PDA

Zobacz pełną wersję : obrazki apezeta

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Farensbach
11.08.12, 11:53
Od mojego ostatniego wpisu wyróżnię: 501, 504, seria 505-507 wyśmienita. Seria z winiarni ciekawa. 513, jak dla mnie świetne. Wpadły mi w oko też 516, 518 i 514 (ale czy nie leci nieco w lewo?).

apz
11.08.12, 19:31
Od mojego ostatniego wpisu wyróżnię: 501, 504, seria 505-507 wyśmienita. Seria z winiarni ciekawa. 513, jak dla mnie świetne. Wpadły mi w oko też 516, 518 i 514 (ale czy nie leci nieco w lewo?).

Dziękuję za wizyty. Ostatnie dwa z winiarni - pomieszczenia magazynu najcenniejszych roczników. Firma prowadząca winiarnię prowadzi sprzedaż wysyłkową pojedynczych butelek dla koneserów i restauracji na cały świat. Zdjęcia z ostatniego pomieszczenia, za taka buteleczkę trzeba dać od kilkuset euro w górę. Zaskoczony byłem, ze mają tam własnie małe okienko, które zdominowało barwę światła i dało możliwość ustawienia normalnego balansu bieli.

517.https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=68133&d=1344706221
518.https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=68135&d=1344706294

Bodzip
11.08.12, 19:42
Mam prośbę - możesz mi dać rawa z 517 ?
Wydaje mi się że za bardzo pojechałeś z ISO. Tam jest naturalne światło, i na moje oko 800 - 1200 by wystarczyło.
Ale chciałbym zobaczyć co mi się uda z niego wyciągnąć.

apz
11.08.12, 20:07
Już leci do Ciebie. Za chwilę zdejmij sobie ze swojego serwera. Już doszło. Wstaw wyniki Twojej zabawy.

Cienia w kwiatkach nie zmienisz syntetycznych zresztą. A ogólnie w tym właśnie miejscu było trochę światła. Można też doświetlić , ale nie miałem tej małej śmiesznej lampki ze sobą. A i strobowanie nie jest moją domeną.

Mcarto
11.08.12, 20:41
Już leci do Ciebie. Za chwilę zdejmij sobie ze swojego serwera. Już doszło. Wstaw wyniki Twojej zabawy.

Cienia w kwiatkach nie zmienisz syntetycznych zresztą. A ogólnie w tym właśnie miejscu było trochę światła. Można też doświetlić , ale nie miałem tej małej śmiesznej lampki ze sobą. A i strobowanie nie jest moją domeną.

Ja czasami uzywam wbudowanej do blysku rozswietlajacego. Jak ustwawie 1/4 1/5 mocy to nawet wychodza ciekawe zdjecia a blysk nie psuje kadru a moze mi sie tylko tak wydaje;)
Ciekawe zdjecia, zapisywales w raw i jpg? wiekszosc przedstawionych to chyba jpg z puszki? WB jest troche zjechany.
Ja od dawna jade na auto ale Pentax dobrze sobie z tym radzi choc w slabszym swietle to kazdy aparat moze sie mylic a wtedy Lightroom jest nieoceniony.

mobi

Bodzip
11.08.12, 21:13
Dobra, wywołałem tego rawa. Powiem, że 6400 po małych zabiegach jest używalne :)
Myślę, że balans bieli, nasycenie i odcienie ustawiłem prawidłowo. Butelki pokryte kurzem, ale cegły "śmierdzą" nowością :mrgreen:
... czy dobrze, to tylko apz potrafi stwierdzić.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/foty/P6141371abc.jpg)

68138

Mirek54
11.08.12, 21:32
Kurde.Te na orzech bejcowane przed wielu laty krzeslo mie kolorem zagadalo i staralem sie do niego reszte dopasowac.Czy mi sie udalo czy nie -nie mam pojecia.68139:mrgreen:

And.N
11.08.12, 21:37
Będę szczery, to po poprawce (Bodzip) wygląda jak w sepi, a na plus to że zniwelowane duże kontrasty.
Wcześniejsze od 508 do 519 lepsze, podobają się.
Edit
Mirek, chyba jednak Ci się nie udało,choć lepsze niz wcześniejsze

apz
11.08.12, 22:37
Będę szczery, to po poprawce (Bodzip) wygląda jak w sepi, a na plus to że zniwelowane duże kontrasty.
Wcześniejsze od 508 do 519 lepsze, podobają się.
Edit
Mirek, chyba jednak Ci się nie udało,choć lepsze niz wcześniejsze

Wersja Mirka prawdziwsza od mojej. A ostre cienie od szyjek butelek to to co zwróciło moją uwagę w tym miejscu i o tym czasie. Ja WB ustawiałem na szarą zaprawę by pozbyć się żółtego zafarbu. Kłania się szara karta lub inny wzornik w plecaku. W końcu będę musiał to właśnie zrobić.
Wrócę kiedyś do tej foty.
Bodzip, Mirku - dzięki za czas i pracę którą zechcieliście poświęcić tej fotografii.

aga_piet
11.08.12, 22:44
Nie kusiło Cię aby zrobić parę helmuthowo-k@czowych abstrakcji? W 518. widzę piękny kwadrat złożony z butelek przedzielonych kawałkami muru. Na ostatnim również widać potencjał minimalizmu ;)

apz
11.08.12, 22:49
Ja czasami uzywam wbudowanej do blysku rozswietlajacego. Jak ustwawie 1/4 1/5 mocy to nawet wychodza ciekawe zdjecia a blysk nie psuje kadru a moze mi sie tylko tak wydaje;)
Ciekawe zdjecia, zapisywales w raw i jpg? wiekszosc przedstawionych to chyba jpg z puszki? WB jest troche zjechany.
Ja od dawna jade na auto ale Pentax dobrze sobie z tym radzi choc w slabszym swietle to kazdy aparat moze sie mylic a wtedy Lightroom jest nieoceniony.

mobi

Zdjęcia zapisuję w JPG i RAW w trzech ekspozycjach - 1.-sza podciągnięte na max z prawo, 2.-ga -0,7 EV, 3.-cia +0,7EV mam taką opcję w aparacie. Zdjęcie wywołują z jednego z trzech RAW-ów po obejrzeniu histogramów i JPG-ów na pełnym podglądzie.

Reszta obróbki metodą prób i błędów w ACR. czasem próbuje poszukać szarości. Zafarby próbuję zmniejszać kolorem selektywnym.

---------- Post dodany o 22:49 ---------- Poprzedni post był o 22:44 ----------

Nie kusiło Cię aby zrobić parę helmuthowo-k@czowych abstrakcji? W 518. widzę piękny kwadrat złożony z butelek przedzielonych kawałkami muru. Na ostatnim również widać potencjał minimalizmu ;)

Cieszy mnie minimalizm, lubię go oglądać, ale jeszcze chyba do niego nie do końca dorosłem. To zupełnie inna zabawa niż krajobraz, który najbardziej mnie cieszy. Proponujesz inne spojrzenie. Muszę popróbować, a przede wszystkim pomyśleć o tym będąc na plenerze. Popróbuję pociąć niektóre z moich fotografii inaczej.

Bodzip
11.08.12, 22:55
A ja gratuluję aparatu. ISO 6400 jest bardzo używalne, nawet bez mocnej interpolacji w dół, a można sobie poradzić z odszumianiem nawet bez profesjonalnego programu.
Jeszcze taka wersja:

68149

Muminek
11.08.12, 22:57
Winiarnia ciekawie pokazana, bardzo lubię odwiedzać takie miejsca. Pozdrawiam.

aga_piet
11.08.12, 23:02
Proponujesz inne spojrzenie. Muszę popróbować, a przede wszystkim pomyśleć o tym będąc na plenerze. Popróbuję pociąć niektóre z moich fotografii inaczej.

Może to jakieś zboczenie, że na czyjeś kadry patrzy się po swojemu i myśli "jak ja bym to wykadrowała?". To Twoje zdjęcia, Twój sposób patrzenia. Każdy z nas ma swój i pewnie najlepiej wychodzi, jak robi się po swojemu a nie próbuje "po czyjemuś". Chociaż... może czasem dobrze popróbować... dla odmiany, odświeżenia...?
Takie tam - weekendowe rozważania ;)

apz
11.08.12, 23:04
Może to jakieś zboczenie, że na czyjeś kadry patrzy się po swojemu i myśli "jak ja bym to wykadrowała?". To Twoje zdjęcia, Twój sposób patrzenia. Każdy z nas ma swój i pewnie najlepiej wychodzi, jak robi się po swojemu a nie próbuje "po czyjemuś". Chociaż... może czasem dobrze popróbować... dla odmiany, odświeżenia...?
Takie tam - weekendowe rozważania ;)

To wykadruj i wrzuć - wystawić RAW-a?

aga_piet
11.08.12, 23:06
Możesz podesłać.

Mcarto
11.08.12, 23:28
To i ja poproszę - wprawdzie nie mam takiego doświadczenia w obróbce jak Mirek czy Bodzip ale ciekaw jestem OMD.

pers
11.08.12, 23:55
Ja dzisiaj po obejrzeniu Twoich zdjeć z winiarni tak nabrałem smaka, że otworzyłem jedną butelkę do kolacji :-)

And.N
12.08.12, 00:00
Ja dzisiaj po obejrzeniu Twoich zdjeć z winiarni tak nabrałem smaka, że otworzyłem jedną butelkę do kolacji :-)
Tylko jedna, to slabo...

apz
12.08.12, 00:03

Ależ, to świetnie, wino jest zdrowe, poprawia trawienie, ma zbawienny wpływ na umysł i krążenie jeśli nie jest w nadmiarze użyte...

