razie wpadki z ostrością któreś (zwykle ciemniejsze ujęcie) na podmianę.
W XZ1 nie potrzeba tak kombinować (przy takich czasach).

gietrzy
10.07.11, 23:13
1/20, 1/10 i 1/4, po kolei od góry. Na lewo is włączony, na prawo wyłączony. Pozycja tele (czyli najgorzej, to ważne), z ręki na zombi. Oczywiście cropy 1:1.

Dzięki.

http://tinyurl.com/6a97hs4

Janko Muzykant
10.07.11, 23:36
Jeśli chodzi o rybie, to... może zaostrzę apetyt, ale na razie nie zdradzę, co to. Powiem tylko tyle, że jest naprawdę dobre :)

klikacz
12.07.11, 14:18
Sklepienie kościoła w św Lipce. XZ1

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=50877&stc=1&d=1310473078

apz
12.07.11, 23:02
Jeśli chodzi o rybie, to... może zaostrzę apetyt, ale na razie nie zdradzę, co to. Powiem tylko tyle, że jest naprawdę dobre :)

Czyżbyś użył któregoś z tych nowych konwerterów od Olympusa?

Pozdrawiam AP.

micky
12.07.11, 23:35

czy to jakiś substytut "ryby" i do tego jeszcze tani to ja też taki chcę:)

Janko Muzykant
13.07.11, 00:14
czy to jakiś substytut "ryby" i do tego jeszcze tani to ja też taki chcę:)
Zdradzę tylko, że to ryba prawdziwa i przykręca się ją bezpośrednio i nie do XZ1 :)
Jest wyjątkowo ostra i nieaberryczna jak na rybę i pewno zrobi karierę jeśli nie będzie droga. Ale ceny nie znam, pewno wkrótce się objawi.
Sam jednak nie gustuję jakoś specjalnie w fiszach, wolałbym takie geometrycznie prawidłowe.

epicure
13.07.11, 01:35
Czyżby to ten zapowiadany fisheye Samyanga do μ4/3?

gietrzy
13.07.11, 08:13
Czyżby to ten zapowiadany fisheye Samyanga do μ4/3?

+1; czytaj: dokładnie.

PiterM
13.07.11, 09:46
ależ klimatyczny film (szczególnie w HD)!!!

http://www.youtube.com/watch?v=5d7qobwtMWg

W sumie nie wiem czy już było, ale skoro ja nie widziałem to może ktoś inny też nie, a filmik TRZEBA obejrzeć IMHO. No i ten movie jasno pokazuje, że perfekcja pikseli nie stanowi o dziele! Film jest mocno porozmywany, ziarno, prawie cały B&W, ale JAKI KLIMAT! No i montaż tez na poziomie, o jakim nawet nie myślę. Ba, nawet o zbliżeniu się do tego poziomu nie myślę. Fajne.

gietrzy
13.07.11, 11:55
ależ klimatyczny film (szczególnie w HD)!!! Fajne.

Powiem tak: co to za muzyka?

Bodzip
13.07.11, 15:17
Trochę makro,no - pseudo makro :)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/robale/P7130849a.jpg)

źródło (http://bodzio.dug.net.pl/robale/P7130842-1a.jpg)

źródło (http://bodzio.dug.net.pl/roslinki/P7130883a.jpg)

Janko Muzykant
13.07.11, 15:45
W sumie nie wiem czy już było, ale skoro ja nie widziałem to może ktoś inny też nie, a filmik TRZEBA obejrzeć IMHO. No i ten movie jasno pokazuje, że perfekcja pikseli nie stanowi o dziele! Film jest mocno porozmywany, ziarno, prawie cały B&W, ale JAKI KLIMAT! No i montaż tez na poziomie, o jakim nawet nie myślę. Ba, nawet o zbliżeniu się do tego poziomu nie myślę. Fajne.
Nie przesadzajmy, amatorstwo, co najwyżej poprawne...
Tak na marginesie, XZ1 niestety kiepsko filmy nagrywa, dużo słabiej niż pewny. A szkoda.

Co do fisza, zobaczycie za kilka dni. Obiecałem, że nie zdradzę szczegółów (choć nie wiem, dlaczego).

utoplec
16.07.11, 22:58
Kupił ktoś obudowę podwodną PT-050 do XZ 1? Jak się sprawuje? A może da się kupić coś tańszego? Nie musie mieć super parametrów, bo nie będę nurkował z butlami, więc głęboko nie zejdę.

Harnas
17.07.11, 09:55
Powiedziałbym, że cena obudowy jest w normie stanów średnich ;)
To mało popularne akcesoria, więc nie ma co liczyć na "zamienniki", a ryzyko uszkodzenia sprzętu jest duże. Taniej można kupić jedynie coś w rodzaju uniwersalnych plastikowych worków.
Należy się tylko cieszyć, że producent dostarcza obudowę podwodną do aparatu.

mundek12
18.07.11, 18:53
Jak w miejsce "Autor" i "Prawa autorskie" zrobić tak żeby widniało moje imię lub coś innego?

źródło (http://img818.imageshack.us/img818/7932/zrzutekranuf.png)

droplet
18.07.11, 19:16
Jak w miejsce "Autor" i "Prawa autorskie" zrobić tak żeby widniało moje imię lub coś innego?

np exiftool (http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/)
jest to niego osobno też GUI

BTW po co wstawiać tak wielki obrazek do postu :-?

PENoman
19.07.11, 08:40
Kupił ktoś obudowę podwodną PT-050 do XZ 1? Jak się sprawuje? A może da się kupić coś tańszego? Nie musie mieć super parametrów, bo nie będę nurkował z butlami, więc głęboko nie zejdę.

Ja mam obudowę podwodną. Świetna sprawa. Naprawdę wysoka jakość wykonania, jakość zdjęć (o ile nie jest zabrudzona szkło zabezpieczające obiektyw, o co przy chlapaniu nie trudno) nie cierpi na tym że aparat jest zamknięty w tym pudełku.
Piękna sprawa to to że wszystkie przyciski i kółka wyprowadzone są na zewnątrz, cała obsługa aparatu ma swoje odpowiedniki na obudowie. Więc tak samo wygodnie się obsługuje - możemy zoomować, zmieniać programy, kręcić pokrętłem wokół obiektywu, korygować ekspozycję, ustawiać ISO, zdjęcia pojedyncze, seryjne, itp. itd. Pełna funkcjonalność, jakby aparat nie był w obudowie.

Obudowa przydaje się nie tylko do nurkowania. Wszelkie sporty wodne, kajaki, rafting, skutery wodne, cokolwiek. Nie trzeba schodzić przecież na 40 metrów, przyda się nawet na wyjście z dzieckiem do aquaparku. Idealna na plażę - sprzęt bezpieczny, a z piachu obudowę opłuczemy pod wodą. Używałem na poligonie gdzie było pełno drobnego pyłu/piachu i aprat byłby do serwisu albo gruntownego czyszczenia gdyby nie siedział w obudowie.

Jedyny minus, to brak długiego paska do niego. Jest tylko nadgarstkowy (bardzo dobry, ze ściągaczem, gumką) ale gdy chemy przewiesić przez ramię (np. na skuterze wodnym) trzeba dodatkowo kombinować by taki pasek przyczepić do nadgarstkowego.

Świetna sprawa!!! I nie kosztuje tyle co obudowa do dużej lustrzanki.

I wyraźnie zwiększa wymiary aparatu, mniej więcej jak np. G1 czy małe lustro.

I działa lampa gdy aparat jest w obudowie. Tylko trzeba ją wysunąć nim zamknięmy obudowę.
A swoją drogą, chyba administratorzy blokują mi stary login bo zawsze gdy usiłuję coś wpisać to "serwer jest zajęty". Musiałem założyć nowy by napisać tą informację.
Nie ładnie - ukryta cenzura.

grizz
19.07.11, 20:14
A swoją drogą, chyba administratorzy blokują mi stary login bo zawsze gdy usiłuję coś wpisać to "serwer jest zajęty".

