Witam.
Przeglądając forum,wielokrotnie napotykam czy to w Galerii czy wątkach autorskich na próby pokazania autorowi zdjęcia,jak mogłoby wyglądac lepiej jego zdjęcie gdyby ciachnąc tam,wyprostowac to i owo,zwiększyc/zmnieszyc kontrast,zastosowac inny WB,występlowac niepotrzebne drobiazgi,wyciągnąc cienie czy przygaśic światła albo wywołac na B&W.
Niejednokrotnie sam próbuję takich zabiegów i powiem,że często rezultaty są zaskakujące a czasem na nic się zdają bo zdjęcie jest tak kiepskie,że nic mu już pomóc nie może w zasadzie.
Chyba każdy z Nas doświadczył na własnej skórze,że nie raz nie dwa,ktoś sugerował taką albo inną interpretację jego zdjęcia.
Myślę,że z takiej zabawy wiele można się dowiedziec,nauczyc i inaczej spojrzec na swoje fotografie - zobaczyc swój świat oczami innych kolegów.
Więc do dzieła,ja pierwszy wrzucam na gorący ogień swoje zdjęcie,gotowe do obróbki,wywołane bezpośrednio z RAW'a,bez żadnej obróbki w programach graficznych.
Wiadomo,od czegoś trzeba zacząc i zapodaje to samo zdjęcie,wywołane wg.mojego gustu.Co Wy na to ?
Co byście poprawili w tym zdjęciu ?
Zapraszam do zabawy.Prześlijcie też swoje - ja i inni koledzy,spróbujemy znaleźc złoty środek !
Aha,byłbym zapomniałbym o byc może najważniejszym - wymyślcie dobry tytuł - wszak to on często robi ze zwykłego zdjęcia bardzo dobre zdjęcie.