Zobacz pełną wersję : obrazki apezeta
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
14
15
16
17
(...) B. Chciałem się napić kawy w McDonald, ale mieli dla mnie tylko napis. (...)
Pełna kultura...
Dziś przerywnik z zasobów
365@59 Kolory orientu.Z niegdysiejszej wyprawy do Afryki. Niech przez chwilę stanie sie kolorowo...
Fajne te kolory orientu, dwa pierwsze ładnie pokazują ferie tamtejszych barw.
Fajne te kolory orientu, dwa pierwsze ładnie pokazują ferie tamtejszych barw.Dzięki!
365@67 40 km w południowo-zachodnim kierunku w stronę skręciłem w stronę gór za Kalwarią Zebrzydowską. Nie byłbym sobą gdybym nie zahaczył po drodze o dawno nieodwiedzane kąty... Okolice Stryszowa...
A. Mgła po drodze...
B. W dolinie Stryszów,
C. Odnowiona przydrożna kapliczka w Łękawicy.
A na końcu dnia- tradycyjny zimowy plenerek miałem....
Za oknami przedwiośnie, może jutro coś współczesnego zrobię a dziś
365@68 Dwa zaułki z Marakeshu
Ten plastikowy kontener strasznie oszpecił kadr na 365@68-2...
Ten plastikowy kontener strasznie oszpecił kadr na 365@68-2... Ale to jest ich tambylców codzienność, ja zaś tylko jej rejestratorem byłem...
365@69 Z dzisiejszej deszczowej drogi....Strażnik.
pierwsza fotka z Marakeshu zdecydowanie lepsza, drugą niestety życie codzienne zabiło
strażnik dobry - ale chyba bym pionowo to kadrowała
Marakesz zawsze chętnie oglądam - ta egzotyka zawsze mnie urzeka
Andrzeju, zrób replay i daj zdjęcia z Toskanii :)
Andrzeju, zrób replay i daj zdjęcia z Toskanii :)
A nie jakieś pstre kapliczki i lecznice z Andrychowa.:-P
365@70
Trochę chyba przesadziłem w wędrówce w stronę światła... A pstre kapliczki są remontowane w uzgodnieniu z Konserwatorem..... Chyba ich trochę pogięło w szukaniu autetycznych kolorów barwionego wapna.
Ładny ten ostatni kadr, niebo tylko trochę straciło na jakości, nie wiem czemu.
365@71 Zdjęcie kontrolne z nocnego fotografowania.
cześć apzecie,
Ostatnie przyjemne w swej spokojności, światło na ziemi to od świateł auta?
Poprzednie zaś (365@70) wygląda koszmarnie, prze-ostrzony dramatycznie, płaski, wszelki urok miejsca odebrałeś obróbką.
pozdrawiam,
Przedostatnie zdjęcie ciekawe kolorystycznie. Ładny kontrast.
Kontrolne całkiem ciekawie wyszło z tymi różnymi barwami świateł.
cześć apzecie,
Poprzednie zaś (365@70) wygląda koszmarnie, prze-ostrzony dramatycznie, płaski, wszelki urok miejsca odebrałeś obróbką.
pozdrawiam,
Przedostatnie zdjęcie ciekawe kolorystycznie. Ładny kontrast.
ile ludzi tyle opinii jak widać
ja przychylam sie do opinii Sawy że pojechałeś w tym 365@70
ostatnie zaś sympatyczne :)
ile ludzi tyle opinii jak widać
ja przychylam sie do opinii Sawy że pojechałeś w tym 365@70
ostatnie zaś sympatyczne :)
Też się przychylam.
Dostał RAW-a Sabor może on wstawi tu swoją wersję ale z jednego RAW-a. Sądzę, że zrobię kiedyś kolejne podejScie gdy będę dysponował większą ilością czasu.
365@71 Kolejna zeszpecona kapliczka - szkic zaledwie przyszłego HDR-a.Kolor pochodzi od matrycy Fuji, Została oślepiona moim zdaniem przez silną lampę ledową po mojej lewej stronie. Światło na chmurach z aglomeracji krakowskiej zapewne ze Skawiny.
365@63 Wyszło naprawdę fajnie
365@63 Wyszło naprawdę fajnie
Dziękuję.
365@72 Wschód słońca z archiwum. I trzy bonusy z okolic florenckiej katedry..
Florencja taka jak ją pamiętam w okolicach katedry - przepotwornie zatłoczona :)
im dalej od centrum tym dla mnie osobiście coraz piękniej :)
wschód z archiwum dla mnie trochę zepsuty - nie wiem czy to kompresja czy wyciąganie - ale niebo przynajmniej u mnie wygląda na z deka zmasakrowane
natomiast 365@71 interesująco wyszło
kolory naprawdę intrygują ;) ucięłabym tylko trochę dołu bo PD róg mnie drażni
Florencja taka jak ją pamiętam w okolicach katedry - przepotwornie zatłoczona :)
im dalej od centrum tym dla mnie osobiście coraz piękniej :)
wschód z archiwum dla mnie trochę zepsuty - nie wiem czy to kompresja czy wyciąganie - ale niebo przynajmniej u mnie wygląda na z deka zmasakrowane
natomiast 365@71 interesująco wyszło
kolory naprawdę intrygują ;) ucięłabym tylko trochę dołu bo PD róg mnie drażni
Ściągnałem słynneg0 Photomathixa Pro po przepuszczeniu pojedynczego czystego RAw-a tez agreguje ciemne piksele na niebie....
Niestety będąc tam nie miałem świadomości czym jest producenckie odszumianie i podostrzanie u Olka.
Wszystkie zdjęcia mam tak samo naświetlone. Zostawić w archiwum i nie ruszać?
A co do Florencji jednego dnia byliśmy w katedrze i Muzeum Uffizi, na więcej nie wystarczyło dnia z dojazem z i do Pienzy.
Miasta poza centrum nie miałem okazji poznać. Jak dla mnie koszmarny był to dzień.... za dużo, w zbyt krótkim czasie.
Andrzej - masz taki fajny wątek o RAW-ach apz'a. Wrzuć tam te kontrowersyjne rawy, ludzie się pobawią i sami stwierdzą jak jest.
Za oknami przedwiośnie, może jutro coś współczesnego zrobię a dziś
365@68 Dwa zaułki z Marakeshu
Ładne oba - lubię tę charakterystyczną architekturę. A zwłaszcza wszelkie ornamenty są przepiękne.:grin:
... a mnie się ten wschodzik podoba.
Pozdrówka.
Wszystkie zdjęcia mam tak samo naświetlone. Zostawić w archiwum i nie ruszać?
A co do Florencji jednego dnia byliśmy w katedrze i Muzeum Uffizi, na więcej nie wystarczyło dnia z dojazem z i do Pienzy.
Miasta poza centrum nie miałem okazji poznać. Jak dla mnie koszmarny był to dzień.... za dużo, w zbyt krótkim czasie.
co do RAWa to bym zrobiła tak jak Bodzip mówi - na pewno znajdą się chętni ;)
a jeśli chodzi o Florencję to też mieliśmy 1 dzień z dojazdem z i do Bolonii - niemniej trochę olaliśmy centrum na rzecz pobliskich wzgórz z których pięknie rysowała się panorama miastapo jednej stronie, a po drugiej cudowne toskańskie widoki (których w Bolonii nie napotkaliśmy)
Kto wie jak jest zbudowana kopuła katedry?
Kto wie jak jest zbudowana kopuła katedry?
google ;)
doszukałam się informacji że budowana była bez rusztowań -aczkolwiek nie wiem czy to miałeś na myśli :-P
Andrzeju lubie Twoje pola ogladac z chmurkami.