Na forum nie lubimy:
a/ spamu
b/ wielu kont

Jedno i drugie podpada pod dożywotniego bana.

marek7001
19.07.11, 22:12

źródło (http://img818.imageshack.us/img818/7932/zrzutekranuf.png)
Wchodzisz w ustawienia aparatu i sobie wpisujesz:wink:
Pozdrawiam

Harnas
20.07.11, 07:17
Wchodzisz w ustawienia aparatu i sobie wpisujesz:wink:
Pozdrawiam
W Canonie G6 można było za pomocą oprogramowania ustawić w aparacie żeby autor dopisywał się do każdego zdjęcia. Olympus takich rzeczy chyba nigdy nie robił.

kuanti
20.07.11, 07:35
Witam,
przykleję swoje pytanie do wątku xz-1.
A mianowicie borykam się z wyborem aparatu i tak zainteresował mnie właśnie Olympus XZ-1 oraz Canon s95.
Aparat ma być rodzinnym więc i żonka będzie nim robiła foteczki. Wczoraj rozmawiałem z nią i mi powiedziała, że kategorycznie nie będzie uczyła się trybu Manualnego. Ja chętnie się nauczę i dla tego szukam czegoś lepszego.
I teraz prośba do Was, czy możecie podesłać mi fotki wykonane w trybie iAuto w olympusie i canonie o ile ktoś ma taki aparacik :)
Dziękuje i pozdrawiam
Mariusz

Darekw1967
20.07.11, 08:31
Witam !

Tak najszybciej to masz baze zdjec na PBASE.

1506 zdjec do obejrzenia z XZ-1
http://www.pbase.com/cameras/olympus/xz_1

i... 9123 zdjec do wgladu z Canona S95
http://www.pbase.com/cameras/canon/powershot_s95

Oba aparaty robia swietnej jakosci zdjecia.

Wyzej oceniany jest XZ-1 z uwagi na jasniejszy obiektyw
i produkowanie na niskim ISO nieco ostrzejszego obrazu od S95.
Za to XZ-1 jest wiekszy i ciezszy od Canona S95 oraz
wiecej kosztuje.

Wszystko zalezy czy chcesz miec lekki i bardziej kompaktowy aparat do kieszeni czy wiekszy i ciezszy gabarytywo do wiekszej kieszeni.

Jezeli cena i gabaryty nie robia roznicy bierz XZ-1 a jak
chcesz cos lzejszego i mniejszego to Canon S95.

Niezaleznie co wybierzesz bedziesz mial z obu aparatow
swietnej jakosci odbitki, wiec decyzja co brac nalezy do Ciebie.

W sklepach gdzie mozna porownac organoleptycznie aparaty jest
najczesciej XZ-1 a S95 najczesciej brak, wiec trudno realnie ocenic
kupujacemu jak lezy w kieszeni S95 w stosunku do XZ-1.

Pozdrawiam

Janko Muzykant
20.07.11, 08:32
A mianowicie borykam się z wyborem aparatu i tak zainteresował mnie właśnie Olympus XZ-1 oraz Canon s95.
Aparat ma być rodzinnym więc i żonka będzie nim robiła foteczki. Wczoraj rozmawiałem z nią i mi powiedziała, że kategorycznie nie będzie uczyła się trybu Manualnego. Ja chętnie się nauczę i dla tego szukam czegoś lepszego.
Ten tryb manualny to taki trochę bajer, żeby być ''bardziej profi''. W kompaktach nie ma dużego znaczenia i spokojnie na auto można czynić fajny materiał. To już różnica jest przy rawach i jpg, ale rawy można aktywować także w auto (w olku w każdym razie).

Bierz XZ1 z jednego powodu: jasności obiektywu. Przy tele 2,5 to jest 2 ev więcej od 4,9, a to oznacza olbrzymi odsetek zdjęć mniej poruszonych jeśli przyjdzie pstrykać w gorszych warunkach. Można wyłączyć koszmarną lampkę pokładową i cieszyć się naturalnymi ujęciami.

kuanti
20.07.11, 08:36
Dziękuje za odpowiedź.
Ale czy to są zdjęcia z trybu iAuto?
Wiesz mi zależy żeby ten tryb tez robił fajne odbitki. Żonka jak sie dorwie do aparatu to tylko Auto. Ja się już pobawię bo chętnie wycisnę więcej z aparatu. Ja dopiero stawiam 1 kroki w trybie M.
Może masz jakieś książki w PDF o fotografii, jak ustawiać przesłonę, czas itp?
Pozdrawiam
Mariusz

jurec
20.07.11, 08:41
Witam.
Jak kupisz aparat, to wszystko będzie w instrukcji obsługi.
A jak chcesz wcześniej to na Optyczne pl.
Pozdrawiam.

Janko Muzykant
20.07.11, 09:10
Ale czy to są zdjęcia z trybu iAuto?
Wiesz mi zależy żeby ten tryb tez robił fajne odbitki. Żonka jak sie dorwie do aparatu to tylko Auto. Ja się już pobawię bo chętnie wycisnę więcej z aparatu. Ja dopiero stawiam 1 kroki w trybie M.
Może masz jakieś książki w PDF o fotografii, jak ustawiać przesłonę, czas itp?
Po pierwsze, nikt nie pracuje w trybie M, bo to niewygodnie i nie ma sensu poza szczególnymi przypadkami (np. zależy nam na serii ujęć o identycznych parametrach naświetlania).
Używa się trybu A, gdzie ustawiamy przysłonę by osiągnąć małą głębię ostrości (rozmazać tło) bądź pilnujemy, by aparat nie wystawił jej zbyt wysoko, bo spada ostrość.
W ciemnościach używamy ''trybu świeczka'' (priorytetu iso) pilnując, by czułość nie wzrosła do poziomu, kiedy już wszystko tonie w szumie.
Manual - znaczy raczej pilnowanie światłomierza, by nie powstały na zdjęciu białe plamy.

Tak naprawdę to wszystko, co fajne i wyróżniające zdjęcia do poziomu ''ładnych'' to włączenie rawa i grzebanie w nim później w komputerze. Na szczęście można robić rawa i jpg na raz i mieć zdjęcia od razu i możliwość ich poprawienia później.

Na razie używaj iauto i nie przejmuj się głupotami, że to nieprofesjonalnie. Ludzie masowo niszczą zdjęcia używając trybów manualnych bez rozumienia tego, jak to działa.

A książek jest pełno, ale strzeż się tych z małą ilością słów :)

marek7001
20.07.11, 09:23
W Canonie G6 można było za pomocą oprogramowania ustawić w aparacie żeby autor dopisywał się do każdego zdjęcia. Olympus takich rzeczy chyba nigdy nie robił.

Konkretnie, w E-PL2 wchodzisz w menu i wpisujesz swoje imię, nazwisko, nick...jest to umieszczane automatycznie w exifie fotki, bez żadnego dodatkowego zewnętrznego oprogramowania. Napisałem, ze pewnie jest i tak w ZX-1, poniewaz aparaty ukazały się w tym samym czasie, ale wszystko jest na pewno opisane w instrukcji aparatu.

kuanti
20.07.11, 09:31
Ok no to już mi trochę wyjaśniłeś.
A powiedz co sądzisz o Samsungu EX-1 bo to są podobne aparaty.

Darekw1967
20.07.11, 09:37
Witam !

Oprocz trybu pracy "M" jest jeszcze tryb pracy ukladu AF gdzie
jest.. "AF i MF" i wtedy mamy dwa manuale i zwiazane z tym kombinacje ;)

Czyli tryby "M", "A", "S" i tak dalej... + tryb AF w trybie AF lub MF.

Co do AF to jest albo auto dobor punktu AF albo dowolnie wybrany z mozliwych.

Do tego w AF jest praca w tybie ciaglym lub pojednynczym i zaczyna
robic sie ciekawie ;)

Dochodzi do tego lampa blyskowa ktora wstawia sie na sanki i masz
tez tryb pracy Manual lub AUTO ;)

Jeszcze pomiar swiatlomierza tez ma rozne tryby
ktore mozna zinterpretowac jako domyslne Auto i punktowy jako manual.

Czyli wypadaja na taki aparat z zewnetrzna lampa 5 rozne tryby Manual i 5 trybow Auto i jest jeszcze ciekawiej ;)

1.Tryby pracy (auto, programy, polprogramy, manual, filmowanie)
2.Tryb doboru punktu AF (Auto i Manual)
3.Tryb pracy AF (Auto i Manual)
4.Tryb pracy zewnetrznej lampy blyskowej (Auto, Manual)
5.Tryb pomiaru swiatla (wielosegmentowy czyli takie AUTO i
punktowy czyli taki pomiar MANUAL

Pozdrawiam

Bodzip
20.07.11, 10:05
Konkretnie, w E-PL2 wchodzisz w menu i wpisujesz swoje imię, nazwisko, nick...jest to umieszczane automatycznie w exifie fotki, bez żadnego dodatkowego zewnętrznego oprogramowania. Napisałem, ze pewnie jest i tak w ZX-1, poniewaz aparaty ukazały się w tym samym czasie, ale wszystko jest na pewno opisane w instrukcji aparatu.

W XZ-1 nie ma takiej opcji, chyba że ja coś nie wiem. Ale menu przekopałem dokładnie i... niet.

marek7001
20.07.11, 10:14
W XZ-1 nie ma takiej opcji, chyba że ja coś nie wiem. Ale menu przekopałem dokładnie i... niet.

W E-PL2, w menu 4 zakładka po lewej stronie z "2 trybikami", dalej wchodzisz w zakładkę H i szukasz "ust.Copyright " , wchodzisz i masz "info", "nazwisko artysty" i "nazwa copyrightu"
Może będzie:wink:
Popatrzyłem na menu w teście na optycznych...budziet niet:evil:

jurec
20.07.11, 11:35
W E-PL2, w menu 4 zakładka po lewej stronie z "2 trybikami", dalej wchodzisz w zakładkę H i szukasz "ust.Copyright " , wchodzisz i masz "info", "nazwisko artysty" i "nazwa copyrightu"
Może będzie:wink:
Popatrzyłem na menu w teście na optycznych...budziet niet:evil:
A czy jest możliwe takie ustawienie w E-510 ?

marek7001
20.07.11, 11:40
Jurec, idż tropem, który podałem a zobaczysz:wink: ja nie wiem:?:

Harnas
20.07.11, 12:51
Nie ma takiej możliwości w E-510.

droplet
20.07.11, 12:55
Jedyny aparat w E-Systemie, który ma taką możliwość to E-5

Forza
21.07.11, 21:04
W najbliższej przyszłości mam zamiar zakupić coś nielustrzankowego jako backup i zawęziłem wybór do xz-1 i Panasa lx5. Intryguje mnie czy będzie duża różnica w GO na długim końcu przy maksymalnie otwartej przesłonie. Może ktoś ma dostęp do Panasa i Oliego i zrobił by takie porównanie :wink:

TomP24
21.07.11, 21:41
W najbliższej przyszłości mam zamiar zakupić coś nielustrzankowego jako backup i zawęziłem wybór do xz-1 i Panasa lx5. Intryguje mnie czy będzie duża różnica w GO na długim końcu przy maksymalnie otwartej przesłonie. Może ktoś ma dostęp do Panasa i Oliego i zrobił by takie porównanie :wink:

Biorąc pod uwagę, że oba aparaty mają matrycę, o takiej samej przekątnej, a różnica na długim końcu to 2,5 - 3,3 to moim zdaniem różnica będzie minimalna. Osobiści używam XZ-1 i E-30 i po ostatniej wizycie w górach zdecydowanie polecam XZ-1, bo radzi sobie naprawdę świtanie w słabych warunkach.

Forza
21.07.11, 21:58
No właśnie szukam czegoś z dobrym światłem w poręcznej formie - nie zawsze po drodze jest tachać torbę ze wszystkimi szpejami ;)

Harnas
22.07.11, 07:48
W czym nosicie swoje aparaty? Szukałem wczoraj w Saturnie jakiejś torebki i nie było nic odpowiedniego. Albo są za duże, albo za małe.

jurekg
22.07.11, 08:19
Czy xz1 sprowadzone z Hong-kongu będą miały w menu j. polski?
W lumixach lx3, lx5 bywa różnie.

mundek12
22.07.11, 13:30
Powinieneś mieć w menu język polski.

micky
22.07.11, 13:52
W czym nosicie swoje aparaty? Szukałem wczoraj w Saturnie jakiejś torebki i nie było nic odpowiedniego. Albo są za duże, albo za małe.

w dedykowanej firmowej skórce nie do końca praktyczna ale za to bardzo stylowa;) w teren kupiłem sztywne etui od GPS dobrze chroni aparat w bagażu jest jeszcze miejcie na dodatkową baterię i karty

wyklikane z mobilka

Skrytobojca
22.07.11, 16:18
Pozbywam sie lustra i szukam jakiegos dobrego kompaktu w zamian.
Wlasnie "wasz" olympus XZ-1 strasznie mi sie spodobal.

Chce lustro zamienic na cos mniejszego, zebym nie musial targac do 1.5kg na szyi ciagle ;)

Z tego co czytalem i widzialem, to bdb obraz produkuje ten olek.

Powiedzcie mi czy jezeli ustawi sie proporcje zdjecia 3:2 zamiast standardowo 4:3, to na ekranie pokazuja sie czarne paski zawezajace obraz, czy na ekranie widac caly obszar, a aparat sam sobie wycina co niepotrzebne?

Nie mialem okazji pobawic sie aparatem jeszcze na zywo, wiec mnie to ciekawi.

Jak oceniacie jakosc i wytrzymalosc materialow?
Obudowa obiektywu jest plastikowa czy aluminowa/metalowa? :)

Bodzip
22.07.11, 17:49
Nie, nie pokazują się czarne paski, wręcz przeciwnie - czarne paski pokazują się przy 4:3 :-P

marun
22.07.11, 19:47
Pozbywam sie lustra i szukam jakiegos dobrego kompaktu w zamian.
Wlasnie "wasz" olympus XZ-1 strasznie mi sie spodobal.

Chce lustro zamienic na cos mniejszego, zebym nie musial targac do 1.5kg na szyi ciagle ;)

Z tego co czytalem i widzialem, to bdb obraz produkuje ten olek.

Powiedzcie mi czy jezeli ustawi sie proporcje zdjecia 3:2 zamiast standardowo 4:3, to na ekranie pokazuja sie czarne paski zawezajace obraz, czy na ekranie widac caly obszar, a aparat sam sobie wycina co niepotrzebne?

Nie mialem okazji pobawic sie aparatem jeszcze na zywo, wiec mnie to ciekawi.

Jak oceniacie jakosc i wytrzymalosc materialow?
Obudowa obiektywu jest plastikowa czy aluminowa/metalowa? :)

Widok na ekranie dostosowuje się do proporcji kadru jakie zostały wybrane, jest to naprawdę wygodne rozwiązanie. Obudowa obiektywu jest plastikowa, a wytrzymałość ciężko ocenić - ja bym nim nie rzucał :), ale całość sprawia bardzo solidne wrażenie.

Skrytobojca
22.07.11, 21:02
Dobrze wiedziec, ze jest to w ten sposob rozwiazane.
Wole ustawic 3:2 i nie bawic sie pozniej w kadrowanie, przy oddawaniu zdjec do labu.

Wiadomo, ze rzucac aparatem nie wypada, chyba ze w tesciowa ;););)
Podoba mi sie biala obudowa, mam nadzieje, ze da rade i nie bedzie sie brudzic jakos szczegolnie.

Czekam teraz na jakas promocje w euro rtv, maja go za 1611zl wiec jakby tak spadlo do 1499zl by bylo milo.

Oby moja lustrzanka sie dobrze sprzedala i starczylo na aparacik + karta + tulejka do filtrow i polarek :>

Powiedzcie jeszcze ile mniej wiecej MB zajmuje jedno zdjecie? Zastanawiam sie o jakim indeksie predkosci karte kupic, aby plynnie i bez problemu chodzila.

epicure
22.07.11, 21:10
Skrytobojca, jeśli zależy Ci na proporcjach 3:2, pomyśl jeszcze nad Panasonikiem LX3/LX5. On ma matrycę o proporcjach m.in. 3:2, więc będziesz miał szerszy kadr, niż po przycięciu obrazka o proporcjach boków 4:3 do 3:2.

jurekg
23.07.11, 08:16
Dobrze wiedziec, ze jest to w ten sposob rozwiazane.
Wole ustawic 3:2 i nie bawic sie pozniej w kadrowanie, przy oddawaniu zdjec do labu.

Wiadomo, ze rzucac aparatem nie wypada, chyba ze w tesciowa ;););)
Podoba mi sie biala obudowa, mam nadzieje, ze da rade i nie bedzie sie brudzic jakos szczegolnie.

Czekam teraz na jakas promocje w euro rtv, maja go za 1611zl wiec jakby tak spadlo do 1499zl by bylo milo.

Oby moja lustrzanka sie dobrze sprzedala i starczylo na aparacik + karta + tulejka do filtrow i polarek :>

Powiedzcie jeszcze ile mniej wiecej MB zajmuje jedno zdjecie? Zastanawiam sie o jakim indeksie predkosci karte kupic, aby plynnie i bez problemu chodzila.

Na ebayu możesz kupić za 1398 zł (łącznie z kosztami przesyłki z Anglii).

Forza
23.07.11, 10:50
Możesz dać linka do aukcji?

Skrytobojca
23.07.11, 12:13
Skrytobojca, jeśli zależy Ci na proporcjach 3:2, pomyśl jeszcze nad Panasonikiem LX3/LX5. On ma matrycę o proporcjach m.in. 3:2, więc będziesz miał szerszy kadr, niż po przycięciu obrazka o proporcjach boków 4:3 do 3:2.