Dostarczyłem, czekam na Wasze pomysły.

Jan_S
12.08.12, 12:02
W zasadzie, to nie powinienem tu nic pisać. I względem stażu na forum i względem umiejętności fotograficznych jestem jak szczyl jakiś między tuzami. Mam prawo zachować milczenie bo wszystko co powiem może zostać i zostanie użyte.... Tym razem jednak zmarnuję doskonałą okazję żeby siedzieć cicho, jak onegdaj powiedział Chirac

A wszystko przez jedno zdjęcie, to z winnicy, nr 517 (post #1752) Zdjęcie genialne. Histerycznie rozedrgane kolorami, okraszone niepokojem szumu... wciągające jak historyjka może gdzieś usłyszana, może wymyślona

...I przypomniałeś sobie to uczucie gdy mając 11 lat zakradłeś się na koloni do spiżarni by wyjadać konfitury. A teraz jesteś tu. Gospodarz, ciamajda nie domknął drzwi, chwila jego nieuwagi w zupełności wystarczyła by Polacco dostał się do środka. Najpierw sień, potem drzwi. Które to były - te w lewo czy w prawo? Są, oczy powoli przyzwyczajają się do skąpego światła wpadającego przez małe okienko pod powałą. Na stole dostrzegasz bukiet sztucznych kwiatów. Ale nie, nie po to tu przyszedłeś. Tam pod ścianą, lekko tylko muskany światłem jest skarbiec.
Mądry winiarz nigdy nie wyprzedaje w całości swych najlepszych win. Przechowywane w ukryciu są żelazną rezerwą na trudne czasy: pożaru, wojny i władzy komunistów. Dobre wino zawsze się sprzeda. To kapitał lepszy niż akcje bo firmy bankrutują, lepszy niż papierowy pieniądz drukowany bez opamiętania. Lepszy nawet niż złoto bo złotem nikt żołądka nie nasycił a wino głowę rozweselić potrafi...
Tak, tu gdzieś powinno być amarone. Najlepsze, pięknie się starzeje, może leżakować latami nabierając nieziemskiego smaku. Widziałeś w stodole na górze suszące się winogrona, więc ono gdzieś tu musi być. Tylko które to? Najlepsza butelka to pewnie ta, na której szyjce zawieszone są kolorowe świecidełka mające pobrzdąkiwaniem zdradzić gdyby ktoś się doń dobierał. A może to tylko zasłona? Może te szkiełka zawieszono tylko po to by uwagę odwrócić od niepozornej, zakurzonej butelczyny po prawej stronie regału. Nic to, masz dużo czasu, właśnie dostrzegłeś że za stołem stoi krzesło, jakby zapraszało by usiąść i oddać hołd Dionizosowi. Ciekawe, czy gospodarz zakradał się tu przed żoną by sobie łyknąć czasem czegoś szlachetniejszego? Stara hetera, licząca każdego lira, dobre wino oddawała kupcowi bądź zanosiła do knajpy w miasteczku a w domu się piło tylko cienkusza. Jeśli patrone się tu faktycznie zakradał to gdzieś tu powinno być szkło i korkociąg...

----------
Wersje tego zdjęcia które przygotowali Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) i Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) są równie fascynujące, równie fascynujące jak starannie wytarta z kurzu półka z winami w sklepie u Więcławskiej w Wilkowyjach

Bodzip
12.08.12, 13:19
Wiesz Panie Janie, zaskoczyłeś mnie.
Powiem uczciwie, że pozytywnie mnie zaskoczyłeś :)

nevra
12.08.12, 18:23
Tam były różne źródła światła - żarówki, świetlówki z żarówkowych oprawach i światło dzienne - w różnych proporcjach pomieszane w rożnych miejscach obiektu, a przede wszystkim niedobór światła.

Litraż pominąłeś. :-P

Z wieloma różnistymi światłami też mam problem, ale skoro tak lubią?

Te butelki mnie intrygują bardziej od beczek. Porcje jednorazowe, że tak powiem. Świetne są. :)

Beczki beczkami

qazy
12.08.12, 19:01
Wersja Mirka prawdziwsza od mojej.

Mimo wszystko bardziej do wyobraźni i moich gustów estetycznych przemawia Twoja wersja.
Kolory nie muszą być idealne ale jest klimat.
Czuć ze wino jest stare, zdjęcie robi smak :)

aga_piet
13.08.12, 21:49
Mniej więcej o taką zabawę mi chodziło. To jednak zabawa formą, w pierwotnej wrzutce niewątpliwie istotniejsza jest treść ;) Wrzucam jako ciekawostkę. Sama byłam ciekawa.

apz
13.08.12, 22:01
Mniej więcej o taką zabawę mi chodziło. To jednak zabawa formą, w pierwotnej wrzutce niewątpliwie istotniejsza jest treść ;) Wrzucam jako ciekawostkę. Sama byłam ciekawa.

Całkiem mi się podoba. Próbowałaś coś wydobyć z pozostałych? I właściwy WB wydobyłaś z tej foty.

A ja siedzę nas fotą z figurką pod oknem w oddali między beczkami i zastanawiam się nad takim kadrowaniem?

aga_piet
13.08.12, 22:06
Ten kwadrat od początku mnie intrygował ;) Pozostałych na razie nie ruszałam z braku czasu i prozaicznego powrotu na pracy łono :(
Dzięki za umożliwienie zabawy i zaspokojenie ciekawości.

Bodzip
13.08.12, 22:44
Całkiem mi się podoba. Próbowałaś coś wydobyć z pozostałych? I właściwy WB wydobyłaś z tej foty.

A ja siedzę nas fotą z figurką pod oknem w oddali między beczkami i zastanawiam się nad takim kadrowaniem?
Jak dla mnie wersja asymetryczna.

dzarro
14.08.12, 10:24
Dziękuję za wizyty. Ostatnie dwa z winiarni - pomieszczenia magazynu najcenniejszych roczników. Firma prowadząca winiarnię prowadzi sprzedaż wysyłkową pojedynczych butelek dla koneserów i restauracji na cały świat. Zdjęcia z ostatniego pomieszczenia, za taka buteleczkę trzeba dać od kilkuset euro w górę. Zaskoczony byłem, ze mają tam własnie małe okienko, które zdominowało barwę światła i dało możliwość ustawienia normalnego balansu bieli.

517.
518.

Ja w 517 poszedłbym w kierunku jednak intensywnych kolorów. To jest zdjęcie za gatunku nieudane/bardzo udane - tuszowanie jego wad według mnie nic nie da - wersje pastelowe do mnie nie przemawiają. Trzeba raczej zablefować i wady pokazać jako zalety - nie wiem czy coś z tego wyjdzie na pewno, ale tak mi świta.
518 też ciekawe/nieudane. Ja nie wiem czy jest do pokazywania - raczej do zachowania, żeby zostało z tyłu głowy, że można jeszcze kiedyś popróbować w ten deseń. Ja bym nic nie kadrował. Istotą tego zdjęcia jest własnie taki piętrowy chaos. Szkoda, że dołu brakuje - ucięty stołek jest OK, ale drzwi wydają się okaleczone. Fajne te obrazki po prawej a antresola to już "wogle" git. To, że krzywo też nie przeszkadza - bo takie zdjęcia powinny być trochę krzywe, żeby było bardziej artystycznie :wink:. Coś sprawia, że to zdjęcie ogląda się bardziej jak etiudę, zapis "rozpoznania walką" niż coś skończonego - ale mi się podoba częściowo. Taki "kulfonizm" od czasu do czasu jest niezbędny jako przeciwwaga dla dopieszczonych obrazków i innej kaligrafii.

aga_piet
14.08.12, 11:52
Właśnie sobie uświadomiłam, że masz walniętą numerację zdjęć. 517 i 518 się dublują (numery, foty są różne).

518 też ciekawe/nieudane. Ja nie wiem czy jest do pokazywania - raczej do zachowania, żeby zostało z tyłu głowy, że można jeszcze kiedyś popróbować w ten deseń. Ja bym nic nie kadrował. Istotą tego zdjęcia jest własnie taki piętrowy chaos. Szkoda, że dołu brakuje - ucięty stołek jest OK, ale drzwi wydają się okaleczone.

Z tym kadrowaniem to była wyłącznie moja fanaberia ;)

helmuth
14.08.12, 12:09
518 Ja bym nic nie kadrował. Istotą tego zdjęcia jest własnie taki piętrowy chaos. Bufetowej nie chodziło o wykadrowanie tego zdjęcia (o ile dobrze ją zrozumiałem) ale o inne pokazanie tematu, skupieniu się na fragmencie sceny/tematu.
Po prostu inne zdjęcie.

... takie zdjęcia powinny być trochę krzywe, żeby było bardziej artystycznie :wink:.APZ ma brodę, więc nie musi krzywić zdjęć :-P
Przy okazji- czy musimy się silić na artyzm? Nie wystarczy zrobić poprawne zdjęcie? Tym bardziej, jeśli zdjęcie ma charakter dokumentacyjny?

dzarro
14.08.12, 13:09
Przy okazji- czy musimy się silić na artyzm? Nie wystarczy zrobić poprawne zdjęcie? Tym bardziej, jeśli zdjęcie ma charakter dokumentacyjny?