Kto wie jak jest zbudowana kopuła katedry? Jak wyglada od środka mam zdjęcia, Jaką ma konstrukcję nie wiem, nie poszedłem na taras widokowy na górze.
Może szkoda... http://walinscy.civ.pl/wl_cent/to_fl3k.htm
Andrzej - masz taki fajny wątek o RAW-ach apz'a. Wrzuć tam te kontrowersyjne rawy, ludzie się pobawią i sami stwierdzą jak jest.
Być może apz ruszył jakiś suwak": ostrość do druku", zupełnie inaczej (lepiej) ten raw wygląda na monitorze 218 ppi.
Ps. Też bym chciał pokręcić to w lewo, tamto w prawo w tym rawie ;)
365@73
Być może apz ruszył jakiś suwak": ostrość do druku", zupełnie inaczej (lepiej) ten raw wygląda na monitorze 218 ppi.
Ps. Też bym chciał pokręcić to w lewo, tamto w prawo w tym rawie ;)
No dobrze puszczę wątek raz jeszcze.
Ale ujawnione mi gdzieś tam, kiedyś, zamiary względem niego Hadesa, po wypełnieniu ich treścią, zapewne definitywnie wątek uśmiercą.
365@73 środkowe
bardzo lubię ten most - i to dokładnie z tego miejsca z którego go zrobiłeś
prezentuje się pięknie z daleka - bo na nim jak pod katedrą full luda :)
365@73 środkowe
bardzo lubię ten most - i to dokładnie z tego miejsca z którego go zrobiłeś
prezentuje się pięknie z daleka - bo na nim jak pod katedrą full luda :)
A mnie pierwsze, dokładnie to skrzące się w słońcu przeźroczyste izolatory na słupach.....
I szczegóły pod mostami, fakt, że ktoś tam pływa na początku czerwca na kajaku po górskiej przecież rzece, a ktoś inny zacumował skrzętnie replikę historycznej lódki pod przęsłem, a po drugiej stronie też parkowało ich kilka, zapewne też nie tylko po to by tam stała.
Sam most można znaleść w dobrych rozdzielczościach i z lepszym niebem w necie.
365@74
Świetna to pierwsze.
Pozdrówka.
No dobrze puszczę wątek raz jeszcze.
Dlaczego obrabiajta ile chceta jest zamknięty?
ps. 365@74: jedynka nieziemska!
Tez jestem za pierwsza fota :-)
365@74 Szkoda że Ponte Vecchio tak poprzycinałeś. Tam klimat robi całość zabudowy. Trzeba było jeszcze pójść kawałek dalej i odwrocić aparat w prawo albo z Ponte Vecchio strzelić w prawo i byłby koncertowy Ponte Santa Trinitá :) Tym bardziej ze tam byłeś bo masz most z drugiej strony pstrykniety.
Dołączam sie do witii, gietrzy i warugi co do jedynki. Koncertowa :)
365@75. Za oknem deszczowo, zatem archiwum...
365@74 Szkoda że Ponte Vecchio tak poprzycinałeś. Tam klimat robi całość zabudowy. Trzeba było jeszcze pójść kawałek dalej i odwrocić aparat w prawo albo z Ponte Vecchio strzelić w prawo i byłby koncertowy Ponte Santa Trinitá :) Tym bardziej ze tam byłeś bo masz most z drugiej strony pstrykniety.
...
A kto powiedział, że nie mam "koljeny most powstał po kilku godzinach i w popołudniowym świetle.
365@75. Za oknem deszczowo, zatem archiwum...
No masz inaczej i w całości. Fajnie :) Tylko mi chodziło o zdjęcie tego mostu na którym właśnie stoisz :) robiąc Ponte Vecchio w popołudniowym słońcu :)
I znowu fajna wrzutka. Podsycasz skutecznie moja chęć wyjazdu znowu do Włoch :)
P6080140 jest cudne :)
(czyli pierwsze z ostatniej wrzutki)
365@76A,B,C,D. Kolejne mostowe, nawet nie wiedziałem, że mam ich tyle, ale kadry są mniejszej klasy....
Drugie niestety ciągnięte spod słońca...
To sztuczne bystrze szło skośnie przez cała rzekę. Taki sobie wodospadzik....
Mały bonusik za A coś nie tak z nim poszło przy zmniejszaniu:
google ;)
doszukałam się informacji że budowana była bez rusztowań -aczkolwiek nie wiem czy to miałeś na myśli :-P
To jedno, a drugie to że była budowana w technice "rybiej łuski" gdzie cegły były układane spiralnie i naprzemiennie jak rybia
łuska. Geniusz konstruktora.
169154
Zbudować coś takiego "na sznurku" wbrew trendom ówczesnej architektury, to wielka rzecz! A najfajniejsze jest to, że dowód na geniusz konstruktora
przez przypadek potwierdził jego zaprzysięgły antagonista, prowadzący baardzo szczegółowe notatki z budowy, co by udowodnić jego durnotę. :-D
Widzę że mamy prawie identyczne obrazki toskańskich cyprysów :)
Ładna ta Toskania. :grin:
Brak mi jeszcze zapachu Toskanii... ;)
ale się komuś snopki wysypały :) ładne poletka w słońcu skąpane
Ostatnie włoskie krajobrazy bardzo klimatyczne, wpadły mi w oko 365@74 - pierwszy z cyprysami, 365@75 - również pierwszy kadr, tutaj długo się zastanawiałem co to kwitnie na żółto i podglądając termin zrobienia zdjęcia najbardziej pasuje mi formowana akacja srebrzysta, wspaniale wygląda w pełni kwitnienia, z ostatniej serii 365@77A znowu pierwsze najbardziej mi podchodzi.
Super, że w trzech wątkach można podziwiać piękno tych stron.
Pozdrawiam
ostatnie wrzutki w ogóle udane - ale to zdjęcie (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=169096&d=1457655281) jakoś najbardziej zapadło mi w pamięć
A mnie najbardziej z ostatnich wrzutek zainteresowały te "zeszpecone" nocne kapliczki. Projekt będzie kontynuowany?
A mnie najbardziej z ostatnich wrzutek zainteresowały te "zeszpecone" nocne kapliczki. Projekt będzie kontynuowany?
Będzie.
365@78. A, B, C
P6080140 Świetne!. Moim zdaniem 365@77B bez pasa dolnego z drutami i "chaszczami" było by lepsze. 365@78. A, B, C, podobają mi się "klimatyczne pastele" na tych zdjęciach.
Andrzeju, pytanie techniczne. Specjalnie obrabiasz w taki dość charakterystyczny sposób te ostatnie kadry? I drugie pytanie o rozdzielczości wstawianych fot... czy te wymiary dłuższego boku mają jakieś uzasadnienie?
Andrzeju, pytanie techniczne. Specjalnie obrabiasz w taki dość charakterystyczny sposób te ostatnie kadry? I drugie pytanie o rozdzielczości wstawianych fot... czy te wymiary dłuższego boku mają jakieś uzasadnienie?
Nie bardzo rozumiem?
Nie bardzo rozumiem?
Patrząc na histogram ostatnich fot to jest on mocno przesunięty w prawo. Mam wrażenie, że są one za jasne. Dlatego pytam czy to specjalna obróbka.
Pytając o rozdzielczość wstawianych fot widzę, że jest to raz na dłuższym boku 1511 px, innym 1133 px.
Patrząc na histogram ostatnich fot to jest on mocno przesunięty w prawo. Mam wrażenie, że są one za jasne. .
Też mam wrażenie że są za jasne. Szczególnie ostatnie zdjęcie.
Obie 75; 76C i 78C - świetne.
Pozdrawiam.
Patrząc na histogram ostatnich fot to jest on mocno przesunięty w prawo. Mam wrażenie, że są one za jasne. Dlatego pytam czy to specjalna obróbka.
