Zobacz pełną wersję : Zdjęcia jotkaera (jkr)
No i całkiem fajnie , widzę nowe szkiełko w robocie. Jedna rzecz , nie ma sensu przymykania do F8 . Po pierwsze wiemy , że to powoduje użycie większego iso , a tego w micro nie lubimy. Dwa, to nic nie daje względem ostrości , bo i tak używasz tylko środka tego szkła przy fotografowania ptaków , gdzie środek jest już naprawdę bardzo dobry na F6,3 i przymykanie powoduje poprawę , ale na brzegach.Cenna uwaga, nie pomyślałem o tym.
Seria O/100-400 z telekonwerterem MC14;
91 raniuszek
243353
92 krzyżówka
243354
93 szpaki
243355
Dziś deszczowo więc tylko duże.
94 bocian
243373
95 sarna
243374
Raniuszek cudo. Pozostałe też dobre. Fajne szkiełko.
Raniuszek cudo. Pozostałe też dobre. Fajne szkiełko.Szkoda tylko, że mu ogonek ptzyciołem. Szkło z MC14 wypada dobrze, no oczywiście nie tak jak z 300 pro, ale za to daje ogniskową 560 mm. Stabilizacja w obiektywie jak i body jednak jakoś komunikują się bo dziś trochę cykalem i na 1/100s i nie było poruszonych. Trochę to szkło wymaga przyzwyczajenia jak się innym zestawem fociło.
Tadeusz Jankowski
1.05.22, 22:09
Aparat doskonale złapał ostrość dzięki czemu ptak jest ładnie ulokowany w środowisku, wyodrębniony od tła i pierwszego planu.
TJ
Aparat doskonale złapał ostrość dzięki czemu ptak jest ładnie ulokowany w środowisku, wyodrębniony od tła i pierwszego planu.
TJ
Dzięki.
98 Kopciuszek.
243765
ładnie ptaszki robisz Dzięki.
99 Kuropatwa
243800
Kuropatwa - dawno nie widziałem, kiedyś bylo ich pełno po polach. Zwłaszcza zimą było je widać w stadkach.
Łabędź podczas kąpieli.
100
243983
świetnie!Dzięki.
Pliszka żółta.
104
244901
Tadeusz Jankowski
7.06.22, 20:33
Pliszka żółta i kłos - fantastyczna kompozycja.
TJ
Piękna ta pliszka na kłosie :-)
Dzięki Panowie.
105 łozówka
245055
106 pliszka żółta, samica
245384
Się Panie Szanowny zaczynasz specjalizować ... :grin: ... nie moje klimaty , ale miło popatrzeć .
Się Panie Szanowny zaczynasz specjalizować ... :grin: ... nie moje klimaty , ale miło popatrzeć .Uwagi kolegów zaczynają skutkować.
No proszę... Coraz lepiej :)
No proszę... Coraz lepiej :)Dzięki.
107 pliszka żółta, samiec
245395
Świetny moment złapany, brawo :)
Świetny moment złapany, brawo :)Dzięki.
Tadeusz Jankowski
22.06.22, 18:28
106 pliszka znakomita, statyczna, majestatyczna.
TJ
106 pliszka znakomita, statyczna, majestatyczna.
TJ Dzięki. Dzisiaj para tych ptaszków pięknie mi pozowała.
Nie da się ukryć, że trening czyni mistrza. :)
Nie da się ukryć, że trening czyni mistrza. :)To moje fotografowanie ptaków sprowadza się do przypadku.
Dzięki Panowie.
105 łozówka
245055
Wygląda na to, że to jest cierniówka.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
108 kopciuszek samica
245842
109 Młode bociany, widzę takie pierwszy raz w życiu.
246008
Ładnie.
Po prawej u dołu widać Łunochod :mrgreen:
109 Młode bociany, widzę takie pierwszy raz w życiu.
Fajna młodzież, czegoś takiego też nie widziałem nawet na zdjęciu, a jeszcze fajniej, że czynisz postępy.
Czysto fotograficznie, to widzę mały dylemat. Centralny kadr pokazuje budowę gniazda i ma to swoje zalety, ale kompozycyjnie wolałbym więcej góry, kosztem gniazda.
