Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-1 F1,8-2,5
OlyJediMediaMarkt już dostarcza :] właśnie leży obok mnie cichutko
Pokaż, pokaż!... :mrgreen:
Pokazywał jak był mały, teraz się wstydzi ;)
Mam prośbę, czy ktoś ze szczęśliwych posiadaczy XZ 1 mógłby zaprezentować sample zdjęć portretowych z odpowiednika ogniskowej 50, 85 i 105, wszystkie otwarte na maksa aby można było zobaczyć jak małą głębię ostrości da się uzyskać.
Pozdrawiam
Kuba
A masz jakąkolwiek puszkę E-systemu lub u4/3 i kita 14-42(45) 3,5-5,6? Bo uzyskasz w zasadzie to samo, tyle że braknie tego odpowiednika 105mm.
Dla zainteresowanych (takich jak ja). W MediaMarkt są a raczej były od ok. tygodnia. W w-wie na ostrobramskiej ostał się tylko wystawowy (ze wszystkich 3, które mieli). Cena 1999 zł.
Nie mam Pena, mam Pentaxa i Nikona a chcę kupić coś mniejszego. To w miarę możliwości prosiłbym chociaż o sample 105 na pełnej dziurze. Widziałem zdjęcie z kotem z flickra i bokeh wydaje się obiecujący ale wolałbym jakiś większy obiekt w pierwszym planie, najlepiej człowieka :wink: Pozdrawiam i czekam na fotki.
Kuba
Widziałem zdjęcie z kotem z flickra i bokeh wydaje się obiecujący ale wolałbym jakiś większy obiekt w pierwszym planie, najlepiej człowieka :wink: Pozdrawiam i czekam na fotki.
Jest sporo zdjęć w necie na 112mm, myślę, że przeżyjesz jakoś tą niedogodność ekw. "aż" 7mm.
Witam, ja mam pytanie o wyświetlacz - do tych forumowiczów, którzy już korzystali z XZ-1. Jak ten OLED spisuje się przy świetle dzienny i słonecznym - chodzi mi tu głównie o czytelność względem tradycyjnych wyświetlaczy, refleksy itp. Czy można na nim wygodnie fotografować w plenerze, czy raczej trzeba myśleć o wizjerze? Poproszę o subiektywne opinie.
Witam, ja mam pytanie o wyświetlacz - do tych forumowiczów, którzy już korzystali z XZ-1. Jak ten OLED spisuje się przy świetle dzienny i słonecznym - chodzi mi tu głównie o czytelność względem tradycyjnych wyświetlaczy, refleksy itp. Czy można na nim wygodnie fotografować w plenerze, czy raczej trzeba myśleć o wizjerze? Poproszę o subiektywne opinie.
OLED to "organiczne diody świecące" są źródłem światła jak typowe LED'y.
Porównaj je do tablic reklamowych na ulicach miast. Są czytelniejsze od LCD
Ale nie są tak trwałe jak typowe LED.
To tak w skrócie.
XZ-1 narazie nie posiadam :-(
Technologicznie wiem na czym polega OLED i jakie są jego zalety względem poprzednich technologii. Chodzi mi konkretnie jak to sprawuje się w terenie i czy można wygodnie korzystać z aparatu w słoneczny dzień.
Technologicznie wiem na czym polega OLED i jakie są jego zalety względem poprzednich technologii. Chodzi mi konkretnie jak to sprawuje się w terenie i czy można wygodnie korzystać z aparatu w słoneczny dzień.
Jakość obrazu będzie napewno lepsza niż na LCD.
W OLED świeci ekran, natomiast w LCD świeci tylko podświetlenie,
które jest silnie tłumione przez światło zwenętrzne (światło spolaryzowane, światło niespolaryzowane itp pie...ki z fizyki )
Są już na forum osoby, które mają te ekraniki i mogą coś więcej powiedzieć
w tym temacie.
Ekranik jest totalnie widoczny pod różnymi kątami nawet na zewnątrz, niestety kolorki jakie prezentuje mają się tak sobie do tego co faktycznie jest na zdjęciu (bardzo nasycone i kontrastowe), ja robię RAWy więc mi wszystko jedno, ale jak ktoś się decyduje na JPG to trzeba to brać pod uwagę.
Ekranik jest totalnie widoczny pod różnymi kątami nawet na zewnątrz, niestety kolorki jakie prezentuje mają się tak sobie do tego co faktycznie jest na zdjęciu (bardzo nasycone i kontrastowe), ja robię RAWy więc mi wszystko jedno, ale jak ktoś się decyduje na JPG to trzeba to brać pod uwagę.
:) dzięki, o coś takiego mi chodziło
A ja mam pytanie dotyczące ogólnie szybkości reakcji tego aparatu - chodzenie po menu, przełączanie trybów, shutter lag i wreszcie sam AF.
Jak to wszystko działa? Żwawo i sprawnie czy miewa opóźnienia i chwile "refleksji";) zanim wykona zadaną czynność?
Zoom działa płynnie czy można go ustawić skokowo - tak, żeby miec symulację 4-5 stałek?
AF - jak go oceniacie? Szybki, celny? Na przykład w porównaniu z PENEm EPL1? Czy w pozycji tele miewa "humory" i lubi sobie całą skale przelecieć zanim ustawi ostrość?
Chodzi bardzo szybko, jednakowoż pod dwoma warunkami:
1) Wyłączysz podgląd zdjęć po ich wykonaniu
2) Nie korzystasz z trybów kreatywnych z podglądem (nie doszedłem, czy można bez)
Tryby kreatywne to filtry artystyczne?
Tak. Nie wszystkie spowalniają - na pewno nie spowalnia PopArt który podbija chyba tylko kontrast i nasycenie.
Zoom działa płynnie czy można go ustawić skokowo - tak, żeby miec symulację 4-5 stałek?
zoom działa tak jak w małpach, jeden dyngs który robi zoom in / out :] żadnego skoku, żadnej skali ogniskowych
A ja słyszałem, że ten zoom można ustawiać tak, żeby działał skokowo i zatrzymywał się na popularnych ekwiwalentów ogniskowych.
Hm.. no właśnie, czy jeżdżąc zoomem wyświetla się ogniskowa? To czasem się przydaje.
Nie znalazłem w instrukcji ani w menu niczego co ustawiało by ogniskową. Jest tylko orientacyjny podgląd ogniskowej w postaci paska.
zoom działa tak jak w małpach, jeden dyngs który robi zoom in / out :] żadnego skoku, żadnej skali ogniskowych
No wiem, że dzynks, ale np LX5 ma dzynks taki, że można zoomować płynnie, a można ustawić tak, ze będzie przeskakiwać skokowo - np 28, 35, 50, 85, 115mm.
Taki patent wydaje się fajny, bo można sobie wmówić, że się ma aparat + kilka jasnych stałek:twisted:
Mnie by to na przykład pasowało.... ale na mnie działa siła sugestii..;)
No wiem, że dzynks, ale np LX5 ma dzynks taki, że można zoomować płynnie, a można ustawić tak, ze będzie przeskakiwać skokowo - np 28, 35, 50, 85, 115mm.
Taki patent wydaje się fajny, bo można sobie wmówić, że się ma aparat + kilka jasnych stałek:twisted:
Mnie by to na przykład pasowało.... ale na mnie działa siła sugestii..;)
Ale ja nie twierdzę że skokowa zmiana to zły pomysł, wręcz przeciwnie, będę wdzięczny gdy ktoś obczai jak to się robi w XZ-1.
Test na Fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12317
Jaką XZ-1 ma średnicę gwintu dla filtrów/konwerterów?
Sam obiektyw nie ma gwintu wokól przedniej soczewki. Gwint znajduje się u nasady obiektywu, pierścień "z napisami" jest gwintowany od wewnątrz. Wkręca się do niego tulejkę CLA-12 do mocowania telekonwertera TCON-17. Nie wiem czy da się wkręcić np. filtr na jej końcu i jaki ona ma gwint. To musi jakaś najnowsza nowość jest, cisza o niej w Internecie.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/02/olympusxz1camera-1.jpg
źródło (http://i.fotomaniak.pl/2010/12/olympus-xz-1-camera.jpg)
Ciekawe porównanie szczegółów - z przymrużeniem oka : )
Sony A 330
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9110&p=5
Sony A 350
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7307&p=8
Olympus ZX-1
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12317&p=6
Tuleja CLA-12 powinna pozwolić na mocowanie filtrów fi-55mm. Od strony aparatu mamy mocowanie fi-46mm. Tyle tylko że to wyczytałem na DpReview, nikt tego nie widział na oczy, wszyscy gdybają...
Zakresy "światło siły" tak z ciekawości :)
28mm 1.8 - 34mm 1.8
35mm 2.0 - 64mm 2.0
65mm 2.2 - 95mm 2.2
100mm 2.5 - 112mm 2.5
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Aha, ponawiam pytanie. Prośba, może ty Moominek byś cyknął i wkleił, a chodzi o sprawdzenie jak skuteczny jest filtr AA, czyli moja prośba o zdjęcie dziecięcej kurtki jak było robione E-piątką... (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=688136&postcount=1595)
Tuleja CLA-12 powinna pozwolić na mocowanie filtrów fi-55mm.
Niezła rura z tej tulejki. Zatem jeśli ktoś jest pasjonatem filtrów, to już lepiej E-PL2 z 14-42mm
Tyle tylko że to wyczytałem na DpReview, nikt tego nie widział na oczy, wszyscy gdybają...
Niczym zaginiony peron 5 w Katowicach.
chodzi o sprawdzenie jak skuteczny jest filtr AA, czyli moja prośba o zdjęcie dziecięcej kurtki jak było robione E-piątką... (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=688136&postcount=1595)
Niestety, nie mam nigdzie pod ręką takiego ciuszka, jeżeli znajdę to sprawdzę jak się na nim XZ-1 sprawuje.
Niestety, nie mam nigdzie pod ręką takiego ciuszka, jeżeli znajdę to sprawdzę jak się na nim XZ-1 sprawuje.
Popatrz w weekend po galeriach , na pewno gdzieś coś podobnego wisi na wieszakach.
Pozdrawiam AP.
Hmm... Przebrnąłem przez XZ-1 chyba po całości i znalazłem sporo sknoconych rzeczy, z których chyba wszystkie załatwi poprawka w firmware (choćby stopień odszumiania JPG, AF w video, bzikujące AutoISO i parę innych rzeczy). W dyskusji na DPreview przeczytałem, że nie tylko ja widzę problemy (w większości - te same...) i goście podobno nawypisywali pobożne życzenia co do nowego firmware do pomocy technicznej Olka.