Przecież dodałem przymrużone oko...

apz
1.10.12, 19:58
Dwa Pierwsze z kolejnego wyjazdu:
523.
524.

waruga
1.10.12, 20:02
Podoba sie :-)

Rysiek_O
1.10.12, 20:04
Pragnę pochwalić perfekcję! Ogladam z prawdziwą przyjemnością. Pozdrawiam

Bodzip
1.10.12, 20:21
Zwłaszcza 523. Naprawdę dobre

pamaru
1.10.12, 20:36
524 - przestrzeń, którą uwielbiam! :)

piasbog
1.10.12, 20:38
A moją uwagę zwróciło 524. Pozdrawiam

helmuth
1.10.12, 21:46
W 523 coś mi nie pasuje kadr.
Uciąłbym dół. Ten pierwszy plan, jakiś niekompletny, jakby wyrwany z większej całości, psuje mi odbiór :roll:
Może tak?
71002

Mcarto
1.10.12, 21:54
W 523 coś mi nie pasuje kadr.
Uciąłbym dół. Ten pierwszy plan, jakiś niekompletny, jakby wyrwany z większej całości, psuje mi odbiór :roll:
Może tak?
71002

Teraz jest lepiej ale przeszkadza w odbiorze zbyt gęsta mgła.

sylwiusz
1.10.12, 22:18
523 - bardzo przyjemne. O ktorej musiales wstac, zeby wejsc na gore i jeszcze zalapac sie na wschod slona? :mrgreen:

apz
1.10.12, 22:44
523 - bardzo przyjemne. O ktorej musiales wstac, zeby wejsc na gore i jeszcze zalapac sie na wschod slona? :mrgreen:

To był późno popołudniowy rekonesans przed wschodem. Wschód zresztą żaden mi nie wyszedł w ciągu tygodnia. Godzina jest w exifie. Słońce wyszło niespodziewanie w pochmurny dzień. By dotrzeć na tę górę jechałem 2 godziny w jedną stronę po szutrówkach, dolinami i pod górę, jakieś 12 km od ostatniego asfaltu.

Będzie jeszcze kilka ujęć z tego wzgórza, na którym jest tylko winnica i zabudowania firmy uprawiającej tę winnicę i robiącej tam wino. To akurat to takie zerknęcie w stronę zachodu. Pierwszy plan ma dla mnie znaczenie, dlatego go nie obciąłem. Cdn.

Farensbach
1.10.12, 22:52
Oba ostatnie zdjęcia bardzo przyjemne w odbiorze.

apz
5.10.12, 00:06
Oba ostatnie zdjęcia bardzo przyjemne w odbiorze.

Dziękuję za odwiedziny.
525.winnica cd1
526.winnica cd2
527.Opatija.

BIKER
5.10.12, 00:23
Fajne te Twoje foty, oj będę ściągał:wink:.
Pozdrowerki

Bodzip
5.10.12, 05:59
Zacząłeś obrabiać, i dobrze :) bo jest na czym oko zawiesić.

Rysiek_O
5.10.12, 07:06
Dziękuję za odwiedziny.
525.winnica cd1
526.winnica cd2
527.Opatija.

Znakomite! Mozna nacieszyć oko. Gratuluję

qazy
5.10.12, 07:24
Piękna okolica. Super kolory wyszły. Na ostatnim bym wystwplowal gałązki w prawym górnym rogu ale nie rażą mocno.
Bardzo mi się podoba.

Wysłane z Samsung Mobile

rol6
5.10.12, 08:05
Winnica z 525. podoba mi się bardziej, brzeg morza - bajka. Miło się ogląda. :grin:

witia
5.10.12, 09:18
Dziękuję za odwiedziny.
525.winnica cd1
526.winnica cd2
527.Opatija.

Świetne foto Andrzeju.
Gratuluję i pozdrawiam.

Farensbach
5.10.12, 10:00
Ładne zdjecia. Trzecie najbardziej mi się spodobało.

waruga
5.10.12, 10:02
Dla mnie 525 oraz 527 :-)

yamada
5.10.12, 13:08
527 wybieram, winnice ładne ale bez "pazurka", ciekawym jakichć bliższych z nimi spotkań.

wanilia
5.10.12, 21:50
Winnice urokliwe :) Pozdrawiam :)

And.N
5.10.12, 22:06
Z ostatnich podobają mi się (tak bardziej) 523, 524 i 527

apz
8.10.12, 22:14
Winnice urokliwe :) Pozdrawiam :)

Dziękuję za wizyty. Dziś wczorajsza fotografia z drogi. Miejscowość Wolbrom:
528.

waruga
8.10.12, 22:30
Mokra droga fajna, podoba sie.

Bodzip
8.10.12, 22:32
Byłem, łaziłem tymi uliczkami.
Pajęczyna z kabli świetnie wyszła

apz
8.10.12, 22:43
Byłem, łaziłem tymi uliczkami.
Pajęczyna z kabli świetnie wyszła

W rzęsistym deszczu, popołudniu... nieczęsto zdarza mi się ,by obraz drogi zmusił mnie do zatrzymania się i powrót w dopiero co przejechane miejsce. Ta wyjątkowa atmosfera minionego czasu...
529.

MaciekMG
8.10.12, 22:50
Ech, po raz pierwszy nie przeszkadzają mi latarnie na zdjęciu ;-). I kolory przez deszcz wyprane... miodzio!

adambieg
8.10.12, 23:06
Swietnie użyta dramatyczna tonacja na tych deszczowych zdjeciach.

Farensbach
8.10.12, 23:07
Oba ostatnie ciekawe, nawet bardzo. To filtr "dramatyczna tonacja"?

Bodzip
8.10.12, 23:32
Swietnie użyta dramatyczna tonacja na tych deszczowych zdjeciach.

Oba ostatnie ciekawe, nawet bardzo. To filtr "dramatyczna tonacja"?
Osobiście przypuszczam, że nie - że zdjęcie jest mocniej wykontrastowane, a odbicia zdrobiły swoje. Ale oczywiście mogę się mylić.

apz
9.10.12, 05:03
To jest dramatyczna tonacja. Jak zwykle z każdym efektem, najlepiej wygląda jak go niemal nie widać. W takim szarym matowym, bo deszczowym dniu wygląda najciekawiej. Robiłem nim ostatnio trochę zdjęć wychodząc z założenia, ze jak nie ma światła to mam jeszcze w puszce dramatyczną tonację i taki jak na tych zdjęciach, stonowany efekt najbardziej mi się podoba. A RAW i tak jest zapisany na surowo.

530.Świętokrzyska zagadka?
531.
532. Taki sobie widoczek z deszczowej drogi gdzieś pod Miechowem.

helmuth
9.10.12, 07:25
530.Świętokrzyska zagadka?Wygląda jak koło wodne w jakimś młynie, tylko gdzie woda?

adambieg
9.10.12, 07:44
Wygląda jak koło wodne w jakimś młynie, tylko gdzie woda?

Wyschła :wink: Pewnie nieczynny młyn. Koło wydaje się być ogromne.

Czy to jest to miejsce?

http://www.krajoznawcy.info.pl/kreci-sie-od-350-lat-2900#!prettyPhoto

rol6
9.10.12, 07:46
Koło w pierwszej wersji podoba mi się bardziej. :grin:

apz
9.10.12, 09:51
Wygląda jak koło wodne w jakimś młynie, tylko gdzie woda?

Obiecałem sobie , że nie zmarnuję weekendu przeznaczonego na Zlot w Skarżysku Kamiennej.

To pierwsze zdjęcia z popołudniowej wycieczki do zabytkowego zakładu hutniczego w Maleńcu (Rudzie Malenieckiej), woda jest, koło nie pracuje - podsiębierne było. Zakład pracował od 1784 do lat pięćdziesiatych XX wieku. W końcu wojny produkował głównie gwoździe cięte z blachy kwadratowe używane przez Niemców do budowy baraków wokół zbombardowanych miast i po wojnie niezbędnych Polsce do odbudowy kraju. Umówiony byłem telefonicznie. Przyjeżdżam i obiekt otwarty, a w nim brak żywego, na pierwszy rzut oka, ducha, to ja otwieram pierwsze drzwi i za nimi koło. I to jakie. Wielkie.
CDN.

TOKIN
9.10.12, 09:54
Wolbrom!
Klimat, odbicia, kolory!

LuiN
9.10.12, 09:59
Dziś wczorajsza fotografia z drogi. Miejscowość Wolbrom.

Cudnie mokre, ropo-oleiste.

apz
9.10.12, 14:42
Wolbrom!
Klimat, odbicia, kolory!

Odjazdowe miejsce i chwila. Zgadzam się z Tobą.

533. woda, potem jazz i drewniane koryto, dziś przegrodzone dechami.
534. Ośka od koła
535. Żelastwo.
536. Brzozowa, podwórkowa kapela.

Bodzip
9.10.12, 15:09
Hej, kapela jest fantastyczna :)

aga_piet
9.10.12, 15:14
527 - prawie jak z dr_feelgooda, tylko bestii brak ;) Niesamowite.
Deszczowe foty świetne.