Księżyc świetny! Czy to jedna klatka czy jakiś stack?
Księżyc świetny! Czy to jedna klatka czy jakiś stack? Jeden kadr.
111 Błotniak stawowy
246119
113 Pliszka siwa, wylądowała przy samochodzie, ma się tego farta.
246253
Przeglądając Twój wątek mogę powiedzieć że idzie Ci coraz lepiej.
Przeglądając Twój wątek mogę powiedzieć że idzie Ci coraz lepiej.Raczej raz lepiej raz gorzej.
114 Przyczajony zajączek
246296
Szpaczek śliczny :)
Zajączka zazdroszczę :)
Szpaczek śliczny :)
Zajączka zazdroszczę :) Dzięki. Na wsi wszystko jest.:-)
Dzięki. Na wsi wszystko jest.:-)
U nas (BN) zajączki introdukowano ze Słowacji.
117 Czarnowron, wrona czarna.
246389
Tadeusz Jankowski
17.07.22, 16:29
115 - szpak piękny, zadowolony, że dziobał bociana.
TJ
Dzięki za wizyty Panowie.
118 Czajka.
246416
119 Krajobraz, rzeka Wkra.
246445
119 Krajobraz, rzeka Wkra.
Łał, będzie więcej ?
Przeglądając Twój wątek mogę powiedzieć że idzie Ci coraz lepiej.
Pełna zgoda.
Łał, będzie więcej ? Pewnie tak, trzeba odpocząć od ptaków.
Pełna zgoda.Rady kolegów zawsze traktuję poważnie o ile nie są złośliwe. Problem w tym, że ja ze względu na zawód jak i jeszcze jedną pasję nie mogę fotografii poświęcić tyle czasu ile bym chciał.
120 Krajobraz rzeka Wkra.
246450
Krajobrazowe przyjemne w odbiorze :-)
Sporo wody w rzece.
Tak na mój gust, to optycznie leci w lewo. Nie mylić z siatkami/poziomicami. Zdjęcia są zjawiskiem optycznym, a nie geometrycznym ;)
121 Makolągwa, samiec.
246470
122 Kot na polowaniu.
246826
Myszołów
123
246872
124
246873
125
246874
Tadeusz Jankowski
3.08.22, 22:29
123 - najlepszy kadr.
TJ
123 - najlepszy kadr.
TJZ pośpiechu wstawiłem nie te zdjęcia, które były przygotowane do pokazania.
126 Pustułka zwyczajna, sokół pustułka
246916
126 Super Cieszę się, że się podoba.
128 No nie wiem....
247376
Ptaszki coraz lepsze. Widzę że robi się z Ciebie" ptasiarz" pełną gębą. :)
Ptaszki coraz lepsze. Widzę że robi się z Ciebie" ptasiarz" pełną gębą. :)Dzięki.
129 Sowa
247620
Portret sowy kapitalny. Dzięki.
Tadeusz Jankowski
4.09.22, 19:58
Super portret sowy. Upierzenie robi wrażenie.
TJ
Super portret sowy. Upierzenie robi wrażenie.
TJ Dzięki.
Pięknie Mistrzu ! Dzięki, staram się.
130 Błotniak stawowy
247818
130 Błotniak stawowy
247818jaki jest "spryt" w zrobieniu tego zdjęcia ?
jaki jest "spryt" w zrobieniu tego zdjęcia ? Wszystkie drapieżniki w sierpniu były robione z samochodu z tym, że wiedziałem gdzie one są.
131 Hybryda białozora z rarogiem.
247891
Błotniak bardzo fajny, podziwiam bo sam ostatnio też próbowałem z bardzo marnymi efektami. Ale ja do ptaków nie mam cierpliwości...
Błotniak bardzo fajny, podziwiam bo sam ostatnio też próbowałem z bardzo marnymi efektami. Ale ja do ptaków nie mam cierpliwości...Myślisz, że ja mam cierpliwość, ale 560mm na końcu bardzo pomaga.
Nie to, żebym się przechwalał ( ;-) ) ale ja mam nawet 600mm (75-300 w m4/3 i 150-600 w FF Nikona) ale jak widać długość nie zawsze pomaga... :-)
Tadeusz Jankowski
11.09.22, 12:29
131 - technicznie i estetycznie świetne.
TJ
131 - technicznie i estetycznie świetne.
TJ Dzięki.
Myślisz, że ja mam cierpliwość, ale 560mm na końcu bardzo pomaga.
Jasne że masz, przynajmniej tyle aby temat przyzwoicie ogarnąć. :)
Wszak nie długość decyduje, jak napisał kolega August68. :)
Jasne że masz, przynajmniej tyle aby temat przyzwoicie ogarnąć. :)
Wszak nie długość decyduje, jak napisał kolega August68. :)Tylko, że moja cierpliwość polega na obieździe rewiru i albo coś jest lub nie ma i tak czasami ze dwa razy na dzień i to wszystko, na siedzenie i czekanie nie mam czasu.
Tylko, że moja cierpliwość polega na obieździe rewiru i albo coś jest lub nie ma i tak czasami ze dwa razy na dzień i to wszystko, na siedzenie i czekanie nie mam czasu.
Jak widać to wystarcza.
Jak widać to wystarcza.Chciałbym żeby zawsze tak było;-)
132 Trznadel, samiec
248075
133 Jezioro Wulpińskie, niestety pogoda nie sprzyjała.
248130
135 Kaczka krzyżówka
248659
133 Jezioro Wulpińskie, niestety pogoda nie sprzyjała.
Moim zdaniem sprzyjała i to bardzo, dzięki czemu uniknąłeś przesłodzonej słonecznej foty :)
Kaczka ma ładne stópki...
Miło się patrzy na postępy, jakie poczyniłeś w fotografii.
Moim zdaniem sprzyjała i to bardzo, dzięki czemu uniknąłeś przesłodzonej słonecznej foty :)
Kaczka ma ładne stópki...
Miło się patrzy na postępy, jakie poczyniłeś w fotografii. Dzięki, miło jest czytać takie opinie.
136 sikora bogatka
248689
lisiajamka1
18.10.22, 18:45
Dołączam się do opinii kolegi freta :)
Tadeusz Jankowski
18.10.22, 19:50
136, sikorka bogatka - kapitalna czysta kompozycja "na krzyż".
TJ
Dzięki Panowie za opinię.
137 Pochmurny i mglisty listopad.
249593
Mimo braku światła albo mistycyzmu intensywnej mgły widzę staranny dobry kadr.
138 Krajobraz zimowy z jeziorem Mosąg.
250736
gdzie tak ładnie jest ? powinieneś mieć tam zimorodki :)
gdzie tak ładnie jest ? powinieneś mieć tam zimorodki :)To jezioro jest jakieś 12 km od Olsztyna. Za ptakami nie rozglądałem się bo i za bardzo nie miałem czasu.
Fajne jezioro. Ma potencjał to miejsce, trudne warunki miałeś ale wyszło całkiem OK.
Fajne jezioro. Ma potencjał to miejsce, trudne warunki miałeś ale wyszło całkiem OK.Latem może być tam pięknie.
139 Łyna
251804
140 Jezioro Mosąg inaczej.
251805
141 Droga przez las.
252151
Fajne, tylko śniegu jak na lekarstwo :-P
Fajne, tylko śniegu jak na lekarstwo :-PZ tym śniegiem to prawda, tylko jeden dzień sypało.
Najlepsze 139. Piękne okolice
Najlepsze 139. Piękne okolice Może latem tam będę, na Warmii i Mazurach jest wiele ciekawych miejsc pod względem krajobrazów.
Taka ciekawostka na zamku w Golubiu-Dobrzyniu.
142 a
253643
b
253644
c
253645
d
253646
e
253647
f
253648
Taka ciekawostka na zamku w Golubiu-Dobrzyniu.
Dodam tylko, że te mniejsze 'strzeladełka' (ustawione wzdłuż ściany zamku) to również rekwizyty filmowe :-)
144 chyba "trochę" przesadziłeś z tymi chmurami :-) Klimat jak z filmu grozy :-)
Dodam tylko, że te mniejsze 'strzeladełka' (ustawione wzdłuż ściany zamku) to również rekwizyty filmowe :-)Tak, to prawda.
144 chyba "trochę" przesadziłeś z tymi chmurami :-) Klimat jak z filmu grozy :-)To jest działanie zamierzone, ale faktem jest, że na razie eksperymentuję.
144 strasznie zimne.Bo i na dworze jest zimno, przynajmniej u mnie :-)
Sikora bogatka
145
253763
146
253764
147
Jezioro Urszulewskie
253947
Sikora bogatka
145
146
Na bogato ta sikora :wink:
147
Jezioro Urszulewskie
Ładny kawałek wody. Butów nie zmoczyłeś?
musisz tylko monitor wyprostować ;)
148 Bażant
a
253960
b
253961
Ładnie zapozowała, ale światła widać zabrakło
150 Dworek w Rościszewie
254017
Tadeusz Jankowski
13.04.23, 16:53
Dworek bardzo zdatnie sfotografowany.
TJ
Hdr ?Nie, po wywołaniu w DXO w olympusowym programie zastosowałem filtr dramatyczny plus lekko oziębiłem.
No "dramaturgia" niezła wyszła, chociaż jak dla mnie efekt trochę zbyt mocny.
pstrykacz_smartfonowy
16.04.23, 20:01
No tak. Sójka na 560mm :mrgreen:. Z tym moim 150mm mogę się schować:roll:. Wychodzi na to, że 100-400 będzie koniecznością zakupić :lol:.
No i najzabawniejsze, że m10m2 plus 14-150 nie jestem w stanie wyostrzyć kosa w lesie. Niby trafia, a nie trafia.
Lubię taką wodę jak na 152 i 153, fajnie się ogląda. :-) A czy autor mógłby zdradzić nazwę cieku?
Lubię taką wodę jak na 152 i 153, fajnie się ogląda. :-) A czy autor mógłby zdradzić nazwę cieku?Rzeka Wkra.
Rzeka Wkra.Dziękuję i pozdrawiam :-)
Jak dla mnie to jednak za dużo "kombinowania" w postprocesie...
Jak dla mnie to jednak za dużo "kombinowania" w postprocesie... Bardzo mało.
Bardzo mało.
No cóż, w takim razie napiszę, że to jak zawsze rzecz względna ;-)
Co do 151 nie mam żadnych wątpliwości.
Ale w życiu nie widziałem - w naturze! - takiej winiety jak na 152 i takich kolorów jak na 153 i 154.
Bo chodzi mi o efekt, a nie o to iloma suwaczkami i o ile procent trzeba było ruszyć :-)
No cóż, w takim razie napiszę, że to jak zawsze rzecz względna ;-)
Co do 151 nie mam żadnych wątpliwości.
Ale w życiu nie widziałem - w naturze! - takiej winiety jak na 152 i takich kolorów jak na 153 i 154.
Bo chodzi mi o efekt, a nie o to iloma suwaczkami i o ile procent trzeba było ruszyć :-)Wiem o co Ci chodziło, ale ja się tylko zabawiłem, poeksperymentowałem
Wiem o co Ci chodziło, ale ja się tylko zabawiłem, poeksperymentowałem
Nie idź tą drogą. Dołączam się do opinii August68. Te kolory takie "radioaktywne'", aż oczy bolą od patrzenia. Bez kombinowania znacznie lepiej.
Dołączę się do poprzedników. Niektóre z ostatnich fotek wyglądają jak jakieś "koszmarki". Wiem po sobie, że czasem fantazja potrafi ponieść na swoich skrzydłach, ale nie wiem czy w dobre miejsce. :)
I jak napisał Andrzej, nie idź tą drogą.
Zwłaszcza że potrafisz dużo lepiej.
A to nie są przypadkiem programy drama itp w olku?
A to nie są przypadkiem programy drama itp w olku?
To byłoby straszne. Zrobić taki profil, i jeszcze dostać za to kasę....
Dlatego pewnie olek taki drogi. :mrgreen:
A to nie są przypadkiem programy drama itp w olku? Oczywiście.
A wygląda jak staw. Nurt właściwie niezauważalny.
A wygląda jak staw. Nurt właściwie niezauważalny.Będzie i główny nurt, ale tu są dwie tamy to i nie ma rwącej rzeki.
Jezioro Czarownica
177
254671
178
254672
No w końcu bez tego dramatu ;). Bardzo ładne widoczki
No w końcu bez tego dramatu ;). Bardzo ładne widoczkiMnie to nie wychodziło, ale jest na FB gościu, który ma to perfekcyjnie opanowane.
Mnie to nie wychodziło, ale jest na FB gościu, który ma to perfekcyjnie opanowane.
Wszytko dla ludzi. Zależy od tematu, kompozycji itd
180 Jezioro Okonin
254780
No cóż, będę konsekwentny i napiszę, że zdecydowanie wolę ostatnie, bardziej naturalne wrzutki.
Dawno nad Wkrą nie byłem, muszę się wybrać w końcu.
No cóż, będę konsekwentny i napiszę, że zdecydowanie wolę ostatnie, bardziej naturalne wrzutki.
Dawno nad Wkrą nie byłem, muszę się wybrać w końcu.Ja też wolę normalne krajobrazy, ale to tak jak z tą wódką, czasami trzeba się napić.
Ja też wolę normalne krajobrazy, ale to tak jak z tą wódką, czasami trzeba się napić.
:roll::grin::mrgreen:
181 Szafarnia, Ziemia Dobrzyńska.
a
254792
b
254793
c
254794
Mnie sie też podobają te widoczki. Ładnie skomponowane. Szczególnie 155-179 i 182
Ładne widoczki choć mam wrażenie że ostatnie foty są przechylone lekko w lewo.
183 Rzeka Wkra
254885
Znam trochę te rzeki, ale ta jest piękna. Bardzo dobry kadr.
Dziękuje Panowie za odwiedziny.
184 Staw.
254940
185 W rypińskim parku.
254941
A balon ... znalazłeś ? :mrgreen:
A balon ... znalazłeś ? :mrgreen: Szczerze, nie kumam.
Szczerze, nie kumam. Chodzi o to, że w Rypinie :)
https://wiadomosci.wp.pl/mon-o-obiekcie-ktory-wlecial-z-kierunku-bialorusi-prawdopodobnie-jest-to-balon-obserwacyjny-6897499572292416a
Wkra (183) i ostatnia łyska ładnie pokazane.
Wkra (183) i ostatnia łyska ładnie pokazane. Dziękuję za opinię.
187 Wrona siwa
255192
188 Jezioro Piaseczno
255225
Przyjemne zdjęcie ładnego miejsca. Aż by się chciało tam z aparatem na owady wybrać:-)
Przyjemne zdjęcie ładnego miejsca. Aż by się chciało tam z aparatem na owady wybrać:-)To jest miejsce tzw torfowisko, tu miałbyś co robić
Domyślałem się:-) W takich miejscach życie bujnie się rozwija.
192 Łowisko w Grabówcu k. Pułtuska.
255608
194 Burzowy krajobraz.
256509
Trochę minimalistyczny... ale całkiem fajnie wyszło.
Trochę minimalistyczny... ale całkiem fajnie wyszło. Dzięki.
196 Samica gąsiorka.
256828
Gąsiorek ze zdobyczą - superaśny. :!:
Tadeusz Jankowski
8.08.23, 20:11
Gąsiorek z robakiem w dziobie mówi do mnie bez słów - co ja z takim zrobię, gdy go złapię znów.
TJ
Proszę proszę , gąsiorek pierwsza klasa .Brawo
galvan (https://forum.olympusclub.pl/members/56880-galvan) ,Tadeusz Jankowski (https://forum.olympusclub.pl/members/562-Tadeusz-Jankowski), Roberto73 (https://forum.olympusclub.pl/members/14645-Roberto73) dziękuję.
Gąsiorek pierwsza klasa. Dzięki, wiem o tym.
chwal się tylko dobrymi zdjęciami , nie wszystkie warto udostęniać
chwal się tylko dobrymi zdjęciami , nie wszystkie warto udostęniaćNo cóż, muszę się z tym zgodzić.
198 błotniak stawowy
257008
202 Taki widok w mglistym poranku
258266
203 Rzeka Wkra we mgle.
258306
204 Dzień się budzi.
258730
Czemu nie wstawiasz zdjęć w wyższej rozdzielczości? Ciężko ocenić ich jakość, gdy są takimi miniaturkami.
Roberto73 chyba nie tutaj ten komentarz powinien być :-)
Kawka bardzo fajnie wyszła, wschód też ładny. Niestety (albo stety) druty i wiatraki będą coraz częstszym elementem krajobrazu.
ładnie złapane, dobrze wykonane, podoba się
ładnie złapane, dobrze wykonane, podoba się
Dzięki.
210 perkoz dwuczuby
260995
łoś
212
261082
213
261083
214
261084
Piękny wielki ssak. Takie spotkanie z bliska z pewnością na długo zostaje w pamięci.
wyszomir (https://forum.olympusclub.pl/members/16140-wyszomir) nawet nie wiesz jak ja się cieszę, że mieszkam na wsi, to jest raj dla fotografów przyrody.
Łoś majestatyczny, bardzo ładne kadry. Szkoda, że już bez poroża. Zrób jeszcze takie jesienią, z łopatami.
Łoś majestatyczny, bardzo ładne kadry. Szkoda, że już bez poroża. Zrób jeszcze takie jesienią, z łopatami. Trzeba się cieszyć z tego co jest, ale dalej poluję.
obwarzanek
19.04.24, 16:59
Całkiem udane ujęcie. Oczywiście niebo dodaje klimatu.
Roberto73 (https://forum.olympusclub.pl/members/14645-Roberto73) i obwarzanek (https://forum.olympusclub.pl/members/11330-obwarzanek) , dziękuję.
Drwęca bardzo fajny klimacik ma.
Natomiast na poprzednim zdjęciu krzywy hozyzont rzuca się w oczy.
Drwęca bardzo fajny klimacik ma.
Natomiast na poprzednim zdjęciu krzywy hozyzont rzuca się w oczy. Co do zdjęcia nr 215 masz rację.
Drwęca bardzo sympatycznie :-)
A przy okazji, moge zapyać gdzie zrobione?
Drwęca bardzo sympatycznie :-)
A przy okazji, moge zapyać gdzie zrobione?
zigger (https://forum.olympusclub.pl/members/4058-zigger) jadąc z Golubia- Dobrzynia do Elgiszewa za Olszówką jest widoczny ten fragment z drogi, co prawda ja najpierw teren oglądam na mapie satelitarnej i o ile wyda mi się ciekawy, tam jadę. Nie daleko, po drodze, jest też jezioro Okonin.
zigger (https://forum.olympusclub.pl/members/4058-zigger) jadąc z Golubia- Dobrzynia do Elgiszewa za Olszówką jest widoczny ten fragment z drogi, co prawda ja najpierw teren oglądam na mapie satelitarnej i o ile wyda mi się ciekawy, tam jadę. Nie daleko, po drodze, jest też jezioro Okonin.
Patrząc na zdjęcie wydawało mi się, że rozpoznałem, ale nie byłem pewien. Dziękuję za potwierdzenie :-)
Tadeusz Jankowski
25.04.24, 23:59
Ładnie przyuważone rozmaitości na rzece Wkra.
TJ
Ładnie przyuważone rozmaitości na rzece Wkra.
TJ
Dzięki.
fajne, ale nie jechał bym z tak mocnym kontrastem, taki widok ma uspokajać oczy. Aaa no ale za to mazurek pierwsza klasa
fajne, ale nie jechał bym z tak mocnym kontrastem, taki widok ma uspokajać oczy. Aaa no ale za to mazurek pierwsza klasaSzczerze mówiąc to i ja mam wątpliwości co do 218.
220 Ziemia Dobrzyńska, Jezioro Młyńskie w Górznie.
261659
Ostatnie landszafty bardzo udane, mi się #218 bardzo podoba, jasne, słoneczne, super fotka. #220 - może bardziej crop w panoramę, ciut za dużo tego nieba... ?
Mazurek ostry, piórka z najdrobniejszymi detalami, mój Olympus 100-400mm nie jest tak ostry jak Twój z telekonwerterem. :cry: