Kwiatki palce lizać, niech im słońce świeci![]()
Kwiatki palce lizać, niech im słońce świeci![]()
Jakie śliczne kwiatuncie. Koszałek Opałek wyszedł na spotkanie wiosny![]()
Dzięki drodzy moi za zaglądnięcie na peryferia Polski
Właśnie zasypuje wczorajsze krokusy![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Bogdanie piękne krokusy i przebiśniegi, patrząc za okno aż trudno uwierzyć, że to tegoroczne, no ale w końcu od dziś mamy wiosnę![]()
no kwiatki - pierwsza klasa
zwłaszcza fioletowe krokusy przypadły mi do gustu...
20 było pięknie a potem huknęło śniegiem i w Krk i w rodzinnych stronach mych również![]()
mam jednak nadzieje ze jeszcze uda się nam przez te święta podobne cuda napotkać![]()
a śnieg już se pójdzie w siną dal![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Bardzo, bardzo, bardzo długo nic nie wrzucałem z "mojej"klasyki. Ale zima trwa tak długo. Wszyscy pragną ciepełka i zieleni...
Dziś pokażę jeden z większych cmentarzy wojennych z I Wojny Światowej.
Jak kiedyś wspominałem,cmentarze usytuowane były zazwyczaj w eksponowanych miejscach - najczęściej na wierzchołkach wzgórz. Podobnie jest w przypadku tego cmentarza - Cmentarza Wojennego nr 80 w Sękowej.
Pisałem, że to jedna z większych nekropolii. Pochowano tu 468 żołnierzy armii austro-węgierskiej; 378 żołnierzy armii niemieckiej i 360 żołnierzy armii rosyjskiej. To ponad 1000 ofiar pochowanych w jednym miejscu, a w najbliższej okolicy, na dwu sąsiednich wzgórzach są dwa kolejne cmentarze.
Kilka słów przypomnienia
W niedzielny poranek 2 maja 1915 roku, na ponad 100 km froncie - 1000 dział rozpoczęło przygotowanie artyleryjskie, atak na pozycje rosyjskie. To natarcie, ten ostrzał zniszczył wszystkie budynki w Gorlicach, w ogniu stanęła rafineria nafty. Eeech - m.in. dlatego Gorlice to jedno z niewielu miast w Polsce, które nie ma w ogóle zabytków.
Armia rosyjska została wyparta daleko na wschód. W dalszej perspektywie, to zwycięstwo w Bitwie pod Gorlicami zaowocowało zdobyciem niepodległości.
Efektem tych walk były setki tysięcy zwłok żołnierzy wszystkich armii. Trzeba to było jakoś uporządkować. Zajęło się tym dwu architektów: Dušan Jurkovič ze Słowacji, i Hans Mayer - Austriak spod Wiednia.
Ten cmentarz jest dziełem Hansa Mayera. Jego styl charakteryzowały masywne betonowe lub kamienne krzyże, oraz olbrzymie pylony.
ten cmentarz składa się z dwu tarasów. Na górny prowadzą kamienne stopnie. Centralny element to duży betonowy krzyż i pergola. Są tu nagrobki z krzyżami żeliwnymi, ażurowymi, oraz betonowe płyty nagrobkowe.
Budowa nigdy nie została ukończona. Ale postanowiono zostawić ją w stanie jaki pozostał po budowniczych. Na górnym tarasie planowana była jeszcze budowa olbrzymiej kaplicy.
651.
652.
653.
Załącznik 84833Załącznik 84832Załącznik 84831
CDN...
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
przepiękny ten cmentarz,
okolice Gorlic dzięki m.in. Tobie kojarzą mi się mocno właśnie z tymi starymi wojennymi/żydowskimi itp. cmentarzami...
ten w tej zieleni wygląda cudnie, a sam pomysł budowniczych - dość oryginalny![]()
jak masz więcej z tego miejsca to chętnie pooglądam
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Ależ tak- widzisz jak dobrze, że mnie pogoniłaś, bo dopiero wieczorkiem chciałem wrzucić kolejne. A tak, fajnie że teraz
655.
656.
657.
658.
659.
Załącznik 84853Załącznik 84854Załącznik 84855Załącznik 84856Załącznik 84857
CDN...