Saboor
9.10.12, 15:48
Dziękuję za odwiedziny.
525.winnica cd1
526.winnica cd2
527.Opatija.
527.Opatija cud, miód i orzeszki, podoba mi się.

waruga
9.10.12, 17:34
Orkiestra swietna :-)

apz
9.10.12, 20:00
Orkiestra swietna :-)

Trochę kiepskie światło było tam pod drzewami. Teraz wnętrze przemysłowe.Mam troche wątpliwości czy właściwie potraktowałem te archaiczną linie przemysłową. ( Czy szeroko to dobrze w takich wnętrzach.) Buzia malalrki i obrazek to szykowany do otwarcia wernisarz lokalnej twórczyni.
537.
538.
539.

waruga
9.10.12, 20:27
Ciekawe foty z pasami napedowymi ( transmisyjnymi)

apz
10.10.12, 07:33
527.Opatija cud, miód i orzeszki, podoba mi się.

Budynki z czasów CK. Podobno Franciszek Józef miłościwie nam panujący także w Galicji i Lodomerii, w czasach gdy Polacy roztrwonili swą państwowość tam wypoczywał, a jego cesarzowe zdradzały go tam ze swymi dworzanami. Po nich zostało tak wiele, po kuźni w Maleńcu jeszcze więcej - ona funkcjonowała wcześniej i dłużej o 30 lat , a co pozostanie po montowniach np. LG czy Della?

540.Serce kuźni - główny napęd zakładu.
541.

CDN.
Będzie to Kościoł i Klasztor Cystersów w Wąchocku....

helmuth
10.10.12, 07:52
Z ostatniej serii, najbardziej podchodzi mi 541.
Na pozostałych za dużo (jak dla mnie), wzrok biega po zdjęciu i nie wiem na czym się zatrzymać.

Farensbach
10.10.12, 08:38
Ciekawe miejsce, ładnie pokazane.

Bodzip
10.10.12, 08:46
541, na pierwszym ta linka trochę gryzie. Wiem, nie można jej usunąć. Ale drugie fajne.

paakayttaja
15.10.12, 08:38
514 bardzo bardzo się mi podoba :)

Krakman
15.10.12, 09:28
Zdjęcia podobają się.... Przy moim ostatnio stosowanym nieróbstwie fotograficznym, mam szacunek do Twojej pracy.

Ps. Byłeś w Wąchocku i obiecałeś fotki z tamtąd.....Czy będzie ten słynny most...... wzdłuż rzeki????:wink:

Bodzip
15.10.12, 09:58
Zdjęcia podobają się.... Przy moim ostatnio stosowanym nieróbstwie fotograficznym, mam szacunek do Twojej pracy.

Ps. Byłeś w Wąchocku i obiecałeś fotki z tamtąd.....Czy będzie ten słynny most...... wzdłuż rzeki????:wink:
To tam takie coś jest ?

Krakman
15.10.12, 10:09
To tam takie coś jest ?

No nie słyszałeś o Tym??!!! Jest podobno tam parę innych dziwolągów, jak np. asfalt zwijany na niedzielę... :shock:

Bodzip
15.10.12, 10:24
No nie słyszałeś o Tym??!!! Jest podobno tam parę innych dziwolągów, jak np. asfalt zwijany na niedzielę... :shock:
Ja pierniczę, to trza jechać :mrgreen:

apz
15.10.12, 10:24

Milo, ze zechcieliście się tutaj zatrzymać na chwilę. Z mostem wzdłuż rzeki się nie widzieliśmy, rzeka zresztą taka śmieszna nie solidny kamieniec jak u nas, ale rodzaj kanału o stałym przepływie i z brzegami rozchylającymi się pod kątem mniej więcej 45 stopni. Co do asfaltu - przejeżdżałem pod gminą , byłem na ryneczku, jest kiepskiej jakości jak nieodnawiane drogi gminne. ciekawostką natomiast był parking przed klasztorem z dołami w ziemi , przypominający nieco tę historię z dowcipów. Głębokie dziury w ziemi otoczone taśmami biało czerwonymi i tyczkami z tabliczką prace archeologiczne - może ktoś poszukuje wcześniejszego , trwalszego bruku?

542.klasztor i kościół w Wąchocku -kościół pełni funkcję kościoła parafialnego, to pozwoliło mu ocaleć po kasacji zakonu przez Rosjan po upadku Powstania Styczniowego.
543.widok z nawy głównej w stronę ołtarza

Bodzip
15.10.12, 10:32
Głębokie dziury w ziemi otoczone taśmami biało czerwonymi i tyczkami z tabliczką prace archeologiczne - może ktoś poszukuje wcześniejszego , trwalszego bruku?
Dobree, dobree :D

apz
15.10.12, 11:04
Dobree, dobree :D

Sama prawda widoczna na pierwszym zdjęciu...

Kościół i klasztor wg. źródeł pisanych pochodzą z polowy 12 wieku i mają być przykładem architektury późno-romańskiej. Jest to prawdą i nie jest nią, bo oba obiekty były przebudowywane. Otoczenie - ogród przed kościołem nasycone są elementami patriotycznymi, nic dziwnego. W tej okolicy żyli i pracowali ludzie silnie identyfikujący się z polskością, cystersi zaś zawsze byli pionierami technologi i pracowici. Tutaj było werbowano i zbrojono powstańców listopadowych i styczniowych, tutaj działały silne zgrupowania partyzanckie w czasie II wojny światowej.

Są w klasztorze elementy romańskie ale o nich później.

544. widok do tyłu - kute wejście na chór - ciekawy przykład kunsztu tutejszych dawnych mistrzów .
545.Jeszcze starsze drzwi do kościoła od strony klasztoru. Szersze plany później.

Ciekawostką jest to , ze gdybym nie posiadał EM-5 większości tych i późniejszych obrazków z wnętrz pewnie bym nawet nie próbował robić.

Krakman
15.10.12, 11:36
mojemu E-30 we wnętrzach w miarę oświetlonych niewiele brakuje ale wymięka przy Twoim EM :???:

Bodzip
15.10.12, 13:11
mojemu E-30 we wnętrzach w miarę oświetlonych niewiele brakuje ale wymięka przy Twoim EM :???:
Popolemizował bym. Nie wymięka... no może trochę.
Krzysiu, jasne szkło - to jest lekarstwo.
Nie mój wątek, więc tylko podlinkuję z bardzo, bardzo, bardzo ciemnej katedry w Sopocie. A że to prawda, zapytaj bufetową.
E-30 + ZD 14-35/2.0

http://bodzio.dug.net.pl/Sopot/P9040742ol.jpg

Krakman
15.10.12, 13:16
Nie mój wątek, więc tylko podlinkuję z bardzo, bardzo, bardzo ciemnej katedry w Sopocie. A że to prawda, zapytaj bufetową.
E-30 + ZD 14-35/2.0

No może trochę przesadziłem z tym wymiękaniem . Ale jak już pisałem mam dzień do kadzenia dzisiaj.

Mój E-30 pracuje z 12-60 i jestem z tego kompletu zadowolony bardzo.

apz
15.10.12, 13:19
E-30 + ZD 14-35/2.0

Jakbyś nie czarował , nie zaczarujesz, EM-5 z tym szkłem da jeszcze lepszy obrazek.

Jan_S
15.10.12, 13:19
Ciekawostką jest to , ze gdybym nie posiadał EM-5 większości tych i późniejszych obrazków z wnętrz pewnie bym nawet nie próbował robić.
Nie ujmując nic jakości OMD - ale w takich warunkach i EPLem dałbyś radę. Kwestia techniki i wygody - niskie ISO, aparat oprzeć o coś stabilnego, czas na 2 sekundy i jedziemy... A jeszcze jak by jakieś jasne i w miarę szerokie szkło było no to już w ogóle...

apz
15.10.12, 13:24
Nie ujmując nic jakości OMD - ale w takich warunkach i EPLem dałbyś radę. Kwestia techniki i wygody - niskie ISO, aparat oprzeć o coś stabilnego, czas na 2 sekundy i jedziemy... A jeszcze jak by jakieś jasne i w miarę szerokie szkło było no to już w ogóle...
Z jasnych szkieł używałem 12-60 , 7,5 i 9-18, domknięte o 2 dzialki czas do 1/6- 1/20 sek. ISO 1600- 3200, z ręki.
Raczej użyłbym XZ-ta niż E-30.

Wieczorem będą nowe zdjęcia, porozmawiamy dalej o tym.

Bodzip
15.10.12, 13:28
Jakbyś nie czarował , nie zaczarujesz, EM-5 z tym szkłem da jeszcze lepszy obrazek.
Tak, zgadzam się w 100%. Robiłem E-PL-em z tym szkłem i wiem. Mimo że E-PL-owi do OMD daleko.

Tu "prawie" zgoda. Nawet na ISO 100 i z ciemnym szkłem zrobisz dobre ujęcie. Tylko to prawie, to nie zawsze i nie wszędzie wejdziesz / pozwolą Ci na zdjęcia ze statywem.
W Stirling robiłem na statywie E-400 + ISO 100 + ZD 9-18 na 18 mm, więc przysłona wychodziła 6 z hakiem, a czas około 4 s
No a z cerkiewek mnie pogonili ze statywem. Nie ze wszystkich, ale bywa.

Jan_S
15.10.12, 13:43
Tu "prawie" zgoda. Nawet na ISO 100 i z ciemnym szkłem zrobisz dobre ujęcie. Tylko to prawie, to nie zawsze i nie wszędzie wejdziesz / pozwolą Ci na zdjęcia ze statywem.

