Szklana flaszka po pepsiJuż zapomniałem że takie były
Szklana flaszka po pepsiJuż zapomniałem że takie były
The question is: What is a Mahna Mahna?
523...napakowany prawie jak "maluch"... świetne foty
pozdrawiam
Cudownie pokazujesz ten zupełnie inny świat. Świetnie dobierasz zdjęcia, żeby opowieść była całością. Nie sposób się oderwać od Twojej relacji.![]()
Dziękuję.
Okolica Kratie to tereny rolnicze z bardzo żyzną glebą. Interesowało nas, jaka jest tutaj cena ziemi, okazało się, że to koszt od 100 do 500 $ za 1 metr kwadratowy, dlatego nikogo nie stać na wykupienie swojej własności.
Trafiliśmy na plantację siewek ryżu. Pracowały tutaj wyłącznie dzieci. Młody ryż ma wyjątkowo jaskrawozielony kolor.
532.
Po chwili na plantacji pojawił się właściciel i zaczął nam tłumaczyć, że te dzieci nie pracują tutaj za darmo, są szczęśliwe, a za przepracowane godziny dostają pieniądze na szkołę. Pozostało nam tylko uwierzyć w jego słowa.
Po chwili zaczął rozdawać pieniądze dzieciom. Chłopiec po prawej stronie trzyma w dłoni zarobione riele.
533.
534.
Tak wyglądają zapęczkowane siewki ryżu, przygotowane do transportu.
535.
Pęczki należy mocno ścisnąć i założyć gumkę, którą dziewczynka ma na nadgarstku.
536.
Liście ryżu są bardzo ostre. Dzieci mają już tak zahartowane dłonie, że nie ma mowy o skaleczeniu.
537.
Staliśmy w cieniu pod domem. Dzieci były bardzo zainteresowane skąd przyjechaliśmy, słuchały naszych opowieści z uwagą i skupieniem. Chłopiec pośrodku ma na nodze tylko jeden klapek, jest to bardzo częsty widok.
538.
Większość domów w okolicy stawiana jest na wysokich słupach, przy obfitych opadach deszczu Mekong często wylewa i jest to doskonała ochrona przed zalaniem dobytku.
539.
W większości domów nie ma prądu. Jeżeli gdzieś nocą świeci się światło, to jest to najczęściej jedna żarówka energooszczędna zasilana akumulatorem samochodowym.
W większych wioskach spotkamy dom z agregatem prądotwórczym, jest to zazwyczaj miejsce, gdzie wszyscy przynoszą akumulatory do naładowania.
W takim jednopokojowym domu mieszka cała rodzina.
540.
Tutaj powstaje nowy dom.
541.
Jeśli mamy żyzną ziemię, to w okolicy spotkamy plantacje pomelo (pomarańczy olbrzymiej) i innych cytrusów.
542.
Za około 5 kilogramów tych owoców kobieta chciała zaledwie 1$. Owoce po zerwaniu leżą jeszcze przez kilka dni na słońcu aby dojrzeć.
543.
cdn.
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
ich stragany warzywne zawsze będą na mnie robić wrażenie
świńskie mordyteż niczego sobie...
![]()
a ostatnia wrzuta kapitalna![]()
535 i tradycyjnie dzieciaki (534, 536, 537) mocno wpadają w oko
a to ich skupienie na 538 - cudne..
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Pomelo smaczniejsze od naszych marketowych?
The question is: What is a Mahna Mahna?
Ciężkie życie mają Ci ludzie. Człowiek jak obejrzy taką fotorelację, zaczyna doceniać to, co ma![]()
A masz wątpliwości co do tego? Ja miałem okazję jeść figi i pomarańcze zerwane prosto z drzewa (nie, nie u nas) i zdziwiłem się, że one mogą tak smakować. To co my kupujemy jest namiastką tych owoców.
Ciekawi mnie czy to Wasze pojawienie się i zdjęcia spowodowały opisaną reakcję właściciela plantacji ryżu. Chcę wierzyć, że mówił prawdę, a rozdawanie pieniędzy nie było na pokaz przed obiektywem.
The question is, who cares?
Po powrocie do kraju specjalnie kupiłem kilka sztuk w różnych marketach, by przypomnieć sobie ten kambodżański smak. Niestety, aromat, soczystość i słodycz to tylko ułamek tego co tam smakowaliśmy.
Jest tak jak napisał Romek, do tego na wszystko starcza im czasu.
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 09:55 ---------- Poprzedni post był o 09:51 ----------
Tak, nasza wizyta spowodowała taką reakcję właściciela. Co do wynagrodzenia, trzeba być dobrej myśli....
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM