Przestrzegam i zalecam dużą ostrożność przy zakupie kart SanDisk. Zapewne powszechnie znany jest fakt podrabiania kart tego producenta, ale dla mnie nowum jest, że handlują nimi sklepy internetowe.
Zakupiłem w sklepie cieszącym się bardzo dobrą opinią wśród swoich klientów kartę SanDisk CF Extreme III 16GB. Przyszła przesyłka. Oględziny zrodziły wątpliwości. Przesłałem nr seryjny karty do amerykańskiej siedziby firmy SanDisk w celu weryfikacji jej oryginalności. Finał był taki, że musiałem wysłać niemiłe maile do sklepu i jego właściciela. Pieniądze zwrócono i przeproszono. Winą obarczono hurtownię, która dostarczyła karty.
Poinformowano mnie, że od jakiegoś czasu klienci zgłaszają do sklepu swoje wątpliwości, co do oryginalności tych kart. To najbardziej mnie zaskoczyło. Od jakiegoś czasu odbierano niepokojące sygnały, ale kontynuowano sprzedaż. Skoro ja w 5 min. rozpoznałem, że karta jest nieoryginalna jak sklep mógł dotąd tego nie dostrzec?
Nazwy sklepu nie podam, bo nie mogę, ale sygnalizuję, że nawet kupując w sklepie powinniście dokładnie sprawdzić otrzymany towar. Możecie zarejestrować produkt na stronie SanDisk lub wysłać maila z nr seryjnym produktu i prośbą o jego weryfikację. Podróby mają z reguły ten sam numer.
I niech nikogo nie zwiedzie perfekcyjnie wykonana obudowa karty, pudełko i hologramy.
Jak na szybko stwierdzić czy karta jest oryginalna? Rzut oka na przednią i tylną powierzchnię obudowy. Stanowią ją blaszki (na nie naklejone są naklejki). Blaszki powinny mieć gładką, lśniącą powierzchnię, a WSZYSTKIE rogi jednako zaokrąglone. Jeśli powierzchnia blaszek jest chropowata, a górne rogi blaszek ostrzejsze od dolnych, to są powody do niepokoju.
Naklejki na mojej karcie były perfekcyjnie podrobione. Oczywiście były różnice, ale nie sprawiały wrażenia niedoróbki. Wręcz przeciwnie. Idealny druk, przednia mieniła się jak oryginalna.