Pytając o rozdzielczość wstawianych fot widzę, że jest to raz na dłuższym boku 1511 px, innym 1133 px.
Jasiek też tak twierdzi... Ustawiam 850px w poziomie i 1000 w pionie, kadruję 4:3, 2:3 i 16:9. Puszczę to rawach apezeta.
78- bonusik
A w jakim regionie zrobiony ten bonusik?
Poprzednia pastelowa seria w moim odczuciu też ciut za jasna, jednak przez to bardzo sielska i bez zbędnego dramatyzmu.
(...) Poprzednia pastelowa seria w moim odczuciu też ciut za jasna, jednak przez to bardzo sielska i bez zbędnego dramatyzmu.
Osobiście uważam, że przy trochę innej obróbce kadry mogłyby dużo zyskać. Ale to tylko moje zdanie.
A w jakim regionie zrobiony ten bonusik?
Poprzednia pastelowa seria w moim odczuciu też ciut za jasna, jednak przez to bardzo sielska i bez zbędnego dramatyzmu.
TUTAJ (https://forum.olympusclub.pl/threads/74616-obrazki-apezeta?p=838515&viewfull=1#post838515) LINK (https://www.google.pl/search?q=civita+di+bagnoregio&tbm=isch&imgil=oX15thYXrX5ioM%3A%3Bc6VsYeuKe_KOvM%3Bhttp%3A %2F%2Fwww.tusciaup.com%2Fcivita-di-bagnoregio-il-fascino-del-silenzio%2F7987&source=iu&pf=m&tbs=simg:CAES4AEa3QELEKjU2AQaAggCDAsQsIynCBpiCmAIA xIo2hXXFfkU5RTYFf4d5BTjFIoW-BSvKq4q2TjgONo4wSqYK6sqgDmIORowTXK9D8PZsRN8Fswsb51 nSexE1IH8eHORHnsFacXp6CQljCMR6IjOZNwdqUAvu6oAIAMMC xCOrv4IGgoKCAgBEgT477auDAsQne3BCRpLCg8KDWhpc3Rvcml jIHNpdGUKFwoVbWVkaWV2YWwgYXJjaGl0ZWN0dXJlCgcKBXJ1a W5zCg8KDWZvcnRpZmljYXRpb24KBQoDc2t5DA&fir=oX15thYXrX5ioM%3A%2Cc6VsYeuKe_KOvM%2C_&usg=__D29bkPIeNYLT2Ejv7TkQ-qejytQ%3D&biw=1600&bih=1075&ved=0ahUKEwi5ypDG4L7LAhXoNpoKHU3HCLkQyjcIPg&ei=b-_lVvnWMujt6ATNjqPICw#imgrc=oX15thYXrX5ioM%3A) Civita di Bagnoregio
TUTAJ (https://forum.olympusclub.pl/threads/74616-obrazki-apezeta?p=838515&viewfull=1#post838515) LINK (https://www.google.pl/search?q=civita+di+bagnoregio&tbm=isch&imgil=oX15thYXrX5ioM%3A%3Bc6VsYeuKe_KOvM%3Bhttp%3A %2F%2Fwww.tusciaup.com%2Fcivita-di-bagnoregio-il-fascino-del-silenzio%2F7987&source=iu&pf=m&tbs=simg:CAES4AEa3QELEKjU2AQaAggCDAsQsIynCBpiCmAIA xIo2hXXFfkU5RTYFf4d5BTjFIoW-BSvKq4q2TjgONo4wSqYK6sqgDmIORowTXK9D8PZsRN8Fswsb51 nSexE1IH8eHORHnsFacXp6CQljCMR6IjOZNwdqUAvu6oAIAMMC xCOrv4IGgoKCAgBEgT477auDAsQne3BCRpLCg8KDWhpc3Rvcml jIHNpdGUKFwoVbWVkaWV2YWwgYXJjaGl0ZWN0dXJlCgcKBXJ1a W5zCg8KDWZvcnRpZmljYXRpb24KBQoDc2t5DA&fir=oX15thYXrX5ioM%3A%2Cc6VsYeuKe_KOvM%2C_&usg=__D29bkPIeNYLT2Ejv7TkQ-qejytQ%3D&biw=1600&bih=1075&ved=0ahUKEwi5ypDG4L7LAhXoNpoKHU3HCLkQyjcIPg&ei=b-_lVvnWMujt6ATNjqPICw#imgrc=oX15thYXrX5ioM%3A) Civita di Bagnoregio
Dzięki , czyli idę Twoim śladem - też tam byłem :mrgreen:
Dzięki , czyli idę Twoim śladem - też tam byłem :mrgreen:Myślę, że od co najmniej trzydziestu wieków tym śladem podążało najpierw dziesiątki tysięcy, potem setki tysięcy, a dzisiaj pewnie miliony pielgrzymów.
Jasiek też tak twierdzi... Ustawiam 850px w poziomie i 1000 w pionie, kadruję 4:3, 2:3 i 16:9. Puszczę to rawach apezeta.
78- bonusik
Bonusik całkiem, całkiem.
78- bonusik
Zielona kraina.
ładny ten bonusik, i cały region :)
To jeszcze jeden: Kawałek do panoramki:
365@79 A wycinek widoku miasteczka; B Kawałek do panoramki:
365@80 A i B. |okresowa rzeka. Zmieniamy klimat....
365@81Czerwona Planeta? :-P
Niesamowity widok, ale mam wrażenie, że coś z niebem robiłeś. Wydaje się szare ... a może tam tak jest? :roll:
Czerwona Planeta? :-P
Niesamowity widok, ale mam wrażenie, że coś z niebem robiłeś. Wydaje się szare ... a może tam tak jest? :roll: Przyszarzylem trochę.
80A; 81 i 82 - świetne.
Pozdrawiam.
Archiwalny wschód 365@83. A,B i C...
Mbsz pierwsze jest znakomite.
Pozdrawiam.
Mbsz pierwsze jest znakomite.
Pozdrawiam.
A ostatnie najlepsze 364/83C
Ta kolorystyka na pierwszym - super.
Pozdrówka.
Ta kolorystyka na pierwszym - super.Rzeczywiście, zwraca uwagę ale ciut chyba za różowo. Słońce już wyszło, więc chyba kolory powinny być cieplejsze. :roll:
Perspektywa, wielość planów i poranna mgiełka w tle- podoba mi się.
Z archiwalnego wschodu ostatni kadr najbardziej mi podchodzi, wygląda bardzo naturalnie w tak pięknym świetle z delikatną mgiełką.
Archiwalne wschody są bardzo klimatyczne.
Podziękował za wizyty i opinie. Henryku, barwy wschodu są OK.
Kolejny wschód i też archiwalny- włoska strona Adriatyku (Lignano Sabbiadoro). 365@84 A, B (powrót z połowów), C (wejscie do Laguny).
Farensbach
20.03.16, 12:45
Z ostatnio pokazanych najbardziej mi sie spodobały 79, 80A, 81, 83A.
365@85 Kilka Toskańskich zaułków. A,B,C,D. cdn...
PS. Hadesowy pomysł to także dobra okazja do zrobienia generalnego przeglądu zawartości dysków.... Zwłaszcza tych kurzących się już i powoli zapominanych zdjęć.
Fajowe te zaułki.
Pozdrówka.
365@85 Kilka Toskańskich zaułków. A,B,C,D. cdn...
365@86 a,b,c,d.Urocze zaułki. Wiem jak trudno fotografować taki obiekty w pełnym słońcu, kiedy masz ostre cienie.
Nie kusiło Cię jednak trochę te cienie rozjaśnić?
