Zobacz pełną wersję : Olympus E-P1
Szkoda trochę, bo bardzo fajnie poza tą wadą pracuje ten aparat (jeszcze ma za silny filtr aa, ale nie ma ideałów).
Moze do serwisu?
Jak dla mnie wada powazna, wplywa bezposrednio na jakosc zdjec.
Moze do serwisu?
Myślisz że nie wiedzieli o tym wypuszczając go na rynek i naprawią ci teraz egzemplarz? Nie wydaje mi się ale może warto choć spróbować.
Czy na forum jest więcej posiadaczy E-P1 + 14-42 ?
Czy mają podobne objawy?
Rozumiem, że z 17/2.8 ten problem nie występuje. Dziwne.
Czyżby nie chodziło o zakres szkła, a o jego budowę?
Czy ten problem występuje JEDYNIE we współpracy z O14-42?
Czy ktoś jest w stanie sprawdzić jak zachowuje się E-P1 z P14-45 (i z innymi szkłami na czasach od 1/100 do 1/200)?
święta idą, a ja w kropce :roll:
Janko Muzykant
2.12.09, 11:56
Moze do serwisu?
No i co serwis zrobi? :)
To najprawdopodobniej wada konstrukcyjna. A serwisom w tak niekonkretnych sprawach dziękuję, nie naprawili mi Sigmy (zwichrowana optyka), ani G9 Canona (puszcza śmieci na matrycę) nie mówiąc o wielu niefotograficznych zabawkach. Takie jest życie, emerytury nie będzie, w następnych wyborach znowu wybiorą tych niedobrych, a sprzęt często nie działa tak jak ma działać. Grunt to robić zdjęcia, mimo wszystko :)
Rozumiem, że z 17/2.8 ten problem nie występuje. Dziwne.
No nie wiem właśnie. Spróbuję podłączyć m42 i trochę popstrykać (zrobiłem sobie przejściówkę z dekielka).
Myślisz że nie wiedzieli o tym wypuszczając go na rynek i naprawią ci teraz egzemplarz? Nie wydaje mi się ale może warto choć spróbować.
Mysle ze nie wiedzieli, zbyt powazna wada by pozwolic sobie na ryzyko z nia zwiazane czyli np naprawa wszystkich wadliwych egzemplarzy. Przyklady takie w historii juz byly. Co do serwisu, nie jest wykluczone ze istnieje lub powstanie sposob na wyeliminowanie wady, serwis takie mozliwosci posiada i zastosuje w przypadku osob ktore sie zglosza.
Wpadki sie zdarzaja, w Canonie 1D z slynnym AF'em lub kapaniem oleju na matryce, naprawiali bez dyskusji przedluzajac w ramach przeprosin gwarancje.
Sam oddawalem do serwisu drukarke HP LJ 5L, miala wadliwy podajnik papieru, serwis mial specjalnie dociete kawalki gumy ktore po naklejeniu w odpowiednim miejscu usuwaly usterke. Mimo to wprowadzili na rynek 6L z identyczna wada :lol:
Piotrek,
Ty chyba nie czytales tekstu na Imaging Resource...
Ja czytałem, ale dalej nie rozumiem, dlaczego ten problem dotyczy tylko(?) o14-42 ?
Dlaczego ep1 ze stałką działa poprawnie? Ciekawe czy z P14-45 problem się pojawi? Może wystarczy unikać jedynie tego mini-zooma?
No i najważniejsze pytanie: czy problem pojawia się przy współpracy z P20/1.7.
Napisano też, że problem nie jest aż tak widoczny, a na próbce Janka widać go jak jasna :twisted:.
Janko, mógłbyś pokazać dwa zdjęcia w całości - dobre i złe ?
Napisano też, że problem nie jest aż tak widoczny
Ja mysle, ze fakt, iz w ogole napisano (a opublikowano z opoznieniem, dopiero jak rozni ludzie zaczeli to dostrzegac) - to wielki sukces!!!
Nie wiem niestety jak sie ma sprawa z innymi szklami.
RadioErewan
3.12.09, 01:21
Ja czytałem, ale dalej nie rozumiem, dlaczego ten problem dotyczy tylko(?) o14-42 ?
Dlaczego ep1 ze stałką działa poprawnie? Ciekawe czy z P14-45 problem się pojawi? Może wystarczy unikać jedynie tego mini-zooma?
No i najważniejsze pytanie: czy problem pojawia się przy współpracy z P20/1.7.
Może to skutki korekcji aberracji geometrycznych? :twisted:
Pozdrawiam
Mam E-p1 od niedawna. Foty nieostre (poruszone) zdarzają się - ale to też z mego pośpiechu - bo mało światła ostatnio. Pstrykam głównie z 14-54 przez MMF-1 , oraz ciut rzadziej 9-18 - krajobrazy itp. Przy 9-18 zdawało mi się , że trochę więcej nieostrych, ale to wtedy gdy testowałem pstryk z opóźnieniem 1/8 s. z ręki (jeszcze zobaczę). Mikro 14-42 miałem pierwsze parę dni założone; i na razie nie zakładam. Co do tych nieostrości to jeszcze się przyjrzę czy to kwestia pośpiechu/poruszenia czy body lub obiektyw/y . Miałem 14-54 na E-510, i te 14-54 daje wyraźnie lepsze efekty na E-p1 ; ostrość, iso ,itd.
Co do tych nieostrości to jeszcze się przyjrzę czy to kwestia pośpiechu/poruszenia czy body lub obiektyw/y
Łatwo rozróżnić:
jeśli poruszone jest całe zdjęcie = twoja wina,
jeśli poruszona jest tylko górna część zdjęcia, a dolna jest OK = wina aparatu.
@Jerry
Na początku brak ostrości tłumaczyli własnymi błędami, ale po paru miesiącach używania e-p1 okazało się, że pojawianie się poruszonych zdjęć jest dosyć regularne jeśli wykonuje się je na określonych czasach. Co więcej, są one bardzo specyficzne bo występują jedynie na górnej połowie zdjęcia.
Janko Muzykant
3.12.09, 14:11
Janko, mógłbyś pokazać dwa zdjęcia w całości - dobre i złe ?
No to muszę zrobić nowe, bo te były na ramdysku (został tylko ten gif). Ramdysk jest piękną nową starą ideą, ale to inny temat. Pstryknę coś, ale nie dziś, bo zaraz uciekam z Canonem do pracy.
Pamiętajcie, że to fragmencik 1:1 i skrajne przypadki więc w praktyce nie jest aż tak źle.
Może to skutki korekcji aberracji geometrycznych?
Zanim powstał acr do ep1 używałem UFrawa i tam to zauważyłem.
Tak przy okazji - UFraw i inne konwertery nie wspierające korekcji robią z eq. 28 mm gdzieś poniżej 27mm (ponad pół miliona pikseli więcej).
Na początku brak ostrości tłumaczyli własnymi błędami, ale po paru miesiącach używania e-p1 okazało się, że pojawianie się poruszonych zdjęć jest dosyć regularne jeśli wykonuje się je na określonych czasach. Co więcej, są one bardzo specyficzne bo występują jedynie na górnej połowie zdjęcia.
I wkurza właśnie gdy w kadrze mamy np. krzaczory, bo wtedy to widać dość mocno. Jedyne zdjęcie, którego mi żal to jakiś chłop na wozie gdzieś w Gorcach, w lesie. Wszystkie trzy dostały mazów właśnie przy 1/100 (a mogłem zjechać z iso i mieć 1/25).
A tak to mam tylko problem z ilością ze względu na te trzystrzałowe serie, bo trzeba to sortować - dodatkowa głupia praca. Ale ja nie robię setek ilości więc jakoś da się żyć.
Uprzedzając - wstępne zamknięcie migawki (jest taka opcja) nic nie daje.
Byłem dziś na zdjęciach (wreszcie słońce, w lesie) i sprawdzałem też dokładnie poprzednie zdjęcia z E-p1 : nie stwierdzam nieostrości, o których mowa tu od jakiegoś czasu tj. występujących dość często w górnej części zdjęcia przy czasach 1/200 czy 1/100 i w pozostałych wszystkich - do 1/1,6 np. Ani z mikro 14-42, ani z 14-54 ani z 9-18. "Niewyraźności" jeśli były to naturalne !- wynikające z zamglenia atmosfery, bądź znacznie większej odległości obiektów (czego przykłady wskazać można i na najwierniejszych zdjęciach). I tu chyba nie mam co szukać dziury w całym. Brak nieostrości na górnej części zdjęcia najlepiej widać w równo oświetlonym pomieszczeniu gdy obiekty fotografowane są we względnie równej odległości od aparatu.
Z kolei moje poruszone częściej zdjęcia z 9-18 wynikały gł. z ustawienia opóźnienia na 1/8 s. czego przykładem może być zdjęcie najbardziej poruszone z czasem otwarcia 1/8 !
Pozdrawiam.
robuhoo mógłbyś podać kiedy i gdzie kupowałeś swojego ep1 i jaki ma numer seryjny? Tak samo Janko?
Może pierwszych kilka partii było obciążonych wadą, która jednak później została wyeliminowana.
Jeśli istnieją e-p1 bez tej wady to na miejscu Janko skontaktowałbym się z serwisem. Przynajmniej przez telefon pogadałbym z kimś rozsądnym (może olyjedi mogą pomóc?). Może TO jednak da się naprawić, lub przynajmniej wymienią tobie sprzęt na pozbawiony tej wady?
Też tak o tej partii pomyślałem w dalszych kolejnościach. Chyba nie mam tych "najsampierwszych" - srebrne body, ze srebrnym m 14-42 z Fotostrady - pod koniec października zamawiane; mieli na stanie. Nr ser. H46518785.
Janko Muzykant
5.12.09, 16:55
Też tak o tej partii pomyślałem w dalszych kolejnościach. Chyba nie mam tych "najsampierwszych" - srebrne body, ze srebrnym m 14-42 z Fotostrady - pod koniec października zamawiane; mieli na stanie. Nr ser. H46518785.
Mój ma numer o pięć tysięcy niższy, ale ta cyfra jest dość kosmiczna i nie wynika z niej wiele. Za to dostałem go jak tylko się tylko pojawiły w Polsce, jakoś na początku sierpnia. Też srebrny plus srebrny.
Janko, ja tez Cie namawiam przynajmniej do zadzwonienia do serwisu Olympusa.
Janko Muzykant
5.12.09, 17:57
Janko, ja tez Cie namawiam przynajmniej do zadzwonienia do serwisu Olympusa.
Spróbujemy. Muszę sobie coś najpierw popstrykać, bo nie mam źródeł dokumentujących problem (jestem czyścioszek, co nie odkłada rawów na nigdy i wywala na bieżąco buble :)
Może nie do końca ten wątek. Ale mam w końcu ten E-p1. Proszę o radę z grubsza choć. Jaki obiektyw do E-p1 , (mam też konwerter MMF1 pod Olympusy , mogę dokupić inny ) - w przedziale ok 50 (najdalej 80 ) - (min. 180 ) do 300 mm. Ważna dla mnie jest wierność odzwierciedlenia ogólna. Odbitka A-3 żyleta, A-2 z pół metra zjadalne. Myślałem Tamrony manual 70-210 mm 3,5 , względnie 60-300 3,8-... albo coś ok 80-200 ale w stanie dobrym z KEHa, ebaya itd do 500 zl. tam, do 750 tu u nas. Czy też niegorsze od niczego z takich manuali będzie nowe 70-300 Olympus ZD przynajmniej w co drugim zdjęciu ? No i nie chcę czekać na okazję 80-200 rok.
Pozdrawiam.
Może nie do końca ten wątek. Ale mam w końcu ten E-p1. Proszę o radę z grubsza choć. Jaki obiektyw do E-p1 , (mam też konwerter MMF1 pod Olympusy , mogę dokupić inny ) - w przedziale ok 50 (najdalej 80 ) - (min. 180 ) do 300 mm. Ważna dla mnie jest wierność odzwierciedlenia ogólna. Odbitka A-3 żyleta, A-2 z pół metra zjadalne. Myślałem Tamrony manual 70-210 mm 3,5 , względnie 60-300 3,8-... albo coś ok 80-200 ale w stanie dobrym z KEHa, ebaya itd do 500 zl. tam, do 750 tu u nas. Czy też niegorsze od niczego z takich manuali będzie nowe 70-300 Olympus ZD przynajmniej w co drugim zdjęciu ? No i nie chcę czekać na okazję 80-200 rok.
Pozdrawiam.
ZD70-300 via adapter w G1 sprawuję się świetnie , to naprawdę bardzo dobre szkło, w jeszcze lepszej cenie.
EuroLiberty
6.12.09, 14:44
Pozdrawiam.
Apeluję o przejrzystość pisowni.
Ale, że co ? Że nie tak jak w wikipedii napisane ? rodzyn dzięki :wink:
Ale, że co ? Że nie tak jak w wikipedii napisane ?
Znaczy, że nie da się tego przeczytać bez wnikliwego domyślania się, co autor mógł mieć na myśli. Bez ładu i składu...
Znaczy, że nie da się tego przeczytać bez wnikliwego domyślania się, co autor mógł mieć na myśli. Bez ładu i składu...
Czepialstwo, rodzyn mógł bez problemu, wy... odwrotnie...
Widziałem 'na zywo' FL-36R i spodobała mi się z wyglądu ;-)
1) Czy w E-P1 działa wspomaganie AF z poziomu lampy ? tej lampy?
2) ze specyfikacji wynika że FL-36R jest minimalnie mocniejsza od sb600(nikon).
GN66(24mm) vs GN64(24mm) i GN118(84mm) vs GN100(85mm).
Znam dosyć dobrze możliwosci sb600, więc zakładam, że z fl-36r będzie podobnie jeśli chodzi o moc.
Widziałem 'na zywo' FL-36R i spodobała mi się z wyglądu ;-)
1) Czy w E-P1 działa wspomaganie AF z poziomu lampy ? tej lampy?
no więc sam sobie odpowiem (może komuś ta odpowiedź pomoże i wciśnie przycisk reputacji, która zawiesi się w centrali, nabijając niesamowitą liczbę punktów, która wywinduje moją pozycję z 6-tki na 666-pozycję, dzięki czemu zostanę z automatu olyjedi i skorzystam z niesamowitego rabatu na zakup E-P1 lub nawet E-P2, który pojawi się niespodziewanie w momencie mojego awansu. eeeech..... ):
żaden korpus m4/3 nie działa ze wspomaganiem AF z poziomu lampy (ani FL-36R, ani żadnej innej).
no więc sam sobie odpowiem (może komuś ta odpowiedź pomoże i wciśnie przycisk reputacji, która zawiesi się w centrali, nabijając niesamowitą liczbę punktów, która wywinduje moją pozycję z 6-tki na 666-pozycję, dzięki czemu zostanę z automatu olyjedi i skorzystam z niesamowitego rabatu na zakup E-P1 lub nawet E-P2, który pojawi się niespodziewanie w momencie mojego awansu. eeeech..... ):
żaden korpus m4/3 nie działa ze wspomaganiem AF z poziomu lampy (ani FL-36R, ani żadnej innej).
