Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Uwaga na podrabiane karty SanDisk !!!

EuroLiberty
    Gość

Uwaga na podrabiane karty SanDisk !!!

Przestrzegam i zalecam dużą ostrożność przy zakupie kart SanDisk. Zapewne powszechnie znany jest fakt podrabiania kart tego producenta, ale dla mnie nowum jest, że handlują nimi sklepy internetowe.

Zakupiłem w sklepie cieszącym się bardzo dobrą opinią wśród swoich klientów kartę SanDisk CF Extreme III 16GB. Przyszła przesyłka. Oględziny zrodziły wątpliwości. Przesłałem nr seryjny karty do amerykańskiej siedziby firmy SanDisk w celu weryfikacji jej oryginalności. Finał był taki, że musiałem wysłać niemiłe maile do sklepu i jego właściciela. Pieniądze zwrócono i przeproszono. Winą obarczono hurtownię, która dostarczyła karty.

Poinformowano mnie, że od jakiegoś czasu klienci zgłaszają do sklepu swoje wątpliwości, co do oryginalności tych kart. To najbardziej mnie zaskoczyło. Od jakiegoś czasu odbierano niepokojące sygnały, ale kontynuowano sprzedaż. Skoro ja w 5 min. rozpoznałem, że karta jest nieoryginalna jak sklep mógł dotąd tego nie dostrzec?

Nazwy sklepu nie podam, bo nie mogę, ale sygnalizuję, że nawet kupując w sklepie powinniście dokładnie sprawdzić otrzymany towar. Możecie zarejestrować produkt na stronie SanDisk lub wysłać maila z nr seryjnym produktu i prośbą o jego weryfikację. Podróby mają z reguły ten sam numer.

I niech nikogo nie zwiedzie perfekcyjnie wykonana obudowa karty, pudełko i hologramy.

Jak na szybko stwierdzić czy karta jest oryginalna? Rzut oka na przednią i tylną powierzchnię obudowy. Stanowią ją blaszki (na nie naklejone są naklejki). Blaszki powinny mieć gładką, lśniącą powierzchnię, a WSZYSTKIE rogi jednako zaokrąglone. Jeśli powierzchnia blaszek jest chropowata, a górne rogi blaszek ostrzejsze od dolnych, to są powody do niepokoju.

Naklejki na mojej karcie były perfekcyjnie podrobione. Oczywiście były różnice, ale nie sprawiały wrażenia niedoróbki. Wręcz przeciwnie. Idealny druk, przednia mieniła się jak oryginalna.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 6.12.08 o 01:17

| OlyJedi Awatar EddieLBN
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dlaczego nie możesz podać nazwy sklepu? Przecież opisałeś sytuację obiektywnie.

Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Poinformowano mnie, że od jakiegoś czasu klienci zgłaszają do sklepu swoje wątpliwości, co do oryginalności tych kart. I, to najbardziej mnie zaskoczyło. Jak zatem sklep mógł dalej prowadzić dalszą ich sprzedaż? W niewiedzę i ignorancję sklepu również nie wierzę.
    A skoro postawa sprzedawcy wydaje się choć trochę podejrzana to nie wiem czemu należałoby to ukrywać.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez EddieLBN Zobacz posta
    Dlaczego nie możesz podać nazwy sklepu? Przecież opisałeś sytuację obiektywnie.
    Tak, to już jest. Prawo.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie mów czyja postawa jest niewłaściwa. Powiedz gdzie kupiłeś karty.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodia Zobacz posta
    Nie mów czyja postawa jest niewłaściwa. Powiedz gdzie kupiłeś karty.
    rodia nie mogę. Nie po opisaniu sprawy. Musicie zrozumieć, że w takich kwestiach trzeba zachować powściągliwość. Mam e-maile w których sklep przyznaje, że karty nie są oryginalne, ale zachowam ostrożność.

Przestrzegłem i wskazałem jak pobieżnie sprawdzić autentyczność. Obecnie trzeba uważać na wszystkie karty. Nie tylko serię Ultra II. Podrabiają nawet topowe.

| OlyJedi Awatar EddieLBN
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ^^^
    Dokładnie- nie oceniaj tylko poinformuj gdzie dokonałeś zakupu. To chyba nie jest zabronione.
    Cieszę się, że wszystko skończyło się ok - ale fakt, że stało się to tylko dzięki Twojej czujności.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja kupiłem po dobrej cenie kiedyś w sklepie OLIMP 2 x 4GB Ultra II i właśnie sprawdziłem: mają ten sam numer seryjny. Więc wynika, że podróba. Dziwne bo prędkość mają w normie.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodia Zobacz posta
    Ja kupiłem po dobrej cenie kiedyś w sklepie OLIMP 2 x 4GB Ultra II i właśnie sprawdziłem: mają ten sam numer seryjny. Więc wynika, że podróba. Dziwne bo prędkość mają w normie.
    Sprawdź cechy obudowy o jakich pisałem.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi

O ile pamiętam, to linki tego typu wstawiane były na tym forum dość dawno. Tylko, że wtedy mowa była o "ceefach" na Alledrogo, a nie w sklepach. Mają tupet przyznając się do tego tak "offen" :/
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Sprawdź cechy obudowy o jakich pisałem.
    Ładnie zaokrąglone rogi blaszek, gładkość duża. Wiec oryginal czy nie? a co z powtarzającym się numerem seryjnym? Może to numer całej serii a nie pojedynczego egzemplarza karty?