Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: E-620 -kupić czy też nie?

| OlyJedi Awatar JacekO
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

E-620 -kupić czy też nie?

Witam wszystkich i proszę o poradę.
    Na początek powiem, że jestem amatorem i planuję kupić lustrzankę. Od jakiegoś czasu przeglądam rożne fora pytam znajomych i im więcej opinii tym więcej wątpliwości.
    Aparat powinien kosztować w granicach 3000zł i powinien wystarczyć na jakiś czas (oczywiście z możliwością dokupienia nowych obiektywów). Jego przeznaczenie to zdjęcia amatorskie z wycieczek, fotografie rodzinne itp.
    Właściwie to wybieram między nikonem 5000d, canonem D500 i właśnie E-620. Wybrałem się do sklepu obejrzałem wszystkie trzy i wydaje mi się że E-620 jest mi najbliższy. (Olympus E-620 + 14-42 mm + 40-150mm)
    Naczytałem się wiele o wyższości innych marek (canon, nikon) nad Olympusem i dlatego proszę o opinie na temat mojego wyboru. Zależy mi na opinii osób które takim (podobnym) sprzętem się posługują.

Ps. wiem że podobne watki już były ale 3000zł to sporo kasy i chcę się upewnić.
    Ostatnio edytowane przez JacekO ; 16.08.09 o 21:33

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez JacekO Zobacz posta
    Wybrałem się do sklepu obejrzałem wszystkie trzy i wydaje mi się że E-620 jest mi najbliższy. (Olympus E-620 + 14-42 mm + 40-150mm).
    Jakiej opinii się spodziewasz na forum Olympusa?

Czy koniecznie musi być E-620? Sprawdzałeś E-520? Obecnie zestaw
    Olympus E 520 z 14-42mm f/3.5-5.6 i 40-150mm f/4.0-5.6 kosztuje 2250zł. Na Twoim miejscu kupiłbym właśnie E-520.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Ps. wiem że podobne watki już były ale 3000zł to sporo kasy i chcę się upewnić.
    co do czego chcesz sie upewnic?
    a jak ci podpowiem zle, to bede ci musial oddac kase?
    dla mnie to ty szukasz usprawiedliwienia, a nie rady
    pzdr
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Moim zdaniem trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czego oczekujesz po aparacie. Każdy z tych modeli ma zalety i wady. Moim zdaniem wchodząc w Olympusa zyskujesz:
    • lepszą optykę na dzień dobry (kity Olympusa są postrzegane jako lepsze niż kity konkurentów) i możliwość stosowania w przyszłości wspaniałych szkieł (np. genialny ZD 12-16, którego odpowiednik jakościowy u konkurencji byłby o wiele droższy, to szkło wygrywa wszystkie testy)
    • niską masę i wymiary body
    • najlepszy ze wszystkich wyświetlacz (bo obrotowy w sensowny sposób, obrotowy wyświetlacz Nikona jest bezsensownie zamocowany na dole = kłopot przy statywie)
    • według opinii na formach - dość skuteczny w stosunku do konkurentów system czyszczenia matrycy
    • nas - wspaniałe Forum, które zawsze Ci doradzi i wysłucha
    • stabilizację w korpusie (czyli działa ze wszystkimi obiektywami)

Na pewno z kolei wymienione aparaty mają lepszą matrycę - Nikon D5000 ma taką samą, jak bardziej zaawansowany model D90 - to oznacza niższe szumy niż u Olympusa. Jest też lepsza dostępność akcesoriów i szkieł do Canona i Nikona, jednak do Olympusa obecnie jest tyle szkieł, że naprawdę trudno mi sobie wyobrazić, aby w przewidywalnej przyszłości miało Ci czegoś zabraknąć.

Ja używam E-620 od kilku m-cy, obecnie z ZD 12-60, jestem zachwycony. Korzystam z obrotowego ekranu, to bardzo wygodne, także do makro. Poza tym jeśli wybierzesz E-620, to warto zakupić też na wszelki wypadek dodatkowy akumulator - niestety mała waga w tym apracie jest okupiona też mniej pojemnym akumulatorem - nie jest to wielki problem, ale na dłuższe wycieczki zawsze biorę ze sobą "zapas", tym bardziej, że jest mały i lekki.

Podsumowując: Aparat jest naprawdę fajny. Jeśli chcesz ocenić jakość zdjęć, zajrzyj na moją Picasę:

http://picasaweb.google.pl/arturpajkert

Wszystkie fotki są robione Olympusami E-510 i E-620. Jeśli poziom szumów na tych zdjęciach jest dla Ciebie do zaakceptowania, to radzę wybrać E-620.
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    .... a jeśli chodzi o meritum - do wycieczkowego noszenia w plecaku leciutkie E-620 + 2 plastikowe kity to dobry wybór. Rodzina też fajnie wyjdzie.......... oczywiście jeśli zrobisz dobre fotki
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Właściwie to wybieram między nikonem 5000d, canonem D500 i właśnie E-620. Wybrałem się do sklepu obejrzałem wszystkie trzy i wydaje mi się że E-620 jest mi najbliższy. (Olympus E-620 + 14-42 mm + 40-150mm)
    Naczytałem się wiele o wyższości innych marek (canon, nikon) nad Olympusem
    Witaj na Forum!
    Przestawiłeś literki D w nazwach aparatów ale to szczegół . Co do wyższości jednych aparatów nad drugimi to tak jak z wyższością świąt... - wszystko się sprowadza do dobrego wyboru pod własne potrzeby. E-620 bardzo fajny jest, odstaje od reszty brakiem możliwości kręcenia filmów, nie wiem na ile to istotna cecha dla Ciebie. Co do Nikona aktualnie bym się wstrzymał, serwisowanie aparatu zaraz po zakupie to nic miłego - poczytaj tu i tu. Poza tym co byś nie wybrał będzie to sprzęt o sporych możliwościach i w sumie zbliżonych do siebie.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar JacekO
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Jakiej opinii się spodziewasz na forum Olympusa?

Czy koniecznie musi być E-620? Sprawdzałeś E-520? Obecnie zestaw
    Olympus E 520 z 14-42mm f/3.5-5.6 i 40-150mm f/4.0-5.6 kosztuje 2250zł. Na Twoim miejscu kupiłbym właśnie E-520.
    No właśnie takiej.
    Ale czy E-620 nie będzie lepszym zakupem (mimo różnicy cenowej). ma kilka innych "bajerów" niż E-520 tylko czy warto zapłacić różnicę.
    Nie szukam usprawiedliwienia swojej decyzji i spokojnie nie zażądam zwrotu kasy.
    Pytam profesjonalistów i urzytkowników.
    A tak na marginesie to aktualnie mam kompakt Olympusa ale nie wszystkie zdjęcia mnie zadowalają i chciałbym mieć lepsze.
    Jeszcze jedno pytanko o te szumy. Czy ma to aż takie znaczenie dla przeciętnego amatora?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Witaj na Forum!
    ..........Poza tym co byś nie wybrał będzie to sprzęt o sporych możliwościach i w sumie zbliżonych do siebie.
    Witam również.
    Właściwie to właśnie do takich wniosków (jako laik) doszedłem i przy wyborze kieruje się bardziej oceną tego jak się dany aparat trzyma, menu itp.
    To akurat oceniam bez żadnych podpowiedzi i sugestii.
    Dzięki.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    pajkert [CODE]nas - wspaniałe Forum, które zawsze Ci doradzi i wysłucha/CODE]

Wielkie dzięki za zapewnienie. Na początek czytam i mam zamiar korzystać z Waszych rad. Może kiedyś i ja będę mógł się pochwalić jakąś fajną fotką ale to za jakiś czas.
    Ostatnio edytowane przez JacekO ; 16.08.09 o 22:32 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Jeśli interesuje Cię wersja dwukitowa, to brałbym e-520, a za zaoszczędzoną kasę jakąś lampę błyskową (w sumie Fl-36R starczy), CF, xD (też do panoramek), statyw, torbę, jakiś filtr...
    Jak widzisz i tak jest na co wydać zaoszczędzoną kasę...
    pozdrawiam
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar JacekO
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Jeśli interesuje Cię wersja dwukitowa, to brałbym e-520, a za zaoszczędzoną kasę jakąś lampę błyskową (w sumie Fl-36R starczy), CF, xD (też do panoramek), statyw, torbę, jakiś filtr...
    Jak widzisz i tak jest na co wydać zaoszczędzoną kasę...
    pozdrawiam
    No tak. I tak ile bym nie wydał to zawsze można więcej. Ale czy nie lepiej kupić lepszy aparat na początek a stopniowo później jakieś akcesoria (statyw mam i jeszcze 3x1 xD od compactu). A wersja z dwoma kitami to ze względu na cenę. Na inne jeszcze nie mogę sobie pozwolić.

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    a ja poradzę Ci inaczej. Kup aparat w konfiguracji takiej, w jakiej chcesz... dosłownie, w jakiej chcesz!... To Twoje chcenie ma teraz znaczenie.