Urocze zaułki. Wiem jak trudno fotografować taki obiekty w pełnym słońcu, kiedy masz ostre cienie.
Nie kusiło Cię jednak trochę te cienie rozjaśnić?
One już są rozjaśnione, zrobienie tego mocniej odebrało by im charakter.
Wspaniałe widoki prezentujesz, czuję sie jak na wycieczce. Serdeczności :)
Na 365@86 b na wieży widzę chyba samobójcę :). Bardzo ciekawa wycieczka.
Podziękował za wizyty i opinie. Henryku, barwy wschodu są OK.
Kolejny wschód i też archiwalny- włoska strona Adriatyku (Lignano Sabbiadoro). 365@84 A, B (powrót z połowów), C (wejscie do Laguny).
Podoba mi sie wschod.
Ps.Tyka z pojedyncza kula... Odsobnione niebezpieczenstwo, inaczej wyglada :-)
Podoba mi sie wschod.
Ps.Tyka z pojedyncza kula... Odsobnione niebezpieczenstwo, inaczej wyglada :-)
Dzięki.
365@89
Zmiana klimatu - Asyż - zapowiedź. Z zewnątrz - wewnąrz polecam każdemu przejść się przez ten piętrowy kościół i samemu wchłaniać to nagromadzone przez wieki bogactwo sztuki sakralnej wszelakiej. Fotografowanie tego wszystkiego w tempie pieszego zwiedzania z racji słabego oświetlenia uznałem za bezsensowne.
Świetne "obrazki". Bardzo mi się podoba dysonans uchwycony na zdjęciu 365@85C pomiędzy urokiem starej uliczki i nowoczesnych nie pasujących do niej elementach "WC>>", rusztowania, i skuter (zamiast osiołka :grin:)
Podobają mi się ostatnie kadry z uliczkami, bardzo klimatyczne miejsca.
Podobają mi się ostatnie kadry z uliczkami, bardzo klimatyczne miejsca.
Miłe słowa. Dziękuję.
365@91 A,B,C,D. Między kościołem a wzgórzem idzie się uliczkami dosyć ostro do góry. Parę kadrów powstało po tej drodze, parę kolejnych na górze i ostatnie na ryneczku. Będą tego pewnie jeszcze z Asyżu dwie - trzy wrzutki.
2 i 4 z "ostatniej" wrzutki - świetne.
Pozdrawiam.
Dwojeczka i czworeczka...pierwsza ze wzgledu na klimat a druga lubie chmurki :-)
Dwojeczka i czworeczka...pierwsza ze wzgledu na klimat a druga lubie chmurki :-)
365@92 Bieżąca nocna produkcja: Szkicyk przedhadaerowy. F5,6 reszta jest w exifie.
365@93 jeszcze dwa ćwiczenia:
Zapewne można lepiej....
To HDR? Z automatu w Ps-ie, ten pierwszy przyprawiony automatycznym mapowaniem tonowym w tym programiku od google. Przetworzona mgła.... Prawie nic nie było widać poza nią.
365@94 Kolejny szkic, mniejsza część przyszłej większej całości, świeżynka przywieziona o 2:30. Lepszą wersję obiecuję później, teraz juz pora uciekać do spania....
Ta najjaśniejsze "gwiazda", to Jowisz, kolejna wg. jasności to Spika.
365@95 A i B. Nocne hadeerowanie: produkcja materiału i końcowe spsucie moje, składanie hdr jck. (On to robi zdecydowanie lepiej).
365@92 Bieżąca nocna produkcja: Szkicyk przedhadaerowy. F5,6 reszta jest w exifie.
Podoba mi sie, taka zamglona...
Wracamy do Włoch, konkretnie do Asyżu.
365@96 A,B,C. Z dużego placu przy którym była fajna księgarnia wydawnictw turystycznych w tym map dla pieszych i rowerzystow, oraz policja.
Bardzo mnie wkurzają w takich pięknych miejscach te współczesne okropne znaki i drogowe i informacyjne.
p.s. Policja parkuje tak samo niedbale jak u nas.:wink:
Ach te zaułki - coś pięknego :)
... a straż miejska jak wszędzie. Mają przepisy daleko.
365@97 Nocne fotografowanie:
Zastanawiam się, czy leżąc w trawie (na trzeźwo!) i gapiąc się w nocne niebo, faktycznie zobaczę tak jasne niebo i te wszystkie "gwiazdy". :roll:
Nie żebym miał coś przeciw tym zdjęciom ale tak sobie kombinuję :mrgreen:
Asyż - ładnie pokazałeś. Mnie bardzo podoba się jeszcze ostania nocna fota.
Zastanawiam się, czy leżąc w trawie (na trzeźwo!) i gapiąc się w nocne niebo, faktycznie zobaczę tak jasne niebo i te wszystkie "gwiazdy". :roll:
Nie żebym miał coś przeciw tym zdjęciom ale tak sobie kombinuję :mrgreen:
W odpowiednio ciemnym miejscu z lornetką teatralną z ręku na pewno. Z lepszą zobaczysz więcej.
Janość nieba wynika z chmur odbijających światła miast i miasteczek.
Nawiąże do 365@93 bo podobają mi się te zdjęcia. To z lewej wydaje się bardzo ciekaw a nawet bardzo, bardzo ciekawe w miniaturze (tak jak laska o super figurze w lateksowej bieliźnie od tyłu), tylko po powiększeni przegrywa o 20 długości z tym po prawej bo okazuje się, że to po lewej jest dmuchaną laką? Czemu? Mnie się wydaje, że to wina obróbki - ta po prawej dobrze obrobione ale ta po lewej....... :)
365@98
Panarama zrobiona z bezpośredniego sąsiedztwa tego ogródeczka. Poskładana i wycezylowana po latach przez jck.. Zapraszam do klikania. do końca. A najlepiej jest ściągąć do siebie i obejrzeć 1:1. Skrypt wtedy nie "poprawia jakości dużego obrazka.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=67199&d=1342938422
Podoba mi się i to bardzo.
Piękne miejsce... gdzie to?
TUTAJ (https://forum.olympusclub.pl/threads/74616-obrazki-apezeta?p=838515&viewfull=1#post838515) LINK (https://www.google.pl/search?q=civita+di+bagnoregio&tbm=isch&imgil=oX15thYXrX5ioM%3A%3Bc6VsYeuKe_KOvM%3Bhttp%3A %2F%2Fwww.tusciaup.com%2Fcivita-di-bagnoregio-il-fascino-del-silenzio%2F7987&source=iu&pf=m&tbs=simg:CAES4AEa3QELEKjU2AQaAggCDAsQsIynCBpiCmAIA xIo2hXXFfkU5RTYFf4d5BTjFIoW-BSvKq4q2TjgONo4wSqYK6sqgDmIORowTXK9D8PZsRN8Fswsb51 nSexE1IH8eHORHnsFacXp6CQljCMR6IjOZNwdqUAvu6oAIAMMC xCOrv4IGgoKCAgBEgT477auDAsQne3BCRpLCg8KDWhpc3Rvcml jIHNpdGUKFwoVbWVkaWV2YWwgYXJjaGl0ZWN0dXJlCgcKBXJ1a W5zCg8KDWZvcnRpZmljYXRpb24KBQoDc2t5DA&fir=oX15thYXrX5ioM%3A%2Cc6VsYeuKe_KOvM%2C_&usg=__D29bkPIeNYLT2Ejv7TkQ-qejytQ%3D&biw=1600&bih=1075&ved=0ahUKEwi5ypDG4L7LAhXoNpoKHU3HCLkQyjcIPg&ei=b-_lVvnWMujt6ATNjqPICw#imgrc=oX15thYXrX5ioM%3A) Civita di BagnoregioTutaj po drugiej stronie miasteczka:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=169360&d=1458004724
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=67197&d=1342938411
Tutaj po drugiej stronie miasteczka:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=169360&d=1458004724
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=67197&d=1342938411
ładna druga strona miasteczka :)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=67199&d=1342938422Aż się chce tam usiąść z kieliszkiem chłodnego płynu i podziwiać :)
Aż się chce tam usiąść z kieliszkiem chłodnego płynu i podziwiać :)
racja :) patrząc na zdjęcie czuje się lekki powiew wiatru, piękna okolica :) :)
Pomyślałem podobnie ;-)
Ja już od wczoraj tam siedzę i podziwiam widoki. ;)
Piękna wrzuta. Helmuth ma rację, że aż chce się usiąść i do tego jeszcze zimne piwo.
365@99
Za to coś się namarzł.
365@99
Za to coś się namarzł.
Z eksperymentów nocnych dalszych.
Fakt siedziałem z soboty na niedzielę i z niedzieli na poniedziałek, w polach po trzy godziny szukając najlepszych parametrów do nocnego fotografowania.... Samochodowy termometr na koniec tej drugiej serii pokazał mi +2,5 stopnia, a statyw byl pokryty cieńką warstwą lodu z osiadającej wytrąconej mgły. Na szczęście wyjeżdżając na noc używam odzieży zakupionej na cele żeglowania jesienią i wiosną: wełninej bielizny , kominiarki polarowej, dodatkowej nieprzewiewnej ciepłej kamizelki z kołnierzem i rękawiczek.
Dziękuję za niespodziankę, efekt przerósł moje oczekiwania.
Dla mnie noce są jeszcze za zimne... poczekam jeszcze trochę z moim nocnym foceniem. Dwie miejscówki mam już wytypowane.
Gratuluję świetnych efektów!
Dla mnie noce są jeszcze za zimne... poczekam jeszcze trochę z moim nocnym foceniem. Dwie miejscówki mam już wytypowane.
Gratuluję świetnych efektów!
Fajnie, zaproś jak już będziesz fotografować, chętnie podskoczę gdzieś poźnym wieczorem w weekend na Jurę, gdy smog nieco się po grzewczym sezonie rozrzedzi....
Wyjąłeś mi to z kieliszka. :mrgreen:
Świetny widok. :mrgreen:
---------- Post dodany o 22:06 ---------- Poprzedni post był o 22:02 ----------
365@99
Za to coś się namarzł.
Marznie ktoś, aby oglądać mógł ktoś. :roll::cry::mrgreen:
Nocne niebo ciekawe, podoba się. :mrgreen:
365@100 Jedna klatka rybka 8mmm f2,8@2,8 Z poprzedniej nocy.
365@101 moc hdr-a (składane przez jck) Dzięki
365@101 moc hdr-a (składane przez jck) Dzięki
170754
Moc robocza, przed dobrą zmianą.
365@101 moc hdr-a (składane przez jck) Dzięki Zrobiłem 1-nym suwakiem dla Henia noc.
Cześć apz-cie,
Wpadam, oglądam, podziwiam czasem zdjęcia ale na pewno konsekwencję 365.
Brawo.
Zrobiłem 1-nym suwakiem dla Henia noc.Alez po co tyle klopotu? :oops:
Wersja jck w zupelnosci mi wystarcza :mrgreen:
Alez po co tyle klopotu? :oops:
Wersja jck w zupelnosci mi wystarcza :mrgreen:
Ok - to ustaliśmy warunki graniczne.
365@99
bardzo fajne, z tych nocnych mi najbardziej się podoba.
Taras, i widok po drugiej stronie też świetne.
365@102 Niegdysiejsza nocna kapliczka nocą i czarno-bieli.
Nocne zdjęcia coraz lepsze. Dochodzisz do perfekcji.
Nocne zdjęcia coraz lepsze. Dochodzisz do perfekcji.
Do końca kwietnia chcę być pewien co mam przywieść do domu z majowej Grecji. Będę dni kilka na małych wyspach, gdzie jest niewiele świateł i przy dobrej i bezksiężycowej pogodzie mam nadzieję uzyskać satysfakcjonujący materiał do kilku ciekawych zdjęć.
Na razie jest to czas eksperymentu i jestem w połowie drogi.
Poza tym poznaję nowy aparat, timer, statyw w nietypowych warunkach, bo głównie na macając po ciemku, by potem już na technikalia nie tracić cennego zdjęciowego czasu.
Życzę zrealizowanie planu a dotychczasowe efekty są już bardzo dobre. Wildze w nocnych zdjęciach duży progres na przestrzeni ostatnich chyba 2 miesięcy. Pozdrawiam.
Tutaj po drugiej stronie miasteczka:
Podobaja mi sie takie klimaty...
365@103 zmiana klimatu - portret świeczki w szkle.
365@104 Wspomnienie z Notre-Dame de Paris
Fajnie Andrzej testujesz. Ciekawe foty:grin:.
365@104 Wspomnienie z Notre-Dame de Paris Czy tam jest takie naturalne światło (okna) czy sztuczne, punktowe właśnie na tę płaskorzęźbę?
Ładnie to wyszło. Widać głównie płaskorzeźbę, reszta schowana dyskretnie w cieniu.
Ładniutkie - oj ładniutkie.
Pozdrawiam.
Czy tam jest takie naturalne światło (okna) czy sztuczne, punktowe właśnie na tę płaskorzęźbę?
Ładnie to wyszło. Widać głównie płaskorzeźbę, reszta schowana dyskretnie w cieniu.
Był półmrok to głębokie wnętrze kościoła i oświetlenie reflektorami na tę rzeźbę z drewnie sprzed wieków. Drugą stronę mam w trzech klatkach i właśnie jck zaczął ją szykować do rawów w kolejnej edycji.
ładnie oświetlone i ładnie pokazane :)
---------- Post dodany o 20:14 ---------- Poprzedni post był o 20:13 ----------
365@105
Koza Picassa
kozie mleko teraz w modzie ;)
kozie mleko teraz w modzie ;)
To chyba nie dla mleka teraz kozy są w modzie ;) :D
To chyba nie dla mleka teraz kozy są w modzie ;) :D Tak. Według innej literatury ponoć bywają wszechstronnie użytkowe i częściowo rekompensują niedostatki budżetowe, tylko capy cuchną...
365@106
Ze wschodu pod Pienzą...
Noooo wiesz....... to, że cuchną to chyba dla śniadych książąt żaden problem :)
Fajne te zdjęcia a szczególnie podobają mi się te kreski na pierwszym :)
Noooo wiesz....... to, że cuchną...
To tylko intensywny biologiczny bukiet, znany mi z zawodowej autopsji.... Można wytrzymać, gorzej ze zachowaniem się współczesnej częściowo plastikowej odzieży - ona mocniej wiąże te bukiety niż niegdysiejsza z domieszką wełny.
Mam taki prywatny ranking po trzydziestu paru latach w zawodzie:
1)duża tuczarnia,
2)piżmo skunksa,
3)zapach capa.
4)nadpsuta kiszonka dla bydła
5)rozkładający się płód przy patologicznej ciąży u krowy.
Wszystkie inne napotkane przeze mnie bukiety robiły mniejsze wrażenie....
Co do kresek to widzę, że kreatywnie wykorzystałeś poranną winnicę...
Świetna gra świateł. ( nie tylko motywu głównego)
Kolejne nocne ćwiczebne... Sumie nic ciekawego - trochę chmur i mgły nad oranką i łaką.
365@107
Ze wschodu pod Pienzą...
Podoba mi sie.
Pierwsze z 365@107 trochę za bardzo mz "wyprane".
Bardzo lubię poranne mgły (jak już wstanę, co zdarza mi się niezmiernie rzadko :wink:).
W sobotę i niedzielę przebyłem zawodowo trochę km pośród pustych dróg, łąk, lasów... piękne były te poranne weekendowe mgiełki... szkoda tylko, że deszcz pokrzyżował moje plany na jakieś ich sfocenie.
Pierwsze z 365@107 trochę za bardzo mz "wyprane".
.... To było ok. 1 w nocy....
365@109 A i B. Dziś wieczorem w Inwałdzie.... Zaproszenie do odpoczynku - Mini Zoo-KUCYK.
365@110 Katedra i jej droga krzyżowa.
365@111 Kolejna nocna przygoda w akompaniamencie poszczekujących psów gospodarzy....s.8 @2,8
365@112 Nocny deszczowy most... Dobrze, że miałem parasol w samochodzie.
Kolejna wersja wczorajszego nocnego hdra, niestety nie mogę poedytować poprzeniego posta 112A
365@113 Przypomnienie pewnego jesiennego ciepłego krajobrazu.
365@108.
Za dużo detalu: kwiaty, płótno, świece, mur...
Miejsce fajne na foty.
lisiajamka1
19.04.16, 11:49
Przyjemny widok :)
Cześć apezecie,
Te wrzutki mi się spodobały: 365@106 /365@109 /365@113.
Nie wiem, czy to kwestia percepcji czy monitora - ale niektóre jawią mi się jako 'zbyt' nasycone barwą.
pozdrawiam,
Cześć apezecie,
Te wrzutki mi się spodobały: 365@106 /365@109 /365@113.
Nie wiem, czy to kwestia percepcji czy monitora - ale niektóre jawią mi się jako 'zbyt' nasycone barwą.
pozdrawiam,
Także czasem jest to kwestia światła... Dziękuję za odwiedziny - kolejne fotki z tego cudnego poranka.
365@114 A,B,C.
Bardzo mi przypadły do gustu te z mgiełką :)
FOTA A jest najlepsza ale chyba powinno być zrobione trochę bliżej i powinieneś komuś w pole na prawo wejść :). Ja osobiście chciałbym te krzyże równie subtelne ale bardzie wypływające z kadru :)
cześć,
Wg mnie A - najlepsze - jest skadrowane bardzo zasadnie, mamy krzyże na drugim planie, jednak w rzeczywistości to kadr składa się z całej 'chmury' drzew wokół krzyży, z kapliczki pomiędzy (krok w lewo lub prawo zasłoniłby ją zupełnie) oraz z drogi - jakże ważnej, zakręconej, z balansem czerwieni wobec zieleni po jej drugiej stronie, i prowadzącej widza do tego zagajnika - aż chce się zacytować 'Klasyka':
„Kiedy wjechali na wyniosłość drogi, oczom ich ukazał się las”. ...
...
...
„Oczom ich ukazał się las… krzyży”.
Bardzo dobra fotografia, brawo!
pozdrawiam,
Dzięki za odwiedziny.
365@115
365@114A ja wybieram, ładnie poukładane w kadrze jest.
Zdecydowanie 114A...te krzyże między drzewami świetne !
Podobają się te mgiełki.
Pozdrawiam.
Podoba mi sie.
I dla odmiany początek kwietnia, poźniej nie byłem tam jeszcze...
365@116 Przykro mi bardzo, ze Was zamęczam, ale lubię to miejsce.
Nie dziwota że lubisz, bo miejsce fotogeniczne. Kadr ładnie zbudowany.
Przykro mi bardzo, ze Was zamęczam, ale lubię to miejsce.
Zamęczaj bardziej! Miejsce kapitalne, "odkryłem" go na Twoich zdjęciach kilka m-cy temu i ciągle mam zapisane w małym notesiku do odwiedzenia.
Zamęczaj bardziej! Miejsce kapitalne, "odkryłem" go na Twoich zdjęciach kilka m-cy temu i ciągle mam zapisane w małym notesiku do odwiedzenia.
Na pewno będę - moje jedyne dzisiejsze zdjęciem krop ze sdjęcia DiTL-owego:
365@117
Jeszcze jedno zwierzęce...
365@118
116 i "zwierzęce" - podobają mi się.
Pozdrówka.
Spokojny, przyjemny obrazek. Podoba mi się.
ze zwierzęcych bardziej podoba mi się 118 :)
365@119 Jeden z ostatnich starych dębów w Radoczy.
365@114 A jest naprawdę sympatyczne. Fajne miejsce
365@119 Jeden z ostatnich starych dębów w Radoczy.
Pilnujcie żeby nie wycięli, bo ostatnio coraz częściej o takim debilstwie słychać.
Pilnujcie żeby nie wycięli, bo ostatnio coraz częściej o takim debilstwie słychać.
Wycięliby już dawno, ale boją sę podzielić. Niewielu jest amatorów na ryzyko. Te dęby stoją u podnóża niewielkiego wzgórza górującego nad Doliną Skawy. Boją się niewybuchów w środku drewna.
365@120 IR z Morza Egejskiego.
112A i 114A z ostatnich zdjęć w mojej ocenie najlepsze.
365@121 Kolejna i ostatnia IR-enka z przeglądu dysku. bardziej pastelowa. Filtr nazwany red+
Tak daleko się tej wiosny nie zapuszczę. W planie jest lajtowy rejsik w pobliżu Aten.
IR-enka 121 bardziej mi pasuje kolorystycznie :)
---------- Post dodany o 20:31 ---------- Poprzedni post był o 20:30 ----------
W planie jest lajtowy rejsik w pobliżu Aten.
oczywiście dokumentacja fotograficzna będzie?
IR-enka 121 bardziej mi pasuje kolorystycznie :)
---------- Post dodany o 20:31 ---------- Poprzedni post był o 20:30 ----------
oczywiście dokumentacja fotograficzna będzie? Jest taki zbożny plan na kilka stałek i trzy matryce.
Ostatnie zdjęcie przypomina mi widok niczym z ekspedycji na marsa. Jest klimat.
365@122 Ostatnio-nocny obrazek. Można by mu nadać tytuł wschód księżyca:
Podoba mi się ta druga IR-enka.
Pozdrawiam.
Fuji widzę pracuje i to pracuje skutecznie :)
365@121 Kolejna i ostatnia IR-enka z przeglądu dysku. bardziej pastelowa. Filtr nazwany red+
Tak daleko się tej wiosny nie zapuszczę. W planie jest lajtowy rejsik w pobliżu Aten.
Wyglada jak gora lodowa, ale to nie ten rejon :-)
Na Morze Egejskie powroce.
Także czasem jest to kwestia światła... Dziękuję za odwiedziny - kolejne fotki z tego cudnego poranka.
365@114 A,B,C.
Nie ważne jaka pora roku i dnia, to miejsce ma swój urok. Bardzo ładne kadry, szczególnie A.
Fuji widzę pracuje i to pracuje skutecznie :)
Na razie służy dobrze, ale fotografuje sie nim jak E-PM2...
365@123A i mały bonusik B...
Mam pytanie, czy używasz do zdjęć nocnych z gwiazdami szarej połówki?. Spotkałem się, iż niektórzy używają jej aby zniwelować światła miast itp. Oczywiście jest założona odwrotnie niż zazwyczaj.
Mam pytanie, czy używasz do zdjęć nocnych z gwiazdami szarej połówki?. Spotkałem się, iż niektórzy używają jej aby zniwelować światła miast itp. Oczywiście jest założona odwrotnie niż zazwyczaj.
Nie używam i nie widzę takiego zastosowania. To co pokazuję jest migawką z jednej klatki ze zdjęc testowych. Na urlopie planuję rozpocząć naświetlać zestawy zdjęć do HDR-owania. Szara ppołówka da tylko czarny lub prawie czarny dół zdjęcia i pogorszenie jakości na całej zarejestrowanej powierzchni obrazu.
Tylko andtor2 nie widzi różnicy.
Może faktycznie jej nie mam na szklanych filtrach Hitech-a lub Lee.
Większość moich zdjeć jest rejestrowana w czarnych dziurach. W miejscach i warunkach gdzie niewiele widać pod nogami, a do najbliższych latarni jest minimum kilometr. Podobne warunki są poza portem i zabudową na wyspach greckich.
dzięki za informację. Pytam bo temat ciekawy. Być może jak w przyszłości zmienię sprzęt na coś nowszego to spróbuję swoich sił.
... Szara ppołówka da tylko czarny lub prawie czarny dół zdjęcia i pogorszenie jakości na całej zarejestrowanej powierzchni obrazu.
Tylko andtor2 nie widzi różnicy. ...
Jeśli już mnie cytujesz (czy właściwie do mnie się odnosisz) prosiłbym o trzymanie się faktów.
Więc po pierwsze nie przypominam sobie abym gdzieś coś pisał o filtrze szarym połówkowym i o jego wpływie na jakość zdjęć. Poprosiłbym ewentualnie o cytat to walnę się w pierś i się pokajam.
Pisałem natomiast o filtrze szarym i filtrze polaryzacyjnym kołowym (nakręcane firmy Marumi) odnośnie zafarbu jaki rzekomo wprowadzają, w tym wątku (https://forum.olympusclub.pl/threads/103096-Filtr-szary-Marumi-DHG-ND8-i-zafarb?highlight=).
Pierwsze najlepsze :-)
365@123A i mały bonusik B...Kiedyś zapytałem Cię, czy leżąc w nocy, daleko od świateł wielkiego miasta, zobaczę tyle gwiazd.
OK, nigdy nie byłem aż tak daleko od tych świateł aby się przekonać. :)
Teraz zapytam, czy patrząc w niebo, z dala od świateł, zobaczę równie jasne niebo? Może pod inną szerokością ale u nas?
Ślicznie to wygląda ale jakby ciut za jasne :roll:
Farensbach
30.04.16, 11:20
Te IRki 120 i 121 bardzo fajne, choć w przypadku 121 to wolałbym sam widok, bez pierwszego planu z łodzi.
123A też mi się spodobało.
Kiedyś zapytałem Cię, czy leżąc w nocy, daleko od świateł wielkiego miasta, zobaczę tyle gwiazd.
OK, nigdy nie byłem aż tak daleko od tych świateł aby się przekonać. :)
Teraz zapytam, czy patrząc w niebo, z dala od świateł, zobaczę równie jasne niebo? Może pod inną szerokością ale u nas?
Ślicznie to wygląda ale jakby ciut za jasne :roll: To niebo nie jest czarne, jest szare, chmury podświetlone są na żółto-porańczowo. W miarę jak przyzwyczajają oczy widzisz coraz więcej szczegółów.
---------- Post dodany o 08:57 ---------- Poprzedni post był o 08:53 ----------
Jeśli już mnie cytujesz (czy właściwie do mnie się odnosisz) prosiłbym o trzymanie się faktów.
Więc po pierwsze nie przypominam sobie abym gdzieś coś pisał o filtrze szarym połówkowym i o jego wpływie na jakość zdjęć. Poprosiłbym ewentualnie o cytat to walnę się w pierś i się pokajam.
Pisałem natomiast o filtrze szarym i filtrze polaryzacyjnym kołowym (nakręcane firmy Marumi) odnośnie zafarbu jaki rzekomo wprowadzają, w tym wątku (https://forum.olympusclub.pl/threads/103096-Filtr-szary-Marumi-DHG-ND8-i-zafarb?highlight=).
Nie widzisz różnicy w jakości zdjęcia z użyciem filtra i bez niego. To wystarczy do zacytowania opinii.
365@124 Khalkoutsi Grecee. 38°18,824N 23°44,078E. Grecka Wielkanoc.
...Nie widzisz różnicy w jakości zdjęcia z użyciem filtra i bez niego. To wystarczy do zachowania opinii.
To tylko Ty tak twierdzisz. Poproszę o cytat gdzie tak napisałem.
Dziękuję Wam za komentarze i odwiedziny.
To tylko Ty tak twierdzisz. Poproszę o cytat gdzie tak napisałem.
Dodaj do swojego testu jedno zdjęcie że słońcem w kadrze. Potem podtrzymaj te same wnioski co w Twoim podsumowaniu...
Miłego dnia!
...Dodaj do swojego testu jedno zdjęcie że słońcem w kadrze. Potem podtrzymaj te same wnioski co w Twoim podsumowaniu...
Miłego dnia!
Nie wiem, nie rozumiesz, nie chcesz zrozumieć, czy celowo tak piszesz. Tamten mój test miał na celu sprawdzenie jedynie wpływu tych dwu filtrów na wprowadzanie ewentualnego zafarbu do zdjęcia.
Tak, wiem o tym, że każde szkiełko przed obiektywem jakiś tam wpływ ma na jakość. Między innymi właśnie może wzmocnić ewentualne bliki, flary, przy zdjęciach pod słońce.
Miłego dnia.
365@125
Grecka Wielkanoc w grecko-polskim domu pod Atenami.
365@125
Grecka Wielkanoc w grecko-polskim domu pod Atenami. Wersje większe i poprawione po powrocie do domu.
123A - świetne.
Pozdrówka.
365@126 Karystos na Evii. Kolacji czas....
( niestety z tableta)
Andrzej druga fota to twoj jacht?
Egejskie... mam mile wspomnienia.
Andrzej druga fota to twoj jacht?
Egejskie... mam mile wspomnienia.Tak, ten stojący longsajdem.
Tak, ten stojący longsajdem.
Zycze fajnego rejsu tak jak rok temu.
365@127. Pogodny portowy poranek....
To fotki "z dziś"?
Z dziś...
Kolejne również 365@128 z drogi i z Batsi na Andros.
Na ostatnim, w dali, mała jednostka wojskowa?
Na ostatnim, w dali, mała jednostka wojskowa?
Tak mały patrolowiec pod grecką banderą
Fajne greckie klimaty... pamietam ten nasz pierwszy rejs i wejscie do Vlichada :-)
Fajne greckie klimaty... pamietam ten nasz pierwszy rejs i wejscie do Vlichada :-)
Dzięki.!
365@129. Kythnos.
Jak widze po ubiorze to switowka dopadla kapitana :-)
Jak widze po ubiorze to switowka dopadla kapitana :-)Wyszliśmy z Loutry o 5 rano. Przeskoczyliśmy na Hydrę. Właśnie pijemy greckie frape, Eda wcina miejscowe lody...
trasa trudna, prawie 60 Nm od rana 5, potem 6°B, po 40 Nm opadło do 4°.Półwiatrem jak z Karlskrony....
Momentami przypominała zimowe pływanie po Alboranie i Biskajach. Fala do 2,5-3 m.
365@130
Z Loutry niezly odcinek... piekne widoki pokazales..
173706
365@131 Parę migawek z Portu na Hydrze.
Stoisz przy greckim...
Nasza banderka pod lewym salingiem a olkowa pod prawym :-)
Bajka Andrzeju...ale dziś nie pływajcie, świętujcie :-) Wszystkiego lepszego!!
365@131 Parę migawek z Portu na Hydrze.
Przywołałeś piękne wspomnienia. Uważam Hydrę za jedno z najpiękniejszych miejsc w Grecji. Brak hałasu silników samochodów, motocykli... tylko śpiew ptaków i cykady. (No i oczywiście na nabrzeżu gwar turystów- nie tak znów licznych bo transport na wyspę jednak troszkę ograniczony)
Przywołałeś piękne wspomnienia. Uważam Hydrę za jedno z najpiękniejszych miejsc w Grecji. Brak hałasu silników samochodów, motocykli... tylko śpiew ptaków i cykady. ...