Nie myślałem o statywie, raczej by aparat o coś oprzeć, o ławkę, o kolumnę, o konfesjonał, o kratę... wiem - to ogranicza możliwości kadrowania ale kto powiedział że wszystkie zdjęcia muszą być w osi i na wprost?

apz
15.10.12, 22:56
PO tej ciekawej dyskusji o wyższości i metodach fotografowania jedziem dalej:

546. wieżyczka klasztoru
547.budyneczek Caritasu i wykopaliska
548.
549.

Bodzip
15.10.12, 23:06
Te dwa ostatnie. Zwłaszcza 548. Ostatnie super, ale ludzie przeszkadzają. Wiem, wiem - nie mamy na to wpływu.

apz
15.10.12, 23:19
Te dwa ostatnie. Zwłaszcza 548. Ostatnie super, ale ludzie przeszkadzają. Wiem, wiem - nie mamy na to wpływu.

Można tam jeszcze z cienia powyciągać ściany, ale dałem temu spokój.
550.Stara chrzcielnica
551.Kapitularz. (Rosjanie trzymali w nim konie wojskowe.)
552.Fraternia ( miejsce pracy braci zakonnych) z rybki
CDN...

Kapitularz i fraternia to oryginalne stare dolne piętro pierwszego klasztoru. Czytałem w przewodnikach, necie o toskańskim rodowodzie budowniczych cysterskiego klasztoru, naprzemiennych pasach w ścianach kościoła, ale się szczerze mówiąc zawiodłem, trochę te opisy są naciągane. Stylu romańskiego jest tam tyle co w kapitularzu i fraterni, resztę przebudowano, sam kościół jest już budowlą przejściową z elementami wczesno-gotyckimi. Jedyną prawdą jest to ,że jest to jeden z nielicznych ciągle funkcjonujących kościołów rzymsko-katolickich na tych terenach (na kielecczyźnie).

Krakman
15.10.12, 23:58
Ciekawiło mnie co tam w tych cieniach jest , których nie rozjaśniłeś.
Wybacz, że ingerowałem w Twe zdjęcie.

71738

Krakman
16.10.12, 00:00
Oczywiście go zepsułem usuwając szum. Ale ...... Nie masz mi za złe.... To taka zawodowa choroba.

apz
16.10.12, 00:05
Oczywiście go zepsułem usuwając szum. Ale ...... Nie masz mi za złe.... To taka zawodowa choroba. Wózek z mopem sprzątacza też można w PS6 łatwo usunąć , ale czy warto aż tak ingerować w obrazek, może... Chcesz RAW-a ?

EM-5 + Lumix 14/2,5 @5 1/60 ISO 1600, można brać, ciekaw jestem jak ta nowa funkcjonalność zadziała.

553 i 554. Jeszcze raz Kapitularz

MaciekMG
16.10.12, 00:34
[...]No a z cerkiewek mnie pogonili ze statywem. Nie ze wszystkich, ale bywa.

Mam w związku z tym pytanie: czy w takiej sytuacji monopod bywa traktowany jako statyw? Tzn. czy nie dopuszcza się korzystania ze statywu w kościołach/cerkwiach/meczetach itp. dlatego, że zabiera miejsce innym, czy dlatego, że sam fakt rozstawienia sprzętu przeszkadza wiernym w modlitwie? Wybacz może naiwne pytanie, ale pytam serio.

apz
16.10.12, 00:39
Mam w związku z tym pytanie: czy w takiej sytuacji monopod bywa traktowany jako statyw? Tzn. czy nie dopuszcza się korzystania ze statywu w kościołach/cerkwiach/meczetach itp. dlatego, że zabiera miejsce innym, czy dlatego, że sam fakt rozstawienia sprzętu przeszkadza wiernym w modlitwie? Wybacz może naiwne pytanie, ale pytam serio.
W tym wypadku pewnie można by było wejść z nim jak z laską, Na budynku przy wejściu jest zakaz fotografowania, ale nikt mnie nie pogonił z aparatem.... Byłem poza czasem mszy, i drugi raz z grupą turystów z przewodnikiem w sobotnie przedpołudnie.

apz
16.10.12, 08:37
Oczywiście go zepsułem usuwając szum. Ale ...... Nie masz mi za złe.... To taka zawodowa choroba.

A psuj sobie do woli i nie przepraszaj.
Dwa korytarzyki z 3 wokół wewnętrznego dziedzińca klasztoru. To już powoli koniec mojej krótkiej opowieści o sobotniej wizycie w wąchockim klasztorze
555. i 556.

Jan_S
16.10.12, 09:04
Ładne zdjęcia i ładne miejsce - od jakiegoś (już dłuższego) czasu obiecuję sobie odwiedzić Wąchock ale jakoś mi to nie wychodzi... Zdjęcia są jak zachęta :)

apz
22.10.12, 11:39
Ładne zdjęcia i ładne miejsce - od jakiegoś (już dłuższego) czasu obiecuję sobie odwiedzić Wąchock ale jakoś mi to nie wychodzi... Zdjęcia są jak zachęta :)

Jesienny poranek - mgła taka sobie i nie tam, gdzie ją lubię najbardziej...

557,
558.

robert1088
22.10.12, 11:48
Oj 557 jak malowany :grin:

ahutta
22.10.12, 12:19
Ładnie. Miejsce wybierałeś specjalnie, czy przytrafiło się w drodze?

apz
22.10.12, 12:51
Ładnie. Miejsce wybierałeś specjalnie, czy przytrafiło się w drodze?

To moja ulubiona góerka , kawałeczek od domu, liczyłem na gęstszą mgłę w dolinie.

hadan
22.10.12, 14:45
Jedyną prawdą jest to ,że jest to jeden z nielicznych ciągle funkcjonujących kościołów rzymsko-katolickich na tych terenach (na kielecczyźnie).

Nie do wiary, czyżby Kielecczyzna wiarę zmieniła ? Ale zdjęcia ładne.

Gratuluję i pozdrawiam.

waruga
22.10.12, 16:50
557 super :-)

Farensbach
22.10.12, 23:19
Ładne te dwa ostatnie, ale na pierwszym to raczej pozbyłbym sie tego paska ziemi w lewym dolnym rogu, albo dał go znacznie wiecej.

apz
23.10.12, 06:59
Ładne te dwa ostatnie, ale na pierwszym to raczej pozbyłbym sie tego paska ziemi w lewym dolnym rogu, albo dał go znacznie wiecej.
Dziękuję Wam za chwilę poświęconą moim obrazkom i uwagi . Dwa jeszcze:
559.
560.

Bodzip
23.10.12, 07:15
Oooo - 559 jest śliczny. Światełko, mgiełka, cieplutki kolor.

Rysiek_O
23.10.12, 07:21
Wtóruję Bodzipowi :-) , 559 wyśmienity, a i następny niezgorszy. Brawo APZ!

Janeczek
23.10.12, 07:33
Popieram przedmowcow, slicznie uchwycone!

pozdrowionka

rol6
23.10.12, 07:47
Również jestem za 559. - mgła świetnie się rozłożyła i do tego to światło - rewelacja. :grin:

pamaru
23.10.12, 12:46
APZtu, jak ja Ci zazdroszczę tych obrazów, miejscówek to nawet nie wiesz.. ;) Co zajrzę, to pod nosem mimowolnie robię "woow.."

ahutta
23.10.12, 13:09
No nie da się inaczej. 559 kapitalne.

isza
23.10.12, 15:13
o, widzę, że klasyka Twojego gatunku jest - lubię te promienie światła, ładnie się kładą na mgle.
całus,
D.

---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post był o 15:09 ----------

Wózek z mopem sprzątacza też można w PS6 łatwo usunąć , ale czy warto aż tak ingerować w obrazek, może... Chcesz RAW-a ?

EM-5 + Lumix 14/2,5 @5 1/60 ISO 1600, można brać, ciekaw jestem jak ta nowa funkcjonalność zadziała.

553 i 554. Jeszcze raz Kapitularz

Kapitularz bardzo mi się podoba, ma ten ciężar czasu. I ujęcie jest fajne, sklepienie się układa się jak rzeźba, albo krojone jabłko. A korytarzyki już mniej mnie ujmują. Widać jednk, że wiedziałeś gdzie jechać po perełki :)

D.

adambieg
23.10.12, 15:15
Jak dla mnie, to 560 lepsze od 559. W tym ostatnim nie wiem na czym skupić wzrok, choć klimacik tego zdjęcia jest przedni.

Farensbach
23.10.12, 22:46
Oba z ostatniej dwójki bardzo ładne.

BIKER
24.10.12, 01:11
Podziwiam Twoje fotki, fajne spojrzenie, świetne wykonanie.
Moje gratulacje Andrzeju.

Mart_uszka
24.10.12, 08:17
Kawałek od domu .... jej Ty chyba w jakieś bajce mieszkasz.
Zazdroszczę ...
Piękne ujęcia.
Śledzę ... cały czas :))
Pozdrawiam

MaciekMG
24.10.12, 08:24
559 przepiękne!

apz
28.10.12, 10:33
Za oknem plucha, a ja sięgam do archiwum.
560.

paakayttaja
28.10.12, 22:30
560 - przyjemne i ładne.

barmichal76
28.10.12, 22:39
Za oknem plucha, a ja sięgam do archiwum

fajne archiwum...

Mart_uszka
29.10.12, 13:02
560- kocham :D

aga_piet
29.10.12, 13:26
Cóś chyba z numeracją nieteges bo 560 było już w przedostatniej wrzutce (ten ładny pastelek).
Zatem: ostatnie - udany eksperyment z b&w w kalorowych zazwyczaj widoczkach.
I za przedpiścami - 559. - mniut - klasyk gatunku.

apz
29.10.12, 14:19
Cóś chyba z numeracją nieteges bo 560 było już w przedostatniej wrzutce (ten ładny pastelek).
Zatem: ostatnie - udany eksperyment z b&w w kalorowych zazwyczaj widoczkach.
I za przedpiścami - 559. - mniut - klasyk gatunku.

Dziękuję za wizyty i komentarze.
Fakt pomyliłem sie w numeracji, kolejny już raz , taka widać moja przypadłość.

waruga
29.10.12, 17:49
559.
560.

559 super.

apz
31.10.12, 00:54
Z październikowej zimy w Małym Beskidzie.

602.
603.
604.

Thomasso
31.10.12, 01:11
To cz-b aka 560 -świetne! Bardzo mi się podoba. Coż można rzec. Może doko za jasno w środku kadru ta mgła, ale tylko deczko...

T.

yamada
31.10.12, 08:08
559.
560.

559 świetne zdjęcie, następne ładnie w kadrze poukładane, gratulacje :)

Mart_uszka
31.10.12, 09:25
Im więcej tych zdjęć z Twojej okolicy, tym bardziej chcę tam pojechać. Pobiegac po tych pagórkach :D
Niestety moja "dziura" jest osadzona na monotonnej płaskości. Przy dobrej pogodzie widzę elektrownie w Opolu oddaloną o ok. 30 km.
Także znowu zazdroszczę pięknych widoczków.
Tylko te 603. jakoś zielone po lewicy.

Pozdrawiam

barmichal76
31.10.12, 09:40
602-604 - bardzo podobają mi się kadry jako takie, ale czy niebieska dominanata na 602 to celowy zabieg?
pozdr

Bodzip
31.10.12, 10:13
Bardzo przyjemne kadry. Ja niestety nie mogę wychodzić z domu, więc cierpię :(

adambieg
31.10.12, 10:17
603 i 604 - bardzo ładne kadry ale jakoś dziwnie obrobione. W tym pierwszym chmury wyglądają jak malowane sprayem.

apz
31.10.12, 10:20
602-604 - bardzo podobają mi się kadry jako takie, ale czy niebieska dominanata na 602 to celowy zabieg?
pozdr
To pozostałość po zamgleniu i mocnym świetle z lewej strony,i filtrze polaryzacyjnym. Przymierzałem się do tego 2 razy i za każdym razem wylazło. Przerosło mnie to po prostu. Może jeszcze spróbuję kolorem selektywnym. Takie żółtawo-zielonkawe zabarwienie jest już na RAW-ie.
ale nie bardzo warto, do górki mam ok. 4,5 km, lepiej pojechać w okolicy kolejnego wschodu, po kolejnych opadach śniegu jak męczyć się z zafarbami po filtrach.
Pozdrawiam AP.

Bodzip
31.10.12, 10:22
Daj rawa, zobaczymy :)

barmichal76
31.10.12, 10:46
do górki mam ok. 4,5 km, lepiej pojechać w okolicy kolejnego wschodu, po kolejnych opadach śniegu jak męczyć się z zafarbami po filtrach

popieram w 100% - choćby dla zdrowia lepiej :)
pozdr

apz
31.10.12, 10:50
Daj rawa, zobaczymy :)

Chwila moment , dołączę do tego posta.

waruga
31.10.12, 14:18
Zima brrr, ale kadry swietne.

romeq
31.10.12, 15:43

Witam
I uwzględnij w tych planach Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach. Naprawdę warto.
Pozdrawiam. Romek z sąsiedniego Ostrowca Św.

Farensbach
31.10.12, 23:18
Kadry ok. ale chmury na 603 - jak napisał adambieg jakby sprayem. Nienajlepiej to wygląda.

helmuth
31.10.12, 23:45
Z październikowej zimy w Małym Beskidzie ...Widoki śliczne ale :-P
602 i 604 jakby za dużo magenty
603 jakieś niebo spaprane

And.N
31.10.12, 23:55
Najbardziej podoba mi się 604.
W 602 jakaś dominanta fioletu, w 603 coś tam z obróbką nie wyszło jak już pisano

gulasz
1.11.12, 21:51
559 cudowna mgła - piękno samo w sobie

i 560 ze strony 188 (bo są dwa zdjęcia nr 560)
też cudowne - archiwum Twoje jest przepiękne :)

z ostatniej wrzutki 603 bardzo ładne kadrowo
ale w obróbce faktycznie tam coś nie halo :)

apz
2.11.12, 00:37
559 cudowna mgła - piękno samo w sobie

i 560 ze strony 188 (bo są dwa zdjęcia nr 560)
też cudowne - archiwum Twoje jest przepiękne :)

z ostatniej wrzutki 603 bardzo ładne kadrowo
ale w obróbce faktycznie tam coś nie halo :)
Dziękuję za wizyty .

561A. wersja galeryjna.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/11/normal_P6130072wb-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/20285/normal_P6130072wb.jpg)

pamaru
2.11.12, 00:55
561A. wersja galeryjna. - C U D O ! Po prostu boskie!

banc
2.11.12, 07:28
Za tą wersję galeryjną zgłosiłem cię do konkursu.

apz
2.11.12, 07:39
Bardzo mi miło, ale i tak wycofam tę propozycję, dla czystości zasad. Taki był mój świadomy wybór od początku negocjacji warunków organizacji konkursu na Fotografię Miesiąca.
Moje fotografie nie biorą udziału w tym konkursie - tak się umówiłem z Administracją.

waruga
2.11.12, 08:23
561A miodzio.

barmichal76
2.11.12, 09:31
561A kojarzy mi się z niektórymi kieleckimi krajobrazami Pawła Pierścińskiego - chapeau bas!
Szkoda, że się wykluczyłeś z konkursu...
Pozdr

hadan
2.11.12, 11:20
561A. wersja galeryjna.

Szkoda słów. Kadr jest doskonały. Gratuluję i pozdrawiam.

lisiajamka1
2.11.12, 12:13
Galeryjna świetna, w Twoim stylu.

apz
2.11.12, 12:21
Galeryjna świetna, w Twoim stylu.

Mam takie serie zdjęć ze wschodów, gdzie obiektyw puścił mi flary po przekątnej , z poprawiania tego w kolorze już się wyleczyłem, za to niektóre świetnie daje się obrobić w czarno-bieli. Niziutkie słoneczko, tuż nad górami dało samo z siebie liczne światłocienie.
AP.

Saboor
2.11.12, 12:32
561A. wersja galeryjna. - C U D O ! Po prostu boskie!
Na kolana!!! :mrgreen:

---------- Post dodany o 11:32 ---------- Poprzedni post był o 11:31 ----------

Bardzo mi miło, ale i tak wycofam tę propozycję, dla czystości zasad. Taki był mój świadomy wybór od początku negocjacji warunków organizacji konkursu na Fotografię Miesiąca.
Moje fotografie nie biorą udziału w tym konkursie - tak się umówiłem z Administracją.
Czasami Masz gupie pomysły.:-P

Bodzip
2.11.12, 12:33
A ja powiem, że takie z flarami, czy blikami to czasami też mają swój urok. Nie zawsze oczywiście, bo potrafią też zepsuć zdjęcie.

pamaru
2.11.12, 12:38
Na kolana!!! :mrgreen:

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Farensbach
2.11.12, 13:16
561A świetna fota, bez dwóch zdań.

apz
2.11.12, 13:22
...
Czasami Masz gupie pomysły.:-P

Hades wyraził bardzo podobną opinię. Ale ja nie zmieniam zdania. Poza tym są wyróżnienia.

And.N
2.11.12, 14:03
561A świetny motyw, klimat, kadr. Co mniej mi odpowiada (by tylko nie słodzić) to zbyt duże obszary na zdjęciu całkowicie czarne.

helmuth
2.11.12, 16:35
561A ... (-) zbyt duże obszary na zdjęciu całkowicie czarne.Zgadzam się.
Wydaje mi się, że mgła wprowadza taki charakterystyczny nastrój. W wersji BW powinno być więcej szarości, nie byłoby tyle czarnego :roll:

Muminek
2.11.12, 17:28
559.
560.
Bardzo ładne kadry, zwłaszcza 559. Bardzo mi się podoba taka tonacja, do tego ślicznie zaświeciło słońce i ta mgła, cudo.

Za oknem plucha, a ja sięgam do archiwum.
560.
Ta wersja dla mojego oka przyjemniejsza od wersji galeryjnej, lubię szarości i kryjącą się w nich mgłę.
Pozdrawiam

gulasz
2.11.12, 21:52
Hades wyraził bardzo podobną opinię. Ale ja nie zmieniam zdania. Poza tym są wyróżnienia.

mądrze gadają :)
choć decyzji nie popieram to szanuję :)

apz
2.11.12, 22:27
mądrze gadają :)
choć decyzji nie popieram to szanuję :)

Dziekuję za wizyty. Zaszczytem dla mnie jest Was tak licznie gościć.

603A. Poprawione bez zdziwiania.

BIKER
2.11.12, 22:39
Szkoda Twojej decyzji Andrzeju, bo straci na tym atrakcyjnośc konkursu:wink:.

apz
3.11.12, 00:07
Szkoda Twojej decyzji Andrzeju, bo straci na tym atrakcyjnośc konkursu:wink:.