Porownywalem zdjecia i jakos bardziej przypada mi do gustu to co produkuje olek. Az tak na ilosci pikseli mi nie zalezy. Mialem juz kompakty, lustro tez i wiem na jakich funkcjach mi bardziej zalezy a na jakich miej :)

Na ebayu możesz kupić za 1398 zł (łącznie z kosztami przesyłki z Anglii).

A gwarancja bedzie obowiazywac w Polsce rowniez?
Jakies clo itp. bedzie trzeba oplacac?

Rafał Czarny
23.07.11, 12:34

Lx-y mają matrycę 4:3. Raw wtedy ma 10MB. Po przełączeniu na proporcje 3:2 raw waży 9,5M. Zatem po prostu obcina piksele.

jurekg
23.07.11, 13:35
A gwarancja bedzie obowiazywac w Polsce rowniez?
Jakies clo itp. bedzie trzeba oplacac?

Na towar zakupiony w Unii nie jest nałożone cło.
Dziś kurs euro jest trochę wyższy, więc xz1 kosztuje coś około 1400 zł z przesyłką:

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110702679400&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

Tutaj odpowiedź pracownika Olimpus.pl:

Aparat Olympus zakupiony w dowolnym miejscu Świata posiada gwarancję realizowaną również w Polsce, bez konieczności odsyłania aparatu w razie awarii dokądkolwiek w inne miejsce. W takich sytuacjach oferujemy nawet bezpłatną przesyłkę do serwisu, informacja na temat napraw gwarancyjnych: http://www2.olympus.pl/consumer/208_1562.htm Aparaty kupione w Europie posiadają 24 miesiące gwarancji, poza Europą - 12 miesięcy, liczone od daty zakupu (na paragonie, lub wg wpisu na karcie gwarancyjnej.
Kind regards, Mit freundlichen Grüßen, Serdecznie pozdrawiam,
PEN - New Generation System Cameras

Jacek Kowalczyk

Dział Systemów Obrazowania
Wsparcie Użytkowników

Harnas
23.07.11, 13:55
w dedykowanej firmowej skórce nie do końca praktyczna ale za to bardzo stylowa;) w teren kupiłem sztywne etui od GPS dobrze chroni aparat w bagażu jest jeszcze miejcie na dodatkową baterię i karty

O dedykowanej nawet nie myślałem, nie chodzi mi o lans ;)
W MM znalazłem torebkę Hama Canberra 90L:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hama-canberra-90l-czarno-niebieska.html
Aparat łatwo się wkłada, bo pozostaje pewien luz, jest kieszonka na akumulator i karty pamięci, oraz pokrowiec przeciwdeszczowy (trochę nie przemyślane owijanie w ten pokrowiec, ale nie jest źle). Właśnie czegoś takiego szukałem :)

epicure
23.07.11, 13:59
Lx-y mają matrycę 4:3. Raw wtedy ma 10MB. Po przełączeniu na proporcje 3:2 raw waży 9,5M. Zatem po prostu obcina piksele.

Nie, nie :) To po prostu wynika z geometrii. Kwadrat w pisany w koło ma większą powierzchnię, niż prostokąt wpisany w te koło, mimo że przekątną mają taką samą. Dlatego 3:2 ma mniej pikseli, niż 4:3. Gdyby 3:2 było przycięte, kadr byłby tej samej szerokości, co w 4:3, ale niższy. A w LXach jest i niższy, i szerszy. Sprawdź sam. To dlatego, że matryca ma nietypowe rozmiary.

http://a.img-dpreview.com/reviews/panasonicdmcgh1/images/sensordiagram.jpg

Skrytobojca
23.07.11, 14:31

Gdzies czytalem, ze jezeli w aparacie (xz-1) mamy ustawione proporcje na 3:2 i robimy zdjecie w RAWie to aparat i tak zachowuje pelny plik w 4:3 ale zostawia informacje o ustawionych proporcjach. Wiec mozna w razie potrzeby odzyskac to co zostalo uciete :)

Na towar zakupiony w Unii nie jest nałożone cło.
Dziś kurs euro jest trochę wyższy, więc xz1 kosztuje coś około 1400 zł z przesyłką:

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110702679400&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

Dzieki za informacje, jak nie bedzie gdzies fajnej promocji to moze sie skusze na zakup z zagranicy.

O dedykowanej nawet nie myślałem, nie chodzi mi o lans ;)
W MM znalazłem torebkę Hama Canberra 90L:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hama-canberra-90l-czarno-niebieska.html

Mysle, ze taki ladny aprat, zasluguje na jakis wypasiony futeral.
W koncu sam aparat 1600zl, to i na futeral mozna cos wiecej wydac ;)

Harnas
23.07.11, 16:03
Mysle, ze taki ladny aprat, zasluguje na jakis wypasiony futeral.
W koncu sam aparat 1600zl, to i na futeral mozna cos wiecej wydac ;)
Chodzi o to, że Hama nie jest odpowiednią marką, czy jest? ;) Dla mnie liczy się to, że futerał ma odpowiednie dla mnie cechy użytkowe. Wybieram się niedługo na kajak i elegancki futerał budziłby wręcz śmieszność :lol:

fret
23.07.11, 17:02
Skrytobojco, nad czym Ty się zastanawiasz? XZ-1 wygląda na najlepsze ogniwo pośrednie między kompaktami, a lustrami. Futerał coś zmienia? Chyba, że o skrytospam chodzi...

Skrytobojca
23.07.11, 17:23
Oj moja niefortunna wypowiedz... nie chodzi o firme futeralu, tylko ja bym poszukal cos ladniejszego :) Nie ma tematu ;) Nie bijcie ;)

A zakup juz postanowiony, jak znajde dobra cene to bedzie moj :)

Bodzip
23.07.11, 17:24
Dotychczas używałem XZ-1 - w większości na preselekcji przesłony.
Dziś się pobawiłem i zobaczyłem, że jest opcja panoramy. Myślałem, że podobnie jak w lustrach potrzebna będzie ekstra karta, ale nie. Normalne SD wystarcza. Ustawiasz aparat w skrajnym punkcie panoramowanego obszaru - pstrykasz. Na ekranie ukazuje się punkt - jedziesz aparatem w bok i najeżdżasz na ten punkt, aparat sam pstryka drugie, a potem jadąc dalej trzecie zdjęcie. Sam je skleja i wychodzi takie coś:

źródło (http://bodzio.dug.net.pl/sample/pano/P7231387.JPG)

Forza
23.07.11, 18:56
Jednak panoramy lepiej samemu składać - wbudowane oprogramowanie aparatów jest pod tym względem słabe i XZ-1 nie jest tu wyjątkiem ;)

Rafał Czarny
23.07.11, 19:52
Nie, nie :) To po prostu wynika z geometrii. Kwadrat w pisany w koło ma większą powierzchnię, niż prostokąt wpisany w te koło, mimo że przekątną mają taką samą. Dlatego 3:2 ma mniej pikseli, niż 4:3. Gdyby 3:2 było przycięte, kadr byłby tej samej szerokości, co w 4:3, ale niższy. A w LXach jest i niższy, i szerszy. Sprawdź sam. To dlatego, że matryca ma nietypowe rozmiary.

http://a.img-dpreview.com/reviews/panasonicdmcgh1/images/sensordiagram.jpg

Tak czy siak, proporcje są bardziej zbliżone do 4:3 niż 3:2. Dlatego chcąc wycisnąć z matrycy maksimum pikseli trzeba ustawiać 4:3.

Harnas
23.07.11, 21:14
Jednak panoramy lepiej samemu składać - wbudowane oprogramowanie aparatów jest pod tym względem słabe i XZ-1 nie jest tu wyjątkiem ;)

XZ-1 nie jest dobry jeśli chodzi o panoramy. Nie ma możliwości by aparat zrobił panoramę i zostawił zdjęcia źródłowe dla ewentualnej obróbki na komputerze. Albo w wyniku mamy gotową panoramę (najczęściej nieudaną jeśli robiona z ręki), albo zdjęcia do sklejenia na komputerze.
Druga wada i to poważna to brak siatki w trybie panoramy, w efekcie dość często panoramy się nie udają jak to zaprezentował dzisiaj kolega Bodzip...

Sony ma świetny tryb panoramy - nie robi się zdjęć, ale przejeżdża scenę jak kamerą, a aparat w tym czasie sam robi serię zdjęć i z tego skleja panoramę.

Janko Muzykant
23.07.11, 21:34
XZ-1 nie jest dobry jeśli chodzi o panoramy. Nie ma możliwości by aparat zrobił panoramę i zostawił zdjęcia źródłowe dla ewentualnej obróbki na komputerze. Albo w wyniku mamy gotową panoramę (najczęściej nieudaną jeśli robiona z ręki), albo zdjęcia do sklejenia na komputerze.
Druga wada i to poważna to brak siatki w trybie panoramy, w efekcie dość często panoramy się nie udają jak to zaprezentował dzisiaj kolega Bodzip...
Co wy z tymi panoramami :) Ustawia się tryb manualny dla najsilniejszych świateł, a potem obraca sprzęt na oko, po osi, z ręki. Żadne zakładki i inne ułatwienia nie są do tego potrzebne, współczesny soft (np. szop) składa to doskonale. Robię dużo panoram w ten sposób emulując szeroki kąt:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/11/21/1.htm
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/92/1.htm
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/77/9.htm
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/63/9.htm
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/49/1.htm
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/49/2.htm
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/49/3.htm
A tu 360 stopni, także bez statywu, na oko:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/46/1.htm

Sony ma świetny tryb panoramy - nie robi się zdjęć, ale przejeżdża scenę jak kamerą, a aparat w tym czasie sam robi serię zdjęć i z tego skleja panoramę.
Tylko poniżej... 1/250 sekundy siądzie ostrość wskutek poruszenia.

Harnas
23.07.11, 21:47
Panorama fajna rzecz, zwłaszcza jakby nie trzeba ślęczeć przed komputerem i żeby się sama robiła jak w Sony ;)
Przyznam, że nie oglądałem żadnej panoramy z Sony na komputerze, więc może z ostrością bywa słabo, ale na pewno nie jest krzywo sklejona. Testowałem sobie w sklepie jakiegoś Nexa i bardzo fajnie to działało i wyglądało na ekranie aparatu.

Janko Muzykant
23.07.11, 21:53
Panorama fajna rzecz, zwłaszcza jakby nie trzeba ślęczeć przed komputerem i żeby się sama robiła jak w Sony
Szop tak właśnie robi (co jest czasem wkurzające, gdy przydałyby się jakieś opcje).

Darekw1967
23.07.11, 23:30
Co wy z tymi panoramami :) Ustawia się tryb manualny dla najsilniejszych świateł, a potem obraca sprzęt na oko, po osi, z ręki. Żadne zakładki i inne ułatwienia nie są do tego potrzebne, współczesny soft (np. szop) składa to doskonale. Robię dużo panoram w ten sposób emulując szeroki kąt:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/11/21/1.htm (http://www.ckmedia.pl/%7Ejankomuzykant/11/21/1.htm)
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/92/1.htm (http://www.ckmedia.pl/%7Ejankomuzykant/10/92/1.htm)
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/77/9.htm (http://www.ckmedia.pl/%7Ejankomuzykant/10/77/9.htm)
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/63/9.htm (http://www.ckmedia.pl/%7Ejankomuzykant/10/63/9.htm)
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/49/1.htm (http://www.ckmedia.pl/%7Ejankomuzykant/10/49/1.htm)
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/49/2.htm (http://www.ckmedia.pl/%7Ejankomuzykant/10/49/2.htm)
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/49/3.htm (http://www.ckmedia.pl/%7Ejankomuzykant/10/49/3.htm)
A tu 360 stopni, także bez statywu, na oko:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/10/46/1.htm (http://www.ckmedia.pl/%7Ejankomuzykant/10/46/1.htm)

Tylko poniżej... 1/250 sekundy siądzie ostrość wskutek poruszenia.

Witam !

Niezle foty !

Robiles te foty XZ-1 ? Czy innym aparatem.

Pozdrawiam

Janko Muzykant
24.07.11, 00:34
Niezle foty !
Robiles te foty XZ-1 ? Czy innym aparatem.
Ep1, G9, ale przy tym wymiarze nie ma znaczenia - nie jest się w stanie zobaczyć różnicy, mogłoby być wszystko z XZ1.

yendash
24.07.11, 09:09
Ep1, G9, ale przy tym wymiarze nie ma znaczenia - nie jest się w stanie zobaczyć różnicy, mogłoby być wszystko z XZ1.

Tak patrząc na Twoje zdjęcia, to w zasadzie do projektu "po co mi lustro" można dodać "i cokolwiek innego". Faktycznie różnic nie widać a efekt jest bardzo przyjemny. Kusi mnie ten aparat i... wycieczki w góry.

scuner
24.07.11, 11:40
a nie trafił ktoś z Was przypadkiem na profil do Adobe Lightroom korygujący wady obiektywu XZ-1? Szukam co całej sieci, ale coś nie mogę trafić...

heyahero
24.07.11, 14:09
a nie trafił ktoś z Was przypadkiem na profil do Adobe Lightroom korygujący wady obiektywu XZ-1? Szukam co całej sieci, ale coś nie mogę trafić...

google nie bolą, może to pomoże: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1008&message=38082416&changemode=1 ;)

PS. Piszę "może", bo nie mam XZ-1.

scuner
24.07.11, 15:37
czytałem ten wątek, ale o ile dobrze zrozumiałem, mieszane są w nim dwa tematy: obsługi RAWów z XZ-1 oraz właśnie "lens profile", przy czym nie widzę tu pozytywnej odpowiedzi nt. tego drugiego. Czy może coś przekręciłem?

epicure
24.07.11, 15:59
Nawet szkła μ4/3 Olympusa nie mają swoich profili w Lightroomie, a co dopiero obiektyw XZ-1. Nie spodziewałbym się.

scuner
24.07.11, 16:06
wydaje mi się, że mają - przynajmniej widzę je do pobrania w Adobe Lens Profile Donloader. A ponieważ sporo profili robionych jest przez osoby prywatne (i często tam też udostępniane), to zakładałem, że w końcu ktoś się złamie i opracuje taki profil (sam bym się za to zabrał, ale nie mam świateł studyjnych i odp. tablic)

droplet
24.07.11, 20:24
A propos panoram. Pokarało mnie.
Użyłem Panasonica 20/1.7 + E-P2 i po poskładaniu w PS morze mi się pofalowało.
W 4/3 lepiej mi to wychodzi :-)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=51718&d=1311531792

heyahero
24.07.11, 20:45
czytałem ten wątek, ale o ile dobrze zrozumiałem, mieszane są w nim dwa tematy: obsługi RAWów z XZ-1 oraz właśnie "lens profile", przy czym nie widzę tu pozytywnej odpowiedzi nt. tego drugiego. Czy może coś przekręciłem?

This PSD contains three layers with developed RAW top to bottom: LR - OV with lens correction - OV without lens correction. Guess yourself.
W przypadku obiektywów Zuiko zamiast liczyć na przychylność Adobe lepiej samemu pokombinować. Autorowi postu chodzi chyba o to, żeby na podstawie korekcji z OV dojść samemu "na piechotę" do ustawień w PSie (owe trzy warstwy).

Nawet szkła μ4/3 Olympusa nie mają swoich profili w Lightroomie, a co dopiero obiektyw XZ-1. Nie spodziewałbym się.

http://forum.fourthirdsphoto.com/showthread.php?t=58166 - niektórzy zaczęli to robić na własną rękę. Sprawdziłem przed chwilą z 14-42 - działa.

Pozdrawiam

scuner
24.07.11, 21:15
oj, Ty chyba wcale nie przeczytałeś tego, co napisałem :)

heyahero
24.07.11, 22:16
oj, Ty chyba wcale nie przeczytałeś tego, co napisałem :)

Przeczytałem. Tylko błędnie założyłem, że lepiej jest działać, niż siedzieć z założonymi rękoma. Olympus nie ma szczęścia korekcji szkieł w Ligthroomie, więc albo kolejny zapaleniec zrobi to hobbystycznie, albo trzeba będzie zrobić to samemu.

PS. W sieci krążą na pewno jakieś tablice testowe, a do zrobienia ich poprawnego zdjęcia nie jest chyba konieczne posiadanie skomplikowanego sprzętu studyjnego. Chyba, że się mylę?

scuner
25.07.11, 07:23
wstępnie przyjrzałem się tematowi tu: http://labs.adobe.com/technologies/lensprofile_creator/, ale wyszło mi, że mam małe szanse na stworzenie czegoś sensownej jakości. Ale profili trochę krąży w sieci, nawet w samym Downloaderze, ale znalazłem tylko do systemu 4/3 i micro (czego w sumie należało się spodziewać).

droplet
25.07.11, 19:27
Czy znacie może jakiś futerał na pas nośny do plecaka na ten aparat?

nightelf
25.07.11, 20:18
Czy znacie może jakiś futerał na pas nośny do plecaka na ten aparat?

Może KATA Grip 10 DL
http://www.kata-bags.com/productFRM2HS.asp?p_Id=19806&Version=Photo
http://www.ceneo.pl/10003045

droplet
25.07.11, 20:57
Może KATA Grip 10 DL
http://www.kata-bags.com/productFRM2HS.asp?p_Id=19806&Version=Photo
http://www.ceneo.pl/10003045

myślałem raczej o czymś mniejszym, co ma z tyłu taśmę z rzepem by opasać szelkę od plecaka.
np coś takiego (http://sherpa.pl/pokrowiec-camera-case-ii)

źródło (http://sherpa.pl/media/catalog/product/cache/1/image/cf908b55131f8a59f772153505eb3d06/c/a/cameracase_4110_10_1.jpg)
tyle że nie wiem czy wchodzi i czy to nie są wymiary zewnętrzne
10,5/7/4 cm
bo aparat ma wymiary:
11,1/6,5/4,2cm

nightelf
25.07.11, 21:12
To w takim razie Kata DF-408
Wewnętrzne 11.5/7/5
Ma możliwość przypięcia do paska, więc pewnie i do ramienia plecaka.

Mcarto
25.07.11, 21:54
A nie może być z karabińczykiem??
Widziałem w EuroAgd i Carefour podobne pokrowce miały zaczep do paska z tyłu i dodatkowo karabińczyk do podwieszenia.
Wchodził do nich luźno LX5 - myślę, że i XZ-1 by wszedł.

merti
26.07.11, 00:06
Kiedyś napisali:

... lud wierzy i chce ''żelaza i stali'' utożsamiając to z solidnością...

I łapy od niego marzną :smile:

Oj, to też. I to nie żart, dał mi zimą popalić ep1...
Może i niby "boli" ale patrząc od strony elektroniki, aparat schłodzony da nam ISO 3200 gładkie jak na stówce :D

W całym wątku tylko raz zagadaliście o tulejkach, a dla Waszych maluszków jest już dużo ofert:
http://www.lensmateonline.com/store/xz1adapter.php ; Ebay (http://shop.ebay.com/i.html?LH_PrefLoc=2&_kw=adapter%20olympus%20xz-1&_clu=2&_fcid=1&_localstpos=12345&_sop=15&_stpos=12345&gbr=1) ; Aledrogo (http://allegro.pl/listing.php/search?category=8863&sg=0&order=p&string=xz-1&change_view=1&params_top_cookie=635c8699ec6a48ca70780f0e041b45ce 82fe39d8)
Aha, przeliczając ceny Olka xz-1 na Ebayu wychodzi na to że cena jest nawet niższa niż dla Jedi, nawet za ~1150 zeta idzie wyrwać :-P

henry1
26.07.11, 00:36
[QUOTE=merti;739421]Kiedyś napisali:

Może i niby "boli" ale patrząc od strony elektroniki, aparat schłodzony da nam ISO 3200 gładkie jak na stówce :D

W całym wątku tylko raz zagadaliście o tulejkach, a dla Waszych maluszków jest już dużo ofert:
http://www.lensmateonline.com/store/xz1adapter.php ; Ebay (http://shop.ebay.com/i.html?LH_PrefLoc=2&_kw=adapter%20olympus%20xz-1&_clu=2&_fcid=1&_localstpos=12345&_sop=15&_stpos=12345&gbr=1) ; Aledrogo (http://allegro.pl/listing.php/search?category=8863&sg=0&order=p&string=xz-1&change_view=1&params_top_cookie=635c8699ec6a48ca70780f0e041b45ce 82fe39d8)

Jako, że posiadam troche filtrów 55mm, a te wszystkie tulejki są na 52mm wykorzystałem
tulejkę olka stosowaną w serii C7xx UZ. Jest tylko jeden problem z gwintem.
Zamiast 46mm ma 45,6mm co powoduje, ze zamiast się wkręcać po prostu się wsuwa w
gwint w nasadzie obiektywu.Wykorzystałem stary filtr od kamery KWARC 46mm. Trzeba
wydłubać szkło. O dziwo gwint 45,6 idealnie się trzyma w ruskim gwińcie 46mm.
Można go wkręcić razem z tulejką Olympusa i nie zauważyłem winietowania z filtrami
slim. Sprawdzę jeszcze jak będzie z normalnymi filtrami.

droplet
26.07.11, 00:44
A nie może być z karabińczykiem??
Widziałem w EuroAgd i Carefour podobne pokrowce miały zaczep do paska z tyłu i dodatkowo karabińczyk do podwieszenia.
Wchodził do nich luźno LX5 - myślę, że i XZ-1 by wszedł.

nie bardzo, planuję przymocować do plecaka rowerowego. Przy MTB może się za bardzo huśtać na karabińczyku. Mam telefon na pasie nośnym i to się bardzo dobrze sprawdza.
Mam nadzieję, że tak samo powieszę XZ-1.
W sumie nawet przy OTB najczęściej uderzam o ziemię bokiem albo plecami a szybki dostęp do aparatu jest bezcenny :-)

Skrytobojca
26.07.11, 00:48
http://www.lensmateonline.com/store/xz1adapter.php ;

Ta wyglada na calkiem porzadnie wykonana i warta zainwestawania, w porownaniu do tego co oferuje allegro i ebay :)

henry1
26.07.11, 00:54
nie bardzo, planuję przymocować do plecaka rowerowego. Przy MTB może się za bardzo huśtać na karabińczyku. Mam telefon na pasie nośnym i to się bardzo dobrze sprawdza.
Mam nadzieję, że tak samo powieszę XZ-1.
W sumie nawet przy OTB najczęściej uderzam o ziemię bokiem albo plecami a szybki dostęp do aparatu jest bezcenny :-)

Idź do MM, w dziale z futerałami wrzuć do koszyka wszystkie, które będą Tobie odpowiadały.
Przejdź do działu z aparatami tuż obok. Tam na pewno jest XZ1 przywiązany sznurkiem.
Dokonaj przymiarki przyniesionych futerałów. Wybierz ten, który bedzie odpowiedni.
Resztę odnieś do działu z futerałami lub pozostaw w koszyku i dyskretnie wycofaj sie.
Obsługa działu foto jakoś sobie z nimi poradzi. :-D

Harnas
26.07.11, 06:37
Aż takiego wyboru w MM to nie ma. W Bielsku mieli tylko jeden futerał pasujący do XZ-1
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=738894&postcount=660
Nie wiem czy się ta Hama nada na rower, bo torebka nie jest zapinana na zamek, tylko rzep o niewielkiej powierzchni.

scuner
26.07.11, 14:44
ja używam bodajże tego:
http://www.caselogic.com/medium_camera_flash_camcorder_case/product_detail/index.cfm?modelid=133875&productid=1347411

aparat się mieści całkiem nieźle, wykonanie dobre, jedyny minus to dość słabo przyszyta szlufka do karabinka (na wszelki wypadek przyszyłem mocniej).
Kupiłem w Saturnie.
Jedna uwaga: ten pokrowiec nie ma szlufki rozpinanej, więc do szelki plecaka nadaje się średnio (tylko przez przypięcie karabinkiem); ma natomiast szlufkę np. do pasa biodrowego.

Skrytobojca
27.07.11, 12:15
Moj olek juz zamowiony, jutro bede odbierac w sklepie.
Kupilem karte Sandiska 16GB o indeksie predkosci 6, mam nadzieje, ze wystarczy :)

gietrzy
1.08.11, 10:40
http://www.swiatobrazu.pl/olympus-xz-1-pierwsze-wrazenia-i-zdjecia-przykladowe-24100.html

kurokial
1.08.11, 11:00
Użyłem Panasonica 20/1.7 + E-P2 i po poskładaniu w PS morze mi się pofalowało.

A może to Tsunami?

droplet
1.08.11, 11:29
To w takim razie Kata DF-408
Wewnętrzne 11.5/7/5
Ma możliwość przypięcia do paska, więc pewnie i do ramienia plecaka.

mam już ten futerał. Sądząc po wypełnieniu i grubości aparat będzie dobrze chroniony przed udarami. Ma jeszcze kieszonkę na kartę, bateria też powinna wejść. Na wizjer niema miejsca. To jest zresztą następny dowód na to, że wizjer nie jest pakowny i spokojnie można go sobie odpuścić.

Na razie przypiąłem z boku naraz do pasa nośnego i biodrowego w plecaku rowerowym i chyba jest dobrze.
Przynajmniej mogę się dostać do aparatu bez ściągania plecaka z pleców.

gietrzy
1.08.11, 21:51
http://bythom.com/olympus-xz-1-review.htm

droplet
1.08.11, 21:58
http://bythom.com/olympus-xz-1-review.htm

grip by się owszem przydał, boję się, że aparat wyleci mi z łap.
Spróbuję na razie przymocować pasek na nadgarstek.

Może ktoś polecić gdzie można kupić w Polsce Flipbac albo coś podobnego?

romek1967
1.08.11, 22:06
grip by się owszem przydał, boję się, że aparat wyleci mi z łap.

Przemek, kupiłem te chińskie gumki gripopodobne z których jedna widać na teście, przymierzyłem i nie przykleiłem, gorzej mi się trzyma niż bez nich :) A z Chin kosztuje to 20$ za trzy plus <3$ za wysyłkę

Harnas
2.08.11, 06:14
Można kupić grip aluminiowy.
Jak dla mnie grip jest niezbędny, bo często robię zdjęcia jedną ręką.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=735623#post735623

romek1967
2.08.11, 06:39
Można kupić grip aluminiowy.
Jak dla mnie grip jest niezbędny, bo często robię zdjęcia jedną ręką.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=735623#post735623

Link który pokazałeś to właśnie te chińskie gumki :)

Harnas
2.08.11, 07:31
Link który pokazałeś to właśnie te chińskie gumki :)

Wiem, ale jest też tam zdjęcie i link do tego, który ja kupiłem, czyli aluminiowy od Franiaca.
Swoją drogą jakim cudem stwierdziłeś, że silikonowy grip nie jest dobry bez jego przyklejania?

romek1967
2.08.11, 08:11
Swoją drogą jakim cudem stwierdziłeś, że silikonowy grip nie jest dobry bez jego przyklejania?

Zdradzę Ci ta tajemnicę, a co!
Przyłożyłem i docisnąłem palcami :cool: tak jak normalnie robię gdy trzymam aparat.

Harnas
2.08.11, 08:25
Ja normalnie użytkując aparat, gripa nie dociskam w kierunku aparatu, tylko w bok, bo mi nie zjeżdża z aparatu ;)

Skrytobojca
5.08.11, 11:57
http://www.just-images.de/blog/48-gadget-photography/272-taschendrache.html

Znalazlem niezle zdjecia z XZ-1, dodatkowo uzyto dwie zewn. lampy.
Ale widac, ze tylko nasze umiejetnosci moga ograniczac ten aparat ;)

Widzial ktos moze na zywo ten pasek http://www.e-cyfrowe.pl/olympus-pasek-skorzany-css-s110-ls-czarny-p-17511.html?utm_source=TradeDoubler&utm_medium=text%2Chtml&utm_campaign=Inne+akcesoria&utm_term=Olympus+pasek+sk%C3%B3rzany+CSS-S110+LS+%28czarny%29 zastanawiam sie czy bedzie pasowac? Pisza ze niby jest tylko do serii PEN.

PS. Zamowilem tulejke z Lensmate, jak dojdzie napisze czy bylo warto (~105zl)

Kaleb_82
6.08.11, 22:08
A ja się dziś wybrałem na małą wycieczkę rowerową z moim XZ-1 i muszę przyznać, że już dawno się tak nie zapomniałem robiąc zdjęcia. Miałem wyskoczyć na pół godzinki a zeszło półtora ;). Zabawa filtrami jeszcze mi się nie znudziła:

pinhole:

http://img854.imageshack.us/img854/8651/p8040044.jpg

dramatic tone:

http://img843.imageshack.us/img843/9064/p8060048.jpg

pop-art:

http://img40.imageshack.us/img40/8710/p8060052.jpg

A tu Zakrzówek - też w popart :D

http://img703.imageshack.us/img703/6586/p8060054.jpg

apz
6.08.11, 22:36
Ten kompakcik ciekawie się zapowiada, próbuję go od czwartkowego popołudnia. Ustawianie balansu bieli zmusiło mnie do przejrzenia części instrukcji.
Nic nie jest taki same jak w E- 30. Będę potrzebował kilka godzin by się do niego przyzwyczaić. A jak nie wyjdzie bez żalu zmienię go na E-PL3, który powinien mieć menu bardziej lustrzankowe.

Pierwsze wrażenia sympatyczne - zakres zoomu jak 14-54, obraz w JPG-u przyjemny, RAW zaszumiony, ale to jest oczywiste, bo związane z wielkością matrycy, no i wieczorem przy czasie 1/10 utrzymałem co 3- 4-te zdjęcie. z lustrzanka nie ma siły bym utrzymał chociaż jedno bez podparcia.

Pozdrawiam AP.

Janko Muzykant
6.08.11, 22:46
Pierwsze wrażenia sympatyczne - zakres zoomu jak 14-54, obraz w JPG-u przyjemny, RAW zaszumiony, ale to jest oczywiste, bo związane z wielkością matrycy, no i wieczorem przy czasie 1/10 utrzymałem co 3- 4-te zdjęcie. z lustrzanka nie ma siły bym utrzymał chociaż jedno bez podparcia.
Szum zniknie mocno w nowym ACRze (będzie porównywalny z olkami 300/400), a długie czasy to zaleta bardzo dobrej stabilizacji.

apz
6.08.11, 23:09
Szum zniknie mocno w nowym ACRze (będzie porównywalny z olkami 300/400), a długie czasy to zaleta bardzo dobrej stabilizacji.

No to muszę zaktualizować PS-a. w aktualizacji Camera Raw 6.4.1 jest wymieniony.

Pozdrawiam AP.

epicure
7.08.11, 00:31
...wieczorem przy czasie 1/10 utrzymałem co 3- 4-te zdjęcie. z lustrzanka nie ma siły bym utrzymał chociaż jedno bez podparcia.

Ze stabilizacją obrazu żaden aparat nie powinien mieć z tym problemu.

apz
7.08.11, 00:36

No to widocznie mam początki Parkinsona.

E-30 z gripem i 50-200 mam problem utrzymać powyżej 150mm na 1/30. z 14-54, trochę jest łatwiej , z zd 50 nie testowałem.

Pozdrawiam AP.

epicure
7.08.11, 01:19
...mam problem utrzymać powyżej 150mm na 1/30.

Nic dziwnego. Im dłuższa ogniskowa, tym krótsze czasy są potrzebne.

Janko Muzykant
7.08.11, 11:43
W przypadku xz1 wśród serii kilku zdjęć z ręki na 1/5 sekundzie znajdzie się zawsze choć jedno w pełni ostre. Przy ep1/epl1 to raczej niewykonalne (przy tym samym kącie kadru), tam granica to gdzieś 1/20 sekundy. Nie wiem, skąd taka różnica, ale praktyka tyle wskazuje.

Mcarto
7.08.11, 12:12
W przypadku xz1 wśród serii kilku zdjęć z ręki na 1/5 sekundzie znajdzie się zawsze choć jedno w pełni ostre. Przy ep1/epl1 to raczej niewykonalne (przy tym samym kącie kadru), tam granica to gdzieś 1/20 sekundy. Nie wiem, skąd taka różnica, ale praktyka tyle wskazuje.

U mnie tak samo LX5 ma świetną stabilizację i statyczne ujęcia robię nawet z czasem 1/5 i nawet połowa jest ostra. Z lustrem nie jest już tak łatwo - nawet wbudowaną optyczna stabilizacja w Sigmie 17-70 na krótkich ogniskowych nie utrzyma takich czasów.

epicure
7.08.11, 12:48
Ja bez problemu utrzymuję lustrzanką 1/5 s na 24 mm i 1/8 s na 105 mm - tyle mogę powiedzieć na przykładzie nocnych zdjęć, które ostatnio robiłem. Wszystko zależy od skuteczności stabilizacji - różni się ona w zależności od modelu szkła lub puszki. Ale z tego, co pamiętam, na szerokim kącie w E-30 też schodziłem do czasów >1/10 s.

Bodzip
7.08.11, 13:15

Janko, pytanie jeszcze na jakiej ogniskowej.
Poniżej załączam dwa zdjęcia (z exifem) - z XZ-1 i E-30. Obydwa na: 1/4s i f=4,5 i na szerokim.
Obydwa ostre, obydwa z ręki, żadnej serii - po prostu chciałem sprawdzić :)
Być może mam tę stabilizację w ręce, ponieważ dawniej trochę strzelałem - więc to pewnie to :-P

Janko Muzykant
7.08.11, 19:47
Janko, pytanie jeszcze na jakiej ogniskowej.
Na tym samym ekwiwalencie (precyzyjne określenie ''kąt'' odchodzi w zapomnienie). A konkretnie, takie długie czasy to kąt szeroki do standardu.

