Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Co kupić ????

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Pierwsza Lustrzanka. Co wybrać ??

Witam mam zamiar kupić jeden z tych aparatów lecz nie znam sie za bardzo na lustrzankach wiec proszę o pomoc w wyborze
    oto pierwszy z nich Olympus E 510 + 14-42mm
    drugi to - Olympus E-410 + 14-42mm f/3,5-5,6 + 40-150mm f/4,0-5,6
    Czy jest miedzy nimi jakaś znacząca różnica ? Jak tak to jaka ?
    A może ktoś z was zaproponuje mi inny model w podobnych cenach ??
    Z góry dziękuje i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez andrzej1991 ; 10.10.08 o 23:15

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    1. poczytaj forum

2. idź do sklepu i pomacaj - inaczej się je trzyma i to największa róznica...
    poza tym, że e-510 ma stabilizację

3. zaproponuj jakiś ludzki temat wątku, bo inaczej poleci do kosza.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Matthi18
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    tutaj masz małe porównanie http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...0=453&add1=454 ale tak pozatym to w 510 masz stabilizacje obrazu i jest wg mnie solidniej wykonany napewno lepiej sie go trzyma niż 410(bo 410 to najmniejsza lustrzanka świata) co do zestawu to zawsze możesz do 510 dokupić sobie to kitowe tele bo idzie je dostać do 400zł w stanie idealnym.
    Jest: Nikon D7000, Nikon D50, Nikkor 50 f1.8, Nikkor 18-105 VR. W najbliższym planie Tamron 18-50 F2.8, Tamron 70-200 F2.8, Sigma 70-300, Sigma 50 F1.4, SB 700.

Było: Olympus E-3 + Gripp, Fl-50R, Sigma 18-50 Macro F2.8, Sigma 70-200 Macro HSM II

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No własnie, co kupic? podoba mi sie E-410 ze wzgledu na bardzo ostre zdjęcia (nie przepadam za podrasowywaniem w programach - uważam to juz za grafikę a nie fotografię) i chciałabym zeby moja lustrzanka robila takie fotki. Ale z drugiej strony wszyscy tu mowia ze e-510 to body, które jest bogatsze w funkcje, jednak nie robi tak ostrych fot.

Czy ta ostrosc jest widoczna tylko na cropach a normalnej wielkosci zdjecie bedzie nie do odroznienia?
    Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
    ... wracam do przygody z mikro4/3

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ladyhawke Zobacz posta
    No własnie, co kupic? podoba mi sie E-410 ze wzgledu na bardzo ostre zdjęcia (nie przepadam za podrasowywaniem w programach - uważam to juz za grafikę a nie fotografię)
    To chyba spowoduje ze porzucisz fotografie. Za ostrość odpowiada również oprogramowanie aparatu.

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ale z drugiej strony wszyscy tu mowia ze e-510 to body, które jest bogatsze w funkcje, jednak nie robi tak ostrych fot.

Czy ta ostrosc jest widoczna tylko na cropach a normalnej wielkosci zdjecie bedzie nie do odroznienia?
    E 510 jest bogatsze tylko o stabilizację matrycy i posiada większy grip. Cała reszta jest taka sama.
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

| OlyJedi Awatar EddieLBN
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andrzej1991 Zobacz posta
    Witam mam zamiar kupić jeden z tych aparatów lecz nie znam sie za bardzo na lustrzankach wiec proszę o pomoc w wyborze [...]
    Miałem podobny dylemat i rozwiązaniem było zastosowanie się do 2 punktu z rad udzielonych Ci przez @Grizz. Pomimo, że nie mam jakichś szczególnie dużych dłoni to 410 była dla mnie niezwykle nieergonomiczna tak wiec szybko rozwiałem moje wątpliwości.

No własnie, co kupic? podoba mi sie E-410 ze wzgledu na bardzo ostre zdjęcia (nie przepadam za podrasowywaniem w programach - uważam to juz za grafikę a nie fotografię) i chciałabym zeby moja lustrzanka robila takie fotki. Ale z drugiej strony wszyscy tu mowia ze e-510 to body, które jest bogatsze w funkcje, jednak nie robi tak ostrych fot.

Ale w tym wypadku to "podrasowanie" wykona za Ciebie soft aparatu...
    Tutaj masz przykładowe zdjęcia wykonane tymi aparatami wiec możesz samodzielnie dokonać ich oceny:
    410 http://www.dpreview.com/gallery/olympuse410_samples/
    510 http://www.dpreview.com/gallery/olye510_samples/

Powodzenia w podejmowaniu decyzji.

Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    podoba mi sie E-410 ze wzgledu na bardzo ostre zdjęcia (nie przepadam za podrasowywaniem w programach - uważam to juz za grafikę a nie fotografię) i chciałabym zeby moja lustrzanka robila takie fotki.
    Ale przecież zdjęcia z E-410 są tak ostre (a raczej wyostrzone), bo aparat robi z nimi dokładnie to samo, co program graficzny - podrasowuje.

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ale to nie ja osobiscie podrasowuje tylko aparat, czyli z aparatu wychodza ostre zdjecia i tak ma byc

Ech pokretna kobieca logika
    Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
    ... wracam do przygody z mikro4/3

| OlyJedi Awatar EddieLBN
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    W takim razie, skoro wolisz zdjęcia jakie otrzymuje się z E-410 to nie ma się nad czym zastanawiać!