Mojej decyzji nie zmienię. Po pierwsze tak lepiej dla konkursu, po drugie nie ma takiej możliwości by nieobecność jednego usera mogła wpłynąć na mniejszą atrakcyjność konkursu. Jest na forum ponad 700 aktywnych użytkowników, a wśród nich wielu świetnych i publikujących swe prace fotografów.

A mnie wystarczy jak czasami moja fotografia trafi do Galerii Publicznej.

kowal73
3.11.12, 00:31
559 przepiękne

Karol
3.11.12, 01:05
wersja galeryjna pany! ;-)

gulasz
3.11.12, 12:38
603A duużo lepiej :) :) :)

apz
12.11.12, 00:50
Świeżutkie, popołudniowe:
605.
606.
607.

MaciekMG
12.11.12, 00:58
Przejmujące. A parking pod murem, choć potrzebny, jakoś mnie razi.

yamada
12.11.12, 01:18
561a jak dla mnie w takiej tonacji idealnie. Lubię cienie, i mi osobiście nie przeszkadzają. Wersja w takiej odsłonie dla mnie doskonała.

Karampuk
12.11.12, 02:08
kiedy Ty śpisz?
Zdjątka jak zwykle - gratki :-)
Uważajcie bo teraz się zacznie :-)Andrzej w Łodzi od aparatu właściwie nie odklejał się. I to wcale nie wina kleju Krakmana :-) Przerwę miał tylko jak od niego ten aparat sobie pożyczyłem ;-)

apz
15.11.12, 23:56
Dzisiejsze poranne dwa:
608.
609.

Zapraszam.

ahutta
16.11.12, 00:04
kiedy Ty śpisz?

Dokładnie to samo pytanie sobie zadaję :) Ja wyrwę się raz, dwa razy w tygodniu, a potem 2-3 tygodnie zdjęcia leżą na karcie nim się zabiorę za zgranie i obrobienie. Teraz też mógłbym z fotkami powalczyć, a dłubię w jakichś bazach danych :|

waruga
16.11.12, 00:06
Swietne mgliste poranne foty.

Farensbach
16.11.12, 00:13
Z ostatniej dwójki pierwsze bardziej mi się podoba.

yamada
16.11.12, 00:23
A ja wolę drugie, na pierwszym niebieskiego za dużo jak dla mnie, kadr ładny ale trudno by taki znajomy obraz przestał się podobać.

rol6
16.11.12, 09:14
Andrzeju fajne masz widoki. Z przedstawionej dwójki bardziej podoba mi się pierwsze. :grin:

Mgła u Ciebie ładnie się komponuje z całością, u mnie (w Wiekopolsce) od kilku dni jest tak gęsta, że miejscami na 100 m niewiele widać.

Bodzip
16.11.12, 09:30
Pierwsza z ostatniego wrzutu.
Jak po zlocie jechałem z kalendarzami do Nowicy to widoczność byłą na 10 m. Zwłaszcza w lesie od przełęczy do Przysłupia. Kurcze - niesamowite uczucie.

barmichal76
16.11.12, 11:11
Ja wolę czarno-białe. Czy to znowu z drogi do pracy? Niezmiennie zazdroszczę... oka przede wszystkim :)

Pozdr

apz
16.11.12, 11:49
Ja wolę czarno-białe. Czy to znowu z drogi do pracy? Niezmiennie zazdroszczę... oka przede wszystkim :)

Pozdr

Tak między jednym, a drugim miejscem pracy.
608A

strOOs
16.11.12, 12:45
Nigdy nie umiałem tak ładnie robić, albo nie miałem siły żeby spauzowac podróź i strzelic klatkę...

Czas najwyzszy sie spróbowac, bo efekty zacne!

Saboor
16.11.12, 12:52
kiedy Ty śpisz?On nie śpi. To samonapędzający się foto-terminator. Jak się skaleczy to mu druty z rany sterczą.:twisted:

Zdjątka jak zwykle - gratki :-)
Uważajcie bo teraz się zacznie :-)Andrzej w Łodzi od aparatu właściwie nie odklejał się. I to wcale nie wina kleju Krakmana :-) Przerwę miał tylko jak od niego ten aparat sobie pożyczyłem ;-)
I dla Niego to norma ... .
Foty miodek.

witia
16.11.12, 13:13
Świetne te fotki z mgłami.
Pozdrawiam.

helmuth
16.11.12, 13:45
Andrzej w Łodzi od aparatu właściwie nie odklejał się. I to wcale nie wina kleju Krakmana :-) Przerwę miał tylko jak od niego ten aparat sobie pożyczyłem ;-)Siadał wtedy cichutko w kąciku i łkał, czy potrafi żyć bez aparatu? :roll: :D

apz
16.11.12, 13:47
Siadał wtedy cichutko w kąciku i łkał, czy potrafi żyć bez aparatu? :roll: :D

Zajęty był przygotowaniem i zliczeniem głosów, foto-day-a.

apz
21.11.12, 01:58
dwa takie z dzisiejszego mglistego wieczora:

610.
611.

CzaRmaX
21.11.12, 01:59
Pierwszy bardzo fajny :)

sylwiusz
21.11.12, 02:03
Ciezka praca na roli - bardzo realistyczne, mogloby trafic do reportazowego cyklu :-)

BIKER
21.11.12, 02:04
Radegast palce lizać, a pozostałe jak u Ciebie w normie czyli doskonałe.

Rysiek_O
21.11.12, 08:14
dwa takie z dzisiejszego mglistego wieczora:610.611.

Urzeka to 610. Szacunek

rol6
21.11.12, 08:57
Andrzeju, jak już wcześniej pokazałeś umiesz pracować z mgłą. :wink:

W przypadku pierwszego miałeś możliwość uwiecznienia rzadkiej już sceny, a drugie to krajobraz w Twoim stylu. Zarówno jedno jak i drugie bardzo mi się podobają. :grin:

Koriolan
21.11.12, 09:00
Fajne te Twoje poranne zwidy :-)

Ania_
21.11.12, 11:23
Bardzo ładne, zwłaszcza praca na roli.

aga_piet
21.11.12, 11:51
Obstawiam trzy poprzednie "mgliściaki" - ładne, ascetyczne kadry.

TOKIN
21.11.12, 11:54
611 - proste, prawie ascetyczne - bardzo mi podeszło.

cissic
21.11.12, 11:55
608 bardzo fajna mgielka. gratuluje

apz
21.11.12, 11:58
Obstawiam trzy poprzednie "mgliściaki" - ładne, ascetyczne kadry.

Dzięki, tutaj zafascynował mnie kłab pary wokól ciężkiego konia pociągowego przy pracy , prawie jak lokomotywa (610), niestety nie udało mi się, nie umiałem odseparować koni i ludzi od tła na ciasnej polanie. i w drugim (611) chmury i poblask zachodu na nich, gdy wyjrzały z mgły nad spowitą mgłą doliną. To są takie moje zdjęcia reportażowe, z drogi ...

Tamte to jest, było i będzie coś zupełnie innego , tam jest magiczne "moje" miejsce.

Dziękuje za wizyty.

Lolita
21.11.12, 11:58
Cześć apezecie ;)
Lubię te Twoje klimaty. Tak sobie oglądam i odpoczywam od miejskiego zgiełka :roll:

EddieLBN
21.11.12, 12:53
Wszystkie świetne ale 609 wyjątkowo mi się podoba.

waruga
21.11.12, 17:07
Ta orka to juz prawie egzotyka...Klimat fotki fajny.

Jan_S
21.11.12, 18:03

W tzw. górach wcale nie egzotyka - jeszcze tu i ówdzie ludzie w ten sposób pola obrabiają... raczej egzotyką jest że ktoś w ogóle pole obrabia, że komuś się w ogóle chce, coraz więcej pól leży odłogiem a jedyne co na nich rośnie to tabliczka "sprzedam i numer telefonu"

Ech...

tak czy siak, gdybym mógł dałbym "+" za to zdjęcie :)

ps. okazało się że mogłem :)

Ania_
21.11.12, 19:11
W tzw. górach wcale nie egzotyka - jeszcze tu i ówdzie ludzie w ten sposób pola obrabiają... raczej egzotyką jest że ktoś w ogóle pole obrabia, że komuś się w ogóle chce, coraz więcej pól leży odłogiem a jedyne co na nich rośnie to tabliczka "sprzedam i numer telefonu"

W moich okolicach wręcz odwrotnie, tutaj ziemie są zagospodarowane co do centymetra, ale takiej orki nie uświadczysz.

Jan_S
21.11.12, 19:59
W moich okolicach wręcz odwrotnie, tutaj ziemie są zagospodarowane co do centymetra, ale takiej orki nie uświadczysz.
bo u Ciebie to plaskato, a zagony takie długie że jak się traktór wyceluje to przed kolejnom nawyrtkom można komara przyciąć... w górach inaczej - są pola na zboczach gdzie tylko koniem poradzi... no albo traktor 4x4 ale taki to kosztuje tyle chyba tyle co 40 koni więc taniej końmi wychodzi robić

Bodzip
21.11.12, 20:20
Ale gdyby nie konie a woły, gdyby nie cholewiaki z GS-u to Wyczółkowski normalnie.
I ja się wcale nie śmieję

yamada
21.11.12, 20:26
610, + się należał...

ahutta
21.11.12, 21:07
Jak przedpiścy, 610 kapitalna. U nas nie uświadczysz takiego widoczku. Tylko takie są:
https://lh5.googleusercontent.com/-CYG787tg_uQ/UK0mKYU6yzI/AAAAAAAABFg/kBrRjxldZTQ/s1024/P8297689.jpg?gl=PL

Farensbach
22.11.12, 00:22
610 i 611 oba bardzo dobre. Z racji moich przyrodniczo - krajobrazowych zainteresować nieco bardziej wyróznię 611 ;-)

apz
22.11.12, 02:28
610 i 611 oba bardzo dobre. Z racji moich przyrodniczo - krajobrazowych zainteresować nieco bardziej wyróznię 611 ;-)

Dziękuję za tak liczne wizyty. Miło było mi Was gościć.
Wróciłem do archiwów zlotowych. Poranek w Manufakturze.

611.
612.
613.
614.

CzaRmaX
22.11.12, 02:56
Mnie najbardziej odpowiada 611 bo lubię symetrię tylko szkoda, że to coś niebieskiego po prawej akurat musiało tam stać. W 614 najbardziej dół mi się podoba :)

Rysiek_O
27.01.13, 18:23
Hmmm, APZecie masz jeszcze jakieś obrazki? Fajnie było tu zaglądać, a teraz zasypało i zawiało :-(
Pozdrawiam

Mr_Crowley
27.01.13, 19:18
WItam, rzadko zostawiam tu swoj slad, ostatnia seria, hmm niezwykle kolorowa - czy te cegielki w 611 maja rzeczywiscie taki kolor - jakas dziwna poswiate widze powyzej budynku,
zdjecia ladne, staranne, ale z calej serii tylko 2(612) naprawde mi sie podoba
pozdrawiam

---------- Post dodany o 18:18 ---------- Poprzedni post był o 18:10 ----------

Świeżutkie, popołudniowe:
605.
606.
607.
606 to zdjecie zatrzymalo mnie na dluzej - swietne,
oczywiscie z wielka przyjemnoscia patzre na widoczki w tym watku, niezwykly kontrast z tymi do ktorych przywyklem w NL :), B&W to moje ulubione
pozdrawiam

apz
1.02.13, 22:04
Hmmm, APZecie masz jeszcze jakieś obrazki? Fajnie było tu zaglądać, a teraz zasypało i zawiało :-(
Pozdrawiam

Coś tam się czasami znajdzie, gdyby nie ten stały brak czasu.Taki sobie zimowy obrazek...
615.https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=80341&d=1359749066

PaniNikt
1.02.13, 22:13
Coś tam się czasami znajdzie, gdyby nie ten stały brak czasu.Taki sobie zimowy obrazek...
615.

Śliczności... i takie "po mojemu" szarości :)

yamada
1.02.13, 23:45
fajny mglisty widok :)

aga_piet
1.02.13, 23:50
Dla mnie chyba za bardzo "po bandzie" ;)

barmichal76
1.02.13, 23:50
Ładne. I bez dużego kontrastu i mocnych czerni też potrafi być dobrze :)
Pozdr

Saboor
2.02.13, 00:20
Hello Bufetówna! :-D Tak sobie myślałem: gdzie ją dziś capnę? A Ty u apz'cia!
Po bandzie Powiadasz? Przy Twoim "współczynniku bandowości"?
No Andrzej, trza się zastanowić!

aga_piet
2.02.13, 00:46
Panie, jutro mnie capniesz może pod jakimś udanym zdjęciem. Na razie posucha więc trzeba pomarudzić u innych ;)

Saboor
2.02.13, 00:51
Panie, jutro mnie capniesz może pod jakimś udanym zdjęciem. Na razie posucha więc trzeba pomarudzić u innych ;)
No, ja Wiesz... na te lodołamacze czekam. :-D

apz
2.02.13, 00:54

RAW-em służę: i zmniejszonym JPG-iem. Miłej zabawy życzę...

aga_piet
2.02.13, 01:00
Chodzi mi głównie o to, że przy zdjęciach mglistych szuka się tego pierwszego planu, który nada głębi. Tu mi go zabrakło i to miałam na myśli pisząc "po bandzie" ;)

apz
2.02.13, 01:05
Chodzi mi głównie o to, że przy zdjęciach mglistych szuka się tego pierwszego planu, który nada głębi. Tu mi go zabrakło i to miałam na myśli pisząc "po bandzie" ;)

Ten kontrast był tak duży, że go po prostu obciąłem (pierwszy plan). Mgła była dołem, w dolinie, a górą jest dużo informacji do wydobycia. Kolejny raz moja górka i kolejny raz na inny sposób podana przez Matkę Naturę... Zimowe światło południowe, ale w tej porze roku u mnie to już w zasadzie światło zachodnie. Za godzinę, max. półtorej słońce wchodzi za chmury. I tyle go było.

strOOs
2.02.13, 01:12
Ech, fajnie jest mieć takie widoki, a nie płaską Łódź ;)

Jutro jadę na wiadukty pofotografować trochę innego świata :)

apz
2.02.13, 01:19
Ech, fajnie jest mieć takie widoki, a nie płaską Łódź ;)

Jutro jadę na wiadukty pofotografować trochę innego świata :)

Światełka Ci życzę.
AP.

Mcarto
2.02.13, 01:42
615 - fajny zamglony widoczek, b.klimatyczny:)

Bodzip
2.02.13, 09:21
No pobawiłem się tym RAW-em Andrzeja. Przyznam, że trudne zdjęcie, bo pogodzenie mglistego rozmycia i kontrastu jest w tym kadrze trudne.
Daję dwie próbki - z dołem i bez.

80356 80355

waruga
2.02.13, 09:32
615.https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=80341&d=1359749066

Swietne.

yamada
2.02.13, 09:59
dodam że po zobaczeniu oryginalnego pliku w obrobionym przez Ciebie APZ niebo ma dziwną troszkę fakturę, widać to w galerii na większym obrazku. Sam kadr jest świetny, mgiełka i przestrzeń mi osobiście widzi się jak najbardziej.

And.N
2.02.13, 11:02
Podoba się 651, pasują te szarości do scenerii.
Co do "dziwnej faktury nieba" sądzę, że to wynik za mocnej kompresji jpg. Przy boku zdjęcia 1200pix waga nieco powyżej 200KB to zbyt mało.

apz
2.02.13, 11:16
Trochę to niebo wyciągnąłem , potem lekko podostrzyłem, może na którymś etapie za bardzo? Mgła ma jednak swoją ziarnistą fakturę.

Mirek54
2.02.13, 11:17
A mnie tak z nudow i na szybko taki swider wyszedl:mrgreen:80357:mrgreen:

Mcarto
2.02.13, 12:51
Mnie się wyjątkowo podobała pierwotna wersja bo zwykle preferuje rozrzedzenie nadmiaru mgły.

osiem1984
2.02.13, 17:34
Dla mnie jakoś za duże to odcięcie pierwszego planu od tego co w oddali. Patrząc na to zdjęcie w takiej przeróbce mam wrażenie jakby zostało rozciągnięte tło lub naklejony jakiś plakat.

And.N
2.02.13, 17:38
A mnie tak z nudow i na szybko taki swider wyszedl:mrgreen:
Dół zdjęcia nie pasuje do reszty, jakby z "innej bajki" wzięty

Mirek54
2.02.13, 18:09
Dlatego napisalem swider.Gdybym jeszcze kombinowal z wycinkami,no to bylo by "dzielo",ale jechalem po calosci.

apz
2.02.13, 18:56
Dlatego napisalem swider.Gdybym jeszcze kombinowal z wycinkami,no to bylo by "dzielo",ale jechalem po calosci.

Ciekawie Ci to wyszło. Ja też jechałem w zasadzie pocałości. Tyle że tak tam jest, kraj to skarpa i za nia dolinka, a stok za dolinką już całe we mgle... a ma tak do gor podstawy jakieś 5-6 km.
Lubię tę górkę, nic na to nie poradzę.

witia
2.02.13, 20:50
A może by tak ... :)
Pozdrawiam.

Saboor
2.02.13, 21:01
Możesz się jeszcze ponudzić.

---------- Post dodany o 20:01 ---------- Poprzedni post był o 20:01 ----------

A może by tak ... :)
Pozdrawiam.
Czemu nie, co rok prorok. :-D

Mirek54
2.02.13, 21:16
Możesz się jeszcze ponudzić.

A masz,z nudow80420Nie balem sie uzyc cs6 albo 7-juz nie pamietam.

Wersja co ja Witia zrobil jest bardzo dobra mz.

Saboor
2.02.13, 21:20
A masz,z nudow.Nie balem sie uzyc cs6 albo 7-juz nie pamietam.

A Używaj czegosz Chcesz, dzięki za odzew.

Tadeusz Jankowski
3.02.13, 20:45
A masz,z nudow. Nie balem sie uzyc cs6 albo 7-juz nie pamietam.

Wersja Mirka54 podoba mi się najbardziej, moim zdaniem wydobyła potencjał z fotki. Najbardziej mi się podobają teraz te trzy drzewka rzucone na plany,trzy akcenty i górki we mgle i niebo dramatyczne schodzące mgłą na ziemię i połać zieleni. Ale te trzy drzewa sąnajwazniejsze, prowadzą pięknie oko.
Pzdr, TJ

apz
5.02.13, 19:16
Dziekuję Wam za odwiedziny i zabawę. Taki sobie wczorajszy obrazek z serii poprószyło śniegiem.

616.https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=80721&d=1360084138