Trudny port, ciasny, trzy pojazdy samochodowe na całej wyspie i motorowe wodne taksówki. Rano w nienajlepszym świetle trafiłem na załadunek z barki na osiołki.,..
Wcześniej nocą udała się mi jedyna bezchmurna część nocy w czasie rejsu. Próbowałem złapać Drogę Mleczną tuż nad ateńską łuną. Zobaczczę co z tych zdjęć wyszło u siebie.
A jeśli już o pogodzie zacząłem, to po ładnym początku mieliśmy trzy dni żeglugi od 4-6°B. W tym pół dnia w regularnej półwiatrowej 6-tce. Jak na Egejskie w maju to nie częste....
Ale wszystko co dobre kiedyś się kończy.
Wsiedliśmy w przedostatnim porcie rejsu, w Poros, Z tamtąd autobusem do Aten, gdzie trwa strajk komunikacji publicznej i żeglugi promowej p-ko polityce podatkowej.
Taksówka dotarliśmy w nocy na lotnisko, w czasie boardingu trwał wschód słońca, zza szybki...365@132
Kolejne zdjęcia już z komputera, z domu.
Na rejsie mam tylko Nexusa 7 i żadnych programów edycyjnych nad którymi warto by się było pochylić i kombinować coś na nieskalibrowanym ekranie tableta.
Jesteśmy w Wiedniu, obiad zjemy pod Krakowem....
Ostatnie dwie wrzuty eksta. Zmartwiłem się z gdy usłyszałem o strajkach w Grecji, dobrze że wszystko ok. Czekam na kolejne sety z wyprawy
Ostatnie dwie wrzuty eksta. Zmartwiłem się z gdy usłyszałem o strajkach w Grecji, dobrze że wszystko ok. Czekam na kolejne sety z wyprawy
Dzięki.
Siedzę sobie na lotnisku. Moje oczy pobiegły do powszechnie znanej żółci na polu, przyniosłem aparat i ... na pasie mijanka egzotycznych linii.
Jakość kiepska przez podwójne szyby.
To OlyShare podoba się mi coraz bardziej.... Fuji ma podobne , ale tyko do przerzucania jpg. Przynajmniej dla mojego X-M1.
Ale nie można nim sterować aparatem.
365@133
Czarodziej Piotr Kasperaszek i jego asystent z czołówką i puszką piwa do przygaszania ogniska pod grilem. Kolacja na plaży w Loutrze - ośmoirniczki, rybka i kiełbaski greckie. Obok "basenu termalnego. Samy 12/2,0@2,0
Fajnie sie z Toba podróżuje, zdjęcie 0028-kapitalne.
365@133
Czarodziej Piotr Kasperaszek i jego asystent z czołówką i puszką piwa do przygaszania ogniska pod grilem. Kolacja na plaży w Loutrze - ośmoirniczki, rybka i kiełbaski greckie. Obok "basenu termalnego". Samy 12/2,0@2,0 z X-M1
Nie wiem dlaczego nie wszedł załącznik. Może za bardzo sie pospieszyłem z zatwierdzeniem posta. Będą inne wersje.
A. wersjanieco przyciemniona i mocniej kadrowana...
Jak widze tarfiles na autora "Grecja-Najlepsze trasy dla zeglarzy" :-)
365@134 Zaczynam relację jak należy z RAW-ów, z poprawionym balansem bieli czasem z HDR-a.
Nasz pierwszy port: Khaloutsi w zasadzie Jachtklub dla miejscowych i port dla rybaków - mapka z zaznaczonym poźniejszym przelotem i zdjęcie porciku na pólnocnym brzegu Attyki naprzeciw Ewii jak tę jedną w najwiekszych wysp greckich nazywają miejscowi.
Wioska maleńka trzy ulice, mały placyk na brzegu zatoki kilkanaście knajpek i kawiarnię z WiFi. Stąd możlewe bywały wysyłki zdjęc na forum z pomocą tableta. I z ładnym kościółkiem ale o nim później. Okolica górzysta. Zatoka jest ujściem oktesowej rzeki, która sprowadza wodę opadową osiągając poziom wody do 6-7 metrów sądząc po smieciach na drzewach z korycie.
Trafiliśmy na Grecką Wielkanoc i zostaliśmy na nia zaproszeni do domu jednego z organizatorów rejsu. W kolejnej części będzie o tym.
365@135
Po wejściu do domu na zewnątrz w cieniu dachu gospodarze postawili dla gosci słodki szwedzki stół z greckimi soczystymi słodkościami, na pomarańcze zapraszając na drzewo, cokolwiek to znaczy, wskazując te na których właśnie dojrzały owoce, a gdy dzień wcześniej potrzeba było cytryny do sosu do sałaty rxzymskiej Pani domu poprosiła jedno z nas o zerwanie ich w ogrodzie....
W cieniu pod wiatą na stole czekały przygotowane na ciepło faszerowane warzywa i sałatki oraz miejscowe pieczywo dla zaspokojenia pierszego głodu oraz wina i twarde alkohole.
Obrazki robiłem z myślą o Grzegorzu...
Dziękuje za pamięć o mnie w takiej chwili. Większość specjałów mogę odtworzyć. Widzę genialne gołąbki w liściach z winogron i kulki z baraniny...
To jest w tych krajach genialne: potrzebujesz cokolwiek z warzyw czy owoców = idziesz 3 metry do ogrodu...
Pamietam początek lat 80 i wioskę blisko Batumi. Jako dzieciak dostawałem pajdę chaczapuri i wio do ogrodu po pomidora... Na deser mleko i winogrona... Szklanka w ręce jednej, druga rwiesz owoce.
A tak btw, czy ja dobrze widzę, ze tam sękacz lub coś na jego wzór jest?
Dziękuje za pamięć o mnie w takiej chwili,,,
Pamietam początek lat 80 i wioskę blisko Batumi. Jako dzieciak dostawałem pajdę chaczapuri i wio do ogrodu po pomidora... Na deser mleko i winogrona... Szklanka w ręce jednej, druga rwiesz owoce.
A tak btw, czy ja dobrze widzę, ze tam sękacz lub coś na jego wzór jest?
Tek jest sękacz - krajowy dowieziony przez jesdnego z uczestników rejsu....
A cała rzecz działa sie w cieniu i przy nadzieji na kawałek pieczonego od rana prosięcia i baranka.
Czas oczekiwania publiczność i gospodarze spędzali na nauce tańców greckich , spożyciu... i intensywnych rozmowach w podgrupach i tak do momentu aż obracające się mięsiwo zostało uznane za zadośc kruche i odchodzące od kości...
365@136
Kulinarne foty kapitalne, az chce sie tam powrocic :-)
I oto najważniejsza część świeckiej Wielkanocy- spożywanie baranka...
Część religijna odbywa się poprzedniego dnia i w nocy z błogosławieństwem zgromadzonych na uroczystościach i pod kościołem rzesz wiernych. Ale o tym póżniej.
365@137 Nasz wodzirej okazał się być także sprawnym kucharzem.
Po zakończonym spożyciu skorzystałem na chwilę w ogrodowego hamaka gospodarzy...
Widzę, że mieliście mięsko z przyprawą - chłopczyna palec sobie urżnął :mrgreen:
Widzę, że mieliście mięsko z przyprawą - chłopczyna palec sobie urżnął :mrgreen:
Możliwe....
Wróćmy na chwilę do portu. 365@138. HDR-ek lepszy jakościowo załączę nieco później.