Poniżej załączam dwa zdjęcia (z exifem) - z XZ-1 i E-30. Obydwa na: 1/4s i f=4,5 i na szerokim.
Obydwa ostre, obydwa z ręki, żadnej serii - po prostu chciałem sprawdzić :)
Być może mam tę stabilizację w ręce, ponieważ dawniej trochę strzelałem - więc to pewnie to :-P
Mówiłem o penie - tak samo robi się ''na zombi'', a jednak różnica jest spora. Lustrem bez stabilizacji wyciągam spokojnie 1/25 sekundy przy standardowym kącie, ale tam jest się jak zaprzeć. Lada dzień ma do mnie dojechać wizjer do pena, pewno skorzysta na tym minimalny czas. Ciekawe też, czy XZ1 pozwoli z nim na dłuższe czasy, ale raczej nie sądzę.

epicure
7.08.11, 20:00
Ten wizjer nie służy zbyt dobrze jako trzeci punkt podparcia, bo otwiera przy umiarkowanym przyciśnięciu do oka.

skoczek69
9.08.11, 20:39
Aktualizował ktoś do softu 1.4 ? bo mam 1.3 i ze zmian w 1.4 wymieniono tylko wsparcie dla wizjera, niewiem czy jest sens aktualizować

witia
25.08.11, 12:52
Wiecie może ile się czeka (pi razy drzwi) na XZ-1?
Pozdrawiam.

romek1967
25.08.11, 12:55
Pozdrawiam.

Mail do Pani Joanny i wszystko będziesz wiedział dokładnie.

Bodzip
25.08.11, 13:13
Pozdrawiam.
Ja czekałem dwa tygodnie (kwiecień)

witia
25.08.11, 15:19
Ja czekałem dwa tygodnie (kwiecień)
Dzięki.
Pozdrawiam.

gietrzy
1.09.11, 14:34
Nowe zabawki pod XZ-1
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13418&telekonwerter-dla-olympusa-xz-1

tymczasowy_
1.09.11, 14:44
Bawiłem się TCON-17 na obiektywach 4/3. Jest to niezły powiekszacz AC oraz rozmydlacz/rozmamłacz obrazu :wink: Jak ktoś bardzo chce to niech wpisze tcon na aledrogo nie będzie musiał wydawać 150funciaków tego z literką X.

Bodzip
1.09.11, 15:48
A tulejkę opisywano na naszym forum. Można kupić za 7 - 15 zł + przesyłka, a nie za 40 funciaków

Harnas
2.09.11, 07:40
Co do tulejki, to ta do Minolty nie jest odpowiednia. Wprawdzie da się wkręcić, ale gdy obiektyw wysuwa się maksymalnie, to dotyka filtra i cofa się z powrotem.
Zamówiłem w czerwcu tuleję dedykowaną do XZ-1 na eBay z Hongkongu, ale póki co jeszcze nie dotarła ;)

romek1967
2.09.11, 08:23
Co do tulejki, to ta do Minolty nie jest odpowiednia. Wprawdzie da się wkręcić, ale gdy obiektyw wysuwa się maksymalnie, to dotyka filtra i cofa się z powrotem.
Zamówiłem w czerwcu tuleję dedykowaną do XZ-1 na eBay z Hongkongu, ale póki co jeszcze nie dotarła ;)

Moja dotarła już dawno, pasuje, filtr jest w odpowiedniej odległości.

psl
3.09.11, 12:45
A czy konwerter makro od olka MCON-P01 i te czułki MAL-1 można podpiąć pod XZ-1? Czy może lepiej raynox? Ktoś próbował? Jakie efekty? Pytam bo już mam lekko dość g10 i 35/3.5 za względu na gabaryty i chętnie widziałbym takiego kompakta. A makro uwielbiam i chciałbym coś wymodzić z tym kompaktem,żeby miało sens. Jeżeli ktoś ma w galerii jakieś fajne makro robione, to chętnie zobaczę czym xz-1 może postraszyć w tej dziedzinie.

PS
Czułki można ;-)

Harnas
5.09.11, 07:40
Makro jest dość rozczarowujące ze względu na na niezbyt rewelacyjną ilość szczegółów. Jak to Janko określa - mamy się cieszyć ze świetnego HD ;)
Mam jakiegoś motyla i kwiatki w domu to go wieczorem mogę wrzucić nieobrobiony plik, również RAW.

Matsunami
5.09.11, 11:10
Znalezione w sieci:

http://www.flickr.com/photos/slazper/6112598794/
http://www.flickr.com/photos/andywest1/5820697463/
http://www.flickr.com/photos/29699385@N03/5699653010/
http://www.flickr.com/photos/zesa/5978207767/
http://www.flickr.com/photos/mragan/5607789335/

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/6086689597_c05212438f_o-1.jpg
źródło (http://farm7.static.flickr.com/6185/6086689597_c05212438f_o.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/6080587717_42887899b8_o-1.jpg
źródło (http://farm7.static.flickr.com/6182/6080587717_42887899b8_o.jpg)

makgajwer
13.09.11, 11:13
wlasnie dzis po poludniu odbieram :-) wkrotce pochwale sie swoja opinia Model ten zastapi moj wczesniejszy C5050Z (moze ktos tutaj jeszcze ten aparat pamieta), ktory sluzyl mi ponad 8 lat kupiony na gieldzie foto za ok. 3500 (cena w sklepie ok. 5300 w 2003 marzec) Niestety zabek od klapki zamykajacej pokrywe baterii wylamal sie inaczej jeszcze by mi sluzyl dluugo

Dzuiko
13.09.11, 13:22
Mam do was pytanie: XZ-1 vs LX-5 - czy jest coś ( o czym może nie wiem po przeczytaniu licznych testów i opinii, obejrzeniu sampli ), co jednoznacznie pozwala zdecydować się na jeden z nich ?

tymczasowy_
13.09.11, 13:27
Mam do was pytanie: XZ-1 vs LX-5 - czy jest coś ( o czym może nie wiem po przeczytaniu licznych testów i opinii, obejrzeniu sampli ), co jednoznacznie pozwala zdecydować się na jeden z nich ?
LX5 ma 24mm i b. dobre filmy.
XZ-1 ma jaśniejszy obiektyw.

epicure
13.09.11, 13:29
LX5 ma prawdziwą matrycę 3:2.

tymczasowy_
13.09.11, 13:34
LX5 ma prawdziwą matrycę 3:2.Nie, nieprawda. LX5 ma matrycę o natywnej proporcji 4:3, nie ma multi aspect ratio, w trybie 3:2 wykrawa z niej kawałek o stosunku boków 3:2. Słowem lepiej robić w 4:3 i potem kropować w postprocesie.

Dzuiko
13.09.11, 13:41
epicure i tymczasowy : z waszych wypowiedzi wnioskuję, że skłaniacie się jednak ku LX-5 ?

epicure
13.09.11, 13:48
Nie, nieprawda. LX5 ma matrycę o natywnej proporcji 4:3, nie ma multi aspect ratio, w trybie 3:2 wykrawa z niej kawałek o stosunku boków 3:2. Słowem lepiej robić w 4:3 i potem kropować w postprocesie.

Ma matrycę multi aspect. Jedynym cropem jest tam 1:1. A 16:9, 3:2 i 4:3 są natywne.

---------- Post dodany o 13:48 ---------- Poprzedni post był o 13:43 ----------

epicure i tymczasowy : z waszych wypowiedzi wnioskuję, że skłaniacie się jednak ku LX-5 ?

Ja bym kupił tańszego.

szczupak
13.09.11, 13:50
Epicure ma racje, rozdzielczości dla poszczególnych formatów to
4:3 3648 x 2736
3:2 3776 x 2520
16:9 3968 x 2232
1:1 2736 x 2736

kurokial
13.09.11, 13:51
xz-1 jest ładniejszy ;)

grizz
13.09.11, 14:00
JA bym się oboma pobawił, przemnożył wrażenia przez współczynnik ceny, i wybrał rozwiązanie optymalne :)

bast
13.09.11, 14:06
jak dla mnie to XZ-1 ;)

Dzuiko
13.09.11, 14:22
JA bym się oboma pobawił, przemnożył wrażenia przez współczynnik ceny, i wybrał rozwiązanie optymalne :)

Gdyby to jeszcze była możliwość zabawy obydwoma. Grizz, znasz jakąś wypożyczalnię ?

grizz
13.09.11, 14:27
W sklepie...?

Jakość obrazka jest znana, wystarczy sobie poznać guzikologię i "czucie".

Dzuiko
13.09.11, 14:32
Może tak jak mówisz, pozostaje kwestia tego co komu lepiej w ręku leży po prostu, a nawet wyglądu.

W sklepie tak, tylko oby mieli oba naraz.