Wreszcie sie doczekałem.
Nareszcie.
Pięknie tam i ciekawa architektura, kiedyś mieli wiecej polotu, dzisiejsze cmentarze sa jakieś takie "bezpłciowe".![]()
Wreszcie sie doczekałem.
Nareszcie.
Pięknie tam i ciekawa architektura, kiedyś mieli wiecej polotu, dzisiejsze cmentarze sa jakieś takie "bezpłciowe".![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Bardzo piękne tereny pokazujesz Bodzip. I jeszcze historycznie naznaczone.
Jestem fanen Twojego wątku.
Pozdrawiam, Andrzej.
E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42
Odsłoniłeś kolejne wspaniałe miejsce, dzięki temu nie pójdzie w zapomnienie.
Ciekawa architektura.
Z niecirpliwością czekam na ciąg dalszy.
Pozdrawiam
no zaiste kolejna porcja lokalnego cmentarzyska
ta zieleń i to światło zauracza mnie wciąż![]()
bo o samej architekturze już wspominałam
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Hans Mayer miał całkiem inny styl niż Dušan Jurkovič. Mayer preferował budowle kamienne, ciężkie, wręcz wpadające w megalomanię. Krzyże kamienne, betonowe lub żeliwne. Całość otoczona kamiennym murem.
Jurkowič - to lekka architektura, nawiązująca do sakralnych budowli lokalnych. Krzyże drewniane, kapliczki - krzyże kryte gontem, podobnie jak łemkowskie cerkiewki. Zamiast murów otaczających nekropolię, u Jurkowič'a spotkamy delikatny płotek, czasem kamienne kolumienki z daszkami krytymi gontem lub brak ogrodzenia - za to całość otoczona nasadzonymi drzewami.
I nie czarujmy się - obaj do wykonania swoich dzieł używali jeńców wojennych, obaj też czerpali inspirację od jeńców... Niemców, Austriaków, Rosjan, Polaków, Węgrów.
660.
661.
662.
663.
664.
665.
666.
Załącznik 84869Załącznik 84870Załącznik 84871Załącznik 84872Załącznik 84873Załącznik 84874Załącznik 84875
I to by było na tyle z tego miejsca. Jeszcze przygotuję stronkę przeglądową, gdyby ktoś chciał wszystko w jednym miejscu zobaczyć.![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Bodzip - ja oglądam, ale się nie odzywam, tematy cmentarne mnie odrzucają, bardzo, bardzo rzadko je oceniam, pomimo wszystko szanuje Twoje prace.
Pozdrawiam
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Jak obiecałem - jeśli ktoś chce oglądnąć całość, proszę kliknąć poniższy link:
Cmentarz wojenny z I Wojny Światowej Sekowa_80
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Bogdanie kolejne miejsce bardzo dobrze pokazane z ciekawym komentarzem. Jakbym tam był i słuchał Twoich opowieści. Tylko pora roku inna niż za oknem![]()