Ani specjalnie dla niego stworzonej FL-14?
;-)
Panasloiki maja wspomaganie w body.
A propo FL-36 - zdaje sie, ze do tej Nikonowej wchodza 4 aku. Do FL-36 dwa.
Wiec czas ladowania bedzie dluzszy. Jesli tylko to Ci nie przeszkadza - lampa jak najbardziej godna polecenia!
Chociaż DMW-FL360E jest podobnej wielkości co fl-36r (co by mi odpowiadało), to jest również jedynie na dwa paluszki (w dodatku panas drożej sobie liczy za lampkę niż olympus).
Myślałem o kupnie mocniejszego metza z czterema paluszkami, ale jak porównałem na żywo wielkość lamp to stwierdziłem, że wolę poczekać parę sekund dłużej na załadowanie, zwłaszcza, że mam zamiar częściej używać 20/1.7 niż lampy. W dodatku mam pozytywne doświadczenia z sb600 nikona, która jest podobnej mocy co fl-36R.
Po-testowałem dzisiaj Olympusa, w trybie priorytetu migawki, na czasie 1/160 i zdaje mi się, że zdjęcia wychodzą ostro. Ale jeszcze będę to sprawdzał.
Ani specjalnie dla niego stworzonej FL-14?
niestety nie.
Z tego co przeczytałem w necie wynika, że E-P1 nie ma takiej opcji w menu.
link (http://forum.fourthirdsphoto.com/archive/index.php/t-49493.html)
Czy ktoś wie z jaką prędkością E-P1 zapisuje zdjęcia/filmy na kartę SDHC ?
Za pół godziny będę kupował sandiska SDHC extreme III i mam do wyboru starą wersję 20mb/s i nowszą (ale prawie dwa razy droższą) 30mb/s.
Nie wiem, czy producenci udostepniaja takie info.
Moze sie przyda: http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital_card#Speeds
Dla przykladu najw. bitrate video w GH1 to 17 Mbit/s.
Zapewne z taką, na jaką pozwala karta. Nie sądzę, aby były na rynku karty, które zapisują dane szybciej, niż aparat jest w stanie je przesłać.
Ja mam zarówno Sandiska 20 MB/s, jak i 30 MB/s. Przed chwilą sprawdziłem, jak obie karty zachowują się przy zapisywaniu zdjęć seryjnych raw+jpeg z E-30. Do bufora wchodzi 11 zdjęć. W przypadku karty 20 MB/s bufor opróżnia się w około 16 s (mierzyłem ze stoperem w ręku, chociaż to nie jest zbyt dokładny pomiar), a w przypadku karty 30 MB/s w około 12 s. Tak wygląda różnica kiedy po zapełnieniu bufora kończysz pstrykanie zdjęć. Jeśli jednak trzymasz spust migawki ciągle wciśnięty, to jest chwila pauzy i aparat w obu przypadkach kontynuuje zdjęcia seryjne, ale już dużo wolniej. W ciągu 30 s z kartą 20 MB/s zrobiłem 30 zdjęć, a z szybszą kartą 35. Różnice w E-P1 będą chyba mniejsze, bo aparat ten robi zdjęcia z szybkością 3 kl/s, więc zawsze to mniej danych do zapisania, niż w przypadku 5 kl/s.
mini porównanie GF1, E-P1 i E450 + dyskusja (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&message=33980538&changemode=1)
A pro po zdjęć typu tilt-shift (http://www.flickr.com/search/groups/?q=tilt+shift)dostępnych w E-P2:
- jeśli komuś brakuje DIORAMA art filter to tutaj (wersja angielska - rozbudowana) (http://www.tiltshiftphotography.net/photoshop-tutorial.php)znajdzie mini howto w photoshopie (wersja polska - skromniejsza, ale za to z przykładami ;-) ).
Ewent. wersja dla leniwych: tutaj. (http://tiltshiftmaker.com/)
Właśnie przygotowuję trochę odbitek pod święta 21x15 (i ciut większe). I barwy, przy wielu okazjach (a i szczegóły w tym rozmiarze) z kultowej kamery Canon HV20 (kupiłem 1,5 roku temu, 3 Mpx) nie są gorsze od tego co mam z tego okresu na E 510 i to z ZD 14-54. Zmroziłem się trochę. Ale me zakupione niedawno E-P1 miażdży to wszystko "trójwymiarem". B. dobry zakup w tej cenie.
RadioErewan
19.12.09, 02:09
Za pół godziny będę kupował sandiska SDHC extreme III i mam do wyboru starą wersję 20mb/s i nowszą (ale prawie dwa razy droższą) 30mb/s.
Ech, no pewnie dziś to ci psu na budę. Przyda się w szukajce. E-P1 wymaga karty SD klasy 6. Na wolniejszych nie gwarantuja bezproblemowego zapisu. Wg. szefa lustrzanek na Europę, pani Claudii również niektóre karty klasy 4 mogą dać radę (zależnie od produktu).
Pozdrawiam
dzięki :-) Już zakupiłem SDHC (klasa 10) i jestem na etapie studiowania instrukcji obsługi E-P1 (aku ładuje się już drugą godzinę).
BTW: czy to możliwe, aby pokrowiec CS-10B składał się tylko z dolnej części? Na wszystkich zdjęciach w internecie widzę tylko to zdjęcie:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/12/1481903_1_1245132566-1.jpg
źródło (http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:igjnjygcmSDduM:http://img.danawa.com/images/descFiles/2/482/1481903_1_1245132566.jpg)
Brakuje mi górnej części pokrowca, która zakrywała by resztę aparatu.... przynajmniej w ubiegłym wieku pokrowce składały się zawsze z dwóch części... czyżby coś się zmieniło?
Drugie pytanie. Zauważyłem, że LCD w E-P1 strasznie się palcuje. Czy używacie folii ochronnej w swoich PEN-ach? Znalazłem ofertę zakupu folii 3M Vikuiti armr200 dla E-P1 (http://folievikuiti.pl/specyfikacja.html) za 25pln. Warto?
Jest jeszcze inna alternatywa, ze szkla hartowanego: http://www.allegro.pl/item856234015_oslona_lcd_panasonic_lx_3_leica_d_lu x4_szklo_har.html
(tylko rozmiar trzeba do PEN'a dopasowac, ta wyzej pasuje do Lumix'ow)
Janko Muzykant
19.12.09, 23:32
Brakuje mi górnej części pokrowca, która zakrywała by resztę aparatu.... przynajmniej w ubiegłym wieku pokrowce składały się zawsze z dwóch części... czyżby coś się zmieniło?
Być może, ale ja używam takiego po zenicie i jest fajnie. Trzeba mu wkleić tylko wyściółkę z podstawki pod myszę.
Drugie pytanie. Zauważyłem, że LCD w E-P1 strasznie się palcuje. Czy używacie folii ochronnej w swoich PEN-ach?
Ja ocieram o gacie :)
futerał po zenicie - to jest to! W poniedziałek rozejrzę się po lombardach...
przy okazji, pomysł na mały dekielek ;-) za 15pln.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img1.ecyfrowe.pl/25065.jpg)
Janko Muzykant
20.12.09, 00:54
futerał po zenicie - to jest to! W poniedziałek rozejrzę się po lombardach...
przy okazji, pomysł na mały dekielek ;-) za 15pln.
Jak jest futerał po Zenicie to dekielek niepotrzebny, bo futerał ma sztywny ryjek.
Jakos sobie tego wielkiego futerału po zenicie nie moge wyobrazić na małym body EP-1 przecież to nie może pasować.
dzięki :-) Już zakupiłem SDHC (klasa 10) i jestem na etapie studiowania instrukcji obsługi E-P1 (aku ładuje się już drugą godzinę).
BTW: czy to możliwe, aby pokrowiec CS-10B składał się tylko z dolnej części? Na wszystkich zdjęciach w internecie widzę tylko to zdjęcie:
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:igjnjygcmSDduM:http://img.danawa.com/images/descFiles/2/482/1481903_1_1245132566.jpg
Drugie pytanie. Zauważyłem, że LCD w E-P1 strasznie się palcuje. Czy używacie folii ochronnej w swoich PEN-ach? Znalazłem ofertę zakupu folii 3M Vikuiti armr200 dla E-P1 (http://folievikuiti.pl/specyfikacja.html) za 25pln. Warto?
jeśli chodzi o futerał tu jest dwu częściowy:
http://cgi.ebay.de/Olympus-E-P1-EP1-E-P2-EP2-Pen-17mm-Leather-Camera-Case_W0QQitemZ370277420766QQcmdZViewItemQQptZUK_Ca merasPhoto_CameraAccessories_BagsCases_JN?hash=ite m5636410ede
odnosnie lcd to dobrze radzi cyt:
Jerry_R Jest jeszcze inna alternatywa, ze szkla hartowanego: http://www.allegro.pl/item856234015_...szklo_har.html
Brakuje mi górnej części pokrowca, która zakrywała by resztę aparatu....
http://cgi.ebay.com/Olympus-E-P1-EP1-E-P2-EP2-17mm-Genuine-leather-case-BLK_W0QQitemZ170399270359QQcmdZViewItemQQptZUK_Cam erasPhoto_CameraAccessories_BagsCases_JN?hash=item 27ac9685d7#ht_5506wt_939
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/12/21814079142306ec-1.jpg
źródło (http://img5.photo.qooza.hk/userphoto/5/6/547456/728941/21814079142306ec.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/12/21814080c5b59863-1.jpg
źródło (http://img5.photo.qooza.hk/userphoto/5/6/547456/728941/21814080c5b59863.jpg)
PS: To sama maja do GF1.
Tak więc stałem się szczęśliwym posiadaczem E-P1 + 14-42 + 17/2.8 (dzięki RadioErewań!).
Jakość zdjęć całkowicie mnie zadowala. Cierpię na chroniczny brak czasu, ale zbliżają się Święta, więc mam nadzieję bardziej zaprzyjaźnić się ze sprzętem :-)
I) Nie odnotowałem do tej pory żadnych problemów z czasami 1/125 - 1/160. Na żadnym ze zdjęć wykonanym na w/w czasach nie pojawia się "połowiczna nieostrość (http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP1/EP1BLUR.HTM)". Być może problem, który trapił Janka Muzykanta dotyczy wcześniejszych wersji korpusu. Mój numer seryjny zaczyna się od H46527***. Soft v1.1 wgrany fabrycznie do body i szkieł.
II) Zoomik jest bardzo sympatyczny (taki podręczny zoom wakacyjny), ale i tak w 90% czasu w bagnecie siedzi 17/2.8 . Obydwa szkła są malutkie, ale mogę mieć nieco zachwiane propocje po przesiadce z C24-105IS. 17-tka z f2.8 jest rewalacyjna, ale oczywiście P20/1.7 było by idealne. W zasadzie nie potrzebuję więcej szkieł. Mam jeszcze zamiar dokupić przejściówkę na nikona (znowu będę mógł wykorzystać moje ukochane makro-szkiełko z czasów analogu) i ewentualnie canona.
III) Szybkość i celność AF jak najbardziej akceptowalna. Fakt, nie jest to szybkość do ktorej byłem przyzwyczajony (C40d), ale da się wytrzymać. Ostrość nastawiana jest mniej więcej w ciągu 1 sekundy (czasami jest to na oko pół sekundy, czasami półtorej - zwłaszcza w pokoju oświetlonym jedynie choinką i nocną lampką). Po zgaszeniu lampki ustawienie ostrości z odległości 4 metrów - jedynie ręcznie.
IV) Idealnie pasuje do niego fl-36R. Kupowałem sprzęt w okresie obowiązywania promocji fl14, ale paczka z flashem przyszła by po świętach, więc postanowiłem zainwestować w lampę. Pokój 3x5m, lampa w sufit, iso200, 1/160s - nie mam żadnych zastrzeżeń do ilości światła.
V) Zdjęcia :D Jakość zdjęć do iso800, naturalny kolor skóry, ogólnie 'miodność' zdjęć oceniam na 100/100. Niedługo założę mini-wątek, w którym zamieszczę nieco zdjęć z e-p1. Ostanio za oknem miałem -17st.C, więc siłą rzeczy wszystkie dotychczasowe zdjęcia wykonywałem w domku :-)
p.s.
Jestem przeszczęśliwy z zakupu tego aparatu :cool:
Gratulacje!!! Czekamy na sample!!!
Poszukuję także adaptera m4/3 - nikon do mojego starego Nikkora AF 60mm f/2.8 D .
Natrafiłem na sklep: www.foto-akcesoria.com.pl (http://www.foto-akcesoria.com.pl/sklep/index.php?cat_id=30&page=0&view=0&sort=default), a w nim dwa adaptery do nikona: jeden "adapter NIKON F / micro four-thirds" za 170pln, a drugi "adapter NIKON F control / micro four-thirds" za 260pln.... bez żadnego opisu czym się różnią (oprócz ceny).
Na allegro znalazłem jedynego sprzedawcę: niejakiego 'funkyFotos' (http://www.allegro.pl/item863482305_adapter_panasonic_g1_micro_4_3_nikon .html), który sprzedaje adapter m4/3-nikon za 199pln.
A na e-bayu Amerykanin ma do sprzedania adapter Nikon-AI-Lens-To-Micro-4-3 (http://cgi.ebay.pl/Nikon-AI-Lens-To-Micro-4-3-m4-3-Adapter-4-GF1-E-P1-GH1_W0QQitemZ320464846192QQcmdZViewItemQQptZLens_A ccessories?hash=item4a9d317d70) za jakieś 109pln łącznie z wysyłką (ale w tym ostatnim przypadku ten adapter chyba nie będzie pasował bo mój nikkor AF60/2.8D nie jest "AI". Chociaż z drugiej strony co to za różnica w przypadku m4/3 ?). W dodatku, aż wstyd się przyznać, ale ja jeszcze w życiu niczego nie kupowałem na e-bayu i nie za bardzo ufam sprzedawcom z dalekich krajów...
Może ktoś doradzi, gdzie można dostać za niewygórowaną cenę adapter m4/3-nikkor ? Na co zwrócić uwagę? Ostrzenie na nieskończoność (a są jakieś adaptery, które na to nie pozwalają?)? Może znacie jakiegoś sprzedawcę, którego możecie polecić?
Ja wszystkie możliwe zamawiam u tego Pana, który jest bezpośrednim producentem, bez żadnych wpadek (a zamawiałem bardzo różne)- jestem zadowolony- na Allegro chyba nick: ciecio tel - 605-602-608
(uwaga nie mam w tym żadnego interesu!!!)
piotrek204
27.12.09, 15:25
Poszukuję także adaptera m4/3 - nikon do mojego starego Nikkora AF 60mm f/2.8 D .
Natrafiłem na sklep: www.foto-akcesoria.com.pl (http://www.foto-akcesoria.com.pl/sklep/index.php?cat_id=30&page=0&view=0&sort=default), a w nim dwa adaptery do nikona: jeden "adapter NIKON F / micro four-thirds" za 170pln, a drugi "adapter NIKON F control / micro four-thirds" za 260pln.... bez żadnego opisu czym się różnią (oprócz ceny).
Na allegro znalazłem jedynego sprzedawcę: niejakiego 'funkyFotos' (http://www.allegro.pl/item863482305_adapter_panasonic_g1_micro_4_3_nikon .html), który sprzedaje adapter m4/3-nikon za 199pln.
Mam adapter Nikon->Eos od funkyFotos. Bardzo dobra jakosc wykonania, znacznie lepszy niz m42->eos od innego sprzedajacego.
FunkyFotos sprzedaje produkty zrobione przez Ciecio + narzut.
FunkyFotos sprzedaje produkty zrobione przez Ciecio + narzut.
Ale ten użytkownik nie ma żadnych aukcji ani komentarzy. O co ci dokładnie chodziło?
Ale ten użytkownik nie ma żadnych aukcji ani komentarzy. O co ci dokładnie chodziło?
Ale ktory uzytkownik? Mozesz po prostu zadzwonic do producenta, tel. podal Rodzyn i zamowic taniej. A mozesz drozej przez Allegro od posrednika. Kazdy moze wybrac.
Adaptery Ciecio staly sie znane w Stanach juz za czasow G1, nastepnie gdy nadeszlo GH1 (filmowcy). Tu jego oferta:
http://shop.ebay.pl/ciecio7/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p4340
Rodzyn i Jerry - DZIĘKI za INFO :-)
Ja kupiłem od funky fotos ten adapter, m4/3 - nikon i jestem w pełni zadowolony.
Ja kupiłem od funky fotos ten adapter, m4/3 - nikon i jestem w pełni zadowolony.
Czy włącza się z innymi szkłami wspomaganie ostrzenia (powiększenie obrazu)?
Czy włącza się z innymi szkłami wspomaganie ostrzenia (powiększenie obrazu)?
nie wiem dokładnie jak w E-P1(przy szkłach obcych powiększenie wywołuje się ręcznie- napewno jest opis w instrukcji), dla info w Panasie G1 - dusisz przycisk kursora na godz 9 tej(tryb AF) - pojawia się ramka obszaru, który zostanie powiększony(można go kursorami przesuwać , ja osobiście w większości przekadrowuję) i naciskamy OK/MENU- obraz jest powiększony
- wyjscie przez przyciśnięcie spustu.
sklep wyjaśnił na czym polega różnica pomiędzy tymi dwoma adapterami:
- tańszy adapter pozwala stosować jedynie manualne obiektywy z pierścieniem do zmiany przysłony (czyli mój AF60/2.8D raczej nie pasuje).
- droższy adapter umożliwia stosowanie manualnych obiektywów nikona ( Ai/Ais), oraz nowych z autofokusem przeznaczonych do cyfrowych i analogowych lustrzanek.Adapter posiada specjalną śrubę dzięki której możliwa jest regulacja przysłony. (w dodatku mam linka do oferty Ciecia na ebayu, gdzie ten sam adapter jest w cenie 289pln: http://cgi.ebay.pl/Nikon-F-adapter-with-aperture-control-to-micro-4-3) (http://cgi.ebay.pl/Nikon-F-adapter-with-aperture-control-to-micro-4-3_W0QQitemZ250540710644QQihZ015QQcategoryZ30059QQs sPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem) Ksywa sprzedającego to: ciecio7 (na wypadek gdyby link przesał działać).
sklep wyjaśnił na czym polega różnica pomiędzy tymi dwoma adapterami:
- tańszy adapter pozwala stosować jedynie manualne obiektywy z pierścieniem do zmiany przysłony (czyli mój AF60/2.8D raczej nie pasuje).
- droższy adapter umożliwia stosowanie manualnych obiektywów nikona ( Ai/Ais), oraz nowych z autofokusem przeznaczonych do cyfrowych i analogowych lustrzanek.Adapter posiada specjalną śrubę dzięki której możliwa jest regulacja przysłony. (w dodatku mam linka do oferty Ciecia na ebayu, gdzie ten sam adapter jest w cenie 289pln: http://cgi.ebay.pl/Nikon-F-adapter-with-aperture-control-to-micro-4-3) (http://cgi.ebay.pl/Nikon-F-adapter-with-aperture-control-to-micro-4-3_W0QQitemZ250540710644QQihZ015QQcategoryZ30059QQs sPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem) Ksywa sprzedającego to: ciecio7 (na wypadek gdyby link przesał działać).
to ciągle ten sam Ciecio - cytuję: "o nas" ( foto akcesoria ):
Jesteśmy firmą zajmującą produkcją i dystrybucją adapterów fotograficznych, mających zastosowanie w różnych systemach fotografii cyfrowej oraz klasycznej. Działamy na rynku od ponad 15 lat.
Prowadzimy sprzedaż również za pośrednictwem serwisów allegro i eBay, pod nickiem "ciecio7". Mamy w sumie ponad pięć tysięcy pozytywnych komentarzy:
http://feedback.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewFeedback2&userid=ciecio7&ftab=AllFeedback
http://allegro.pl/show_user.php?uid=2410270
Poza produktami z naszej oferty, przyjmujemy zlecenia na nietypowe adaptery/redukcje, za pośrednictwem formularza kontaktowego.
Kontakt:
zamówienia - tel. 695748890
pytania techniczne - tel. 605602608
a nr techniczny ( 605602608 )to ten podawałem wcześniej-można pogadać i próbować się potargować.
Pozdrawiam
właśnie się zastanwiam, czy nie lepiej zakupić adaptera Leica M to m43 do tego szkła ;-)
.... ale po namyśle stwierdzam, że podróż do USA w celu nabycia ponizszego szkła obarczona jest zbyt dużym elementem ryzyka związanym z napotkaniem na swojej drodze głęboko wierzącego obywatela Wielkiej Brytanii w turbanie...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/12/3732259705_85950c81cc_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2626/3732259705_85950c81cc_o.jpg)
na zdjęciu voigtlander 50/1.1 Nokton (cena: 1149usd (http://www.cameraquest.com/voigt_5011.htm))
Wygląda kapitalnie ;)
i ten lans :D
właśnie się zastanwiam, czy nie lepiej zakupić adaptera Leica M to m43 do tego szkła ;-)
.... ale po namyśle stwierdzam, że podróż do USA w celu nabycia ponizszego szkła obarczona jest zbyt dużym elementem ryzyka związanym z napotkaniem na swojej drodze głęboko wierzącego obywatela Wielkiej Brytanii w turbanie...
http://farm3.static.flickr.com/2626/3732259705_85950c81cc_o.jpg
na zdjęciu voigtlander 50/1.1 Nokton (cena: 1149usd (http://www.cameraquest.com/voigt_5011.htm))
już bez lansu-pogadaj z Jarkiem(Jerry_R) - wiem , że się łamie i może sprzeda
swojego swietnego Canona 55/1,2 SSC ASPH(FD).
Wyjdzie parę razy taniej , a foty świetne - nie gorsze pewno od Noktona.
Janko Muzykant
29.12.09, 22:22
Ja bym się dużo bardziej bał głęboko wierzącego obywatela USA w uniformie, ale to nie na temat.
Ładne to cacko, ale duże trochę. Ciekawe, kiedy wyjdzie jakiś telezoom u43.
Ja bym się dużo bardziej bał głęboko wierzącego obywatela USA w uniformie, ale to nie na temat.
Ładne to cacko, ale duże trochę. Ciekawe, kiedy wyjdzie jakiś telezoom u43.
Dużo radości daję mi ZD 70-300 via adapter ( choć mały nie jest) - wart każdej wydanej na niego złotówki.
Zobaczcie dokladniej tutaj na dopasowanie: http://www.four-thirds.org/en/products/matching/index.html
:grin:
Ponadto brakuje stabilizacji (foto i wideo) oraz macro :evil:
http://optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=2&add0=881&add1=866
Hi hi :cool:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/12/3732259705_85950c81cc_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2626/3732259705_85950c81cc_o.jpg)
Brakuje tylko prostokątnej osłony przeciwsłonecznej. Jak ostatnio miałem okazję się przekonać, taka osłonka dodaje szyku.
Zainteresowanych zapraszam do porownania "Low Light VIDEO" oraz do dyskusji:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=70866
sorry że nie na priva, ale jakoś nie lubię tak, a poza tym może innych zainteresuje Twoja odpowiedź...
widzę w Twojej stopce, że masz micro 4/3 oraz obiektywy z kilku systemów. pytanie: masz przejściówki z m4/3 do każdego z systemów czy też z m4/3 do standardowego 4/3, a następnie z 4/3 do poszczególnych innych systemów? dlaczego pytam? mam zarówno obiektywy M42 jak i 4/3, a zastanawiam się nad E-Penem jedynką :-)
pozdrawiam,
P.
do obiektywów Zd 9-18 i 70-300 mam adapter Panasa DMW-MA1E (adapter Olka MMF1 również spisze się świetnie)jestem bardzo zadowolony z pracy tych szkieł!! a pozostałe systemy mam adaptery wprost( unikam telepania szkłem przy dwóch adapterach razem) np C/Y- U4/3, OM - U4/3, nikon- U4/3, tamron adaptal-U4/3 , canon FD - U4/3 wszystkie kupione u Ciecia (jest ich producentem) zrobione świetnie tel 605602608 i link do strony http://www.foto-akcesoria.com.pl/sklep/index.php?cat_id=30&page=0&view=3&sort=default
ostatnie dwa wpisy można by przenieść do wątku o E-P1 i przy okazji wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla Admistratorow i moderatorów i wszystkich na FO !!!
Przy ostrzeniu manualnym pojawia się x10 powiększenie kadru. Po 10 sekundach od manualnego ustawienia ostrości, ekran wraca do wyświetlania całego kadru.
Pytanie: czy można skrócić czas od momentu manualnego ustawienia ostrości do wyświetlenia całego kadru?
w G1 wstępne naciśnięcie spustu migawki ( w każdej chwili)wyłącza powiększenie- wraca pełen kadr.
w G1 wstępne naciśnięcie spustu migawki ( w każdej chwili)wyłącza powiększenie- wraca pełen kadr.
W E-P1 podobnie.
tak, tyle że działa to sprawnie jedynie w trybie "MF", a mi chodzi o "S-AF+MF" w którym muszę odczekać te 10 sekund po merdaniu obiektywem, aby otrzymać podgląd na całą scenę, co jest nieco upierliwe. Naciśnięcie spustu powoduje ponowne ustawienie ostrości przez automat.
Wystarczyło by mi aby e-p1 odczekał max 5 sekund na powrót do ogólnego widoku, po zakończeniu ręcznego ostrzenia. Grzebię w menu i manualu i niczego takiego do tej pory nie znalazłem :-(
tak, tyle że działa to sprawnie jedynie w trybie "MF", a mi chodzi o "S-AF+MF" w którym muszę odczekać te 10 sekund po merdaniu obiektywem, aby otrzymać podgląd na całą scenę, co jest nieco upierliwe. Naciśnięcie spustu powoduje ponowne ustawienie ostrości przez automat.
Wystarczyło by mi aby e-p1 odczekał max 5 sekund na powrót do ogólnego widoku, po zakończeniu ręcznego ostrzenia. Grzebię w menu i manualu i niczego takiego do tej pory nie znalazłem :-(
Spróbuj w menu wyłączyć priorytet ostrości - wtedy nie powinien poprawiać tego co ustawiłeś i przciśniecie spustu powinno kończyć powiększenie .
Zawsze też możesz, w pewnych sytuacjach wyłączyć automatyczne(powiększenie) wsponaganie ostrości i ostrzyć ręcznie z powiększeniem wymuszonym.
http://www.youtube.com/watch?v=1_1RpCLLqlA Jeśli wybrałem ostrość na cały "plaster miodu" (wszystkie cele) a nie na jeden pojedyńczy "kwadracik" kadru ... Hmm... Jak jeden powiększony fragment "do"ostrzę to innych nie. No chyba, że ktoś w E-P1 znajdzie coś i na to.
Pozdrawiam.
Outsider,
w Panasie naciskasz spust migawiki do polowy. W E-P1 naciskasz przycisk 'OK'.
Podpialem manualne szklo do E-P1, ktory mam tymczasowo, zeby to sprawdzic :-)
PS: dopiero zauwazylem (ze wzgledu na lamanie strony), ze juz pare osob cos powiedzialo w temacie. W ten sposob dowiedzialem sie, ze powiekszenie w E-P1 - o ile dobrze rozumiem - jest obslugiwane inaczej w doostrzaniu, a inaczej w trybie ostrzenia manualnego?
Zapodałem i ja tryb M, manualny i S-AF+MF. Przy ostrzeniu na "Wszystkie cele" - co akurat preferuję, wyskakuje losowy (nie zawsze kontrastowy !) obszar-kwadracik. I podług niego trza ostrzyć. Jeszcze dosprawdzam. Chyba jeszcze sokole oko, jakaś przytwierdzana lupka do LCD + okular w oku, jeśli dałoby to Wam choćby ze 2% mniej nieostrych zdjęć. Ale to już jak ktoś uważa.
Dla ułatwienia działania w terenie (jestem, w zapędach - i dla Przyjemności bycia tam gdzie pięknie - , jedynie "pejzażystą" - inne zdjęcia pstrykam , ale już bez takiego serca <przyłożenia> ) ustawiam - ostatnio - na pokrętło A - priorytet przysłony - wyznaczony podług testów ostrości na np slrgear.com i własnego sprawdzenia. (trza zobaczyć jeszcze ustawienia IS 1 wg inaczej ustawianych ogniskowych - to wydłużałoby czas pstryku znacznie) Dziś po"do"ostrzałem w trybie S-AF +MF , albo odczekiwałem z ręki cierpliwiej niż zwykle i wyniki OK ;) (- wszystko ostre.) Nie to co wyjątkowy shot z Grand Canyon 1 mpxlówką; ale zawsze ...
Witam
Zamierzm kupić E-P1 , i znalazłem ofertę Euro-Agd - komplet (14-42 + 17 +body za 3280zl
Może ktoś z kolegów zna ceny i odniesie się do tej z Euro.
http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka.bhtml
Pozdrawiam
Cena spoko, ja za tyle kupilem E-P1 z 17/2.8. Jednak, gdy nie masz cisnienia to wstrzymaj sie do premiery w sklepach E-P2, E-P1 powinno staniec. Dodatkowo zalapujesz sie na darmowa lapme FL-14 do EP-1, wiec wychodzi wogole rewelacyjnie.
Promocja na lampę do e-p1 jest do końca m-ca , więc moge poczekać z zakupem tylko 3 tyg. - czy do tego czasu jeszcze stanieje? Po kilkugodzinnym szukaniu w necie cena Euro Agd jest najlepsza.
No i kupiłem
W porównaniu do posiadanej Leci Dlux4 wypada korzystniej .
Są plusy dla Dluxa , są dla E-p1
Olympus E-P1 - firmware 1.2:
http://www.optyczne.pl//2568-nowość-Olympus_E-P1_-_firmware_1.2.html
http://www2.olympus.pl/consumer/208_7226.htm
Zainstalował ktoś z was? Chyba niewiele poprawia, wymieniają raptem dwa błędy naprawione.
Zainstalował ktoś z was? Chyba niewiele poprawia, wymieniają raptem dwa błędy naprawione.
Podobno także...The updates improve the autofocus operation of both the lenses. (http://www.dpreview.com/news/1001/10011301olyep1firmware.asp)
Co nawet zostało przetestowane (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&thread=34237067&page=5)....
E-P1, center point focus, ISO 200, 14-42mm, 35mm, without pre-focus, 4 pictures taken before and 4 pictures after :
źródło (http://www.azurphoto.com/blog/pics/Firmware.jpg)
...i kolejne (mniej dokładne ;-) ) informacje na temat pracy AF po zainstalowaniu v1.2:
Here is what I could conclude :
20mm
I could notice a change in the sound of the 20mm, it's not a
bzzzzz bzzz anymore
but rather a
bz bzzz bzz, something changed in the way it scans. Seems a tad faster.
Pana 14-45
On the panasonic 14-45, you can't hear the motor at all so hard to judge.
Relying only on the beep, it seems it has improved.
Oly 14-42
Like frederick concluded, seems faster too
Oly 17mm
I didn't see any improvements.
EDIT:
Przed chwilą wgrałem firmware v1.2 do mojego E-P1.
Wszystko trwało około 4-5minut.
Wydaje mi się, że zoom szybciej ustawia ostrość, nawet 17-tka jakby nieco szybciej i pewniej ostrzyła (pokój oświetlony jedną energo-oszczędną żarówką 11w). Najważniejsze, że poprawiono działanie ostrzenia manualnego. Teraz na AF-S+MF nie muszę czekać 10 sekund po ręcznym ostrzeniu na zamknięcie powiększenia (teraz jest to 1 sekunda po zakończeniu doostrzania = idealnie!).
Dynnks z rozmazywaniem przy czasach ~1/200 ?
Dynnks z rozmazywaniem przy czasach ~1/200 ?...przy czasach od 1/160 do 1/200 dla zoomowego kitu 14-42 ?
To była pierwsza rzecz, którą sprawdziłem po otrzymaniu paczki z e-p1. Nie mam tej przypadłości! Od początku wgrany był firmware 1.1, a aparat pochodzi z późniejszej serii (grudzień 2009), więc może to problem wcześniejszych serii. Namawiałem Janka Muzykanta do kontaktu z serwisem olympusa, ale nie wiem jak to się skończyło w jego przypadku (miał tą wadę, nawet wklejał przykładowe zdjęcie).
Ale my tu gadu gadu, a e-p1 rośnie konkurent w postaci NX10 :mrgreen:
Samsung robi wszystko, aby pokazać jaka to ICH matryca większa...............
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/01/nx-1.png
źródło (http://43rumors.com/wp-content/uploads/2010/01/nx.png)
a ICH aparat mniejszy.....:lol:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/01/size1_big-1.jpg
źródło (http://fototrend.hu/dl/cnt/2010-01/55603/size1_big.jpg)
:lol::lol::lol:
Samsung robi wszystko, aby pokazać jaka to ICH matryca większa...............
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/01/nx-1.png
źródło (http://43rumors.com/wp-content/uploads/2010/01/nx.png)
Ale się obśmiałem :) Jest gdzieś ten obrazek w większej rozdzielczości? Chętnie bym się przyjrzał.
A więc tak; wgrałem firmware 1.2 : wszystko się zgadza ; a poza tym co nie mówione to : AF w kicie ZD 14-42 przyspieszył u mnie jak podano o ok 30 może do 40 % aż. ; ZD 9-18 poprzez olympusowy MMF1 troszkę , ale góra o przeszło 20 %; natomiast ZD 14-54 jeśli w ogóle przyspieszył to może z 10 % - ale tu wyraźniejszej różnicy nie czuć u mnie (mimo , że 14-54 , podobnie jak 9-18 jest jednym z kompatybilniejszych tu szkieł wg Olympusa bodaj) (tak , że różnica w szybkości AF 14-42 tu a 14-54 zrobiła się , niewiele brakuje dwukrotna - przynajmniej u mnie ; choć mimo to i tak stosuję <w plenerze> 14-54 )
Tyle przy tym E-P1 E-P2, G1 itd mówicie o tym "podobaniu się" aparatów; ja mam E-P1 i zarzekam się że "podobanie się" nie miało u mnie żadnego znaczenia. Nawet nie uważam , żeby był "ładny" (!!) , choć to jest tylko moje zdanie - od samego przymierzania się. Interesowała mnie najlepsza jakość osiąganych zdjęć (niewielkoplakatowych oczywiście i nie ISO powyżej 800 , i nie musiała być super szybkość - robię gł. krajobrazy, choć i szybsze sprawy da radę) a do i znacznie droższych zestawów konkurentów E-P1 było niewielu. Dość ważna też była ogólna poręczność , do końcowego efektu - wydruku włącznie.
Pozdrawiam
Mi EP-1 się podoba :grin: To chyba nic złego :-P
Poza tym wybrałem go dlatego, że jest mały i jest doskonałym uzupełnieniem większej lustrzanki, a przy tym robi zdjęcia świetnej jakości. Ostatnio wywołałem jedne do formatu A3 i jest super.
Janko Muzykant
19.01.10, 21:51
A więc tak; wgrałem firmware 1.2
Ja w końcu też (musiałem odpalić tę kobyłkę do wgrywania) i chyba się naprawił :)
Trudno jednoznacznie określić ile przyspieszył, ale dźwięki z obiektywu mam wrażenie wychodzą inne, takie ''burczące'' bardziej. Na jakieś 50 ujęć z godzinnego łażenia wszystko wyszło zgrabnie. Starałem się strzelać w czasy około 1/100.
W tym momencie jedyną wkurzającą cechą jest brak blokowania ekspozycji w filmie. Poproszę o v1.3!
E - P 1 przez... M I K R O S K O P ... http://forum.fourthirdsphoto.com/showthread.php?p=455851#post455851 , http://forum.fourthirdsphoto.com/showpost.php?p=455958&postcount=7 :wink:
Gdyby ktos chcial sobie dokupic kita do E-P1.
Test na optycznych
http://www.optyczne.pl/174.1-Test_obiektywu-Olympus_M.Zuiko_Digital_14-42_mm_f_3.5-5.6_ED.html
W tym tygodniu robiłem zdjęcia w słoneczny dzień i miałem duży problem z dostrzeżeniem obrazu na ekranie mojego Pena :|
Jak sobie radzicie w takich sytuacjach?
Dodam, że wizjer pewnie i tak by mi nie pomógł, bo to były zdjęcia makro, z niskiej pozycji :wink:
NightCrawler
29.01.10, 15:02
Ja przesłaniam ręką ekranik (ale to raczej do podglądu zdjęcia niż kadrowania :P).
Widziałem też na allegro takie osłonki na wyświetlacz, które robiły od razu za taki "daszek". Przy czym nie wiem czy do pena też będą, ani na ile się to sprawdza.
W tym tygodniu robiłem zdjęcia w słoneczny dzień i miałem duży problem z dostrzeżeniem obrazu na ekranie mojego Pena :|
Jak sobie radzicie w takich sytuacjach?
Jasność ekranu miałeś ustawioną na maksymalna wartość?
Jasność ekranu miałeś ustawioną na maksymalna wartość?
O ja głupi, faktycznie zapomniałem zmienić parametry i jechałem na słabym podświetleniu :roll:.
Dzięki za podpowiedź, czasem człowiek zapomina o najprostszym rozwiązaniu.
Szukam jakiegoś tele do E-P1 bo te co już są w micro albo będą niedługo jakoś nie przemawiają do mnie jakością obrazu. Rozważam stare manuale, zd 50-200, ostatecznie zd 70-300 Ale... najbardziej przemawia mi któraś ... Sigma 70-200 2,8 <zwłaszcza dla interesującego mnie bardziej pierwszego przedziału : 70-135 mm> Googluje sporo, ale poza mało mówiącym http://www.four-thirds.org/en/products/matching/index.html - tzn. że E-P1 przez MMF1 z Sigmą tą II Macro zadziała (ale jak ?) nie piszą. Dopiero kilka dni temu takie oto połączenie się pojawiło (ale bez sampli , czy opisu) http://wwhttp://www.flickr.com/photos/waaan/4308838324/ http://farm5.static.flickr.com/4028/4308838324_0806bb7667.jpg
przez przejściówkę Nikona G bodaj. Kolega Jungli wspominał o używaniu tej Sigmy - ale do G1 czy GF1 przez przejściówkę Pentaxa z kolei. Kombinacji tu jest sporo . Myślę , że wstrzymam się z zakupem lepszego tele do E-P1 jeszcze trochę. Gdyby ktoś próbował jednej z tych Sigm 70-200 z Penem - może dałby znać ? (Gabaryty nie odstraszają , powolniejsze ostrzenie też nie - używałbym tego nie co dzień, na specjalne wyjazdy bardziej)
Gdyby ktos chcial sobie dokupic kita do E-P1.
Test na optycznych
http://www.optyczne.pl/174.1-Test_obiektywu-Olympus_M.Zuiko_Digital_14-42_mm_f_3.5-5.6_ED.html
A tu (http://www.sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Olympus/Mikro-Zuiko-14-42mm-f3.5-5.6/) jest w dobrej cenie - 499 zł.
No coz, zygmunt do wygodnych na G1 nie nalezy, na Olkach, to juz na pewno bedzie tylko gorzej ze wzgledu na brak gripexa, na pelnej dziurze znikome aberacje, ostry w calym przedziale gdzie normalnie powyzej 180 w sigmie zaczyna sie lekkie mydelko...Niestety sampelki mi wessalo musisz wierzyc na slowo, ze jest bdb, doradzam jednak, jesli zalezy na jasnosci, uzbroic sie w jakies stalki, nawet te najtansze radziecko-dderowe daja rade.
pozdroofka
Sigma 70-200 2,8 <zwłaszcza dla interesującego mnie bardziej pierwszego przedziału : 70-135 mm> Googluje sporo, ale poza mało mówiącym http://www.four-thirds.org/en/products/matching/index.html - tzn. że E-P1 przez MMF1 z Sigmą tą II Macro zadziała (ale jak ?) nie piszą.
przez przejściówkę Nikona G bodaj. Kolega Jungli wspominał o używaniu tej Sigmy - ale do G1 czy GF1 przez przejściówkę Pentaxa z kolei.
Przez przejściówkę Pentaxa, czy Nikona to będzie tylko MF.
Więc raczej mało wygodne użycie tego szkła niestety.
Jak już może paru zainteresowanych wie, ale bodaj nie wszyscy : takie szkła jak ZD 14-54 czy ZD 9-18 nie ostrzą w C-AF z E-p1 przez przejściówkę MMF-1 jak idzie o kręcenie f i l m u. Film C-AF to trzeba przez dedykowane do micro szkła widzę ( a i też pewnie nie wszystkie)
Pozdrawiam
RadioErewan
6.02.10, 21:52
Autofocus C-AF w Olku E-P1 nie za bardzo na film się nadaje. A już z bardzo jasnym i długim szkłem to poważny problem. GO za mała, polowanie na ostrość.
EuroLiberty
7.02.10, 00:58
Szukam jakiegoś tele do E-P1 bo te co już są w micro albo będą niedługo jakoś nie przemawiają do mnie jakością obrazu. Rozważam stare manuale, zd 50-200, ostatecznie zd 70-300 Ale... najbardziej przemawia mi któraś ... Sigma 70-200 2,8 [...] Kolega Jungli wspominał o używaniu tej Sigmy - ale do G1 czy GF1 przez przejściówkę Pentaxa z kolei. Kombinacji tu jest sporo . Myślę , że wstrzymam się z zakupem lepszego tele do E-P1 jeszcze trochę. Gdyby ktoś próbował jednej z tych Sigm 70-200 z Penem - może dałby znać ? (Gabaryty nie odstraszają , powolniejsze ostrzenie też nie - używałbym tego nie co dzień, na specjalne wyjazdy bardziej)
Skoro rozważałeś manualne, to poszukaj w dobrym stanie ZUIKO OM 35mm f/2.0 oraz ZUIKO OM 135mm f/2.8 lub pomyśl o nowych obiektywach Voigtlaender 35/45mm /f 1.4 i 75mm /f 2,5 Color Heliar.
Uważam, że podpinanie takich kobył pod E-P1/P2 nie ma sensu.
Pozdrawiam
Skoro rozważałeś manualne, to poszukaj w dobrym stanie ZUIKO OM 35mm f/2.0 oraz ZUIKO OM 135mm f/2.8 lub pomyśl o nowych obiektywach Voigtlaender 35/45mm /f 1.4 i 75mm /f 2,5 Color Heliar.
Uważam, że podpinanie takich kobył pod E-P1/P2 nie ma sensu.
Pozdrawiam
Dziękuję. Zobaczę . Ale co do podpinania to sens jak dla kogo. Ja podpinam zd 14-54 np (Pod płaszczem mam malusiego "cycka" nad pępkiem - właściwie :brzuchacz :)) .Przy Sigmie 70-200 bez tulipana nie byloby o wiele inaczej. ) Wolę podpinać do E-p1 niż do e-510 - który też jeszcze mam Pozdr.
Olek zapowiada nowy firmware do E-P1 (http://optyczne.pl/2665-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_E-P1_-_zapowied%C5%BA_firmware_1.3.html). Ma się okazać początkiem marca. Ma eliminować problem, w wyniku którego na ekranie LCD zawieszał się wskaźnik poziomu podczas manualnego ostrzenia.
Witam wlascicieli i fanow Olympusa EP-1.
Przeczytalem niemal caly watek i chcialbym sie podzielic swoimi doswiadczeniami z uzywania tego aparatu.
1. Jest piekny i niepowtarzalny :) Dla mnie to ma znaczenie. Z celownikiem prezentuje sie swietnie i przypomina stare kamerki analogowe.
2. Jakosc zdjec znakomita. Nie widze tych nieostrosci, o ktorych byla mowa, choc ich nie moge wykluczyc na 100%, bo uzywalem czasow krotszych niz 1/160s i dluzszych niz 1/100s.
3. Obiektywy ciemne, ale rysuja bardzo dobrze. Dla mnie zoom ostrzy nieco szybciej niz 17mm i po wgraniu oprogramowania wydaje mi sie, ze pancake nieco przyspieszyl.
4. Ergonomia dobra, przyciski srednie, wymagaja dostosowania.
5. Nadaje sie do fotografii kazdego rodzaju, z wyjatkiem szybkiej fotografii prasowej, slubow itp. Jest zbyt wolny i taka eksploatacja moglaby ten sprzet wykonczyc. Dla foto-ulicznikow polecam jak najbardziej :wink:
6. Pasek firmowy przeszkadza w operowaniu spustem, nalezy go zmienic na bardziej miekki.
7. Filmy mozna krecic, ale w trybie S-AF MF. Dzwieki obiektywu sa nie do zaakceptowania, mimo poprawy w nowym orogramowaniu.[w modelu E-P2 juz jest zewnetrzny mikrofon.]
8. W czasie fotografowania latwo o przypadkowa zmiane ustawien, wiec nalezy wylaczyc kolko nawigacyjne i wszystkie przyciski, ktore sie da.
9. Soft O.Master dosc przyjazny, ale bardzo wolny.
Pozdrawiam
[QUOTE=F3HP;600274]
2. Jakosc zdjec znakomita. Nie widze tych nieostrosci, o ktorych byla mowa, choc ich nie moge wykluczyc na 100%, bo uzywalem czasow
Czy mółbyś proszę doprecyzować co miałeś ma mysli pisząc "bo używałem czasów"?
[QUOTE=F3HP;600274]
2. Jakosc zdjec znakomita. Nie widze tych nieostrosci, o ktorych byla mowa, choc ich nie moge wykluczyc na 100%, bo uzywalem czasow
Czy mółbyś proszę doprecyzować co miałeś ma mysli pisząc "bo używałem czasów"?
Przepraszam, juz poprawilem. Chodzilo o czasy miedzy 1/100 a 1/160 s. Tak sie zlozylo, ze tych zakresow uzywalem sporadycznie.
jako zadowolony posiadacz E-P1 napiszę, co chciałbym zobaczyć w E-P3 :twisted:
1) zamiast kołka do zmiany czasu, patent z panasonica (dwuklik).
2) lepsza rozdzielczość wyświetlacza (taka jak w GF1)
3) wbudowana lampa błyskowa (tak na wszelki wypadek ;-) )
4) szybszy AF (kupno patentu od panasa?), a co tam :-)
5) sprawny AF w filmach HD
Dopóki tego nie zobaczę w nowym m4/3 dopóty E-P1 będzie spoczywał dumnie u mnie na piedestale ;-)
p.s. chociaż panas juz teraz oferuje w m4/3 to wszystko czego mi brakuje, lecz mnie na zakup nie skusi przez brak stabilizacji w korpusie.
Poddaję się ... nie mogę znaleźć. Gdzieś w tym wątku widziałem link do sklepu w którym można było w bardzo atrakcyjnej cenie kupić obiektyw ZUIKO DIGITAL 17mm F2.8 i po chyba nawet w promocji "Zwrot gotówki za obiektyw". Z góry dziękuję :P
jako zadowolony posiadacz E-P1 napiszę, co chciałbym zobaczyć w E-P3 :twisted:
1) zamiast kołka do zmiany czasu, patent z panasonica (dwuklik).
2) lepsza rozdzielczość wyświetlacza (taka jak w GF1)
3) wbudowana lampa błyskowa (tak na wszelki wypadek ;-) )
4) szybszy AF (kupno patentu od panasa?), a co tam :-)
5) sprawny AF w filmach HD
Ja bym dopisał odchylany ekranik, chciałbym mieć taki odchylany i przekręcany na boki.
nowy firmware do E-P1 --> v.1.3 (http://www.olympus.co.jp/jp/support/cs/DI/fwdl/e1/ep1.html)
E-P1 Firmware Ver1.3 has incorporated the following changes in.
[Fix]
In firmware ver.1.2, MF (manual focus) Fix the behavior of the level at which the display freezes.
nowy firmware do E-P1 --> v.1.3 (http://www.olympus.co.jp/jp/support/cs/DI/fwdl/e1/ep1.html)
E-P1 Firmware Ver1.3 has incorporated the following changes in.
[Fix]
In firmware ver.1.2, MF (manual focus) Fix the behavior of the level at which the display freezes.
Lub ...
E-P1 Firmware Ver1.3 has incorporated the following upgrade.
[Modification]
Resolved issue in firmware version 1.2 where LEVEL GAUGE display did not move when using MF (manual focus).:grin:
dzięki ;-)
w końcu wiem o co chodzi z tą modyfikacją .... tłumaczenie googla z japońskiego na angielski nie do końca było dla mnie jasne ;-)
witam
czy jest już jakiś sposób by wejść w menu serwisowe e-p1? - chodzi mi głównie o licznik zdjęć
czy wyświetlacze w waszych e-p1 również przekłamują kolory? - w pomieszczeniach przy sztucznym świetle kolory są przesycone - bardzo duża ilość pomarańczowego
pozdrawiam
witam
czy jest już jakiś sposób by wejść w menu serwisowe e-p1? - chodzi mi głównie o licznik zdjęć
czy wyświetlacze w waszych e-p1 również przekłamują kolory? - w pomieszczeniach przy sztucznym świetle kolory są przesycone - bardzo duża ilość pomarańczowego
pozdrawiam
We wszystkich modelach z serii" E " jest taka możliwość więc, przypuszczam , że tu, również będzie to możliwe , ale konkrety, to proś kol RadioErewan, zresztą sam jestem ciekaw .
Ogólnie przy świetle z żarówek energooszczędnych Pen ustawia mi zły WB, ale jakiegoś przekłamania na wyświetlaczu nie zauważyłem.
Ogólnie przy świetle z żarówek energooszczędnych Pen ustawia mi zły WB, ale jakiegoś przekłamania na wyświetlaczu nie zauważyłem.
tak się zastanawiałem czy kolega może przypadkiem nie ma włączonego , któregoś z trybów artystcznych - ale czy efekt w E-P1 widać na lcd czy dopiero po zrobieniu zdjęcia?
Przy sztucznym oświetleniu balans bieli należy ustawić ręcznie - jeśli nie na białą kartę, to wybrać jedno ze zdefiniowanych ustawień. Jeszcze się nie spotkałem z aparatem, który dobrze ustawia balans bieli w takich warunkach na AWB.
U mnie efekt jest widoczny od razu na LCD, jak i na zrobionym zdjęciu, ale to normalne przy takim oświetleniu.
Robię zdjęcia w RAWach i potem sobie WB koryguję już na komputerze.
U mnie efekt jest widoczny od razu na LCD, jak i na zrobionym zdjęciu, ale to normalne przy takim oświetleniu.
tak myśle , czy u kolegii insane to nie będzie problem włączenia jakiegoś dodatku - nie zna aparatu-ma włączone coś co przetwrza mu w czasie rzeczywistym obraz na LCD i stąd problem.
We wszystkich modelach z serii" E " jest taka możliwość więc, przypuszczam , że tu, również będzie to możliwe , ale konkrety, to proś kol RadioErewan, zresztą sam jestem ciekaw .
więc jeśli kolega RadioErewan to czyta i jest w posiadaniu takiej wiedzy to ja chętnie bym ją zgłębił :)
no właśnie rzecz polega na tym, że na LCD nasycenie kolorów jest złe (bez względu na to czy jest to LV czy poprostu przeglądamy zrobione już zdjęcia) gdy przeglądamy zdjęcia na komputerze - lub w LCD innego aparatu -nasycenie jest dobre :|
podobny problem opisuje autor - posiadacz e-30 - tego wątku (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=70041&page=3)
Było o zaletach teraz wady, konkretnie jedna ale za to dość duża wada a mianowicie LCD.
LCD w E-30 bardzo "kłamie" jeśli chodzi o odwzorowanie barw. Na początku myślałem, że aparat bardzo słabo radzi sobie z WB. Oglądając zdjęcia na wyświetlaczu postanowiłem pogrzebać w ustawieniach z WB, aby poprawić nieco zdjęcia, gdyż wydawało mi się że aparat najwyraźniej źle sobie z tym radzi. Kolory są bardzo nasycone, zwłaszcza czerwienie, pomarańcze wyglądają wręcz nienaturalnie. Jakie było moje zdumienie kiedy odtworzyłem te same zdjęcia na monitorze komputera i okazało się że to własnie aparat dobrze ustawiał WB, a moje ustawienia mające na celu wyeliminowanie nienaturalnych kolorów okazały się nietrafione.
Wniosek z tego taki, że LCD wymusza poniekąd robienie RAWów, bo jest niewiarygodny. E 510 z tym problemu nie miał, kolory ma stonowane raczej naturalne, nic nie jest przesycone - sprawdzałem wielokrotnie. Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu Olympusa i potwierdzono mi, że tak po prostu jest, ale nie jest to wadą E-30tki - po prostu najwyraźniej założeniem producenta było aby zdjęcia wyglądały ładniej na LCD. Nadmienię, że oba aparaty (E-30 i E-510) mają LCD 230tys. punktów więc wyświetlanie powinno być w obu modelach takie samo i jak najbardziej zbliżone do rzeczywistości. Pewnie w następcy ta wada (jak dla mnie oczywista) zostanie wyeliminowana.
i
W e1, e3, e510, e410 jak pamiętam zawsze było porównywalnie z tym co widziałem na skalibrowanym monitorze i pomiędzy aparatami chociaż różnice były nie powiem, natomiast e-30 przekłamuje kolory znacząco. Szczególnie jest to widoczne w zdjęciach robionych w pomieszczeniach z lampą przy świetle żarowym, wygląda jakby wszystko było okropnie pomarańczowe, ale przełożona karta do e-3 i wygląda ok.... na kompie rzecz jasna też; w pierwszym momencie myślałem, że e-30 ma skopany abw, a to wina lcd.
jeśli ktoś z posiadaczy e-p1 byłby skłonny sprawdzić czy na jego wyświetlaczu występują zaobserwowane przeze mnie różnice (w porównaniu do faktycznego nasycenia kolorów zdjęcia) chętnie prześle zdjęcie, na którym zaobserwowałem ten problem
tak myśle , czy u kolegii insane to nie będzie problem włączenia jakiegoś dodatku - nie zna aparatu-ma włączone coś co przetwrza mu w czasie rzeczywistym obraz na LCD i stąd problem.
ze względu na fakt, że rzeczywiście nie znam jeszcze dobrze aparatu nie wykluczam takiej możliwości nie wiem jednak co mogłoby ewentualnie powodować takie zachowanie aparatu
To może wklej sample - być może po samplu dojdziemy czy jest właczony jakiś filtr.
To może wklej sample - być może po samplu dojdziemy czy jest właczony jakiś filtr.
oryginał z e-p1 (http://img717.imageshack.us/i/p3110902.jpg/) - wybaczcie, że nieostre robiłem z ręki
różnica między e-p1 a monitorem (http://img214.imageshack.us/i/p3110007m.jpg/) - strzelona z głupka, która wprawdzie nie oddaje pod względem kolorystyki stanu faktycznego ale pokazuje dysonans
oryginał z e-p1 (http://img717.imageshack.us/i/p3110902.jpg/) - wybaczcie, że nieostre robiłem z ręki
różnica między e-p1 a monitorem (http://img214.imageshack.us/i/p3110007m.jpg/) - strzelona z głupka, która wprawdzie nie oddaje pod względem kolorystyki stanu faktycznego ale pokazuje dysonans
Jak używasz CS4 powinieneś sobie dąć radę z resztą.Rozumiem , że nieczęsto spotykasz się z bezinteresowną życzliwością , gorzej gdy będziesz kiedyś naprawdę jej potrzebował i zostaniesz np . bez pomocy na chodniku pod szpitalem.
Jak używasz CS4 powinieneś sobie dąć radę z resztą.Rozumiem , że nieczęsto spotykasz się z bezinteresowną życzliwością , gorzej gdy będziesz kiedyś naprawdę jej potrzebował i zostaniesz np . bez pomocy na chodniku pod szpitalem.
używam cs4 ale nie bardzo rozumiem w jaki sposób mogłoby mi to pomóc z problemem, o którym pisze :)
Ustawiłeś temperaturę barw wyświetlacza na minimum?
używam cs4 ale nie bardzo rozumiem w jaki sposób mogłoby mi to pomóc z problemem, o którym pisze :)
Wybacz może trochę tego CS4 nadinterpretowałem-
miałem dzisiaj trochę problem z jednym z kolegów, i przez to dużo nerwów,
a teraz w temacie nieszczęsnej E-P1 jak możesz to wyświetl na LCD funkcję korekcji wyświetlacza, zrób fotę i wstaw, zobaczymy co masz ustawione i co w ogóle można ustawić, wtedy bez nerwów może coś wymyślimy.
Ustawiłeś temperaturę barw wyświetlacza na minimum?
temperatura standardowo na 0
przy ustawieniu -7 dysonans jest jeszcze większy (http://img641.imageshack.us/i/p3110001m.jpg/)
przy +7 obraz jest mniej przesycony nadal jednak nie jest dobrze (http://img535.imageshack.us/i/p3110002m.jpg/)
oczywiście na podstwaie takich zdjęć trudno coś wyrokować dlatego najlepszym według mnie rozwiązaniem byłoby gdyby znalazł się posiadacz e-p1, który byłbym skłonny zerknąć na zrobione przezemnie zdjęcia na swoim wyświetlaczu i ocenić czy w porównaniu z faktycznym nasyceniem występują u niego również przekłamania
Wybacz może trochę tego CS4 nadinterpretowałem-
miałem dzisiaj trochę problem z jednym z kolegów, i przez to dużo nerwów.
nie ma problemu :)
na marginesie ps4 użyłem do zmniejszenia zdjęć :)
...najlepszym według mnie rozwiązaniem byłoby gdyby znalazł się posiadacz e-p1, który byłbym skłonny zerknąć na zrobione przezemnie zdjęcia na swoim wyświetlaczu i ocenić czy w porównaniu z faktycznym nasyceniem występują u niego również przekłamania
Oczywiście, że są przekłamania. Ustaw sobie tak, żeby było możliwie jak najlepiej i przyzwyczaj się. Nie oczekuj za wiele od tego małego ekraniku, to nie plazma na ścianie.
Oczywiście, że są przekłamania. Ustaw sobie tak, żeby było możliwie jak najlepiej i przyzwyczaj się. Nie oczekuj za wiele od tego małego ekraniku, to nie plazma na ścianie.
po prostu dziwie się bo w e-410 nie miałem tego problemu (podobnie zresztą z gorącymi pikselami) swoja drogą trochę osobliwa ta regulacja temperatury, gdy podziałka idzie w górę (+) barwy są zimniejsze a w dół (-) cieplejsze :|
Też miałem E-410 i E-30 i żadna różnica w wyświetlaniu kolorów nie rzuciła mi się w oczy.
po prostu dziwie się bo w e-410 nie miałem tego problemu (podobnie zresztą z gorącymi pikselami) swoja drogą trochę osobliwa ta regulacja temperatury, gdy podziałka idzie w górę (+) barwy są zimniejsze a w dół (-) cieplejsze :|
a ustawiałeś jasność? Po zdjęciu mam wrażenie że na LCD było za jasno
może ustaw najchłodniej jak możesz ( przycisk AF lub WB) i przełczysz się na ustawianie jasnosności i dopasuj do twoich potrzeb
i to wszstko co można tu zrobić.
i pisz co wynikło.
Też miałem E-410 i E-30 i żadna różnica w wyświetlaniu kolorów nie rzuciła mi się w oczy.
gdyby nie cytowani przeze mnie użytkownicy, którzy również zauważyli podobny problem być może doszedłbym do wniosku, że źle widzę ;) w tej sytuacji jednak podejrzewam wyświetlacz, dlatego drąże :)
a z jakiego aparatu korzystasz teraz?
pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
a ustawiałeś jasność? Po zdjęciu mam wrażenie że na LCD było za jasno
może ustaw najchłodniej jak możesz ( przycisk AF lub WB) i przełczysz się na ustawianie jasnosności i dopasuj do twoich potrzeb
i to wszstko co można tu zrobić.
i pisz co wynikło.
gdyby temperature można byłoby obniżyć o jeszcze jakieś +5 to może wtedy byłoby dobrze, obecnie przy najchłodniejszym ustawieniu nadal bardzo dominuje pomarańczowy co stwarza poważne problemy w ocenie czy aparat dobrze zinterpretował WB
jasność jest ustawiona na 0 i prawdę mówiąc nie widzę większej zmiany w nasyceniu przy okazji jej regulacji
gdyby nie cytowani przeze mnie użytkownicy, którzy również zauważyli podobny problem być może doszedłbym do wniosku, że źle widzę ;) w tej sytuacji jednak podejrzewam wyświetlacz, dlatego drąże :)
a z jakiego aparatu korzystasz teraz?
pozdrawiam
gdyby temperature można byłoby obniżyć o jeszcze jakieś +5 to może wtedy byłoby dobrze, obecnie przy najchłodniejszym ustawieniu nadal bardzo dominuje pomarańczowy co stwarza poważne problemy w ocenie czy aparat dobrze zinterpretował WB
jasność jest ustawiona na 0 i prawdę mówiąc nie widzę większej zmiany w nasyceniu przy okazji jej regulacji
to wtedy jeszcze podpowiedź- naładuj swój akumulator i wybierz się do sklepu gdzie mają E-P1 nie koniecznie Jokera
np RTV Euro weź do ręki i porównaj wprost nie przypuszczam by robili problemy- jeżeli efekt będzie podobny- to znaczy , że ten typ tak ma, a jesli będą różne idziesz do Jokera i składasz reklamacje lub wysyłasz do Olka
to wtedy jeszcze podpowiedź- naładuj swój akumulator i wybierz się do sklepu gdzie mają E-P1 nie koniecznie Jokera
np RTV Euro weź do ręki i porównaj wprost nie przypuszczam by robili problemy- jeżeli efekt będzie podobny- to znaczy , że ten typ tak ma, a jesli będą różne idziesz do Jokera i składasz reklamacje lub wysyłasz do Olka
masz rację to chyba dobry pomysł przy okazji zabiorę również z sobą kartę ze zdjęciami
ps w jokerze moja noga już więcej nie postanie :)
masz rację to chyba dobry pomysł przy okazji zabiorę również z sobą kartę ze zdjęciami
ps w jokerze moja noga już więcej nie postanie :)
W którym Jokerze jeśli można - moze komuś to pomoże.
W którym Jokerze jeśli można - moze komuś to pomoże.
prawdę mówiąc szczerze odradzam zakupu w jakimkolwiek punkcie sprzedaży (włączając w to stronę internetową) sieci Fotojoker.. dlaczego? bo w tejże firmie wszystko jest w porzadku do momentu reklamacji i wiem to nie tylko ze swojego przykładu lecz również lektury - niestety po fakcie - innych opisanych przypadków z serii jak to firma Fotojoker traktuje klienta..
ja sam zdecydowałem się na kupno aparatu w Fotojokerze bo po pierwsze mieli atrakcyjną cene po drugie natomiast wydawało mi się, że sieć licząca kilkadziesiąt punktów na terenie całego kraju (w tym dwa w moich mieście) jest wiarygodna - niestety myliłem się
Fotojoker to firma nastawiona wyłącznie na zysk, w której panuje wszechobecny bałagan i niekompetencja, klienta który zapłacił już za sprzęt ma się natomiast za nic - w ten właśnie sposób się go traktuje
reasumując - nigdy niczego nie kupie już od firmy Fotojoker
trzy szybkie pytania do posiadaczy E-P1
1. przy jakich czasach zaczynają wam wyłazić hot pixele?
2. czy po automatycznym wyłączeniu się aparatu (na skutek bezczynnośći) obiektyw nie chowa się wam do końca (http://yfrog.com/aop3120003mj)? - trzeba aparat włączyć i ponownie wyłączyć (szczególnie widać to, gdy wcześniej ostrość ustawiona była na obiekt w bliskiej odległości)
3. czy przy regulacji temeratury barwowej wyświetlacza '+' (czyli podziałka w górę) powoduje u was ochłodzenie a '-' ocieplenie barw?
pozdrawiam
trzy szybkie pytania do posiadaczy E-P1
2. czy po automatycznym wyłączeniu się aparatu (na skutek bezczynnośći) obiektyw nie chowa się wam do końca (http://yfrog.com/aop3120003mj)? - trzeba aparat włączyć i ponownie wyłączyć (szczególnie widać to, gdy wcześniej ostrość ustawiona była na obiekt w bliskiej odległości)
3. czy przy regulacji temeratury barwowej wyświetlacza '+' (czyli podziałka w górę) powoduje u was ochłodzenie a '-' ocieplenie barw?
pozdrawiam
2. Nie masz w menu opcji "reset lens"?
3. To logiczne - popatrz na skalę temperatury barw: Temperatura barwowa ? Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa)
2. Nie masz w menu opcji "reset lens"?
mam - jest włączona
3. To logiczne - popatrz na skalę temperatury barw: Temperatura barwowa ? Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa)
hmmm a dlaczego przy ustawianiu WB jest odwrotnie?? tzn im wyższa wartość K tym kolory cieplejsze?
pozdrawiam
hmmm a dlaczego przy ustawianiu WB jest odwrotnie?? tzn im wyższa wartość K tym kolory cieplejsze?
Nie mam pojęcia. Albo namieszali, albo Coś źle robisz ;)
prawdę mówiąc nie mam pojęcia co mógłbym robić źle :)
Po prostu są plusy dodatnie, i plusy ujemne. Zaakceptuj to, a Twój problem zniknie ;)
Po prostu są plusy dodatnie, i plusy ujemne. Zaakceptuj to, a Twój problem zniknie ;)
jeśli będe zmuszony, to pewnie zaakceptuje ;) ale chciałbym wiedzieć czy inni posiadacze e-p1 też tak mają bo jeśli nie to pogodzić mi się z tym będzie trudniej ;)
...czy inni posiadacze e-p1 też tak mają...
Tak, oni też tak mają...
Tak, oni też tak mają...
tzn. rozumiem, że jesteś jednym z posiadaczy e-p1? :)
tzn. rozumiem, że jesteś jednym z posiadaczy e-p1? :)
Nie jestem, ale wszyscy, którzy używają jakiejkolwiek puszki Olympusa mają właśnie tak, jak piszesz. Czyli Ci z E-P1 również.
Nie jestem, ale wszyscy, którzy używają jakiejkolwiek puszki Olympusa mają właśnie tak, jak piszesz. Czyli Ci z E-P1 również.
szkoda ;) myślałem, że trochę Cię jeszcze pomęcze w kwestii hotów i niechowającego się obiektywu ;)
pozdrawiam
swoja drogą to jest dość dziwne bo w instrukcji opisane jest tak jak być powinno tj. Wyższa temperatura kolorów to większa intensywność koloru niebieskiego, a mniej czerwonego (..)
W przyszłym tygodniu ukaże się aktualizacja firmware do E-P1, E-P2 oraz E-PL1 między innymi znacznie poprawiająca pracę AF. (http://43rumors.com/new-olympus-firmware-next-week-it-will-improove-the-autofocus-on-each-pen-camera/)
Mam nadzieję, że tym razem będzie można to odczuć bo ostatnia "znacząca" poprawka af za wiele nie dała :roll:
To bardzo dobrze, że olympus ciągle poprawia działanie AF w penach.
Nowe obiektywy niedługo w sprzedaży, ciekawe jak one będą się sprawowały.
Janko Muzykant
15.04.10, 18:13
W przyszłym tygodniu ukaże się aktualizacja firmware do E-P1, E-P2 oraz E-PL1 między innymi znacznie poprawiająca pracę AF. (http://43rumors.com/new-olympus-firmware-next-week-it-will-improove-the-autofocus-on-each-pen-camera/)
A kiedy manual w video jak w ep2 i epl1?
I jeszcze lupy na manualnych obiektywach.
A ja chciałbym wrócić do tematu, który o ile pamięć mnie nie myli poruszał Janko Muzykant a mianowicie nieładnie poruszonych zdjęć przy czasach 1/80 do 1/160 lub w tych okolicach, ponieważ zauważyłem coś takiego i u mnie. Większość osób posiadających e-p1 nie ma tego problemu z tego co widzę, więc jak to z tym jest, jakaś wadliwa seria? ktoś wie coś na ten temat bliżej? Czy jest podstawa do składania reklamacji? bo o ile na prawdę uwielbiam robić zdjęcia penem, o tyle ta przypadłość bardzo mi ostatnio dała w kość. Zdaję sobie sprawę, że można omijać te czasy, ale przy reportażu jest to niekiedy trudne a w końcu wydając jednak nie taką małą kasę na produkt tej klasy człowiek nie spodziewa się czegoś takiego :roll:
A ja chciałbym wrócić do tematu, który o ile pamięć mnie nie myli poruszał Janko Muzykant a mianowicie nieładnie poruszonych zdjęć przy czasach 1/80 do 1/160 lub w tych okolicach, ponieważ zauważyłem coś takiego i u mnie.
jaką masz wersję firmware? obiektyw 14-42mm?
Mam nadzieję, że tym razem będzie można to odczuć bo ostatnia "znacząca" poprawka af za wiele nie dała :roll:
jeśli - zgodnie z informacją w linku - usprawnienie będzie w granicach 15% to raczej znacznej różnicy nie odczujemy ;)
firmware najnowszy, 1.3 body, 1.1 lens, tak obiektyw 14-42.
Janko Muzykant
15.04.10, 21:40
U mnie też najnowsze, wymienione zjawisko przestało się właściwie pojawiać jednakże muszę przyznać, że pen jakiejś szalonej żylety nie da co wynika po części z trzymania (brak wizjera), silniejszego niż u konkurencji aa, ograniczeń kita i takiej po prostu konstrukcji.
Ale te 5Mpx bez problemu wyciąga, a więcej nie potrzebuję do tego, do czego pena używam.
kristof1979
15.04.10, 21:52
witam,
w sklepie na którym pracuję , zdarza mi się przetestować sprzęt.
jesli chodzi o olympusy to zasadą jest to ze wyswietlacze nie odzwierciedlają żeczywistych kolorów, oraz jasności. Jeśli chodzi o balans bieli to całkiem nieźle radzi sobie automat też przy żarowym oświetleniu. Najgorzej wypadł samsung GX , nikon D 5000, oraz totalne dno to aparaty sonego te co mają przetworniki ccd .
Mam nadzieję że to się kiedyś zmieni peny tanie nie są a tu taki psikus z wyświetlaczem.
Pozdrawiam
...jednakże muszę przyznać, że pen jakiejś szalonej żylety nie da co wynika po części z trzymania (brak wizjera), silniejszego niż u konkurencji aa, ograniczeń kita i takiej po prostu konstrukcji.
Jasne, jestem tego świadom, że pen jest mniej stabilny od lustrzanki, jednak obrazy które uzyskuje na 42mm przy czasie np. 1/15 - 1/30 s w zupełności mnie satysfakcjonują ale przy czasach o których pisałem wyżej już nie zawsze, oczywiście do publikacji internetowej są jak najbardziej znośne jeżeli się nie cropuje, ale przy chęci jakiegoś większego wydruku czy też cropa jest już niekiedy ciężko.
Moim zdaniem trzeba się nauczyć posługiwania tym nowym sprzętem.
Nie można go przycisnąć do twarzy, często trzmany jest w jednej ręce, a stare nawyki w nas tkwią.
Jak każda nowość wymaga czasu, by ją opanować i choć jest to wkurzające, nie widzę innego wyjścia jak na początek focić z priorytetem czasu powyżej 1/60 sek /w moim przypadku, ręce mi się widocznie bardziej trzęsą niż mogę to sobie wyobrazić/.
Ale nie przyszłoby mi na myśl, posądzać aparat o wadliwe działanie.
PS. tak naprawdę to wkurza mnie uciążliwy sposób wyciągania karty i wkładania kabla z nietypowym USB do gniazdka w aparacie. Wszystkie klapki wydają się bardzo delikatne w moich łapach :)
PS. tak naprawdę to wkurza mnie uciążliwy sposób wyciągania karty i wkładania kabla z nietypowym USB do gniazdka w aparacie. Wszystkie klapki wydają się bardzo delikatne w moich łapach :)
Też mnie wkurza to miejsce chowania karty.
Tego, co to wymyślił, powinni zmusić za karę do częstego wymieniania kart.
Jak każda nowość wymaga czasu, by ją opanować i choć jest to wkurzające, nie widzę innego wyjścia jak na początek focić z priorytetem czasu powyżej 1/60 sek /w moim przypadku, ręce mi się widocznie bardziej trzęsą niż mogę to sobie wyobrazić/.
Ale nie przyszłoby mi na myśl, posądzać aparat o wadliwe działanie.
Dziadku, tyle, że ten problem pojawia się właśnie na czasach powyżej 1/60 i pojawia się do ok 1/200, nie za bardzo rozumiem jak to może być moja wina skoro ta przypadłość nie występuje przy czasach rzędu 1/8 - 1/30s, gdyby tak było to wtedy można by mnie było posądzić o objawy odstawienne i umiejętność poruszenia zdjęcia nawet przy np. 1/125s, ale mam w miarę stabilne ręcę i praktycznie nigdy nie robię zdjęć trzymając aparat w jednej z nich, chyba, że jakiś street albo słitaśna fota na nk :wink:
Dziadku, (...) nie za bardzo rozumiem jak to może być moja wina (...) :wink:
Nie jestem ekspertem, mam PL1 od tygodnia i też nie jestem dumny ze zdjęć robionych "z ręki".
Staram się więc ustawiać wyższe ISO i krótki czas.
Z doświadczenia wiem, że w trudnych warunkach zdjęcia z ręki mi nie wychodziły.
Siedzieliśmy kiedyś w Starym Sączu w knajpie i koleżanka robiła zdjęcia małpką ustawioną na malutkim statywie. Jej zdjęcia były rewelacyjne!. /W przeciwieństwie do moich :( /
By więc cokolwiek Ci doradzić czy ocenić, musielibyśmy zobaczyć próbkę twoich poruszonych zdjęć.
Trudno potępiać w czambuł sprzęt tylko na podstawie opisu zdjęć.
Sądzę, że analiza exif-ów pomogłaby wiele.
zapytałem o firmware i obiektyw bo wersja 1.1 dla body eliminuje w pewnej mierze - według relacji użytkowników e-p1 - ten nieprzyjemny problem
ponadto zjawisko występuje ponoć tylko przy okazji stosowania obiektywu 14-42mm (w którym to między innymi upatruje się właśnie winę) zresztą tu jest obszerny artykuł (http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP1/EP1BLUR.HTM?r=83493831) na ten temat
jeszcze jedno pytanie, czy masz włączoną stabilizację?
czy są podstawy do reklamacji? biorąc pod uwagę fakt, iż problem występuje przy stosunkowo wysokich czasach oraz nie wszyscy posiadacze e-p1 doświadczają tego zjawiska (choć tu jest jeszcze problem oceny) to myślę, że są
ja osobiście nie doświadczam opisanego problemu mam natomiast problem z odwzorowaniem barw na wyświetlaczu lcd
wczoraj miałem w rękach swojego starego e-410 i w ramach porównania wrzuciłem na karty obu aparatów zdjęcie z linka (http://yfrog.com/jxp3121185j) (zrobione e-p1)
efekt: w 410 kolory bardzo zbliżone do faktycznych w e-p1 padaka :( (podłoga pomarańczowa - na e-410 i monitorze żółta)
widzę, że jesteś również posiadaczem e-510 czy zauważyłeś podobne zjawisko? tj. przekłamania barw lcd e-p1 w porównaniu z twoją 510tką?
witam,
w sklepie na którym pracuję , zdarza mi się przetestować sprzęt.
jesli chodzi o olympusy to zasadą jest to ze wyswietlacze nie odzwierciedlają żeczywistych kolorów, oraz jasności. Jeśli chodzi o balans bieli to całkiem nieźle radzi sobie automat też przy żarowym oświetleniu. Najgorzej wypadł samsung GX , nikon D 5000, oraz totalne dno to aparaty sonego te co mają przetworniki ccd .
Mam nadzieję że to się kiedyś zmieni peny tanie nie są a tu taki psikus z wyświetlaczem.
Pozdrawiam
witaj
czy możesz potwierdzić przekłamania wyświetlacza e-p1 w odwzorowaniu temperatury barwowej w porównaniu z innymi e olympusa? np. twoją 420tka?
pozdrawiam
Gniazdo przeżyję, ale ta klapka USB to porażka. Za każdym razem mam wrażenie, że mi pęknie.
zapytałem o firmware i obiektyw bo wersja 1.1 dla body eliminuje w pewnej mierze - według relacji użytkowników e-p1 - ten nieprzyjemny problem
ponadto zjawisko występuje ponoć tylko przy okazji stosowania obiektywu 14-42mm (w którym to między innymi upatruje się właśnie winę) zresztą tu jest obszerny artykuł (http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP1/EP1BLUR.HTM?r=83493831) na ten temat
Dzięki za zainteresowanie i linka :) Właśnie się zastanawiam, czy reklamować to w jakiś sposób, zobaczę jeszcze na ile mi to będzie przeszkadzało na dłuższą metę.
Stabilizacje mam z reguły włączoną ale nie wydaje mi się, żeby w niej tkwił problem.
Co do problemu odwzorowania barw, to sprawdziłem i rzeczywiście e-p1 ma zbytnio podkręconą saturację, bo też podłogę widzę na pomarańczowo, z kolei na monitorze i e-510 kolory są do siebie zbliżone. Mnie to osobiście nie przeszkadza, bo i tak obrabiam wszystkie zdjęcie po selekcji, ale rozumiem, że to może denerwować.
Pozdrawiam.
Zaktualizowałem firmware , AF w moim ep1 w końcu nabrał wigoru - i teraz nie żałuje że wybrałem olka zamiast panasłonika.
Ja też mam wrażenie, że działa szybciej (subiektywnie) Na nalesniku i tak było w miarę ok, ale znacznie szybciej sobie radzi na zoomie
Tak nieśmiało spytam jak zaktualizować program w aparacie?
Mam ib i nie podświetla mi się okno Aparat :(
Tak nieśmiało spytam jak zaktualizować program w aparacie?
Mam ib i nie podświetla mi się okno Aparat :(
Tzn, włączasz Olympus Master, podłączasz aparat przez USB, klikasz na zaktualizuj/język w menu. I co się dzieje?
Tzn, włączasz Olympus Master, podłączasz aparat przez USB, klikasz na zaktualizuj/język w menu. I co się dzieje?
trzeba jeszcze wybrać "Storage" (dokładnie wystarczy samo OK) w aparacie po podłączeniu USB.
krzysiek29
22.04.10, 17:04
Zaktualizowałem firmware , AF w moim ep1 w końcu nabrał wigoru - i teraz nie żałuje że wybrałem olka zamiast panasłonika.
tutaj są czasy:
http://www.dpreview.com/news/1004/10042202olypenfirmware.asp
wyniki trochę dyskusyjne.
tutaj są czasy:
http://www.dpreview.com/news/1004/10042202olypenfirmware.asp
wyniki trochę dyskusyjne.
prawdę mówiąc to ja dzisiaj po aktualizacji firmware w E-P2 nie widzę zauważalnej różnicy w szybkości AF :-?
Nie mam Master tylko "ib" na płycie z aparatem. Tam jest opcja Aparat ale nie podświetlona.
W aparacie akceptuję storage i nic :(
Pewnie będę musiał Mastera poszukać /miałem go z E-1/
Dzięki za podpowiedzi.
krzysiek29
22.04.10, 18:10
prawdę mówiąc to ja dzisiaj po aktualizacji firmware w E-P2 nie widzę zauważalnej różnicy w szybkości AF :-?
Wydaje się, że problem może być w szkłach a nie tylko w sofcie.
Wydaje się, że problem może być w szkłach a nie tylko w sofcie.
Przecież testy, które pokazałeś są na tym samym szkle.
Trochę sobie teraz pluję w brodę, ze nie poczekałem na E-PL1. Nie sądziłem, że zaraz po E-P2 Olympus wypuści tańszą, lżejszą i szybszą puszkę.
krzysiek29
22.04.10, 18:23
EPL1 + Panasonic lens poz nr 4 jest szybsza niż EPL1 z Olkowym kitem (poz nr 3) !!
EPL1 + Panasonic lens poz nr 4 jest szybsza niż EPL1 z Olkowym kitem (poz nr 3) !!
ale taka zależność dawno już była.
mnie akurat zainteresowało porównanie E-PL1 i E-P2 ale ten test i tak jest już dla mnie nieprzydatny bo zrobiony na starym firmwarze E-P2.
Zrobilem update. Z pewnoscia na 70% ostrzy szybciej. Pojawila sie nowa funkcja - zaciachy na ekranie podczas kadrowania. Na ulamki sekund robi sie freeze, jakby procesor nie dawal rady.
Już po aktualizacji korpusu z v1.3 do v.1.4 (6minut - 3 na wgranie, 3 na weryfikację po pojawieniu się napisu "OK" i naciśnięciu przycisku "dalej"):
AF w E-P1 z o14-42 jest tak samo szybki jak z o17mm. Nie mam sprzętu do precyzyjnego mierzenia czasu, ale zmiana ostrzenia na punkt oddalony ode mnie o jakieś 40cm, a następnie na obiekt w odległości około 3 metrów trwa około 1 sekundy (zdążyłem powiedzieć szybko "101" ;-) ). Sztuczne światło z 2 energooszędnych żarówek i monitora LCD, w mieszkaniu z zaciągniętymi firankami o godzinie 21:10.
Tak więc subiektywnie wygląda na to, że firmware przyspieszył AF w o17mm prawie o połowę (43,753321%?, a w o14-42 nawet więcej (52,599382%?) ;-).
AF z P20/1.7 też przyspieszył, ale już nie tak znacząco jak w zoomie. Jest dla mnie minimalnie wolniejszy od tych dwóch olków.... może o pół sekundy? może mniej? Różnice na prawdę niewielkie.
Ostatecznie stwierdzam, że z firmware 1.4 wszystkie moje trzy szkła ostrzą mniej więcej tak samo szybko. Nie jest to taka błyskawica co w przypadku dslr (na oko pół sekundy różnicy??), ale nie jest to już mikro-żółwik.
Panasonic jest jednak zdecydowanie głośniejszy od olków podczas ustawiania ostrości. Wyraźnie słychać "bzzzyk hrum". Olkowa 17-tka jest prawie bezgłośna w porównaniu do panasa. Zoom wydaje nieco głośniejszy dźwięk od olkowej stałki, ale nie tak głośny jak panas (pod koniec ostrzenia panas wydaje taki dźwięk jakby szorował po jakiejś metalowej powłoce :-P, ale i tak zostaje ze mną.... f1.7 jest bardzo sympatyczne).
p.s.
po aktualizacji nie zauważyłem żadnych "zaciachów" na ekranie podczas kadrowania.
dpreview przetestował nowy firmware... (http://www.dpreview.com/news/1004/10042202olypenfirmware.asp) mają lepszy sprzęt do mierzenia prędkości AF niż ja ;-)
Wygląda na to, że pomyliłem się w swoich obliczeniach o około 0,2sekundy.
Prędkość AF w E-P1 i E-P2 powinna być taka sama (ta sama konstrukcja).
oto wyniki:
test E-P2, EPL1, G1 z oly14-42
EPL1 dodatkowo przetestowany z panasem 14-45
źródło (http://a.img-dpreview.com/news/1004/oly/AF14mm.jpg)
źródło (http://a.img-dpreview.com/news/1004/oly/AF42mm.jpg)
p.s.2 teraz widzę, że Krzysiek29 podał wcześniej linka do tego testu... :-)
Stabilizacje mam z reguły włączoną ale nie wydaje mi się, żeby w niej tkwił problem.
ja jednak sprawdziłbym, czy w przypadku wyłączonej stabilizacji zdjęcia wychodzą podobnie :)
Co do problemu odwzorowania barw, to sprawdziłem i rzeczywiście e-p1 ma zbytnio podkręconą saturację, bo też podłogę widzę na pomarańczowo, z kolei na monitorze i e-510 kolory są do siebie zbliżone. Mnie to osobiście nie przeszkadza, bo i tak obrabiam wszystkie zdjęcie po selekcji, ale rozumiem, że to może denerwować.
Pozdrawiam.dzięki, że to sprawdziłeś zaoszczędziłeś mi biegania z baterią i kartą pamięci do sklepu żeby przekonać się czy aby na pewno nie tylko ja tak mam.. nowe modele aparatów to dla mnie - przynajmniej teoretycznie - nowe, lepsze, rozwiązania i progres technologiczny innymi słowy krok w przód.. dlatego odwzorowanie barw przez lcd w e-p1 to dla mnie nieporozumienie
jeszcze jedna rzecz mnie denerwuje - brak wsparcia w olympus studio dla kontroli e-p1 za pośrednictwem komputera..
pozdrawiam
mnie akurat zainteresowało porównanie E-PL1 i E-P2 ale ten test i tak jest już dla mnie nieprzydatny bo zrobiony na starym firmwarze E-P2.
z nowym firmware najprawdopodobniej brak między nimi różnic (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=35125926)
Witam,
chciałabym zapytać będących w temacie forumowiczów czy do e-p1 mogę bezpośrednio podczepić obiektyw z innego olympusa? np. obiektyw Olympus Zuiko Digital 14-42mm f/3,5-5,6 (http://www.sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Olympus/14-42mm-f3.5-5.6/), który został mi po aparacie olympus e-420
Czy też konieczny będzie adapter?
Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Koleżanko, niestety konieczny będzie adapter MMF-1...
który kosztuje od 699 zł w górę.
Pozdrawiam
jaka jest różnica między MMF-1, a MMF-2?
Ja posiadam akurat MMF-1 i przede wszystkim o nim mogę się wypowiadać.
MMF-2 znam tylko z ofert sklepów internetowych...
i mogę powiedzieć, że różni się kolorem - jest czarny :wink:
Niedawno była dyskusja na ten temat:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72409
...podobno MMF-2 jest bardziej plastikowy, a przez to tańszy... no i jest czarny :-) . MMF-1 podobno przestano produkować. Oprócz 'plastikowości' i koloru, oba adaptery niczym więcej się nie różnią.
mini-dyskusja (english) - tutaj (http://www.flickr.com/groups/olympusesystem/discuss/72157623421751069/)
Sebastian_T
7.05.10, 13:06
Zauważyłem ostatnio, i ciekaw jestem, czy może też komuś się zdarzyło - E-P1, karta pamięci Pretec 16 gb, class 6.
Gdy nagrywam film SD, nie ma problemu. Natomiast gdy chcę nagrać w jakość HD, po około 30-40 sekundach aparat zawisa, przestaje nagrywać. Wrażenie - jakby albo zapełniła się jakaś pamięć lub nie nadąża z zapisem. Miga lampka karty. Na ekranie zamrożony ekran z ostatnim "kadrem". Po jakichś parudziesięciu sekundach odwiesza się, ale już nie nagrywa dalej (wyłącza się nagrywanie). Nagranie na karcie jest utrwalone do tego momentu zawisu.
Karta pamięci nie wyrabia? Czy coś innego?
Witaj,
Niezbyt często korzystam z nagrywania filmów, ale by sprawdzićTwoje wątpiwości zrobiłem eksperyment swoim PENem.
Mój PEN nagrywa w jakości HD bez żadnego problemu czy zawahania. Testowo nagrałem 2 min filmu i bylo wszystko w porządku mimo, że wydaje mi się moja karta ma gorsze parametry - mam Sandisca Ultra II 8 gb.
Spróbuj z inną kartą.
Jeżeli chodzi o wersję firmware'u to mam wgraną ostatnią -1.4
Pozdrawiam
Sandisk extreme 8GB, 30MB/s, class 10
firmware 1.4
żadnych problemów z filmami HD.
Sebastian_T
8.05.10, 08:59
Hm, może muszę wyższą klasę karty dać?... Nie mam innej pod ręką na razie, żeby sprawdzić.
FW mam ten sam, 1.4.
NightCrawler
8.05.10, 09:04
Na 99% wina karty. Pretec mimo napisanych wartości nie należy do demonów szybkości (nieraz parametry, opisane przez producenta bardzo mijają się z prawdą).
U mnie na najnowszym firmware i karcie SanDisk Extreme III 2 GB też zero problemów z filmem w HD.
Nagrałem 1m:50s filmu.
Najlepiej spróbuj na innej karcie, SanDisk, Lexar, Transcend.
od dłuższego czasu kupuje karty san diska i dla tego nie mam takich problemów. Tylko seria ultra i extreme.
http://gadzetomania.pl/2010/05/09/olympus-pen-jak-kamera-wideo
33153
Sebastian_T
10.05.10, 22:20
No ładne cacko, również do makro.
To kto z Japonii sprowadza? ;-)
Ten pistoletowy grip, ma własny przycisk zwolnienia migawki, ciekawe jak go wyprowadzili?
To Pen ma możliwość podpięcia wężyka spustowego?
Ten pistoletowy grip, ma własny przycisk zwolnienia migawki, ciekawe jak go wyprowadzili?
To Pen ma możliwość podpięcia wężyka spustowego?
Via usb.
Jest też wersja dla Panasonika - z innym kabelkiem.
Czekamy na korbkę ;)
Witam,
stalem sie szczesliwym posiadaczem E*p1 ze wzgledu na to ze posiada stabilizacje matrycy i jest maly, chcialbym go uzywac z niestabilizowanymi obiektywami.
Mam 2 pytania:
1. czy wasz E-P1 przy czasach rzedu 1 sek z wlaczona stabilizacja wydaje dziwne bzyczenie, to jest praca stabilizacji bo jaj sie ja wylaczy to jest cisza. Na dluzszych czasach efektu nie zaobserwowałem.
2. Jakiej torby lub lepiej pokrowca uzywacie? chodzi mi zeby byl jak najmniejszy, a skuteczny
Pozdrawiam
PS Ekranik ma fatalny
1. Tak.
2. Uzywam Crumpler'a Jimmy Bo 200.
Mała torba na aparat z kitem to Olympus PEN Retro mała. A jak z nowym dużym zoomem i innym obiektywem lub portfelem idp. - wersja big. Kupiłem obie :)
Witaj,
1. "Dziwne bzyczenie" u mnie nie występuje. Ja przynajmniej słyszę tylko pracę migawki. Jednak najlepiej dla porównania byłoby posłuchać dwa aparaty. :grin:
2. Posiadam Lowepro Apex 100 AW. Mieści PENa z obiektywem 14-42 mm, lampę błyskową FL-14, obiektyw 17 mm, dodatkową kartę pamięci i dwa dodatkowe akumulatory do PENa.
Pozdrawiam
1) przy czasach z pracującą stabilizacją da się usłyszeć takie odgłosy "dziwne"
2) również używam Crumpler'a Jimmy Bo 200
Witam,
stabilizacja czasem daje glos, ale dziala i w sumie o to chodzi.
Jesli chodzi o torbe to sie zastanawiam nad małą torbą fotograficzną Mikro Cztery Trzecie Typu Retro bo zalezy mi zeby byla jak najmniejsza by mozna ja bylo latwo schowac do torby wozka dzieciecego.
Pozdrawiam
Sebastian_T
17.06.10, 18:27
Mała torba na aparat z kitem to Olympus PEN Retro mała. A jak z nowym dużym zoomem i innym obiektywem lub portfelem idp. - wersja big. Kupiłem obie :)
No właśnie, a czy ktoś dopasował stare skórzane pokrowce, typu od Zenita, czy cuś, do PEN-a? ;-) Który pasuje?
Gdzieś można (poza internetem) obejrzeć i pomacać torbę PEN Retro? (w Warszawie)
Janko Muzykant
17.06.10, 20:38
No właśnie, a czy ktoś dopasował stare skórzane pokrowce, typu od Zenita, czy cuś, do PEN-a? ;-) Który pasuje?
Z Zenita, chyba każdego, dobrze mu tam bardzo i stosuję od początku. Można wyścielić pokrowiec gumką z podstawki pod myszę, co czyni aparat rzucalnym o grunt :)
Niestety, z 14-150 raczej się nie zmieści i będę w żałobie.
Gigantyczny spadek ceny E-p1, nówka za 1139zł
http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?id=13000&PCID=43177_24
Na razie w jednym sklepie, czyżby zapowiedź nowego trendu? :wink:
Gigantyczny spadek ceny E-p1, nówka za 1139zł
Na razie w jednym sklepie, czyżby zapowiedź nowego trendu? :wink:
A nie przypadkiem wyprzedaż serii E-P1 ? Cena nie w kij pierdział ;)
i mamy odpowiedź olympusa na wejście Sony
cena 1139 wydaje się bardzo rozsądna.
ups wstawiłem do wątku o e-plu
sorki
To ciekawe po ile będzie w OJ.
Ep1 jest jeszcze produkowany? Moze to czyszczenie magazynów. Ale cena jest naprawdę dobra. Z kitem 1599. Także konkret. Tylko w zestawie brak lampy niestety. Wypada doliczyć jej cenę.
można dokupić obiektyw
http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?id=12916&PCID=43177_24
i będzie 1538,00
bardzo rozsądne pieniądze
Raven_Design
18.08.10, 10:59
Potaniał, potaniał. :wink:
A czy ja wiem, czy ta lampa koniecznie potrzebna. Zależy po, co się ten aparat kupuje. Mnie się ona nie podoba.
też wolę użyć fl36 jak bym musiał
ta mała to gadżet
Raven_Design
18.08.10, 11:08
Większość osób kupuje te aparaty właśnie jako uzupełnienie dużego sprzętu.
I myślę, że ta lampka ma sens jedynie dla osób, którzy nie mają innych aparatów i jest im koniecznie potrzebna.
Większość osób kupuje te aparaty właśnie jako uzupełnienie dużego sprzętu.
I myślę, że ta lampka ma sens jedynie dla osób, którzy nie mają innych aparatów i jest im koniecznie potrzebna.
Też tak uważam odnośnie lampy. Miałem na myśli kogoś kto lampy nie ma wcale. A czy większość kupuje jako uzupełnienie to wątpię. Może na tut. forum. Ale w ogóle to raczej nie. I tacy powinni liczyć się z dokupieniem choćby najtańszej fl-20 za 500zł. Bo to wiadomo - jak się ma aparat to głupio tak nie strzelić fotki u cioci na imieninach, bo nie ma lampy. Obciach w rodzinie na maxa.
Raven_Design
18.08.10, 11:20
Zapewne tak. Dla takich osób powstał właśnie E-pl1, który malutką lampę posiada.
Janko Muzykant
18.08.10, 12:42
Też tak uważam odnośnie lampy. Miałem na myśli kogoś kto lampy nie ma wcale. A czy większość kupuje jako uzupełnienie to wątpię. Może na tut. forum. Ale w ogóle to raczej nie. I tacy powinni liczyć się z dokupieniem choćby najtańszej fl-20 za 500zł. Bo to wiadomo - jak się ma aparat to głupio tak nie strzelić fotki u cioci na imieninach, bo nie ma lampy. Obciach w rodzinie na maxa.
Ale da się strzelać bez lampy, naprawdę :)
Ale da się strzelać bez lampy, naprawdę :)
Strzelać się da, ale na jakich czasach? Może architekturę, ale poruszających się ludzi w pokoju wieczorem chcesz robić kitem bez lampy?
Raven_Design
18.08.10, 13:12
Jeżeli się tylko pogodzisz z większym ziarnem na zdjęciach to owszem daje to radę, ale nie na dłuższa metę.
Na imprezie z tańcami wolał bym 36 niż to małe coś walące po oczach. Po co wydawać kasę na pena jeśli uzyskamy efekt końcowy jak z komórki
Na imprezie z tańcami wolał bym 36 niż to małe coś walące po oczach. Po co wydawać kasę na pena jeśli uzyskamy efekt końcowy jak z komórki
Masz w tym wątku 148 stron. Z czego w zdecydowanej większości zawarta jest odpowiedź na zadane przez ciebie pytanie.
Janko Muzykant
18.08.10, 17:48
Strzelać się da, ale na jakich czasach? Może architekturę, ale poruszających się ludzi w pokoju wieczorem chcesz robić kitem bez lampy?
Nie używałem lampy... z pięć lat? A zdjęcia z imprez też czasem robię.
Przy 1/25 uzysk jest tak co czwarte powiedzmy. Pstrykanie teraz nie kosztuje, można sobie szaleć :)
Z drugiej strony kto powiedział, że musi być lampa systemowa. Choćby taki metz 36 za 300 zł powinien w porównaniu do każdej wbudowanej spełnić oczekiwania z nawiązką na imprezach rodzinnych. Używałem go kiedyś z pentaxem i wg mnie bardzo udana i tania błyskotka z wspomaganiem AF. Także da się jakoś podratować z ta lampą.
Ja kupowałem PENa w czasach gdy lampę dodawali jako gratis więc mam.
Mieści się do torby z PENem więc jeżeli jest taka konieczność to z niej korzystam.
Ja chciałbym zwrócić uwagę na inny problem, że nie można tą lampą sterować innymi lampami systemowymi, tak jak w przypadku lustrzanek czy niektórych kompaktów Olka. (przymajmniej ja nie znalazłem tej funkcji ani w menu ani w instrukcji) :|
...nie można tą lampą sterować innymi lampami systemowymi, tak jak w przypadku lustrzanek czy niektórych kompaktów Olka
Z tego, co wiem, to można.
Z tego, co wiem, to można.
To może podzielisz się wiedzą.
W instrukcji E-P1 nie ma słowa na ten temat, natomiast w instrukcji E-PL1 na stonie 105 znadziesz taki sam opis jak przy lustrzankach, które posiadają tą funkcję.
Czyli E-PL1 może sterować lampami systemowymi a E-P1 z tego co ja wiem nie, ale chciałbym się jednak mylić.
Masz w tym wątku 148 stron. Z czego w zdecydowanej większości zawarta jest odpowiedź na zadane przez ciebie pytanie.
Moja odpowiedź tyczyła się lampy a nie 130 stron o Penie.
też wolę użyć fl36 jak bym musiał
ta mała to gadżet
niby gadżet jako doswietlanie - ale ja jej no stop używam do wyzwalania FLek :)
to jest kolosalny plus
nawiązując do poprzedniego pytania - tak EPL-1 na pewno pozwala na sterowanie bezprzewodowe lampami FL R. inne PENY pozbawione lampy - siłą rzeczy tej mozliwosci sa pozbawione
Jeżeli plotki o premierze e-p3 się potwierdzą to już wiemy skąd tak niska cena modelu e-p1. To nie żadna odpowiedź cenowa na poczynania sony tylko zwykłe wietrzenie magazynów i wyprzedaż resztek starego modelu, który do tej pory był w tak absurdalnej cenie (w porównaniu do e-pl1), że zalegał.
Oby dzięki e-p3 potaniał e-pl1
witam,
jestem posiadaczką e-pl1, ale chciałabym korzystać z obiektywu Nikkor 50 mm f/1.8 lub podobnego
w takim wypadku który adapter ( MMF-2 MMF-1 MF-2 ) będzie odpowiedni?
Np. ten: http://allegro.pl/adapter-micro-4-3-nikon-g1-e-p1-i1268709689.html
A ja mam pytanie dotyczace etui na PEN-a E-P1. Generalnie chce kupic w Polsce etui na body z nalesnikiem lub maksymalnie 14-42. Caly gips polega na tym ze chcialbym aby to bylo bardzo sztywne etui/pokrowiec. Ja bardzo dbam o sprzet, czasem az do przesady a aparat bedzie transportowany w walizkach i innych torbach, czasem zupelnie przy okazji. Chodzi o to zeby nawet jak przypadkowo "usiade" na torbie to sprzet ma przezyc. Myslalem o czyms na wzor zamykanej, powiekszanej mydelniczki...
Caly gips polega na tym ze chcialbym aby to bylo bardzo sztywne etui/pokrowiec. Ja bardzo dbam o sprzet, czasem az do przesady a aparat bedzie transportowany w walizkach i innych torbach, czasem zupelnie przy okazji. Chodzi o to zeby nawet jak przypadkowo "usiade" na torbie to sprzet ma przezyc. Myslalem o czyms na wzor zamykanej, powiekszanej mydelniczki...
Może do tego celu nadałaby się skrzynka Peli?
http://www.peli.com.pl/
Może do tego celu nadałaby się skrzynka Peli?
http://www.peli.com.pl/
Pierwotnie myslalem ze to zart ale po zastanowieniu sie.... Dla mnie to rewelacja...
http://www.peli.com.pl/skrzynie.phtml?cat_category_id=15&action=cat_product_show&cat_product_id=22
skrzynek Peli używa między innymi fotograf Marek Arcimowicz http://blog.arcimowicz.com/ pewnie jak by co to doradzi;)
moja epka ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=40268&stc=1&d=1287909096
http://tinyurl.com/426x7ha
ZD50/2
http://vimeo.com/24565959
Witam,
pozwolę sobie odkopać trupa, za co z góry przepraszam :)
Mam okazję do nabycia body E-P1 za niecałe 600 zł i pytam czy warto? Wiem, że głupio pytam, ale potrzebuję obiektywnego spojrzenia na temat. Obecnie posiadam GF3 z dwoma obiektywami, ale zawsze można mieć dwie puchy gotowe do zdjęć, zamiast się bawić w przekładanie. W niedalekiej przyszłości planowałem dokupić albo 45 1.8 albo 40-150, więc posiadanie 2 body miałoby jakiś większy sens. Warto jeszcze interesować się tym aparatem w takiej cenie, czy lepiej dać sobie spokój?
dao sprawdź na allegro ceny tego body i lepszych body :) Decyzja należy do Ciebie :D
za wiele tego nie ma właśnie, patrząc na ebay wydaje się to być dobrą ceną. GF1 wychodzi niewiele drożej na alle, ale myśląc ekonomicznie, to E-P1+mZD 40-150 wyjdzie mi znacznie taniej niż GF1/2 + tele ze stabilizacją, tudzież nawet samo 14-140 panasa do obecnego GF3. Jest zagwostka, ale lubię takie problemy :)
PO to kupowałeś mikro, zeby teraz taszczyć dwie puchy? Zamiast pchać 600zł w e-p1 weź 45 1,8, albo to tele.
Witam,
pozwolę sobie odkopać trupa, za co z góry przepraszam :)
Mam okazję do nabycia body E-P1 za niecałe 600 zł i pytam czy warto? Wiem, że głupio pytam, ale potrzebuję obiektywnego spojrzenia na temat. Obecnie posiadam GF3 z dwoma obiektywami, ale zawsze można mieć dwie puchy gotowe do zdjęć, zamiast się bawić w przekładanie. W niedalekiej przyszłości planowałem dokupić albo 45 1.8 albo 40-150, więc posiadanie 2 body miałoby jakiś większy sens. Warto jeszcze interesować się tym aparatem w takiej cenie, czy lepiej dać sobie spokój?
W sumie to dwa dylematy. Pierwszy - czy kupić dodatkowe body m4/3? Jak się obłożysz puszkami i szklarnią to owszem będziesz mieć sprzęt "gotowy do zdjęć" ale z drugiej strony to ustrojstwo nie będzie mniejsze/lżejsze niż lustrzanka, w pewnym sensie tracisz mobilność a więc główny walor m4/3.
Jeżeli chcesz dodatkowe body to masz drugi dylemat - jakie? Tu wybór nie jest taki oczywisty, E-P1 fajnym aparatem jest, ale taniutki obecnie E-PL1 daje lepszy obrazek, chociaż ma okrojona guzikologię względem tego pierwszego. Ja wybrałbym jednak obrazek, szczególnie w dodatkowym body.
Piszesz coś o 45/1.8 - jasny, mały, bardzo dobry optycznie - dobre szkło mi by sprawiło większą frajdę niż kolejna puszka.
---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post był o 22:34 ----------
Edit - grizz ładnie i krótko już to ujął.
Zamiast pchać 600zł w e-p1 weź 45 1,8, albo to tele.
Wiadomo, że każdy wydaje swoją kasę na co mu się podoba. Ale widzę sens w tym co napisałeś.
walor micro odnajduję w obecnej puszce, praktycznie od nowości mam podpięte 14mm. do tego druga nieco większa puszka i drugie szkło, opcjonalnie właśnie 45 1.8 lub właśnie tele na wypady. 45 1.8 będzie na pewno w ciągu kilku miesięcy, bo to szkło z kategorii 'must have'. Tele ze stabilizacją (ogniskowych powyżej 100mm w body wielkości GF3 bez stabilizacji nie widzę) to już znaczny wydatek znacznie przekraczający 600zł i nie wiem czy warty tej ceny. Jeśli chodzi o ilość gratów, tele w torbie samo czy z podpiętym dodatkowym małym body micro4/3 (+300g) różnicy nie robi, po 6 latach z lustrami i kilkoma kg szkieł nie czuję że cokolwiek niosę :)