W związku z powyższym mam pytanie - czy ktoś bliżej "władz"/"centrali" wie lub mógłby się dowiedzieć czy taka poprawka będzie (do E-P1 zdaje się była dość szybko, chodziło o AF), czy też przyjdzie czekać na XZ-2? Pisanie petycji pomijam, bo i tak nic nie dają.
Nie wiem czy Merti chodziło o taką kurtkę (materiał śliski, jakby baaardzo drobna siateczka), ale proszę. Mory kolorowej nie zauważyłem.
Nie wiem czy Merti chodziło o taką kurtkę (materiał śliski, jakby baaardzo drobna siateczka), ale proszę. Mory kolorowej nie zauważyłem.
WoW, co ten Oly wyczynia w tym jotpegu, praktycznie kupiony mam ten sprzęt, do fotek tylko w jpg (chyba, że na auto jest opcja raw+jpg).
Twoje sample są bardzo wymowne i jednocześnie są zaprzeczeniem tego co tak kocham w E-PL1 (niezależnie od iso).
Są w tym aparacie regulacje dla: NR, ostrość w jotpegu/na auto?
NIE ma regulacji NR (a jest dobijająca), ostrość, kontrast i nasycenie regulowane jak w lustrzanych Olkach. WB był na auto. Opcja JPG+RAW jest, tak robiłem fotki kurtki. Niestety Olek spartolił firmware w tym genialnym pod względem "sprzętowym" aparacie, oby szybko wyszła poprawka.
Wyklikane z mobilka
ostrość, kontrast i nasycenie regulowane jak w lustrzanych Olkach. Opcja JPG+RAW jest,
Czy powyższe regulacje są dostępne w trybie AUTO?
Z tego co pamiętam tak - jest to schowane w trybach koloru (muted, natural itp).
Wyklikane z mobilka
Instrukcja mówi:
Fotografowanie ze zdalnym sterowaniem błyskiem
Zewnętrzne lampy błyskowe udostępniające tryb zdalnego sterowania i przeznaczone do użytku z tym aparatem mogą być używane do fotografowania ze zdalnym sterowaniem błyskiem. Wbudowana lampa błyskowa może sterować maksymalnie trzema niezależnymi grupami lamp błyskowych. Szczegółowe informacje zawiera dokumentacja dostarczona z zewnętrzną lampą błyskową.
Komuś się udało znaleźć sterowanie grupami? U mnie działa tylko włącz/wyłącz RC i tyle :]
Przyszło mi samemu sobie odpowiedzieć :) W specyfikacji XZ-1 na stronach Olympusa (http://www.olympus-europa.com/consumer/29_digital-camera_xz-1_-_specifications_24023.htm) pisze że obsługuje tylko 1 grupę i 1 kanał w RC.
W marcowym Digital Foto Video jest test zaawansowanych kompaktów/m.inn. XZ-1, LX5, S95.../. Miał ktoś w ręku i czytał?
http://www.youtube.com/watch?v=TVZItn3y9SE&feature=channel_video_title
Mam apetyt na ten aparat.
ostatnio XZ1 dzielnie mi towarzyszył w górach
https://picasaweb.google.com/lh/photo/vDYfqLDEffFZRgoHJ6IqyQ?feat=directlink
ostatnio XZ1 dzielnie mi towarzyszył w górach
https://picasaweb.google.com/lh/photo/vDYfqLDEffFZRgoHJ6IqyQ?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/PoulQa/TATRYMARZEC2011#5585745560419921074
Dobrze widzę, HiM Kwande? ;)
Jeżeli ktoś się zastanawia czy kupić ten kompakt analizując dane techniczne, może warto skupić się wyłącznie na jego wyglądzie :) . a prezentuje się świetnie. Z pewnością, to docenili przyznając mu nagrodę red dot award!
http://www.partner.olympus.pl/2011.03.18_XZ-1_nagroda_reddot.html
Pytanie do użytkowników, którzy bawią się tym kompaktem już jakiś czas - subiektywnie - co jest najmocniejsza stroną tego kompakta? Co należałoby poprawić?
Kupilibyście ponownie ten aparat? A może jakieś usterki, awarie, niepokojące sygnały?
czy ktoś zdecydował się dokupić wizjer zewnętrzny, czy wyświetlacz daje sobie radę bezproblemowo w słoneczne dni?
Jakieś spostrzeżenia na temat działania stabilizacji - jest efektywna?
Na koniec - jak duże wydruki z tego kompakta zdołaliście zrobić bez utraty jakości?
Specyfikacje sobie a życie sobie - tak często bywa....:wink:
Kupiłem ten aparat jako kieszonkową wersję lustrzanki, bo tą nie zawsze mogę zabrać ze sobą. Fotografując w trybie JPG+RAW codzienne sytuacje korzystam zazwyczaj z AUTO (w biegu) i preselekcji przysłony. Muszę przyznać, że tryb AUTO bardzo mnie mile zaskoczył. Miałem w ręku różne kompakty, ale ten prawie zawsze trafia w prawidłową ekspozycję przy czym nie podbija na siłę ISO. Do zdjęć rodzinnych kompozycja: jasny obiektyw - stabilizacja - ekspozycja współgra idealnie. Włączanie trwa krótko, a rekcje aparatu są natychmiastowe. Ekran niestety nie jest już takim mocnym elementem. Owszem OLED świeci ładnie, ale do LCD jakiejś przepaści nie widzę. Dodatkowo denerwuje mnie gdy fotografując w plenerze, w słoneczny dzień często widzę siebie w odbiciu wyświetlacza. To że kolory podbija to już tu pisano. Irytują mnie również małe ikonki i literki. Mam słaby wzrok i sprawia mi to znaczne kłopoty, Nic by się nie stało gdyby aparat miał trzy ustawienia wielkości symboli. A tak trzeba nauczyć się na pamięć. Wizjera nie planuje kupować bo to aparat do kieszeni, a z wizjerem ciężko taką kieszeń znaleźć. Kupiłbym ponownie - jest naprawdę świetny, ale lustrzanki nie zastąpi :).
Dzięki marun!
czyli jednak co "patrzałka" to patrzałka... ech dlaczego producenci nam to zabrali...:evil:
Dzięki marun!
czyli jednak co "patrzałka" to patrzałka... ech dlaczego producenci nam to zabrali...:evil:
Moda " Na Zombi " nadal aktualna.:-D
Ta metoda na zombie ma swoje zalety - czasem:-P - ludzie nie traktują człowieka jak zagrożenie, ot pstrykacz-turysta - nawet jak się znajdę w kadrze, to i tak nic nie będzie widać:wink: - i to jest spora zaleta np w fotografii ulicznej.
Jednak tylko do czasu aż słonko nie zaświeci mocniej... wtedy z reguły g...uzik widać w tym LCD - wtedy to już jest naprawdę focenie po omacku.
Myślałam, że ten nowy typ wyświetlacza coś w tej materii zmienia... szkoda, że byłam w błędzie:evil:
Janko Muzykant
28.03.11, 10:10
Jednak tylko do czasu aż słonko nie zaświeci mocniej... wtedy z reguły g...uzik widać w tym LCD
Chyba przesadzasz, wszystkie aparaty produkowane od kilku lat, które trzymałem w łapkach, radzą sobie w miarę sprawnie nawet w pełnym słońcu. Czasem trzeba w menu podbić jasność maksymalnie.
Kupiłem XZ-1 z wizjerem VF-2, nie lubię robienia zdjęć w LV. W XZ-1 bardzo sobie cenię bezprzewodowe sterowanie lampami błyskowymi, nie muszę odpinać wizjera ;). LCD w słoneczku jeszcze nie testowałem ale ogólnie jestem z niemo bardzo zadowolony.
Zajdę za skórę lustrzankowym konserwatystom, ale twierdzę z pełnią przekonania, że kadrowanie "na zombie" jest najlepszym z możliwych sposobów, bo najbardziej naturalnym i pozwalającym jednocześnie na obserwację tego, co dzieje się poza kadrem.
Mnie nie zajdziesz, dzięki wychodowanemu tzw. leniwemu oku nie przymykam lewego gdy patrzę w wizjer prawym, zawsze mam kontrolę nad tym co się dzieje poza kadrem :)
Chyba przesadzasz, wszystkie aparaty produkowane od kilku lat, które trzymałem w łapkach, radzą sobie w miarę sprawnie nawet w pełnym słońcu. Czasem trzeba w menu podbić jasność maksymalnie.
Nie przesadzam.
Spróbujcie - okulary polaryzacyjne na nosie i kadr pionowy... życzę powodzenia:twisted:
Samo kadrowanie przez LCD jest wygodniejsze, bo...więcej widać - ma to spore znaczenie dla okularników:twisted:, ale... no własnie widać, póki widać, a jak słonko mocniej przyświeci, widać własne odbicie co najwyżej....
Nie przesadzam.
Spróbujcie - okulary polaryzacyjne na nosie i kadr pionowy... życzę powodzenia:twisted:
Samo kadrowanie przez LCD jest wygodniejsze, bo...więcej widać - ma to spore znaczenie dla okularników:twisted:, ale... no własnie widać, póki widać, a jak słonko mocniej przyświeci, widać własne odbicie co najwyżej....
A nie wiesz co to jest czapka z dużym daszkiem? Zakładasz taką bejsbolówkę i żadne słońce Ci nie straszne.
Ja mam gorzej - noszę fotochromy z antyrefleksem i nie udało mi się jeszcze tak wyskalować swoich wzorców tak bym widział to samo w okularach i bez nich.
Mam swój codzienny filtr polaryzacyjny z dominantą brązową.
|Wyposażenie tego typu ( czapka z długim daszkiem ) uważam za niezbędne do mojego EP1 we wszystkie słoneczne dni.
Pozdrawiam AP.
Mam awersję do czapek.
Chyba nie istnieje taka, w której wyglądam podobnie do człowieka...:wink:
PS - moje polary są też korekcyjne i też z antyrefleksem... są świetne zarówno do noszenia jak i prowadzenia samochodu, ale... w foceniu via LCD nawet one nie pomagają
Janko Muzykant
29.03.11, 09:10
Nie przesadzam.
Spróbujcie - okulary polaryzacyjne na nosie i kadr pionowy... życzę powodzenia
He, ale tak ma być :) Spróbuj jeszcze obsługiwać telefon, czy rzucać okiem na zegarek elektroniczny.
LCD wypuszcza światło spolaryzowane, zresztą taka jego zasada działania - im ciemniej, tym bliższe prostopadłej płaszczyzny polaryzacji.
A przy korzystaniu z okularów polaryzacyjnych i elektronicznego wizjera też występuje ten problem?
He, ale tak ma być :) Spróbuj jeszcze obsługiwać telefon, czy rzucać okiem na zegarek elektroniczny.
LCD wypuszcza światło spolaryzowane, zresztą taka jego zasada działania - im ciemniej, tym bliższe prostopadłej płaszczyzny polaryzacji.
No... OK. Tak to działa, zresztą na LCD lustrzanki w takich warunkach... też kiepsko
Tylko nie dam sobie wmówić, że to ułatwia fotografowanie i w czasie kadrowania... widać więcej:evil:
Odbiegając od dyskusji czy lepiej kadrować na wizjerze czy na ekranie, lustrzanki czy kompaktu, nie zmienia to faktu że kadrowanie na XZ-1 w słoneczny dzień jest bardzo dalekie od komfortowego. Nawet jeśli w ustawieniach rozjaśnimy ekran to nie pozbędziemy się wszechobecnych odblasków na powierzchni ekranu. Najlepiej kadruje się pod słońce :), ale przecież nie o to chodzi.
Ja musiałem się przyzwyczajać do kadrowania w lustrzance i na samym początku nie raz porównywałem kadrowanie wizjer a LV - nigdy wcześniej nie miałem lustra (tylko dalmierze i kompakty).
Teraz myślę nad XZ-1 ale nie ze względu na kadrowanie. Wczoraj powróciłem z Rzymu gdzie pojechałem tylko z bagażem podręcznym - zabrałem oczywiście moją K-7 ale bez statywu bo raz, że nie miałem miejsca a dwa, że zwiedzałem wszystko ze znajomymi którzy by nie czekali aż się rozłożę z całym majdanem.
Czasem brakowało mi statywu ale i tak bym do wielu miejsc i muzeów nie został z nim wpuszczony ale jak zauważyłem - ochrona nie zwracała uwagi na kompakty ze statywami. Mógłbym śmiało używać lekkiego teleskopowego statywu 30-120 cm wysokości który prawie nie zajmuje miejsca - do wieczornych wypadów na miasto też by się taki zestaw bardziej nadawał.
Jest wiele sytuacji, zwłaszcza w podróżach, że dużym sprzętem dużo mniej się zrobi fajnych zdjęć, a czasem właśnie w ogóle nie pozwolą wyjąć aparatu.
Dlatego też myślę o tym Olym ;) ale na razie czekam na więcej zdjęć.
Szkoda, że nie ma chociażby malutkiego gripa.
Jest wiele sytuacji, zwłaszcza w podróżach, że dużym sprzętem dużo mniej się zrobi fajnych zdjęć, a czasem właśnie w ogóle nie pozwolą wyjąć aparatu.
Dlatego też myślę o tym Olym ;) ale na razie czekam na więcej zdjęć.
Szkoda, że nie ma chociażby malutkiego gripa.
Po co Ci grip przy takim maleństwie - wystarczy bateria dodatkowa naładowana w kieszonce.
Pozdrawiam AP.
Grip jest po to, żeby lepiej się trzymało aparat, np. jedną ręką, gdy druga jest zajęta ;)
Aż takie maleństwo to nie jest. Obiektyw w stanie spoczynku i tak wystaje, więc niewielki grip by nie zaszkodził. Wg mnie brak gripa to tylko sprawka speców od wyglądu/marketingu.
Kiedyś miałem Canona A60 i miał porządnego gripa, a był nawet troszkę mniejszy od XZ-1
Znaczy chodzi o to żeby było za co złapać, jak na ten przykład w EX-1? Wbrew pozorom problemu nie stwierdziłem, nie uciekał mi z ręki.
Zawsze wygodniej zaczepić o coś palce. Gdyby to był malutki i płaski aparat z obiektywem całkiem chowającym się w środku to brak gripa ma sens. W tym wypadku brak gripa nie ma żadnego uzasadnienia, bo przecież nie kilka gramów różnicy
Wbrew pozorom brak gripa nie jest wadą tego aparatu. Mimo iż mam dość duże „łapy" bez problemów trzymam go w dłoni i fotografuję. Jest dość intuicyjnie zaprojektowany choć nie bardzo rozumiem umiejscowienie gumowania przy klawiszu nagrywania. Trzymanie tam kciuka to jak dla mnie wymuszony chwyt - ale to odczucie subiektywne.
Instrukcji obsługi jeszcze nie czytałem.
Ale pierwsze klapnięcia są całkiem przyjemne :-)
Przejrzałem prawie cały wątek :) zamierzam zmienić aparat i właśnie ten model narazie większość mi poleca :D i sie zastanawiam i zastanawiam i myślę :) no nic....będę myślał dalej, śledził ten wątek i zbierał opinie :)
Przejrzałem prawie cały wątek :) zamierzam zmienić aparat i właśnie ten model narazie większość mi poleca :D i sie zastanawiam i zastanawiam i myślę :) no nic....będę myślał dalej, śledził ten wątek i zbierał opinie :)
Masz rację, o wiele więcej radochy jest z czytania i myślenia o aparacie niż z obcowania z nim :roll:
Masz rację, o wiele więcej radochy jest z czytania i myślenia o aparacie niż z obcowania z nim :roll:
Ja dałem sobie spokój z analizami i zamówię XZ-1 - trochę będzie mi szkoda szerokiego kąta ale zdjęcia mnie przekonały :)
...trochę będzie mi szkoda szerokiego kąta...
O tak, gdyby to było, powiedzmy 24-120 (taki ZD 12-60 w miniaturce) to bym sobie w lustrzance zostawił tylko teleobiektyw i makro.
A ja czekam na następcę Ep1 - i chyba się nie doczekam XZ-1 coraz bardziej mi się podoba. Mój zestaw E500+14-54 jest zbyt duży żeby go mieć zawsze przy sobie...:wink:
A ja czekam na następcę Ep1 - i chyba się nie doczekam XZ-1 coraz bardziej mi się podoba. Mój zestaw +14-54 jest zbyt duży żeby go mieć zawsze przy sobie...:wink:
No cóż. Ja widziałem ten model w MiejskiejMacalni w Łodzi kilka dni temu
Cieniutka obudowa, nawet trochę zbyt cienka, bo wydawało mi się, że trzymam notes a nie aparat.
Były tam też PENy. Jakoś nie powiem, by E-PL2 z II był znacząco większy.
Możliwość podpięcia innego szkła pod PENa jak dla mnie kusi bardziej niż smukła linia.
Jeden z nas stwierdził, że GO i tak jest podobne w penie z KITem do tej z xz-1.
Dlatego uważam, że osoby które zastanawiają się nad XZ-1 powinny chociaż porównać go z PENami.
BTW fajna reklama:
http://www.youtube.com/watch?v=MS8CsFo470M
PS natomiast w Fotojokerze w Galerii Łódzkiej PENy siedzą sobie w gablotce Nikona..
...
PS natomiast w Fotojokerze w Galerii Łódzkiej PENy siedzą sobie w gablotce Nikona..
Czyżby ta gablota pomagała w sprzedaży, czy też mają tylko takie gabloty ? Znaczy nikonowskie?
Pen z 20/1,7 od Panasa to jest dopiero zabawa. Naprawdę warto dopłacić.
Może wreszcie w tym roku Olympus wypuści jaśniejsze szkiełka do Penów ze swoją powszechnie uznaną świetną jakością obrazowania?
Pozdrawiam AP.
Ponieważ często pada pytanie jak małą głębie ostrości można uzyskać z obiektywu Olympusa XZ dołączam dwa zdjęcia. Niestety w lustrzance nie posiadam obiektywu o takiej jasności więc nie porównuje - pozostawiam do samodzielnego wyciągnięcia wniosków.
Jedna fotografia została wykonana na F1.8 przy szerokim kącie. Punkt ostrzenia na drzewo przy minimalnej możliwej odległości. Drugie zdjęcie F2,5 ta sama lokalizacja, na Tele, punkt ostrzenia na drzewo przy minimalnej możliwej odległości.
According to Olympus, Version 1.2 adds, "picture orientation: Horizontal/Vertical, to the camera menu. The camera will record which way the image was oriented when captured, so in playback, the orientation of an image can be rotated by using the control ring. The desired orientation is then saved in the Exif portion of the image file. Photographers can choose to turn this function on or leave it off."
Hmmm... może by tak wreszcie dodali wybór kiedy się blokuje ekspozycja (spust do połowy czy do końca), możliwość wyboru stopnia odszumiania JPG i poprawili AutoISO żeby pomimo ustawienia np.800 nie kończyło się zwykle na 200. A tu znowu zabawa w "wodotryski".
Nie mogą tego dodać. Nikt by wtedy nie kupił PENa z kitem.
TEST NA OPTYCZNE.PL (http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=145)
Czy ktoś się orientuje czy ten oryginalny skórzany futerał posiada z tyłu mocowanie do paska od spodni?
Posiada.
Wyklikane z mobilka
Zachorowałam na Olympus XZ-1. Dlaczego nie jestem jeszcze w OlyJedi?...:cry:
Wrzucaj zdjęcia, pisz posty, a zaprawdę powiadam Ci, będziesz w OlyJedi ;)
wiem, wiem... muszę sama na to zapracować, a nie tylko czytać i się obijać:-P
wiem, wiem... muszę sama na to zapracować, a nie tylko czytać i się obijać:-P
Kupuj bo całkiem fajny.
Ale ja jakoś mimo wielu ćwiczeń przed lustrem, w łazience,na szafie itd nie potrafię przyzwyczaić sie do stylu "NA ZOOMBI" . Muszę pomyśleć o wizjerze. :-(
Wiedzieliście o tym, że do XZ-1 można dokleić grip?
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/04/ZFRANGRIPSJPG-1.jpg
źródło (http://www.imaging-resource.com/PRODS/XZ1/ZFRANGRIP-S.JPG)
http://www.imaging-resource.com
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/04/ZFRANGRIPSJPG-1.jpg
źródło (http://www.imaging-resource.com/PRODS/XZ1/ZFRANGRIP-S.JPG)
http://www.imaging-resource.com
Gdzie to sprzedają, po ile i dlaczego tak drogo ?
Zapodam sampelek z XZ-1, fotka zrobiona w jpeg i kontrast podbity w LR. Zdjęcie zrobione przez moją szanowną małżonkę. Mnie jakość powaliła :grin:
Teraz wszyscy będą chcieli tego gripa, nawet ci, którzy twierdzili, że jest niepotrzebny ;)
Eeee tam, ja nie. Poza tym, z gripem do oryginalnej "skórki" nie wlezie...
Eeee tam, ja nie. Poza tym, z gripem do oryginalnej "skórki" nie wlezie...
Czekam na oryginalna skórkę, miała być w kwietniu.
Może już dotarła, ale pewnie do świąt jej nie dostanę.:-(
Czekam na oryginalna skórkę, miała być w kwietniu.
Może już dotarła, ale pewnie do świąt jej nie dostanę.:-(
Już dawno dostałem.
Pozdrawiam AP
Zapodam sampelek z XZ-1, fotka zrobiona w jpeg i kontrast podbity w LR. Zdjęcie zrobione przez moją szanowną małżonkę. Mnie jakość powaliła :grin:
Extra - przypomina mi trochę analoga.
Czy ktoś już robił zdjęcia w trybie zielonym?? - wiem, że nie wypada go używać ale na czasem przydaje się na lepszych przyjęciach:wink:.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/04/IMG_7250JPG-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/_8Ouk_Mzlng0/TWv0nVP_6PI/AAAAAAAAHko/Y2vnTVW--OY/s640/IMG_7250.JPG)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/04/IMG_7248JPG-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/_8Ouk_Mzlng0/TWv0nFh0VXI/AAAAAAAAHkk/DJJxh9XA2Ng/s640/IMG_7248.JPG)
Grip w cenie 32USD + koszt dostawy.
do zamówienia http://www.kleptography.com/rf/
acidmk zdjęcie z xz-1 wygląda wyśmienicie, daj więcej fotek.
Mój już do mnie jedzie, w święta będzie okazja do sprawdzenia nowego sprzętu :)
a potem będzie, że w tych XZ-1 gripy się odklejają :)
a potem będzie, że w tych XZ-1 gripy się odklejają :)
Serwis gratis przyklei :-D
szkoda, że nie można nigdzie "pomacać" jak z takim gripem leży w dłoni, ale sama oferta jest kusząca
Zachorowałam na Olympus XZ-1. Dlaczego nie jestem jeszcze w OlyJedi?...:cry:
Użyj mocy...
NeverEndingStory
19.04.11, 23:01
szkoda, że nie można nigdzie "pomacać" jak z takim gripem leży w dłoni, ale sama oferta jest kusząca
Mam ten aparacik i przynajmniej w moim przypadku grip jest zbedny, bo trzyma sie go bardzo przyjemnie w rece. Fakt, ze jest troche "sliski" jak to aluminium...
Moze sie i myle ale grip predzej oszpeci ten aparat niz nada mu wiekszej przyjemnosci w trzymaniu.
Użyj mocy...
chora jestem... moc się ulotniła:cry:
O proszę... następna nagroda - tym razem TIPA 2011 : Best Expert Compact Camera: Olympus XZ-1
http://www.tipa.com/english/XXI_tipa_awards_2011.php
O proszę... następna nagroda - tym razem TIPA 2011 : Best Expert Compact Camera: Olympus XZ-1
http://www.tipa.com/english/XXI_tipa_awards_2011.php
Widać Olek wziął się za marketing...
Czy ktoś już testował XZ-1 z lampą FL-36R? Ponoć z FL-50R nie działa na stopce, ale bezprzewodowo powinno. Ktoś?
Ponoć z FL-50R nie działa na stopce...
Nie może być... Musi działać.
Próbowałem z FL36R, wszystko działa choć wygląda dziwnie.
Wyklikane z mobilka
Próbowałem z FL36R, wszystko działa choć wygląda dziwnie.
Wyklikane z mobilka
Dzięki za info.
A bezprzewodowo też działa? tzn. mogę lampę ustawić gdzieś z boku i się odpali razem z flashem aparatu, tak?
Tak mówi instrukcja, przez święta potestuję z Metzem 58 i 48 to dam znać.
... Ponoć z FL-50R nie działa na stopce, ale bezprzewodowo powinno. Ktoś?Działa, działa w TTL, ino kuriozalnie wygląda i nie da się trzymać w rękach za aparat (dlatego instrukcja mówi "nie"). Przez RC też hula poprawnie.
Jack
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Rozumiem, że ze względów gabarytowych lepiej kupić na aparat 36-tkę, a 50-tka ewentualnie jako doświetlająca.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Rozumiem, że ze względów gabarytowych lepiej kupić na aparat 36-tkę, a 50-tka ewentualnie jako doświetlająca.
Zamiast lampy lepiej kup celownik elektroniczny. W pełnym słońcu ekranik jest trochę mało czytelny. Chyba,że masz kasę to kup lampę i celownik.
dziwne jest budowanie system(lampy, wizjery) w oparciu o kompakt :)
swoją drogą bardzo ciekawy, o którym sam coraz częściej myślę
swoją drogą bardzo ciekawy, o którym sam coraz częściej myślę
Łatwiej wsadzić to w kieszeń, niż zawsze targać E-klocek :-D
swoją drogą bardzo ciekawy, o którym sam corausz częściej myślę
... chyba że traktować kompakt jako uzupełnienie do systemu - taki fajny obiektyw z własną matrycą :) Testowałem go z Metzem 48 - bezprzewodowo działa świetnie, na sankach leci na "pysk" :)
Mój wreszcie dotarł, świetna zabawka
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/04/P4210179JPG-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/_7KmtNvAFMV4/TbCMZ7RhYyI/AAAAAAAAJqQ/LXzgX3qYlSo/s800/P4210179.JPG)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/04/P4210173JPG-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/_7KmtNvAFMV4/TbB7DaBF6-I/AAAAAAAAJnA/0qNHQypP7YU/s800/P4210173.JPG)
Działa, działa w TTL, ino kuriozalnie wygląda i nie da się trzymać w rękach za aparat (dlatego instrukcja mówi "nie"). Przez RC też hula poprawnie.
Jack
Z ciekawości sprawdziłem XZ-1 z FL50R.
Na 100% współpracuje, tylko dziwacznie wygląda lampa z czymś podwieszonym od spodu.
Pracuje wpięta w sanki i w trybie RC.
Ciężar lampy sprawia wrażenie, że coś zaraz się urwie.
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/
W moim był już wgrany soft w wersji 1.2
Dzięki za link, miałem v1.1 a teraz mam już najnowszą :)
Przy okazji: jaki format zdjęć preferujecie - chodzi mi o proporcje. Cały czas fociłem w 4:3, ale potem jest zabawa z kadrowaniem, kiedy chcę drukować odbitki 10x15 cm. Format 3:2 wydaje się być rozwiązaniem problemu zautomatyzowania czynności fotka->druk.
A jak wy macie ustawione?
Mógłbym prosić o jakieś próbki zdjęć? Strasznie napaliłem się na ten aparat,ale dlatego,że jest jeszcze troszkę drogi chciałbym w 100% przekonać się o jego jakości zdjęć. Mam mętlik w głowie (XZ-1, Samsung EX1, Nikon P300). Za konkurencją przemawiają niższe ceny.
Mógłbym prosić o jakieś próbki zdjęć? Strasznie napaliłem się na ten aparat,ale dlatego,że jest jeszcze troszkę drogi chciałbym w 100% przekonać się o jego jakości zdjęć. Mam mętlik w głowie (XZ-1, Samsung EX1, Nikon P300). Za konkurencją przemawiają niższe ceny.
Proszę
http://www.flickr.com/search/?q=olympus+xz-1&f=hp
mundek12 - drogi?
Aaaa, nie jesteś w OJ, poudzielaj się trochę na forum, warto!
Karol, niestety nie mam dużo czasu na pisanie (praca zajmuje mi sporo czasu). A przecież nie będę sztucznie nabijał postów. Kompakt chcę kupić za 20 dni więc pozostaje mi trzymanie kciuków na szybki spadek ceny (choć szczerze w to wątpię). Lecę do pracy..
Karol, niestety nie mam dużo czasu na pisanie (praca zajmuje mi sporo czasu). A przecież nie będę sztucznie nabijał postów. Kompakt chcę kupić za 20 dni więc pozostaje mi trzymanie kciuków na szybki spadek ceny (choć szczerze w to wątpię). Lecę do pracy..
Posłuchaj Karola i popracuj nad sobą na forum bo WARTO
Rafał Czarny
22.04.11, 15:27
A jak wy macie ustawione?
Matrycę masz w tym maleństwie formatu 4:3, więc maksymalną ilość pikseli wyciśniesz właśnie z takiego formatu. Pozostałe formaty ucinają zwyczajnie piksele z góry i z dołu.
Matrycę masz w tym maleństwie formatu 4:3, więc maksymalną ilość pikseli wyciśniesz właśnie z takiego formatu. Pozostałe formaty ucinają zwyczajnie piksele z góry i z dołu.
Święte słowa, naświetlaj wszystko, co matryca dała. Łatwiej obciąć na komputerze zbędna piksele niż dorysować brakujące :)
mundek12 - drogi?
Aaaa, nie jesteś w OJ, poudzielaj się trochę na forum, warto!
No ja tez chce kupić zx1 i też czekam aż będe w OJ - tylko niestety zanim to nastąpi to pewnie wyjdzie nowy model
niekoniecznie. Ja jestem najlepszym przykładem, że można być Jedi bez wypruwania sobie żył. Wystarczy, że moc silna w Tobie będzie i kontrolować ja nauczysz się ;)
czytaj, dyskutuj, pytaj, komentuj zdjęcia( to akurat muszę nadrobić, ale ciągle nie czuję się kompetentny) powtórze za kolegami: naprawdę WARTO :)
Powiedźcie mi drodzy forumowicze do czego to służy telekonwerter TCON-17? Bo z tego co czytałem to da się go tam zamocować. Tylko wytłumaczcie tak po ludzku :wink:.
Wydłuża ogniskową x1.7. Czyli np. obiektyw o ogniskowych 28-112 zmienia się w 48-190. Pytanie na ile zepsuje obraz :)
Powiedźcie mi drodzy forumowicze do czego to służy telekonwerter TCON-17? Bo z tego co czytałem to da się go tam zamocować. Tylko wytłumaczcie tak po ludzku :wink:.
Wydłuży ogniskową obiektywu o 1,7 .
Czyli że z np 100 mm zrobi 170 mm.
Wydłuża ogniskową x1.7. Czyli np. obiektyw o ogniskowych 28-112 zmienia się w 48-190. Pytanie na ile zepsuje obraz :)
One za mocno nie psują obrazu. Ale ideałem nie są. Piszę o olkowych.
Dołączyłem do klubu użytkowników tego aparaciku :)
Kilka sampli na najwyższych ISO.
Po kolei: 4000, 5000, 6400
Pliki prosto z aparatu, zmniejszone dla forum i wyostrzone po zmniejszeniu o 10 pkt w gimpie.
Co jeszcze zauważyłem - jak dla mnie nieakceptowalny jest kolor jpg. Za bardzo wchodzi w magentę. Przycięcie kanału zielonego pomaga. Poniższe zdjęcia mają już kolor bardzo zbliżony do naturalnego.
Janko Muzykant
23.04.11, 11:38
Co jeszcze zauważyłem - jak dla mnie nieakceptowalny jest kolor jpg. Za bardzo wchodzi w magentę. Przycięcie kanału zielonego pomaga. Poniższe zdjęcia mają już kolor bardzo zbliżony do naturalnego.
Takich zdjęć żaden wb nie naświetli dobrze - brak ''b'' w kadrze :)
A mój XZ dopiero za trzy tygodnie :(
...
Janko, bo ja zamówiłem biały :grin:
Koledzy ze mnie rechoczą, ale piękny jest z kontrastowymi czarnymi elementami.
Żona już na nim łapę położyła :)
Aż tyle każą czekać:shock:
Kilka sampli z rozmyciem tła:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/roslinki/P4230095a.JPG)
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/roslinki/P4230094a.JPG)
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/roslinki/P4230093a.JPG)
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/roslinki/P4230091a.JPG)
Ktoś z szczęśliwych posiadaczy XZ'ka musi mi odpowiedzieć na kilka pytań :wink:.
W podsumowaniu u Optycznych.pl jest kilka wad:
- koło zmiany trybu umieszczone na rogu obudowy przestawia się przypadkowo - czy to jest uciążliwe,, kiedy tak się dzieje? Czy może wy tego nie zauważyliście?
- mało zaawansowane algorytmy odszumiania JPEG - na to narzekają również w komentarzach i innych forach (choć podobno da sie to poprawić poprzez firmware). Czy jest to zauważalne przy najniższych ISO?
Ktoś z szczęśliwych posiadaczy XZ'ka musi mi odpowiedzieć na kilka pytań :wink:.
- koło zmiany trybu umieszczone na rogu obudowy przestawia się przypadkowo - czy to jest uciążliwe,, kiedy tak się dzieje? Czy może wy tego nie zauważyliście?
- mało zaawansowane algorytmy odszumiania JPEG - na to narzekają również w komentarzach i innych forach (choć podobno da sie to poprawić poprzez firmware). Czy jest to zauważalne przy najniższych ISO?
Co do odszumiania - wyżej wrzuciłem 3 sample na najwyższych ISO, i z wyniku jestem zadowolony, na najniższych szumu praktycznie nie ma - nie wiem co optyczni powypisywali bo nie czytałem.
Kółko - nie przeszkadza. Natomiast przeszkadza mi balans bieli - muszę się go nauczyć w tym aparacie.
Ogólnie kółka i przyciski pracują bardzo swobodnie i lekko w porównaniu do sprzętu Canona, którego przez wiele lat eksploatowałem.
Przycisk zasilania - bardzo łatwo włączyć aparat, np. chowając go już do torby/futerału/kieszeni. Kółko na pleckach i wyboru trybów też lekko się kręci. Ale po jakimś czasie nabiera się obycia (a co mam napisać ? :)
To odszumianie... mogliby poprawić, ale nie oglądając zdjęć w skali 1:1 nie przeszkadza to jakoś bardzo. Dodatkowo ja robię RAW+JPG - JPG traktuje jako gotowca, a gdy chcę coś więcej to pracuje nad RAW. Może dlatego nie było mi dane jeszcze wkurzać się na algorytmy.
Na liście życzeń do poprawy jest też działanie AF w trybie video. Przy zoomowaniu AF gubi się, ciągle pracuje.
A wiecie, że w XZ-1 jest AF-Lock ?
W trybie zdjęć SCN/podwodne, dolny przycisk kółka włacza własnie AF-Lock.
To również życzenie, by dodali AF-Locka w innych trybach - mozna poswiecic ten sam przycisk.
A
1) Z kółkiem trybów najmniejszych problemów nie mam, nie wiem w czym rzecz, może kwestia sposobu trzymania
2) Odszumianie JPG w puszce jest, hmmm... :evil: I nie chodzi tyle o algorytm (bo robi tak jak na kompakt przystało - ostrzej i stanowczo plastikowiej niż w lustrzankach - gotowe małe odbitki "dla ludu" - w tym jest dobry), co o brak możliwości regulacji/wyłączenia. Dla wymagających pozostaje RAW.
Co do balansu bieli, faktycznie w żarowym kiszka, ale na marne pocieszenie dodam że E-30 ma podobnie i jest rozbudowana korekta WB w aparacie. Mój stary E-620 lepiej sobie z tym radził.
Czy ktoś już obczaił jak działa autofocus w trybie kręcenia filmów? Dziś testowałem na dzieciach i co chwilę ostrość uciekała na dalszy plan :(
Janko Muzykant
27.04.11, 09:06
Czy ktoś już obczaił jak działa autofocus w trybie kręcenia filmów? Dziś testowałem na dzieciach i co chwilę ostrość uciekała na dalszy plan :(
Da się go po prostu wyłączyć?
Da się go po prostu wyłączyć?
W menu do filmów jest tylko opcja HD/nie HD i czy ma rejestrować dźwięk. Podczas filmowania nic nie da się ustawić oprócz zooma.
Kręcenie startuje z parametrami "foto", więc jeżeli wstępnie ustawisz MF to ostrzył nie będzie, to samo z wyborem pola af. Doostrza ciągle chyba tylko przy ciągłym af (choć muszę sprawdzić), trochę pomaga śledzenie włączone. Aha - w słabym świetle (szczególnie żarowym) lepiej af w filmach wyłączyć.
Wyklikane z mobilka
Ja stosuję ustawienie focusa na opcję TR (śledzenie autofokusa) i przyznam że w tym ustawieniu zachowuje się dość poprawnie.
Czy ktoś z was próbował już zamontować filtr polaryzacyjny w XZ-1??? Tubus obiektywu nie ma gwintu przy przedniej soczewce więc normalnie nie da się wkręcic tam filtra. Myślałem o dorobieniu jakiejś plastikowej przelotki, która z jednej strony nachodziłaby na tubus obiektywu a z drugiej nachodziła na gwint zewnętrzny filtra. Jakiej średnicy filtr tam najlepiej się sprawdzi 40,5 czy 43 mm?? Wskazówki mile widziane.
Gwint jest tam, gdzie ruchomy pierścień wokół obiektywu. Trzeba tam wkręcić przelotkę, a dopiero do niej filtr.
Wiem, że potrzeba nabyć Conversion lens adapter CLA-12. Wkręca się to pod pierścień, w środku mamy opiektyw. Na drugim końcu wkręcam filtr, itp. Gdzie można nabyć konwerter CLA-12?? Co zrobić jak nie mam konwertera?? Wiem, że kombinowanie po swojemu to taki Adam Słodowy, ale przecież potrzeba jest matka wynalazwów. No na razie zobaczę co się da zrobić z tulejką samoróbką. Chyba, że wcześniej dostanę tego CLA.
Co zrobić jak nie mam konwertera??
Kupić go. Niestety nie wiem gdzie go można dostać.
Jeszcze jeden sampelek z XZ-1 z dzisiaj
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/kwiatki/P5060299.jpg)
i troszkę bliżej
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/kwiatki/P5060298.jpg)
To i ja coś dodam, diorama.
Gdybym kupił XZ-1 w Anglii to nie będzie problemów? Wystarczy zmienić język na polski w menu oraz kupić przejściówkę do kontaktu do ładowarki? Czy jeszcze coś będzie "nie po polsku"?
Gdybym kupił XZ-1 w Anglii to nie będzie problemów? Wystarczy zmienić język na polski w menu oraz kupić przejściówkę do kontaktu do ładowarki? Czy jeszcze coś będzie "nie po polsku"?
Gaz hamulec i kierownica :) a i wsiadasz z 2 strony :)
Gwarancja taka sama, bo (tfu!) unijna, jeśli o to chodzi:wink:
Kilka fotek mojego synka, coraz bardziej podoba mi się xz1
Gwarancja taka sama, bo (tfu!) unijna, jeśli o to chodzi:wink:
Ja bym jednak poprosił o podstemplowanie karty gwarancyjnej - tak na wszelki wypadek.
Coraz bardziej podoba mi się XZ-1 :)
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/byleco/P5080306.jpg)
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/byleco/P5080307.jpg)
tymczasowy_
9.05.11, 09:08
Na drugim widać beczkę.
Na drugim widać beczkę.
Na szerokim kącie faktycznie lekko wygina krawędzie.
Obiektyw był delikatnie podniesiony, i to zrobiło krzywizny.
No i nie wiem czy brać żonie XZ 1, czy TG 810. Zdjęcia to ona robi tylko na "automacie" i pewnie troszkę pod woda by synka chciała pofocić. Ale mi się po waszych samplach XZ zaczyna również podobać. Co myślicie?
No i nie wiem czy brać żonie XZ 1, czy TG 810. Zdjęcia to ona robi tylko na "automacie" i pewnie troszkę pod woda by synka chciała pofocić. Ale mi się po waszych samplach XZ zaczyna również podobać. Co myślicie?
Nie będę Cię do niczego namawiał :) - ja pokazuję tylko sample, to co aparat wypluwa z puszki, praktycznie bez ingerencji... no może ciut :)
Zdjęcia bez statywu, z ręki. Muszę stwierdzić, że stabilizacja zachowuje się przyzwoicie.
Exify załączone.
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/Gorlice/P5083457.jpg)
i dwa nocne.
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/Gorlice/P5090356.jpg)
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/Gorlice/P5090357.jpg)
Witam ,czy może ktoś trafił na jakiś dobry zamiennik baterii do xz1?
pozdrawiam
Dar-i-jush
10.05.11, 12:50
Witam ,czy może ktoś trafił na jakiś dobry zamiennik baterii do xz1?
pozdrawiam
Hähnel HL-50B
http://www.ceneo.pl/1503712
http://www.dpreview.com/news/1105/11051003xz1lenscap.asp
Powiedzcie mi proszę, czy u Was również w trybie M nie dział korekcja błysku? Na P,A,S mogę narzucić korekcję lampy, a przy M widzę wprawdzie zadaną korekcję, ale lampa błyska zawsze z tą samą siła - jakby była na zero (ustawienia lampy: wymuszony błysk).
"6) Skórzany pokrowiec - brak w nim MZ sensownego mocowania na pasek na szyję, a "ucho" do paska nie budzi mojego zaufania. Za to wygląda i pasuje pierwszorzędnie. Ale - co kto lubi, załączam marne fotki robione na szybko..."
Mam pytanie, do użytkowników, którzy kupili ten pokrowiec, czy są z niego zadowoleni, czy warto go kupić? Interesuje mnie też taka sprawa, czy pokrowiec jest "przykręcany" do aparatu, czy tylko "wkładany"? I jak to jest z powieszeniem go na szyi? Czy można wypuścić paski bokami i powiesić go na szyi, czy tylko pozostaje to "ucho"? A do ucha, z tego co rozumiem trzeba dokupić dodatkowy pasek? Może ktoś jeszcze wrzuci dodatkowe fotki, bo brakuje mi jednej strony do tego co pokazał Moominek.
Wszystko to chaotyczne, ale może ktoś zrozumie, o co mi chodzi... ;-)
Mam pytanie, do użytkowników, którzy kupili ten pokrowiec, czy są z niego zadowoleni, czy warto go kupić? Interesuje mnie też taka sprawa, czy pokrowiec jest "przykręcany" do aparatu, czy tylko "wkładany"? I jak to jest z powieszeniem go na szyi? Czy można wypuścić paski bokami i powiesić go na szyi, czy tylko pozostaje to "ucho"? A do ucha, z tego co rozumiem trzeba dokupić dodatkowy pasek? Może ktoś jeszcze wrzuci dodatkowe fotki, bo brakuje mi jednej strony do tego co pokazał Moominek.
Wszystko to chaotyczne, ale może ktoś zrozumie, o co mi chodzi... ;-)
Skórzany pokrowiec nie jest w żaden sposób mocowany do aparatu. Aparat wsuwa się do środka i zamyka na magnetyczny zatrzask. Pokrowiec posiada jedynie mocowanie na pasek (u spodni). Używam go jako opakowanie nosząc aparat w plecaku razem z różnymi innymi rzeczami które mogły by porysować/uszkodzić aparat. Nie próbowałem nigdy przypiąć paska naszyję do XZ-1 więc się nie wypowiem. Najbardziej doskwiera mi to że aby schować aparat muszę odpiąć wizjer.
Piotr_0602
16.05.11, 13:12
Firmowe skórzane etui (pokrowiec) jest taką samą "torebką" na aparat jak każda inna (czy to od Katy, Lowepro, czy Benro), tyle że nie ma żadnych dodatkowych kieszonek, za to świetnie wygląda i idealnie pasuje.
Ale teoretycznie można by pójść do kaletnika i go trochę przerobić.
Wyciąć opadającą klapę z tyłu (by używać ekranu i przycisków z tyłu), ładnie obrobić, oraz zrobić dziurkę i mocowanie na gwint statywowy. Każdy rzemieślnik pracujący w skórze by coś takiego zrobić mógł. Pewnie za grosze...
Skórzany pokrowiec nie jest w żaden sposób mocowany do aparatu. Aparat wsuwa się do środka i zamyka na magnetyczny zatrzask. Pokrowiec posiada jedynie mocowanie na pasek (u spodni). Używam go jako opakowanie nosząc aparat w plecaku razem z różnymi innymi rzeczami które mogły by porysować/uszkodzić aparat. Nie próbowałem nigdy przypiąć paska naszyję do XZ-1 więc się nie wypowiem. Najbardziej doskwiera mi to że aby schować aparat muszę odpiąć wizjer.
Dziękuję, to mi wiele wyjaśnia... :-)
Czasem nie chce się ze sobą nosić torby, czy plecaka i przydałoby się powiesić aparat na szyi. Może kiedyś "chiny" wyprodukują taki pokrowiec dla XZ-1, bardzo mi się podobało to rozwiązanie:
Kto szuka ten znajdzie... Są już takie pokrowce dla XZ-1, nawet białe :-)
Jeszcze dwa sample z XZ-1
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/kwiatki/P5150439.jpg)
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/kwiatki/P5150433.jpg)
http://tinyurl.com/3eopwe6
No i przyszedł do mnie XZ1. Ładna zabaweczka. Ale wkurzyłam się, że nie ma ładowarki do akumulatorów. Cóż to za pomysł żeby ładować aparat z gniazdka? A niech pójdzie przepięcie... Aparat do wyrzucenia.
Albo w schronisku w górach sobie siedzisz, nie ma kontaktów w pokojach, więc wszystko ładuje się w jadalni, pełno ludzi się przewija a ty zostawiasz aparat podłączony do gniazdka... Ech. Trzeba zamówić ładowarkę - no i dodatkowy wydatek się pojawił.
No i przyszedł do mnie XZ1. Ładna zabaweczka. Ale wkurzyłam się, że nie ma ładowarki do akumulatorów. Cóż to za pomysł [...] Ech. Trzeba zamówić ładowarkę - no i dodatkowy wydatek się pojawił.
Tu się z tobą zgodzę w 100%
A gdzie tą ładowarkę można ucapić, bo na OlyJedi nie widzę, no i bateria lub zamiennik by się przydał... :)
Jest na OlyJedi tylko trzeba poszukać ;)
A gdzie tą ładowarkę można ucapić, bo na OlyJedi nie widzę, no i bateria lub zamiennik by się przydał... :)
Jest także na Allegro (http://allegro.pl/ladowarka-olympus-li-50b-sony-np-bk1-pentax-d-li92-i1626745956.html), nie oryginalna of course
A ładowarka od E-410 da radę z tymi nowymi bateriami?
Można kupić taką: http://www.hahnel.ie/index.cfm?page=chargers&id=42&pId=42
Ma wymienne gniazda do akumulatorków ( 4szt) i obsługuje większość ogniw Lion.
Są wersje dla O , C , N , S .:-)
Mam wątpliwości co do stosowania jakichś zamienników śmików. Zamówiłam oryginał. Skoro i tak już wywaliłam tyle kasy to chcę mieć oryginalny komplet.
Ale futerał zamówiłam z Hong Kongu (taka ta moja konsekwencja). Fajnie pasuje. Aparat w nim wygląda bardzo oldskulowo i można robić zdjęcia otwierając klapkę.
Mam wątpliwości co do stosowania jakichś zamienników śmików. Zamówiłam oryginał. Skoro i tak już wywaliłam tyle kasy to chcę mieć oryginalny komplet.
Ale futerał zamówiłam z Hong Kongu (taka ta moja konsekwencja). Fajnie pasuje. Aparat w nim wygląda bardzo oldskulowo i można robić zdjęcia otwierając klapkę.
Mogłabym prosić o jakieś fotki z pokrowcem? Bo ciągle mam dylemat, jaki kupić...
Przykładowe zdjęcia aparatu w tym futerale (to nie jest aukcja na której kupiłam ale ma najwięcej zdjęć)
http://cgi.ebay.com/New-Leather-Camera-Case-Olympus-XZ-1-XZ1-Brown-/320700859566?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item4aab42c4ae
A ładowarka od E-410 da radę z tymi nowymi bateriami?
XZ-1 ma zupełnie inną baterię więc nie.
Pokrowiec przykręcasz śrubą do gniazda na statyw. Klapka zewnętrzna jest przypinana na zatrzaski więc można ja odpiąć całkowicie albo odpiąć zatrzaski po bokach i robić zdjęcia z wiszącą klapka ;)
Pokrowiec przykręcasz śrubą do gniazda na statyw. Klapka zewnętrzna jest przypinana na zatrzaski więc można ja odpiąć całkowicie albo odpiąć zatrzaski po bokach i robić zdjęcia z wiszącą klapka ;)
Dzięki!!! Miałam już pokrowiec w tym stylu i to chyba będzie najrozsądniejszy wybór :)
Nie mam konta na ebaju. Czy mógłbym się dołączyć do osoby, która ma takie konto
i zdecydowała się na zakup takiego futerału ? Interesowałby mnie kolor czarny.
Koszty pokryję.
XZ-1 ma zupełnie inną baterię więc nie.
No tak, coś mi się chyba pomerdało z penami.
Janko Muzykant
27.05.11, 23:38
Mam go od dziś. Wygrywa konkurs na najlepszy hardware i najgorszy software w historii kompaktów. Jego menu to jakaś wczesna wersja alfa, czysta przypadkowość kogoś, kto nigdy nie fotografował. Brak AELa, bezsensowne animacyjki zwalniające obsługę, brak klasycznego ekranu ''ze wszystkim'' znanego z innych olków, wyłączenie histogramu na czas wprowadzania korekty (!!!), brak doostrzenia af w manualnym trybie video, zero customizacji i wiele, wiele innych niedoróbek. Tak można w małpach za 200zł, ale nie w sprzęcie mogącym stać się kompaktem wszechczasów.
Mam nadzieję, że ktoś to złamie i pojawią się systemy nieoficjalne (jak do Canonów czy chyba ostatnio Soniaczy).
No to czekam na zdjęcia w Twoim stylu z tego aparatu i opinię o jakości obrazu (rozdzielczość, DR w cieniach).
Mam go od dziś. Wygrywa konkurs na najlepszy hardware i najgorszy software w historii kompaktów. Jego menu to jakaś wczesna wersja alfa, czysta przypadkowość kogoś, kto nigdy nie fotografował. Brak AELa, bezsensowne animacyjki zwalniające obsługę, brak klasycznego ekranu ''ze wszystkim'' znanego z innych olków, wyłączenie histogramu na czas wprowadzania korekty (!!!), brak doostrzenia af w manualnym trybie video, zero customizacji i wiele, wiele innych niedoróbek. Tak można w małpach za 200zł, ale nie w sprzęcie mogącym stać się kompaktem wszechczasów.
Mam nadzieję, że ktoś to złamie i pojawią się systemy nieoficjalne (jak do Canonów czy chyba ostatnio Soniaczy).
Czyli nie tylko ja odniosłem dokładnie takie wrażenie. Cóż, niestety z tego powodu zamienił się u mnie miejscami z LX-5...
Janko Muzykant
29.05.11, 18:49
No to czekam na zdjęcia w Twoim stylu z tego aparatu i opinię o jakości obrazu (rozdzielczość, DR w cieniach).
Moje obserwacje z dziś (wyszło w końcu słońce, a chciałem mieć warunki porównywalne do pozostałych aparatów, które męczyłem po zakupach): rzeczywista rozdzielczość - ok 5Mpx (czyli całkiem dobrze), dynamika na poziomie kiepskich lustrzanek (czyli całkiem dobrze), obiektyw bardzo poprawny w centrum, na obrzeżach gorzej, ale raczej dalekie peryferie (mam wrażenie, że mój jest niesymetryczny). Wspaniała jasność (ech, żeby takie zoomy do lustrzanek robili...), praktycznie nie trzeba domykać więc 3EV gratis względem lustra z kitem. Do tego 400iso roboczej dynamiki na 5Mpx, 800iso przy HD. Ładnie pracuje stabilizacja, przy wide 1/6 sekundy z ręki przy skupieniu prawie zawsze ostra.
Menu, na które narzekałem, na szczęście nie ogranicza nijak poza tym, że zabiera sporo czasu. Do reporterki pozostaje tryb auto (na szczęście światłomierz dość sobie radzi). Wziąłem do ręki SP350, który ma uboższą klawiszologię (nie posiada kółek) i... cóż, to były czasy ergonomii, bez porównania lepiej. Dlaczego ktoś tak popsuł coś, co działało dobrze? :(
Poniżej trójka sampli, w rozdzielczości natywnej i hd, w której to prezentują się wspaniale. Oczywiście wszystko mocno męczone ręcznie z rawa.
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/xz1.jpg
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/xz1dr.jpg
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/xz1macro.jpg
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/xz1hd.jpg
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/xz1drhd.jpg
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/xz1macrohd.jpg
Podsumowując - bardzo fajny odpowiednik lustrzanki 6Mpx z dobrym obiektywem do pracy w ciemnościach. Super sprzęt do wszelkich muzeów, autobusów, imprez w knajpach, domowych urodzin itp. Mimo menu, zadowolonym :)
Dzięki Janko za tą recenzje i podsumowanie.
To będzie mój następca E-1 w wersji mini :)
Obawiam się tylko menu - w E-1 z czegoś takiego w ogóle sie korzystało... ale trzeba będzie się przyzwyczaić.
Coś za coś.
Tadeusz Jankowski
29.05.11, 21:06
Janko Muzykant,
Nie bardzo kumam, więc proszę o uściślenie stwierdzeń:
1) "400iso roboczej dynamiki na 5Mpx, 800iso przy HD"
2) "bardzo fajny odpowiednik lustrzanki 6Mpx z dobrym obiektywem". Czy xz1 jest odpowienikiem lustrzanki 6 MPx pod względem rozdzielczości, czy dynamiki, czy tak w ogóle.
Na koniec zadam pytanie zasadnicze - Czy warto kupować XZ1 jako kompakt uzupełniający lustrzankę? Czy rozmiary i masa tego aparatu sprawiają, że jest on dostatecznie mobilny i handling? A jeśli jest cokolwiek za mało mały, to czy warto poświęcić się i znosić jego ciężar i rozmiary dla niezwykle wysokiej jak na klasę aparatu jakości fotek.
Pzdr, TJ
Janko Muzykant
29.05.11, 21:47
Janko Muzykant,
Nie bardzo kumam, więc proszę o uściślenie stwierdzeń:
1) "400iso roboczej dynamiki na 5Mpx, 800iso przy HD"
Znaczy przy 400iso obraz jest akceptowalny (przeze mnie) przy resajzie do 5Mpx, przy 800iso do 2Mpx. Nie znaczy, że tak trzeba, ale szum w cieniach drażni (jeśli dynamika sceny wykorzystuje cienie).
2) "bardzo fajny odpowiednik lustrzanki 6Mpx z dobrym obiektywem". Czy xz1 jest odpowienikiem lustrzanki 6 MPx pod względem rozdzielczości, czy dynamiki, czy tak w ogóle.
Tak w ogóle. Mniej więcej z tanich luster połowy dekady 2000-2010.
Na koniec zadam pytanie zasadnicze - Czy warto kupować XZ1 jako kompakt uzupełniający lustrzankę? Czy rozmiary i masa tego aparatu sprawiają, że jest on dostatecznie mobilny i handling? A jeśli jest cokolwiek za mało mały, to czy warto poświęcić się i znosić jego ciężar i rozmiary dla niezwykle wysokiej jak na klasę aparatu jakości fotek.
Jest trochę za duży i zbyt ciężki, ale już nie będę jęczeć. Czuje się go w kieszeni. Wolałbym, żeby był plastikowy i mniejszy, acz to co daje w HD jest rewelacyjne (a i A3 można z tego zrobić bardzo dobre). Jasność i jakość obiektywu sprawia, że nagle można z ręki pstrykać przy 400iso zdjęcia w knajpach itp, które w wersji lustrzankowej wymagały wybranych stałek (które i tak zawsze należało przymknąć o 1EV). Czekam na taką możliwość z ''dużym'' aparatem.
Tadeusz Jankowski
29.05.11, 22:12
Porównam jakościowo wymiary i ciężary czterech konkurentów dla mnie się liczących - S95, LX5, G12, XZ-1.
Jak wynika ze sprawozdań uzytkowników i fachowych testów, w jakości obrazu XZ-1 góruje.
W przenośności na czoło wysuwa się S95.
G12 daje wszystko na najwyższym poziomie - obiektyw, obraz. Lecz niestety jest to cegiełka.
LX5 to też wysoka klasa, choć tu na forum i na innych czytałem narzekania na zbyt elektroniczny, zdigitalizowany obraz i nie dawanie rady z drobiazgami, jak np. obrazowanie drobnych fal z daleka, czy listowia - tych najtrudniejszych elementów dla obiektywu i dla algorytmów obrabiających.
Ale. Do kazdego aparatu można się przyczepić.
Wiem, że S95 jest na tyle lekki i mały, że nadaje sie doskonale do noszenia w torebce na piersiach, majta się, ale ciężarem nie trudzi szyi ani rozmiarem nie przeszkadza zbytnio, np. w swobodnej jeździe na rowerze (oczywiści ew pozycji wyprostowanej, szukającej kadrów).
Podobnie jest z LX5, choć jest o okolo 20 % cięższy od S95.
Czy XZ-1 dałby się wśliznąć do szybkoobsługowej torebki na szyi zawieszonej i łatwo, na zawołanie z niej dobywać? Nie mam na myśli tzw. szybkoobsługowych futerałów.
Pzdr, TJ
Janko Muzykant
29.05.11, 22:17
Czy XZ-1 dałby się wśliznąć do szybkoobsługowej torebki na szyi zawieszonej i łatwo, na zawołanie z niej dobywać? Nie mam na myśli futerałów
Wymiarem tak, wagą dyndające takie coś na szyi będzie niekomfortowe. Cóż, wiara mas w metal to sprawiła, obudowa z tworzywa odjęła by nieco z wagi, a mityczny metal bynajmniej nie podnosi odporności na urazy, a wręcz przeciwnie - jest mniej sprężysty. Ale lud wierzy i chce ''żelaza i stali'' utożsamiając to z solidnością...
Cienie wyglądają dobrze, przynajmniej na tych przykładach.
...wiara mas w metal to sprawiła, obudowa z tworzywa odjęła by nieco z wagi, a mityczny metal bynajmniej nie podnosi odporności na urazy, a wręcz przeciwnie - jest mniej sprężysty.
I łapy od niego marzną :)
Janko Muzykant
29.05.11, 22:24
Cienie wyglądają dobrze, przynajmniej na tych przykładach.
Można mocno ciągnąć, ale raczej tylko przy 100iso. Wskazana kontrola histogramu (i nie ma zapasu w światłach jak np. w epl1 przy 200iso)
I łapy od niego marzną :)
Oj, to też. I to nie żart, dał mi zimą popalić ep1...
Tadeusz Jankowski
29.05.11, 22:37
Ten kreowany przez wielbicieli solidności i pewności popyt na metal w obudowie znalazł swój odzew w XZ-1.
Wiara w jakość wzbudzana przez połysk metalu niestety wciąż trwa i to było przyczyną pewnej małej ale wyraźnej utraty przenośności w XZ-1.
Wydaje mi się, że jeśli chodzi o obiektyw, to Olympus sie wysilił i poważnej firmie jakby nie wypadało (taki jest marketingowy savoir vivre) tego sprzedawać w opakowaniu z paskudnego, lichego w oglądzie plastiku - ersatzu dla biednych.
Reasumując - jakość obrazu, to jest to. Jestem gotów przebolewać ciężar na rzecz jakości.
Pzdr, TJ
Poniżej trójka sampli, w rozdzielczości natywnej i hd, w której to prezentują się wspaniale. Oczywiście wszystko mocno męczone ręcznie z rawa.
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/xz1.jpg
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/xz1dr.jpg
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/xz1macro.jpg
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/xz1hd.jpg
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/xz1drhd.jpg
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/xz1macrohd.jpg
Podsumowując - bardzo fajny odpowiednik lustrzanki 6Mpx z dobrym obiektywem do pracy w ciemnościach. Super sprzęt do wszelkich muzeów, autobusów, imprez w knajpach, domowych urodzin itp. Mimo menu, zadowolonym :)
A masz dla porównania tych "wymęczonych rawów" jpgi prosto z aparatu?
Janko Muzykant
29.05.11, 23:25
A masz dla porównania tych "wymęczonych rawów" jpgi prosto z aparatu?
Niestety nie. Ale coś pstryknę przy okazji specjalnie na zielonym programie (a który to, bo tam pełno takich? :) )
Posprawdzałem sobie oprogramowanie z płytki, nic ciekawego, ale jak widzę, moduł wołania rawów jest tożsamy z tym, co oferuje sam aparat, zatem można założyć, że tak wyszłoby z puszki (wszystko ustawione defaultowo - jak z automatu):
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/bez_obrobki/xz1.jpg
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/bez_obrobki/xz1dr.jpg
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/xz1/bez_obrobki/xz1macro.jpg
Dzięki. No to faktycznie różnica jest bardzo duża. Nawet nie myślałem, że aż taka.
A to widzieliście http://www.dpreview.com/news/1105/11051003xz1lenscap.asp
A to widzieliście http://www.dpreview.com/news/1105/11051003xz1lenscap.asp
Tak, nawet kupiliście i macie. Przez to aparat przestał się mieścić w skórzanym pokrowcu :(
Tak, nawet kupiliście i macie. Przez to aparat przestał się mieścić w skórzanym pokrowcu :(
To teraz trzeba uszyć jakiegoś futrzaka:wink:
Pytanie pośrednio związane z ZX: czy ktoś wie jak starzeją się wyświetlacze OLED? Za 2 lata kolory będą takie jak dziś czy zdecydowanie inne?
Witam.
Fachowcem od tych spraw to raczej nie jestem, ale myślę, że obraz będzie wyglądał tak samo co najmniej 10 lat:wink:
Jeszcze mi się żaden wyświetlacz nie zestarzał.
Janko Muzykant
6.06.11, 09:35
Pytanie pośrednio związane z ZX: czy ktoś wie jak starzeją się wyświetlacze OLED? Za 2 lata kolory będą takie jak dziś czy zdecydowanie inne?
Zdecydowanie to starzeją się w komórkach, gdzie dziennie i kilka godzin niejeden potrafi się wpatrywać. Tak więc... spoko :)
Używa może ktoś tego Olka z dedykowanym pokrowcem, czy poprawia on trochę uchwyt aparatu?
pozdr
Używa może ktoś tego Olka z dedykowanym pokrowcem, czy poprawia on trochę uchwyt aparatu?
pozdr
Pytasz o skórzany pokrowiec? On nic nie poprawia ponieważ aparat się z niego wyjmuje do robienia zdjęć. Było o tym.
Pytasz o skórzany pokrowiec? On nic nie poprawia ponieważ aparat się z niego wyjmuje do robienia zdjęć. Było o tym.
Jak nie jak tak. Nieoryginalny jest przykrecany (a tez jest dedykowany)...
Wyklikane z mobilka
gdzie dziennie i kilka godzin niejeden potrafi się wpatrywać. Tak więc... spoko :)
Ok - a sam uplyw czasu nie daje widocznych rezultatow? (oczywiscie mysle o realnych wartosciach typu 2~5 lat a nie 100...)
Wyklikane z mobilka
Janko Muzykant
6.06.11, 11:06
Ok - a sam uplyw czasu nie daje widocznych rezultatow? (oczywiscie mysle o realnych wartosciach typu 2~5 lat a nie 100...)
Tego nie wiem, ale za 2~5 lat to będziemy mieć XZ-2, Y01 i ZioZero, a każdy bardziej od poprzedniego :)
Tak patrzę na kolekcję swoich ''najlepszych'' z 10 lat ostatnich i się zastanawiam, czy nie sprzedać trochę... ale one takie poobijane, kto by to chciał... Kurde, człowiek wydał na to trochę kasy. I wszystko dla kilkunastu tysięcy zdjęć dla radości plus drugie tyle dla... owej kolekcji właśnie (na szczęście ''i jeszcze kilku innych zabawek'') :)
Wrzucam kilka zdjęć do porównania LX5 z XZ1. Pierwsze jest z LX5 drugie z XZ1. Nie dłubałam w nich prawie nic. Zmniejszone i wyostrzone jedynie. Oba aparaty bardzo dobre . Jak się zdjęcia zrobi w rawie i obrobi w programie graficznym można osiągnąć bardzo dobre rezultaty.
Wygląda, że XZ-1 ma trochę cieplejsze barwy niz LX-5.
Wygląda, że XZ-1 ma trochę cieplejsze barwy niz LX-5.
Czyli jest normalnie:wink: Panasy-kolorki schłodzone, Olki -ocieplone:grin:
Jaką kartę pamięci kupić do tego aparatu?
Nie wydaje mi się, by koniecznie musiał być to najszybszy Sandisk na rynku, bo aparat raczej tego nie wykorzysta.
Jaką kartę pamięci kupić do tego aparatu?
Nie wydaje mi się, by koniecznie musiał być to najszybszy Sandisk na rynku, bo aparat raczej tego nie wykorzysta.
Ja wsadziłem 4GB o transferze 30Mb/s.
Działa całkiem znośnie.
To zdjęcie zrobiłam xz-jedynką w Muzeum Powstania Warszawskiego
Ja bym zwrócił bardziej uwagę na wielkość niż prędkość - często duża karta oznacza wolne uruchamianie (4GB vide 16GB).
(poza wałkowaną już przewagą x kart mniejszych nad jedną dużą w kwestii "padnięcia")
http://www.luminous-landscape.com/reviews/olympus_xz_1_review.shtml
Jeszcze coś z xz1
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=49125&stc=1&d=1307957665
Pozwoliłem sobie popełnić hdr-a przy pomocy XZ-1
3 zdjęcia co 1,3 EV
Pierwsze - normalne wynikowe, drugie trochę przegięte, żeby zbyt sztywno nie było :)
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/Bardejov/bard1.jpg)
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/Bardejov/bard1_3.jpg)
Fajny efekt na drewnie...
kristof1979
14.06.11, 08:00
Fajnie wyszło :)
Jakim programem Skladałaś HDR-a ?
pozdrawiam
Dwa zdjęcia z XZ-1 z innej perspektywy :)
Ooo, XZ-1 potrafi latać :)
Jak realizowane jest wyzwalanie migawki kiedy aparat jest w górze?
Ooo, XZ-1 potrafi latać :)
Jak realizowane jest wyzwalanie migawki kiedy aparat jest w górze?
Mikroserwo z paluszkiem naciska migawkę, tak jak nalezy, dwustopniowo, co zadany okres czasu. Fotka poniżej jeszcze z innym aparatem.
Fajnie wyszło :)
Jakim programem Skladałaś HDR-a ?
pozdrawiam
Linuxowy Qtpfsgui
Było z powietrza, będzie z wieży :)
Bodzip - ładne foty z Bardejowa. Spędziłem nie tak dawno tam trochę czasu. W muzeum ikon, no i oczywiście oglądając ołtarze w bazylice. Na wieżę niestety nie wszedłem, zrobię to przy najbliższej okazji bo widzę, że warto. Masz jakieś foty ołtarzy z ręki w świetle zastanym z XZ-1?
Świetne foto.
Kasi też.
Zaczyna mi się podobać TO maleństwo.
Pozdrawiam.
Świetne foto.
Kasi też.
Zaczyna mi się podobać TO maleństwo.
Pozdrawiam.
Miałem wtedy (jeszcze :cry:) dwie małpki, oprócz XZ-1 był Ricoh R10, miałem więc zdjęcia z tej samej plaży, różnica na korzyść Olka dla mnie porażająca.
Bodzip - ładne foty z Bardejowa. Spędziłem nie tak dawno tam trochę czasu. W muzeum ikon, no i oczywiście oglądając ołtarze w bazylice. Na wieżę niestety nie wszedłem, zrobię to przy najbliższej okazji bo widzę, że warto. Masz jakieś foty ołtarzy z ręki w świetle zastanym z XZ-1?
Wszystkie z ręki, i tylko w zastanym. Część z Bazyliki, część z muzeum.
Troszkę większa rozdzielczość pod linkiem.
http://bodzio.dug.net.pl/Bardejov/sample/
niekoniecznie. Ja jestem najlepszym przykładem, że można być Jedi bez wypruwania sobie żył. Wystarczy, że moc silna w Tobie będzie i kontrolować ja nauczysz się ;)
czytaj, dyskutuj, pytaj, komentuj zdjęcia( to akurat muszę nadrobić, ale ciągle nie czuję się kompetentny) powtórze za kolegami: naprawdę WARTO :)
A jest w ogóle taka możliwość aby w ciągu dwóch tygodni awansować na "Jedi" ?? W lipcu wyjeżdżam na pielgrzymkę rowerową m.in. w Alpy i bardzo by mi się przydał XZ 1 :P
A jest w ogóle taka możliwość aby w ciągu dwóch tygodni awansować na "Jedi" ??
Tego to chyba nikt nie wie, ale próbuj :) Polecam umieszczanie fotek w galerii, to tak w tajemnicy mówię ;)
A jest w ogóle taka możliwość aby w ciągu dwóch tygodni awansować na "Jedi" ?? W lipcu wyjeżdżam na pielgrzymkę rowerową m.in. w Alpy i bardzo by mi się przydał XZ 1 :P
Oj chyba mała, zwłaszcza że dopiero niedawno się zarejestrowałeś. Dodatkowo od zamówienia do realizacji też mija trochę czasu. Ja na XZ1 czekałam 3 tygodnie od zamówienia.
Szkoda ;/ Dopiero dziś się o tym dowiedziałem ;/
Jak bym o tym wiedział wcześniej to bym się zarejestrował nawet kilka lat temu ;p
A więc chyba musi mi wystarczyć ten model co mam :)
Może niedługo Samsung nas zaskoczy nowym modelem EX i nie będziesz żałował ;)
A czy ten Xz 1 koloru białego jest w miarę odporny na zarysowania, ktoś coś już niepokojącego zauważył??
To mam rozumieć, że wszyscy wzięli ten aparat koloru czarnego?? :)
To mam rozumieć, że wszyscy wzięli ten aparat koloru czarnego?? :)
No nieee,ja biały zanabyłem
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=713864&postcount=5000
A tu takie foto z Warszawy
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=49615&stc=1&d=1308505733
No nieee,ja biały zanabyłem
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=713864&postcount=5000
No i na razie nic się z lakierem nie dzieje??
Na białym dużo bardziej coś widać, ale też chciałbym taki kolor.
Janko Muzykant
19.06.11, 20:26
Kolorki i makro z olka, robione z rawa oczywiście, pstryknięte wczoraj gdzieś przy okazji.
No i na razie nic się z lakierem nie dzieje??
Na białym dużo bardziej coś widać, ale też chciałbym taki kolor.
wszystko ok
A jaka karta pamięci będzie najlepsza do Xz1, czy akumulatorek trzyma dość długo, na ile mniej więcej starczy zdjęć??
A jaka karta pamięci będzie najlepsza do Xz1, czy akumulatorek trzyma dość długo, na ile mniej więcej starczy zdjęć??
Najlepsza będzie oryginalna, nie podrabiana. Raz zrobiłem 1392 fotki w ~2godziny, tzn. aparat sobie robił podwieszony pod latawcem. Bateria po tym eksperymencie miała się jeszcze całkiem dobrze. Drugi akumulator to i tak podstawa. Należy go mieć i kropka.